星期六約左朋友行下街食個晏,去左深水埗新商場V Walk行下,哩個商場幾光猛,同埋幾多餐廳選擇,經過滿記甜品,發覺唔係買平時啲甜品,聽店員介紹,原來哩間係專食蛋嘅甜品,而且係企位,裝修幾特別! 有出面比較少有既酒釀甜品,份量又唔會太飽,一於叫碗桂花酒釀丸子試下,我地仲加$8要左隻流心溫泉蛋。 送上來時,已經聞到好香的酒味,試左啖酒釀,好清香! 仲唔會有酒既發酵酸味,相信酒釀既調配都落左唔少功夫。日本蛋真係唔同啲,隻蛋黃係橙色!之後再將隻半熟溫泉蛋整爛搞拌一齊食,口感變得更厚實,食完成個人暖粒粒呀! 仲有2款丸子,一款係芝麻餡,另一款係淨粉團的丸子,兩款都好夾! 我比較鐘意芝麻餡,因為好香芝麻味! 哩個桂花酒釀丸子好有驚喜,下次要再來試下其他甜品。
2019-08-17
2019-08-14 165 浏览
趁平日早收工,約左朋友係南昌V walk呢個新商場睇戲。經過滿記甜品,熱情既店員好盡心咁介紹佢地既店舖特色,全鋪得9款甜品,以蛋為主要。又推介比我佢地既必食甜品,所以趁朋友未到,我都坐低試試。今次嗌左個“酒釀宮廷奶酪”,當然呢個係店員特別推薦的,中式燉奶混合左少少既花雕酒,奶味同酒味配合得很好。店員亦提出如果覺得酒味不足,可以添酒試左原味既奶酪,忍唔住麻煩店員添酒,加酒後,花雕酒既香氣四散,奶酪既酒味更加濃郁,不過我覺得原來會更加食得出原來的奶味。食左一半,店員請我食左半隻佢地既溏心醉蛋,每口雞蛋都有少少既酒香味,非常之好味,鐘意食溏心蛋既朋友絕對唔可以錯過呀!

2019-08-14
2019-08-11 86 浏览
我們今日在深水埗vwalk食完晚餐,行下這邊影下相行下街,見滿記甜品又唔多人等位,咁岩今日有心情就食一次!一入去同事推介幾種新式及舊式嘅甜品。鮮果優格雪朋友友點了同事推介的冰涼鮮果優酪雪,有香蕉、奇異果、芒果3種水果,中間是涼快優酪及台式冰,更有提子乾、麥皮脆脆、下面更有纖維粒粒!芝麻糊配腰果花生糊我點了熱芝麻糊配腰果花生糊:香滑腰果花生糊、烏髮芝麻糊,夾埋食好健康又補身!座位唔會,同附近客人唔算太近的位置!同埋光猛的環境,服務都ok,怪唔之得客人都幾多!
鮮果優格雪
芝麻糊配腰果花生糊

這已是我第二次光臨這店 。因今天是星期日,店內已坐滿人。我點了餐後便往一個企位處等候甜品。今次點了“酒釀宮廷奶酪”。不需30秒甜品便到。 上次那位熱情的店長(?)出現,也認得我。她說如果酒味不夠,可以加一點酒。她說著邊去拿酒。我趁這個時候,先吃一口原味的奶酪。這中式奶酪像西式的奶凍,不過他們的沒有西式的那麼甜。 奶酪口感很滑,還有淡淡的花雕酒香。店長回來為我加了一小匙羹的花雕酒 (10年)在奶酪上面。我再試一口。果然酒味濃了很多,但我覺得額外加酒雖然會增加酒香,但是酒味蓋過了奶酪本身的甜味和奶味,反而不好。我覺得在無添加的情況下的甜味、奶味和酒味已拾到好處。另外我也和店長提議,希望他們可以在枱底下安裝一個掛袋的鉤。事關我今天是游完水過去,企著時拿著大袋吃甜品總覺得有點不爽。希望下次再光顧這店時可用到這些鉤。臨走時,在前台幫忙落單的店員很熱情地 笑著跟我說 “再次光臨”。我覺得這店的店員服務很好,應該是經過專業的訓練。在這樣的環境下吃甜品,感覺很開心 😋

在這樣的環境下吃甜品,感覺很開心 😋
2019-08-04
下午茶
酒釀宮廷奶酪
溏心醉蛋南昌站上蓋的v walk 新開張。今天工作完後便過前往吃午飯。經過滿記甜品店便去吃糖水。看見餐牌覺得很新鮮,因為有好幾款食物是以前未見過的。我選了燉蛋白 ... 很美味,感覺是新鮮燉的 (比澳X牛奶公司的更新鮮)。之後店員走過來向我介紹,此舖是滿記甜品的新線,是專做燉品的。燉品是在店內燉,而不是在外面工場做完交過來,以確保新鮮。熱情的店員也向我介紹他們的“溏心醉蛋”。我試了一隻 - 有驚喜! 溏心蛋是使用日本蛋,口感像上海飯店的燻蛋一樣,黏黏的,但蛋白與蛋黃的分佈也有點像溫泉蛋。但最喜出望外的是,這個溏心蛋非常入味 - 吃蛋黃也會吃到濃濃的花雕酒味。我誠意推薦!!!#滿記甜品 #溏心醉蛋#西九法庭
溏心醉蛋

看見餐牌覺得很新鮮,因為有好幾款食物是以前未見過的。

#滿記甜品
#溏心醉蛋