2023-06-09
最近香港天氣好熱,無咩胃口。聽同事講天后有間新開的涼拌菜,放工後就同朋友買外賣食。當時7點幾,等候期間陸續都有人買,生意不錯。我們要了一個自選涼拌菜、涼拌涼皮、蒸餃和薯多多。涼拌菜係一款用各種蔬菜肉類同埋醬料製作嘅涼菜,最岩夏天食。味道方面,有BB辣、少辣、中辣和大辣。我唔太食得辣,揀了BB辣,都好夠味。我們選了土豆絲、海帶絲、蓮藕片、牛展、金錢肚。我最喜歡是蓮藕片,爽爽脆脆、十分開胃。涼皮十分有驚喜,質地幼滑爽口,夾埋青瓜絲、芽菜、辣椒油,真係好好味!薯多多亦相當有驚喜,有炸薯角、腸仔、蟹柳和秀珍菇,配上辣椒粉、孜然粉,十分惹味!我最喜歡的是白菜豬肉餃,皮薄餡多,而且白菜同豬肉好新鮮,肉質彈牙,一咬就爆汁,加埋啲香油同醋,真係一絕!仲好抵食,$40有12隻!經過天后的話不要錯過
我們要了一個自選涼拌菜、涼拌涼皮、蒸餃和薯多多。
涼拌菜
涼皮