2014-02-20 2741 浏览
11號嗰日超凍,去到餐廳大概十二點半,一入到去就有人黎serve我地,俾我地嘅係熱水,貼心!我地揀食物(set lunch)就揀左石斑魚和牛柳(圖),至於前菜就有是日餐湯或沙律揀,由於天氣凍的關係,我們都揀了餐湯(是日是龍蝦湯,冇影相,極濃和香,但咸了一點。)石班魚就一般,有點太冧,牛柳就唔錯,可惜冇西冷 有甜品,當日係紅莓朱古力蛋糕,正正常常啦!最後有個餐飲,coffee or tea,一般貨式。值得一贊係服務好好
石班魚就一般,有點太冧,牛柳就唔錯,可惜冇西冷
值得一贊係服務好好
题外话/补充资料: 因為成日光顧同一個集團,儲夠印花就送一個SET(是日精選only),加埋每人都不用100,抵!
2014-02-11
用餐优惠
其他
2013-12-01 187 浏览
KsMeow曾在銅鑼灣工作,名店坊、百德新街一帶也是敗家選擇地,喜愛那里靜中帶旺,逛得舒服;還有不少餐廳食肆,當敗得累時,找個悠閒落腳地也不錯!...最近到了那里一間餐廳,邊嚐美食,邊學習品嚐香檳,感受美酒佳餚所帶來的樂趣!專業品酒師Jennifer Luk,帶領大家認識香檳的歷史及知識,由淺入深,簡單易明!相信門外漢也能有所得著!...法國的Fine de Claire肉身帶青色,裙邊爽彈,帶有濃濃海水味!個人的心水吃法,就是不蘸任何醬汁(包括檸檬汁)吃到蠔的後段,喝一小口酒,以其去提升蠔本身的甜味!G.H Mumm Blanc de Blancs不算太甜,帶點果香,配生蠔不搶其鹹鮮!...菜式之間,KsMeow特別愛看杯內的香檳氣泡,氣泡不斷的翻騰再分裂,不但觸動味蕾,更是眼睛的享受(笑)西式魚扒主菜,智利鱸魚及帶子配忌廉菠菜伴香檳龍蝦忌廉汁,令人滿意!鱸魚雪白富彈性,比想像中要滑嫩很多,單吃也亳無腥味,下了少量海鹽,魚肉的鮮甜更突出!想濃味一點,亦可輕蘸龍蝦忌廉汁,旁邊的忌廉菠菜吸收了魚油,翠綠又夠嫩,同樣不錯吃!屬清香味甜的G.H Mumm Cordon Rouge,跟魚的鮮甜
喜愛那里靜中帶旺,逛得舒服;
還有不少餐廳食肆,當敗得累時,找個悠閒落腳地也不錯!

最近到了那里一間餐廳,邊嚐美食,邊學習品嚐香檳,
感受美酒佳餚所帶來的樂趣!

專業品酒師Jennifer Luk,
帶領大家認識香檳的歷史及知識,
由淺入深,簡單易明!相信門外漢也能有所得著!

法國的Fine de Claire肉身帶青色,
裙邊爽彈,帶有濃濃海水味!
個人的心水吃法,就是不蘸任何醬汁(包括檸檬汁)

吃到蠔的後段,
喝一小口酒,以其去提升蠔本身的甜味!
配生蠔不搶其鹹鮮!

菜式之間,
KsMeow特別愛看杯內的香檳氣泡,氣泡不斷的翻騰再分裂,
不但觸動味蕾,更是眼睛的享受(笑)
西式魚扒主菜,
智利鱸魚及帶子配忌廉菠菜伴香檳龍蝦忌廉汁,令人滿意!

鱸魚雪白富彈性,比想像中要滑嫩很多,
單吃也亳無腥味,下了少量海鹽,魚肉的鮮甜更突出!

想濃味一點,
屬清香味甜的G.H Mumm Cordon Rouge,
跟魚的鮮甜亦很匹配!

甜品是焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕伴什莓,
兩者甜度較高!

以入口帶微微果酸,
有著淡雅高貴的三文魚粉紅色G.H Mumm Brut Rose襯托著,
起了平衡味蕾的作用!

小分享完畢,有興趣可按KsMeow或Openrice內其他分享!謝謝!
用餐优惠
試食活動
2012-11-30 1927 浏览
與好朋友飯聚,她一早為我哋個飯聚訂枱,所以去到即時入座。朋友知道我鐘意食蠔,所以也特別揀咗呢間餐廳。餐廳環境舒適寬敞,感覺好舒服。一坐下,WAITER就捧2個大餐牌來介紹蠔款同埋TODAY'S SPECIALS。我個人比較喜愛CREAMY OYSTER,所以ORDER咗幾款WAITER都話係比較肥大既OYSTER。食蠔之先,先來一個PAMA HAM卷著芝麻菜卷,咸苦之間,味道尚可。接著我最喜愛既OYSTER上枱啦,WAITER都會提醒客人食唔同品種蠔既先後次序每人食咗3隻,反而食到最尾SIZE比較細既,先覺得好夠蠔味,相反,越大隻的,唔夠蠔味,唔夠肥厚,略淡口。原先我哋仲ORDER咗TUA TUA CLAM的,可能因為太低食啦,所以未夠8PM已經話賣哂!嘆完隻美味OYSTER,好想蠔味喺口留多陣,不過WAITER接著已送上前菜小食。呢個小食亦都係我最喜歡的鵝肝。不過呢度個CHIEF就煮得麻麻啦…雖然佢能夠細心煎得外脆,但可惜入面既鵝肝差少少先叫熟,所以食呢一小件鵝肝時,雖然煎得外脆,但入面生生地唯有食完即刻飲番杯白酒殺菌,安心啲。跟住我哋仲ORDER咗個SAUTEED BEEF SHO

Bald Eagle, Scottish Rock, Tasmanian
每人食咗3隻,反而食到最尾SIZE比較細既[抱歉,我唔記得叫咩名],先覺得好夠蠔味,相反,越大隻的,唔夠蠔味,唔夠肥厚,略淡口。

唯有食完即刻飲番杯白酒殺菌,安心啲。
跟住我哋仲ORDER咗個SAUTEED BEEF SHORT RIB WITH BLACK PEPPER SAUCE,一口牛,幾好0趙口,BUT肉質粗糙咗啲,食落口都乾咗啲,下次可以試其他。

食完哂頭盤小食,接著應該係到主菜。上主菜之先,WAITER捧上STRAWBERRY雪芭俾你RE-FREASH番再食主菜,感覺好唔同,唔會混雜前菜/小食香口既味道。
而我哋今晚既主菜就係呢個帶子墨魚汁意大利粉。呢個主菜真係值得推介呢。粒粒珍寶帶子咁大粒,口感非常,墨魚汁夠新鮮意粉又爽口彈牙,下次一定會再食呢個。不過提提各位食呢個主菜時,緊記細細口咁食,想同朋友傾偈時先抺抺口同飲啖嘢,因為你一食呢個,滿口滿嘴唇都係烏卒卒,唔抺抺嘴先同人傾偈,真係失禮啦!
食西餐,最後有個甜品先會覺得完美。朋友亦都就我意願揀咗一個好HEAVY既DESSERT:火焰雪山
食火焰雪山都係貪見到果團藍火喺CREAM面上郁動。WAITER都會JOKING一句:「見唔見到啲火呀?呢度太光,唔係見得好清楚…」但事實又見到果團藍火燃燒過一陣子的。
講番個味邊方面,整個火焰雪山味道ok,但略嫌酒味重咗一點,內裏相信唔止係雲尼拿雪榚咁簡單,因為仲包含有啲nuts喺度,增加一點0趙口。
2012-11-23
8月25日同朋友嚟左呢度食生蠔,其實尖沙咀都有分店的,不過我地之前去左上環所以去銅鑼灣好似近d,就揀左銅鑼灣啦.但去到竟然係冇做買一打生蠔送半打的優惠呀,問仕應點解尖沙咀有做,佢地就話唔同分店未必會做同一樣既優惠的呀,朋友前一晚係打過去尖沙咀問話仲有呢個優惠的,真的好唔抵.好無奈的情況下就叫左每人兩隻生蠔啦,無得送真的差好遠,我叫左一隻澳州,另一隻係愛爾蘭,兩種完全唔同味道的生蠔,大細都差一d,澳州的較咸及有蠔味,肉身都較爽口,愛爾蘭的則比較creamy及淡身,我較鍾意濃味的澳州呀,其他朋友叫左既種類都好唔同架,口味亦係有些鍾意濃,有些鍾意淡身d.送了一籃麵包,麵包有三款細細個的,味道都ok的,我地還order左一些嘢一齊食,羊架及牛扒,還有沙律,墨汁意粉等, 羊架有兩件的,賣相都幾靚及唔會好生,味道都好味的又唔算酥,配一些薯蓉拌碟的. 西冷牛扒五成熟,所以我都唔敢試,但賣相都好ok,出面煎香但入面還生生地,肉質應該會好滑的.沙律一款用coupon送的,另一款則係凱撒沙律跟幾條炸了的魚肉條,ok啦,但好重味,d沙律既汁太咸及太多了.反而送的那款較清,還有pama ham的呀!因唔太夠食

因唔太夠食所以就叫左一個墨汁帶子意粉,嘩粒帶好大粒架,帶子好好味又爽又多肉,意粉都好香及入味呀,雖然食到成口黑晒,不過我地唔夠口再叫多左一碟的呀.

環境都ok的,雖然唔係好大,服務ok,但如果有埋買一打生蠔送半打就very ok啦!!

2011-08-25
2011-04-15 973 浏览
我一個月都最少會幫襯兩王三次既,無論日頭或者夜晚我都覺得d野食都做得好好,waiter同waitress亦都好"好客",眼見同其他客人能夠打成一片,食客都食得好開心,又會主動介紹佢地既daily specials同其他promotions,相信末必間間餐廳都能夠做得好(到),食物都保持一貫水準,由其係佢地既pasta同海鮮都做得十分出色,智利鱸魚更加無得預,隔離枱枱外國客人都大讚一番,相信佢地可以做得更加好呢!!!!!!by the way,剛剛睇倒之前兩篇既食評,希望你地更加努力,証明你地既service同食品係好好既,努力,我地一班朋友同你地既客人一定會繼續撐你地既.........!!!!!
我一個月都最少會幫襯兩王三次既,無論日頭或者夜晚我都覺得d野食都做得好好,waiterwaitress亦都好"好客",眼見同其他客人能夠打成一片,食客都食得好開心,又會主動介紹佢地既daily specials同其他promotions,相信末必間間餐廳都能夠做得好(到),食物都保持一貫水準,由其係佢地既pasta同海鮮都做得十分出色,智利鱸魚更加無得預,隔離枱枱外國客人都大讚一番,相信佢地可以做得更加好呢!!!!!!
2011-04-07
  • 智利鱸魚
  • 蟹肉貝殼粉
  • 龍蝦菠菜湯
2011-03-15 827 浏览
Came here on a week night. It doesn't really get completely full. The wine list is alright.The oysters are over priced (as expected) but quite delicious none the less. The bread basket was very average. The spot prawn appetizer was a joke. $160 for 2 pieces of raw shrimp that's not that fresh. Their squid ink pasta with shrimp scampi was not bad. Quite oily but very flavorful and satisfying.Service is generally attentive. However one of the waiters was completely clueless. Polite, but clueless.

Service is generally attentive. However one of the waiters was completely clueless. Polite, but clueless. He didn't seem to know the menu at all and look at me like I was speaking some alien language whenever I ask what an item was..

Anyway this is one of the many King's Group restaurants nearby. The menu's not that extensive.. will probably go to the other ones on the same street next time.
2011-03-05 512 浏览
我地睇完menu, 決定 order set dinnerfirst item: 平平無奇既 bun2nd: 頭盤3味: salmon, 螺肉 & osyter, 呢個味道幾好3rd item: 海鮮濃湯, 但係就一d都唔濃, 希既!! 水味重....差!4th item: 主菜: hunny既牛扒 & 我既 大蝦意粉牛扒衰到呢, 一地百幾蚊個d仲好過佢反而我個大蝦意粉 OK, 隻蝦長過手指, 厚厚既肉!Last item: 甜品: 心太軟得唔得? 個心一d都唔軟既...食食下個心仲有d凍2個 set dinner +一杯house red wine+ 一枝水 (要$$)埋單HKD 930我覺得以甘既 quality, 俾 HKD 300 就可以! 呢間野, 真係 BAD BAD BAD!
我地睇完menu, 決定 order set dinner

first item: 平平無奇既 bun

牛扒衰到呢, 一地百幾蚊個d仲好過佢
反而我個大蝦意粉 OK, 隻蝦長過手指, 厚厚既肉!
Last item: 甜品: 心太軟

得唔得? 個心一d都唔軟既...食食下個心仲有d凍

埋單HKD 930

呢間野, 真係 BAD BAD BAD!
2011-03-04
(非会员)
2010-01-13 365 浏览
因為女朋友生日,所以豪一次我地個日BOOK左7:00PM去到以為星期五都可能好多人.....不過原來得幾張重好....環境好靜同好好氣氛.....最岩同女朋友黎~!我地一坐低,之後個waitress就好快拎左menu同埋special board重介紹埋比我地聽....sweet~!之後我同女朋友出左Oyster Bar擇左半打蠔!有:Saldanha bay(南非) , Coffin bay (Aust)同埋BLON(法國蠔王)因為我好鍾意生蠔既關係3隻我都覺得好正我女朋友就鍾意Saldanha bay,因為真係好甜隻蠔~!之後我地就叫左個set dinner同一個黑松露龍蝦仔扁意粉(唔記得影相= =)app:煙三文,香草海螺同生蠔soup:就係cream of mushroom(又唔記得影)menu:法國鴨胸desserts:心太軟所有食物都唔錯.......賣相同服務都好好!!可以再黎多次......不過價錢都好靚哈
因為女朋友生日,所以豪一次

我地個日BOOK左7:00PM
去到以為星期五都可能好多人.....不過原來得幾張

重好....環境好靜同好好氣氛.....最岩同女朋友黎~!
重介紹埋比我地聽....sweet~!
之後我同女朋友出左Oyster Bar擇左半打蠔!

因為我好鍾意生蠔既關係3隻我都覺得好正
app:煙三文,香草海螺同生蠔
menu:法國鴨胸
desserts:心太軟

所有食物都唔錯.......賣相同服務都好好!!
可以再黎多次......不過價錢都好靚

法國鴨胸(SET)
心太軟(SET)
頭盤(SET)
2010-01-08
法國鴨胸(SET)
心太軟(SET)
頭盤(SET)
  • Oyster 正!!!!!
2009-09-24 265 浏览
作晚同老公去左食街搵野食,行嚟行去都唔知食邊間好,我地行到ISLAND SEAFOOD門口時見到佢地好大隻字寫住(("""蠔"""給您))服務員上前同我地講,原來係佢地既最新優惠我地食滿一打佢地就""豪""半打,唔單只送蠔,仲會送價值$178頭盤...一入到去只剩下2張台全餐廳都坐滿客人,坐抵不夠3分鐘由服務員帶領下走到他們的OYETER BAR由服務員既專業推介,幫我地選左幾款生蠔,分別有UK,IRISH,US&FRANCE上蠔時仲一類類分開那類別的生蠔進食時先後次序逐一擺放好,由淺入深,非常專業!生蠔VERY VERY 新鮮,有的是啖啖的海水味,有的是濃濃的蠔味....食完打半生蠔仲有送的頭盤是""咩咩鵝肝汁意大行雲吞""食完頭盤,我地再睇睇有咩好食,服務員走來同我地講佢地今晚既龍蝦套餐只剩下一份,問我地有無興趣,我同老公左望望右望望,又真係好多人食龍蝦咁喎,於是我地就叫左個龍蝦餐食啦~我從來未食過一個餐係由頭盤至到甜品都係用同一樣野嚟做嫁~個龍蝦湯仲正...龍蝦肉好爽口好彈牙...個湯又夠濃,真係無得頂呀...主菜龍蝦唔使多講,原隻開邊,雖然得半隻,但我地已經食左一打半既生蠔,已
我同老公左望望右望望,又真係好多人食龍蝦咁喎,
於是我地就叫左個龍蝦餐食啦~
我從來未食過一個餐係由頭盤至到甜品都係用同一樣野嚟做嫁~

主菜龍蝦唔使多講,原隻開邊,雖然得半隻,但我地已經食左一打半既生蠔,已經好飽啦!!
最後,甜品竟然係龍蝦雪糕,真係聽都未聽過,但係好可惜,我真係接受唔到龍蝦味既雪糕...

真係要提一提先服務員親切有禮,夠專業!仲好主動咁幫我地影左張相留念添!:mad:
多謝您地給我一個愉快既晚上
2009-09-22
庆祝纪念
纪念日
2009-09-23 211 浏览
我好鐘意食生蠔,佢地尖沙咀果間食過,不過都係食街呢間最好,因為佢地d食品同d Waiter and Waitress都好好招呼同有禮貌d.今晚一行8人一齊嚟食生蠔,佢地話叫一打生蠔仲有半打送比我地,當然唔會錯過呢個機會啦(因為佢地話呢個優惠只會做到11月倒),所以就叫左1打蠔先,諗住佢地送既蠔都唔會有咩期望,但係出乎意料地好靚好新鮮,想再叫多一打,原來呢個優惠只係送一次,anyway都無所謂啦,一打都唔夠食,哈哈.....後來食appetizer既時候,waiter送上一個白松露既雲吞比我地,仲話係跟個生蠔promotion一齊送既,真係好開心.食品好好,佢地既水準都好小變,呢個就係我地間唔中都會嚟既原因,最近有d食評話呢度食品好似差左同服務都係,但係以我所知佢地做野都好快手又勤力(我有幾個朋友都係呢度既熟客仔,只係我小d嚟果個啫),鐘意同d客傾吓計同比d食物意見,我又唔覺今次嚟佢地差左喎.Anyway我都係鐘意比d食物意見...最後順便一提既係佢地既羊扒同seabass真係好好食........
2009-09-20
  • 羊扒
  • seabass
2009-09-19 137 浏览
去之前電話訂座, 接電話那位表現很不耐煩.餐廳環境不俗, 點了午餐, 餐湯冇味, 想落鹽時鹽樽又冇鹽, 價值$75的免費沙律少得可憐, $135的午餐主菜是半打美國生蠔, 頗大隻, 有鹹鮮味, 不錯.午餐包一塊小朱古力疍糕, 奶茶是極淡的酒店奶茶.全場無論經理, 侍應或廚師, 個個唧都唔笑, 咁既服務態度唔夠既.
去之前電話訂座, 接電話那位表現很不耐煩.

午餐包一塊小朱古力疍糕, 奶茶是極淡的酒店奶茶.

全場無論經理, 侍應廚師, 個個唧都唔笑, 咁既服務態度唔夠既.
2009-09-19
  • 生蠔
2009-09-12 34 浏览
一向都有睇開openrice搵野食, 不過就無寫過食評, 因為我打字好慢... 但今次間餐廳太恐怖, 避免再有人中招, 就寫出黎等大家知道下啦~見中銀卡食set有半價 (折左之後二人餐$600未計加一, 加一後應該$7xx因為要以原價加), 而之前d食評都話ok, 就約埋男朋友仔去試下啦, 點知...1. 一去到, 張枱好污糟, 有塵, 仲要唔係少少, 係真係好多黑色係白色枱布上!! 睇真d, 仲有隻蟻爬下爬下!! 我地話俾個manager知, 佢唔出聲, 道歉就更加無啦, 後來我地就唔得喎, 起碼都要換枱啦, 佢地先換過張俾我地 2. 個set dinner頭盤有幾隻oysters, 每人兩隻(個waiter話係1 usa 1 australia), 當我地食到第二隻既時候 (應該係usao個隻), 覺得隻蠔好臭, 男朋友o個隻仲有d碎殼o係裡面, 咁就話俾個侍應聽啦, 而佢亦都幫我地換過一隻... 當男朋友準備食既時候, 見到有野郁緊, 望真d, 係條蟲 雖然影得唔清楚, 但可以見到條蟲係好大架!!!我地同個manager講, 佢居然話隻蠔唔係佢開所以佢都唔知同無辦法!

雖然影得唔清楚, 但可以見到條蟲係好大架!!!

我地同個manager講, 佢居然話隻蠔唔係佢開所以佢都唔知同無辦法!!! 咁都得! 男朋友超嬲呀, 咁噁心, 仲要咁既態度! 我當時太驚所以我地即刻走左, 其實應該等食環署黎左先, 不過條蟲實在太大啦, 好恐怖, 我一眼都唔想見!! 男朋友食左之後唔舒服添呀…!

我地之後都call左食環署, 希望唔好再多d人受害啦, 奉勸大家唔好去!!
差, oyster有蟲!
2009-09-05
2009-02-12 20 浏览
1月中去左呢度同bf慶祝生日,先講環境 -有分室外同室內, 我book左室外, 因為有得食煙, 而且winter唔怕熱, 可以係戶外, 感受下鄰近食肆的氣氛.. 仲有戶外係有大型的暖塔, 所以溫度好舒適.. 不過張chair可能要就返佢地個theme, 係木的, 唔算坐得太舒服, haha! 室內好d, 有軟chair.. 如果想開返支wine食下飯傾下計, 室內其實好適合.. 但係個人認為室內好大陣洗手間香精味 (唔一定係洗手間的氣味, 只係我個人認為似o個種味啦.. 唔知依家仲有無).. 一開始有個waitress好有禮貌咁介紹下個餐牌同埋有咩精選, 都唔錯, 精選有大概8樣選擇 (唔同種類)我地2個人食量唔多所以叫左都唔算太多野.. 叫左半打oyster, 佢耐唔耐都會做promotion, 6隻好似都係$240, 有d就貴少少.. 呢隻好似係最平o個隻.. 不過唔係好記得個名喇.. 只係記得食無咁重味o個d款式.. oyster新鮮, 好味, 值得一試!之後叫左個鵝肝, 因為我勁鍾意食.. 呢間鵝肝都幾好, 煎得唔會太"窿", 味道剛好, 又夠香, 價$$都係around 10
1月中去左呢度同bf慶祝生日,

先講環境 -

我地2個人食量唔多所以叫左都唔算太多野..

之後叫左個鵝肝, 因為我勁鍾意食.. 呢間鵝肝都幾好, 煎得唔會太"窿", 味道剛好, 又夠香, 價$$都係around 100..

主菜有扒配薯菜, 薯菜好好食, 不過扒就普通, 去outback o個d好似好食d..

跟住仲有個龍蝦仔意粉, 好香不過油左少少.. 但我都覺得好好食, 我自己喜歡呢個意粉多過件扒..

2個主菜大約係$300碟左右啦..

最後叫埋個dessert, 朱古力心太軟.. 幾好味不過太甜, 我平時係一個chocolate lover但都覺得好似漏左少少, 所以同bf每人食半個, 剛剛好..

咁就好完滿咁食完個bday dinner..
埋單係$1100左右..

最後一提, waiter/ waitress們都好有禮貌, 而且仲好勤力換碟, 非常抵讚!!
鵝肝
扒配薯菜
龍蝦仔意粉
朱古力心太軟
2009-01-09 29 浏览
I went here the day before El Cid, the food here is awasome. I think i had 7 oysters that day, the french one is the best and of coz the most expensive one, irish rock is gd too, you won't want to hv the japan one if u had those 2 types first. eat the expensive one at last. Basically, everything is gd here, oysters, steak, appetizers and even desserts. Leave some space for desserts. its pretty gd : )

2008-12-28 16 浏览
聖誕日,跟姐姐和妹妹去食街吃brunch buffet(Brunch Buffet的供應時間為中午十二時至下午四時,其實應該叫lunch buffet才對)。選這裡的原因,是因為這裡應節的烤火雞,到這裡當吃一頓聖誕大餐,而且價錢實在便宜,連加一每人才170元,而Buffet是Island Seafood、El Cid和i-Thai三店合辦的,應該會有很多不同款式、不同風味的食品。可是,較早前有食家批評這裡的brunch buffet的食物和服務:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1954608因此只抱著試試的心態,對吃的東西沒有太高的期望,畢竟吃東西一分錢一分貨,百餘元的自助午餐總不能要求太高,沒有期望就不會失望。我們訂了Island Seafood店內的位置,十二點半左右便來到。食物和服務不但不差,反而很令我們驚喜。食物方面,種類很多,很豐富。熱盤方面,El Cid這一邊有牛仔骨、燴雞、煎薯餅、燴魚柳等等;而i-Thai的那一邊就有炒麵、炒飯、辣魷魚鬚、炸蝦球、蒸魚等等;Craving就先有燒

食物方面,種類很多,很豐富。

熱盤方面,El Cid這一邊有牛仔骨、燴雞、煎薯餅、燴魚柳等等;而i-Thai的那一邊就有炒麵、炒飯、辣魷魚鬚、炸蝦球、蒸魚等等;Craving就先有燒牛肉、然後有原隻烤火雞,再晚一點就有脆皮豬手;除此以外,還有即燒的沙爹串,在i-Thai那一邊;嫌外邊排隊的客人太多,可以填寫店內點意粉的表格,交給店員,廚師便按你的要求為你即煮意粉。

熱食的種類已經有很多,而沙律、冷盤、湯、麵包、水果、甜點等都一應俱全。其中,甜點的種類多之餘,製作亦相當精緻,精緻得令我們不捨得吃,我們怎忍心將可愛的聖誕老人吃進肚子內呢?甜點除了朱古力慕思、各式蛋糕以外,還有雪糕班戟,以及應節的聖誕布甸。

當你忙著吃東西的時候,亦會有店員捧來一盤盤的炸雲吞、粉絲素卷和咖哩羊排。

服務方面,店員服務主動殷勤,態度誠懇有禮。我們悠悠閒閒,一邊聊一邊吃的,一直坐到四點鐘,店員亦沒有催促我們離開,反而在最末的時間,詢問我們吃了甜點沒有。他們是確定沒有客人再添食物以後,才收起外面的食物的。

自助餐期間,聖誕老人會與客人合照、派禮物予小朋友,又有表演、遊戲和抽獎等節目,充分反映了店鋪的心思。這些表演既增添了歡愉的節日氣氛,又令食街變成了一個集吃、喝、玩、樂於一身的場地。坐在我們附近的小朋友都玩得很盡興,拿著表演人員送給他們的長型汽球當作武器互相比武。有小朋友手上的長劍更意外地還掃姐姐的頸勃......幸好這把「長劍」只是汽球,姐姐可以逃過一劫、大難不死。

這一頓聖誕午餐很豐富。吃過燒火雞和聖誕布甸,又可以跟姐姐和妹妹見面,這個聖誕節很圓滿。
  • 烤火雞
  • 脆皮豬手