2011-04-30 19 浏览
某日經過見到佢有做下午茶, 今次經過就特意入去食下午茶. $2X一個waffle下午茶, 其實幾抵, 因為單叫都要, 但下午茶就包埋飲品. 佢除左飲品之外, 仲或多樣甜品. 心諗呢度都幾特別喎, waffle已經叫甜品啦, 仲要整多樣好揀添, 點都好過揀唔特別既飲品呱. waitress話是日甜品係綠豆沙. 等左一段都叫合理既時間啦, 先黎我個香蕉waffle. 嘩, 賣相好得呀, 都算幾大碟架, 冇偷工減料. 比起附近另一間賣相靚, 呢間仲要有得坐添, 但價錢又係差唔多喎, 仲要係餐添(即係包飲品). 只係呢間相對黎講條街冇咁旺, 旺來旺去都係得間米之蓮. 味道方便都好正, 唔太甜, 而個waffle邊位有少少脆, 裡面又好似格仔餅咁淋淋地. 証明係剛剛做起, 等都係值既... 到個"包"既甜品, 雖然waitress話係綠豆沙, 不過黎左碗紅豆沙, 不過都係差唔多啦, 無所謂. "包"既甜品都唔弱, 係就係細細碗, 但好足料, 仲要起埋沙, 真係好耐冇食過起沙既紅豆沙喇, 去飲果啲都未必有起沙

2011-04-29
當晚10點幾先身痕想去食溏苑食野~ 食過架喇之前已經, 但上次心太軟已經賣晒! (我估唔到會賣晒架!)咁上次就食左其他朱古力既野, 都令我印象深刻~今次一定要食心太軟呀! 皇天不負有心人, 終於俾我食到啦! 佢門面寫住個心太軟既chocolate係82%濃度既咁自己心中有數架喇, 朱古力唔係甜的, 係甘中帶酸, (唔係變壞o個d味啦)我自己就覺得好ok!睇各人喜好啦呢個就, 食飽就走左..叫老闆俾我隻叉我時都好好態度~~ (仲好態度過d員工! 真令我嚇親)亦都冇話一食完"立即"過黎收碟(雖然當時仲有人等位!)咁我之前都等左15mins, 都唔想出面既人等太耐食飽就同朋友一齊走左咯~...朋友食左waffle. 蛋味幾濃, 唔錯!下次我會再試其他野的~ 見人話oreo既布甸都幾吸引, 下次就試呢個!!!
當晚10點幾先身痕想去食溏苑食野~
咁上次就食左其他朱古力既野, 都令我印象深刻~

今次一定要食心太軟呀!

皇天不負有心人, 終於俾我食到啦!
佢門面寫住個心太軟既chocolate係82%濃度既
咁自己心中有數架喇,
朱古力唔係甜的, 係甘中帶酸, (唔係變壞o個d味啦)
我自己就覺得好ok!

睇各人喜好啦呢個就, 食飽就走左..
亦都冇話一食完"立即"過黎收碟(雖然當時仲有人等位!)

咁我之前都等左15mins, 都唔想出面既人等太耐
食飽就同朋友一齊走左咯~...

朋友食左waffle. 蛋味幾濃, 唔錯!
下次我會再試其他野的~
見人話oreo既布甸都幾吸引, 下次就試呢個!!!
2011-04-16
2011-04-12 11 浏览
差唔多一個月都黎一次的, 次次都唔洗等位, order一個甜品慢慢坐, 等人hea時間一流, 感覺幾relax, 但個人唔太鐘意佢播的music.今次order的係心太軟, waitress好有禮儀咁話即整, 要等15分鐘到, 無問題預左. 上桌時, 賣相好令, gd. 心太軟食要親熱, 一do入面d朱古力流出黎, 加上熱熱的蛋糕面, 好濃朱古力味, 正!!! 我好欣賞佢地會加少少生果粒做裝飾, 令之如又可以中和甜味. 仲有2片蛋餅乾同云呢拿雪糕球, 同心太軟一冷一熱, 輪住食gd, 加上蛋餅脆脆地, 好. 唔鐘意食朱古力同甜的朋友千萬不要點這個, 我食完已經可以"流"到當lunch. 可惜的係果日唔開心加病病地, 食左7成就食唔到了, 但其實好好食的. 埋單時, 見個waitress食緊lunch都行出黎幫我收左錢先, gd serivce.
2011-04-09
  • 心太軟
2011-03-30 6 浏览
舖面以白色為主 , 較想像中細及迫 , 不過環境都幾乾淨 雪糕芒芒船包括芒果及雲尼拿味雪糕球 , 香甜鮮芒果 , 幾塊脆脆餠 , 個底仲有好好味的啫哩 紅豆綠茶雪糕木糠布丁綠茶雪糕較淡無咩綠茶味 , 木糠布丁太乾食到有點咳 , 反而伴碟的紅豆又淋又甜最好味
舖面以白色為主 , 較想像中細及迫 , 不過環境都幾乾淨

紅豆綠茶雪糕木糠布丁
紅豆綠茶雪糕木糠布丁
2011-03-28
2011-03-16 2 浏览
一個人是寂寞? 是無聊? 我覺得可以是享受吧!在下午經過旺角...沒有擁擠的人群, 嘈吵的汽車聲, 我也不用想著工作上的事情, 很自然地想找個地方休息一下, 吃個甜品滿足一下自己! 這裡正好符合我的要求吧! 叫了一個四色豆花, 對呀, 我很喜歡豆花, 這個四色包括了黑芝麻, 胚芽...其實不太記得有什麼了, 反正是很有創意, 想加什麼, 加多少, 我有權DIY! 玩得過癮, 吃得開心!! 說回味道上, 豆花本身不算很滑, 而且他把黃糖加上去才端上來, 黃糖下手亦過重, 對我來說太甜啦, 蓋過了豆味, 不夠細心! 而且我DIY嘛...把黃糖都預先加上, 所以未能充分品嚐到那"四色"的口感! 但整體而言是可以的, 但若純粹評論豆花本身, 絕對有其他更好的選擇!
一個人是寂寞? 是無聊? 我覺得可以是享受吧!
四色用料...DIY時間!
豆花...
2011-02-16 1 浏览
好耐之前經常幫襯溏苑,因為勁愛食佢個桂花茶凍,但後來佢地轉手後,冇以前咁好味,所以就冇再幫襯。尋晚係Elements食飯,食完之後坐Van仔返太子,妹妹提議去溏苑食甜品。心諗再去試下都冇壞既實在太耐冇去過喇~ 唔知佢地轉左幾多次手了~ 佢地家陣個裝修走trendy路線~Menu多左好多選擇,睇左好耐,因為好多野都好想食,但2個人又唔係食到好多款左揀右揀之後,決定試佢個Oreo木糠布甸同埋心太軟。個Oreo木糠布甸唔乾身,D Oreo碎勁幼細,呢個我比100分心太軟用Valrhona朱古力,勁好味!!因為太好味既原故,食完2個好似唔係好夠喉,決定再叫多樣認識溏苑係因佢個桂花茶凍,所以決定再試下佢。當年既味道返番來喇!!!!!!!!!!!!!!!!桂花茶凍依然好清,荔枝雪糕依然好香。但今次食完之後,我開始變心,愛上左Oreo木糠布甸。
心諗再去試下都冇壞既

左揀右揀之後,決定試佢個Oreo木糠布甸同埋心太軟。

心太軟用Valrhona朱古力,勁好味!!
因為太好味既原故,食完2個好似唔係好夠喉,決定再叫多樣

認識溏苑係因佢個桂花茶凍,所以決定再試下佢。
當年既味道返番來喇!!!!!!!!!!!!!!!!
桂花茶凍依然好清,荔枝雪糕依然好香。
但今次食完之後,我開始變心,愛上左Oreo木糠布甸。
Oreo木糠布甸
桂花茶凍 + 荔枝雪糕
2011-02-15
Oreo木糠布甸
桂花茶凍 + 荔枝雪糕
朋友仔食完之後話好正, 所以今日一行6人再來食過!9:30pm來到, 已經坐到出門口, 另外有8-9個人在門外等位。拿了飛後等了約20分鐘就有位, 所以都比預期快 (朋友上次等多過30分鐘)栗子紅豆窩夫個窩夫即叫即做, 熱辣辣, 外脆內軟, 仲有好香的牛油味。栗子&紅豆非常match, 配埋一球雪榚, 勁好味!Oreo木糠布丁朋友上次試完已話一試難忘。今次我試了, 真的不得不讚, 因為內裡仲有朱古力脆脆, 面頭又淋上朱古力醬, 正!公司雪雪堡最底是熱辣辣的厚多士, 上面有三球雪榚, 花生碎 & 生果粒, 之後淋上朱古力醬。雖然好似好普通, 但味道真的一流, 熱辣辣的厚多士加雪榚, 好味! 香蕉船 咁多之中叫做最普通的, 但味道 & 賣相都不差! 桂花茶凍冰 好好味, 底下有桂花凍, 上面有一粒粒桂花, 好特別, 不過有點太甜。p.s. 一坐低侍應就比左幾杯水我地, 而家好少甜品鋪會有水提供, 抵讚!
朋友仔食完之後話好正, 所以今日一行6人再來食過!

栗子紅豆窩夫

個窩夫即叫即做, 熱辣辣, 外脆內軟, 仲有好香的牛油味。
栗子&紅豆非常match, 配埋一球雪榚, 勁好味!

Oreo木糠布丁

朋友上次試完已話一試難忘。

香蕉船

咁多之中叫做最普通的, 但味道 & 賣相都不差!

2011-01-29
$30 (宵夜)
2011-02-07 9 浏览
本身覺得有少少貴的..因為差唔多全部都over $25..約$30-50食個甜品不過d野食送到黎時都幾大份抵返~!叫左芒果船~好多料, 有jelly, 有雪糕, 有野果~脆餅~gd!同埋紅豆綠茶waffle~~大大份抵食呀~不過d紅豆唔知係本身咁甜定落左糖水..真係太甜了....我覺得分分鐘可能仲甜過喞d朱古力醬呀...見到人地個個vanilla雪糕 waffle好似唔錯~下次再試下先~!p.s. d員工服務好好 (尋日去另一間就囧...)有暖水飲vy gd, 要keep住呀呢樣!見到應該老闆既物體係櫃台坐陣...哈哈應該係一個gd manager黎的~唔錯!如果心太軟可以平少少就更佳...哈哈

不過d野食送到黎時都幾大份
抵返~!

我覺得分分鐘可能仲甜過喞d朱古力醬呀...

見到人地個個vanilla雪糕 waffle好似唔錯~

下次再試下先~!

p.s. d員工服務好好 (尋日去另一間就囧...)
有暖水飲vy gd, 要keep住呀呢樣!
見到應該老闆既物體係櫃台坐陣...哈哈
應該係一個gd manager黎的~唔錯!

如果心太軟可以平少少就更佳...哈哈
2011-01-28 8 浏览
朋友話呢間舖好多人排隊,想試吓,要等15分鐘,重要三個人迫响一張二人抬坐,我叫咗--栗子紅豆窩夫,要等10分鐘,上枱賣相好靚,有一樽楓糖漿跟上,但因我唔食太甜,加上栗子紅豆已經夠甜,所以我無落糖漿,窩夫厚身,脆,仲有一球雪榚,完美。環境好迫,但旺角區係咁,服務ok。
2011-01-27
$36 (其他)
2011-01-05 14 浏览
聖誕夜深,天寒地冬,百無聊賴,四處遊蕩。車經旺角,有緣遇上,門面四正,就此落疊。紅豆栗子,配上窩夫,外貌吸引,食落普通。木糠布丁,冰火Oreo,花巧卓頭,實甜到漏。剩心太軟,未算太甜,味道可以,印象不深。奉勸各位,不抱期望,行經此地,可以一試。
聖誕夜深,天寒地冬,百無聊賴,四處遊蕩。
車經旺角,有緣遇上,門面四正,就此落疊。
紅豆栗子,配上窩夫,外貌吸引,食落普通。
木糠布丁,冰火Oreo,花巧卓頭,實甜到漏。
剩心太軟,未算太甜,味道可以,印象不深。
奉勸各位,不抱期望,行經此地,可以一試。
食客留言
食客留言
我的留言
朋友的評語
2010-12-11 5 浏览
做嘢做到餓餓地, 有同事提議食D嘢, 行行吓見到呢間裝修清雅又好坐的甜品屋就入去試.去到先吸引我地既係枱上既MENU, 好有心思, 全人手做又寫又畫, 加上D公仔好有日本FEEL, 真係好俾心機整. 我要了一客窩夫, 幅相見到既係高級酒店先有既精美甜品, 個窩夫脆口到卜卜聲, 好新鮮, 再加上有唔同配搭既雪糕及水果, 好Fresh. 有同事就試木糠布甸, 發覺同平時出面食既完成唔同, 較脆口, 綠白相間有少少綠茶味, 再配上雪糕, 又另一番感受…正…之後再問老闆, 佢話心太軟亦係必食推介之一, 係用高檔朱古力貨色.仲有呀, 除了甜品, 仲有蒸飯喎因有同事唔夠飽叫來食, 估唔到都一樣有水準, 總括來講好有心思服務好真係可以試多幾次, 下次LUNCH或 TEA去旺角又有好地方了.

香蕉配窩夫
綠茶雪糕配窩夫
雪糕木糠布丁
手做menu
2010-12-07 3 浏览
一直想搵好食既甜品, 坊間賣既款式好多都差唔多, 我妹食過呢間溏苑話甜品好特別~一於去試下, 一睇menu 好多款式, 覺得好有心思, 最後比menu入面既紅豆綠茶木糠布丁吸引左, 第一口, 個綠茶木糠布丁唔甜, 得綠茶味既??第二口, 加埋D紅豆一齊食先知, 甜紅豆配淡味岩岩好~賣相又靚, 鐘意我妹叫左生薑豚肉飯, 因為佢未食飯, 我試左一口, 咦?係酸子薑豚肉飯, 好特別喎~我想再食, 不過要食埋自己個甜品~細看佢地既menu, 選材配搭有心思, 下次會再去試其他野
一直想搵好食既甜品,
坊間賣既款式好多都差唔多,
我妹食過呢間溏苑話甜品好特別~

一於去試下, 一睇menu 好多款式,
第一口, 個綠茶木糠布丁唔甜, 得綠茶味既??
第二口, 加埋D紅豆一齊食先知, 甜紅豆配淡味岩岩好~
賣相又靚, 鐘意

我妹叫左生薑豚肉飯, 因為佢未食飯,
我試左一口, 咦?係酸子薑豚肉飯, 好特別喎~
我想再食, 不過要食埋自己個甜品~

細看佢地既menu, 選材配搭有心思,
下次會再去試其他野
2010-12-06
昨晚與朋友一行五人到溏苑吃甜品,男友介紹此店著名的心太軟。餐牌上有多款選擇,普通一款$40, 如果要二人份量(其實只是多了生果及一客朱古力漿)就是$61.店員已預早通知要烘焗時間要等15分鐘, 我覺得值得呀..~心太軟上來的時間, 大家都很驚喜, 朱古力蛋糕果然暖笠笠, 流出來的朱古力漿亦很美味, 如果再熱點會更好!! 朱古力漿亦很豐富, 當吃少份量的朱古力噴泉!另, 我亦點了我喜愛的法式焦糖燉蛋($30), 但這個不用等待的甜品, 卻是冷的!! 非常失望, 要知道法式焦點燉蛋的特色, 就是用鐵匙敲碎面上的焦糖, 後再吃暖烘烘的燉蛋, 我認為店主一定要改善這個燉蛋, 所以今次只能俾"ok"給此店. 其他朋友另外點了其他甜品, 其中一個為簡單的豆腐花, 普普通通, 不過不失....我看到其他留言說店員態度不好, 我也有同感, 問他取碟之類, 呼喝一:「等等!!」但也是個別店員問題, 其他中規中矩.
昨晚與朋友一行五人到溏苑吃甜品,男友介紹此店著名的心太軟。
店員已預早通知要烘焗時間要等15分鐘, 我覺得值得呀..~

2010-11-28
  • 心太軟
2010-11-23 16 浏览
Shopping til around 8pm... very tired and wanna to find a restaurant. Suddenly saw one newly open, with simple but nice declaration, without considering what to eat, then walk in.Oh, that's a restaurant served with dessert mainly, luckily, from the menu, there's rice to eat !!! Ordered a ginger rice, the size is just fit for a girl. Nice smelling and when I ate, I found the ginger taste matches with the rice. I will highly recommend this, especially in the winter.After having the main dish, s

After having the main dish, sure order a dessert. There're lots of different kinds of dessert in the menu, all seem wonderful but I finally order a "梳乎梨" as I like "蛋白" very much.
The "梳乎梨" was tasteful too, it's slightly hard outside, with soft 蛋白 inside, not really v. sweet but suitable for girls.
It's really a nice dinner with surprice, I'll certainly come back and have other dessert.
2010-11-19
$80 (其他)
2010-11-21 1 浏览
朝早見到openrice 溏苑ge食評都唔錯=]所以就同媽咪下午去左旺角食諗住食甜品;>我地點左;1) 下午茶餐ge 蜂蜜玉桂香蕉窩夫配雪糕 25蚊連熱飲/甜品! 我媽咪揀左綠豆沙2) Tiramisu 40蚊先黎ge係Tiramisu我認為就甜左少少,同人share會冇咁"漏"之後就蜂蜜玉桂香蕉窩夫配雪糕我揀左云尼拿味雪糕;>雪糕+窩夫,甜而不"漏"=]唔錯^v^b最後綠豆沙!!!媽味食左話普普通通!冇乜特別!
朝早見到openrice 溏苑ge食評都唔錯=]
所以就同媽咪下午去左旺角食諗住食甜品;>

我地點左;
1) 下午茶餐ge 蜂蜜玉桂香蕉窩夫配雪糕
25蚊連熱飲/甜品!
我媽咪揀左綠豆沙
2) Tiramisu
40蚊

先黎ge係Tiramisu
我認為就甜左少少,同人share會冇咁"漏"
個樣都幾靚

tiramisu

之後就蜂蜜玉桂香蕉窩夫配雪糕
我揀左云尼拿味雪糕;>
雪糕+窩夫,甜而不"漏"=]
唔錯^v^b
蜂蜜玉桂香蕉窩夫配雪糕

好靚

最後綠豆沙!!!
媽味食左話普普通通!冇乜特別!
下午茶附帶ge甜品;綠豆沙!

2010-11-20
個樣都幾靚
蜂蜜玉桂香蕉窩夫配雪糕
好靚
下午茶附帶ge甜品;綠豆沙!