滔滔甜品

滔滔甜品 (已結業)

Total Dessert
滔滔甜品 (已結業)
xkxblog
屯門良心甜品小店
xkxblog
2022-05-23
关注
紅橋嗰邊太多良心小店,食完「岡一拉麵」,行去隔離街食糖水。石磨芝麻糊($22),芝麻味香,勁濃,滑,好味道。即製蛋白杏仁茶($26),杏仁味有,滑,味道正常,真係有蛋白的。原來呢間同深水埗間「深深甜品」係friend嚟。查看更多
+ 2
石磨芝麻糊
sollyw
還我滔滔‼️😭
sollyw
2022-05-21
关注
是咁的。有日路過虹橋,剛好想食芋圓,看到滔滔的menu甚是吸引,於是就入去食也。果陣正係飯前時間,只有小貓三四隻,而且店也不是很大,裝修溫馨,座椅舒適,播著流行曲,很適合年輕人三兩知己chill一chill 的地方。當天想了好一陣子都決定不了,選擇困難而且款款都很吸引,想來想去,就叫了愛玉做底的紫薯雪糕芋圓。不一會就送來了,賣相十分吸引,首先是紫薯雪糕有粒粒紫薯粒,充滿紫薯的香味之餘,還幼滑中帶點咬感,簡直係畫龍點晴之作!而且配搭上有水晶、芋圓、雪糕、蜜桃,這個口感的混合,有軟有淋有韌有爽,令你享受到味道上咀嚼上視覺上既新鮮感!真係好野黎架!這個價錢和這賣相,比其他店的雪糕芋圓好太多了,在雪糕上還有了一點桂花,吃上去還有桂花的清香,而且份量頗大,我覺得十分抵食,價廉物美。本來那天心情沉鬱難受,吃過這美味的甜品,竟然給我難以言喻的力量。於是心裡暗暗約定,過一陣子再來吃。然而老天總是如此愛作弄人,本來打算在5月20日買外賣的,但最後諸多事干結果不了了之,沒想到在第二日登門造訪,卻發現門口貼了告示,滔滔竟然結業了。那刻真的悔恨難返,特此為這店獻上最後的食評,希望能得到公佈,以作懷念。查看更多
紫玉圓愛玉
老豬80
不過不失的甜品店
老豬80
2022-05-05
关注
住係屯門多年,紅橋個邊就一直比較少去,但據聞依家多咗好多值得光顧的食店,搵左間唔錯的餐廳食個lunch,lunch後當然要餵飽埋另一個甜品胃啦,剛好路過呢間甜品店,見d甜品款式都幾啱口味,決定入去幫襯下。 店內裝修十分乾淨企理,很有文青氣息,而座位方面亦都闊落,令人坐得舒服。 仙草紫草園 – 紫薯雪糕很香濃,好食!紅豆和仙草的味道不過不失,芋圓就稍嫌不夠煙靭,整碗甜品的甜度適中。 冰茶龍珠 – 有點失望,蜂蜜綠茶凍比較厚實,食不到個種Q彈的口感。紅豆龍珠和冰菠蘿就沒有太大驚喜。查看更多
dream_anly
非常好打卡甜品店
dream_anly
2022-01-30
关注
去屯門同朋友做瑜珈, 差唔多五點幾完見到滔滔甜品已經開左, 而且無咩人完全唔使排隊即刻入左去每人叫返碗糖水補充體力。 次次黎都必叫清心丸, 滔滔個清心丸每次都好煙un, 而且唔甜, 真係次次食完都feel到清心左健康左。 鋪頭環境超級靚, 同平時d 文青打卡 cafe一模一樣, 有led燈有植物同埋有晨光, 姐姐安排左窗口位俾我地瘋狂打卡, 而且無人個時仲主動走埋嚟幫我同朋友影相, 服務態度滿分。 打完卡之後買左外賣返去俾屋企人食, 個個都讚好味。查看更多
吃貨女王
屯門打卡甜品店
吃貨女王
2021-11-06
关注
食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️薑汁湯丸 - $20 /6 粒湯丸,性價比不錯荳花芋圓 - 芋圓煙韌,一碗有齊荳花西米芒果芋圓,都算豐富價錢 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️座位不多,但環境舒適,打卡一流查看更多
Ericasy
紫薯滋味🍠
Ericasy
2021-10-26
关注
之前有係元朗食過滔滔甜品 覺得清心丸好好味 見到屯門都有就好心動💕其實好多款甜品都好吸引 今次剩係叫左兩款😣🤣🔹 仙草紫草園呢款有黑糖水晶同蜜紅豆~成碗有好多唔同既配料 食落口感都唔一樣 好豐富☺️另外值得一提既係紫薯雪糕 薯味好重 好好食‼️而芋圓又真係食到好重芋頭同蕃薯味!推介❗️🔹木瓜燉雪耳由於太鐘意食清心丸既關係 所以另加左清心丸😂煙煙韌韌岩晒我既口味🤣木瓜個種清甜 真係好難有其他生果可以取代 加埋冰糖雪耳 真係好滋潤☺️查看更多
ORANGE_
ꨄ屯門文青風糖水舖ꨄ
ORANGE_
2021-10-16
关注
路過見到又咁啱想食甜品,就決定入去試下♥️知道依度主打芋圓嘅甜品,但都想試下其他款式🌿簡簡單單叫咗椰果檸檬愛玉🍋同薑茶湯圓🍡椰果檸檬愛玉🍋食落好fresh好夏日feel~酸酸甜甜好好味😋至於薑茶湯圓好夠薑🤣🔥湯圓普普通通,唔會難食👌🏻入面係芝麻味~食完喉嚨都keep住辣辣地🤣🍊🧡🍊🧡🍊🧡🍊🧡🍊🧡🍊🧡回頭率:✿✿✿❀❀呃like指數:✿✿✿✿❀查看更多
+ 2
🍋 椰果檸檬愛玉🍋
HexDraconis
芋圓唔錯😬
HexDraconis
2021-08-26
关注
山長水遠入屯門探人點都要搵下d屯門小店幫襯下😂下晝5點幾 店內兩枱客 鋪頭裝修走文青風諗住唔食晚飯所以我揀左濃豆漿珍珠芋圓 再額外加仙草凍睇menu都算幾多養生d既糖水款式👻可以呃下自己 無咁罪惡感仙草凍係另外用碗分開裝 分量都算多淨飲豆漿就偏甜 但係其他配料本身唔係好甜所以夾埋食都平衡番有芋圓同地瓜圓兩種混埋地瓜圓個味突出d 兩種都好QQ 不愧係招牌如果有再入屯門 會再黎食不過第一次黎既話 真係要開住地圖搵路😂查看更多
检举
~Darkcat~
台灣甜品
~Darkcat~
2021-08-03
关注
走去超級市場買雪糕,經過呢間台灣甜品舖。走入去買碗外賣試下先佢哋除咗台灣甜品芋圓、愛玉呢之外都有中式糖水我今次叫咗碗叁元豆花。(原價$38,5點前$35,外賣加$1)首先係固定配料,個底係豆腐花然後有芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯西米,然後可有1款配料係自選,4個可供選擇,4選1,香草雪糕、愛玉、紅豆、芒果。我選擇咗加紅豆整體味道ok唔會太甜。芋圓夠煙韌不過我最欣賞係紫薯西米好味之餘,個樣同顏色好靚呀!整體ok。可以再試。下次會試下佢哋嘅中式甜品查看更多
spy823
花糰子好難食🤢
spy823
2021-06-24
关注
早幾日叫左碗花糰子 餐牌左桂花係鹹鹹地 無諗過會真係咁咸 又甜又咸真係好難食🤢🤢 未食過的話強力建議咪叫 真心難食 我飲左一啖之後 就只係隔水食埋一粒湯圓同幾粒芋圓就停左手🤮我朋友都話個味咁怪 問係咪變壞左另外 朋友叫左熱芝麻糊 22蚊碗 好抵食亦好好食 可惜的是 我個碗30蚊花糰子又貴過佢但又難食過佢咁多⋯⋯⋯查看更多
3guys
《 紫薯雪糕好L正 》
3guys
2021-04-06
关注
《 紫薯雪糕好L正 》 屯門甜品多又正都唔係新聞,今次食到哩間真係勁高質不得不介紹。💜紫玉園 $38不得了簡直係色香味俱全嘅甜品。紫玉園有多款不同材料:愛玉,黑糖水晶,紫薯雪糕,芋圓同蜜桃,份量大分非常豐富。味道十分好,紫薯雪糕好濃郁,雪糕更有薯肉增加口感。愛玉有淡淡嘅檸檬香,甜度又適中。黑糖水晶好爽口,黑糖味又夠,配搭愛玉好夾。個人覺得錦上添花嘅係,餐廳係甜品上面灑上桂花,好味甜品又有淡淡的花香,真係食一碗點夠。🦄 紫花園 $38哩款就係紫薯雪糕,芋圓,黑糖水晶再配豆腐花。豆腐花香夾滑,餐廳呢冇特登將豆腐花調味,利用其他食材嘅甜味去為豆腐花調味。喜歡食豆腐花嘅朋友唔好錯過~查看更多
hkfattyexplorer
足料糖水💛
hkfattyexplorer
2021-03-23
关注
💛 屯門嘅呢間新分店裝修得好日系文青🌟入面大概有10枱左右🍽睇落都會坐得好舒服😚再加埋呢排天氣熱返就好岩食下啲冰冰涼涼嘅糖水🤣🤣豆花紫花園 $38黑糖水晶|紫米|芋圓|豆腐花|紫薯雪糕 •一上到嚟好大碗😆✨個紫薯雪糕會食到少少嘅紫薯肉🍠唔算好甜😋有少少烤過嘅感覺🥰同埋有少少紫薯味😚都幾好食🥳🥳•而因為佢成碗有唔同嘅配料😆食落個口感好豐富😚黑糖水晶係細細粒咁 亦都有淡淡嘅黑糖味有咬口😚不過就覺得少少偏甜🤣而芋圓就煙煙韌韌咁🤤•再加埋啲紫米 再發現埋底下嘅豆腐花🍧食食下覺得成碗糖水好似大雜燴咁 真係好mix&match😹🤣不過就真係勁足料‼️🤣🤣查看更多
車媽媽
甜蜜約會 @滔滔甜品
車媽媽
2021-03-16
关注
很久沒跟魚子醬母子見面了趁有時間便相約她們聚一聚,地點約了在屯門的滔滔甜品來個甜蜜約會!這間滔滔的門面一點也不像甜品店絕對是走文清風格的店子,相信應該吸引不少喜歡打卡的朋友來朝聖!光是門口的位置已令我拍下不少美麗的照片!而店內的裝潢亦貫徹門口的文清風格,以木系加白色的裝潢在簡約中帶出優雅!一看餐牌見到有不少傳統糖水供應,但更吸引我眼球的是這個冰烤紫薯雪糕系列!在三款口味當中糾結地選出了紫玉園$38,實在太掛念台灣看見愛玉便情不自禁地選上它呢!上檯時真有點驚喜賣相跟餐牌顯示的沒兩樣而且這價錢真的十分親民,如果這店在東涌開的話相信我晚晚也會去吃糖水啊~這個紫玉園內包括有愛玉、黑糖水晶、蜜桃和芋圓等材料,當中的材料更是自家製的真是教我期待萬分呢!忍不住先品嚐一口凍冰冰的紫薯雪糕,入口香滑帶上濃濃的紫薯香氣最重要是甜度不會過高,尤其是半溶化時跟其他配料一同享用便更加滋味。而自家製的愛玉口感滑嘟嘟的吃下非常舒服,而富咬口的黑糖水晶則為整碗甜品增添了嚼勁。最後這個自家製的芋圓口感十分煙韌,嚼勁十足之餘帶幽幽的番薯和芋頭味道,絕對是我喜歡的小可愛耶!從來懂養生的魚子媽則選了補血紅豆紫米露$26她還另加$8配上兩粒湯丸,這碗紫米露非常足料內裏滿滿有咬口的紅豆和紫米,同樣地甜度不會過高而且調得恰到好處好味道喔!湯圓內裡是芝麻餡來的見魚子醬吃得津津有味便知道質素相當不錯呢!這天難得來到屯門一個午後小聚不知何時才可再相見!更希望下趟可以大夥兒一起相聚便好了!查看更多
+ 14
whykimmy
文青風打卡甜品店😚
whykimmy
2021-03-10
关注
滔滔甜品是元朗有名的甜品鋪之一💛最近在屯門虹橋開設了最新的分店✨以日系木質風格裝修作為主調,更有月球燈在店內供打卡🌕店內裝修舒適而且簡約,與朋友聊天的好地方~#叁元豆花 $35由多款甜點集合而成的叁元豆花💕包括豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠和紫薯西米~更可以自選一款配料,小編選了愛玉😚整碗糖水十分豐富,豆花豆味頗濃,而且順滑;紫薯西米較黏,不過有很重的紫薯味道😋愛玉帶有淡淡的檸檬味🍋整塊十分Q彈🤣味道小評分:😋😋😋😋/5#仙草紫草園 $38主打冰烤紫薯雪糕🍦的甜品,另外配料有黑糖水晶、蜜紅豆、仙草和芋圓~紫薯雪糕帶有粒粒紫薯蓉,每一口也能嚐到紫薯蓉😍紫薯味濃郁但偏甜~黑糖水晶相對仙草口感較硬,味道偏甜,而仙草十分滑溜😛味道小評分:😋😋😋😋/5#濃豆漿珍珠芋圓 $26份量十足的濃豆漿珍珠芋圓🤩豆漿豆味十分濃厚,所以口感偏濃稠🙈底部有很多珍珠!口感煙韌🤤而芋圓口感較地瓜圓煙韌,是剛剛好一口的大小~味道小評分:😋😋😋😋/5#木瓜雪耳燉桃膠 $32足料木瓜雪耳燉桃膠😍介紹了三款凍甜品,是時候吃一碗熱的糖水🤣小編選了女士恩物桃膠🥰高纖而且高蛋白質~配上不敗的木瓜雪耳,味道清新又養生😚味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕💕💕/5打卡指數:📸📸📸📸/5查看更多
dyiongw
充滿文青氣息的滔滔
dyiongw
2021-03-06
关注
前幾日同朋友係屯門紅橋食dinner,無意發現滔滔甜品係呢度開咗新分店😍梗係一齊去食飯後甜品啦!新店嘅風格同其他分店好唔同,感覺清新又有文青氣息❤️🥣花糰子($30)糖水有我鍾意嘅桂花、小丸子及桃膠等,配料都幾豐富,桃膠可以養顏,小丸子及包心芋圓夠煙韌,味道清清地有桂花香,最特別係糖水竟然鹹鹹地😮我都係第一次食有鹹味嘅糖水,有驚喜🤩🥣冰茶龍珠($36)甜品底部係蜂蜜綠茶凍,味道唔會好甜,有好濃蜂蜜綠茶味👍🏻芋圓煙韌Q彈,配埋冰菠蘿好食😋最鍾意卜卜紅豆龍珠,粒粒紅豆都脆卜卜,口感真係好得意😋超鍾意呢款甜品👍🏻🥣椰汁西米配包心芋圓($29)糖水口感清爽,椰香味濃但唔會好甜,印象中好似有最少六粒包心芋圓及好多西米,包心芋圓有紫薯、地瓜及芋頭三款口味,餡料分別係芋泥及奶黃餡,整體幾好食😋食完真係好飽😆呢間新店坐得好舒適,三五知己喺度食住糖水傾吓計都唔錯☺️查看更多