步入食堂,天氣就算高溫濕笠笠,塊面都即刻開懷,因為眼前就係我嘅至愛—滿記甜品🍮!今次我揀咗款招牌芒果西米露夾豆腐花嚟試試口。啖啖芒果🥭,鮮甜得嚟又帶啲微微嘅酸香,啱曬啱曬!豆腐花滑溜溜嘅口感,同西米露一齊入口,真係咁滑咁爽,簡直完美!我友仔試咗熱雪耳木瓜,佢話潤到心扉入面去,微微嘅甘香同舒服暖意,啱哂冬天嚟一碗。另一友仔就㩒咗碗雪“甲”膏。賣相可能唔算太吸引,但味道就真係挺正!大粒嘅雪“甲”好滋潤,熱辣辣食落,滋味無窮!同行嘅另一位就嚐咗一份雪山涼粉,話晒都要食嘢下下新鮮下!份量好足,奶味香滑,一啖啖冰凍爽口嘅花奶同牛奶搭配,真係消暑神器咁!總括嚟講,每一次嚟滿記,都係一次令人滿足嘅甜品之旅。香甜滑潤嘅滋味,緊貼我心,下次再嚟我一定要再試新款!💕😋👌
2016-01-02 1003 浏览
餐廳名稱:滿記甜品地點:觀塘觀塘道418號創紀之城5期APM1樓美食廣場13號舖菜式:芒果楊枝金露配雲呢拿雪糕評分:8/10份量:適中味道:芒果雪糕作點綴,有香濃既芒果味,而且溫度岩岩好,雪糕唔會太硬或太林,味道唔錯。芒果鮮甜,果肉夠多。楊枝金露足料,食落有果肉,新鮮芒果肉,西柚肉,西米。味道不錯,甜度岩岩好。芒果汁亦唔會太酸或甜。價錢:$25~$40評價:滿記一向提供多款甜品,五花八門並價錢合理。推介pancake及楊枝甘露:)我本人非常喜愛甜品,相信女仔都認同食甜品有另一個胃! 最緊要係滿記夠多分店,總有間係附近。
餐廳名稱:滿記甜品
菜式:芒果楊枝金露配雲呢拿雪糕
評分:8/10
份量:適中
價錢:$25~$40
2015-12-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-03-23 301 浏览
呢幾日天氣咁熱,行街既同時最好就係食返個涼入心既甜品涼粉係一個唔錯既選擇,再加埋清甜既西瓜真係正呀西瓜涼粉($26) - 底層係粒粒涼粉再加入西瓜蓉,最頂有西瓜粒,層次好豐富,西瓜又夠甜,真係消暑一流!
呢幾日天氣咁熱,行街既同時最好就係食返個涼入心既甜品
涼粉係一個唔錯既選擇,再加埋清甜既西瓜真係正呀
2015-03-22
2014-12-02 472 浏览
行街行到口渴,找個地方飲杯冰,順便坐下。諗住Foodcourt的選擇多,一定是首選。但其實真正飲料較多選擇的就只有滿記。 芒果冰 夠凍而且飲到芒果味清涼,果肉尚好,比班戟的新鮮。 芒果班戟 皮軟腍,忌廉滑滑,芒果肉雖甜,但啎夠新鮮,也不夠凍,所以出來的效果一般。 兩個人、兩杯飲品,加兩件班戟 已over 百元,都幾貴喔!
2014-10-27 347 浏览
是日跟兩位好友吃完晚餐, 仍想找個地方chit-chat,因此來到滿記. 由於apm冷氣調得很低, 真的有點冷, 因此筆者點選了紅豆沙(熱)(HK$18).看賣相, 好像水汪汪的, 已有點失望. 試一口, 紅豆沙質感確實不夠沙, 跟賣相一樣, 入口水汪汪的, 幸好間中吃到半粒原紅豆, 尚算有點咬口, 紅豆沙也夠熱, 很怕温温吞吞的糖水.又一輕鬆的一夜.

又一輕鬆的一夜.
2014-10-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
$18 (宵夜)
2014-09-23 369 浏览
哩個叫芒果雪山黑糯米, 同行友人話係成個滿記最好食嘅野食, 咁就即管叫一個試下啦! 因為位於food court嘅關係, 搵位有D難, 尤其是繁忙時間好多人... 第一啖食落去感覺係碗野暖嘅... 如果可以凍D 感覺會好D, 雪山姐係椰汁冰, 冰係一片片嘅碎冰, 個口感好特別 食落椰汁又唔會太甜太膩, 可以因為D冰中和番, 黑糯米就夠yin un, 不過不足都係黑糯米本身係熱嘅… 芒果就應該係因為季節嘅關係 唔太甜 不過整齊都叫做好食嘅
2014-09-19 422 浏览
係APM食完朋友REU飯之後仲有D口痕食甜品, 就黎左呢度好采我地唔太多人好快就有位, 不過呢度真係應該加多D位lol滿記其實好多人都食過架啦哈哈, 而家仲開到週圍都係lol我自已就比較大食, 叫左糯米慈同埋芒果豆腐花二個涷食ge甜品口感都唔錯芒果豆腐花OK大陣芒果味, 不過如果芒果可以俾多小小就好了, 同埋大分d就好了lol畢境都唔平啦...成三十蚊咁濟另外個個就都唔錯ge,但係個味略嫌甜左D, 同埋好似涷左D, 同埋我情願細舊D, 俾多D好過啦 多D fd一齊食開心Dma不過食左呢2樣真係好貴....但其實而家香港D糖水鋪都係咁上下價錢?
係APM食完朋友REU飯之後仲有D口痕食甜品, 就黎左呢度

滿記其實好多人都食過架啦哈哈, 而家仲開到週圍都係lol

我自已就比較大食, 叫左糯米慈同埋芒果豆腐花
二個涷食ge甜品口感都唔錯
畢境都唔平啦...成三十蚊咁濟

糯米慈
芒果豆花
2014-09-08
2014-09-07 351 浏览
是日到了觀塘,無聊入了美食廣場見呢間野好多人等緊,好好生意甘,我買了芒果豆腐花試下吧,都二十八元,其他好多都過三十幾。等了十分鐘到,賣相不差,很多芒果在豆腐面上,豆腐也很滑,汁好多,都幾多份量喎,食完好飽,佢賣甘貴有返呢個水準,ok值既。另外apm裝修後靚左,光猛左好多,位都坐得好舒服,無奈是多左好多年青人食完嘢又唔走,坐係度傾計,仲要霸成張檯,見到都嬲,攪到我要去大長台坐,唉。
2014-09-07
$28 (宵夜)
2013-10-21 194 浏览
滿記不知不覺又加價, 小女無懼加價, 對腳又行過去美食廣場, 對眼就已經望著滿記...OMG, 我又輸了.買了兩盒, 都夠吃一個套餐, 就當是近來股仔得心應手, 獎勵自己吧! 榴槤班戟一盒兩件, 一個人都可以吃四件. 榴槤餡沒有縮水, 才能抓住小女@心, 是貴了都捨得花錢買.打開了透明袋香氣就湧出來, 用叉逐小逐小細味, 總不夠大啖吃滋味.在滿記仍未擴充, 只有西貢本店時, 吃榴槤的要隔離到別店吃一點都不爽, 現在密封包裝, 外賣坐地鐵都不會受歧視了

榴槤班戟

外卖自取
2013-08-22 216 浏览
今天反正在公司午膳,無需為午餐而煩惱,就在下午茶時間裡沒有特別想吃的東西,只是想有一點甜頭,不過人在創紀之城,就是但求其找一間甜品店便算,或者是在下自己於此時此刻沒有甚麼要求吧。來到滿記甜品,老實說不太想在這裡吃甜品,但是在求求其其是但一間甜品店的情況下,只好就範,反正吃了便走。在生果甜品中,芒果及榴槤是在下的最愛,於是二話不說的叫了一客榴槤布甸。付款後取回甜品,一看之下,竟然是少得可憐,兩三下手勢便把布甸消滅,這布甸雖然是夠滑,可是內裡的榴槤,卻又未到濃郁的味道,只有淡淡的味道,而且榴槤的香味卻又不是那麼強烈,只有散發出微弱的香味。可能就是在沒有心情,求求其其的情況下,就來吃甜品,結果是有點像吃之無味的感覺。

2013-08-22
2013-05-28 82 浏览
同朋友食完飯, 跟手就去食番個甜品~好耐冇食過滿記了往時都係去西貢燒野食, 跟住就會好自然去滿記食甜品~相反自從佢地開到成行成市之後, 自己真的好少再去了. 昨天朋友話好耐冇食過, 因此陪佢一試朋友介紹我食白雪黑珍珠~這款甜品賣相沒有特別~ 眼見一碗滿滿的, 真係未食巳經感到好滿足以款甜品以雲尼拿雪糕打底,上面舖滿香蕉粒,芒果粒,龍眼乾,椰果和黑珍珠...用料的確豐富,每一口也有不同的滋味龍眼乾十分甜, 搶去不少味道~芒果粒有點帶酸, 正好中和所有甜味~細細粒的黑珍珠令整個甜品都充滿口感~的確不錯~!

同朋友食完飯, 跟手就去食番個甜品~

好耐冇食過滿記了

往時都係去西貢燒野食, 跟住就會好自然去滿記食甜品~

相反自從佢地開到成行成市之後, 自己真的好少再去了.

昨天朋友話好耐冇食過, 因此陪佢一試

朋友介紹我食白雪黑珍珠~

用料的確豐富,每一口也有不同的滋味

龍眼乾十分甜, 搶去不少味道~

芒果粒有點帶酸, 正好中和所有甜味~

細細粒的黑珍珠令整個甜品都充滿口感~

的確不錯~!
2013-05-27
2013-04-29 64 浏览
係附近同朋友打完邊邊,又想再傾下計,就去FOOD COURT飲下糖水啦好快就搵到位喇我想食糖水,朋友又想食糯米池,咁ARM有個餐喎!楊枝金露~~~好濃的芒果香,真係好好味,甜味也很適中榴櫣糯米池~~~糯米池做得好軟糯呀!榴櫣肉都好多喎!而且好好好香呀!

好快就搵到位喇

我想食糖水,朋友又想食糯米池,咁ARM有個餐喎!
楊枝金露~~~好濃的芒果香,真係好好味,甜味也很適中
2013-04-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
$58 (宵夜)
2013-01-15 48 浏览
同事請吃下午茶,在這裡選擇非常少。吃糖水就只有滿記可選。要了一個楊枝甘露豆腐花,豆腐花不夠滑,有點魚膠粉的感覺,而且也沒有豆味,但明明又不是杏仁豆腐,莫名其妙!可能芒果亦不是季節,所以非常的酸。雖然不好,也不至於不能人口的。
外卖自取
2013-01-14 58 浏览
在工業區用餐之後,深感耳猶未盡,就決定往創紀之城吃個甜品。其實在下只知道在Food Court 內有間甜品店,就軀身前往。來到滿記甜品,看看它的甜品模型,已經可以點選了在下想吃的甜品了。在下看到的甜品,也想要全部試試,可是在下只有點選了芒果西米露。付款後便回去滿記拿甜品,坐下後看著三個芒果,很是平滑無比,加上西米也頗大粒,想必是很甜。吃下糖水時未見太甜,味度適中,西米如視覺效果般的大粒,也頗有咬勁,而芒果亦然甜美滑溜,亦有其果香。西米露亦加上了芒果汁,使其變成了橙色,除了可以吃到芒果肉外,也可品嚐芒果汁。在下吃甜品的時間為午飯時間,因此Food Court 周圍都是食客,不過仍然有坐位搭枱,所以很快就找到了位置。而服務員的服務也算得是快捷,很快就可以拿到甜品。

2013-01-14
等候时间
1 分钟 (堂食)
2012-12-12 44 浏览
亞媽未黎過,第一次請佢黎食杏仁燉蛋白:亞媽話唔掂,杏仁味不夠濃,蛋白又唔夠杰,好一般芝麻糊豆腐花︰雖然點的是凍的,但芝麻都蠻香的。芝麻除了香,也很滑,但是豆花就差了些,不滑,口感也不算好,比較遜色。薑汁撞奶︰我試了一口,真的夠薑,我認為還頗辣呢。亞媽就覺得可接受,而且很滑,我就覺得薑汁味掩蓋了奶味。這甜品宜家天氣吃十分正,可以暖身﹗
亞媽未黎過,第一次請佢黎食

杏仁燉蛋白:亞媽話唔掂,杏仁味不夠濃,蛋白又唔夠杰,好一般