2010-01-20 29 浏览
比我踩到爛的老尖有新商場,當然要去逛逛,試試菜. 是日有個不速之中途介入飯局, 由2人變3人 因為好肚餓,所以邊間有位去邊間...入了浪漫館橫浜.豬扒 --不能留印象,沒有特別... 蠔-- 好味伴菜 -- 雖然是配角,但它是經常令我想起"丼吉"的原因. "丼吉" 有2種調味醋, "浪漫館" 有1種, 更要我幾乎倒整瓶醋才夠味.炸物不夠吃,但此店不可side order. .如要加炸物,一定要跟飯...多一個飯,這個我負擔不來!!於是決定轉場再食第二間.
豬扒 --不能留印象,沒有特別...
蠔-- 好味

於是決定轉場再食第二間.
2010-01-14
2010-01-15 29 浏览
One of my friends has recently opened up Romankan Yokohama (浪漫館横浜), having negotiated the franchise rights from Japan. This Japanese pork cutlet (とんかつ) specialist has won praise recently from some of my foodie friends, so I decided to hop across the harbor for a quick bite at lunch.My body's been a bit out of whack for the last few days, and I could definitely see signs of "heatiness" (火氣/熱氣). So I decided to order the refreshing tomato salad. The plate of refrigerated tomatoes was indeed col

My body's been a bit out of whack for the last few days, and I could definitely see signs of "heatiness" (火氣/熱氣). So I decided to order the refreshing tomato salad. The plate of refrigerated tomatoes was indeed cold and refreshing, with a decent dressing. I think it definitely helped restore some balance.

Since the restaurant's logo includes the phrase 手つくりカツサンド - meaning "handmade pork cutlet sandwich", it's pretty obvious what one should order here! This was absolutely yummy. The small piece of pork cutlet was done really well - crispy and flaky crust wasn't too thick. The pork inside was very tender and juicy. The sandwich was made with one single piece of toast, which was folded so that none of the sauce would escape. To do this the bread must be a little moist before being toasted or grilled, or else the bread would simply break into flakes if it were too dry. I finished this baby in a few bites, and wanted another one immediately...

Now that I've had the sandwich, I'll need to come back a few more times to try out the other usual suspects like katsu-don (カツ丼), sirloin pork cutlet (とんかつ)... I think my friend's got a pretty good thing here, and I wish him much success!

original blogpost with pictures: http://chi-he-wan-le.blogspot.com/2010/01/romancing-pig.html
2010-01-14
2010-01-13 5 浏览
昨天在isquare睇完戲就飛奔去漫館橫浜,因為之前看到有很多人贊所以跟友人決定試一試~但很失望吉列豬扒--肉質太鞋味道也不覺得特別好吉列豬柳--肉質較豬扒嫩滑但味道都是不覺得有咩特別吉列蝦拼特選廣島蠔--蝦無味蠔感覺不新鮮,服務本來都幾好但比其中一位妹妹仔拉低左佢應該好累掛,幾他人禮貌都算不錯加茶收盤都好快,重有食完太家都超口渴,以上質素唔值收呢個價錢,應該唔會再去嘍><
昨天在isquare睇完戲就飛奔去漫館橫浜,
因為之前看到有很多人贊所以跟友人決定試一試~
但很失望吉列豬扒--肉質太鞋味道也不覺得特別好
吉列豬柳--肉質較豬扒嫩滑但味道都是不覺得有咩特別
吉列蝦拼特選廣島蠔--蝦無味蠔感覺不新鮮,
服務本來都幾好但比其中一位妹妹仔拉低左佢應該好累掛,
幾他人禮貌都算不錯加茶收盤都好快,
重有食完太家都超口渴,
以上質素唔值收呢個價錢,應該唔會再去嘍><

吉列蝦拼特選廣島蠔
吉列豬柳
吉列豬扒
2010-01-12
2010-01-12 10 浏览
去完IMAX 睇戲後落黎搵野食,間間都要等位,見呢間來自日本,專門做吉豬,就決定試下喇!叫左一個滑蛋豬排便當及吉列豬柳天婦羅定食。餐前附送嘅蕃茄沙律幾好,服務都唔錯,遲黎嘅定食,我都未吹佢,但職員自動地幫我跟及講唔好意思,good!1)滑蛋豬排便當-豬排俾便當盒焗到稔哂,已經無吉列感覺,蛋夠滑,但飯裡面嘅洋䓤汁太鹹2)吉列豬柳天婦羅定食-買相炸得過左火少少,粉比較厚但可接受,豬柳比豬排好食,但味道只係一般如果只係普通嘅餐廳,對吉豬嘅要求唔會太高,但浪漫館係吉豬專門店的話,以呢個水準絕對不能稱為專門店。

蕃茄沙律
滑蛋吉豬便當
吉列豬柳天婦羅定食
2009-12-31
2010-01-06 26 浏览
只去過兩次橫浜,一次是日本韓國舉行世界盃那次觀戰,ニ是數年前去中華街的一次,記得不是在咐近各的JR站下車,而是由櫻木町下車繞一圈行過去,對中華街內的無餡肉包、千七円一份的蝦仁炒蛋興趣不大!一直走到紅磚倉庫咐近買了一份這裡出品的豬排三文治吃,味道真的不錯!後來在台灣也見過分店,不過一直沒機會坐下試清楚.上次來 I Square感受了山頭火的扎幌風味的温暖,這次再來也希望嚐嚐橫浜的浪漫炸物!這天中午來到,門面的裝飾和本店相近,但室內則普通得出奇,檯檯櫈櫈叫人無法聯想起日本,唯一像樣的道具是侍應用來加茶的茶壺.坐下來望著餐牌三心兩意,最終選了吃海鮮!例牌奉上芝麻一碗,仿忽在香港吃吉列一定要自己磨芝麻似的!(奇怪地在日本反而未見過)下了醬汁之後真的吃得出其中的芝麻味嗎?檯面上用來給吉列蘸的醬汁味道太酸!像有點藥材味似的,不太討好!(建議直接向侍應多要一碟沙律醬用來蘸更好!)而給椰菜絲用的柚子味醋汁也是太酸.特上炸海鮮定食----有一隻蠔、一隻帶子、兩隻蝦及一件西蘭花,炸物的表面很少油份,但從外觀判斷也知是非常厚粉!(雖然吃吉列食品厚粉不一定就代表是差,做得好的話一樣好吃!)蠔,咬開後中間大量出
坐下來望著餐牌三心兩意,最終選了吃海鮮!
蠔,咬開後中間大量出水.味道帶腥不太新鮮!
帶子,是珍寶的Size,非常厚肉,但味道偏淡.
蝦,非常厚粉!感覺像吃美式炸熱狗棒!這裡的海鮮不太新鮮.還有是感到上粉上得太實,炸出來外皮雖不會一塊塊鬆脫但也不太鬆脆.吉列海鮮類始終是井吉做得出色很多!
配餐的椰菜絲切得幼細,但白飯則差了一點,用的是普通米及煮得太黏!
唉時墮 Call He----新張期內免費贈送,如果付連加一要$30的話,喝水罷了!
在日本的餐廳,好像永不懂沖凍咖啡似的(熱是無問題)味道總是淡得出奇!這裡也是一樣.
下次來是吃回豬排有點保証!
值得一讚是年紀較大的女侍應,當坐在隣檯比我遲來先上岸時,未待開口表示不滿,她已經立即對我說不好意思,會立即跟進.反應極快!
特上炸海鮮定食$158
帶子
普通米飯
唉時墮 Call He
OK
2010-01-05 17 浏览
一早約定2位靚女甜魔年尾一聚,地點定於近期火紅火熱的K-11,真高興!  其實大家原目標是銀座梅林,無奈等位的人太多,大家又早想定i-square甜品下場,於是決定改變計劃,轉去同賣日式吉列、但較少人又可以即時訂位的浪漫館橫濱! 浪漫館的環境簡潔舒服,加上商場人流較少,真的頗有日式休閒風情,感覺不錯的。為留肚給甜品下場,3位女生只要2份便當,再加我忍不住點了2杯新地,介紹如下: 蕃茄+沙律-凍蕃茄清新鮮香,沙律菜也新鮮,是款不錯的開胃前菜。 自磨芝麻-與前菜同上還有與吉列專門店一樣的玩意,芝麻磨碎後,可配豬扒醬點炸物享用。但不知為何,芝麻總不及吉列專門店香? 滑蛋豬扒便當($128)-新簇簇的便當盒打開,內容卻是一看而知過熟的蛋,即時心中一沉;挾起肉厚似豬柳的吉列豬扒,果然已全變稔,味道令人很失望。此後一次到和亭吃$39的貨色,也要比這好吃呢.... 極品吉列豬柳便當($136)-其實滑蛋豬的問題不在豬本身,只是蛋太差,豬又放涼了,這個即炸即上的吉列豬柳就明顯較好,香脆鬆化不油膩,幾好吃,不過豬柳本身無甚特別,距離極品尚有一段距離。另外白飯及椰菜絲也是一般,水準同吉列專門店始終差一截。

特濃朱古力雪糕新地($40)-日本來貨雪糕朱古力味濃郁,配料的蜂蜜蛋糕朱古力脆米也是我愛吃的,但兩者均與底層的乳酪味軟雪糕顯得格格不入,如轉用普通的雲尼拿雪糕/軟雪糕應會好得多!

芒果乳酸雪糕新地($42)-雖這頓只是打底餐,還是忍不住要兩杯才心足,事後卻幾後悔,雖然奇異果小丸子及底層豆腐布丁都不錯,但芒果實在超超酸,酸到令人打冷戰,應該改名芒果超酸雪糕新地才對!

還有此店的人手不足,上菜加茶全都較慢,我的評價是標準的OK:普通,一試無妨,走完即趕下2場甜品!

更多相可見:http://hk.myblog.yahoo.com/gourmet-yan/article?mid=14596
蕃茄與沙律
2009-12-30
蕃茄與沙律
(非会员)
2010-01-05 5 浏览
難得OFF就相約朋友黎下新野 -- iSQUARE 6/F 全層都有好多餐廳,不過因為雜誌報導關係,最想試呢間! 兜左個圈,原來係滿記隔離。店子好似唔係好大,不過裝修簡潔,有別一般傳統吉列店。可能係下午茶時間,過左PEAK HOUR,唔算好多人,感覺幾舒服! 坐低叫兩客招牌品 -- 吉列手工豬柳夾堡,包飲品,才HK$50 (未加一), 伴住悠悠既音樂,兩個人hea左成粒鐘, HK$120有找,都幾抵呀~~ 好想試個芒果芭菲,不過要留肚去食第二餐,留待下次啦... P.S. 友人拍了一些 "藝術相" & MY 食後感: 吉列手工豬柳夾堡 豬柳夠JUICY,好味,值得推介! 不過熱奶茶略嫌有點淡! 等待時間OK, 才10分鐘

P.S. 友人拍了一些 "藝術相"
& MY 食後感
吉列豬柳夾堡
2010-01-04
吉列豬柳夾堡
  • 吉列手工豬柳夾堡套餐
三日前剛從日本東北回來, 睇了超正的藏王樹冰, 過了個開心的white christmas.今日約了朋友在尖沙咀食lunch, 行吓K11, iSquare. iSquare 的食店比K11多同集中, 行到6樓見到些熟口熟面的食店, 只有浪漫館橫浜應該是全港獨有, 好! 一於試試...其實我在橫濱也見過此店, 但因行程緊迫未有試過, 只在東京食過和幸.我們叫了橫浜名物... 豬柳夾堡及吉列蝦+帶子套餐, 夾堡的肉, 醬, 包都用料上乘, 配上番茄, 生菜等, 我覺得好好味, 味道好夾, 我想那些醬汁應該是秘製的, recipe from Japan???而吉列蝦+帶子套餐都好好食, 外層超鬆脆, 蝦比我常食的tempura更正, 帶子很大隻, 起初以為是脆漿厚, 咬下才發現原來帶子真的是大大隻, 真的好好味, 比起我在東京和幸食的更正, 現正回味中

又Pro, 又Cute 的Logo
2010-01-03
又Pro, 又Cute 的Logo
  • 豬柳夾堡
  • 吉列蝦+帶子套餐
2010-01-04 5 浏览
一月一日 (星期五)近來在尖沙咀開了兩間歷史悠久的吉列豬扒店在平安夜先吃了銀座梅林,打鐵趁熱,今天是元旦,決定一試浪漫屋橫浜幸好老公仔前一晚先訂了位,七點,已經等滿了人 先由一位靚女經理帶位,內裡原來蠻迫的,在路中心更加添了兩張二人桌和隔鄰的食客距離頗近,大家的說話都互相聽到-怎樣說浪漫說話呢?還有,服務員似乎對自己店鋪的菜式不太熟悉,經常叫錯了名,害得食客都不知上桌的是不是自已所點的...跟銅鑼灣吉列豬扒專門店一樣,客人要親手磨芝麻的,我們食前又要辛苦一番了吉列豬扒定食吉列豬扒的麵包糠太多了!很油膩....但肉質卻有點"鞋"口亦因為我們剛吃過梅林的極品,一比之下,真覺得很普通吉列蝦拼特選廣島蠔定食近期應是吃廣島蠔的好時候但似乎炸過火了,蠔肉有點乾,不太多肉汁蝦也是普通的,不是想像中那麼大隻不過還可以吃得出新鮮的蝦肉每個定食都配上無限添加的白飯和菜絲白飯乾身,愛吃白飯的我頗滿意菜絲就一般水準論我們吃過的日式吉列店,我們會有以下評級:銀座梅林>日式吉列專門店=豚組>浪漫屋橫浜
一月一日 (星期五)

近來在尖沙咀開了兩間歷史悠久的吉列豬扒店

幸好老公仔前一晚先訂了位,七點,已經等滿了人

跟銅鑼灣吉列豬扒專門店一樣,
客人要親手磨芝麻的,我們食前又要辛苦一番了

吉列豬扒定食
吉列豬扒的麵包糠太多了!很油膩....
但肉質卻有點"鞋"口
亦因為我們剛吃過梅林的極品,一比之下,真覺得很普通

吉列蝦拼特選廣島蠔定食
近期應是吃廣島蠔的好時候
但似乎炸過火了,蠔肉有點乾,不太多肉汁
蝦也是普通的,不是想像中那麼大隻
不過還可以吃得出新鮮的蝦肉

每個定食都配上無限添加的白飯和菜絲
白飯乾身,愛吃白飯的我頗滿意
菜絲就一般水準

論我們吃過的日式吉列店,我們會有以下評級:

銀座梅林>日式吉列專門店=豚組>浪漫屋橫浜
吉列蝦拼特選廣島蠔定食
2010-01-01
2010-01-03 1 浏览
我們星期六大概2pm到達,都要等10-15分鐘才入座,而其實我們之前有不少人等不下去,故去商場內別的餐廳用膳,才未至於等到呆。眼見已經有位,但張檯遲遲未有人收拾,要我們提醒才急急清理。餐廳嚴重地欠缺人手,reception姐姐解說是因店子被傳媒廣泛報導後,客似雲來,導致餐廳應接不下。我們各點了一個吉列豬柳手工夾堡、跟薯角及飲品的套餐,是整個menu最抵食的。其他食物亦只是$100-$200,比起香港同類餐廳$200-300 price range 已是超值。需時20分鐘才上菜,而檯邊大玻璃望出去又是大批黑口黑面、等苦了的客人,感覺並不好受。不知是否對其食物有太大expectation,食落去覺得不外如是,可能去某些茶餐廳的豬扒包更好味。略嫌炸漿太厚,肉的分量不足,但其軟嫩的肉質及醬汁還是可取的。 結帳仍是等了又等,餐廳是時候增添人手了。但
結帳仍是等了又等,餐廳是時候增添人手了。

2010-01-02
(非会员)
2009-12-31 14 浏览
岩岩lunch 本來諗住同幾個同事食個2009年最後午餐, 咁就諗住食好d la, 點知0係2009年又多一個遺憾........ 1. 吉列豬排 肉質太實, 冇肉汁, 太乾. 我唔識煮飯既......都覺得應該可以煮得比佢好.... 失望..2. 吉列蝦 可以接受, 不過炸粉太厚, 冇乜蝦味.. 3. 吉列蠔 完全冇蠔味, 炸粉都係太厚.自制柚子沙律油可以一試, 肉類醬汁太咸, 芝麻又太少..........p.s. 懷疑食物貨源並非來自日本! 實在可疑!因為係公司關係...upload 唔到相, 唔好意思. 仲要加埋10% services charge...... 唔會再去..............

1. 吉列豬排

2. 吉列蝦
可以接受, 不過炸粉太厚, 冇乜蝦味

3. 吉列蠔
完全冇蠔味, 炸粉都係太厚.

p.s. 懷疑食物貨源並非來自日本! 實在可疑!

因為係公司關係...upload 唔到相, 唔好意思.
2009-12-31
2009-12-30 12 浏览
位於新開的iSQUARE本店係日本橫浜 新開的關係,在平安夜都唔需要等位就可以入去食入到去,其實環境都幾逼,枱都排得好密叫左一個豬柳,一個咖哩蝦定食有芝麻可以磨,好香,略厭太少,但又唔好意思問待應拎多D。豬柳是鮮嫩多汁,加上芝麻和酸酸的醬一起食,十分美味。蝦雖然大隻,但唔爽之餘,亦無鮮美,且太厚粉,咖哩味道亦不夠濃。不推介白飯,椰菜絲亦係任添。食到一半,餐廳都開始多人,出面又排隊待應....雖然很忙,但都很主動,殷勤,好禮貌,又面帶笑容下次一定再幫襯吉列肉類
位於新開的iSQUARE
本店係日本橫浜
新開的關係,在平安夜都唔需要等位就可以入去食
入到去,其實環境都幾逼,枱都排得好密
叫左一個豬柳,一個咖哩蝦定食
有芝麻可以磨,好香,略厭太少,但又唔好意思問待應拎多D。
豬柳是鮮嫩多汁,加上芝麻和酸酸的醬一起食,十分美味。
白飯,椰菜絲亦係任添。
食到一半,餐廳都開始多人,出面又排隊
待應....雖然很忙,但都很主動,殷勤,好禮貌,又面帶笑容

下次一定再幫襯吉列肉類
圣诞节
  • 極品吉列豬柳御膳定食
2009-12-28 20 浏览
世貿 Tonkichi 次次都要排隊,今次吃吉列豬扒終於不用排隊了!有很多位呀!尖沙咀新開的iSQUARE國際廣場,可能太新了,還沒太多人發現~ 我覺得地點蠻方便,地鐵站出口連著商場,不用走上地面,當中6樓有幾間餐廳,大部份也是吃日本菜的,首先吸引我的是"浪漫館橫浜",主打鹿兒島吉列豬扒,那平安夜那天跟蝦子餅試菜~6:30的晚上有很多位,只有4枱客人,我倆各點一客吉列餐,首先來的是芝麻和醬汁,芝麻一邊磨一邊散發香味,但略厭少,不夠啊~ 還有柚子汁,用來淋椰菜絲吃,酸酸的很醒胃! 豬扒醬跟Tonkichi的差不多味道,但冷了一點,好像由冰箱拿出的似的....蝦子餅選: 極品吉列豬柳御膳定食 HK$136: 肉質JUICY,一點也不鞋,吃完不用挑牙~吃下全碟肉也很飽了,吃不下飯....定食還有麵豉湯和酸瓜,椰菜絲可以任加,待應都加得算密,但我們沒要啊~足夠了~我選的: 嚴選吉列廣島蠔御膳定食 HK$140: 4隻蠔都很大隻,一咬很多汁呢~ 還有附上沙律醬點,但我還是覺得點豬扒汁較好吃! 可是我覺得太厚粉了... 我高難度的吃蠔去吉列皮,很熱氣...吃完長了兩粒「飛滋」和兩粒暗瘡.....(

可是我覺得太厚粉了... 我高難度的吃蠔去吉列皮,很熱氣...吃完長了兩粒「飛滋」和兩粒暗瘡.....(汗)

整體也不錯,豬扒好吃過蠔,還是點豬扒較為安全! 而且豬扒的吉列皮炸得不錯,沒有分開的,而且薄一點!

還有待應上錯菜,我的炸蠔變了炸蝦,只有幾枱客都上錯,跟鄰座的調亂了~

如果去尖沙咀吃飯不想等位,都可以去iSQUARE試試菜~

我們吃完後全店都滿了! (但沒有人等位)

相隔數天我又再來iSQUARE,晚上7:00又見"浪漫館橫浜"很多位,相信是平安夜那晚算是最多人!

*本來想讚"好"的,但我粒「飛滋」未好番,唯有給OK......hehe
太熱氣的不宜多吃......

醬汁芝麻
極品吉列豬柳御膳定食
4隻大蠔
太厚粉了
2009-12-24
極品吉列豬柳御膳定食
2009-12-27 4 浏览
餓到暈0左之際,行到 iSquare。食肆大部係3/F同6/F。3/F…有D貴。6/F,滿記同Te係"普通野",唔特別。其他兩間好似好多人,呢間比較少人…又未試過,就呢間。一般食品唔平。只有11:30am-6:00pm供應0既夾包價錢較相宜。如前面食家所述,$50/set,包薯角及飲品。就呢樣。薯角,夠熱同新鮮,好食夾包,塊扒好JUICY,好好食醬0既份量都剛好,包亦鬆軟,正係咖啡比較唔係我0既口味,好似太濃點解讚得咁好,都只係俾OK?因為我點0既其實係"吉列雞腿",唔係吉列朱扒上錯菜,雖然錯有錯著,食到好味0既朱扒,不過都令覺得只值OK。但仍然相信呢間可以有下次
餓到暈0左之際,行到 iSquare。
食肆大部係3/F同6/F。
3/F…有D貴。6/F,滿記同Te係"普通野",唔特別。
其他兩間好似好多人,呢間比較少人…又未試過,就呢間。

如前面食家所述,$50/set,包薯角及飲品。就呢樣。

薯角,夠熱同新鮮,好食

夾包,塊扒好JUICY,好好食

醬0既份量都剛好,包亦鬆軟,正

係咖啡比較唔係我0既口味,好似太濃

點解讚得咁好,都只係俾OK?
因為我點0既其實係"吉列雞腿",唔係吉列朱扒

但仍然相信呢間可以有下次
咖啡
招牌吉列朱扒夾包
2009-12-26
招牌吉列朱扒夾包
2009-12-26 2 浏览
在i SQUARE內較偏的位置所以餐廳只有兩至三枱客人, 這間是日式餐廳, 有專人由日本來港訓練職員, 餐廳以吉列為主題, 食物新鮮美味, 侍應招呼殷勤, 必定翻食。小食北海道帶子 : 雖然帶子是雪藏但厚肉味道不錯。麵醬茄子 : 茄子剛剛熟, 濃味的麵醬與茄子混合, 簡直一流。吉列豬扒和蝦 : 簿簿的炸漿炸得香脆, 豬扒和蝦炸得不會太乾身。 醬汁是自己先將炒香的芝麻磨碎再加入較稠的汁與炸物一併食, 味道當然好味。 配菜是日本椰菜絲侍應會不停為你潻食, 配上沙律醋, 好好好味呀!吉列雞扒手工夾餅 : 即是雞扒三文冶(麵包是日本麵包), 雞扒少少脆, 整份三文治都好有水準。甜品芒果雪糕 : 乳酪雪糕配上芒果, 底層還有豆腐, 幾特別味道好有夏天感覺。綠茶雪糕 : 雲呢拿雪糕配綠茶雪糕, 雪糕超濃綠茶味, 底部有層乳酪, 這個甜品都好味。
小食北海道帶子 : 雖然帶子是雪藏但厚肉味道不錯。
2009-12-21