2023-06-18 202 浏览
Randomly passing this Japanese restaurant seeing their sashimi on menu looking incredibly indulgent and seems waving at me, I immediately went in with my empty stomach.Reading their menu with variety options even including cooked food, I was pretty impressed. Extra rice could be requested for free while each set included free hot green tea/ oolong tea.I ordered Kaihoudon seafood rice bowl. It came out pretty neat. Bright colour seems a good sign of freshness. Sashimi was in thick cut and generou

I ordered Kaihoudon seafood rice bowl. It came out pretty neat. Bright colour seems a good sign of freshness. Sashimi was in thick cut and generous amount. Tuna, scallops, eel and octopus were fresh. Tender with a hint of fresh sweetness. Personally found the sweet shrimp and urchin wasn't their best or as fresh as the rest. Rice portion was just right to last until your last fish bite.

It was pretty funny that the background music was playing English pop songs while it's an Japanese traditional design restaurant.

Staff were nice and friendly. They would introduce their daily special and their signature politely. Opening the door for customers which really gave a good impression.

All in all, not bad.
2023-06-16 191 浏览
魚生飯一直在亞洲地區受到歡迎,它將新鮮生魚片和米飯混合在一起,搭配著醬汁和佐料,成為一道美味可口的料理。我最近有幸品嘗到一家知名的魚生飯專賣店,以下是我的體驗食評。首先,進入這家餐廳,我注意到它的氣氛非常現代和時尚。寬敞的餐廳採用了接待區、簡潔的優雅的家具和木製地板,創造了一個舒適且時尚的用餐環境。接著,我點了一份魚生飯套餐,它包括一碗魚生飯、一碗湯和一份小菜。飯和魚片一起上菜,大口生鮮的魚片視覺效果十分的美味,顏色鮮艷,配料就放在盤子的旁邊。再配上色彩豐富的調料和醬汁,讓魚生飯看起來更加誘人。上一口,新鮮魚片在口中隨著米飯一起融合,米飯的口感很軟糯,才有點黏,加上不同的調料和醬汁,魚生飯的味道更加鮮美。湯和小菜也非常美味,讓這道魚生飯套餐更加完美。綜上所述,這家魚生飯專賣店的魚生飯非常美味,新鮮魚片的口感與米飯完美融合,調味也恰到好處,大小適中的套餐非常物超所值。這裡的用餐環境舒適,服務也很友好,是一個用餐環境非常好,令人驚艷的食物體驗。

2023-06-16 175 浏览
呢間之前已經食過,今日經過見到又想食下🤣海寶井【並】總共有7款海鮮,呑拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子、青瓜,再加咗$40要海膽,好鮮甜好好好食!勁好餸飯🤣而且每一個丼飯都跟魚湯同前菜~隔離有啲啫喱狀嘅醋可以自己按喜好加!勁特別~刺身三點 店員介紹係由日本漁港空運到港,冇經過急凍雪藏,食落真係冇雪藏味同好新鮮~帶子好大粒好厚身好好食!油甘魚都好厚切肥美~Overall 好食又有特色!絕對值得一試!
呢間之前已經食過,今日經過見到又想食下🤣

海寶井【並】

刺身三點

Overall 好食又有特色!絕對值得一試!
2023-06-15 137 浏览
最近去咗北角一間海街丼食嘢,點咗佢哋既招牌海寶丼飯。呢間店真係好正!首先,佢哋既海鮮真係新鮮,每一種海鮮都好鮮美,又唔會太過濃味,保留咗海鮮本身既鮮味。而且,佢哋既飯都煮得好啱口,唔會太軟又唔會太硬,剛剛好。另外,佢哋提供咗湯同埋配料,俾你喺最尾淋落去飯入面,當湯飯咁食,一款兩吃,俾你有唔同嘅體驗。而且,份量都好足,一碗飯已經可以飽肚啦!同埋價錢都幾親民。總括黎講,呢間北角海街丼飯店真係值得一試,特別係佢哋既海鮮丼飯。如果你鍾意日式丼飯,咁就一定要嚟試試啦!

2023-06-14 144 浏览
見尼間d食評同相片不錯, 平日lunch就試試先已經做左功課, 坐低打開餐牌, 就點魚生飯特上5分鐘左右就上菜, 賣相份量睇黎不錯第一啖食口蟹肉...無咩甜味喎再食口海膽...嗯...算甜啦, 無腥再試三文魚籽...咸d喎再繼續食落去, ok la不過不失, 可以一試中途食食下, 個staff哥哥埋黎叫我掉位, spare比人地2個, 我ok la, 佢就幫我搬過去, 直到去到新位坐低, 無補過一句“唔該/唔好意思“整體環境不錯, 食物質素可以, 但staff就唔夠禮貌了, 未食過可以一試埋單170+10%

見尼間d食評同相片不錯, 平日lunch就試試先

已經做左功課, 坐低打開餐牌, 就點魚生飯特上

5分鐘左右就上菜, 賣相份量睇黎不錯

第一啖食口蟹肉...無咩甜味喎

再食口海膽...嗯...算甜啦, 無腥
再試三文魚籽...咸d喎
再繼續食落去, ok la
不過不失, 可以一試

埋單170+10%

2023-06-13 115 浏览
今日喺呢頭收工,同朋友去咗北角嘅海街丼。真係好好味啊!佢專門做當飯,做得真係好好!🤪海寶丼(上)🐟,碗裏面有啲吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、小扇貝、雪蟹、鮭魚子同埋青瓜,每樣食材都新鮮啊!飯都煮得恰到好處,唔會太腍,每一個飯都會配上一個前菜,醋啫喱, 同埋茶漬飯食法,令你一個飯有多種唔同嘅樂趣!醬油吞拿魚丼🐟🐟🐟,裏面有啲吞拿魚腩溶同埋赤身,吞拿魚腩溶真係好嫩,赤身又帶啲嚼勁,醬油汁又啱啱好,令啲飯同埋魚肉都更加香口!總括而言,呢間海街丼真係好正啊!如果你係海鮮控,一定要嚟試下啊!就算唔食魚生嘅朋友都唔緊要,因為餐廳提供左唔同嘅熟食,有滑蛋豬扒飯,鰻魚飯等等。 😀😀😀

2023-06-12 151 浏览
北角匯原來都有海街丼嘅分店一出地鐵就見到,好方便熱辣辣嘅天氣,丼飯係唔錯嘅選擇Lunch Menu好多選擇除咗丼飯之外仲跟麵豉湯.前菜 同 甜品✨日式凍辣蕃茄原個日本蕃茄,新鮮爽甜淋上帶點微辣嘅醬汁,係餐前開胃之選✨廚師精選當中有赤身.海膽.三文魚籽.玉子... 每片都厚切好新鮮特別喜歡口感幼滑嘅海膽,上面舖上爽口洋蔥絲同紫菜,令口感更豐富✨炸鰻魚紫蘇葉包著肥美嘅鰻魚炸得金黃香脆,外脆內軟無幼骨夠乾身唔油膩,一試愛上

北角匯原來都有海街丼嘅分店

一出地鐵就見到,好方便
熱辣辣嘅天氣,丼飯係唔錯嘅選擇

Lunch Menu好多選擇
除咗丼飯之外
仲跟麵豉湯.前菜 同 甜品

✨日式凍辣蕃茄
原個日本蕃茄,新鮮爽甜
淋上帶點微辣嘅醬汁,係餐前開胃之選

廚師精選
當中有赤身.海膽.三文魚籽.玉子...
每片都厚切好新鮮
特別喜歡口感幼滑嘅海膽,
上面舖上爽口洋蔥絲同紫菜,令口感更豐富

✨炸鰻魚
紫蘇葉包著肥美嘅鰻魚
炸得金黃香脆,外脆內軟無幼骨
夠乾身唔油膩,一試愛上
2023-06-12
2023-06-11 150 浏览
海街丼係日本過江龍,餐牌主打魚生丼,亦有沙律、揚物同小食等食物提供。餐廳採用居酒屋木系裝潢,仲有吧枱設計,並以富日本風味嘅布藝作裝飾。店員都幾nice❤️上海寶丼 $160 吞拿魚 | 油甘魚 | 章魚 | 穴子 | 蛤蜊 | 小扇貝 | 真雪蟹 | 鮭魚子 | 青瓜上海寶丼配料好豐富,份量十足,包含以上材料,全部都切成一粒粒,全部都鮮味十足😊食法首先混合醬油同芥末,試試魚生的鮮味;然後再將特製「壽司醋果凍」溶入米飯;食到咁上下,再加入餐廳用鮮魚秘製嘅「魚介出汁」,混成茶漬飯享用❤️非常滋味。兩點刺身 $110吞拿魚 | 帶子刺身直接由日本空運到港,所以每日材料都唔同,今日就係吞拿魚同帶子🤗吞拿魚甘香鮮甜,魚味濃郁,而且含脂量少、肉質有咬口;帶子肉厚味甜,極富彈性,味道鮮甜。燒明太子 $45將明太子灸燒到呈金黃色,香氣濃厚,鹹香鮮味❗

上海寶丼 $160

兩點刺身 $110
吞拿魚 | 帶子
兩點刺身

燒明太子 $45
將明太子灸燒到呈金黃色,香氣濃厚,鹹香鮮味❗
燒明太子

2023-06-07
兩點刺身
燒明太子
2023-06-10 116 浏览
廚師兩點($230)d飯唔會太酸,魚生好新鮮,油脂分佈得好均匀而且唔腥😂😂😂😂至於海膽有淡淡ge甜味。最特別ge係食剩ge飯可以整茶ji飯,d飯變得好綿,配埋d好有魚鮮味道既魚湯,好好食👍🏻👍🏻照燒雞肉飯($120)呢個照燒雞肉飯好有驚喜,本身以為係一個好普通既照燒雞肉丼😂😂但點知d雞全部都係炸過,個雞皮燒到好脆,裡面d雞肉就好嫩滑,外脆內嫩,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
廚師兩點($230)

照燒雞肉飯($120)
2023-06-06 215 浏览
海街丼鰂魚涌分店已經幫襯過數次,質素一向穩定。今次朋友相約北角,又想食日本野😋就決定試試北角嘅分店午餐😚🍅日式凍辣番茄原個剝好皮嘅蕃茄,蕃茄肉厚又juicy,配上特製嘅醬汁,🌶辣辣地又酸酸地,十分開胃,好適合夏日炎炎食😛廚師精選套餐已經包括左🥣麵豉湯、前菜、🍵茶和日本醋啫喱~前菜係類似細個金色銀色包裝嘅🐟吞拿魚粒🤣充滿童年回憶🤣 麵豉湯味道適中,唔會過鹹或者太淡~ 廚師精選嘅餸包括油甘魚、中陀螺、三文魚子、海膽和玉子等,所有食材均十分新鮮肥美✨特別係海膽😋😋😋 我自己鍾意加日本醋啫喱落啲飯到一齊食,會更加開胃☺️另外上面嘅蔥和紫菜令到個飯更加香口👍🏼🐷滑蛋豬扒丼套餐亦都包左🥣麵豉湯、前菜&茶~ 豬扒係厚切,份量好足😆另外滑蛋加咗🧅洋蔥~甜甜地令到個飯更易入口😍推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🍅日式凍辣番茄

廚師精選

🐷滑蛋豬扒丼

推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
2023-06-06 150 浏览
今日叫左一個海宝丼(上),新鮮,包括吞拿魚,油甘魚,章魚,穴子,蛤蜊,小扇貝,真雪蟹,鮭魚子,青瓜,最好味系最後的湯飯,另外叫左一個京蔥味增燒雞丼,唔錯,一份炸雞件,可以,一份日式炸豆腐,好味,一份柚子蘿蔔,份量較少,一份炸油甘魚鮫,有啲鞋,份量夠多,始終成$200,另加一個白飯
2023-06-02 166 浏览
趁住新年假去行下市集、食下好嘢😆🥳今次嚟到北角,就決定試下名氣幾高嘅海街丼~海寶丼[上]舖滿半碗蟹肉😍另一半就包括吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子同青瓜🍱蟹肉同其他魚類都好似有淡淡嘅麻油味🦀好似有少少蓋過咗蟹肉同海鮮嘅鮮味🥹鍾唔鍾意個調味就見仁見智啦!🤣Set仲包括前菜(腐皮)、麵豉湯,最特別係壽司醋啫喱🤩飯底本身無調味,可以按照自己需要加落去😌前菜同湯就不過不失啦~🍱海寶丼[上]($125)🦀雪場蟹丼($160)食物 🌟🌟價錢 🌟🌟環境 🌟🌟🌟服務 🌟🌟🌟推介 🌟🌟···北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖#foodie #hkfoodie #hkig #北角 #北角美食 #香港 #香港美食 #lazfoodynorthpoint跟住我地搵食◉‿◉ @lazfoody_ 💛

🍱海寶丼[上]($125)
🦀雪場蟹丼($160)

食物 🌟🌟
···
北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖

跟住我地搵食◉‿◉ @lazfoody_ 💛
2023-06-01 136 浏览
早前去過鰂魚涌那間海光丼覺得食物不錯,尤其刺身🍣非常新鮮,適逢這天有朋來自遠方,表示想吃🇯🇵日本菜,於是帶她到她下榻酒店附近的這間分店試試。店內的設計和裝飾與鰂魚涌分店類似,同樣有個半開放式廚房,但座位則沒有鰂魚涌店寬敞,比較難打卡😂。🍣醬汁吞拿魚丼 ($190)吞拿魚肉無筋,鮮味濃郁,吞拿魚蓉軟軟糯糯,而三文魚籽鹹鹹香香。隨餐附送梅子啫喱,是一種日本特有的調味料,口感酸爽,搭配海鮮令鮮味更突出。另外還有一樽鯛魚湯,吃到一半時可加入飯裡變成茶漬飯,又可吃出另一個味道。🍛滑蛋豬扒飯 ($120)表面看似普通的滑蛋豬扒飯,但滑蛋要做到真正夠滑不容易。吉列豬扒炸到外脆內軟,肉質也自嫰滑,炸粉亦不會過厚。平日晚飯時段有不少人光顧,需要等位,證明此食店口碑不錯,喜歡日本魚生的朋友不容錯過❤️。✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧🍱海街丼 (北角匯二期) @umimachidon.hk📍北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖其他分店:📍鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖📍九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心B1樓B145號舖📍將軍澳重華路8號東港城1樓1

🍣醬汁吞拿魚丼 ($190)

🍛滑蛋豬扒飯 ($120)

🍱海街丼 (北角匯二期) @umimachidon.hk

✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

#海街丼 #北角美食 #北角 #北角匯 #日本料理 #日本直送 #居酒屋 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hklife #hkgirl #hkig #hongkongfood #hongkongfoodie
海街丼都開咗一段時間,更越開越多🔥一直好想試吓呢間日本過江龍🍱除咗魚生、海鮮丼飯,亦會有熟食選擇北角分店算係近期新開,一進店內立刻感受得到滿滿嘅和風⛩️彷彿一下子就去咗日本嘅感覺,裝潢以唔少深色木桌子和裝飾;有點居酒屋感覺,氣氛都不錯👍🏻海寶丼 (HKD$160)人氣之選 🔝當然唔係浪得虛名!裡面有好多唔同嘅刺身,例如吞拿魚、油甘魚、穴子、扇貝、雪蟹、鮭魚子、青瓜,食得出嘅鮮甜味美,飯呈微溫,本身冇加醋調味,反而係另跟一碟醋啫喱,可以按自己口味調校返酸度,味道冇咁單調,幾特別💯而呢個丼更可以兩食✌🏻差不多剩三份一嘅時候;細心地用暖壺裝住嘅鯛魚湯,倒出黎時仲熱辣辣;加入溫熱魚湯一齊食,味道淡淡的不但冇搶去刺身嘅味道,更提昇整個飯,一個價錢兩個食法,抵食👍🏻時令刺身三點 (HKD$160)另外仲叫多咗個刺身三點拼盤🐟有油甘魚、吞拿魚同帆立貝,味道同樣新鮮爽口,非常鮮甜😋

海寶丼 (HKD$160)

時令刺身三點 (HKD$160)
2023-05-17
今日去咗呢度附近探朋友,天氣熱辣辣出哂汗,一出地鐵站即刻睇吓有咩食,行咗大概3分鐘到見到呢間食日本嘢幾好就入咗去食😂-環境幾舒服,裝修偏向日本居酒屋風格,仲有好多日本擺設~賞心悅目😎-醬汁吞拿魚丼 $160我哋叫咗一個套餐再加刺身套餐包含醃茄子同加左醋既蒟蒻酸酸地幾開胃麵豉湯啲紫菜都幾多幾夠味😋用醬油醃過嘅吞拿魚鮮味提升咗仲有啲吞拿魚蓉同三文魚子撈埋一齊食好有層次每樣材料都好新鮮飲綠茶或者烏龍茶就免費仲有凍同熱選擇~如果轉汽水或者橙汁就要加$5都幾親民🥰-時令刺身三款 $160有油甘魚、吞拿魚、帶子帶子超鮮甜又爽彈吞拿魚油甘魚好厚切鮮味好滿足🥰-食完仲可以喺商場入邊行下街去下一田超市😆

醬汁吞拿魚丼 $160
仲有啲吞拿魚蓉同三文魚子
撈埋一齊食好有層次
每樣材料都好新鮮
飲綠茶或者烏龍茶就免費
仲有凍同熱選擇~
如果轉汽水或者橙汁就要加$5
都幾親民🥰

時令刺身三款 $160
有油甘魚、吞拿魚、帶子
帶子超鮮甜又爽彈
吞拿魚油甘魚好厚切鮮味