隨便食一間,點知中大伏點左個三杯雞,以為台式三杯雞的樣,但出到黎完全被騙,似鹵水雞肉,完全低成本之作,d雞肉都係雞胸肉,又散又唔掂,冇任何配料,人地三杯雞都係用炒,呢度用炆,仲要勁出水,一塌糊塗。好心唔好用三杯雞呢個名。知道伏左,想加餸加8蚊點個魷魚煎肉餅,但店員話煎肉餅已經切片,冇得後加,只可以加其他餸,真心伏到咁,超難食,又冇得加肉餅,唉。個豬骨湯係好少少外,其他都係垃圾。真心違反商品說明,根本唔係三杯雞,係鹵味雞。
隨便食一間,點知中大伏
三杯雞
2021-02-24 317 浏览
去了黃金買野,順便平平地在深埗食個午餐,餐廳每日都有幾款不同的午餐選擇,除了肉、魚、還有素菜,素食者都啱食。例湯是舞茸粟米豬骨湯,完全無味精,湯料豐富,粟米清甜,還有大大件的豬骨及舞茸,真材實料。雲腿肉絲津白有粉絲、津白等,津白煮得很腍,加上雲腿咸味,味道正常不會過咸,而粉絲就吸收了雲腿咸味,送飯一流。豉椒涼瓜煎封金倉魚,倉魚細細條,正好一人份量,表面煎封至金黃色,魚肉嫩滑,再以苦瓜炆一炆,魚肉帶了苦瓜香。

開返4人堂食,呢日同幾個同事黎深水埗做野,同事A介紹呢頭有間家常小菜店無味精又大大碟,重點係話好平🤣咁無理由唔試啦😚.餐廳位於元州街10號,近深水埗地鐵站,大約行5分鐘就到,餐廳裝修就無乜,一睇就知係街坊小店。每日有5-6款既「每日精選飯餐」,價錢由$42-$44不等,送湯/咖啡茶/糖水(紅豆沙、綠豆沙、西米露、椰汁涼粉)。.▪️是日例湯老火湯:土茯苓生地紅棗豬骨湯;素湯: 沙參肉竹雪梨湯每個餐跟一碗,個湯好正,無味精又足料😍.▪️魷魚蒸肉餅$42每日叫個餐食,最中意就係個蒸肉餅,肥瘦均勻既豬肉碎加左馬蹄魷魚,好有煮家飯既feel. .▪️豉椒涼瓜炆排骨$42涼瓜切斜片去籽,完全無苦味得黎都唔會加太多糖去煮,加上用豉椒醃製左排骨,簡單家常餸都好滿足。.▪️柱候牛腩炆蘿蔔$44呢個話就話牛腩,其實除左牛腩仲有牛根,而且都算幾多,白蘿蔔炆煮時間夠,又唔會過淋身,不過不失。.▪️鹹魚雞粒炒飯$46最後同事叫左個鹹雞,幾欣賞佢炒飯都落咁多菜心同蔥,令到成個飯好colourful ,鹹魚香味好重,佢係廚房炒緊已經聞到🙈 炒飯最緊要夠乾身,都做得好👌🏻.深水埗家常小菜店,如果我住呢頭都應該會幾常幫襯🤣睇佢奇

▪️是日例湯
老火湯:土茯苓生地紅棗豬骨湯;素湯: 沙參肉竹雪梨湯
每個餐跟一碗,個湯好正,無味精又足料😍
素湯

▪️柱候牛腩炆蘿蔔$44
柱候牛腩炆蘿蔔

▪️鹹魚雞粒炒飯$46
鹹魚雞粒炒飯

深水埗家常小菜店,如果我住呢頭都應該會幾常幫襯🤣睇佢奇貌不樣,但又真係好有屋企餸Feel👍🏻👍🏻 最緊要無味精好重要呀。

素湯
魷魚蒸肉餅
柱候牛腩炆蘿蔔
鹹魚雞粒炒飯
中午想去玩具街買農曆新年掛飾🧧,於是就順便喺嗰邊搵嘢食。行嚟行去唔知食乜好,又見到有姐姐派傳單,於是就幫襯咗「滋潤棧」。其實之前都有經過過依個舖位,但就冇細心留意。入到去先發現環境原來都幾光猛,而且座位闊落兼排列整齊,舒服過茶記好多☺️。餐廳每日有六款指定精選飯餐,價錢較為相宜,而且加幾蚊仲可以雙拼。只可惜今日嗰幾款唔太啱我哋口味😣,所以唯有轉戰正餐牌。本身以為餐廳主打中式小菜,但其實亦有賣炒粉麵、湯飯湯米線同(港)美式扒餐等。而我最欣賞係呢度有提供唔少素菜🥦,就連例湯都有素湯,咁素食者就多一個好選擇。是日老火靚湯係海底椰粟米豬骨湯🌽🐷,湯品味道幾好,飲落清清哋,而且最重要係唔油。如果唔飲湯,你可以揀飲品或者糖水。我哋兩款小菜都揀咗牛,感覺係幾好笑,因為撞哂味。不過我哋都鍾意食牛,加埋天氣涼涼哋,想食煲仔菜,睇嚟睇去都係得牛嗰款比較啱心水。喺度食飯唔使驚唔夠飽,🍚因為白飯好大碗,係酒樓嘅1.5倍以上。中式炒牛柳($65),我好少食呢味菜,原來個汁都幾惹味😋。我哋一致認同茄汁同糖同喼汁嘅比例調得啱啱好,甜酸度適中,亦無咕嚕汁咁濃烈,撈飯食唔錯。牛柳有好多件,而且係真.牛柳,肉身呈長方形兼且
海底椰粟米豬骨湯
中式炒牛柳
中式炒牛柳($65),我好少食呢味菜,原來個汁都幾惹味😋。我哋一致認同茄汁同糖同喼汁嘅比例調得啱啱好,甜酸度適中,亦無咕嚕汁咁濃烈,撈飯食唔錯。牛柳有好多件,而且係真.牛柳,肉身呈長方形兼且有一定厚度。除咗牛柳外,餐廳仲用上好多三色椒同洋蔥一齊炒,所以唔會冇菜食。另一邊廂,呢碟小炒出奇地幾夠鑊氣👍。
沙嗲金菇牛肉煲
沙嗲金菇牛肉煲($65),🥣煲仔菜份量夠哂多,打開後見到覺得幾澎湃。顧名思義,金菇同牛肉就當然唔少得,但同時亦都有幾條小白菜。至於醬汁方面,老實講佢唔太有沙嗲或沙茶醬嘅味道,唔算好香亦唔辣,但食落又無乜嘢,都係好食嘅。🐮牛肉並唔係用上肥牛薄片,而係用上偏厚身嗰種,食得出牛味,但有個別肥膏就多咗啲。
總括嚟講,小店嘅出品幾高質,味道唔錯,而且比出面食開嘅無咁重口味,清淡但絕不代表無味。我哋都幾肯定呢度冇落味精,好有住家菜嘅感覺🏡。再者,呢度飯菜嘅量真係超多,本身想食埋糖水,但最終都食唔落。堂食客人唔算好多,相反外賣單就做唔停,電話係咁響。小店有一份唔係好多地方有嘅人情味,老闆以至店員都好友善,用心經營🙏🏻。疫情過後,有機會請同事食下午茶,我都會考慮幫襯佢啊。
2021-02-03
中式炒牛柳
沙嗲金菇牛肉煲
2021-02-06 111 浏览
呢間餐廳平時主打家常營養小菜,但每逢秋冬都有藥膳雞煲($128)同羊腩煲($138)。今次同男朋友試咗羊腩煲,兩個人食一煲加碟菜($15)飽晒🤤😋。🥘羊腩煲($138)每份羊腩煲奉送生菜一碟同埋白飯一碗。羊腩煲有大概20件羊肉,相當抵食。羊肉每件都帶皮,而且肉質軟腍。醬汁係經典柱侯醬汁,好香但鹹度唔高,食完唔口渴。腐竹吸收晒醬汁,餸飯好惹味。餐廳似乎有唔少熟客,店主會為年紀較大嘅食客推介及準備軟腍易咬嘅飯菜,令人感受到小店嘅貼心。

🥘羊腩煲($138)

2021-01-30 65 浏览
門外餐牌很當眼,選擇都有好多款,見到街坊食每日精選。同埋家庭式經營,店內侍應不多。食野前先黎碗湯水暖胃,椰子雪耳甘荀豬骨湯,真材實料,無味精,聞到椰子香味,雪耳夠軟,湯水很滋潤。今日我叫了枝竹羊腩煲,套餐抵食,仲有新鮮生菜一碟,有白飯。枝竹羊腩煲原個煲上,一邊食一邊開爐暖住,真係好溫暖。羊腩肉質軟嫩,肥瘦適中,羊腩份量都算多,羊肉羶味不算濃。加上枝竹入味,馬蹄鮮甜,仲有生菜滾燙一陣就食得,呢個煲兩個人食都好夠。老公叫了每日精選套餐,豐儉由人,我們點了XO醬西芹炒牛柳粒,加$10 要埋冬菇梅菜扣肉,味道家常,沒有重味精,很健康。牛柳粒切得細粒更入味,伴上配菜一起拌勻食都唔錯,扣肉肥甘香,冬菇梅菜都好夾。

2018-02-09 717 浏览
這家餐廳經常經過,內裏都有不少人,但平日的菜式都不太吸引,今天幸好有一個看得上眼,於是內進嘗試。人們都像為了是日靚湯而來,這天是金銀菜南北杏豬骨湯。沒錯,喝起來像是沒甚麼味精,但也不見得特別好喝😪,下次喝茶喝糖水好過點了一個蜜糖蒜子骨,都算大大碟,排骨的份量也不少,但是以骨為主🤦🏾‍♀️,有肉的都比較少,而且碎。然後一碟餸配大碗飯,再大碗湯,或選糖水,附近亦有幾間類似的店舖,為附近居民提供方便。近似住家飯的餐廳,在區內也有另外一間,兩者均都不算收費昂貴,跟那間比較,這家質素比起那一家差😔,因此再來的機會也不大👋🏿。第二次則吃蕃茄魚柳,非常普通,雖然感覺沒甚麽味精,但是味道不怎麽突出,亦不太找到鮮茄。炸魚柳大大件,內裏還算多肉,配飯還好。綠豆沙算比較好,足料,濃味而不算太甜,份量多而多渣。

人們都像為了
是日靚湯而來,這天是

點了一個

第二次則吃
炸魚柳大大件,內裏還算多肉,配飯還好。
綠豆沙算比較好,足料,濃味而不算太甜,份量多而多渣
午餐
諗住行過 求其揾間食下午茶 都唔期望有啲咩驚喜 諗住普通茶餐廳味道 下午茶本身唔平 食個星洲炒米 點知等左成半個鐘 最大問題係當時得一兩枱客 追佢單佢竟然答我 係咁架啦 想快應該叫快餐食 啲態度差到呢 好啦 野食黎啦 一望落去淺色到一睇就知放過獲撈兩撈都冇真正炒過 又濕 食落去原全冇咖喱味 剩係得加重既辣味 呢啲冇良心又冇廚義既餐廳一般都係用呢啲手法 另外凍奶茶又有怪味 總之一句就中哂伏 茶餐廳做到可以咁難食佢地都算好野
2015-08-12
2009-12-01 334 浏览
海底椰粟米紅蘿蔔西檸雞扒$28想飲啖冇味精湯,行過見到呢間嘢,感覺都博得過入到去冇油煙味,冇臭抺布味個湯似屋企煲冇味精,有少少湯渣雞扒唔係有漿粉包住拎去炸嗰款,雞皮下啲脂肪已經煎走,肉冇雪味,醃得入味,檸汁清新,冇特別再用醋加味,不過切咗得五舊,唔係好有得夾吓,好似好淒涼咁
西檸雞扒$28

想飲啖冇味精湯,行過見到呢間嘢,感覺都博得過
入到去冇油煙味,冇臭抺布味
個湯似屋企煲冇味精
,有少少湯渣
,檸汁清新
,冇特別再用醋加味,不過切咗得五舊,唔係好有得夾吓
,好似好淒涼咁
西檸雞扒$28
2009-11-08
2007-09-11 273 浏览
這間比福榮街的少人。衛生唔好,一入去就見好多野飛來飛去。又有股臭味。好難頂。六個人,叫了五個Lunch set,味道都過得去,但服務唔多得,問一樣答半樣,又無咩反應。又寸我地六個人叫五個餐唔知夠唔夠食。肉醬意粉都唔係西式的,無咩茄汁。深水步實在可以又太多選擇,我寧願用腦諗下,或誤打誤撞,都唔會想再黎。
這間比福榮街的少人。
衛生唔好,一入去就見好多野飛來飛去。
又有股臭味。
好難頂。
肉醬意粉都唔係西式的,無咩茄汁。
2007-02-18 167 浏览
家人往吃下午茶, 吃麵的中途, 碗中出現"小強"一隻....