2008-01-05 28 浏览
講老實話...唔知以上d咁差既評語係真有其事定係﹖﹖我前日同friend係causewaybay諗住食sushi. causewaybay 不嬲都要排長龍...咁我地唔想等就行住行住去到“一壽司" 見到隔離有新開徊轉差唔多價$ 又無乜人更係入去﹗結論﹕質數同峰/羽一類差唔多, 價$平dd, 個赤貝做promote $15 碟, 仲係大塊唔係細﹗個魚生飯又係平又鮮, 有齊生蝦/生帶子/海膽/魚子﹗我最鐘情既蟹糕壽司呢到做得好過羽同板前﹗好多蟹糕﹗帶子sushi $20 都係平﹗on 康魚肝suhsi 峰成日無貨仔. 呢到有.一入到去送小食(雞軟骨) 唔洗點正﹗由於怕夜無位我7點見無人就入去. 但有個friend 要9點先join 我地. 咁我地就超慢食等佢落order, 2碟一陣又落2碟.waitress 無黑面我地反而驚"呀"住人地張枱.後來8點幾人多佢都無迫我地交枱.問心係其他sushi店一係等到嘔又食得急價$都差唔多. 品質又差唔多. 更係食得落﹗我唔覺得d飯黏. sushi size 無峰d jumbo size 咁大(但jumbo size 係貴d架麻) 其他都好足料...我咁
講老實話...唔知以上d咁差既評語係真有其事定係﹖﹖
causewaybay 不嬲都要排長龍...

結論﹕
我最鐘情既蟹糕壽司呢到做得好過羽同板前﹗好多蟹糕﹗
帶子sushi $20 都係平﹗
on 康魚肝suhsi 峰成日無貨仔. 呢到有.
一入到去送小食(雞軟骨) 唔洗點正﹗

由於怕夜無位我7點見無人就入去. 但有個friend
要9點先join 我地. 咁我地就超慢食等佢
落order, 2碟一陣又落2碟.
waitress 無黑面我地反而驚"呀"住人地張枱.
後來8點幾人多佢都無迫我地交枱.

問心係其他sushi店一係等到嘔又食得急
價$都差唔多. 品質又差唔多. 更係食得落﹗

我咁個weekend會再去. 趁家下無乜人唔洗等﹗
2007-12-16 132 浏览
  又有新回轉壽司"淳壽司" 登陸銅鑼灣, 開0係一壽司隔離, 有無運行呢? 呢次好孩子化身投名狀既超級步兵, 衝過去食哂D 子彈, 唔知C 唔C 呢? 合埋眼! 衝呀! 殺呀! 好唔好食? 又睇落去?Toro: 擒賊先擒王! 第一個攻擊既對象就係Toro, 一於一箭定生死! 殺人不點"醬", 直攻要害! um! 都係普遍回轉壽司店Toro 既通病, 解涷有問題, 睇黎為左食好味既Toro, 要升級學下M 女將軍食真正大師傅既手藝! 呀...呀...呀...點解...咬左落去件壽司有咁既感覺既...D 飯...D 飯...呀...繼續衝... 帆立貝海膽黑魚子壽司: 比個大將打傷, 先打呢個副將! 佢睇落幾打得, 帆立貝件頭可以, 配上海膽黑魚子與別不同, 睇下你中意食帆立貝既鮮甜味, 一或味道要少少變化? 再咬下...D 飯...D 飯...又中一槍... 炸軟殼蟹手卷: 迎面黎左一個"獨臂" 軟殼蟹戰士, 等我一下斬埋去! ka chak...終於比我遇到本地回轉壽司中最唔脆, 最涷, 最無肉, 整得最無heart,  最難食既炸軟殼蟹! 呢

炸軟殼蟹手卷: 迎面黎左一個"獨臂" 軟殼蟹戰士, 等我一下斬埋去! ka chak...終於比我遇到本地回轉壽司中最唔脆, 最涷, 最無肉, 整得最無heart,  最難食既炸軟殼蟹! 呢一下"獨臂" 軟殼蟹攻擊一支英槍直穿我左邊膊頭......唔可以倒下既, 我要食落去...

好在...淨係得番一個order 未黎, 如果唔係, 我一定嗚甲收兵, 快快趣最後一擊北海魚生飯: 上層既魚生係可以既, 底層D 飯...D 飯...我忍唔住喇!!! 點解D 飯係白...膠...槳?!!!! 原來全店既壽司飯都係"白膠槳" 黎!!! 黏得要命...任你既魚生幾新鮮都無用, 何況唔係! 所謂壽司肉與飯切肉不離皮先可以相附相承, 任你大將軍武功幾高強都好, 無盔甲武器配合都係無用...對於呢間回轉既意見係...睇埋落去先?

埋單$155, 恭喜哂! 超級步兵好孩子今次壯烈犧牲, 為左大家戰C 沙場...中左咁多刀...不過要講埋下面幾句先斷氣...

環境: 3  (峰壽司式既裝修)
衛生: 3 (見唔到蛇蟲鼠蟻)
服務: 1 (雖然女待應很有禮貌, 不過有個男待應同佢同事竟然講粗口! 第一次0係回轉聽到待應咁大聲講粗口! 發脾氣出去發, 黎食野唔係食你既怨氣!)
設計: 3 (menu  d promo 既食物有相, 有"淳" 既簡介, 同公司既理念, 講幾多都無係無用, 結果都係做唔到!)
味道: 0.5 (同包膠紙既壽司不相伯仲既質素!)
價錢: 1 (就憑呢個質素想收呢個價錢...)

最終評分:  (1)  初時懷疑係咪咁0岩0個日d 飯有問題, 後來睇過其他既食客既feedback, 都有講過話d 飯係過黏, 即係唔係我去0個日既個別例子, 而整飯0個位真係整得過黏...而呢個價錢加埋食物種類, 比隔離一壽司掃走吧...
2007-12-08 9 浏览
原本想去Sushi One,但咁岩見到這間新sushi shop,個地方好似好大咁// 咪去試下~我地叫左個烤野菌,都幾好味~ 仲試左個北海道海鮮三文治,賣相好似一個迷你三文治咁,出面有好多芝麻鋪在上面,味道唔錯! 海鮮魚生飯不錯,份量&味道都ok,$25 ja wor~ 好多魚生/// good !! 有d items 第二度比較少見,如北海道系列& 沖繩系列ge食物~ 我地試左個涼瓜蒸蛋& 蟹肉牛油果軍艦~ 兩者都係侍應主動推介,都幾特別~果然無介紹錯~ ~ 有時d sushi要叫左一陣先來,侍應見到我地不耐煩的樣子,對我地ge服務態度都好好,無black face俾我地睇,仍然笑著講唔好意思,同埋幾有禮貌// 環境方面,比較舒適,座位闊落d,無其他sushi shop咁迫~~ 卡位都幾長/// 我見到好多人叫左口魚邊Sushi & 碎蔥金槍魚腩Sushi,我地都叫左來試~ 值得一試甜品叫左個紫心蕃薯cream 泡芙&藍莓芝士cream ice cream ,好食// $20一個dessert 價錢都算ok ~~ 下次會再去!!

下次會再去!!
2007-12-04 5 浏览
我從來未試過Openrice留言, 不過今次真係好想話比大家知, 呢間壽司店係好唔掂架.門口個女仔對我地都有禮貌, 雖然有外國人問佢時, 佢直頭'dup'低頭冇啋. 等了約半小時我們被安排坐. OK特別要稱讚淺籃色衫的主任? 男的, 見他很勤力, 佢係帶我門入坐的.食第一碟已經覺得唔掂, 因為壽司飯係暖同埋好'將'咁, 怪怪地. 不過梗係繼續試其它啦, 唔單只冇好, 仲一肚火, 等極迴轉都冇新出, 連最基本既三文魚壽司都冇!! 唯有落order啦, 落單時順便個經理(黑衫)點解冇壽司出, 得到既答案只有"係"唔好以為落order就有得食, 整壽司既師傳仔, 淨係掛住傾計, 等鬼咁耐都冇得食, 點知來到仲係錯既!! 侍應住order走來走去都唔知比邊個, 之後就放一張有人坐既, 其實佢地只要換番其中幾件就得, 但係放度又冇住, 你食埋我份, 最後我們埋單走人. 其他客人都話叫佢不如拆個迴轉bar, 另外又有客人話佢地平時冇人幫襯, 所以星期日一多人就攪唔掂.不過計我話連經理都咁既態度, 又點管下屬呀? 反而我覺得侍應仲友善, 起碼會話唔好意思, 我覺得係佢地既廚房出品影晒..

不過計我話連經理都咁既態度, 又點管下屬呀?
反而我覺得侍應仲友善, 起碼會話唔好意思, 我覺得係佢地既廚房出品影晒....
2007-12-02 5 浏览
見係新店去試試. 星期日晚, 排3~4張table.1) 坐位安排極慢& 差: 有張枱埋左單好耐, 執晒野但冇人set 枱 (舖枱墊,餐具, etc). 我地prefer 坐order 枱, 門口個帶位小姐好似好為難咁?! 唔明解2) 侍應服務差: order 紙共有5 張, 我們tick 左2 張. 發覺有一張order 全部都未到, 想追單. 個waiter 回應係: 得喇.. 你等陣先啦..... ok, 你忙住傳菜, 唔阻你. (其實當時係拎住我地d order 放左o係隔離張枱) 傳完菜返黎就聲都唔聲, o係我地張枱搶左張order 底紙黎睇, 然後自己口up up 咁話: 比左隔離添... 但一句都冇交帶就走左去, 似係想補鑊, 去出菜位搵返我地張單, 但搵唔到, 然後又去做其他野, 冇理到我地.問另一個, 佢走去問個經理(企o係我地隔離), 然後個經理冇任何跟進就同個waiter 講左2 句. 個waiter 同我地講: 做緊架喇... 分明就係敷衍啦.再忍唔住, 問個經理, 個經理真係去問壽司師傅, 師傅話冇未做的order, 佢就走黎又搶走張order 底紙去
見係新店去試試. 星期日晚, 排3~4張table.

再忍唔住, 問個經理, 個經理真係去問壽司師傅, 師傅話冇未做的order, 佢就走黎又搶走張order 底紙去.
嘩! 我地已經冇心情, 本來唸住CANCEL ORDER 架嘛.
procedures 有問題, 仲要咁o既態度. 幾個waiters 都係連table no. 都唔記得... NOT ACCEPTABLE!!!

3) 講返食物, 香芒三文魚親子卷OKAY. 不過D 飯粒硬& 唔好味.

另外, 我坐ORDER 就MISS ORDER... 坐迴轉O個D, 迴轉帶上面係極少壽司. 仲衰過GENKX 非繁忙時間. 離譜囉!

食到一肚氣, 冇下次....
>___<

2007-12-01 7 浏览
壽司極細又唔新鮮... 唔抵食!一坐低見到D壽司已想走人。北海道蟹肉酢物($32) - 難食到想>.<香芒三文魚飯($36) - 超級細碗,只有兩片三文魚,同少少好酸的芒果。NO next time.. wasted my $$.
壽司極細又唔新鮮... 唔抵食!
一坐低見到D壽司已想走人。

北海道蟹肉酢物($32) - 難食到想>.<

NO next time.. wasted my $$.
2007-11-29 2 浏览
老公生日,兩口子去試這間壽司店。那是星期日下午兩點左右,店裏人客不算太多,兩個人坐四人枱,很闊落,加上店子的樓底很高,感覺幾舒適。食物方面,雖然款式比其他店少,分量又比較細,但質數都算幾高,魚生很新鮮。特別推介-- $25魚生飯,分量大約是一碗miso soup的size,飯面舖滿魚生粒,相當抵食。
老公生日,兩口子去試這間壽司店。
(非会员)
琴日女朋友生日同左成班朋友去銅記唱k本想去一壽司食飯見開左間新既壽司店入左去食物都唔錯d燒貝幾好食幾香食物相比出面都可以接受夠新鮮好多炸手卷都係第一次見好多野都好好..不過服務員太小成日冇人理每次都要咁十幾次先行埋黎有一兩個服務員態度都好好不過有個應該係老板的個樣勁惡成日望住曬好似驚我地冇錢比咁黑人憎順帶一提:好多小昆蟲飛黎飛去...可怕
琴日女朋友生日同左成班朋友去銅記唱k
本想去一壽司食飯見開左間新既壽司店入左去
食物都唔錯
d燒貝幾好食幾香
食物相比出面都可以接受
夠新鮮
好多炸手卷都係第一次見
好多野都好好..
不過服務員太小成日冇人理
每次都要咁十幾次先行埋黎
有一兩個服務員態度都好好
不過有個應該係老板的個樣勁惡
成日望住曬好似驚我地冇錢比咁
黑人憎

順帶一提:好多小昆蟲飛黎飛去...可怕
2007-11-23 3 浏览
原因1: 啲壽司比較細碟(相比其他壽司點)原因2: 啲壽司選擇比較少(相比其他壽司點)原因3: 是日嘅壽司飯極為"lim'口原因4: 我坐死角位, 覺得啲位好迫, 坐壽司吧對面嗰個感覺好近* 由於壽司吧冇我鍾意食嘅火炙三文魚壽司, 於是我就order咗兩份, 餐牌寫$15一份,但佢收我兩份$32**值得讚嘅係, 埋單時收錢嗰位服務員主動咁問我哋係咪覺得啲嘢唔好食, 又問我哋有咩需要改良.***有待改善, 但係我bf一早已經講咗"冇下次"是次兩人消費連加一共$81.00
原因1: 啲壽司比較細碟(相比其他壽司點)
原因2: 啲壽司選擇比較少(相比其他壽司點)
原因3: 是日嘅壽司飯極為"lim'口

***有待改善, 但係我bf一早已經講咗"冇下次"

是次兩人消費連加一共$81.00
2007-11-21 9 浏览
刺身and壽司: 凍冰冰(唔係雪凍) 不過不失但係真係貴三文魚牛油果卷物$32 3小舊好貴...苦瓜蒸蛋: 太"鞋"5個人埋單$920竟然食唔飽!?係我地叫得太多無聊食物(e.g.: 苦瓜天婦羅)定係真係貴呢??
刺身and壽司:
凍冰冰(唔係雪凍) 不過不失
但係真係貴
三文魚牛油果卷物$32 3小舊好貴...

苦瓜蒸蛋:
太"鞋"

5個人埋單$920
竟然食唔飽!?
係我地叫得太多無聊食物(e.g.: 苦瓜天婦羅)
定係真係貴呢??
味道可以, 苦瓜蒸蛋不夠滑, 海膽可以, 沒秋刀魚. 牛油果軟腳蟹夠香脆. 待應比較生手. 坐2人位有點crowded. 待應成日整跌我d menu 搞到我成日要拾. table有點small......味道可以.題外話: 見到迴轉的rail suddenly stopped. 急救大約2分鐘.

味道可以.

2007-11-18 19 浏览
星期一晚放左工約左朋友在CWB行街食飯~ 開頭唸住去Suzuki Café or 一壽司食dinner. 點知個邊開左間新迥轉壽司shop,叫淳壽司,見佢入面好似好靚咁,我地就入左去試原來這裡有car位,都幾大~ 環境唔錯,d顏色幾柔和. 自己tick order 紙,種類其實同其他迥轉壽司shop 差不多,但這裡好明顯係以沖繩& 北海道為特色,除了望到幾張關於北海道& 沖繩d posters 外,連食物都有這兩個系列// 大類野如: 三文魚,甘海老,北寄貝sushi ,這些都唔錯~ also order 左d特別野,我覺得三文魚皮牛油果脆脆卷好好食,外面脆卜卜,幾特別! 價錢一d都唔貴// 帆立貝海膽黑魚籽壽司都係好作品!! 而我個friend 係苦瓜迷,這間岩哂佢口味,佢覺得個涼瓜蒸蛋& 天婦羅好食~服務態度都幾好~ 俾錯左壽司,佢都主動換番岩俾我,仲笑住咁講唔好意思~ 臨走個陣仲送埋個樽形鎖匙扣俾我地,個cashier 同我地講入面係沖繩星星沙~ 下次會再去!!

下次會再去!!
見新開,琴晚(15/11)去咗食,大約8點到,唔駛等位.(佢地主打北海道同沖繩食品但唔覺有乜特別law)一般迴旋sushi$9-25不等,大部份$15-25,$9只有3款.另外有d小食,魚生飯供應.先講迴旋sushi先,款式唔算太多,食食吓個迴旋無lala停咗,原來佢地用既sushi蓋同平時見果d唔同,比較大個同硬身,攞完sushi個蓋1定要反轉放,唔係到轉彎位就會'kick'住...(佢地都有指示)要order既話時間要等比較耐,可能人手不足掛...途中見到有碟sushi度有隻小昆蟲...同個似係manager既人講,佢講咗句唔好意思就攞走咗...食物方面唔覺有乜特別,一般啦.2個人唔係食咗好多(under10碟),埋單都要$18x,感覺上好似一壽司抵d.
要order既話時間要等比較耐,可能人手不足掛...

食物方面唔覺有乜特別,一般啦.
2007-11-14 8 浏览
我朋友上次話CWB開左間新迥轉壽司~ 我同我個friend星期六晚去左食la~ 個晚都幾多人去食~ 我地係門口等左一陣,個門口裝修都幾靚,最記得個logo有兩條魚//平時去其他迥轉壽司鋪,d位好窄,但這間較闊落~ 仲見到有好大ge卡位坐/// Bar 檯d位都ok~我地坐Bar 檯,個waiter 主動向我地介紹佢\地係以沖繩& 北海道食物為特色~ 佢\建議我地叫涼瓜蒸蛋or海葡萄海膽冷豆腐or 熱加州卷~ 聽d 名有d第二度都無我地order哂佢\建議個三樣~ 冷豆腐都幾特別! 海葡萄細細粒,口感唔錯~ 開頭仲以為涼瓜蒸蛋會苦,但味道驚喜地好食~ 我地好似未聽過& 未食過熱加州卷~賣相都幾特別~ 舊飯臨左dd ,但可以一試! 其他大路ge壽司水準都交足功\課,幾新鮮!總括而言,食物味道都幾好& 某d食物幾有特色//我地都覺得ok~ 賣單個陣,原來有紀念品送,經理話係因為慶祝新開張,送沖繩星星沙鎖匙扣~ 鎖匙扣都幾靚ga,裡面d 沙係星星形狀~ 下次都會同埋d屋企人去試^^