2010-08-07 3 浏览
突然間想食豆腐花,見到滿記,就諗住試去. 原先叫左個芝麻糊豆腐花, 個哥哥問要凍定熱,答佢話要熱.但佢跟住話芝麻糊就熱,豆腐花就暖... 心諗點解會暖咁埋位一試...下... 豆腐花係全冰凍 呢d叫暖... 但d芝麻糊就熱... 入口感覺左邊凍右邊熱,都唔知自己做咩要食碗咁既野... 所以扲返去叫哥哥換過碗熱,但哥哥話係'豆腐花係凍,芝麻糊就熱' 真係o晒咀 咁之前又同個客講豆腐花係暖,欺騙...之後補左$2 (共$20) 換左碗芝麻糊加湯圓,但原來係超難食,完全冇芝麻味又杰撻撻, d湯圓餡仲有d酸既味道.雖然食之前都冇咩期望,但食完後極之失望. 真係有種貼$買難受既感覺.
突然間想食豆腐花,見到滿記,就諗住試去.

咁埋位一試...下... 豆腐花係全冰凍
呢d叫暖
咁之前又同個客講豆腐花係暖,
欺騙...

雖然食之前都冇咩期望,但食完後極之失望.
真係有種貼$買難受既感覺.

差差差差差差
2010-08-07
2010-06-05 26 浏览
吃完隔離的牛扒餐,是甜品時間,要了套餐的香蕉pancake加豆腐芒果和一碗雪糕凉粉紅豆沙。香蕉夠大件但不夠凍。芒果味搶去豆腐味,分開吃豆腐又覺不甜。最欣賞紅豆沙底的雪糕凉粉,有粒粒夠淋的紅豆,雪糕又大件,分開吃或一齊吃都各有各精彩。吃完頭2樣才記得影相,所以只影了雪糕凉粉紅豆沙。
2010-06-04
2010-05-10 9 浏览
行過滿記, 突然間好想食糖水, 我個人比較鍾意熱ge糖水, 即使係夏天, 不過其實apm有冷氣, 都唔會熱得去邊, 所以都係食熱野千揀萬揀, 因為唔想食得太飽, 所以無揀到D糊, 其實我覺得合桃糊+/-其他糖水好似幾吸引, 最後我揀左木瓜雪耳糖水, 佢本身個名好似好聽D, 叫做咩南北杏雪耳燉木瓜, 見到有個"燉"字, 以為起碼會有個燉盅靚靚地啦, 點知原來都係用個碗裝je, 算啦... 第一啖飲, 覺得: "咁甜ge..." 不過飲飲下又幾好味... 其實我鍾意好似呢D咁甜ge糖水, 糖水梗係要夠甜, 先至叫糖水ga la, 不過如果怕甜, 又或者有糖尿病, 就唔好試喇... 而家出面D糖水, 成日懶健康咁唔夠甜, 唔甜咁健康不如唔好食啦, 一係就俾人揀正常甜定少甜啦...舊木瓜俾D 糖水浸到得個甜味, 食唔到木瓜味lu 雪耳食落唔太淋, 我最怕好淋ge雪耳, 有D入口即融真係好嘔心, 同時又唔會太脆太硬, 雪耳好味... 碗糖水幾潤丫, 食完真係滿足左 不過又真係唔值$22咁貴, 平幾蚊仲好... btw, 佢地托盤好污糟呀, 我個有D芝蔴(, etc. , 仲有D咩我唔記得, 總之

舊木瓜俾D 糖水浸到得個甜味, 食唔到木瓜味lu

糖水幾潤丫, 食完真係滿足左

不過又真係唔值$22咁貴, 平幾蚊仲好...

btw, 佢地托盤好污糟呀, 我個有D芝蔴(, etc. , 仲有D咩我唔記得, 總之就係好污糟)響上面, 好心就抹乾淨D啦, 見到都減低食慾呀...
南北杏雪耳"燉"木瓜 (唔知佢點燉)
碗底係有野ga... 食食下發現... 等我仲以為係咩污糟野... 原來係好得意ge公仔 =P
2010-05-10
南北杏雪耳"燉"木瓜 (唔知佢點燉)
2010-04-03 1 浏览
1心溫書;但係甜魔忍左好多日..都係要出山!哈有滿記梗係貪就手!1直想食番西貢果間;如今身在KT;食住頂住檔先!但係我發現係頂吾住...去叫芝麻糊豆腐花'個哥哥問我要熱定凍;'我LOAD左陣梗係要熱啦!但係得到O既答覆..{個豆腐花會係凍;但係D芝麻糊就熱O既}10萬個O咀...都係叫左;18蚊的芝花;即刻試花先;'凍O既;好鞋!冇乜味..冇豆味又吾甜;O晒咀...芝麻糊;勁甜!!!芝麻味吾太出;麻麻地;18蚊;好貴..吾好味;冇下次!!下次都係等男朋友同我出西貢食好過!
1心溫書;但係甜魔忍左好多日..都係要出山!哈
有滿記梗係貪就手!1直想食番西貢果間;
如今身在KT;食住頂住檔先!但係我發現係頂吾住...

去叫芝麻糊豆腐花'個哥哥問我要熱定凍;'
我LOAD左陣梗係要熱啦!但係得到O既答覆..
{個豆腐花會係凍;但係D芝麻糊就熱O既}

10萬個O咀...都係叫左;

18蚊的芝花;即刻試花先;'凍O既;好鞋!
冇乜味..冇豆味又吾甜;O晒咀...

芝麻糊;勁甜!!!芝麻味吾太出;麻麻地;

18蚊;好貴..吾好味;冇下次!!
下次都係等男朋友同我出西貢食好過!
芝花
芝花
食完碗野食見到D咁O既野..都咪話吾驚..
2010-04-01
2010-02-23 1 浏览
系官塘晚飯完. 因為食左辣野. 要救火, 想食涼粉.去到 . 但無涼粉食.轉戰去 APM 滿記. 只得芒果涼粉. 無其他生果, 唔......見到有個 Demo ~賣相合眼緣. 就試下.佢用冰雪糕打底,裡面有:芒果粒龍眼干椰果香蕉粒不知名果籽椰子汁花奶覺得怪怪, 打底雪糕好冰.唔識欣賞. 但一試無防. 下次入元朗, 一定搵番B 仔為涼粉.
系官塘晚飯完. 因為食左辣野. 要救火, 想食涼粉.
去到 [許留山]. 但無涼粉食.

見到有個 Demo ~[白雪黑珍珠]
賣相合眼緣. 就試下.

佢用冰雪糕打底,
香蕉粒
不知名果籽
椰子汁
花奶

覺得怪怪, 打底雪糕好冰.
唔識欣賞. 但一試無防.

下次入元朗, 一定搵番B 仔為涼粉.

2010-02-21
2010-02-01 4 浏览
特意為男朋友準備的飯後甜品是晚宵夜:- 榴槤班cake唔洗去到西貢咁遠就有得食, 買了兩盒.打開膠袋, 陣陣榴槤香就擁出來~~~~~~呼~~開埋個盒, 成間屋都係榴槤味喇!!!哈!!隻隻飽滿, 充滿了滑忌薕同榴槤蓉, 每一啖都係榴槤....食完一件又一件, 我同男朋友加埋吃了三件.小妹吃了一件.好彩成屋人都鍾意食榴槤, 唔臭唔食.有食過芒果班cake就普通左d, 糖水都做得麻麻, 唯獨榴槤係做得最好的!
特意為男朋友準備的飯後甜品

是晚宵夜:-
榴槤班cake
唔洗去到西貢咁遠就有得食, 買了兩盒.
打開膠袋, 陣陣榴槤香就擁出來~~~~~~呼~~
開埋個盒, 成間屋都係榴槤味喇!!!哈!!

隻隻飽滿, 充滿了滑忌薕同榴槤蓉, 每一啖都係榴槤....
食完一件又一件, 我同男朋友加埋吃了三件.
小妹吃了一件.

好彩成屋人都鍾意食榴槤, 唔臭唔食.

2010-01-30
$23 (宵夜)
2009-12-22 6 浏览
食完晚餐, 喺APM逛咗一陣, 一行4個女子就去food court滿記食甜品。一人一個甜品, 食咗:一個唔知咩名:友人話佢次次食滿記都係呢個, 咁應該唔會出事。我食:芒果西米露+豆腐花 – 好食, 不過今次d芒果酸酸地。(熱)雪耳木瓜:友人話好潤, 不過唔算太熱。(熱)雪”甲”膏:友人話ok, 不個個賣相就肉酸咗d, 好少見d雪”甲”膏”發”得咁大粒。仲有係勁熱。食完甜品就歸家。

一人一個甜品, 食咗:

(熱)雪耳木瓜:友人話好潤, 不過唔算太熱。

食完甜品就歸家。
2009-12-21
$25 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2009-12-11 5 浏览
I can't remember the price, but the desserts here are yummy. Try the mango pancake, the crepe is really light and the cream is fresh.I would recommend this restaurant, there is no table service however as it is just desserts.

2009-07-20
$40 (宵夜)
  • Mango pankcake.
同男朋友食完晚飯,經過滿記,又俾佢吸引住=p我地決定叫一冷一熱..哈哈~~!!焗荔蓉西米布甸($23)之前睇openrice既食評,都係用紅豆,蓮蓉,芝麻做涵,今次去到竟然係荔蓉,雖然唔知係咩..但係好奇心下,叫左個試一上枱,好熱,甜度岩岩好,西米煙煙unun,好味~~西米布甸加埋荔蓉,又係另一鍾味道~其實我覺得荔蓉既味道同蓮蓉好似..好似剩係唔同色咁=p整體上好好味,但份量少左d。楊枝金露($25)好酸..勁酸….我剩係可以講..依個甜品俾我既印象係好酸冇其他味道可言…芒果好酸…我自動無視個楊枝金露憑良心,佢個西米布甸的確唔錯所以笑面係俾西米布甸既!!!!
同男朋友食完晚飯,
經過滿記,又俾佢吸引住=p

我地決定叫一冷一熱..哈哈~~!!

焗荔蓉西米布甸($23)
之前睇openrice既食評,都係用紅豆,蓮蓉,芝麻做涵,
今次去到竟然係荔蓉,雖然唔知係咩..
但係好奇心下,叫左個試

一上枱,好熱,甜度岩岩好,西米煙煙unun,好味~~

西米布甸加埋荔蓉,又係另一鍾味道~
其實我覺得荔蓉既味道同蓮蓉好似..好似剩係唔同色咁=p
整體上好好味,但份量少左d。

楊枝金露($25)
好酸..勁酸….

我剩係可以講..依個甜品俾我既印象係好酸

冇其他味道可言…芒果好酸…

我自動無視個楊枝金露

憑良心,佢個西米布甸的確唔錯

所以笑面係俾西米布甸既!!!!
用錫紙包到實一實,夠晒熱喇喇!!
荔蓉味道有驚喜!
失敗之作...
$24 (宵夜)
用錫紙包到實一實,夠晒熱喇喇!!
荔蓉味道有驚喜!
  • 西米布甸
2009-11-23 1 浏览
十一月十一日 (星期三)吃過利苑的魚蛋粉,不是太飽肚,唯有再到apm吃糖水很久沒吃過apm的滿記老公依舊吃他的榴槤忘返是改食版,用了雪凍的椰汁,令到吃落更覺冰涼不過,榴槤始終是發記的好!我則吃了椰汁海底椰無論椰汁還是海底椰,都很甜,似乎過了火位...
十一月十一日 (星期三)

吃過利苑的魚蛋粉,不是太飽肚,唯有再到apm吃糖水
很久沒吃過apm的滿記

老公依舊吃他的榴槤忘返
是改食版,用了雪凍的椰汁,令到吃落更覺冰涼
不過,榴槤始終是發記的好!

我則吃了椰汁海底椰
無論椰汁還是海底椰,都很甜,似乎過了火位...
2009-11-11
$30 (宵夜)
2009-11-11 6 浏览
離開HIPOT在APM閒逛了一會, 爸爸說想留在書店裡看看, 不跟我們一起逛了。媽媽愛吃芝麻糊, 反正走到有點累, 我便帶她和小姪女一起去滿記食糖水。媽媽吃熱的芝麻糊, 我問她好不好吃? 可能是自己仔女買的, 她總是微笑地回答說好吃。我在APM的滿記每次只會點白雪黑糯米, 因為鍾愛她的白雪和那兩球圓圓的黑糯米, 而且我覺得APM分店比屯門分店做得好很多。 小姪女第一次吃滿記, 兩款糖水都拿一點點給她試試, 她一試便愛上了我的白雪黑糯米, 不停跟我說要食雪糕, 可能雲呢拿味的白雪令她誤會這是雪糕吧! 好可愛啊~ 希望快些有機會我們一家人可再一起分享美食

而且我覺得APM分店比屯門分店做得好很多。

希望快些有機會我們一家人可再一起分享美食
芝麻糊 & 白雪黑糯米
2009-09-04
芝麻糊 & 白雪黑糯米
  • 白雪黑糯米
2009-08-20 1 浏览
呢一日食完飯之後,呢度食甜品之後先返屋企。呢間野都唔知幾耐無食過啦,都有兩年到啦。香蕉班戟都係得兩舊,香蕉都可以既。但班戟太多cream啦,個皮都唔差既,算係咁啦。芒果西米露芒果都幾新鮮,西米都幾多,份量都唔錯,都算幾抵食。其實今晚都係想食新開既雪糕店,不過唔知點解過左黎呢度食。
無食過啦,都有兩年到啦。

香蕉班戟
都係得兩舊,香蕉都可以既。但班戟太多cream啦,個
皮都唔差既,算係咁啦。
芒果西米露
芒果都幾新鮮,西米都幾多,份量都唔錯,都算
幾抵食。

其實今晚都係想食新開既雪糕店,不過唔知點解過左黎呢度食。
香蕉班戟,芒果西米露
2009-08-20
2009-08-16 3 浏览
今天到APM走一轉,到達Food Court的門口見到滿記有一個套餐叫做芒果黑檽米加芒果布甸,價值為HKD38.-自己選擇凍食的芒果黑檽米,黑檽米份量比較多,但是芒果會只有三件,不過也可以接受。而是用椰汁做甜品的底子也是非常美味。那個芒果布甸也是不錯的甜品,特別是加奶在上面來吃特別想吃多一個。

Mango+黑檽米
布甸
2009-08-16
Mango+黑檽米
布甸
2009-07-05 4 浏览
今日同女皇大人起呢頭食晚飯,女皇大人飯後最鍾意整番個甜品滿記招牌甜品 白雪黑珍珠,我係睇到雜誌同佢個佬板做專訪,滿記佬板話佢地最好賣甜品其中一個係白雪黑珍珠果然眞係好好食,我之前唔鍾意食雲尼拿嘅嘢食,今次辜且試試,其實裡面有香蕉、芒果、阿塔子、龍眼肉、黑珍珠同雲尼拿沙冰,原來呢個組合係好好味啊,又唔太甜我一定會再食另外仲有叫芒果黑糯米甜甜,呢個都好食,但份量好似少咗D服務好好,有3、4個姐姐招呼
今日同女皇大人起呢頭食晚飯,女皇大人飯後最鍾意整番個甜品

滿記招牌甜品
白雪黑珍珠,我係睇到雜誌同佢個佬板做專訪,滿記佬板話佢地
最好賣甜品其中一個係白雪黑珍珠
果然眞係好好食,我之前唔鍾意食雲尼拿嘅嘢食,今次
係好好味啊,又唔太甜
我一定會再食

另外仲有叫
芒果黑糯米甜甜,呢個都好食,但份量好似少咗D

服務好好,有3、4個姐姐招呼

2009-07-04
  • 白雪黑珍珠、榴槤忘返
2009-05-12 5 浏览
10/4/09同家人到APM食完飯後, 好想食碗糖水, 未試過"滿記"的甜品, 所以在此食碗糖水芒果班戟--$19--好一般,好鬼多cream,芒果酸了一點香蕉班戟--$18--好少香蕉又細粒,cream又太多,價錢真是晤化算芝麻糊配杏仁茶--$19--芝麻糊比較淡,好似用粉開般,配杏仁茶都晤好食,不如街邊買碗芝麻糊仲好,起碼又便宜又好食價錢比其他的糖水店貴,街邊的甜品店都比"滿記"又便宜更好味, 雖然滿記都是一間有名氣的甜品店, 但真是金玉其外 敗絮其中

香蕉班戟&芒果班戟($18/$19)
芒果班戟好一般,好鬼多cream
香蕉班戟好少香蕉又細粒
芝麻糊配杏仁茶--$19--好差
滿記甜品
2009-04-10
$20 (其他)
滿記甜品