2015-08-21 951 浏览
聞說這裡即將結束營業,感覺有點可惜,因為又少了一所別具特色的食店。尤其在我時常出沒的地方,大多是連鎖食店,「倒模」一樣,對喜歡吃的我來說,真是悶也悶死了。而這裡最特別的,莫過於中山甜薄罉。輕輕煎香的薄餅,再包著花生、椰絲,甜甜的非常好吃,絶對值得一試。
中山甜薄罉
2015-08-15
中山甜薄罉
2015-08-01 571 浏览
記錯左佢係間上海食店,所以坐低就搵小籠包一定要試試,當叫了食物後先人齊,到這個時候我先發現原來這是間廣東酒樓,不過錯有錯著這間酒樓食物即整食材新鮮,選擇都算多可惜當日身體有小小不適,下次再試吸引的小菜見到隔離枱食物好吸引價錢又抵
蛋撻仔
蝦餃
蝦腸
馬拉糕
山竹牛肉
蒜蓉蝦春卷
  • 即焗蛋撻仔
2015-06-11 520 浏览
我果日已預約了 , 所以不用等位 .我認為 燒豬好食、大蟹都唔錯,不過太少肉、節瓜冬菇一般般、清蒸魚都唔錯 .評分 ( 滿分:10 分 ; 合格 5 分 )食物質素方面 - 7 分環境方面 - 8 分職員服務方面 - 6 分清潔方面 - 9 分價錢方面 - 7 分
我果日已預約了 , 所以不用等位 .
評分 ( 滿分:10 分 ; 合格 5 分 )
食物質素方面 - 7 分
2015-05-08
庆祝纪念
母亲节
  • 燒豬
雖然點心的潮流近年已遍佈酒樓與點心店, 但因成本和租金問題, 相對地大部分食肆選擇於食材上開刀, 節省成本。可惜, 花了時間, 花了人力, 花了食材, 卻加了味精、雞粉、鬆肉粉、發粉。。。顧客吃到的, 只是一件虛殼。由於我的愛人鍾情於麻蓉包, 一款傳統但於香港變得罕見的點心, 踏破香港, 於天水圍Albert Yip 驚喜找到。 (如果唔認識滿庭芳, 其實他們曾經在網上成名一時, 就是當年的Albert Yip 事件, 所以我不以為意地將此酒樓名記為Albert Yip。) 因此這兩年都經常光顧。 此店點心種類繁多, 大多值得一讚。 包點方面, 包皮煙韌,質量十足, 絕非偷工減料的發粉空氣澀口包皮, 而麻蓉包餡料則幼滑兼充滿原粒芝麻, 雙重口感。 最近推出雙色芋蓉包, 外表內涵兼備,不失驚喜。 個人很喜歡吃腸粉, 對上一次吃到好食的, 諷刺地不是在香港,反而是在6年前於英國, 由一對夫妻檔點心師傅手藝上吃到, 可惜自從他倆回中國家鄉後, 從此失去聯絡。當在Albert Yip吃到皮滑彈牙的叉燒腸時, 美味的回憶不禁在腦海中湧現。燒賣用的是切肉,鮮蝦和香菇,彈牙又鮮味,實屬難得。總括而

燒賣用的是切肉,鮮蝦和香菇,彈牙又鮮味,實屬難得。

總括而言,Albert Yip點心水準不錯,價錢合理,愛好一盅兩件的朋友不妨一試。
  • 古法麻蓉包
  • 叉燒腸
  • 雜果炸雲吞
  • 燒賣
  • 雙色芋蓉包
2013-04-21 1782 浏览
mar 24, 13.............5大1bb來dinner..........叫咗 :1) 梅膏醬燒骨 (hk$78)-無諗過個賣相幾高檔中菜feel喎-肉質鬆,唔實,又juicy-個醬喺酸梅醬,甜甜地,又無過"杰"/多........看碟底可見d醬嘅"杰"度同份量都算捉得唔錯-呢個餸好啱送飯-真喺比想像中好2) 滿庭芳小炒皇 (hk$88)-我好似無嘜食過小炒皇呢道菜-見喺某報紙嘅推介,所以叫嚟試吓-都有唔少腰果喎,仲有蝦仁,蝦乾,珊瑚蚌(爽口),西芹,紅蘿蔔片-調味無過鹹,剛好,又唔喺油-炒得都唔錯3) 老干媽翠瓜豬爽肉 (hk$68)-見老干媽惹味,叫嚟試吓-幸好辣度輕手,還可接受-因有老干媽嘅原故,所以很惹味-將味道清淡嘅翠玉瓜都提起味道來4) 蜜豆鮮百合炒蝦條 (hk$78)-呢個漏咗單.............等咗好耐,正當想cancel之際...........佢又嚟到-呢個炒得過油-否則蜜糖豆,配鮮100合同蝦餅條嘅組合好有新意,味道又夾-現在嘅油份多咗,side咗呢個菜,可惜5) 糖水 x 5 (送)-足料,又唔過甜,都唔差6) 白飯 x 6 (@hk$1

1) 梅膏醬燒骨 (hk$78)
-無諗過個賣相幾高檔中菜feel喎
-肉質鬆,唔實,又juicy
-呢個餸好啱送飯
-真喺比想像中好
2) 滿庭芳小炒皇 (hk$88)
-我好似無嘜食過小炒皇呢道菜
-見喺某報紙嘅推介,所以叫嚟試吓
-調味無過鹹,剛好,又唔喺油
-炒得都唔錯
3) 老干媽翠瓜豬爽肉 (hk$68)
-見老干媽惹味,叫嚟試吓
-幸好辣度輕手,還可接受
-因有老干媽嘅原故,所以很惹味
-將味道清淡嘅翠玉瓜都提起味道來
4) 蜜豆鮮百合炒蝦條 (hk$78)
-呢個炒得過油
-否則蜜糖豆,配鮮100合同蝦餅條嘅組合好有新意,味道又夾
-現在嘅油份多咗,side咗呢個菜,可惜
5) 糖水 x 5 (送)
-足料,又唔過甜,都唔差
6) 白飯 x 6 (@hk$10)
7) 芥/小食 x 5 (@hk$13)
题外话/补充资料: * 諗住天水圍無啖好食.............估唔到呢度又抵食,味道又不賴.............希望佢水準穩定啦~~~~
2013-03-24
2012-10-29 1255 浏览
下午點幾鐘探完天水圍嘅親戚,去左銀座個頭飲茶。行左幾間,想食得好少少就去左酒店樓上中菜廳。以為好貴,點知仲平過美心稻香。我地四個人,叫左幾個點心同一碗鵝賴,印象最深嘅係炸尤魚鬚同流沙奶皇包,真係出奇地好食。我本身都中意食奶皇包,而且亦幾有要求。某間以流沙包見稱嘅酒家我都食過,就係嫌佢太流,太多油,似乎係為左要佢流啲就放勁多油,結果只係有視覺效果,啲吉士打醬就變得唔香。今次食呢間,啲包一黎到已經好靚仔,一咬,咦?啲漿好杰喎,咬多啖,你已經feel到奶香同蛋黃嘅香味係個口度發出黎。包身香軟,有淡香,岩岩好平均左奶漿嘅濃味。如果呢間野開係尖咀銅鑼灣,我諗佢賣10蚊隻啲人都會排隊買,好過個啲洗晒啲錢係廣告度又將成本轉嫁消費者個啲所謂奶皇包專門店。炸殘魚鬚係兒時嘅回憶。細個同老豆老媽去親飲茶,我都會想食。但因為熱氣,老媽成日唔比食,要lur下嗲下佢地先會叫。候印象中,細個千辛萬苦嗲返黎嘅尤魚鬚多數唔係軟num num就係腥嘅,好睇唔好食。今次叫個陣可能都係滿足自己想食嘅心態。黎到,一如所料,暖的,唔夠熱,諗住同細個食一樣係軟架啦,點知一入口,仲係好香脆。脆到啲碎跌晒落我條褲度,真係脆到入口個陣會
炸殘魚鬚係兒時嘅回憶。細個同老豆老媽去親飲茶,我都會想食。但因為熱氣,老媽成日唔比食,要lur下嗲下佢地先會叫。候印象中,細個千辛萬苦嗲返黎嘅尤魚鬚多數唔係軟num num就係腥嘅,好睇唔好食。今次叫個陣可能都係滿足自己想食嘅心態。黎到,一如所料,暖的,唔夠熱,諗住同細個食一樣係軟架啦,點知一入口,仲係好香脆。脆到啲碎跌晒落我條褲度,真係脆到入口個陣會聽到「索」一聲個隻。隔離枱一家三口見我食得咁過癮都跟風叫左碟。佢好食唔係淨係因為脆,而係表皮脆得黎入面仲保留左尤魚嘅鮮味,唔係硬嘅。
埋單個陣,平到嚇親。一般我咁叫法係出面無4、5百都落唔到樓。係呢間酒店嘅中餐竟然4個人平均每個6x蚊走得,真係平到嚇左嚇。個侍應仲幫我簽埋泊車,又慳幾十。下次經開呢頭一定會再黎。請呢度啲親戚食飯唔使再車啲老人家山長水遠出尖咀了。
  • 流沙奶皇包、炸尤魚鬚
門口排隊等位20分鈡, 終於有231號枱, 點知行到去231號枱, 個部長比個 "無欏籌" 的熟客坐低, 叫我企埋一邊? 有無 攪錯???????????????? 終於自己找了一張枱, 都唔知門口排籌有乜用???????? 部長都幫人打尖!!!!!! 飲完茶埋單, 個待應仲好唔好態度 待應態度惡劣!!! 一定唔再去!!!!

部長比個 "無欏籌" 的熟客坐低, 叫我企埋一邊? 有無
攪錯????????????????

飲完茶埋單, 個待應仲好唔好態度
待應態度惡劣!!! 一定唔再去!!!!
2012-08-07
等候时间
15 分钟 (堂食)
$60 (早餐)
2012-04-21 849 浏览
好耐無一早去飲早茶了出奇地發現依家飲茶唔洗等位既咩?!熬辣辣盪咀得很可惜粉皮有點厚裡面既菠菜都幾油膩煎得好香脆芋頭是一條條分明不過好生水味!!有五款點心各一叉燒包、蝦餃、粉果、菠菜餃同燒賣菠菜餃重複了!! 早知道就唔要啦。。。無咩味又唔太油膩小妹比較鍾意呢type 既炒米粉豐富餡料但滑雞是鬆散的點心質素變差難怪連星期六都唔洗等位lu....
好耐無一早去飲早茶了
出奇地發現依家飲茶唔洗等位既咩?!
菠菜餃
熬辣辣盪咀得很
可惜粉皮有點厚
裡面既菠菜都幾油膩
芋頭糕
煎得好香脆
芋頭是一條條分明
不過好生水味!!
點心拼盤
有五款點心各一
叉燒包、蝦餃、粉果、菠菜餃同燒賣
菠菜餃重複了!! 早知道就唔要啦。。。
家鄉炒米粉
無咩味又唔太油膩
小妹比較鍾意呢type 既炒米粉
雞札
豐富餡料
但滑雞是鬆散的

點心質素變差
難怪連星期六都唔洗等位lu....

家鄉炒米粉
(非会员)
2012-03-18 596 浏览
差!都唔明咁大間酒樓整三碗飯出黎有幾難,等左成個鐘都未有,落單又寫錯。野食又難食。部長態度差,話跟進跟成個鐘都未得,話啲飯未熱喎,大佬,成個鐘啦,啲飯咁都未得?
2011-03-02 834 浏览
上星期六同媽媽及家姐專登嚟左呢度飲茶,因為屯門的酒樓已飲到好悶,家姐話嚟過這間酒樓食晚飯,所以就專登入嚟試下啦,佢話係阿一開的酒樓,我想應該都有保證的,但都擔心價錢會貴,不過佢話上次同朋友嚟食晚飯,都好抵,每人都唔使一百元埋單.轉了幾次車先入到嚟,2點開始下午茶,我地2點鬆d嚟到,竟然唔使等位,good!!,坐近門口位置,睇下價錢先,嘩,都好抵食喎,優點只係5.8,小點都係7.8,平過屯門喎,最緊要係唔使等位,我地就叫左:春風得意腸這個一聽個名就知係腸粉包住春卷啦,出面層腸粉好滑,包住入面的春卷又脆,好味呀,春卷都好足粉,有蝦,西芹,肉絲,有三大條的呀,好味道咸菜豬肚湯這個係大排檔取的,15元,好多料呀,好多豬肚,腐竹,咸菜,好入味,個湯好重胡椒味,正呀,咸菜唔好淋晒仲好爽口架,豬肚及腐竹都係唔會煮到過火,我好鍾意那個胡椒的味道,好香及暖胃的呀.生煎菜肉飽這個煎到金黃色,出面個飽軟淋淋,入面d肉雖然冇汁,但係好鬆軟唔似人地那些好實好硬的,我地還叫左兩次的呀.椒鹽九肚魚這個顏色較深色,個樣好似麻麻地吸引,但係一咬落去好熱架,入面d九肚魚好滑好香魚味,雖然個樣麻麻地,不過好味喎.蘿蔔絲酥餅

春風得意腸

咸菜豬肚湯

生煎菜肉飽

椒鹽九肚魚

蘿蔔絲酥餅
這個看似唔夠大個,人地果d係圓圓地好多蘿蔔絲的,這個個賣相就好似廋左d,不過一夾開好鬆化呀,一夾就夾得開,雖然唔夠熱,但係都好好味,好香口及出面層酥皮真的一絲絲的.

豉汁蒸鳯爪
熱辣辣好味,唔會過咸,味道啱啱好,唔會好多醬及好結,鳯爪又唔會好硬,調較得好好呀.

南乳炆豬手
這個賣相都好吸引,顏色好靚的呀,豬手有兩大件,雖然唔係炆得好淋身,不過好爽口及好香南乳味道,飲茶都好少會叫及有得叫,所以都係諗住一試呀,好彩都沒有失望呀.

雞扎
兩大件,入面有好大件芋頭,好淋身的,火腿,雞肉及魚肚,出面層腐竹個顏色唔會好深色,唔會蒸到過晒火,好味呀,

蟹子燒賣皇
這個則同個點心紙既圖有d出入啦,個圖畫係好靚的,但係實物其實都係普通燒賣,不過味道都幾好,唔會好多肥豬肉及好硬好實,都好多蝦及好d豬肉都好鬆軟,好味呀

紫米露
特價5元好抵,雖然係普通的細碗仔,但係勁多料,好多芋頭及紫米的呀,味道都好好,啱啱好唔會太甜,芋頭都煲到好淋身好粉身的呀,好味道

紅棗糕
這個係蒸上的,賣相非常通透,好似透明咁,因我唔太鍾意食紅棗,所以都試左少少炸,都有紅棗味的,熱辣辣軟淋淋,好味的.

這裏的點心全部熱辣辣,味道都好有水準,服務都好好的呀,價錢又抵喎,雖然係遠左少少,有機會會再嚟食呀.
2011-02-26
2011-02-02 402 浏览
過分!!今日我等好耐都冇野食。由夜晚七點三等到九點四都仲未食完。點解?兩個鐘黎兩碟餸。算點呀!!!問左都有十幾個服務員,個個都答黎緊黎緊,我夠知啦,你真係要黎先得家嘛,唔好hea我地啦。講真,我地黎食飯既,你一個鐘出一碟餸,算點呀!啲菜岩岩先種呀??我食你地十幾碟餸,係咪要等十幾個鐘呀!唔通要等到年初一先食完咩
2011-02-02
等候时间
120 分钟 (堂食)
2010-10-25 333 浏览
其實間唔中都有去e間食晚飯.見有唔差喎咪帶埋屋企人嚟試吓啦.咁岩爸爸生日就早一日訂枱&訂菜.6個人訂半席食曪(唔駛諗食咩咁煩)去到見個帶位本訂位order明明有寫我訂咩菜,但到上菜嗰時經理先話冇人落個order我哋食咩!想話佢之時個經理立即幫我落單話即刻上菜比我.見佢咁有成意就信佢等等~~~真係好快就上菜喎.基本上菜同服務都唔差,仲同個經理有2咀潻.哈~~~最後食埋個生日蛋糕真係個個都抱住個肚走.開心一晚就留係心中啦^^

真係好快就上菜喎.
基本上菜同服務都唔差,仲同個經理有2咀潻.哈~~~
2010-10-24
用餐时段
庆祝纪念
生日
2010-08-15 217 浏览
Today, I went there with my family. We arrived at about 6:30pm. We asked for a table for 6, but the waitress gave us a table for 4 (there were many bigger tables and not many people were there). When we asked again for a table for 6, they had a very bad attitude against us, Then we left, and I promise my family we will not go there again.

2010-08-15
2010-08-05 158 浏览
5 person arrived at around 8pm. almost full & not many choice for table. a lot of ppl having hot pot meal & temperature of the restaurant was hot but spacious between tables.we ordered 4 dishes咕嚕肉 - a bit too sour上湯菜心 - fair欖菜肉鬆四季豆 - good燒鵝 (半隻) - taste good, not to fat陳皮紅豆沙 - free, taste okservice - just fair but they finally got us a fan to improve ventilation

we ordered 4 dishes
咕嚕肉 - a bit too sour
上湯菜心 - fair
欖菜肉鬆四季豆 - good
陳皮紅豆沙 - free, taste ok

2010-06-17 43 浏览
一大班朋友去天水圍濕地公園之前, 一起食個早餐連午餐, 於是選了這間酒樓大吃一餐. 大 牛柏葉 x 1 = $10.8精 燒賣 x 2 = $25.6大 小籠包 x 2 = $31.6特 蝦餃皇 x 2 = $43.6大 鮮蝦菜苗餃 x 3 = $47.4大 四寶滑雞札 x 2 = $31.6中 流沙奶皇飽 x 3 = $38.4.小 牛肉球 x 1 = $8.8中 豉汁蒸鳳爪 x 2 = $25.6小 潮州粉果 x 1 = $8.8特 蒜蓉蒸鮮魷 x 2 = $43.6大 蒸金錢肚 x 2 = $31.6大 蒸牛肉腸 = $15.8大 蒸叉燒腸 = $15.8中 煎蘿蔔糕 x 2 = $17.6中 煎釀孖寶 x 2 = $21.6椒鹽雞軟骨 x 1 =$25茶 x 9 = $63食品 = $506.2加一 = $50.6總數 $557.精 燒賣: 都幾大件, 但是蝦肉較少, 主要都是粉團為主特 蝦餃皇: 蝦肉都很鮮甜味美, 用料新鮮, 很爽脆. 皮也夠煙靭, 大 四寶滑雞札: 可惜的是沒有棉花, 只有餐肉, 雞肉和冬菇, 略嫌美中不足.中 流沙奶皇飽: 名不符實的奶皇飽, 沙並不是流
大 牛柏葉 x 1 = $10.8
精 燒賣 x 2 = $25.6
大 小籠包 x 2 = $31.6
特 蝦餃皇 x 2 = $43.6
大 鮮蝦菜苗餃 x 3 = $47.4
大 四寶滑雞札 x 2 = $31.6
中 流沙奶皇飽 x 3 = $38.4.
小 牛肉球 x 1 = $8.8
椒鹽雞軟骨 x 1 =$25
茶 x 9 = $63
食品 = $506.2
加一 = $50.6
總數 $557.

精 燒賣: 都幾大件, 但是蝦肉較少, 主要都是粉團為主
中 流沙奶皇飽: 名不符實的奶皇飽, 沙並不是流的, 是乾的, 何解還叫做流沙奶皇飽?? 根本不配這個名字! 要數流沙奶皇飽, 個人還是喜歡葵興花園酒家, 那裡的流沙奶皇飽是全港數一數二的
椒鹽雞軟骨: 實在太咸, 雞軟骨也不脆, 剛炸出來還沒有封乾便上菜了, 有點兒那個, 用來佐酒還好, 但飲茶吃的話就不能了
大 小籠包: 皮厚, 非常厚, 而且有點硬, 很難咬開. 咬開後湯也很少, 沒有內裡的一半份量. 豬肉, 還算可以.
中 豉汁蒸鳳爪: 略嫌咸了一點, 汁也過份濃了一點. 肉容易離骨, 不難咬.
大 蒸叉燒腸: 沒有蒸得過久或過短時間的情況, 蝦仁還保持爽口的狀態
冷氣也略嫌不足, 有點焗促.
大 鮮蝦菜苗餃@15.8
特 蝦餃皇@21.8