2020-11-28 124 浏览
這家cafe想試很久了Meun是透明的,很精美兩個人都點了定食飯糰可以自選口味是自家制的哦,不錯吃還有主食也是自選的,巧合地大家都點了關東煮收銀處有個小小的蛋糕櫃,還有店主推介精品咖啡(menu沒有的)有是日口味的蛋糕,還有吐司可以點如果有時間的話,好想跟店主研究下芝士蛋糕呢XD手沖咖啡真的不錯沖咖啡前,店主會先給客人嗅一下咖啡才沖,覺得很貼心店主推介了「天堂鳥」給我,說女生都應該會喜歡有微微的水果糖香氣,真的不錯朋友的咖啡有濃濃的酒香,也很不錯(偷嚐一點點XD)芝士蛋糕也不錯,有加檸檬汁好捧 (笑就是有點點個人不喜歡的成份(其實蛋糕是ok的)吐司是即叫即做,我們點了御好燒口味的有驚喜呢,很好吃有機會再去💜💜💜💜💜💜其實大角咀也有很多文青類cafe,不要都迫在深水埗啊XDD
這家cafe想試很久了

Meun是透明的,很精美
兩個人都點了定食
飯糰可以自選口味是自家制的哦,不錯吃
還有主食也是自選的,巧合地大家都點了關東煮

有是日口味的蛋糕,還有吐司可以點
如果有時間的話,好想跟店主研究下芝士蛋糕呢XD

手沖咖啡真的不錯
沖咖啡前,店主會先給客人嗅一下咖啡才沖,覺得很貼心
店主推介了「天堂鳥」給我,說女生都應該會喜歡
有微微的水果糖香氣,真的不錯
朋友的咖啡有濃濃的酒香,也很不錯(偷嚐一點點XD)

芝士蛋糕也不錯,有加檸檬汁好捧 (笑
就是有點點個人不喜歡的成份(其實蛋糕是ok的)

吐司是即叫即做,我們點了御好燒口味的
有驚喜呢,很好吃

有機會再去💜💜💜💜💜💜

其實大角咀也有很多文青類cafe,不要都迫在深水埗啊XDD
2020-11-23 77 浏览
I seriously cannot catch up with the rate new cafes are opening in Hk. Finally got the chance to try this new cafe in my neighbourhood. For the vibe, is super relaxing. If you like Chinese literature, they have Chinese poems projected on the wall.For the coffee, I tired the hand drip version. Oh well, is not bad, but also not that good.... my friend said the food tastes good. So maybe better to grab a bite there instead next time.
2020-11-21 103 浏览
約左舊同事聚舊,一大班人講下是非。所以我地揀左係大角咀嘅浮生聚一聚。我地叫左焙茶芝士蛋糕,黑芝麻芝士蛋糕,一杯85%濃度嘅凍朱古力同一杯留白(牛奶加expresso)。😋🌀 黑芝麻芝士蛋糕 $48蛋糕好香芝麻味,亦同時平衡到芝士味,兩個味道中和後相對地夾㗎,抵讚!🌀 焙茶芝士蛋糕 $48焙茶味對比黑芝麻味下,焙茶味唔太夠,蛋糕口感好綿密。🌀 伯利茲產 85% $58沖出黎後朱古力味道好香好濃而且賣相好好。因濃度較高亦無落糖,味道有啲苦,飲唔慣。🌀 留白 $42個人認為好特別。除在賣相靚外,佢咖啡味道好香,配搭牛奶飲,連我唔飲咖啡都飲得到浮生係一間好嘅cafe,滿足你可以坐係到同朋友傾下計,又有靚食物同靚環境比你打卡影相。正呀!🤘🏻😍

🌀 黑芝麻芝士蛋糕 $48

🌀 焙茶芝士蛋糕 $48
焙茶味對比黑芝麻味下,焙茶味唔太夠,蛋糕口感好綿密。

🌀 伯利茲產 85% $58

🌀 留白 $42
2020-11-09
  • 黑芝麻芝士蛋糕
2020-11-20 85 浏览
在這裡, 經常有人等位, 但又不會很急趕客走, 就是給我慢活的感覺, 是CAFE 主打, 但又有輕食, 當主食也可以,  好日系。在此, 有些食客很似是熟客, 可以和店服員閒話家常,  還有食客帶靚狗狗入來慢慢食野飲Cafe ,  店服員又同靚狗玩,  真係好慢活 feel, 店內坐位不多, 得十幾個位,  除了幾個bar table 位, 全部都貼窗。 食物方面都是日本輕食, 賣相最合打卡了, 旁邊的食客讚燒鯖魚很好味。
2020-11-08
2020-11-13 109 浏览
難得的平日休日,特地到訪這間人氣的CAFE吃個午餐,想不到還是要排隊等候。在店舖門口捕光捉影拍拍照,約15分鐘就入座了。食物選擇以日式飯團定食或輕食為主,我們二人都未食早餐,二話不說當然要選定食!1. 豚肉角煮+糖心蛋+柚子蓮藕+飯團2. 關東煮+芝麻茄子+骨頭腸+飯團3. 飲品選了 PERU 70% CHOCOLATE,精品朱古力當然不是粉沖成,而且不會很甜,飲完口腔有點回甘。另外一杯EARL GREY LATTE都相當唔錯,茶味濃,同牛奶平衡得好好!

1. 豚肉角煮+糖心蛋+柚子蓮藕+飯團

2. 關東煮+芝麻茄子+骨頭腸+飯團

2020-10-29 223 浏览
早排賣行廣告 特登入大角咀睇下係咪真係咁正😂 但試完之後覺得很一般 大角咀有好多黃店 早知食其他黃店 呢一間係無資料 唔知係藍定黃 🤷🏻‍♀️叫左定食$78 -主食:關東煮-鹽飯團-自選飯團 :五目雞肉-小食: 醬油蛋-小食:芝麻茄子 所有嘢食都好普通其實🙈 冇話邊個特別好味或者出色但係一定要講吓嘅係個醬油蛋 我本身以為係醬油浸糖心蛋 點知原來係醬油上邊打咗隻生雞蛋🤦🏻‍♀️ 唔識食 心諗咁都係一味🤦🏻‍♀️Ice latte and Ice Americano

叫左定食$78

-小食:芝麻茄子

所有嘢食都好普通其實🙈 冇話邊個特別好味或者出色

Ice latte and Ice Americano

2020-10-27 139 浏览
今日去左日式文青我去既時間已經2點幾 都幾多人 一直都有人排隊店裡面以綠色白色為主調顏色 視覺非常舒服 一入門口就有一個投影機 投射牆上面文學作品 *陳雋弘老師 「夢境」節錄**也斯老師 「城市風景」*可見店主非常詩意因為我未食lunch 又黎我既絕投 早餐午餐下午茶 一次過食 女士見到食物總係眼闊肚窄咩都想試 呢度都可以滿足到呢個願望定食可以自由配搭 岩曬多心既我自選飯團 +鹽味飯團 +自選主食 +配菜兩個 非常豐富自選飯團 有三款可以揀 1.七味吞拿魚 2. 五目雞肉 3. 梅。十六(夏日限定)主食1.關東煮 🍢 2.豚肉角煮 3. 照燒雞肉配菜1.醬油蛋 2.骨附腸 3.芝麻茄子 4.麻醬豆腐 5.柚子蓮藕片 6.唔記得左......😅我揀左咩呢 飯團: 五目雞肉飯團 主食: 照燒雞肉原本想要豚肉角煮 但係已售罄 配菜:醬油蛋柚子蓮藕片講下味道先, 照燒雞肉味道叫岩岩好 係略為焦一啲 都可以接受 五目雞飯團🍙牛蒡味道會比較重 配菜方面 今日改左menu 變咗糖心蛋 其實我好鐘意糖心蛋 所以完全唔失望 仲覺得非常好食 柚子蓮藕都清新爽脆 另外 我同朋友叫左杯沫茶latte 無糖 e
今日去左日式文青

女士見到食物總係眼闊肚窄咩都想試 呢度都可以滿足到呢個願望
定食可以自由配搭 岩曬多心既我
自選飯團 +鹽味飯團 +自選主食 +配菜兩個 非常豐富
自選飯團 有三款可以揀
1.七味吞拿魚 2. 五目雞肉 3. 梅。十六(夏日限定)
主食
原本想要豚肉角煮 但係已售罄
配菜:
醬油蛋
柚子蓮藕片
另外 我同朋友叫左杯沫茶latte 無糖 early grey , 茶係一個精選 聞落去有一陣薄荷香 飲落有一陣花香 帶少少水果酸味 ,個人幾鐘意, latte 就不過不失
食物分量以我黎講剛好 唔太多又唔太少
男士就可能要考慮追加其他食物

呢度另外仲有精品咖啡 鐘意咖啡既話都可以去試下

整體黎講 都幾好

價錢:$78 一個set 我覺得都算ok
(如果大家想食豚肉角煮 就要早d 去喇)
  • 定食
2020-10-24 127 浏览
這樣的日系輕食cafe比較少,難得屋企附近有一間,即管過去睇吓會唔會要排長龍。幸好1:00pm過到去,無人等位並有食客剛要離開,所以很快便可以安排入座。上次朋友跟我說對這店感覺麻麻,坐得太密,壓迫感好大。但我今次去,檯與檯之間距離都幾大,兩個人坐四人位,所以空間感足夠,令我於疫情下都有啲安全感。全店裝修簡約舒適,入門位的牆壁上有歌詞投射,好文青feel。店舖簡潔乾淨,其實都幾舒服。餐牌上食物選擇不多,但和式食物都係我哋喜愛的,所以都不難下決定。兒子選的關東煮份量屬小份,味道不錯。加埋兩種小食合共$48,話平唔平,話貴又唔算貴。我點了定食套餐,兩個飯糰,配上汁煮豚肉角及兩個小食,合共$78,算是ok。食物因為係日系和式,比較清淡。梅子飯糰為冬季限定,不過一點梅子味都無,如果可以在飯糰內加入一粒梅子,應該會好味好多。其他尚算不過不失。今日唔知點解,竟然傻下傻下叫左杯Americano,應該叫手沖咖啡才對,下次會再試。沒有加一服務費,尚算可以。

沒有加一服務費,尚算可以。
2020-10-19 164 浏览
中午時份來到浮生 剛好沒人等候很快便可以進去了這裡日光充沛 設計也很文青屏幕上地板上都印有詩句 可以很容易拍到好看的照片食物以輕食為主 味道正常 角煮整得不錯 肥而不膩素食的雜菌烏冬不過不失 不會有大驚喜飲品有中上水準 最喜歡85%的可可 朱古力味很香濃 伯爵茶和鮮奶綠茶也做得不錯 拉花很好看總結:這裡不收切餅費用 店員態度也很親切很適合和朋友一起聊天chill下不過最好避免繁忙時間來不然看到玻璃外長長的人龍要很厚面皮才能繼續坐😆
中午時份來到浮生 剛好沒人等候

鮮奶綠茶&伯爵茶
  • 熱鮮奶伯爵茶
  • 伯利兹產85%可可
2020-10-12 154 浏览
見朋友影d相甘文青所以去左試,不過足足排左1個鐘...的確很文青feel,食物一般,份量細但價錢不算便宜,男人食就唔夠咖喇,我同朋友2個女仔就還可以....可能等太耐先有得食,實在太餓....我地食完已經講緊晚餐。但等既時候,店員送上冰水,很體貼。講番食物,其實真係好普通,不過都幾岩文青去打卡,cheese cake都無咩cheese味。如果要等甘耐,又唔坐得耐(太多人等好大壓力),空間其實都可以放多一兩張台....我同朋友都唔覺得會再幫襯....因為無咩特別再吸引我地番去食....整體都可以的~可以一試。
柚子cheesecake
1K
2020-10-07 124 浏览
近年來Cafe越開越多,全部都各有風格和特色。自疫情在世界各地爆發後,旅遊都變得遙遙無期,找間咖啡店歇歇,不失為抗疫之下的一個舒緩壓力的方法。裝潢走簡約風格,採用了落地玻璃設計,能夠引進自然光,加上木質桌椅給人溫暖的感覺,氣氛舒適休閒,讓客人可以在浮華忙碌的城市裡靜下來放空一下。柚子芝士蛋糕 ($45)質感柔滑,柚子味道香濃,甜甜酸酸,味道清新。mocha ($42)朱古力味頗濃,但略嫌欠缺了些甜味。

柚子芝士蛋糕 ($45)
質感柔滑,柚子味道香濃,甜甜酸酸,味道清新。

mocha ($42)
朱古力味頗濃,但略嫌欠缺了些甜味。
2020-09-27 209 浏览
我個人係超級唔鍾意排隊的🤯,但係呢間浮生就成日都好多人🤦🏻‍♀️,所以我放假早起身,趁朝早冇乜人,就落咗去浮生食早餐🥣.早餐食物選擇唔多,得梅味飯團🍚,吐司🥪同埋cheescake🍰,雖然見到個培茶cheescake好似幾正🤤,但係晨早流流冇理由食甜野🤭,所以去咗個御好燒風味吐司🍞,另外叫咗杯early grey tea latte ☕️.Latte好香early grey味😋,唔甜,吐司都可以,味道似大阪燒🇯🇵,朝早chill下嚟食早餐都ok的😌
2020-09-08 388 浏览
文青cafe癮發作💕大食仔次次都要半拉半哄先肯同我去🙃事關去親cafe都係食唔飽/唔好味🤣今次強逼左佢陪我試浮生😽·🍱定食($78)配搭包括自選五目雞肉飯團🐥鹽飯團🍙豚肉角煮🐷骨附腸🍖和風豆腐✨睇落好似好多野食,但份量不多~勝在賣相吸引,打卡一流🤪豚肉角煮好軟腍入味,但真心有點肥膩~連大食仔都表示肥到唔食,女仔要諗諗🤣和風豆腐好普通地淋上麻醬,自己都做到🤗飯團就真係⋯淡而無味🙂我地拎左黎浸醬油蛋食,perfect🤣·🥢輕食($48)加配七味吞拿魚飯團(+$12)配搭選擇了關冬煮(小)醬油蛋🥚柚子蓮藕🍋如果要簡,飯團首選吞拿魚口味🐟 柚子蓮藕絕對係整餐最驚喜最高質既食物!!口感爽脆~·🖤黑芝麻芝士蛋糕($48)見到黑芝麻總係會忍唔住手點左🤤望一望電話姐,俾大食仔食左半份😦食落淡淡黑芝麻香,甜度如果低一點會更好😆不過伴上碟邊黑芝麻醬,好!好!味!·☕️Flat White ($42) 拉花好美啊!·📍浮生大角咀晏架街8號地鋪

☕️Flat White ($42) 拉花好美啊!

📍浮生
大角咀晏架街8號地鋪
▲浮生Cafe簡約裝修風格,無論係想Chill下或打卡都好適合。大角咀日系Cafe「浮生」,相信Cafe精都耳熟能詳,前幾日我終於去了!一聽到浮生,就令我諗起名句:「偷得浮生半日閒」。係繁忙都市生活中,捉緊放鬆一刻!店名真係勁有詩意!另外,店內仲會用播放器播不同嘅短詩,充滿文藝氣息,形象討好。造訪當日,排隊嘅人相當多,排了約45分鐘才入座,不塊係人氣咖啡店。值得一讚係,等待期間,店員攞咗杯冰水比我哋飲下,好體貼。▲白、湖水綠、木傢俱,簡單設計反而令人受落。▲店內投影機,經常播放唔同短詩,好文藝feel!▲透明餐牌,成件事都好文青。打開Menu,浮生主要係供應日式輕食為主,好似不同口味飯團、關東煮、豚角肉煮、照燒雞肉、豆腐、骨附腸、烏冬.....等等,定食套餐除了飯團外,仲可以自選1款主食,2款配菜,具有一定自由度。飲品方面,除大眾化嘅意式咖啡,又有特調嘅西西里咖啡、咖啡炸彈、滴漏咖啡等等,以Cafe嚟講,整體做得幾高質。▲浮食食物主要簡單嘅日式輕食為主。▲定食無論主食或配菜都可以自己揀,幾有自由度。✦定食套餐 HK$78(+1個飯團HK$12)呢個套餐組合如下:自選飯團1個+鹽飯團1個

▲白、湖水綠、木傢俱,簡單設計反而令人受落。
▲店內投影機,經常播放唔同短詩,好文藝feel!
▲透明餐牌,成件事都好文青。

▲浮食食物主要簡單嘅日式輕食為主。
定食套餐(另加飯團,每個HK$12)
▲定食無論主食或配菜都可以自己揀,幾有自由度。

✦定食套餐 HK$78(+1個飯團HK$12)

呢個套餐組合如下:自選飯團1個+鹽飯團1個+主食1套+配菜2款。自選飯團我揀咗雞肉5代目,主食揀咗關東煮,配菜則是骨附腸同和風豆腐。
▲味道方面,我覺得整體一般。雞肉5代目飯團夠味,不過餡料偏少。鹽飯團真係一舊飯+鹽+紫菜,無咩味,齋食有啲Dry。
▲關東煮有白蘿蔔、炸魚肉餅及竹輪。
▲骨附腸味道唔錯,最愛佢脆脆嘅外層。

至於關東煮,入面嘅炸魚肉餅有芝士,我覺得都OK,至於配菜,骨附腸外層脆脆地,好好味,和風豆腐就正常發揮。
鮮奶抹茶
✦鮮奶抹茶 HK$48 (cool)

▲呢個杯斜斜地,幾別緻。味道方面,唔甜,但抹茶好香濃,香味好突出,感覺OK。
Flat White
✦Flat White HK$42

▲朋友order Flat White,佢覺得奶及咖啡嘅比例幾好,咖啡偏Nutty,帶有濃郁堅果香,少少嘅奶泡,令啡體更細滑,水準唔錯。
▲附上門口照,Cafe一面係全落地玻璃,採光度高,影相光線好靚。
2020-08-25
  • 定食套餐
咖啡店選址唔錯,剛好位於人多車多嘅旺角同熱鬧嘅大角咀小社區交界,有一份獨特嘅寧靜🎋。樓上亦係頗有格調嘅服務式住宅公寓。.喜歡綠白相間嘅設計,落地玻璃採光度高☀️;空間感比想像中大,唔計吧檯只有數檯,唔會有壓迫感。.▨ 自選定食 (HK$78): 飯團揀左七味吞拿魚,另配一件鹽飯團🍙。同配菜「醬油蛋」好夾,本身係日本米已經加分,沾一沾蛋汁更滑更軟熟。想食清啲所以要左關東煮,大根夠腍,另有年糕魚餅同竹輪🍢。.▨ 燒雞冷拌烏冬 (HK$68): 唔同口味所用嘅米飯同烏冬都各有不同,從細節可見店舖嘅用心。扁身嘅冷烏冬🥢配特製微酸醬汁,幾有驚喜又開胃。.主打日式輕食,份量唔太多。其他選擇仲有吐司、蛋糕。平日中午不妨一個人嚟坐下。

燒雞冷拌烏冬

午餐