2008-12-17 17 浏览
今日放假又去開呢度,入去食午餐啦。雖然成點幾鐘,但都唔係太多人買野食。今日食芝士華堡餐加大。呢度最好就係即叫即做,確保新鮮。芝士華堡表面上唔算太大,但食完真係幾飽。牛肉真係烤過,個口感好好多。又有肉味,好juicy,同X當勞爭得遠呀。個包有大量蕃茄同生菜,增加個口感。洋蔥仲有一陣應有既"生"味,但食落口真係好正。薯條雖然幾幼,但都好脆口呀。放左陣都唔會凍,有料到。杯汽水好好飲…哈哈。總結,一分錢一分貨真係最好係去形容食快餐。

總結,一分錢一分貨真係最好係去形容食快餐。
芝士華堡
2008-12-14 6 浏览
Burger King回歸市區,上次在灣仔遇上「因機件故障,暫停營業」而未能一試,終於在周日早上過來北角的分店嘆個早餐,卻意料不到的要留個喊面。即叫即整,煙肉牛角堡(Bacon Croissant)及火腿庵列包(Ham Omelette Sandwich)的面包都幾軟綿,庵列亦頗軟滑,可惜前者的煙肉偏鹹,失分。 最差的是跟餐的炸薯塊(Hash Bites),表面看正常不油,咬落亦夠熱脆口,不過味道超超超鹹!加上麥記水準的咖啡,吃得甚不爽。還望今次只是一時失手,下次再給機會試其正餐。

加上麥記水準的咖啡,吃得甚不爽。

還望今次只是一時失手,下次再給機會試其正餐。

$24 (早餐)
早想來這新店看看,苦無機會,這晚十時許,終於可以到來,店內仍有很多人飽餐後在逗留交談。要了鱈魚堡,很快就有,咬落不太熱,不知是否已放了一段時間,因晚上流量較慢,味道沒有想像中好,魚肉亦呈淺灰色,不是麥記般雪白,個人較喜愛麥記的魚柳包,但其他的包,則 Burger King 較好。希望這次不能作準,下次在日間試真些。
希望這次不能作準,下次在日間試真些。

鱈魚堡
感覺並不良好
$17 (宵夜)
2008-12-08
原來hk係無double/triple whopper架 cheese whopper, 喜歡BK的burger因為佢塊burger有個種grill的味道. 蕃茄, 生菜也是分量十足~薯條反而不是熱呼呼的, 不過都脆.用了報紙coupon免費加大~下午茶兩個人叫一個meal, 剛剛好~服務勤快~ 地方都算整潔~
原來hk係無double/triple whopper架

薯條反而不是熱呼呼的, 不過都脆.

用了報紙coupon免費加大~

下午茶兩個人叫一個meal, 剛剛好~

服務勤快~ 地方都算整潔~
$21.5 (下午茶)
2008-12-07 7 浏览
1pm lunch都不算太多人,地方OK闊落Mushroon burger single meal set $31burger好juicy,烤得好香,cheese半溶也很香,好好吃,Mushroon連汁也配合得很好,份量也足夠了,我覺得Burger King的好吃過Triple O's的Mushroon burger,而且Triple O's的份量太大吃得人狼狽.還有就是Burger King價錢便宜得多onion rings (+$1換購)香脆但只是微暖,熱些會更好
1pm lunch都不算太多人,地方OK闊落

onion rings (+$1換購)
香脆但只是微暖,熱些會更好
2008-12-05 4 浏览
我和女友坐電車經過這裡很多次,一直都想去食,可惜一直未有合適機會,前晚(4/12)我們終於下到定決心來這裡試試久違了的Burger King!這裡的價錢是比老麥貴一些,但若論食物質素,這裡卻遠勝老麥。我們看了“水牌”一陣,點了一個芝士華堡餐(加一元轉洋蔥圈)和一個煙肉蘑菇漢堡(單層)餐。之後我們去搵位坐,回到counter時兩個set已經準備好了,而且年輕的女員工皆很有禮貌。先試薯條,比想象中好食,新鮮炸起,很脆,女友說這裡的薯條沒有老麥的那麼咸;反而令人懷念的洋蔥圈則叫我們非常失望,粉太厚,而且炸得很硬,洋蔥沒有洋蔥味,真的叫我們“硬食”!芝士華堡很大個,材料之前很多食家都介紹過,在此不多說了,總之用料很新鮮,主角牛肉漢堡有牛味,而且沒有overcook,煙肉蘑菇漢堡都不錯,我更喜愛那醬汁,味道好像老麥“將軍”用的醬汁,很惹味。除了洋蔥圈外,給您這個是值得的!
除了洋蔥圈外,給您這個
是值得的!
Whopper Cheese burger
BBQ Bacon burger(single)
原來加冰係有高度限制
  • 除了洋蔥圈外
(非会员)
2008-11-30
hv a bacon double cheese burger meal for lunch...compare to uk's burger king...it's not good enough!!especially the chips...no flavor at all!!and the burger is smaller than uk as well...@.@...but...it's cheaper...maybe that's why...p.s. if u used to hv it in uk...u won't like it vy much...

• bacon double cheese burger
  • chicken royal
2008-11-20
望穿秋水終於等到北角呢間burger king開啦~~鐘意食快餐既我點都要抽時間黎試下一睇menu比起機場o個間平得多~試過佢既乜鬼煙肉漢堡...唔係咁岩食...好肉~味道有d怪唔識點講...都係食番佢既招牌菜華堡餐最好^^個飽有茄汁同沙律醬~加埋好好味生洋蔥分量恰到好處(我唔鐘意生洋蔥都覺得好食)仲有生菜同酸瓜~yummy....佢個薯條比麥當當o個d仲好食啊不過洋蔥圈就差左d...無洋蔥味既><"新開張關係地方都幾企理...希望keep 住啦
望穿秋水終於等到北角呢間burger king開啦~~
鐘意食快餐既我點都要抽時間黎試下

一睇menu比起機場o個間平得多~
試過佢既乜鬼煙肉漢堡...唔係咁岩食...
好肉~味道有d怪唔識點講...
都係食番佢既招牌菜華堡餐最好^^
個飽有茄汁同沙律醬~加埋好好味
生洋蔥分量恰到好處(我唔鐘意生洋蔥都覺得好食)
仲有生菜同酸瓜~yummy....
佢個薯條比麥當當o個d仲好食啊

不過洋蔥圈就差左d...無洋蔥味既><"
新開張關係地方都幾企理...
希望keep 住啦
  • 華堡餐
2008-11-17 16 浏览
我一向都係麵包的超級fans, 所以burger順理成張成為我的愛好之一la~~雖然知道坊間有好多好有"料到"的burger店, 但係成日都覺得食咁貴burger有少少唔抵, 最重要係真係食唔到唔大舊肉ar, juicy都係咁話啫.Burger King開咗咁耐先第一次有機會試. 點了個蘑菇芝士漢堡, 爭扎咗好耐都係唔好要雙層la, 要減肥. 蘑菇芝士漢堡: 芝麻漢堡包沒有什麼烘過的感覺, 沒有暖粒粒同外脆內軟, 口感比較粗一點, 還是Mos最好!!!! 那片漢堡扒有烤過的BBQ味, 而且有牛肉味, 口感比較結實, 絶對比M記優勝, 半溶的芝士好似卡夫出品, 蘑菇好香, 唔係罐頭貨, 如果份量多d就好la, 食得5, 6片咋, 可能我唔好彩la. 洋蔥圏: 外層超脆, 係吉列的脆口, 但一d洋蔥味都冇, 更唔洗期望見到原條洋蔥, 似食炸麵粉多d.但跟餐可以免費轉nestea, 少有, 正!!!其實north point店都幾多人排隊, 唔好"汁"ar, 唔要M記dominate ar!!!!

但跟餐可以免費轉nestea, 少有, 正!!!

唔好食的洋蔥圈
  • 蘑菇芝士漢堡
2008-11-14
回歸香港的Burger King,在偏遠的機場及山頂總算站得住腳。在去年底終於回歸市區,在尖沙咀開店。最近更在炮台山開分店,而灣仔分店亦將會開張,希望站得住腳啦。食得華堡餐多,今次叫了鱈魚堡餐。包身比老麥有誠意得多,鱈魚亦不俗及夠大塊。而薯條炸得不會太乾身,有咬口非空心,令人覺得呢d先至係薯條,可惜世界正越變越糊塗。香港所謂"國際大都會",能否容納Burger King呢? 看看尖沙咀店的人流,前路有些崎嶇的。可否衝破?OH OH OH 眼前太空汎 OH OH OH 世途有太多的變幻

可否衝破?
OH OH OH 眼前太空汎
OH OH OH 世途有太多的變幻
2008-11-13
11-11-08 (二)之前在山頂吃過,覺得味道不錯,既然開店到炮台山,也要到此一遊吧。憑券光顧華堡套餐,送新地一杯。加錢將薯條改成炸洋蔥,汽水改為鮮橙汁。共四十二元。漢堡包:既然比麥叔叔貴,有些要求吧。可惜牛肉毫不出色,只能算好些少。鮮橙汁:還是現成的。新地:和麥叔叔有兩樣嗎?甜得很。炸洋蔥:最失望就是炸洋蔥,等了一會才有,以為是新製,倒出來一看,有一半是碎片碎粒,好像是將買剩的倉底貨倒夠一袋。又乾又硬,毫無洋蔥味。真想拿回去質問,既然暫時賣完,可以問客人可否等侯呀;若然不是我唔夠運,這是正常的出品,那麼就真是不可思議了。
11-11-08 (二)
鮮橙汁:還是現成的。
新地:和麥叔叔有兩樣嗎?甜得很。

2008-11-11 9 浏览
曾幾何時,麥記與BURGERKING的質素大致相同,當年的價錢亦差不多,自從BURGERKING撤退後,之後又再回流香港,Burgerking的質素好像提升了不少?是麥記不思進取還是甚麼原因呢?當然漢堡王的價錢己不是當年的平價了。磨菇芝士漢堡包餐(31),加多一杯士多啤梨新地(9),總共40大元,貴麥記約三分之一,漢堡包的麵包有烤過,好味,芝士半溶和磨菇一起很美味,最重要是牛肉有肉汁和肉味,與麥記的差天共地,而薯條的表現就只是一般。BURGERKING新地與麥記的好像又差不多,不知是否錯覺,又好像軟滑些?可能是新開張的關係,服務有待改善,隔離台有男客人加一元改大餐,但最後好像沒有改云云,與收銀妹妹有少許爭吵,可是全部侍應就全部圍觀,不理其他客人,服務有改進空間。

• 漢堡牛肉
2008-11-10 6 浏览
有一晚費事煮, 行兩步去 Burger King 買個 BK Fish (鱈魚堡) ($17) 做晚餐 。此時店內已爆到七彩, 一位難求, 外賣回家好了。回到家包仍微暖, 包身鬆軟得來, 上面有些麵粉狀的東西, 口感不錯, 起碼不像老麥的包, 一拿上手就刺穿了個洞! 魚柳相當大塊, 也比老麥的厚, 雖沒什麼魚味, 但除了被那超大灘沙律醬浸淋了的部分之外, 都幾香脆, 也不會食到散收收。可惜裡面那片生菜是黃 gum gum 的。在等的時候見有不少人買洋蔥圈, 也想試試, 不過今次吃了炸魚柳就不好吃太多炸物了。這個鱈魚堡比老麥魚柳包貴不了多少, 在 Burger King 的包品中已是最便宜的款式了, 也算幾抵吃的。
  • 鱈魚堡
2008-11-08 3 浏览
知道lee度開咗間burger king, 就約埋同事, 一行9人由太古汸打的過嚟食個Happy Friday lunch.一嚟到已經有好多学生和luch time揾食的人, 我哋幾個排隊,幾個等位.雖然條龍幾長,但都好快就理到counter.Whopper依然係水準之作, 新鮮蕃茄,生菜加酸瓜洋葱, 牛肉又juicy....係d洋葱圈炸到有d散散吔, 我諗係大多人所以唔係炸得太耐....HKD39 whopper meal 加一蚊轉洋葱圈, 為咗個whopper可以再嚟

麻麻哋
  • whopper burger
2008-11-04 2 浏览
i'd trade 10 big mac's for one whooper any day of the week.等咗好耐,呢間burger king卒之都開,唔使再走咁遠食。九點幾去到依然爆滿;買咗個whooper combo,嚟得好慢,可能因為唔係整定太多喺度。grilled meat同麥記啲煎嘢真係兩回事,食落唔會乾晒咁。各種配料份量比例啱啱好,大大個都好快食晒。轉洋蔥圈成個餐四十蚊,但係依然咁多人幫襯,可見大家對佢回歸係等咗幾耐。
  • whooper