2020-06-07 38 浏览
間唔時都去呢邊食飯,估唔到呢邊開咗一間日本菜仲要係黃店店內係用自助落單嘅System,都係簡單易操作👉🏻8件壽司定食 $98 (送湯,沙律,烏冬)份量算係幾大份,一個女孩子食唔晒,又有沙律又有甜品,壽司嘅組合雖然唔係最熱門嗰隻,不過都OK,因為我自己唔算太好魚類嘅魚生,不過略嫌烏冬嘅味道淡咗少少甜品味道又唔錯🤭舖頭內有好多漫畫俾食客睇鋪頭門外貼滿滿嘅文宣💛小店喺去年9月開張、今年又到肺炎老闆娘仲每位送一杯柚子蜜🥺要支持!
間唔時都去呢邊食飯,估唔到呢邊開咗一間日本菜仲要係黃店

店內係用自助落單嘅System,都係簡單易操作

👉🏻8件壽司定食 $98 (送湯,沙律,烏冬)
份量算係幾大份,一個女孩子食唔晒,又有沙律又有甜品壽司嘅組合雖然唔係最熱門嗰隻,不過都OK,因為我自己唔算太好魚類嘅魚生,不過略嫌烏冬嘅味道淡咗少少
甜品味道又唔錯🤭

舖頭內有好多漫畫俾食客睇

鋪頭門外貼滿滿嘅文宣💛

小店喺去年9月開張、今年又到肺炎
老闆娘仲每位送一杯柚子蜜🥺要支持!
2020-06-04 922 浏览
某人吾想落街,又話要換衫,又話浪費一个口罩,諸多藉口,其實系一個字形容:懶唯有我落街買外賣回家吃。行去附近的溏串小町,一推開門,感覺濃濃的東瀛風味,牆上的日本風情畫,店內的日式燈籠,恍如置身於日本,忘記香港的石屎森林。例行公事探熱後,取起餐牌,點了一個308二人套餐,捧著重重的外賣回家,它的包裝精美,選用環保保溫盒和紙皮盒盛載。日式辣蕃茄豚肉鍋物辣蕃茄湯非常惹味,鍋物有豆腐,豚肉,牛丸,粉絲,菜,都好大份,足約二人份量,粉絲吸收了蕃茄湯和小小辣味,非常惹味。串燒選了燒海蝦,香菇串,串燒雞肉,燒牛舌。香菇串燒得不乾身,加上他的秘制燒汁吃起上來口腔里甜中帶菇香,真想落樓下買多幾串,雞串吃起上來有濃濃的酒香。角切魚生飯魚生有三文魚,吞拿魚,酸薑,還有很多蟹仔鋪在飯上,各種魚生也份量不少,極度足夠我們二人吃飲品揀啤酒。總括來說,這間小店,食物質素唔差,308的價錢有甘多種類都抵,今時今日經濟不好,當然支持小店!
唯有我落街買外賣回家吃。
例行公事探熱後,取起餐牌,點了一個308二人套餐,
日式辣蕃茄豚肉鍋物
串燒
角切魚生飯
飲品揀啤酒。

2020-06-03
2020-05-26 49 浏览
我實支持小店,尤其是有質素價錢又唔貴嘅,屋企附近有好多,逐間試都可以食一個月。今晚我就嚟支持 溏串,疫情關係我仍然係外賣走嘅,睇佢哋嘅外賣返盒真係夠晒環保。串燒開邊雞中翼 $28串燒也是小店的特色,開邊雞中翼 味道非常好,淡淡肉汁豐富,雞肉鮮嫩可口,作為小食非常令人開胃。芝士年糕 $38三件的份量CP值很高,返到屋企仍然熱辣辣,口感酥脆,一咬開芝士熔岩爆出來一樣,實在係芝士控不能錯過的。日式咖喱雞飯 $68老公唔鍾意食辣,但又偏偏好鍾意食日式咖喱,香辣惹味得來又帶有少少甜味。日式咖喱汁分開上,炸雞皮脆肉滑又多汁,兩者混合一起吃十分滋味。豚肉生薑飯配日本溫泉蛋 $68豚肉肉質鮮甜,入口柔軟,肉味濃郁,加上生薑汁的香味,飽滿的珍珠米飯配流心日本溫泉蛋 汁,美味之極!

串燒開邊雞中翼 $28

芝士年糕 $38

日式咖喱雞飯 $68

豚肉生薑飯配日本溫泉蛋 $68

• 串燒開邊雞中翼
  • 芝士年糕
  • 豚肉生薑飯配日本溫泉蛋
2020-05-14 74 浏览
餐廳採用電子落單姐係menu係用自己電話掃描個code落單🤔呢個唔係新鮮事誰不知程式出錯or人為漏單最後呢餐等左40分鐘先有得食趕時間嘅我😞倒落肚咁滯可能心情真係影響味覺🍱咖喱吉列豬扒定食豬扒炸得有啲乾米飯🍚都唔太香軟精髓嘅咖喱不過不失唔太甜 同坊間買嘅日式咖喱磚差不多🍱日式餃子烏冬定食應該係每個湯麵定食都會配3件壽司餃子🥟脆口熱辣辣 好食!烏冬都彈牙 稻庭烏冬湯底好熟悉🤔🤔🤔呀!係豬骨湯但似乎唔係餚出嚟嘅味道.餐廳名改得好好裝修得好好宣傳都好好但如果當佢係「港式」日式餐廳咁就可以接受但如果想打造日式餐廳🤔就仲有一段距離可能「溏串小町」係出名串燒希望串燒唔會再令人失望啦
餐廳採用電子落單

同坊間買嘅日式咖喱磚差不多
日式餃子烏冬定食

🍱日式餃子烏冬定食
應該係每個湯麵定食都會配3件壽司
餃子🥟脆口熱辣辣 好食!
烏冬都彈牙 稻庭烏冬
🤔就仲有一段距離
可能「溏串小町」係出名串燒
希望串燒唔會再令人失望啦
2020-05-14 36 浏览
雖然疫情開始緩和,但好多時候都會選擇繼續買外賣!最近試咗一間住係大埔嘅朋友介紹嘅居酒屋,晚市外賣自取仲有9折👍🏻門外變咗連儂牆,仲貼滿咗文宣添!入面嘅裝修好有feel,好似去咗日本咁~依家無得去旅行,ff下都好啦😂燒紐西蘭西冷(6安士 $88)雖然係外賣,但賣相都唔會馬虎👍🏻揀咗7成熟,食落口剛剛好,肉質頗嫩,份量足,呢個價錢好合理!炸物叫咗幾款,分別係芝士年糕(3件$38)、吉列廣島蠔(4隻$48)、唐揚炸雞($48)、雞軟骨($38)芝士年糕好煙韌,芝士味濃郁而且又大件,居酒屋必食~~吉列廣島蠔個炸粉夠薄,唔會食到好厚粉漿,外酥內滑,蠔味好鮮,無雪味。唐揚炸雞,大概有5-6件,肉質幾嫩滑,如果係即食相信會更好食😋雞軟骨好抵食,$38嘅份量勁多,送酒一流🍻平時食秋葵都係鹽燒,今次試咗甜炒秋葵,真係好甜!😂個汁係蜜糖味,可能浸住拎翻屋企索晒啲味,變到好甜,如果無咁多汁就更好啦~整體而言,係一間幾高質嘅日式居酒屋,特別係環境好有特別,食物價錢大眾化之餘,仲係好食嘅😆下次有機會要堂食,享受一下個咁舒服嘅環境呢!👍🏻
雖然疫情開始緩和,但好多時候都會選擇繼續買外賣!
門外變咗連儂牆,仲貼滿咗文宣添!

入面嘅裝修好有feel,好似去咗日本咁~
依家無得去旅行,ff下都好啦😂

燒紐西蘭西冷(6安士 $88)
雖然係外賣,但賣相都唔會馬虎👍🏻

芝士年糕好煙韌,芝士味濃郁而且又大件,居酒屋必食~~
雞軟骨好抵食,$38嘅份量勁多,送酒一流🍻

平時食秋葵都係鹽燒,今次試咗甜炒秋葵,真係好甜!😂

下次有機會要堂食,享受一下個咁舒服嘅環境呢!👍🏻
2020-05-12 50 浏览
一向喜歡避開繁忙時間才去吃午餐,今天下午經過溏串小町,看見餐廳還沒有落場,就買了個外賣午餐。由於不太餓,只是簡單點了一份定食和小吃:角切魚生飯定食:雜錦魚生很豐富、很新鮮,配上有點紫菜和芝麻的壽司醋飯吃,非常開胃。而且價錢相宜,性價比高!蟹肉忌廉薯餅:即使外賣回到家,薯餅仍然是外脆內軟的,一口咬下去,充滿滑溜的蟹肉忌廉,有入口即溶的口感。要一讚溏串小町的外賣盒很精緻,使用紙盒和環保塑料盒,令外買也可以很高質和放心食用!另外,溏串小町的佈置像日本居酒屋,播着日本歌曲,氣氛不錯。下次要跟朋友來試試堂食呢!

2020-05-10 38 浏览
平時都會係屋企附近一帶品嚐各種美食,今晚都唔例外去了呢間日式居酒屋買外賣返屋企開飯,當然有齊我想食嘅嘢食先掃QR Code係手机上睇餐牌,已有一系列日式美食,刺身、串燒、炸物同主食呢D不可缺少居酒屋美食,真係可以滿足到我要求,先選了一款主食,再點埋炸物同兩款串燒,等一陣就可以取走打開獨立包裝已見各款美食係眼前,先來有串燒豚肉車厘茄卷同牛舌串,兩款串燒各有特色豚肉肉質入口肥美香脆,連同車厘茄清爽甜味係最佳配搭,而牛舌串由於係厚切燒得香味十足,食落口感更加飽滿夠晒惹味輸到炸物有呢款蟹肉忌廉薯餅,食到香脆可口薯餅,滿口濃郁蟹肉忌廉香味最後主食係豚肉生姜飯配日本溫泉蛋,炒什菜豚肉分開盛上,保証食到原汁原味,先食啖肉味香濃豚肉滋味十足放埋溫泉蛋撈埋一齊食更滑溜,配上炒什菜吸收醬汁精華會有一番風味一邊繼續品嚐餘下日式美食。
一邊繼續品嚐餘下日式美食。
  • 牛舌串
  • 豚肉車厘茄卷
  • 蟹肉忌廉薯餅
  • 豚肉生姜飯配日本溫泉蛋
2020-05-05 35 浏览
這天到大埔中心逛街後走回家途中看到這日式小店的門面很吸引,之後看到餐牌上寫著串燒拼盤,就決定買外賣回家吃。店內裝潢簡單得來充滿和風味。除了串燒拼盤還點了一個豚肉飯。串燒拼盤🍡$138五花腩 - 肉質嫩滑多汁,肥瘦適中,非常惹味雞翼 - 開邊雞中翼也很惹味海蝦 - 蝦肉鮮甜美味菠蘿 - 酸酸甜甜很醒胃翠玉瓜及香菇烤得剛好豚肉生姜飯配溫泉蛋🍲$68除了主角豚肉之外,有很多配菜,色彩很豐富,有只椰菜丶椰菜丶洋蔥丶蔥丶紅蘿蔔🥕,還有鰹魚片。

店內裝潢簡單得來充滿和風味。除了串燒拼盤還點了一個豚肉飯。

串燒拼盤🍡$138
五花腩 - 肉質嫩滑多汁,肥瘦適中,非常惹味
雞翼 - 開邊雞中翼也很惹味
海蝦 - 蝦肉鮮甜美味
菠蘿 - 酸酸甜甜很醒胃
翠玉瓜及香菇烤得剛好

豚肉生姜飯配溫泉蛋🍲$68
今次黎到大埔一間日本小店,呢日係平日嘅晚上,餐廳都不乏捧場客,個人都幾欣賞餐廳嘅佈置,非常之日本🇯🇵,有好多條交叉掛起嘅日本織旗,牆壁佈滿日本舊式風格嘅畫,又有一些日本廣告海報,色彩繽紛,非常之美。.食物方面,選擇困難嘅你可以揀套餐拼盤,而且比散叫抵食,我就叫左一個$198刺身拼盤再加一客甲紋墨魚刺身,海膽係採用加拿大海膽,大大舊非想滿足😍甲紋墨魚係其他地方好少見,所以另外加左3舊試下,佢包埋紫菜係裡面,又新鮮又爽口,好食,$48推薦大家試下😋 串燒拼盤就有啲失望,因為佢黎到凍左😟仲有就係刺身拼盤同串燒拼盤同時黎......um....食得邊樣先?😂 呢點唔夠貼心,建議差唔多食完刺身拼盤先再叫。 你散叫串燒係熱辣辣上枱冇問題嘅,三文魚子手卷都幾新鮮,魚子食到底都仲有,唔錯👍
2020-04-28 53 浏览
又出咗去搵食,平時都爆場嘅幾間居酒屋🏮區域,今晚去食咗一間💛小店,鋪面以東瀛風格設計,都幾乎坐🈵———————————————————————————🥢串燒拼盤🍡🍢💬燒菠蘿🍍超香甜,仲有🐔雞翼、🐽豬腩肉、蝦🦐、翠玉瓜🥒,豐富😏.🥢牛肉豆乳湯🍲💬牛肉🐮、野菜🥬量都算多插滿「數字」旗幟🚩,無忘初衷💛.🥢蟹耔沙律🥗💬以量取勝,大大碟,青瓜🥒、蟹柳,已經好好食😌.🥢忌廉蟹肉薯餅💬一碟有三件,炸得剛好,佐酒🍶小食😌
———————————————————————————
🥢串燒拼盤🍡🍢
🥢牛肉豆乳湯🍲
💬牛肉🐮、野菜🥬量都算多插滿「數字」旗幟🚩,無忘初衷💛
🥢蟹耔沙律🥗
💬以量取勝,大大碟,青瓜🥒、蟹柳,已經好好食😌
🥢忌廉蟹肉薯餅
💬一碟有三件,炸得剛好,佐酒🍶小食😌
2020-04-24 56 浏览
放工趕返屋企買外賣俾 WFH 的老公食晚餐,經過小巷記得小店之前曾經派過漂白水比街坊,咁有心一於幫襯支持下。門面一睇就知係日式居酒屋,充滿日本風情,因為限聚令嘅關係,座位唔多,見到大家食串燒我都心郁郁,一於等疫情過咗再嚟食串燒飲啤酒啦!料理定食日本鰻魚定食 $128湯及甜品都是附送的,原條日本鰻魚,真材實料,趁熱食日本鰻魚肥瘦適中,厚切有質感,鰻魚塗滿秘製醬汁,濃郁的味道真一流。日本鰻魚肉質新鮮,一口咬落去口感彈牙好有質感,結實肥美又多汁,香濃惹味,價錢吸引非常抵食。和風牛肉飯配日本溫泉蛋 $68主食好大碗喔,和風牛肉飯配日本溫泉蛋賣相真係唔錯,牛肉濕潤有光澤,溫泉蛋有流心效果,又點可以少咗撈飯一流!溫泉蛋配和風牛肉果然是完美的配搭,牛肉味道濃郁,充滿洋蔥的香甜味,飯粒飽滿分明,很讚!整體價錢唔貴,外賣過程很快,店員服務態度友善,值得再幫襯!

料理定食
日本鰻魚定食 $128

日本鰻魚定食

和風牛肉飯配日本溫泉蛋 $68
和風牛肉飯配日本溫泉蛋

整體價錢唔貴,外賣過程很快,店員服務態度友善,值得再幫襯!

日本鰻魚定食
和風牛肉飯配日本溫泉蛋
1K
2020-04-19 971 浏览
之前行過好多人入去食,但近排嘅情況,又要限制人數,又要等位,今晚就係咁選擇了外賣,點了個日式咖喱吉列豬扒定食,跟餐可以追加食物,選了芝士年糕,另外亦回了份鱈魚干及脆燒雞皮,等了一陣就有得取走,為了食物質素保持最佳味道,亦用上面一些環保又保溫嘅餐盒將食物包裝!回家打開當然先食了個燒得外脆內軟又煙韌嘅芝士年糕,煙韌得來夠晒口感,咬開軟熟芝士仍可拉絲!接住就係脆燒雞皮,有兩串,燒得金黃色,真係皮脆香口,入口夠晒脆卜卜,十分香口!而份鱈魚干亦燒得十分香軟,切成條狀方便入口,如果加埋杯啤酒感覺更佳!主角日式咖喱吉列豬扒定食,一個飯,跟一個麵豉湯同一件和果子,打開後一個芝麻紫菜飯,加上一盒上面放了塊已切開嘅香脆吉列豬扒,盒內下面就係濃郁嘅咖喱汁,食嘅時候將咖喱汁到入飯內夾埋件香脆啖啖肉嘅吉列豬扒入口,真係十分配合,飯身煙韌彈牙好有口感!最後入埋個麵豉湯清一清口腔中嘅油膩先食埋跟餐甜品,就十分完滿!估不到在家中亦可以食到這樣的美食!外賣自取還有額外九折,咁就相當超值!

2020-04-16 59 浏览
最近疫情關係,都唔係好夠膽喺街食飯,但係返始終都要食,唯有嗌外賣啦!朋友介紹屋企附近有間食日式串燒嘅小店,除咗串燒夠大份之外,佢個兒童餐亦都係呢間店嘅王牌。我order左個兒童餐比個女,返到屋企佢超級興奮,你睇吓個飯團幾咁可愛,飯團公仔個頭髮係用紫菜整,飯團公仔嘅眼睛係用芝士整,可愛得來又有營養價值!呢個餐除咗有可愛嘅飯團之外,仲有個烏冬,有甜品同埋蘋果汁!十分之豐富,都係講緊$68 !而我自愛嘅魷魚酥同埋雞軟骨串真係又大份又好食!外賣返到屋企仲熱辣辣,下次有機會,一定要試埋佢其他日式刺身,拉麵等等。
2020-04-14 53 浏览
蟹肉忌廉餅忌廉非常豐富,外層鬆脆,即使拿到回家還是脆的。配蛋黃醬酸酸甜甜的,超級好味,必食推介。豚肉生姜燒定食肉以外還有炒雜菜,有菇又有椰菜,很健康,而且份量多,通常外面餐廳的伴菜都很普通,少有這家的這麼用心。豚肉有姜的味道但不會到辣的程度,醬汁味是甜的,非常開胃,肉片很軟很入味。最欣賞餐廳的白飯都加了紫菜飯素,讓飯的味道不會太單調。唐揚炸雞定食炸雞配蛋黃醬真是絕配,雞肉很滑,外層炸皮很薄。每個定食都有甜品豆沙水晶餅,食得滿足。
蟹肉忌廉餅

豚肉生姜燒定食

唐揚炸雞定食
炸雞配蛋黃醬真是絕配,雞肉很滑,外層炸皮很薄。

每個定食都有甜品豆沙水晶餅,食得滿足。
2020-04-06 189 浏览
門面走日本風,相當易認。一坐低先送上加左醬油ge磯燒元貝小食,每人兩粒,一路食一路掃QR code用手提落單。冰鎮原隻魷魚仔除左原隻上,仲係原汁原味無預先調味,點少少豉油wasabi不錯,但唔夠牙力的話可能吃力d。加州卷蟹子爆晒出黎。我唔食三文魚,朋友話魚皮燒得幾香。生蠔大隻新鮮,味較淡。帶子好肥美。粟米好甜無渣。牛柳大大粒,燒到半熟,易咬,如果表面燒耐少少一定仲正。豬五花腩同博多雞肉都燒得剛剛好,唔會乾柴。除左醬油外,燒物仲可以配香草檸檬同麻辣海鹽,一款食物可試齊三種味道。雖然無飲酒,但都叫左幾款佐酒小食,第一次食鱈魚乾,真係好香,慢慢咬細味一下。平時食雞軟骨最怕成口油,但呢度ge雞軟骨就無呢個問題。蟹肉忌廉薯餅好香甜,三種食材相當夾。蜆鮮甜無沙,湯底酒味極濃,嗜酒者不妨大啖大啖飲。醬油湯底唔油,亦唔會太鹹,烏冬亦非平價貨色,夠彈牙。海膽一眼睇晒,真材實料,飯超多,爭d食唔晒。

門面走日本風,相當易認。

磯燒元貝

冰鎮原隻魷魚仔(6隻)

加州卷(3件)

加州卷蟹子爆晒出黎。

日本蠔肉刺身(3隻$68);火炙三文魚皮壽司($40);帶子壽司($48)

新鮮粟米($28);特盛牛柳串($68);豬五花腩($28);日本博多雞肉串($48)

鱈魚乾

雞軟骨

蟹肉忌廉薯餅(3件)

清酒煮蜆

蜆鮮甜無沙,湯底酒味極濃,嗜酒者不妨大啖大啖飲。

醬油湯烏冬

醬油湯底唔油,亦唔會太鹹,烏冬亦非平價貨色,夠彈牙。

海膽炒飯

海膽一眼睇晒,真材實料,飯超多,爭d食唔晒。