2018-08-09 216 浏览
沾麵沾麵,聽得多但未食過。經過漁場台風很多次,哥哥也來試過午餐,今次終於有機會來食了!來之前上openrice看看客人怎麼說,原來這裡午餐只做沾麵,而晚餐則只做拉麵。沒有關係,我跟朋友都沒有食過沾麵,這天便相約來初嚐。踏進店內,便被牆上的紙弄得花多眼亂,坐下仔細一看,才知道原來大部分都是客人用餐後親手寫給餐廳的feedback。最特別的是,當餐廳收到客人的意見便條,會以另一種顏色的水筆寫在同一張便條上回應,再貼在牆上,令客人感覺餐廳跟客人有溝通互動,也有聆聽意見。網上說是由日本人經營的漁場台風,進門以後所有店員都以一段日文一齊歡迎你,下單時店員會高聲用日文告訴廚房的廚師客人點了甚麼食物將要準備甚麼食物,離開也會以一段日文多謝你的光臨。入座後,店員會送上點餐紙。同行朋友是長頭髮,店員手捧著一盒紮頭橡根問是否需要,方便長頭髮的客人。只有三款沾麵供應的店,還有這次是我第一次食,很快就決定了要點一個原味的沾麵。我選了魚介豚骨沾麵($83),250g普通分量。沾麵的麵底通常是涼的,但食日式麵類我還是習慣熱的麵,但倘若點了涼的麵令湯冷掉,這裡也可以要求為湯加上熱石,增加溫度。湯底無論是聞起來還是食

湯底無論是聞起來還是食起來,都有十分香濃的魚介味,像是用了很多時間製作,幾出色,重口味的人會喜歡。配上麵條帶點粗度,可以輕易掛上有少許魚介湯,每一啖都食得到對湯底製作的認真。
不過個人口味來講,用上更粗的麵會更好食

這樣香濃的湯的表面有層油,加上檸檬汁能加添少許清新感,減低油膩的感覺。這裡的豚肉是切成方形一件件,只有幾件不多,但吸收了濃湯的味道還有不黏牙的質地都不錯。半熟蛋方面沒有很出色,正常表現,也許湯底濃味,沒有覺得蛋很突出。一般情況下,這沾麵湯裡會有筍,這我是不食的。在花多眼亂的牆上,我下單以後才發現牆上有張告示,說如果客人有沾麵拉麵所包括的材料不食,可以轉作其他食物:例如筍、半熟蛋、豚肉其中一樣不食,都可以任意轉做另外兩樣的其中一樣。可惜我發現得太遲,只好把所有筍全都挑出來請朋友食了
建議餐廳可以把這告示貼在較當眼地方或者可以在下單時跟客人確認一下,或可考慮在客人位置放上提示字句等等。
桌上還有幾款調味料讓你加入麵食裡呢。當我看見有生蒜提供,就急不及待試試。嘩!這生蒜又香又辣!麵夾著少許生蒜又是另一番風味。

食到最後,如桌上的食沾麵指示所示,客人可加入熱湯,然後把整碗沾麵湯底喝盡。

加入熱湯以後,湯底顏色明顯沒有之前那麼濃。原來的湯底喝下去很濃,但加入熱湯後的湯底質感和味道就入一般所喝的湯,合適飲用。不過由於麵的分量大,加上湯底味道濃郁食完有點膩,我喝了一半就沒有喝了。

第一次食沾麵都幾滿意,味道香濃吸引令人食指大動。
大食的我食完十分飽,正常食量都可以考慮食細分量180g。下次要再來!
2018-08-08 130 浏览
我同朋友平日七點幾八點黎到,都唔係好多人等緊,前面大約有5-6個人。排隊嘅時候店員會派定點餐紙,揀完都差唔多入得,全程應該等咗15分鐘左右。拉麵選擇得四款,我同朋友分別叫魚介豚肉拉麵($78)同埋鏗魚味豚肉拉麵($83)。麵嘅份量可以自己揀,普通(200g)女仔一個食已經超級夠飽。聽講細食嘅朋友如果嫌少麵(150g)都太多嘅話,可以同店員講少啲麵免費轉加配菜(喺牆上面啲紙到見到㗎)其實個碗都幾大個,不過無影到。啲湯稍微有啲「杰」,不過魚味好濃。我呢碗係普通醬汁,我覺得味道啱啱好。我朋友叫咗大量醬汁,我試咗啖覺得有啲太過鹹,不過就啱晒佢重口味整體嚟講好滿意,而且舖面好日式,天花板掛咗好多裝飾,好靚下次一定晏奏嚟再試下個沾麵

魚介豚肉拉麵

整體嚟講好滿意,而且舖面好日式,天花板掛咗好多裝飾,好靚

下次一定晏奏嚟再試下個沾麵
魚介豚肉拉麵
2018-08-06 105 浏览
本人係好唔中意食拉面, 成日覺得佢有陣好難入口嘅”揀”水味, 差唔多成10年都冇食過, 本身以為依間係係沾面. 但點知黎到先知原來佢夜晚係食拉面, 既然黎左就試下喇, 因為男朋友想食左好耐, 排左陣隊就叫左個鰹魚湯嘅拉面, 黎到都發現有驚喜, 因為佢個湯好濃, 會有少少似沾面, 所以我都接受到, 加上佢個半熟蛋都好好食, 下次希望有機會試下佢晏就個沾面
2018-08-01 115 浏览
旺角太子比較少有正宗日本拉麵嘅地方,這間可以滿足到我想食拉麵的慾望,我七點來到,外面已經開始排隊了,不過等了大約15分鐘便能進去。裏面的拉麵是偏向濃郁的湯底,但感覺是非常足料的。我反而比較喜歡裏面的裝修佈置,很日本風、擺放的東西很有趣很有特色,想食拉麵嘅時候會再回來,因為附近都沒有什麼拉麵店。
2018-07-21 188 浏览
今日無無聊聊經過見到呢間拉麵,聽過好多人話好食,就諗住入去試下啦。原來沾麵係12:00-15:30先會供應,咁唯有試下佢個拉麵啦,叫咗魚介豚骨拉麵($78)加多隻半熟蛋($15)。麵可以揀150g/200g/300g,麵量比一般拉麵店多1.5倍~拉麵用咗平時食沾麵嘅個種麵,我個人覺得有啲唔match,平時啲麵好食d!魚介湯底唔濃,反而比黑椒味蓋過咗,但食落唔油膩都ok既!但都okay的,不過不失60分到啦!

魚介湯底唔濃,反而比黑椒味蓋過咗,但食落唔油膩都ok既!
但都okay的,不過不失60分到啦!
2018-07-21
2018-07-17 497 浏览
有一次男朋友有個friend介紹佢食呢間拉麵,自此之後我哋就好少食其他間嘅拉麵!因為佢好抵食、好足料又好服務!我哋每次諗唔到食咩就一定會過黎食!一入到去,可能因為我哋太早(5:30pm),所以一個食客都冇。店員一如以往會好細心咁同你講可以將個袋擺邊,見你長頭髮又會免費比條橡筋比你綁頭髮,重有一個膠盤喺下面long住隻腳,等你坐得舒服d。雖然呢間店嘅拉麵選擇唔多,得4款,但都可能因為咁,我哋每次食都覺得款款嘅質素都keep到好高!4款之中最常食同最鍾意都係燒海蝦味豚骨拉麵($88),所以今次都係叫呢個!我哋平時多數會share一個300g(+$10),因為想食完仲可以去其他地方食甜品如果好肚餓就會每人一個,我就多數叫150g,男朋友就200g,不過比男朋友訓練咗幾年,變得大食好多,我一個女仔都食得哂200g lol 順帶一提我哋一定會加紫菜(+$10),因為.......一加係加10塊!!!呢碗係share完嘅分量!好多!個湯底係食得出好有心機去煮,係真材實料,唔係靠味精!有好濃嘅海蝦味,又唔會太鹹,好正!d麵嘅口感係彈牙,d湯係會掛係d麵上面,食落去好香好夠味!唯一不足係叉燒有d "u

燒海蝦味豚骨拉麵
一加係加10塊!!!

呢碗係share完嘅分量!好多!

個湯底係食得出好有心機去煮,係真材實料,唔係靠味精!有好濃嘅海蝦味,又唔會太鹹,好正!d麵嘅口感係彈牙,d湯係會掛係d麵上面,食落去好香好夠味!唯一不足係叉燒有d "un"
叫咗多醬汁,d湯真係多到差唔多到碗邊(張相影得唔好,show唔到)!!勁足料!
大家如果想去食要留意佢哋3:30-5:30pm係會唔開的!同埋12:30-3:30pm 係食沾麵,一樣咁高質!下次食再同大家分享!!
2018-07-16
燒海蝦味豚骨拉麵
2018-07-09 165 浏览
7月6日晚。加班到9時。回家經過這間日式拉麵店。心想夜了不應吃太多。就一碗拉麵吧。師傅是日本人。但想不到見到兩位香港店員都能用流利日語與師傅交談。點了鰹魚拉麵。叉燒比其他拉麵店大。但只有一片。湯很濃入味。麵條偏硬。糖心蛋只有半只。總的來說是及格的。但沒有留下深刻印像。在旺角想吃拉麵不妨一試。
2018-07-06
2018-07-08 157 浏览
這家店的裝修非常有日本風味,跟日本的拉麵店很相似,加上裏面的店員和師傅都是說日文的,令人感覺像置身在日本拉麵店一樣。拉麵的種類不是十分多,我和朋友分別點了兩種不同的拉麵,兩種面的湯底都各有特色,很好吃,令人想再多吃幾次!我嘗試的是蝦拉麵,而且額外加了一隻糖心蛋,拉麵的湯底濃郁鮮美,而且糖心蛋做得十分好。拉麵味道好不在話下,而且能夠選擇拉麵的份量,對於我這種細食的人來說是十分貼心的選擇。我也想要朋友的魚拉麵,湯底十分濃郁而且富有香濃的魚香,絕對值得一試。

2018-07-07 119 浏览
中午最緊要食得飽,下晝返工先唔會訓著(真係架?)同事建議話食沾面,我話食唔飽架喎,但佢話一定飽,叫我放心。(真係架?)呢間餐廳位於旺角小巴街附近,門面好有日本風。大家可以根據自己口味自由選擇配料和份量。面量可以揀250g而唔洗加錢,250g已經係2包半公仔面,份量非常足夠,醬汁大量適合重口味既我。拉面爽口彈牙,芝麻醬汁濃而不膩,可以掛在面條上。芝麻味香,醬汁裡面有叉燒粒,所以叉燒非常入味。整體味道不錯,食飽飽下晝先有力工作。
中午最緊要食得飽,下晝返工先唔會訓著
(真係架?)

呢間餐廳位於旺角小巴街附近,門面好有日本風。

魚介豚骨焙煎黑芝麻沾面

整體味道不錯,食飽飽下晝先有力工作。
2018-07-05 114 浏览
夜晚睇完戲未食飯,經過伊間見得一兩人排隊,即刻排隊等喇。平時排哂長龍架。舖頭午市有沾麵食,夜晚只有拉麵。叫佐個最平既拉麵,但係味道一啲都唔普通,而家份量十足。湯底濃度適中,唔會食完之後不停灌水,麵有咬口,非常鐘意。唯一挑剔係叉燒比較細舊。仲要讚下啲人員服務態度一流。

仲要讚下啲人員服務態度一流。
2018-07-05
2018-07-03 192 浏览
隔住個Mon食單身狗Friendly既拉麵放工後朋友推介黎呢間叫做漁場台風既拉麵店食,從外面睇佢既佈置已經感受到日式既style。去到既時候門口排長龍,好在朋友一早去左攞位。一入到去,店員用純正日文講歡迎光臨(唔似好多日式餐廳咁講得唔咸唔淡),朋友話老闆係日本人黎。點餐係用紙仔點既,唔算多款選擇。我揀左魚介豚骨拉麵。當你揀好食咩後,你仲可以揀埋份量,配菜,醬汁,走唔走蔥之類,都幾細心!好似我說揀普通,朋友比較大食就揀左比多少少加底。出到黎佢碗麵真係好多!而我個碗對於我一個女仔黎講,係好飽添。因為呢間鋪本身麵量都比較多。仲有一個位都抵讚,就係佢用橡筋比人紮起頭髮同埋有膠圍裙比你著,以免你整污糟件衫。(岩哂我呢d食麵咁岩著左白色衫既人)我碗魚介豚骨拉麵係有好濃既魚湯味,但絕對唔係味精味,而係清甜個種。我個人比較重口味,所以加左佢其中一隻自製醬汁-魚醋落去,又match到。豚肉亦大大塊,味道不錯。隻半熟蛋好好味。唔係因為太飽的話我都想再叫多隻食。店鋪牆上面都係客人既評價,仲要好多都係日本添。對日文略懂皮毛既我,當然都要留返個言稱讚一下啦!
隔住個Mon食單身狗Friendly既拉麵

點餐係用紙仔點既,唔算多款選擇。我揀左魚介豚骨拉麵。

2018-07-03 263 浏览
呢間已經係我第二次食,見我食過返尋味就知道係好野啦!鋪頭位置都算易搵,鋪面設計好特別,好多手繪嘅漫畫公仔。如果想食沾麵嘅朋友就要留意, 沾麵嘅供應時間係12:00-15:30,所以要食沾麵,就要揀lunch time黎啦。Menu共有三款沾麵,可以比客人揀麵嘅分量(普通為200g,已經好飽)、凍/熱麵、汁嘅分量同埋蔥。首先上枱嘅係焙煎黑芝麻沾麵,拉麵有舊檸檬、一塊紫菜(如果揀熱麵,塊紫菜可能會林左)同一隻吾流心嘅溏心蛋,見到隻蛋唔流心,有少少失望,但係都幾好食,如果要半熟蛋,可以另外再加錢。沾麵最緊要係果汁,呢個焙煎黑芝蔴汁裏面有豬肉、蔥花同埋筍,試咗淡個湯底,以為自己食緊芝麻糊,感覺有少少奇怪,但係飲完之後個餘韻就好重魚湯味。雖然個配搭有啲奇怪,但整體來講都ok,食到最後有啲膩。之後就要介紹重頭戲!呢個就係魚介豚骨沾麵!汁嘅配料同上面都差唔多,但個汁真係好深刻!個汁好濃郁,每一啖都係鮮甜嘅魚湯味,鹹鹹香香,鹹得黎唔會令你想瘋狂飲水,同d麵夾到不得了!如果食食吓發現d汁凍左,可以叫員工幫你翻熱,而翻熱嘅方法就係加兩粒熱石入碗汁到 一加落去就聽到「za za」聲,令人好振奮雖然吾會令啲汁
呢間已經係我第二次食,見我食過返尋味就知道係好野啦!
魚介豚骨焙煎黑芝蔴沾麵
魚介豚骨焙煎黑芝蔴沾麵
魚介豚骨沾麵
一加落去就聽到「za za」聲,令人好振奮
雖然吾會令啲汁變到好似啱啱上枱咁熱,但令碗汁熱返d,食落冇咁膩,兩粒熱石係成餐飯嘅小插曲,好特別。
雖然有少少貴,但都好值得一試再試!
2018-07-02
魚介豚骨沾麵
2018-07-02 103 浏览
啱啱去完外地工作5星期返嚟香港第一日就衝出旺角食台風拉麵現在回來只要是香港才吃到的食物我也很想吃以為今日七一會大排隊 點知去到等左5分鐘就入得我叫咗最簡單嘅鰹魚味豚骨拉麵🍜價值$83(請大家無視杯天仁茗茶)叫咗加$25嘅增量叉燒我覺得台風嘅叉燒不嬲都大塊夠抵食加$25三大塊都覺得幾值得大大塊肥瘦均勻又唔會硬都已不能稱得上係好軟身 但係$83有半隻糖心蛋大塊叉燒湯底方面 其實同禦街湯嘅分別就係濃味啲同埋有多陣木魚嘅味道 如果想食甜而較清淡嘅魚湯味 我覺我得會選魚介湯
啱啱去完外地工作5星期
返嚟香港第一日就衝出旺角食台風拉麵
現在回來只要是香港才吃到的食物我也很想吃

以為今日七一會大排隊 點知去到等左5分鐘就入得

我叫咗最簡單嘅鰹魚味豚骨拉麵🍜

價值$83
(請大家無視杯天仁茗茶)

叫咗加$25嘅增量叉燒

我覺得台風嘅叉燒不嬲都大塊夠抵食
加$25三大塊都覺得幾值得

湯底方面 其實同禦街湯嘅分別就係濃味啲
同埋有多陣木魚嘅味道
如果想食甜而較清淡嘅魚湯味 我覺我得會選魚介湯
2018-06-30 101 浏览
Ramen again to start the long weekend! This time we went to the one in Kowloon - I think people who live in this area will probably know this ramen store. So here we go...We ordered four bowls of noodles to start with, each comes in a different flavor. The shrimp broth is sweet but not as flavorful as we thought. My friend didn’t like it and preferred the fish broth instead. Ramen in Shrimp broth. Fish broth...comes in two kinds.We thought the ramen does not come with an egg so we ordered an ext

Ramen in Shrimp broth.

We thought the ramen does not come with an egg so we ordered an extra one, but it turns out with half of an egg. We ended up wasting an egg since we are all too full...

Overall, we will not come back for the ramen but will give it another chance for lunch as they only serve dip noodles in the afternoon.
2018-06-26 82 浏览
喺旺角行街行到好肚餓,突然好想食拉麵,醒起呢度有間好出名嘅拉麵店,決定過嚟幫襯下。喺門口等左一陣,好快就有位。店員會喺出邊派餐紙俾你點。我嗌咗個燒海蝦味豚骨拉麵,而朋友就點咗鰹魚味豚骨拉麵。拉麵賣相非常吸引,上面鋪滿左粉紅色嘅燒海蝦仔,有一塊叉燒同紫菜,仲有我最愛嘅半熟蛋。食拉麵第一步當然係飲啖湯先啦,湯底夠熱,超濃蝦味,係真材實料煲出嚟架!麵條係我鍾意嘅粗麵,有咬口,每食啖麵就會掛住濃郁嘅蝦湯,真係好好味啊!不過塊叉燒就無乜特別,下次再食可以將塊叉燒轉做多半隻蛋🥚🤤呢碗鰹魚味豚骨拉麵上枱時真係比佢嚇親!因為朋友加左底,碗麵多到就快瀉啲湯汁出嚟😂!湯底相信係百份百由鰹魚熬製出嚟,同上面削到一片片嘅木魚一樣味道~平時好喜歡食木魚嘅朋友,呢碗拉麵就啱哂你口味喇🍜不過加底嘅朋友真係要三思,因為佢嘅份量係非一般多😂真係好肚餓嘅大胃王就嘗試挑戰下啦🤣口痕嘅時候,食到碗咁熱辣辣又好味嘅拉麵真係好滿足啊!

口痕嘅時候,食到碗咁熱辣辣又好味嘅拉麵真係好滿足啊!