餐厅: 渝味晓宇重庆老火锅
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
  • 会员在星期一于赚里餐厅用膳时,必须达至消费HKD300或以上,方可赚取HKD1 = 1里数;而每次可赚取里数之消费额亦设有上限为HKD10,000。
  • 会员在星期二至日 (星期一除外),可赚取HKD2 = 1里数;而每次可赚取里数不设最低消费额;消费额上限为HKD10,000。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2020-01-05 582 浏览
在广告上见到渝味晓宇,就觉得它的名字很好听,九宫格火锅卖相很吸引(对,笔者超级肤浅😂😂😂),这天下午捉了男友陪我去食。避开人潮,我们两点到达渝味,店员安排我们坐在窗口位,维港景色吸引,坐多阵天空还出现「冻柠茶碎冰style」的云层😆原本想试九宫格,但笔者其实唔太食得辣,唯有选较稳阵的鸳鸯锅;一边是麻辣汤底,一边是菇菌汤,各式菇菌新鲜好食。点了一榨洛神花茶,酸甜的味道很解腻。值得一赞这里所有食物都能选半份,两个人去都可试到很多款美食,没有眼阔肚窄的问题~即食的食物有酥肉和糍粑,糍粑微甜软糯,每人两条刚好;酥肉有点像炸鸡粒的猪肉版,在麻辣汤游一秒水捞上来超好食~豆皮大大块,捞到超多辣油,放在菇汤过一过水辣度较易接受蔬菜新鲜,但同样超吸油,建议在菇汤享用。苕粉滑嘟嘟,店家提供迷你煮面勺,甚为方便;面条烟韧,颇为饱肚,半份的份量刚好。虾滑超弹牙,必食推介~芋头超粉,入口即溶。肥牛嫩滑,完全唔韧。豆腐加入麻辣汤很正。值得一提店家的传统蘸汁,以香油为主调,蘸一下能暂时锁住食物的辣味,还带着阵阵芝麻香,推介~

点了一榨洛神花茶,酸甜的味道很解腻。

豆皮大大块,捞到超多辣油,放在菇汤过一过水辣度较易接受

蔬菜新鲜,但同样超吸油,建议在菇汤享用。

虾滑超弹牙,必食推介~

芋头超粉,入口即溶。

肥牛嫩滑,完全唔韧。

豆腐加入麻辣汤很正。

2020-01-05
  • 重庆炸酥肉
  • 晓宇苕粉
  • 自制洛神花茶
  • 田园菜篮
  • 虾滑
2019-12-10 1262 浏览
有时都想去啲无咁多人既地方打边炉,唯有食啲非繁忙时段,就book左4点去食。首先要讲下佢个午市锅底免费优惠去到12月31炸,一至日既12-5pm都有,咁我地就嗌左大骨滋补锅同普通辣大红锅。大骨滋补锅好足料,普通辣个个正常食到辣既都可以接受。打边炉之前有碗野送,甜甜地,实质系咩就无问到。咁我地晏就都有食野唔算好肚饿,全部都嗌左半份,有啲我觉得系必嗌既,晓宇嫩牛肉,真系名副其实好嫩滑,比起出面食到既嫩牛肉更加嫩、手打虾滑爽口又弹牙,质感嫩滑、美国桶肥蚝好大只,肉质肥美滑溜、桂花蚌爽口弹牙带点鲜味、麻辣牛肉渌落辣锅会辣上加辣,就算渌完d调味都唔会无左,质感嫩滑又够辣,自问食得辣既一定要试。另外都有嗌珊瑚蚌,个人觉得呢只都爽口但桂花蚌更爽口弹牙。仲有美国安格斯优质肥牛其实都唔错,透薄又唔"un",不过比我拣我会钟意嫩牛肉多d。总括黎讲,呢间火锅好高质,好多食物种类都有,环境又够大,望出去个景都唔错,值得一试。

打边炉之前有碗野送,甜甜地,实质系咩就无问到。

另外都有嗌珊瑚蚌,个人觉得呢只都爽口但桂花蚌更爽口弹牙。

2019-12-07
2019-10-26 2142 浏览
之前一直有留意呢间餐厅,今次终於有机会黎食。一坐低就比左每人一碗糖水我哋饮,似系雪耳红枣糖水,应该系红糖冰粉。饮落几舒服,几清生,亦唔会太甜,岩岩好🥰点左鸳鸯锅,大骨滋补汤配麻辣大红锅(普通辣)大骨个猪骨味都几浓,材料都好足。麻辣锅就真系辣得过瘾🤩开头辣度就易d入口,食食下愈来愈入味,麻辣味好香🌶点左美国安格斯优质肥牛、稻田毛肚、晓渝手打三宝丸。肥牛几新鲜,配埋个麻辣汤好正🤩毛肚更加唔洗讲,同麻辣完全系最佳拍档。现炸豆皮。响铃就食得多,呢款真系第一次食。好好食,味道有啲似响铃,豆味更香。浸耐少少都唔会太淋,仲会脆脆哋。亦几大块,两个人share 一块就岩岩好。黄金菇。又系第一次见呢个版本既金菇,呢个食落爽口过平时食果d金菇,渌耐左仲好爽口。几好食,会食上引。鸭血。几新鲜,几爽口,麻辣同鸭血又系必食组合🥰田园菜篮。款式有油麦菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜,都几新鲜。所有食材郁好新鲜,以呢个价钱食到好呢d野食真系物有所值,下次会再黎试下其他😊
之前一直有留意呢间餐厅,今次终於有机会黎食。

一坐低就比左每人一碗糖水我哋饮,

点左鸳鸯锅,大骨滋补汤配麻辣大红锅(普通辣)

点左美国安格斯优质肥牛、稻田毛肚、晓渝手打三宝丸。
肥牛几新鲜,配埋个麻辣汤好正🤩

毛肚更加唔洗讲,同麻辣完全系最佳拍档。

现炸豆皮。

鸭血。
几新鲜,几爽口,麻辣同鸭血又系必食组合🥰

田园菜篮。
款式有油麦菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜,都几新鲜。

• 美国安格斯优质肥牛
  • 鸳鸯锅
  • 糖水
  • 稻田毛肚
  • 自制洛神花茶
  • 现炸豆皮
2019-10-10 2202 浏览
第二次到渝味晓宇食午市火锅,今次去咗尖沙咀分店,选择午市去食系因为佢做紧午市免汤底优惠。两个人去食就悭左成$80,可以多点两个餸。餐厅坐落在19楼坐在窗边位置可以看到维港景色,景观不错。自己唔算好食得辣,但系佢哋嘅麻辣火锅汤底辣得来唔会令喉咙唔舒服,鸳鸯锅都唔使额外加钱。坐低冇耐服务员就会送你一碗「糖水」,系红枣雪耳佢解释先食呢个糖水令到个胃舒服啲唔会因为食辣野伤胃。我地点左山珍菌+普通辣汤鸳鸯锅,山珍菌锅内有多款不同菌,连猴头菇都有。因为想食多种不同类型嘅食品所以每样都只系点了半份,「晓宇手打三宝丸半份」半份只有三粒分别是虾丸墨鱼丸及牛肉丸,真材实料但是三粒真是有啲少,「重庆耗儿鱼」这是我最喜欢的重庆火锅材料,就算煮久了都不会太老,记得上次有三条的份量但今次只有两条了,「香卤猪大肠半份」虽然看似小小的一碗但是份量也挺多的,这个要煮久一些,卤大肠吸收了汤汁的味道很好吃。「晓宇嫩牛肉半份」许久没有吃过嫩牛肉了,跟我儿时的印象差不多嫰嫰滑滑,是我喜欢的,但切得有点碎。「鲜鹅肠半份」也是用小碗装着其实份量也不算太少但是没有放在架上那麽吸引,要记紧滚一下便要吃了,放久了会找不到他呢!「特色迷你
两个人去食就悭左成$80,可以多点两个餸。
餐厅坐落在19楼坐在窗边位置可以看到维港景色,景观不错。

坐低冇耐服务员就会送你一碗「糖水」,系红枣雪耳
佢解释先食呢个糖水令到个胃舒服啲唔会因为食辣野伤胃。

因为想食多种不同类型嘅食品所以每样都只系点了半份,
「晓宇手打三宝丸半份」
「重庆耗儿鱼」
「香卤猪大肠半份」
「晓宇嫩牛肉半份」
「鲜鹅肠半份」
「特色迷你燕饺半份」
这个很好吃,因为每一粒燕饺都是如拇指一样大少,小碗内已经装有差不多20只饺子,肉皮薄薄的包裹着猪肉馅,无论是清汤还是辣汤也很好吃
「皇帝菜半份」这个几新鲜
我吃火锅一定要点「香菜半份」,吃到中段吃点香菜会有种清新一点的感觉
「鲜竹笙半份」
把辣锅的精粹紧紧的吸住
「牛骨髓半份」
处理得很好没有怪味,也是辣锅的良伴
整体食物质素也不错但是今次觉得每样份量也比上月吃的时候少了一点,但系其实越两个人吃也是足够的。
  • 鸳鸯锅
  • 晓宇嫩牛肉
  • 重庆耗儿鱼
好耐无同班兄弟打边炉,都好耐无食过重庆边炉,果铺辣瘾起,所以今次嚟到「渝味晓宇」医一医五脏庙。大骨滋补鸳鸯锅+重庆辣个滋补汤底几好饮,值得一提嘅喺旧猪骨其实仲有好多肉喺上面,🤤🤤啱晒我呢d啜骨一族。同行几位兄弟一致认为呢道嘅麻辣锅好好食,d辣慢慢渗出嚟好过瘾。美国安格斯优质肥牛睇落牛肉雪花脂肪分布都几靓,食落都好重牛味。值得一提嘅喺牛肉唔会散开一块块,证明唔喺雪藏好耐嘅疆屍牛👍👍。美国桶肥蚝呢道嘅桶蚝好出色,够肥美又鲜,仲要无异味。口感方面无霉口,证明唔喺仓底货嚟。牛骨髓第一次食牛骨髓,感觉几有趣,好似食猪脑咁。本身牛骨髓无咩味,所以同麻辣汤底超夹。美国优质肥牛粒肥牛粒好食到😂😂个个喺道抢。咬落去肥牛粒爆晒油脂,成个口腔都充满牛油香味🤤🤤🤤,一口一粒真喺啱啱好。迷你燕饺个燕肉饺比想像中出色👍皮薄,肉甜。配辣辣汤底食非常夹。不过同样一口一粒,个人觉得肥牛粒吸引好多😂😂。黑豚腩肉虽然黑豚腩肉平时打边炉都有,但想讲下呢道嘅腩肉比较肥d。果种肥感觉似喺烟肉咁,油状嘅,唔喺一旧旧肥脂。个人觉得配麻辣火炉好夹,因为好重油脂味,但同港式清汤边炉可能唔太夹。其实仲叫咗一d香港人打边炉必叫嘅食品,例如:

大骨滋补鸳鸯锅+重庆辣

美国桶肥蚝

牛骨髓

美国优质肥牛粒

迷你燕饺

黑豚腩肉

其实仲叫咗一d香港人打边炉必叫嘅食品,例如:桂花珊瑚蚌双拼、鲜鹅肠、午餐肉、手打虾滑、手打墨鱼滑、蟹柳、韭菜猪肉水饺、稻庭鸟冬、黄金菇

最後仲有碗糖水食,中和下口腔嘅麻,正正正👍👍。

因为今日真喺太旺场😭😭想食嘅黄喉卖晒,唯有下次再嚟食过。
2019-09-20
  • 美国优质肥牛粒
2020-02-02 12 浏览
近排天气冻咗,又见好耐无打边炉,咁啱经过尖沙咀见到有间食重庆火锅嘅,於是就走咗去试下。坐低咗无耐,就有个侍应送咗每人一碗糖水,原来个糖水系有保护个胃嘅作用,睇睇个餐牌因为唔系个个都食得辣嘅关系就叫咗个山珍菌汤鸳鸯锅,其实佢仲有唔同嘅鸳鸯锅可以有唔同嘅选择,而且佢哋嘅嘢食可以叫半份或者一份,可以每款都试到又唔惊食唔晒浪费。今次叫咗一份毛肚,佢放落去麻辣汤底嗰度煮都好入味。重庆炸酥肉食落去有啲麻但系味道又唔错几吸引,一嚟到就可以食唔洗等佢煮熟。香卤猪大肠半份虽然嚟嘅时候望落去个碗好似好少咁,但系个份量其实都几多,而且猪大肠煮耐咗连埋啲汤汁嘅味道都好好食。美国桶肥蚝半份一嚟到嘅时候已经俾佢嘅卖相吸引,够肥美又新鲜,值得叫嚟食下。都有叫啲平时会食到嘅食材,午餐肉、云吞、午筋丸、芝士丸呀
都有叫啲平时会食到嘅食材,午餐肉、云吞、午筋丸、芝士丸呀
2020-02-02 9 浏览
知道妈咪假日钟意一家齐齐 整整吃晚饭就最开心,所以早早就订左间高质环境舒适的渝味晓宇重庆火锅齐齐开开心心打边炉😃妈咪好钟意餐厅环境,可以饱览维港美丽景色🥰🥰坐落一阵侍应就送上滋润雪耳红枣糖水,又几清润的我地选择鸳鸯锅猪骨浓汤滋补和微辣重庆火锅来到这里必点晓宇牛肉,肉质非常嫩滑兼牛味香甜浓郁,我地连食几份真的值得推👍😍介牛肚超新鲜,爽滑弹牙,白膳肥美鲜甜,自家做的手打肉丸很受欢迎呢!😍雪花牛入口即溶,还有鸭血卖相鲜嫩,吸收火锅汤滑滑嫩嫩的好特别👍鱼卜用来打边炉超爽滑好味,皇帝菜好新鲜猪大肠放入辣火锅入口吾觉点辣,过阵间就觉得嘴唇有阵阵的麻的感觉,这就是重庆火锅的特色,辣得好过瘾!👍😃今晚我地食得好开心兼满足!🥰🥰
妈咪好钟意餐厅环境,可以饱览维港美丽景色🥰🥰
坐落一阵侍应就送上滋润雪耳红枣糖水,又几清润的
我地选择鸳鸯锅猪骨浓汤滋补和微辣重庆火锅
👍鱼卜用来打边炉超爽滑好味,皇帝菜好新鲜
今晚我地食得好开心兼满足!🥰🥰
渝味晓宇喺尖沙咀嘅核心区,最爽就系所有菜式都可以叫半份,两个人嗌到成枱嘢,计埋加一都唔洗600蚊,质素仲要几高添!大骨滋补鸳鸯锅 $78一边是猪骨配红萝卜粟米马蹄等的超鲜味汤底,另一边是香而麻的汤底,各有特色,一样咁好味!酱料配料已在枱面,唔洗行出去都可以混酱!未上菜先奉上餐前甜品,清甜滋润!亦都可以留返最後先食,解麻一流!汽水 $18核心地段嘅晚市黎讲,价钱算公道!重庆炸酥肉 $32 半份落原粒花椒再连肉一齐炸,酥脆得黎仲劲麻,超过瘾!美国安格斯优质肥牛 $119 半份油花分布相当漂亮,就算用麻辣汤都掩盖唔到佢嘅新鲜牛肉味,赞!黑豚腩肉 $42 半份软腍肥美嘅黑豚肉,肉香浓郁!重庆耗儿鱼 $42 半份烚极唔烂嘅鱼,起肉容易又少骨,相当适合打边炉!手打墨鱼滑 $46 半份爽、鲜、滑、正!无嘢可以挑剔!莴荀条 $18 半份烚一阵已经入晒味,爽甜好吃!晓宇苕粉 $29 半份呢个粉烚到半透明就食得,劲滑劲烟靭,好味!鲜黄喉 $49 半份牛的大动脉,又爽又鲜!

大骨滋补鸳鸯锅 $78

酱料配料已在枱面,唔洗行出去都可以混酱!

可乐

汽水 $18
核心地段嘅晚市黎讲,价钱算公道!
重庆炸酥肉

重庆炸酥肉 $32 半份
落原粒花椒再连肉一齐炸,酥脆得黎仲劲麻,超过瘾!

美国安格斯优质肥牛 $119 半份

黑豚腩肉 $42 半份
软腍肥美嘅黑豚肉,肉香浓郁!

重庆耗儿鱼

重庆耗儿鱼 $42 半份
烚极唔烂嘅鱼,起肉容易又少骨,相当适合打边炉!
手打墨鱼滑

手打墨鱼滑 $46 半份
爽、鲜、滑、正!无嘢可以挑剔!

莴荀条

莴荀条 $18 半份
烚一阵已经入晒味,爽甜好吃!

晓宇苕粉

晓宇苕粉 $29 半份
呢个粉烚到半透明就食得,劲滑劲烟靭,好味!

鲜黄喉

鲜黄喉 $49 半份
牛的大动脉,又爽又鲜!
可乐
重庆炸酥肉
重庆耗儿鱼
手打墨鱼滑
莴荀条
晓宇苕粉
鲜黄喉
2020-01-25 16 浏览
今日在尖沙咀办完公事,正准备坐车回家,刚好见到一位很久未见的好朋友,於是一齐晚饭叙旧。见附近有一间渝味晓宇重庆老火锅,很适合我们口味,所以拣了食重庆火锅,一边叙旧。餐厅的装修古式古香中带新潮,宽敞的卡位,坐得很舒适。坐下后,侍㒣送上一个滋润的红枣雪耳糖水。汤底及配料都很多选择。要了个鸳鸯锅大骨滋锅并重庆辣汤。晓宇嫩牛肉半份晓宇嫩牛肉,经特别腌过,肉质嫩滑,爱食麻辣的我俩,一般都在麻辣汤中下锅,食得特别滋味。美国桶肥蚝美国桶肥蚝,每人有2只,虽然美国桶蚝例牌是较淡,但入了麻辣锅,却是麻辣又嫩滑。美国安格斯优质肥牛切得较薄,云石纹肥瘦适中,牛味显然比其它一般牛肉味较浓,入口有点入口即溶的感觉。配菜还要了淮山条、皇帝菜及粟米,一边食一边叙旧,食得开心又美味。

餐厅的装修古式古香中带新潮,宽敞的卡位,坐得很舒适。

坐下后,侍㒣送上一个滋润的红枣雪耳糖水

汤底及配料都很多选择。

要了个鸳鸯锅大骨滋锅并重庆辣汤。

晓宇嫩牛肉半份

美国桶肥蚝

2020-01-23 9 浏览
又系屋企聚会嘅时候,今次老豆指定完打边之後先喉咙痛,注定佢无乜口福。仲要黎呢间专食四川麻辣火锅嘅渝味晓宇,真系惨猪。为左就佢,叫左半锅麻辣同半锅香菇嘅混合锅。老妈好喜欢佢个麻辣汤底,话够晒四川风,有麻有辣,唔系斋咸。老豆就喜欢佢d鹅肠同毛肚,睇落够晒新鲜。细佬就喜欢芝士丸放落麻辣锅,食落好刺激。至於我呢,其实平时食黎食去都系食cheap cheap食材,午餐肉呀,云吞呀,有呢d食我就ok架喇,最紧要大家开心!
为左就佢,叫左半锅麻辣同半锅香菇嘅混合锅。
老妈好喜欢佢个麻辣汤底,话够晒四川风,有麻有辣,唔系斋咸。
老豆就喜欢佢d鹅肠同毛肚,睇落够晒新鲜。
细佬就喜欢芝士丸放落麻辣锅,食落好刺激。
2020-01-21
2020-01-20 11 浏览
同非常锺意食辣嘅朋友食团年饭,朋友话带我去食舌尖上的重庆火锅,虽然我唔好食辣,既然朋友介绍到就一於去试下。餐厅唔算大但胜在座位够阔落,两个人都安排咗卡位,坐得舒适。入座即送上雪耳红枣糖水滋润一下。点咗双拼鸳鸯锅,山珍菌汤锅汤底清菇味浓,鲜菇份量多。普通辣大红锅,花椒八角味浓,辣油香不算太辣。美国安格斯肥牛牛味浓,肉质嫩滑。冻豆腐豆味香浓,蜂巢效果出色,吸尽汤嘅精华。牛丸有陈皮味、墨鱼丸有墨鱼粒够鲜甜、虾丸弹牙,但份量少。鹅肠爽脆有油香味但唔够肥。白鳝片肉质爽脆,但份量少。现炸豆皮炸得香脆,质地唔似鱼皮及响铃般一浸汤就淋,既吸有汤嘅精华又有脆嘅口感,值得一试。红糖糍粑外脆内软,口感轻韧,甜味适中,黑白芝麻香口。

入座即送上雪耳红枣糖水滋润一下。

山珍菌汤锅、普通辣大红锅
点咗双拼鸳鸯锅,山珍菌汤锅汤底清菇味浓,鲜菇份量多。
普通辣大红锅,花椒八角味浓,辣油香不算太辣。

美国安格斯肥牛
美国安格斯肥牛牛味浓,肉质嫩滑。

冻豆腐
冻豆腐豆味香浓,蜂巢效果出色,吸尽汤嘅精华。

晓宇手打三宝丸
牛丸有陈皮味、墨鱼丸有墨鱼粒够鲜甜、虾丸弹牙,但份量少。

鲜鹅肠
鹅肠爽脆有油香味但唔够肥。

鳗鱼(白鳝)
白鳝片肉质爽脆,但份量少。

现炸豆皮

红糖糍粑
红糖糍粑外脆内软,口感轻韧,甜味适中,黑白芝麻香口。

2020-01-14
鳗鱼(白鳝)
现炸豆皮
红糖糍粑
2020-01-20 7 浏览
第一次食渝味,一入去既感觉估唔到系咁光鲜!有靓装修之余仲一d都唔油烟,而且仲有成排望住维港的大玻璃窗,对住个开扬境食好正!🥰一坐低,店员就送上冰糖雪耳糖水,雪耳份量好多,非常滋润!汤底上场,拣左猪骨同埋普通辣大红锅~猪骨汤味道唔错,不会太味精,我们不时都有饮一两羹!而大红锅睇落已经好劲,食落佢有种特别既清新香气,同之前食过既麻辣火锅唔同!羊肉卷唔太羶,肉嫩,吸收埋麻辣汤的精华,好食,不愧为推介食物!嫩牛肉真系超推介,劲滑,滑到争d夹唔起!食落亦不失牛肉香气,必试!👍🏻贵妃蚌无鯹味,跟番建议的煮食时间,烚得滑溜爽口啱啱好!粗版红薯粉亦都好正,大大片,少少厚,食落烟韧非常有口感!脆鱼鲩,厚肉爽口!炸豆皮,同响铃唔同,要渌一分钟!食落少少似山根,索哂汤的精华,好食!另外一提,可以自由调配埋佢提供既酱油,的确系好香!整体嚟讲,要坐得舒舒服服,又食到有质素的食物,渝味晓宇的确唔错!😋

一坐低,店员就送上冰糖雪耳糖水,雪耳份量好多,非常滋润!

汤底上场,拣左猪骨同埋普通辣大红锅~

贵妃蚌无鯹味,跟番建议的煮食时间,烚得滑溜爽口啱啱好!

粗版红薯粉亦都好正,大大片,少少厚,食落烟韧非常有口感!
脆鱼鲩,厚肉爽口!

另外一提,可以自由调配埋佢提供既酱油,的确系好香!

• 晓宇嫩牛肉