2020-12-27
東涌可能對好多人覺得有點遠,但其實好多巴士及鐵路去好快直達到了,今日相約好友來到東薈城食午餐,我本身都好鍾意食潮州菜,呢間值得推介嚟食餐廳環境都好大好寬敞,檯與檯之間距離都好遠,疫情下可以非常放心有餐前小食話梅花生及爽口酸菜先來鹹菜豬肚湯暖暖胃,豬肚好爽口帶嫩腍,最正係鹹菜好厚身又爽口,湯頭飲落胡椒味濃厚又香,飲完夠哂暖身椒鹽九肚魚炸漿唔厚,仲好香口脆身,入面九肚魚仲好滑好多汁,炸得好好韭菜豬紅煲要推介,佢哋嘅做法用咗沙嗲調味,食落更香濃美味,豬紅好滑又彈牙清湯蘿蔔牛腩筋煲,如果你鍾意食牛腩真係要叫,蘿蔔好鮮甜又燜得夠腍,牛腩係半肥瘦仲帶有筋位,食落層次豐富,又好香牛味蠔仔粥大大碗,滿滿的蠔仔,湯底有大地魚調味好鮮甜,飯粒分明軟硬適中,冬天食熱湯米飯最正
有餐前小食話梅花生及爽口酸菜