2023-03-13 419 浏览
家庭活動之後自己來紅磡這邊看看有什麼新知。本身打算去搬了舖的蒙麵,原來搬遷後現在家維邨對面,不過去到發現沒有開舖。不要緊,反正看餐牌,蒙麵已經不是以前那種極之便宜的車仔麵小舖,因為我看見它的特色串燒叉燒,但都要$30一串,和以前的小型車仔麵小店比較,好像昂貴了不少。於是返到芝麻綠豆呢邊,看到不少店舖已經轉手,見到排隊的就是拉麵,印象中另一間快餐店華園,好像以前去過,不過質素都偏向普通。見到另一間海馬,雖然名字挺熟悉,不過應該沒有幫襯過,雖然店子裏邊不太大,客人不太多,座位都算寬闊。心想,這種茶餐廳,應該叫個焗飯都冇死掛,看看它的裝修挺為新式,不是傳統幾十年那種餐室,隨時有伏。睇相估計以前得外賣店,而家做埋門市,本身舊式,而家是有門市的正常茶餐廳。看見有些都是預計弄好「就咁不」那種,在炒物和焗飯之間揀,於是揀選了焗咖喱雞扒飯。果然,焗飯端到來,飯的份量雖然夠多,不過咖喱汁不夠多,有啲是空口吃白飯,非常沒癮;另外亦都由於本身咖喱汁,旁邊的飯沒有汁,又或是預先整好,心知有些飯粒乾都脆,根本你都很難咬得開。除此之外,這兒的焗飯的確明碼實價,分開焗、咖喱、雞扒,三個元素。因為「焗」—它的確放了進
蒙麵,原來搬遷後現在家維邨對面,不過去到發現沒有開舖。
於是返到

見到另一間

焗咖喱雞扒飯。
果然,
,又或是預先整好,心知有些飯粒乾都脆
,根本你都很難咬得開。
除此之外,這兒的
焗飯的確明碼實價,分開焗、咖喱、雞扒,三個元素。因為「焗」—它的確放了進焗爐一下,不過應該是本身整起了,只是翻焗了5分鐘左右就拿出來,完全沒有應有的溫度或是熱燙感
「咖喱」—它的確有咖喱汁,但是根本難以佐吃整個飯,
汁不夠多,味道又完全沒有特別,搞到整個焗飯都比較乾。
「雞扒」—亦都有兩大塊雞扒,不過質地亦都比較乾身,缺乏肉汁
,因此味道比較差。
不過以茶餐廳來說,它的
檸茶味道相當不錯,茶味夠濃郁,檸檬都叫鮮香,以茶餐廳的凍檸茶來說,應該好過大部份餐廳的。50多元的午餐都不算太過昂貴,不過九龍區這麼多選擇,下次再來這邊我都應該唔會再食呢間。
午餐
2021-09-13 618 浏览
我唔認識佢地任何職員,唔知點樣得罪佢地,以前做嘢間學校只可以叫兩間外賣,其中一間係海馬,每次落order,我個餐都有頭髮或曱甴,其實我可以報食環,做人積下陰德,唔驚有報應?
2021-06-27 402 浏览
今日係海馬叫咗一個乾炒牛河,點知上到嚟送錯咗個三文治,同佢地講返佢哋都有禮貌地道歉然後上返黎攞,雖然搞一搞四個字,但係我唔趕時間所以就是但啦,況且態度都好好。乾炒牛河有鑊氣,色澤都靚,以外賣來講質素唔錯!
2021-06-07 283 浏览
炒餸香濃野未平時早餐乜都有得揀又有餐肉炒蛋通粉麵簡單直接,價錢平家常菜乜都有得食好多年嘅老店嗌外賣又得做街坊生意唔差認真品質快、直接、服務好又有薯餅食炒野幾好。
炒餸香濃野未
嗌外賣又得
做街坊生意
唔差認真品質
快、直接、服務好

又有薯餅食炒野幾好。
2021-06-02 80 浏览
依家要叫外賣都離不開外賣平台app個啲,難得仲有餐廳有外賣服務。上次想叫乾炒牛河同豉椒排骨炒河,點知佢同我講河粉沽清,sad左。最後嗌咗個干炒雞扒公仔麵,同一杯凍檸茶。食物來講算係唔錯,分量足夠,等外賣又唔使好耐,大概三個字,但係價錢要$60,都唔算平。不過個外賣先生好nice,仲同我隻貓貓講野,搞笑🥰🥰🥰♥️有時候都唔想喺app度嗌野食,運費嗰啲都幾貴,海馬而家又可以用WhatsApp嗌,基本上都係秒回,其實都OK 㗎!如果住附近都推介呢間嘅外賣㗎!
2019-12-12 833 浏览
食得多公司啲野食,食慣晒。同事介紹俾我。本身都唔抱住好食嘅心態。送到黎其實都唔錯,野食又大份,價錢都算合理。服務態度都ok。叫左幾次都無漏過單,而且都半個鐘內送到。我公司個外國經理都好鍾意食。送餐嗰個叔叔又好禮貌。

食得多公司啲野食,食慣晒。
同事介紹俾我。
本身都唔抱住好食嘅心態。
送到黎其實都唔錯,野食又大份,
價錢都算合理。服務態度都ok。
叫左幾次都無漏過單,而且都半個鐘內送到。
我公司個外國經理都好鍾意食。

送餐嗰個叔叔又好禮貌。
2019-04-21 795 浏览
————————————————————朝早10點半落單 落完佢即回ok 由於距離近 ————————————————————一般半小時到45分鐘就會到————————————————————但過1小時後詢問情況無回應 ————————-————————————cancel單都冇人理 —————————————————/最離譜係到12點佢既回應只係send個午市menu過黎太垃圾啦 吾會再叫 寧願落去買其他茶記
朝早10點半落單 落完佢即回ok 由於距離近
最離譜係到12點
佢既回應只係send個午市menu過黎
太垃圾啦 吾會再叫 寧願落去買其他茶記
2019-04-12 443 浏览
送完返泥一次 再漏左杯野飲沙律既薯仔係生既 雞脾得一面有肉既都唔知係咪循環雞骨泥其他野食勁多油送完返泥一次 再漏左杯野飲沙律既薯仔係生既 雞脾得一面有肉既都唔知係咪循環雞骨泥其他野食勁多油
送完返泥一次 再漏左杯野飲

其他野食勁多油

2019-04-12
外卖自取
2018-06-11 736 浏览
Just ordered delivery from this restaurant,But it’s not really delicious. 2 foods total $75. Not really cheap. Ordered a 奄列,乾到一個點,食左一半已經食唔落,個人喜歡食奄列,但能夠整到咁乾同咁怪都唔易。。。另外叫左個冬瓜肉粒湯飯,味道not too bad, 但個冬瓜好大舊,肉粒偏大粒但都ok。 Overall 2樣野都食唔哂,但睇留言話員工態度唔好,我妹妹都叫過話員工好惡,但我好彩,態度唔錯,正常叫外賣既態度,不過不失。 純粹唔吸引再叫這間外賣。
2017-06-22 1003 浏览
從未遇到過咁嘅垃圾快餐,紅磡送外賣服務嘅少之又少,剛搬到呢區住聽人講呢間只做外賣,心想好吧試下先啦。打電話去叫外賣,個接線小姐態度差到冇人有丶一直催我快點快點,我都要問午餐有乜㗎,之後算啦。求其叫個咖哩牛腩飯吧,等左四十五分鐘都未到,差不多一個多小時先到都算了,打開個飯盒,我x叉y佢丫,得兩塊牛腩加一條牛根,收我50蚊計埋幾蚊貼士⋯⋯我真係唔可能接受到甘既服務態度同呢一盒不知所謂嘅咖哩牛腩飯,食垃圾好過
2017-04-26 638 浏览
我地已經食左呢間好多年 頻頻出現漏單嚟錯食物問題 有一次用whatsapp 落單嗌左兩盒飯 結果只有一盒 我打電話到餐廳查詢 佢一句道歉都冇 仲話我用whatsapp就要預左漏單 咁點解仲要開設呢項服務?然後我講翻漏左嘅餐 佢竟然話一個鐘前賣哂 !!! 咁點解落單時唔講清楚?要收到外賣先知道賣哂,直接唔送而唔通知客人 ? 食物方面非常一般 普通飯盒嚟講價錢亦唔算平但落單嘅人態度十分差劣 有時送外賣嘅伙記仲會問人攞tips 不推介光顧

食物方面非常一般 普通飯盒嚟講價錢亦唔算平
但落單嘅人態度十分差劣

有時送外賣嘅伙記仲會問人攞tips
不推介光顧
2016-12-05 813 浏览
媽媽不在家⋯兩父女懶得煮便叫外賣😜😜下單的人怪怪的⋯我說要鮮茄煎蛋雞扒飯⋯她說「鮮茄要加8蚊⋯茄汁煎蛋雞扒就35蚊⋯要茄汁啦」我們還是堅持要鮮茄~ 她說這個飯要$43~ 我點魚香茄子炆米~ 她說「呢個呢⋯幾錢呢⋯(邊翻紙張) 計住你40蚊先啦~」😱😱😱 不是明碼實價的嗎?就這樣⋯一共$83~ 她還說送餐時會給我們點餐紙~ 七點左右下單⋯大概三四十分鐘送到~ 繁忙時間速度算快 👍🏻👍🏻最後還是收了我們$83~ 說好的點餐紙呢!沒有!所以無從推敲到底魚香茄子炆米多少錢😥😥準備開動~ 爸爸打開飯盒發現⋯⋯說好的鮮茄呢!變茄汁了⋯⋯⋯⋯⋯立刻打電話去⋯又是那一位😒😒她解釋說廚房太忙⋯看到「茄」字就以為是茄汁⋯她說下次點餐退回$8~ 下次??還有下次?連點餐紙都忘了給我還相信你下次會記得退錢??😡😡😡😡 最後送餐的人退回$8~ 錢事小⋯食不到想食的比較重要~ 餐廳的管理跟流程也有問題!食物質素呢⋯就茶餐廳一樣普通⋯份量頗大~ 但以外賣店來說⋯有點貴~
媽媽不在家⋯兩父女懶得煮便叫外賣😜😜

2016-12-03
35 分钟 (外卖送餐)