2010-08-09
上月臨近月尾無咩錢,想搵間最緊要平但又要好味既餐廳,朋友就帶左我去溏苑~~ 呢度唔單止有甜品食,仲有咸食如飯﹑意粉同小食拼盤!但聽聞呢度既甜品先係最出名。望下佢個餐牌有好多「必食推介」,勁鍾意綠茶的我就點左個紅豆綠茶木糠布丁配綠茶雪糕,同埋叫左杯楊枝甘露砂冰。紅豆綠茶木糠布丁配綠茶雪糕︰ 呢個係介乎蛋糕與雪糕既甜品,好感就exactly好似木糠布丁咁樣。尤記得去澳門乙水仔食過一間整木糠布丁好好味既鋪頭,返到香港都遍尋不獲果種味道既木糠布丁,估唔到黎溏苑搵得到!佢d木糠布丁好香,佢唔係好甜,好易入口,綠茶加木糠布丁既味道好夾,加埋紅豆同綠茶雪糕簡直就係絕配!d紅豆令到成個甜品無咁漏,值得一讚! 楊枝甘露砂冰︰本來以為砂冰都係愈飲愈淡貿貿,但呢杯砂冰就好足料,除左有大大粒的芒果粒,仲有好多西米晌底,同埋最緊要佢唔係甜耶耶果d,之前去第2度飲呢類冰都係一開始甜到喉嚨痛,跟住飲飲下就無哂味,但呢杯唔會,d芒果汁同d冰mix得好好,我覺得係因為佢d冰磨得夠細~~ 下次會再試下其他味既砂冰!最後值得提提既係呢度既service好好!因為佢有好多唔同既甜品我有好多問題佢都不厭其煩咁一一解答,又推介一
最後值得提提既係呢度既service好好!因為佢有好多唔同既甜品我有好多問題佢都不厭其煩咁一一解答,又推介一d甜品俾我地。