2022-11-27 58 浏览
仙氣呢家嘢 本身我冇 唯有借助少少道具幫手😂咸豊酸菜魚湯鍋$298食呢間打邊爐店最期待嘅係上檯時果種震撼同埋儀式感個湯唔算好重味用嚟打邊爐恰到好處食完成餐都唔會口渴啲魚片好有質感好實淨(但我唔知係咩魚😂)本身個湯底有跟木耳豆卜芽菜同超重份量嘅芫荽手切頂級安格斯牛肉(細)$298成件事個plating好靚仲有店家嘅signature囍字打卡真係冇得輸牛肉牛味好濃郁有咬口係我鍾意嘅口感滾得囍宮廷丸拼盤$138呢度嘅手打丸真係好出色兩個人想樣樣味食下叫拼盤啱晒黑松露野菌鮮蝦丸黑松露味同蝦味互相輝映唔會搶咗大家嘅風頭珍珠帶子墨魚丸其實係墨魚丸裏面釀左一粒貝柱紫甘藍豬肉丸初初冇為意以為係紅菜頭豬肉丸原來紫金藍打汁再做肉丸係咁match芝士牛肉丸呢粒咬落去要小心係爆漿嘅芝士呀墨汁墨魚丸咬落仲有少少白色嘅墨魚粒冇絞碎增加口感最後仲有楊枝甘露布丁送添餐廳嘅門口仲有一啲特色嘅服裝又有一張金色嘅龍椅絕對可以令你打卡打好耐座位有privacy
仙氣呢家嘢 本身我冇
唯有借助少少道具幫手😂

咸豊酸菜魚湯鍋$298
食呢間打邊爐店
最期待嘅係上檯時果種震撼同埋儀式感
個湯唔算好重味用嚟打邊爐恰到好處
食完成餐都唔會口渴
啲魚片好有質感好實淨(但我唔知係咩魚😂)
本身個湯底有跟木耳豆卜芽菜

又有一張金色嘅龍椅
絕對可以令你打卡打好耐
座位有privacy
2022-11-25 58 浏览
要做到一間出色嘅火鍋店 裝修同食物嘅質素真係決一不可🤓 位於北角嘅滾得囍 呢兩方面真係做得幾出色👍🏻 先講裝修 以宮廷為主題 一入門口就已經有龍椅打卡😆 入咗每一張枱都非常大張 以古色古香嘅木材製作 好有特色 餐牌雖然可以scan QR code 但係亦有一張實體版 卷成聖旨嘅樣架🤩入座後店員會為你洗碗碟👍🏻 再送上調味料同前菜 調味料十分之乾淨整潔☺️ 前菜小食都有五款 任君選擇👏🏻 呢度嘅湯底真係唔野少 我哋今次就試左嘉慶椰子藏雞濃湯鍋🐥 每一款火鍋湯底都氣派十足 我地呢個湯底上場係有大量乾冰俾你打卡😆 然後店員會剪開腐皮 入面包住椰子肉同雞 滾起就食得🤤 雞件好有雞味 好滑😋火鍋配料我哋就揀左滾得囍宮廷丸拼盤 滾得囍餃子拼盤同埋黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)🤩 滾得囍宮廷丸拼盤有5款口味 分別係手打黑松露野菌鮮蝦丸 手打珍珠帶子墨魚丸 手打紫甘藍豬肉丸 手打芝士牛肉丸 手打墨汁墨魚丸😍 每款都超特別 出面食唔到 我最鍾意手打珍珠帶子墨魚丸 爽口彈牙 入邊真係包住左原粒帶子架😋滾得囍餃子拼盤都係有5款 分別係和牛芝士一口餃 新鮮菜苗帶子餃 韮菜豬肉餃 馬蹄冬菇豬肉餃 芋泥豬肉餃🥟 款款都勁
入咗每一張枱都非常大張 以古色古香嘅木材製作 好有特色

前菜小食都有五款 任君選擇👏🏻

墨魚丸 手打紫甘藍豬肉丸 手打芝士
牛肉丸 手打墨汁墨魚丸😍
每款都超特別 出面食唔到 我最鍾意手打珍珠帶子
墨魚丸 爽口彈牙 入邊真係包住左原粒帶子架😋

滾得囍餃子拼盤都係有5款 分別係和牛芝士一口餃 新鮮菜苗帶子餃 韮菜豬肉餃 馬蹄冬菇豬肉餃 芋泥豬肉餃🥟 款款都勁多餡料 脹卜卜🤭 最鍾意馬蹄冬菇豬肉餃 口感豐富👍🏻

黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)可以話係必點嘅小食🤤 有齊魚皮同響鈴 本來已經香脆可口 加埋極邪惡鹹蛋黃醬 惹味無比🌟
2022-11-19 95 浏览
天氣轉涼,又到打邊爐既季節下午lunch想打邊爐到了滾得囍吃火鍋!呢間火鍋店裝潢好有宮廷風格,打卡餐廳黎講睇得又食得😋❥康熙花膠雞湯鍋 (半隻)$318花膠雞做🐓湯底,好多膠質有2大塊白花膠,先放落個湯滾起睇質出哂來吖😍 店員教我地要先飲咗湯先雞湯味非常濃郁😍放埋半隻雞🐓落火鍋隻雞已經煮到半熟,灼2分鐘就食得雞好滑,呢個雞鍋份旺好足料❥海鮮拼盤 4人盛 $398(特價)海鮮拼盤做特價好抵食,四人份量超多🦐🦪有蝦、聖子、扇貝、青口、蜆聖子超大隻,好鮮味,每樣海鮮都非常新鮮😙❥醬介 $28/位
天氣轉涼,又到打邊爐既季節
下午lunch想打邊爐到了滾得囍吃火鍋
呢間火鍋店裝潢好有宮廷風格,打卡餐廳黎講睇得又食得😋

❥康熙花膠雞湯鍋 (半隻)$318
花膠雞做🐓湯底,好多膠質
有2大塊白花膠,先放落個湯滾起
睇質出哂來吖😍 店員教我地要先飲咗湯先
雞湯味非常濃郁😍放埋半隻雞🐓落火鍋
隻雞已經煮到半熟,灼2分鐘就食得
雞好滑,呢個雞鍋份旺好足料

❥海鮮拼盤 4人盛 $398(特價)
海鮮拼盤做特價好抵食,四人份量超多
🦐🦪有蝦、聖子、扇貝、青口、蜆
聖子超大隻,好鮮味,每樣海鮮都非常新鮮😙

❥醬介 $28/位

2022-11-18 88 浏览
估唔到北角有一間咁唔錯嘅火鍋店,位置比較偏僻要少少時間搵。 附近開咗好多間補習社。 我哋晚上6:30左右到咗舖頭,店員安排咗卡位位置俾我哋坐, 位置都幾闊落坐得幾舒服。 晚上七點後就越來越多人啦。 嘢食方面種類都幾多,食物質素都唔錯,蔬菜、海鮮、肉類都幾新鮮。 店舖冇特別限時, 所以同朋友聚會都係一個好推介。

2022-11-15 74 浏览
為左食卜卜蜆而來🐷佢有好多款口味我就點咗順治特色卜卜蜆鍋個鍋超級靚💓💓💓D蜆超大隻😃😃呢間嘢最正就係可以將宮廷衫影相男同女嘅服飾都有〰️〰️〰️〰️🥢🥢本宮要用餐了🥢🥢成日食火鍋點牛…想試下其他野今次食下豬🐖🐖🐖🐖🐖伊比利亞橡果豬第一次食呢隻肉個味好特別呢度仲有我喜愛的牛黃喉…正呀💕💕💕💕個菜苗帶子餃勁大粒冇諗過咁大粒好多料個紫皇蟹粉豚肉餃 又係勁大粒…好好味😋
為左食卜卜蜆而來🐷

今次食下豬🐖🐖🐖🐖🐖
伊比利亞橡果豬

第一次食呢隻肉
個味好特別
呢度仲有我喜愛的牛黃喉…

正呀💕💕💕💕
個菜苗帶子餃勁大粒
冇諗過咁大粒

好多料
個紫皇蟹粉豚肉餃

又係勁大粒…好好味😋

2022-11-04
2022-10-30 90 浏览
🇭🇰💛滾得囍 良心宮廷火鍋🍲👩🏻好少過東區食野 天氣轉涼 見到呢間幾有特色就決定一試 舖頭裝修同擺設都非常用心 門口仲有個皇座打卡位 座位之間有屏風相隔 有私隱度得黎又幾有風味上菜碗筷都非常古典同有宮廷風 岩哂打卡~QR code 落單 仲有好多食材& 特色湯底揀🍲順治特色卜卜蜆鍋(💰$198)見好多人都推薦卜卜蜆 👩🏻今次就揀左呢款湯底上台第一煙霧瀰漫💨💨視覺效果效果一流🫧等啲煙散左就可以見到清澈既湯底 有一件件大白蘿蔔🥕滾到咁上下卜卜 蜆開始熟 至見到原來份量真係唔少😆到店員叫我地撈起啲蜆加湯🥄先見到有幾誇張😱😱可以放滿兩大碗🥣🥣大大粒蜆而且好新鮮 湯底鮮甜 鐘意食蜆既朋友可以一戰🤓另外望到隔離左右唔少雞湯都好正咁 聞到陣陣香氣🤤🐃手切頂級安格斯牛肉(💰$368/L) 安格斯牛肉有兩個size 揀 兩個人建議可以揀大 牛肉紋理同脂肪比例均勻 厚度適中一致 入口軟腍👍🏻👍🏻🐟黑松露墨魚滑(💰$118)黑松露墨魚滑係另一款熱門松露墨魚滑有兩條 入口爽彈松露味同墨魚滑幾夾 兩者味道balance🧀手打芝心牛肉丸(💰$68/4pcs)手打牛肉丸唔係平時食到個種結實口感偏向軟腍 牛丸脂肪加
🇭🇰💛滾得囍 良心宮廷火鍋🍲
👩🏻好少過東區食野 天氣轉涼
見到呢間幾有特色就決定一試
舖頭裝修同擺設都非常用心 門口仲有個皇座打卡位
座位之間有屏風相隔 有私隱度得黎又幾有風味
上菜碗筷都非常古典同有宮廷風 岩哂打卡~
QR code 落單 仲有好多食材& 特色湯底揀

🍲順治特色卜卜蜆鍋(💰$198)
見好多人都推薦卜卜蜆 👩🏻今次就揀左呢款湯底
上台第一煙霧瀰漫💨💨視覺效果效果一流🫧
等啲煙散左就可以見到清澈既湯底 有一件件大白蘿蔔🥕
滾到咁上下卜卜 蜆開始熟 至見到原來份量真係唔少😆
到店員叫我地撈起啲蜆加湯🥄先見到有幾誇張😱😱
可以放滿兩大碗🥣🥣大大粒蜆而且好新鮮
湯底鮮甜 鐘意食蜆既朋友可以一戰🤓
另外望到隔離左右唔少雞湯都好正咁 聞到陣陣香氣🤤

🐃手切頂級安格斯牛肉(💰$368/L)
安格斯牛肉有兩個size 揀 兩個人建議可以揀大
牛肉紋理同脂肪比例均勻 厚度適中一致 入口軟腍👍🏻👍🏻

🐟黑松露墨魚滑(💰$118)
黑松露墨魚滑係另一款熱門
松露墨魚滑有兩條 入口爽彈
松露味同墨魚滑幾夾 兩者味道balance

🧀手打芝心牛肉丸(💰$68/4pcs)
手打牛肉丸唔係平時食到個種結實口感
偏向軟腍 牛丸脂肪加埋入邊既軟心芝士🧀惹味邪惡

🫔黃金響鈴 秘製鹹蛋黃醬 (💰$78)
件件響鈴都滿滿鹹蛋黃醬包住 勁邪惡😈😈
響鈴非常脆身 加上濃濃既鹹蛋黃醬
味道特別得黎又好食🤤🤤

🥬娃娃菜(💰$78)
打邊爐一會叫既娃娃菜
吸哂湯底味道👍🏻

🥄宮廷醬芥(💰$28@1)
包左5款前菜 橋頭 花生 酸菜 蠶豆 芥末雲耳
另外當然仲有得自己調醬 9宮格既設計多選擇又靚
2022-10-26 88 浏览
順治特色卜卜蜆鍋卜卜蜆多到成個鍋都滿晒🤩重點夠晒鮮甜好味,湯底係秘製的小小辣,食完d蜆先再用個湯底打邊爐就正喇✌🏽清酒鮮牛肉牛肉薄薄一片夠晒鮮,616就食得,用左酒去醃製,食落有小小酒味。紫皇蟹粉豚肉餃滿滿都是蟹粉,啖啖都食到。御膳房秘製魚滑雙拼黑松露墨魚滑、手打蟹子蝦滑,兩樣都好彈牙,真材實料。黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)炸魚皮、炸響鈴,撈左鹹蛋黃又香又好味,就咁食都好正,616就另一個味道👍🏻
順治特色卜卜蜆鍋

清酒鮮牛肉

紫皇蟹粉豚肉餃
滿滿都是蟹粉,啖啖都食到。

御膳房秘製魚滑雙拼
黑松露墨魚滑、手打蟹子蝦滑,兩樣都好彈牙,真材實料。

黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)
2022-10-23 108 浏览
呢個花膠雞湯好好飲👍🏻食材新鮮👍🏻即時做會員仲有黃金響鈴送同埋免切餅費👍🏻黃金魚皮好香,象拔蚌鮮甜,牛就正常,仲有好少地方有嘅水蓮👍🏻會推薦同會再食嘅一家火鍋店👍🏻
呢個花膠雞湯好好飲👍🏻
食材新鮮👍🏻
即時做會員仲有黃金響鈴送同埋免切餅費👍🏻
會推薦同會再食嘅一家火鍋店👍🏻

2022-10-21
庆祝纪念
生日
2022-10-18 90 浏览
Since I discovered the palace got a pot with my friends years ago and ate the fried fish maw chicken there, I have felt in love with it and will meet friends for a return visit next year.難得家姐話帶我食好野,我呢個食力驚人既戰友就緊係要出動喇!!為左食,就算去到天涯海角我都願意。先黎上4款小食,而我最中意就係佢地既青瓜同花生!!大飲大食之前就緊係要開下胃呀MA <3而我地今日叫左個蜆湯底,本身仲諗會唔會唔抵食...點知一黎到WA..D蜆多到唔洗錢咁呀!!!肥瘦適中,而且份量都唔小嫁!!到我最愛既水魷魚,佢地既水魷魚同出面有小小唔同,食起上黎口感冇咁實,而且鮮味再出D~!佢地最好賣既丸都係齊哂呢到,真係唔好睇小佢地,食多幾粒已經覺得好飽...所以人多叫呢個就岩哂喇~!黃金響0,一黎到好香既咸蛋黃味...而且好大條,夠哂香脆,記得唔好十咁耐呀~!鬼馬油炸鬼,出面係好似墨魚滑,包係油炸鬼,口感好特前

肥瘦適中,而且份量都唔小嫁!!

鬼馬油炸鬼,出面係好似墨魚滑,包係油炸鬼,口感好特前,第一口食到好陣牙既魚旦咁之後就係油炸鬼,真係幾特別嫁~!

墨魚滑,爽口又彈牙,而且重點係...佢好大粒!
  • fried fish maw chicken
2022-10-17 88 浏览
天氣一早一晚開始轉涼,打邊爐嘅季節又開始啦🤣今晚同朋友揀咗呢間宮庭式火鍋店🔸康熙花膠雞湯鍋湯底健康又足料🤤上桌後,店員會將煮熟咗嘅雞肉同花膠一齊倒入湯底。新鮮嫩滑嘅雞肉🐓加上入口軟滑的薄切花膠,令湯頭十分清甜😋🔸手切頂級安格斯牛肉打邊爐必叫嘅牛肉🐮味道香濃,紋理靚得嚟,油脂分怖亦好平均。手切牛肉都算厚身,食落好有口感。🔸油麥菜食左咁多肉,都要叫返啲蔬菜平衡下😝油麥菜都好新鮮🥬🔸蜂巢豆腐豆腐吸盡湯底精華,味道軟滑香濃😍

🔸康熙花膠雞湯鍋
加上入口軟滑的薄切花膠,令湯頭十分清甜😋

🔸手切頂級安格斯牛肉

🔸油麥菜
食左咁多肉,都要叫返啲蔬菜平衡下😝油麥菜都好新鮮🥬

🔸蜂巢豆腐
豆腐吸盡湯底精華,味道軟滑香濃😍
2022-10-16 234 浏览
今日去咗北角嘅滾得囍宮廷火鍋小炒,貪佢呢度環境甚有氣派之餘,招呼都好好。康熙花膠雞湯鍋嘅雞湯真係超好飲,我哋每人飲咗三大碗,用嚟放火鍋配料基本上唔需要點豉油。雞件肉質鮮嫩,再放入雞湯慢煮一下就更鮮味。手切頂級安格斯牛肉上枱嗰下已經夠晒氣勢,牛肉片充滿雪花,用嚟打邊爐一流。另外我哋仲叫咗蜂巢豆腐、稻庭烏冬同油麥菜。特別推介佢嘅蜂巢豆腐,大大件已經夠晒抵食,落晒湯底之餘仍然保持住豆腐嘅嫩滑,真係大人細路都鍾意食。原來佢哋仲做緊推廣,特價時段就更加優惠。
康熙花膠雞湯鍋
雞件肉質鮮嫩,再放入雞湯慢煮一下就更鮮味。
手切頂級安格斯牛肉
另外我哋仲叫咗蜂巢豆腐、稻庭烏冬同油麥菜。
蜂巢豆腐
原來佢哋仲做緊推廣,特價時段就更加優惠。
2022-10-16 70 浏览
依間係我最近食過嘅打邊爐餐廳裏面最高級嘅一間,無論環境、食物質素都好高質。醬料 前菜貼心嘅服務,每枱客人都有一盤醬料,唔使自己出去、又要同人share。手切頂級安格斯牛肉紅肉部份比油脂部份多,好香牛味。仲有啲冰凍着佢先,唔會因為太熱而出血水。康熙花膠雞湯鍋花膠雞湯裏面真係有雞肉,雞肉又白又滑。湯裏面又點少得花膠。黑松露墨魚滑手打蟹子蝦滑雙拼魚滑好彈牙,黑松露夠香,又唔會蓋過墨魚滑嘅味。蜂巢豆腐豆腐朔晒啲湯,又淋又香。

醬料 前菜

手切頂級安格斯牛肉
紅肉部份比油脂部份多,好香牛味。
仲有啲冰凍着佢先,唔會因為太熱而出血水。

康熙花膠雞湯鍋
花膠雞湯裏面真係有雞肉,雞肉又白又滑。
湯裏面又點少得花膠。

黑松露墨魚滑手打蟹子蝦滑雙拼
魚滑好彈牙,黑松露夠香,又唔會蓋過墨魚滑嘅味。

蜂巢豆腐
豆腐朔晒啲湯,又淋又香。
最近有個好朋友生日,想帶佢食好啲,所以就去咗呢間火鍋店試吓。🙈鍋底方面我哋揀咗康熙花膠雞湯鍋🐣🥣,都有唔少嘅花膠喺湯入面,夠晒骨膠原,另外雞嘅份量都有半隻咁多,雞肉滑嫩,食得出唔係普通嘅冰鮮雞。打邊爐又點可以唔食牛肉呢,所以我哋就揀咗首設頂級安格斯牛肉🥓,份量比我想像中多,肥瘦均勻,牛味好重,推介!另外值得推介嘅係黃金雙拼💛,其實即係鹹蛋黃炸魚皮同埋鹹蛋黃響鈴🥖,喺出面好少食到鹹蛋黃響鈴,味道都唔錯,可以一試!另外我哋都試咗餐廳嘅手打花枝滑🦑同埋黑松露墨魚滑🐙,材料新鮮之餘,口感仲好大粒。餐廳環境好舒服,坐得好舒適,連前菜都特別有心思,下次一定會來再試其他食物。🤙🏻

2022-10-15 59 浏览
宮廷火鍋ꕀꕀ⇢ 滾得囍宮廷火鍋小炒位於北角的主題火鍋店滾得囍宮廷火鍋小炒裝修帶中國宮廷風ꔐ 順治特色卜卜蜆鍋($198)很久沒吃卜卜蜆大蜆份量超多超多ꕀ飽滿鮮甜湯底很簡單ꕀ帶濃濃蒜香食完大蜆後ꕀ令湯底多了一份蜆肉的咸鮮ꔐ 本地牛頸脊騸牯牛肉($398/大) 用乾冰令賣相更為吸引騸牯牛肉紋理分明ꕀ軟腍而不失咬感牛肉肉味濃郁ꕀ滿滿的甘香油脂感ꔐ 脆肉鯇魚($138) 脆肉鯇魚切成蝴蝶狀ꕀ而且每片都是厚切魚肉口感爽彈但有一兩塊稍稍多細骨ꔐ 紫皇蟹粉豚肉餃 ($88/4粒)超飽滿的餃子橙色的內餡ꕀ蟹味超濃郁豬肉帶來彈牙感ꕀ令人滿足的餃子ꔐ 皇帝菜 ($48)最愛皇帝菜的香味ꕀ正常無爛葉ꔐ 女神養顏桂圓花茶($78)沒想到是暖的ꕀ原來是店家新鮮沖泡桂圓味香甜清潤¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩飯後會有甜點的啊是百利甜酒奶凍樣子不抱驚喜ꕀ但味道非常有意外Bailey味濃郁好吃
宮廷火鍋ꕀꕀ⇢ 滾得囍宮廷火鍋小炒
位於北角的主題火鍋
滾得囍宮廷火鍋小炒
裝修帶中國宮廷風

ꔐ 順治特色卜卜蜆鍋($198)
很久沒吃卜卜蜆
大蜆份量超多超多ꕀ飽滿鮮甜
湯底很簡單ꕀ帶濃濃蒜香
食完大蜆後ꕀ令湯底多了一份蜆肉的咸鮮

ꔐ 本地牛頸脊騸牯牛肉($398/大)
用乾冰令賣相更為吸引
騸牯牛肉紋理分明ꕀ軟腍而不失咬感
牛肉肉味濃郁ꕀ滿滿的甘香油脂感

ꔐ 脆肉鯇魚($138)
脆肉鯇魚切成蝴蝶狀ꕀ而且每片都是厚切
魚肉口感爽彈
但有一兩塊稍稍多細骨

ꔐ 紫皇蟹粉豚肉餃 ($88/4粒)
超飽滿的餃子
橙色的內餡ꕀ蟹味超濃郁
豬肉帶來彈牙感ꕀ令人滿足的餃子

ꔐ 皇帝菜 ($48)
最愛皇帝菜的香味ꕀ正常無爛葉

ꔐ 女神養顏桂圓花茶($78)
沒想到是暖的ꕀ原來是店家新鮮沖泡
桂圓味香甜清潤

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
飯後會有甜點的啊
是百利甜酒奶凍
樣子不抱驚喜ꕀ但味道非常有意外
Bailey味濃郁好吃
2022-10-14 89 浏览
今次輪到我唔使用腦,係朋友仔約好晒,我帶個人岀黎就得。入到黎,成個裝修連枱櫈都係宮廷feel,都幾搞笑。好,坐低睇下有咩好食先。康熙花膠雞湯鍋,成個雞湯好濃雞味,仲要一大堆花膠,滿滿骨膠原,花膠爽口,會唔會太過份呢!手切頂級安格斯牛肉,個牛色澤紅潤,仲有雪花,黑松露墨魚滑,手打蟹子蝦滑雙拼,打到起晒膠,食落彈彈下。黃金雙拼,有黃金炸魚皮,黃金響鈴,都係用上鹹蛋黃,令本身香口嘅魚皮邪惡度再提升,又咸又香脆。叫番個新鮮油麥菜balance一下先。最尾仲有個奶凍,滑滑奶凍好香奶味,完美地做個總結,好滿足。
今次輪到我唔使用腦,係朋友仔約好晒,我帶個人岀黎就得。

入到黎,成個裝修連枱櫈都係宮廷feel,都幾搞笑。

好,坐低睇下有咩好食先。

叫番個新鮮油麥菜balance一下先。

最尾仲有個奶凍,滑滑奶凍好香奶味,完美地做個總結,好滿足。