朋友話要挑戰渝味曉宇嘅重慶辣湯, 一於奉陪 !食麻辣火鍋之前, 先送上雪耳糖水, 滋潤一下, 打打底。湯底外圍係重慶辣湯, 中間就揀咗唔辣嘅大骨滋補鍋。配料方面最吸引嘅係稻田毛肚同重慶耗兒魚。稻田毛肚$112 黑栢葉大大片, 落鍋短短15秒就食得, 入口十分爽脆, 蘸上醬油麻油, 更添風味。重慶耗兒魚$79耗兒魚夠新鮮, 魚身亮麗反光, 肉質細緻清甜。美國安格斯優質肥牛 $208肥牛薄片油脂分佈均勻, 只需淥5-10秒, 小心唔好淥過龍啦 。大刀牛肝$89 加入生雞蛋嘅牛肝, 淥起後更加嫩口。鮮黃喉$99鮮黃喉口感獨特, 本身無咩味道, 但蘸點醬油, 食落又唔錯喎。曉宇苕粉$51苕粉其實即係紅薯粉, 質感煙韌彈牙, 製成闊條口感更佳。麻辣火鍋油分同味道較重, 亦無可厚非, 飲返杯洛神花茶, 酸酸哋有助解膩。
朋友話要挑戰渝味曉宇嘅重慶辣湯, 一於奉陪 !

食麻辣火鍋之前, 先送上雪耳糖水, 滋潤一下, 打打底。

湯底外圍係重慶辣湯, 中間就揀咗唔辣嘅大骨滋補鍋。

配料方面最吸引嘅係稻田毛肚同重慶耗兒魚。

稻田毛肚$112

重慶耗兒魚$79
耗兒魚夠新鮮, 魚身亮麗反光, 肉質細緻清甜。

美國安格斯優質肥牛 $208

大刀牛肝$89
加入生雞蛋嘅牛肝, 淥起後更加嫩口。

鮮黃喉$99

曉宇苕粉$51
苕粉其實即係紅薯粉, 質感煙韌彈牙, 製成闊條口感更佳。

2018-10-17 186 浏览
第一次接觸渝味曉宇就是在內地,當時還要排隊等候才能用餐,隨後麻辣火鍋引入香港,渝味曉宇更開了數間分店,今次相約好友前來所以先檯座以確保不用排隊等候該店有名氣的十款配料有圖選擇,可以選半份或全份,相對地全份的價格較為優惠呢到既湯底是按人頭計算,每位$38,可選九宮格麻辣大紅鍋或鴛鴦雙拼鍋,我們點了麻辣拼大骨滋補鍋,果然鍋內有一大舊大骨香油/ 蔥/ 蒜蓉碎/ 醬油及香醋都有吃火鍋前每人一碗雪耳紅棗糖水潤一潤,以免太辣傷胃,甜度剛剛好餐前點了重慶炸酥肉,一條條炸得香脆可口,每條夾著一粒粒花椒一齊炸,味道獨特火鍋點少得美國安格斯優質肥牛,每一塊size平均,牛脂肪比例適中,放進麻辣鍋中難以抗拒,餐牌上還有教學,每款配料需烚多久稻田毛肚就是牛百葉,每一片都好大塊,15秒後就食得,口感爽爽的,經過麻辣湯洗禮,好味重慶耗兒魚就像剝皮魚,就算放在鍋中十多分鐘,魚肉結實,沒有散開手打香菜牛肉滑,牛肉滑夾著香菜味道也不錯,口感彈牙,牛肉味重點了太多肉類,最後要點一盤田園菜籃,放在中間的大骨滋補鍋最後這款是友人大力推薦的曉宇苕粉,其實是薯粉,口感煙靭,吸收晒麻辣湯後,吃完苕粉辣味先慢慢滲出,很過癮

香油/ 蔥/ 蒜蓉碎/ 醬油及香醋都有

火鍋前每人一碗雪耳紅棗糖水潤一潤,以免太辣傷胃,甜度剛剛好

點了太多肉類,最後要點一盤田園菜籃,放在中間的大骨滋補鍋

• 曉宇苕粉
  • 重慶炸酥肉
2018-10-16 304 浏览
朋友很喜歡吃川菜和火煱,天氣開始涼涼地,又係時候烚下烚下。火煱店設計摩登,用上木枱木椅,感覺不錯。先送上糖水一碗潤下喉先。每枱有麻油、醋、醬油、葱、蒜,重慶火煱不吃醬油,吃麻油加葱和蒜來保護腸胃。自製洛神花茶($18/杯)酸甜味可減辣。食唔到九宮格咁辣,可以揀特色香果鍋鴛鴦鍋($38/位)配普通辣湯,水果湯底有馬碲、蘋果、雪梨、蕃茄、芫荽,很清甜。辣湯真喺幾辣,嗜辣人士不可錯過。孝禹十味,重慶炸酥肉($60)即食,金黃色好美喔,是重慶經典名菜,炸得很酥很香口,不油腻,肉小小的,很嫩。重慶火煱吃很多內臟,你一定未食過,鮮黄喉($99) 很特別,放2mins,吃起來很爽脆。曉宇嫩牛肉($81) 3mins,嫩嫩的,跟肥牛口感完全不一樣。稻田毛肚($112)很大片,15sec,爽口脆身。美國安格斯優質牛($208)真係好優質,雪花分佈均勻,牛味濃郁。大刀牛肝($89)先拌勻鵪鶉蛋,然後放入煱3mins,熟了再醮辣椒粉食,牛肝很嫩滑,加了辣粉更惹味。
朋友很喜歡吃川菜和火煱,天氣開始涼涼地,又係時候烚下烚下。

火煱店設計摩登,用上木枱木椅,感覺不錯。

先送上糖水一碗潤下喉先。

自製洛神花茶($18/杯)酸甜味可減辣。

稻田毛肚($112)很大片,15sec,爽口脆身。

• 重慶炸酥肉
2018-10-14 139 浏览
非常國內風味既精緻版麻辣火鍋,價錢質素嚟講算合理,中上價錢,食物都是港式火鍋少見既款式山珍菌湯鍋菇味濃郁,加埋麻辣鍋鴛鴦湯底人頭計都係38蚊位,麻辣湯底頗辣,湯底偏淡但當食物溝左醬油後卻配合得剛剛好推介大刀牛肝,又滑又嫩又重牛味,第一次食牛肝頗驚喜,毛肚煮15秒剛好口感不錯,安格斯牛也是優質貨,洛神花茶一般食肆不常見卻係我最喜歡既飲料之一,其他食物水準都不錯,唔想下下返大陸咁遠去食火鍋,依間試得過

紅糖瓷杷

山珍菌湯鍋

鮮魚膘

毛肚

洛神花茶

山珍菌湯鍋
毛肚
2018-10-12 87 浏览
呢到嘅環境都好舒服㗎,坐嘅位都寬闊,通風又幾好。而且有圍裙唔洗怕整污糟件衫幾細心因為有朋友唔食辣所以就叫左傳統嘅呢個鍋,如果唔係我都想試吓九宮格四川嘅火鍋其實油比較多,香料都幾重,與中間嗰個有啲菌類,味道好清香。同港式打邊爐唔同,唔係落豉油,係會落蒜蓉同埋芝麻油,咁樣點可以解啲辣又好香鵝腸淥一淥就得,好爽口啊滑牛都幾唔錯牛黃喉好似多咗餐廳有得食,都係偏爽口脆身牛栢葉冇經過漂過㗎,始終都係冇漂過好啲半條魚咁樣打邊爐,估唔到都幾嫩滑而且啲骨都唔算多仲可以飲羅漢果茶下火好豐富好好食好吸引呀,個肥牛都好好味雪花分布好平均

鵝腸淥一淥就得,好爽口啊

滑牛都幾唔錯
牛黃喉好似多咗餐廳有得食,都係偏爽口脆身

牛栢葉冇經過漂過㗎,始終都係冇漂過好啲

半條魚咁樣打邊爐,估唔到都幾嫩滑
而且啲骨都唔算多
仲可以飲羅漢果茶下火
好豐富好好食好吸引呀,個肥牛都好好味雪花分布好平均
其實已經係常客,都見到有好多好評。食物水準高,質素好,材料新鮮用心準備,都有幾多特別材料選擇。唯一投訴嘅就係份量實在太細,半份手打四寶丸真係同我每樣嚟一粒就收成$60.00,都幾孤寒,比多幾粒啦好心😅個人喜好,鍾意鴛鴦鍋,普通辣加珍菇湯底,如果辣鍋覺得唔夠麻仲可以加花椒。最鍾意就係嗌嫩牛肉,五花豬肉,萵筍,海白菜,嫩豆腐,皇帝菜,毛肚,牛肝......etc.不得不介紹嘅係海蠣溜!我嚟咁多次都係今次先有食到其實真係細細粒嘅蠔仔,超級 creamy 好味到,冇試過嘅朋友一定要試吓!最後梗係要嚟翻個稻庭烏冬先至爽啦!另外香港地罕見嘅,店員嘅服務態度都好好,好親切,笑臉迎人。總之嚟親哩度都食得開心,環境清潔干淨,服務好,嘢又好食,份量大返啲就 perfect 啦!大家記住用滙豐卡有九折!
不得不介紹嘅係海蠣溜!我嚟咁多次都係今次先有食到
2018-10-07 324 浏览
今日的食評,福福郎想憑歌寄意 。。。 寄的,就是周杰倫的勵志歌「蝸牛亅!!「該不該擱下重重的殼丶尋找到底哪裡有藍天!隨著輕輕的風輕輕的飄丶歷經的傷都不感覺疼!亅文文一坐下,便用了五分鐘時間,一囗氣沒有停的投訴工作上的辛酸。。。 如何被老闆欺負!「 不要轉工了,其實份份工都是差不多的。。。 很難說哪個是好人丶哪個是壞人。。。因為大家的立場不同,各為其主丶 加上每個老闆的要求也不同,一定會有衝突的時候!」文文雖然看似沒有事業運,但其實她的事業一向都不錯, 一步一腳印。。慢慢地便爬到了第二把交椅的「總經理亅位置! 實在令平凡的福福郎又妒忌又羨慕!不過口說妒忌丶其實心裏面是沒有的!因為「付出幾多丶收穫幾多」,這個是自古不變的鐵定律!。。。🦉「我要一步一步往上爬丶等待陽光靜靜看著它的臉!小小的天有大大的夢想丶重重的殼裹著輕輕的仰望!」今日,我們趁午飯時間,來到了這家位於灣仔QRC,新開的「舌尖上的中國」50強「重慶火鍋亅輕鬆一下, 替繁忙的工作丶生活減減壓!為什麼選這家餐廳?有一點是因為它背後的故事! 曉宇火鍋創辦人兩公婆從「一無所有亅白手興家,由只得四張枱的街坊小店,做到成為重慶最受歡迎的實力

「該不該擱下重重的殼丶尋找到底哪裡有藍天!
隨著輕輕的風輕輕的飄丶歷經的傷都不感覺疼!亅

。。。🦉

「我要一步一步往上爬丶等待陽光靜靜看著它的臉!
小小的天有大大的夢想丶重重的殼裹著輕輕的仰望!」

為什麼選這家餐廳?有一點是因為它背後的故事! 曉宇火鍋創辦人兩公婆從「一無所有亅白手興家,由只得四張枱的街坊小店,做到成為重慶最受歡迎的實力火鍋店丶 再進軍其他城市和海外 。。。 實力就肯定是有的!

至於食物的賣點, 背後的商業策略是什麼?兩者 也是我們今日好奇丶想來一窺全豹的目的之一。

。。。🦉

「 我要一步一步往上爬丶在最高點乘著葉片往前飛!
小小的天流過的淚和汗丶總有一天我有屬於我的天!亅

「你不是說想和未來老公在英國開一間小食館?然後一家人健健康康丶快快樂樂地生活下去嗎? 你就快快眼觀四方丶偷偷師啦!!」 福福郎有句沒句的說著。

火鍋店的裝潢十分雅緻! 卡位的設計丶 頗為闊落的通道 丶配備完善的抽風系統等等。。。都令到火鍋店的空氣和空間感比一般的坊間同類店舖清新丶寬廣丶和讓食客坐得較為舒服!

樓面伙記不多,只有兩位!但 看得出店家在分配工作方面,都是下個苦功安排的 ,照顧室內十來張桌子綽綽有餘。

「 這樣可以減省成本,提升店面的efficiency 。對於新開嘅食肆, 尤其是那些需要守業一段時間,以打響知名度的小店,尤為重要!好,又上了 管理學的寶貴一課。亅

。。。🦉

「 我要一步一步往上爬 丶在最高點乘著葉片往前飛!任風吹乾丶流過的淚和汗!」

點菜紙十分有條理,我們需先選湯底,然後在店家的主打名菜「孝禹十味亅中挑選四至五樣,若仍覺未夠,可以再在第三丶四版加選葷菜丶素菜和飲品!

點菜紙上的主要菜式均有菜名丶價錢丶相片丶又有文字及烹煮時間詳列其中, 所有東西一目了然,可以讓客戶輕鬆地點菜,省力省時。。。正!!

所以古語有云:「成功非僥倖」的說法是十分正確的!

這份設計得井井有條的點菜紙, 我相信店家定是經過無數次trial & error,失敗同改進,然後才慢慢演變成今日呢張咁comprehensive嘅版本的!

它能讓顧客輕鬆地自助點菜,省卻了侍應需要長篇大論跟客戶解釋如何點菜的過程,這樣一來一往,就更能節省人手, 把資源投放在更為重要的地方上了!

如果你問我:「要成功的秘訣」,我會覺得其中一項條件,就是要做到「永不放棄」,就算有多困難,都要想辦法去解決, 才可以在這個競爭激烈的商業社會上保住不被淘汰,再找機會突圍而出!

。。。🦉

湯底方面有五個選擇,我們選擇了較清淡的特色香果鍋 作為鴛鴦鍋中間部分的湯底 。 湯底有蘋果丶雪梨丶芫荽丶馬蹄,「清清地亅但是十分惹味!

在外圍另一邊的外鍋, 我們則選了普通辣度的「重慶麻辣鍋湯底。」 但見紅椒丶胡椒 等大量漂浮在湯底上,感覺令人震撼! 。。。不過幸好其實吃下去湯底不是太辣, 我們也可以接受到。

正如剛才所說到 ,店家的主打食物被收編為「孝禹十味亅。最有名的, 當然就是吃麻辣火鍋必備的 「稻田毛肚亅($112/份)和「鮮黃喉(即是豬的大血管)亅($99/份)。。。兩者皆為新鮮爽口之物,灼的時間不能太長, 否則就會變得「太韌亅,難以下嚥。

我把毛肚只是輕輕的灼了十五秒,樵了重慶火鍋獨有的麻油丶 鼓油丶醋丶蒜蓉 混醬汁後 ,便放進口內! 毛肚入口時的鮮度極佳,口感十分爽丶脆, 帶有一絲酥麻的辣味,正!

黃喉也清潔得十分乾淨,賣相討好。 淥了兩分鐘和樵了醬汁後, 入口新鮮及完全沒有腥味,咬囗爽脆,很好吃。

以下是我們今日另外點了的 火鍋配料:

曉宇嫩牛肉($81/份)

重慶耗兒魚 ($79/份)

美國安格斯優質肥牛 ($208/份)

至於飲品方面,我們每人點了一杯凍的「自製洛神花茶亅($18/杯)。 洛神花茶酸酸甜甜, 正好讓我們可以中和重慶麻辣火鍋的辣味, 從而吃得更稱心愜意!

。。。🦉

「我要一步一步往上爬丶等待陽光靜靜看著它的臉!
小小的天有大大的夢想丶我有屬於我的天。。」

吃完火鍋後,我們還試了店家的特色四川甜品。。。紅糖糍粑 ($69/份), 咬下去味道不太甜 ,煙煙韌韌的,十級滿足感。

。。。🦉

今天,我覺得我做了一個很好的聆聽者, 在這家十分「勵志丶奮鬥亅的餐廳內, 借了耳朵給好朋友訴苦, 正如「蝸牛亅的歌詞所說:每個人的心目中。。。都有一片小小的天丶和大大的夢想。

只要有夢想,我們才可以有動力繼續生活下去丶奮鬥打拼, 闖出屬於自己的一片天。

朋友啊!你們也不要躲懶,從今天起,就好好善 用自己的每一分每一秒, 以達成「地表最強」的夢想 !

🎼「任風吹乾丶流過的淚和汗,總有一天,我有屬於我的天!亅🎙️🎧

(待續)
2018-10-04
庆祝纪念
纪念日
  • 重慶耗兒魚
2018-10-07 64 浏览
朋友話未食過重慶火鍋喎,咁我就帶佢黎呢間我試過嘅火鍋店喜歡呢度乾乾淨淨,無一般的火鍋店咁嘈吵我地傾計都方便啲!佢又想食辣又怕太辣,所以我地要左個鴛鴦鍋,重慶辣湯加山珍菌湯根據上次嘅經驗,重慶辣湯,我都頂得順嘅😤係麻啲啫,辣得夠過癮!根據上次嘅經驗,送的糖水留返最尾黎解辣😬要左肥牛,上次食過好味,肉質靚,一落湯15秒已經食得,正!黃喉都係上次食過好味嘅,原來朋友講返係牛的大動脈🤭爽爽脆脆的!鵝腸就一貫的爽口炸酥肉都係好好味,就咁食,點湯食,正!無影到紅糖糍粑同四寶丸解辣一流,甜甜地煙煙韌韌,平時真係無乜機會食到山珍湯又係一個好明智嘅選擇喜歡啲菇又可以當一款火鍋料食!呢度嘅洛神花茶帶點酸梅味,正!到冬天黎食,一定特別正!
朋友話未食過重慶火鍋喎,咁我就帶佢黎呢間我試過嘅火鍋

喜歡呢度乾乾淨淨,無一般的火鍋店咁嘈吵
我地傾計都方便啲!

根據上次嘅經驗,送的糖水留返最尾黎解辣😬

要左肥牛,上次食過好味,肉質靚,一落湯15秒已經食得,正!

鵝腸就一貫的爽口

炸酥肉都係好好味,就咁食,點湯食,正!

無影到紅糖糍粑同四寶丸
解辣一流,甜甜地煙煙韌韌,平時真係無乜機會食到

山珍湯又係一個好明智嘅選擇
喜歡啲菇又可以當一款火鍋料食!

呢度嘅洛神花茶帶點酸梅味,正!

到冬天黎食,一定特別正!
2018-10-03
最近特別感受到些許秋天的氣息,早、晚都有些許的涼風吹拂著,到了秋日,開始就要暖心、暖胃,所以選擇了打邊爐,為秋日滋養開始做準備,店裡的裝潢走的是具溫暖的木質設計,燈罩不規則的形狀,為空間帶些許新穎的巧思,牆面上有著手繪風的黑板畫,整體裝潢風格就讓人還未食鍋前感受溫暖的氣氛邊點餐時亦有超好吃的冰糖雪耳,真是好窩心因我們其實不能吃很辣的,所以選擇了內鍋是特色香果鍋,以香菜、水梨與蕃茄為基底,慢慢煮可以將青果的甜帶入食材之中又可煮軟嫩後食用,解解口中的辣度,外鍋則是具鮮、麻、辣、香的重慶老火鍋,味道十足,湯頭完全不油膩。沾醬則是以重慶傳統蘸醬與香油做基底,帶點蔥與香蒜,辣鍋燙煮的沾後帶有酸辣口感,喜歡酸辣口感的,一定要加今日打邊爐的食材,看到菜單上有特別推薦的孝禹十味,所以特別選了:稻香毛肚,菜單上有寫著只需要燙煮15秒,口感有點類似魷魚的彈牙感,香麻辣的口感,十分推薦,亦好適合作為下酒菜。鮮黃喉,則需要燙煮2分鐘,這時的時間需要掌握好,以免會煮的過熟,無法咬嚼。重慶耗兒魚,必點,燙煮10分鐘,肉質甜美,配搭辣鍋,就是著名的水煮魚。曉渝嫩牛肉,果然是超嫩口感,搭配清鍋或或辣鍋煮,都十分美味,

邊點餐時亦有超好吃的冰糖雪耳,真是好窩心

曉渝嫩牛肉,果然是超嫩口感,搭配清鍋或或辣鍋煮,都十分美味,必點必點。

安格斯牛肉,份量足夠,燙煮7秒,搭配沾醬,真能好好飽足。

甜點,點了紅糖糍粑,類似麻糬的口感;飲品是自製的洛神花茶,非常搭配麻辣鍋,整體來說,空間舒適,單點的價格亦較平價,下回聚餐,仍然會想再來暖胃。

2018-10-04
  • 重慶耗兒魚
2018-10-05 393 浏览
自從小米接受咖哩後,就開始讓其嚐試其他辣的食物。自己嗜辣,也要小米嗜辣,這就是<口味可以遺傳給下一代>。今天就選擇重慶火鍋,作為小米的麻辣第一課。個人覺得:這種有層次的辣,跟印度咖哩不相伯仲。而這家重慶火鍋,可以得到<舌尖上的中國>青睞,應該大有來頭。 就座後,讓小米選擇其中一款鍋底,自己首選麻辣,再配不同火鍋料。然後就要調配醬料:麻油,醋,蔥和蒜。山珍菌湯鍋配普通辣湯   點鴛鴦鍋,可自由配搭辣和不辣。 小米選擇山珍菌湯鍋,自己卻喜歡麻辣湯底。網上的麻辣湯底圖片,大都是鮮紅一片。不過未知小米是否接受麻辣,所以點了普通辣。 雖然這個是普通辣,也能體會四川重慶火鍋的麻辣鮮香。內裡有青花椒,紅花椒,胡椒,辣椒,虎椒,薑蔥蒜,保證香、濃厚,就連鼻子也感到那風味。  在湯底還未煮滾之前,先要戴上專用圍裙。各火鍋料呈上之時,剛好紅白火鍋就變得熱辣辣!美國安格斯優質肥牛紅多白少,以肉質纖維較多,肉味較濃,是火鍋店常見的美食。  曉宇嫩牛肉 使用特別醃料,把牛肉原本肉質纖維軟化,令牛肉久煮而不老。滑牛肉的口感似曾相識,似香港點心蒸排骨質感,總之滑潺潺。大刀牛肝  鵝肝鴨肝豬膶常見,牛肝則少見,所以點
自從小米接受咖哩後,就開始讓其嚐試其他辣的食物。
自己嗜辣,也要小米嗜辣,這就是<口味可以遺傳給下一代>。
今天就選擇重慶火鍋,作為小米的麻辣第一課。
個人覺得:
這種有層次的辣,跟印度咖哩不相伯仲。
然後就要調配醬料:麻油,醋,蔥和蒜。
醋 蒜 蔥花 香油
山珍菌湯鍋配普通辣湯
點鴛鴦鍋,可自由配搭辣和不辣。
小米選擇山珍菌湯鍋,自己卻喜歡麻辣湯底。
網上的麻辣湯底圖片,大都是鮮紅一片。
不過未知小米是否接受麻辣,所以點了普通辣。
山珍菌湯鍋配普通辣湯
雖然這個是普通辣,也能體會四川重慶火鍋的麻辣鮮香。
在湯底還未煮滾之前,先要戴上專用圍裙。
火鍋料呈上之時,剛好紅白火鍋就變得熱辣辣!
美國安格斯優質肥牛
紅多白少,以肉質纖維較多,肉味較濃,是火鍋店常見的美食。
曉宇嫩牛肉
使用特別醃料,把牛肉原本肉質纖維軟化,令牛肉久煮而不老。
滑牛肉的口感似曾相識,似香港點心蒸排骨質感,總之滑潺潺。
大刀牛肝
鵝肝鴨肝豬膶常見,牛肝則少見,所以點這款。
牛肝上有一粒蛋,配一碟辣椒粉。
先嚐試一片不沾蛋液的牛肝,看看原味如何。
大刀牛肝
大塊的牛肝,質地較鬆化,口感不太滑,甘味較重,没有黃沙豬膶的爽脆。
然後把蛋液跟所有牛肝拌勻,再下鍋。
蛋液優點=在牛肝表面形成一層保護膜,表面滑滑,但中間牛肝的味道和質感都是一樣的。
大刀牛肝
沾上特制的紅色辣粉,有辣椒粉,辣椒籽,丁香等等,其辣味是偏向<苦辣>。
苦辣就是為了襯托牛肝的甘味!!
職員溫馨提示:辣椒粉很辣,沾少量就足夠了。
真係好辣,十分辣。
糖水
幸好每位客人奉送一碗雪耳糖水
在勁辣之時,嚐一口雪耳糖水,就可以解辣了。
甜能解辣!
現炸豆皮
即是超大塊的炸腐竹。
因為現炸豆皮比較硬身,要花多點時間才讓其變軟。
豆皮質感很實在,焯過後,也要多咀嚼几次。
曉宇苕粉
曉宇苕粉=四川/重慶圓身薯粉的寬條版本。
煮熟後都變為半透明啫喱狀,口感一樣滑滑。
把麻辣湯底混入自行調配的醬料,拌苕粉最美味。
紅糖糍粑
那些年,在麗江古城的小店嚐過糍粑,仍記得糍粑那硬身的口感,需要咀嚼多次,真係咬到牙都軟。
小米滿心歡喜,當作甜品
可是小米跟自己一樣,都不喜歡硬的食物。
既然糍粑都是由糯米製成的,即是糯米糍,湯年糕,麻糬的親戚,就把几條糍粑放在鍋內<慢慢煮>,用熱力使其變軟。
註:
其實在火鍋期間,已經把白色的山珍菌湯鍋變成紅色的麻辣山珍菌湯鍋了。
即是二邊都是辣的。
紅糖糍粑
果然,加熱後不久,馬上變軟。
再放回碟子上,沾滿紅糖。
現在軟棉棉的糍粑= 剛烤好的Pizza表面可拉絲的芝士
糍粑同時有著<糯米的米香,口感軟棉棉,火鍋的麻辣,襯托紅糖的甜,>,對比原來那八件長條形的硬身糍粑,自己比較喜歡自行在鍋中加熱變軟的<香軟粘糯,甜中帶辣>糍粑。
就連小米都讚好味道。
原來只要發揮小宇宙,真係無野無可能。
午餐
2018-10-05 239 浏览
呢間由佢開幕至今男朋友已經好想試下, 試下佢地既麻辣火鍋, 但對於我呢d平時好少食辣/只係食到少辣既人黎講真係一個大挑戰! 今次真係敢黎既原因係因為我發現佢地原來除左有麻辣火鍋之外係仲有其他正正既湯底。當日黎到大概7:00, 平日呢d時間都估唔到幾多人! 接近7:30仲要等位tim! 香港人真係好中意一大班人黎打邊爐~~平時總係會覺得2個人打邊爐唔食到好多款, 唔食到太多野就好快飽, 因為每份都大大份, 不過呢度有個好處係可以叫半份, 真係岩晒我地呢d倆小口黎食!價錢方面真係幾抵食! 湯底唔係計一鍋鍋而係每位計, $38/位對於2-3個人黎講湯底價錢就抵食d, 面一大班人既感覺就冇咁化算. Order完冇耐職員就放左兩碗雪耳糖水比我地潤一潤, 感覺唔太甜而且真係幾潤, 對於打邊爐比較燥熱真係個好好既潤喉之物! 講講個湯底先, 因為我唔食得太辣既關係, 所以叫左個大骨滋補湯 & 普通辣湯,雖然叫普通辣湯, 不過食食下佢既辣度後競都幾勁! 嗅覺直接衝擊味蕾, 整家店都同麻辣香氣擁抱著.  麻辣湯雖有濃濃麻辣香氣但唔會太過搶喉, 不過食食下就會覺得佢既味道好勁! 連男朋友本身食到辣既佢都話辣

雖然叫普通辣湯, 不過食食下佢既辣度後競都幾勁! 嗅覺直接衝擊味蕾, 整家店都同麻辣香氣擁抱著.  麻辣湯雖有濃濃麻辣香氣但唔會太過搶喉, 不過食食下就會覺得佢既味道好勁! 連男朋友本身食到辣既佢都話辣, 所以唔好睇少呢度個湯底啊!!! 會令大家招駕不住
請大家盡量叫鴛鴦湯底,  因為除左呢度既麻辣湯係推薦, 我更熱烈推介佢地既大骨滋補湯. 湯底放係中間, 感覺好似好曹通, 但其實入面相當足料, 大大個牛骨係入面同粟米, 馬蹄, 紅蘿蔔一齊煲, 湯頭一開始係清甜, 打完邊爐之後變得更濃郁, 建議大家打完邊爐真係要試下個大骨湯!

d打邊爐既食材好快就放晒上枱面, 送餐都幾快~~~

美國安格斯肥牛($208/份)
安格斯肥牛帶點厚度, 食落帶有口感, 沾上麻辣湯會蓋過肥牛原有味道, 以大骨湯底煮沸完食落就會食到肥牛既香味, menu都係寫上每款食料既最佳煮食時間, 個人覺得5-10秒真係岩岩好!

稻田毛肚($112/份)
黑毛肚睇個樣子唔係咁靚, 但食落卻係另一回事, 爽口既毛肚同平時既金錢肚係兩個口感! 呢個係爽口既感覺, 呢個個人就覺得配上辣湯底正過用大骨湯底^^

鮮黃喉($99/份)
口感十分之爽脆, 自從係大陸食過之後就冇再係香港食過了, 亦唔係個個地方都有黃喉點, 係我幾中意食既打邊爐食才之一, 真係爽脆, 爽脆 同 爽脆!!!

大刀牛肝($46/半份)
第一次食到牛肝打邊爐, 味道用豬肝味道極為相似, 不過牛肝比豬肝味濃厚得多, 而且呢度既大刀牛肝真係好大片, 雖然只係點左半份但份量個人已經覺得好夠了, 因為感覺真係好惡邪之物!!

極品鵝腸($87/份)
鵝腸感覺似乎有點乾淨, 如果可以好似平時小炒既鵝腸咁會帶點內臟係腸入面食落會更香更好! 而宜家食既就係脆身既鵝腸皮, 感覺好似少左d野咁

現炸豆皮($31/半份)
餐廳自製既現炸豆皮, 有別於一般響鈴, 因為冇用上豬油 & 比較薄身, 比較健康而且豆皮吸收左湯底食真係唔錯啊

娃娃菜($17/半份)
每次都會點既邊爐必食菜品, 娃娃菜因為會吸收湯既味, 本身菜已經好靚好新鮮, 再吸收大骨湯既甜湯食落更加好味! 真係有d後侮點解點左半份菜咁少!!

自製洛神花茶($58/渣)
本身冇叫到野飲, 不過因為麻辣湯有d辣, 最後叫左一渣洛神花茶, 味道有d似生渣味, 酸酸甜甜解辣&解暑都一流

大骨湯底咁正! 男朋友又化身食得唔好嘥既精神, 食埋個大骨! 因為佢好中意啃骨, 見到呢蕭大骨真係雙眼發光, 大骨既骨髓同肉與骨之間既軟購就係佢最中意食的, 最後食到好滿足啊! 每次打邊爐都係抱住個肚走!

整體方面食材新鮮, 最欣賞佢地既係有得點半份, 可以每款叫少少又唔怕食唔晒, 不過始終都見到有d枱叫到一枱都係, 最後餐廳既人攞去掉… 真係好浪費啊><
希望大家真係食得晒先好叫, 食唔晒就打包喇

雖然唔係宜家港人中意既任食放題, 不過正正係因為咁食材先可以做到呢個新鮮 & 靚既質素, 真係個唔錯既體驗! 下次會約埋一大班朋友黎食呢度既火鍋啊!!! 推介推介

题外话/补充资料: 最欣賞佢地既係有得點半份, 可以每款叫少少又唔怕食唔晒, 不過始終都見到有d枱叫到一枱都係, 最後餐廳既人攞去掉… 真係好浪費啊>< 希望大家真係食得晒先好叫, 食唔晒就打包喇
2018-10-03
  • 大骨滋補湯
  • 美國安格斯肥牛
  • 自製洛神花茶
天氣開始入秋, 係時候打個邊爐, 十下十下暖暖胃渝味曉宇重慶老火鍋, 一聽個名就知係食麻辣火鍋, 聽到我口水都流麻麻香香既感覺真係令人好振奮地點餐廳位於灣仔既QRE Plaza, 依棟野成棟都係野食, 花多眼亂 位置都幾好搵, 只要一直行入喜貼街, 合和中心對面就見到QRE Plaza環境室內裝修幾有感覺, 每台既爐都係內置, 台面台角有遙控, 方便調教大小, 唔洗特登伸手去禁個爐平日夜晚去人數唔太多,可以傾住計打邊邊,環境好令,望到出面街景。一坐低, 可以先揀揀湯底, 都係$38/位, 超級底等緊湯底就有山楂洛神同冰糖雪耳紅棗糖水糖水好豐富骨膠原好好味,為食辣野做好準備白色係小圍裙,防止彈到心口今次叫左: 菇🍄湯同麻辣湯(鴛鴦鍋)我地怕九宮格格格辣,叫左鴛鴦鍋菇湯鮮味,有唔同菇料;睇到食到都有猴頭菇、靈芝菇、松茸姑,好鮮菇味普通辣湯麻辣味濃,小辣已經好過癮煲耐都唔會苦美國安格斯優質肥牛牛肉冇根,有🐮味,冇雪味曉宇嫩牛肉👌🏻名不虛傳,牛肉嫩滑,但我都係鍾意食肥牛多啲,果然係一個傳統嘅女人(打邊爐界)稻田毛肚曉宇苕粉毛肚好爽脆,唔會有渣,配麻辣湯一流苕粉比我印象係好難綠,但依隻完全顛覆我
天氣開始入秋, 係時候打個邊爐, 十下十下暖暖胃

麻麻香香既感覺真係令人好振奮

地點

一坐低, 可以先揀揀湯底, 都係$38/位, 超級底

等緊湯底就有山楂洛神同冰糖雪耳紅棗糖水
糖水
好豐富骨膠原好好味,為食辣野做好準備

白色係小圍裙,防止彈到心口

今次叫左:

菇🍄湯同麻辣湯(鴛鴦鍋)
我地怕九宮格格格辣,叫左鴛鴦鍋

普通辣湯麻辣味濃,小辣已經好過癮
煲耐都唔會苦

美國安格斯優質肥牛

牛肉冇根,有🐮味,冇雪味

曉宇嫩牛肉👌🏻

曉宇苕粉

毛肚好爽脆,唔會有渣,配麻辣湯一流
苕粉比我印象係好難綠,但依隻完全顛覆我印象,等水滾食得,又煙un又掛湯

現炸豆皮👌🏻
唔似一般響鈴,要十耐d
好吸湯啊正啊

紅糖糍粑

炸麻薯口感,下面有紅糖,中意甜d既朋友可以點多d食,外脆內煙un, 解辣之寶

職員超級好人,教我地每樣食材要煮幾耐
,仲好好傾,service

仲教左我地怕辣又想食辣既做法

蒜+蔥+麻油蓋面
辣馬上減半,油頂一頂辣的熗,香港人不是太受得辣
胃都壓力小一點
中意食番辣d唔點就咁食,又得
得左

• 曉宇苕粉
2018-10-03 40 浏览
食重慶火鍋成日會驚太刺激,香港愈嚟愈多麻辣火鍋但我就鐘意呢間夠正宗係信心保証!係呢度食火鍋就有一整配套, 好似食火鍋前會有配糖水比你保護返個腸胃同喉嚨, 打左個底先就安心食辣野啦另外呢度嘅火鍋配料都夠正宗, 好似牛骨髓同豬天梯等等今次就點左幾款孝禹十味入面最招牌嘅配料!特別鍾意煙煙韌韌嘅糍粑,蘸黑糖當甜品亦得!鐘意爽口嘅就唔少得黃喉同毛肚, 吸埋湯底嘅精華就最正!牛小排厚度剛好, 涮完腍度剛好, 咬落牛香都重估唔到耗兒魚有驚喜,無乜骨肉又嫩, 易起骨!仲有干碟同油碟揀添我就揀左干碟, 辣勁十足

另外呢度嘅火鍋配料都夠正宗, 好似牛骨髓同豬天梯等等
今次就點左幾款孝禹十味入面最招牌嘅配料!
特別鍾意煙煙韌韌嘅糍粑,蘸黑糖當甜品亦得!

鐘意爽口嘅就唔少得黃喉同毛肚, 吸埋湯底嘅精華就最正!

牛小排厚度剛好, 涮完腍度剛好, 咬落牛香都重

估唔到耗兒魚有驚喜,無乜骨肉又嫩, 易起骨!
仲有干碟同油碟揀添
我就揀左干碟, 辣勁十足
2018-10-03 49 浏览
秋風起,最岩打邊爐❗️聽聞曉宇火鍋係重慶果邊好出名,咁岩啦,係公司附近有一間,抱住菊花殘既決心去試試一見到門面,比我感覺唔似係食火鍋呢啲油煙重既食物既地方,因為裝修好簡約,柔和,令人好舒服。大讚係坐位好闊落,枱底仲有箱比你放袋,唔駛吸味,細心抵讚碗碟簡約,但又幾有自己特色,我超鍾意佢既超長木筷子,可以盡情係鍋入面夾野,唔驚會熱親手仔。另外仲有準備圍裙喎,岩駛啲成日彈晒啲汁去件衫既人幾多細心位喎一坐低,店員就即刻上左碗暖暖地既紅棗雪耳糖水,同杯冰凍既洛神花飲品咁搞笑既,未食飯已經食糖水但又幾好食,好滋潤既feel由於本人好怕死,唔敢挑戰重慶辣同埋想留後路比自己,加上店員既溫馨提示,所以最後揀左山珍菌湯底配普通辣湯另外叫左幾款配料,款式好多,價錢係抵喎叫左炸豆皮,毛肚,嫩牛肉,紅糖糍粑,苕粉同埋安格斯肥牛,佢有得揀半份定全份,細食既可以揀半份,試多啲野!我咁大食梗係全份呀唔該等鍋底同菜既時間,店員教我地整傳統蘸醬,只需要香油,蒜蓉同蔥就得架啦,同埋店員都細心提我地太辣蘸多啲可以護胃由於當日人唔多,所以我見上菜速度好快,唔駛我餓住等咁耐一見到鍋入面啲辣椒同辣油,毛管棟埋,但真心幾足料!連個菇菇

幾多細心位喎

咁搞笑既,未食飯已經食糖水
但又幾好食,好滋潤既feel

另外叫左幾款配料,款式好多,價錢係抵喎

由於當日人唔多,所以我見上菜速度好快,唔駛我餓住等咁耐

一見到鍋入面啲辣椒同辣油,毛管棟埋,但真心幾足料!連個菇菇清湯都有幾款菇,都幾濃味

安格斯肥牛,見到就知新鮮靚野
淥10 秒即食,嫩,有牛味,加埋辣湯底係好惹味,再蘸香油碟,世界級好味

我自己好喜歡呢個黑毛肚,應該就係類似牛柏葉既東西,15秒食得,超爽口,唔係出面常見既野黎架

另一款我都好鐘意既係紅糖糍粑,唔駛淥架傻豬
即食既,如果你鍾意食Q 彈,煙韌口感既野,你一定會好鐘意食佢,岩岩煎起,外脆內軟糯,加埋紅糖,香甜好味,必叫

呢到價錢係抵,而且環境好乾淨舒服,無論係兩個人撐枱腳定係成班人黎,都可以食得好舒服
而且服務真係好,侍應不停主動加茶加湯,我會再黎架

打邊鑪真係成日食,但係香港又真係好少食重慶火鍋~~因為多數朋友都唔食得辣!次次都選了比較清同養生的款式。今次,同老公兩個拍拖去食重慶火鍋,都算係大挑戰,哈哈!!!渝味曉宇重慶老火鍋,聽過好多次,因為佢剛來香港開店時好多人談論,帶著節目「舌尖上的中國2」推介的美譽,當然要去試下啦~~我們去了灣仔店,地方非常整潔同光亮,以打邊鑪店來說,真的不大油煙!反而是陣陣重慶麻辣湯味! 未食已經要流口水了~~ 點好菜就上鴛鴦鍋,中間的是大骨滋補湯,外邊就是重慶辣湯! 因為湯底已經非常夠味,所以調味醬料就不多,只有香油、蔥、蒜、豉油。 前菜小吃,我們點了重慶炸酥肉 $60 好香脆,如果再熱一點更好!! 美國安格斯優質肥牛 $208 吃火鍋點少得牛肉呢~~~~ 呢款肥牛雪花分佈都不錯,焯兩下就食得, 無雪味,好香牛味! 件件都大大片,唔怕碎濕濕滾兩下唔知去左邊~哈! 鮮黃喉 $99 是牛的喉嚨,因出產量少,所以唔係度度有得食, 見呢度有,一定要點! 質地好爽身,好有口感好正架! 極品鵝腸 $87 已經去掉肥膏,一點都不油膩,焯一會就已經食得, 配辣湯,非常好味! 曉宇嫩牛肉 $81同肥牛唔
打邊鑪真係成日食,
但係香港又真係好少食重慶火鍋~~
因為多數朋友都唔食得辣!
次次都選了比較清同養生的款式。
今次,同老公兩個拍拖去食重慶火鍋
都算係大挑戰,哈哈!!!

渝味曉宇重慶老火鍋
聽過好多次,因為佢剛來香港開店時好多人談論,
帶著節目「舌尖上的中國2」推介的美譽,
當然要去試下啦~~
我們去了灣仔店,地方非常整潔同光亮,
以打邊鑪店來說,真的不大油煙!
反而是陣陣重慶麻辣湯味!
未食已經要流口水了~~

點好菜就上鴛鴦鍋,
中間的是大骨滋補湯,外邊就是重慶辣湯!

前菜小吃,我們點了重慶炸酥肉 $60
好香脆,如果再熱一點更好!!

美國安格斯優質肥牛 $208
火鍋點少得牛肉呢~~~~
呢款肥牛雪花分佈都不錯,焯兩下就食得,
無雪味,好香牛味!
件件都大大片,唔怕碎濕濕滾兩下唔知去左邊~哈!

鮮黃喉 $99
是牛的喉嚨,因出產量少,所以唔係度度有得食,
見呢度有,一定要點!
質地好爽身,好有口感好正架!

極品鵝腸
極品鵝腸 $87
已經去掉肥膏,一點都不油膩,焯一會就已經食得,
配辣湯,非常好味!

曉宇嫩牛肉 $81
同肥牛唔同,嫩牛肉係新鮮牛肉,肉質比較嫩滑不鞋口,牛味重!

稻田毛肚 $112
即是無漂過的牛柏葉,大大片,滾一滾就食得,
材料新鮮,底下更有冰鎮~
同埋,話比大家知,重慶人吃火鍋
一定會點香油,就好似麻油咁,大約半碗分量,加蒜加蔥,
每吃一片牛肉,就沾一下,
味道更出眾,同時可以去掉少少辣味!
點解我知?因為我去過重慶囉!!!XD
都係當地人教我架~

以我去當地食過來比較,
渝味曉宇重慶老火鍋,真係100%還原~
吃得出真重慶味!
大家可以一戰~

冰凍自製洛神花茶,雪耳糖水
都為火辣辣的重慶火鍋降降溫!

極品鵝腸