2007-06-18 28 浏览
上星期六作下午茶, 兩人要了一條細法包及一片蒜蓉多士(好像是$17+$4.5)剛好門口整路, 好好好嘈! 唔知係未因為好嘈, 所以叔叔的心情都好差, 無咩表情. 我不吃生番茄及青瓜, 叫佢走青瓜及番茄, 點知中間都係有青瓜一大條及番茄一大片, 奇怪! 當時只有我們, 而且即做, 無理由MIX ???? 味道不錯, 法包香, 但內裡的材料味道分不清, 整體一起吃, 好好味!蒜蓉包, 好好好貴, 一片而已4.5 味道是好, 但我覺得只值$2 ~$2.5店面好小啊! 4~5人已經企滿整間店.如果有時間或順路一定會再食.

店面好小啊! 4~5人已經企滿整間店.

如果有時間或順路一定會再食.
2007-06-13 1 浏览
買左條越南法包返屋企食,無得頂!肉香,酸菜醒胃,青瓜爽!灰色嗰隻肉特別正,似肝醬,但唔exectly係!牛油香,即叫即做,包脆!一百一十三秒!
買左條越南法包返屋企食,無得頂!

一百一十三秒!
2007-05-29 5 浏览
平日向附近堂記食粥既時候必定order 半條黎送粥尋日諗唔到食咩dinner, 叫老公幫我買左一整條番屋企黎食不過因為新鮮焗, 番到屋企有的水氣"淋淋地", 好彩我屋企有焗爐...學佢灑的水上面先入爐焗番5 min, 嘩..正, 佢的嚼肉真係唔講得笑, 成個三文治既靈魂
平日向附近堂記食粥既時候必定order 半條黎送粥
2007-05-29 18 浏览
夜晚九點幾先食飯, 是晚揀了食雙包, 法包+ 蒜蓉包.由地鐵行過來都幾遠, 一上隧道就係賣小巴的地方, 再行入點就到. 太晚了, 條街係靜靜的, 店內都係靜靜的, 只有亞視劇集的聲音. 由於係即整, 都等了好一會先有得食.要了一個大的越法式三文治, 再加客蒜蓉包.當然, 這裡係無乜其他選擇.越法式三文治: 8分, 一個大份的, 其實真係幾足料, 同埋幾大舊, 兩個人分剛好. 已經分好一半了, 我們一人一件已經食得了.法包外邊當然係硬硬的, 脆卜卜的皮又幾吸引, 但包身就幾軟熟. 入面的配料有鹹豬手碎, 五香腩肉, 法式嚼肉同越南札肉. 腩肉係幾肥的, 加上嚼肉同札肉, 整體感覺係幾膩的.配料係幾有特色的, 但味道不算太吸引.蒜蓉包: 8分, 新鮮熱辣的蒜蓉包, 當然係好香口, 蒜蓉味係幾濃郁. 但小弟比較喜歡軟身一點的.可以一試, 但又好像沒有再愛的衝動.
夜晚九點幾先食飯, 是晚揀了食雙包, 法包+ 蒜蓉包.

要了一個大的越法式三文治, 再加客蒜蓉包.

當然, 這裡係無乜其他選擇.

配料係幾有特色的, 但味道不算太吸引.

可以一試, 但又好像沒有再愛的衝動.
法包即叫即做,脆到拍拍聲,加上QQ的豬手肉,扎肉,嚼肉(超惹味),醃青瓜,蘿蔔絲和牛油,令我好想念呀!蒜蓉包都超正,但法包把它比下去了。

蒜蓉包都超正,但法包把它比下去了。
2007-04-06 7 浏览
其實我已經食左好多年,有隻叫嚼肉嘅物體真係好正!係個麪包嘅靈魂..今次再食,法包依舊是即叫即製,我發覺d蘿蔔絲好味原因係因為佢粗身,唔怪得我自己喺屋企試整幾次都唔似..不過嚼肉一定要喺佢度買!貪方便,都係去佢度買,哈!

貪方便,都係去佢度買,哈!
2007-03-08 15 浏览
幫襯過幾次,法式三文治好味道,但肥肉都幾多,唔食既可以叫老板走肥, 蒜茸包都好好味,這裏的包是即叫即焗十分香脆.值得一試. 食店隱秘唔易搵, MTR Jordon 要行10 mins 左右. 搭bus方便d有914, 12, 2E, k16, 綠van有78,3, 全部渡船街站落車入文苑街行到尾.

2007-02-27 5 浏览
工作忙碌錯過午飯時間,下午三時在佐敦附近,唔知食乜好,記得蘋果日報介紹過,就試。好彩細路仔時呢度住過,如果唔係都幾難。全店得三張,做外賣居多。叫蒜茸包($4.5)同小法包($17),蒜茸包係即做,即放入焗爐,所以十分香脆。小法包個皮都脆,size其實一都唔小,裡面好多但醬汁就嫌唔夠。只可惜舖面太細,如果可以擺幾張,做cafe就正。
只可惜舖面太細,如果可以擺幾張,做cafe就正。
2007-02-19 10 浏览
身水身汗,一口氣經過o左白加士街﹑吳松街﹑廟街...終於到佐敦o既舊區渡頭角抬頭一看,添記法式三文治(係佢o拉!),正想推門入去之際,老闆就o甘o岩要出去,但佢見到我就立即招呼我,真敬業o牙!要個招牌小法包o牙o吾該!等待中,發現周圍都貼滿推介o里間小店o既報紙,ohh 原來蒜蓉($4)一樣o甘出名,其次就係春卷,粉絲卷等小電視下有個shelf,擺放著法國or越南o既貨品同零食我右手邊仲有個有趣o既straw container o丁!yeah!新鮮熱辣o既sandwiches 出爐o拉!扎肉﹑五香腩肉,﹑咸豬手﹑法式嚼肉,再配上甜酸紅蘿蔔絲﹑蕃茄片.... 通通深藏於鬆脆o既法國麵包內,wowwww 味道o吾會帶有絲毫濃烈或刺激之感,但一路咬,o吾同o既材料會給予你層層遞進o既口感和味道... an incredible chemistry created out of colonial conquest

要個招牌小法包o牙o吾該!

小電視下有個shelf,擺放著法國or越南o既貨品同零食

我右手邊仲有個有趣o既straw container

o丁!

yeah!新鮮熱辣o既sandwiches 出爐o拉!
2007-02-04 11 浏览
吃了兩次才寫這個食評。第一次吃...完全不是在越南(或是越南週邊國)吃的那話兒。第二次吃,為求證「問題」所在:(一)胡椒粉太多(為了辟「嚼肉」內肝臟的腥味),令整個味覺變形;(二)有番茄- 未吃過有番茄的Banh Pate;(三)料太足- 扎肉太厚,豬手太多,嚼肉太濃...更何況,地道的是用薄薄的「嚼醬」,而非大又甘醇的「嚼肉」(難怪翻熱後腥味十級跳!);(四)料不均勻- 地道的是多胡蘿蔔絲少肉,而這個是少胡蘿蔔粒多肉,且Nuoc Nam 也不多...地方性的三文治,肉料只會三選一,甚至「物盡其用」(例如用豬鼻肉而非豬手肉)...難怪味道、口感大相逕庭。(另,在異地吃這種baguette,才不過港幣壹圓陸角,所以...好貴!)不過,這個「富貴豪華奢侈版」法式三文治,對於一個懷念異國街頭三文治的人而言,成了不可或缺的心靈慰藉;愛之深,責之切。
吃了兩次才寫這個食評。

第一次吃...完全不是在越南(或是越南週邊國)吃的那話兒。

2007-01-28 8 浏览
點了小法包和蒜茸包.先吃蒜茸包, 很香脆. 小法包一點也不小, 一個人吃份量絕對足夠! 4種配料味道不錯, 不過可能我吃得慢, 吃到一半己變冷了.我自己較喜歡蒜茸包.另外, 附近還有挺出名的老趙.
點了小法包和蒜茸包.
我自己較喜歡蒜茸包.
另外, 附近還有挺出名的老趙.
2007-01-26 12 浏览
原來呢間野只不過係堂記附近,咁耐先識走黎試真係走晒寶,間野雖然仲有其他粉麵賣,但睇店內既剪報似乎招牌貨都係法式三文治包,見倒其實無乜選擇,就叫個小法包試下,即叫即做,個包仲放過入爐。一咬落去個包真係好脆,d餡又好味,話就話係小法包,但其實我覺得都唔算細,只係16蚊我個人覺得真係超值。
2007-01-15 9 浏览
1月13日繼mos xxxxxx後crossover法式三文治。知道小同大法包的size後,老闆聽到我話食唔到,建議就1條大3個人食,ok,就咁話啦1)三文治-包外脆,內有3款肉:越式扎肉+類似薫蹄物體+豬手肉,配微醃過的紅蘿蔔絲+青瓜絲。當然最impressive是3種似帶出來的味道和口感,好豐富。d肉唔濃味,但可能有加魚露之類的sauce調過,所以有d鮮甜。唔想像中咁好食,但這個價錢已經超水準2)飲品-2樽飲品+青檸冰棒一(1般)看來老闆生意唔錯,入去時正全力聱緊一張大外賣單,又聽到他在電話教人去渡船街找這間舖。慕名而來的人應不少,因我已是其中1個。不過全店得3張bar椅

1)三文治

2)飲品
-2樽飲品+青檸冰棒一(1般)

2007-01-11 13 浏览
油麻地電影中心睇完睇行過去都只係十分鐘左右,都算係一個好選擇,買左個細法包,料足,好正,沒太在意包裡面包住既料係乜,有d d 肥又係又唔算膩。去過越南幾日都未食過越式法包,估唔到係呢度先食返,正!
2006-12-31 8 浏览
因極度得閒又喜歡食飽,故山長水遠都要摸去食,可能方向感差,差d想放棄但又唔甘心,終於比我'撞'到,好彩仲未收,叫左個蒜茸包、細法包同杯青檸冰,真係全部都好掂,製法材料都簡單但又好足料,d包又脆(o岩曬我),走時仲買左一d扎肉同春卷番屋企,因我冇把握自己下次可以搵番呢度...