2022-10-20 68 浏览
身邊好多朋友試過活Cafe都讚得絕口,今日難得同細妹👧🏻一齊放假,佢陪我到港島區血拼🛍順便嚟試吓我哋都叫咗幾款嘢食一齊share‼️法國無激素烤雞,整到皮脆肉夠嫰,烤完之後依然肉汁飽滿唔會嚡,吃得很滋味🐔‼️西班牙黑毛豬配黑醋,黑毛豬肉質好鮮嫩,一點筋都冇,呈少許粉紅色油脂比例適中非常香口,配黑醋肉味更出🐖‼️檸檬忌廉煙三文魚意粉,煙三文魚大大片,都有很多塊,意粉醬汁好香牛油味食落好滑口🍝餐廳位置位於鬧市中方便就腳,價錢合理而且食物出色有水準,性價比高,難怪成個嘅人都讚不絕口💋

我哋都叫咗幾款嘢食一齊share

2022-10-20 64 浏览
之前已經聽朋友介紹喺北角有間唔錯嘅西餐廳。但一直未有機會去食,難得今日同同事過開北角做嘢。就嚟呢度食lunch!<<西班牙黑毛豬配黑醋🐷>>呢度嘅黑毛豬非常出名。廚師掌握個火候好到位。豬扒煎得好平均,唔會過熟而令到豬扒太乾。味道好香濃嘅豬肉味。再配埋特製嘅黑醋汁一齊食。味道配搭得非常好。🥔薯蓉有好香濃嘅牛油味🧈。口感好滑。同豬扒好夾!呢個真係會一試難忘😍😍<<檸檬忌廉煙三文魚意粉🍋>>檸檬同忌廉呢個配搭都係第一次試。非常有驚喜。意粉醬非常creamy,醬汁同意粉嘅比例啱啱好。唔會太多太漏。成個味道好夾,感覺好清新。<<法國無激素烤雞🐓>>法國嘅無激素雞唔係好大隻。肉質比較鮮嫩,而且有好香嘅雞味!焗嘅時間掌握得好好。非常好食👍🏻。😍😍
<<西班牙黑毛豬配黑醋🐷>>
<<檸檬忌廉煙三文魚意粉🍋>>
<<法國無激素烤雞🐓>>
早前,我租住北角凱悅尚粹酒店,而得知北角匯正是酒店相連,十分方便! 有次發現北角匯一期地下有間新餐廳 <活>,所以找朋友一起去!那天週末,我約了一位住在北角而多年無見,上年才撞見的朋友一起去!這是一間寵物友善餐廳,這裡分兩邊,一邊只有食客的用餐區,另一邊除了有食客的用餐區,亦可以帶埋寵物共享,還有寵物打卡地方!絕對方便狗主!Menu白色的餐桌上放上金色餐具雪山森林 (抹茶梳打) $55我見 Drinks Menu 上的特飲幾吸引於是,就點了這款!自行倒入抹茶,可以看到其變化, 好可能我論盡的關係,倒潟到墊盤!梳打本身淡味如水,甘味的抹茶混合其中,口味溫和帶甘;拌勻甜美的雲呢拿雪糕,容易入口!整體感覺清爽!美式咖啡 凍 (Nutty Blend) $42 杯咖啡都幾香,入口涼浸浸,味道甘而不苦澀!活 全日早餐 窩夫 $128她點的全日早餐食材相當豐富!炸雞窩夫 $88我為了窩夫而點!即叫即炸,外層金黃色,熱辣辣!十分香口惹味! 炸雞被炸漿鎖住水份,食起來尚算 Juicy!
 有次發現北角匯一期地下有間新餐廳 <>,所以找朋友一起去!

Menu
白色的餐桌上放上金色餐具
雪山森林 (抹茶梳打) $55

自行倒入抹茶,可以看到其變化,
 好可能我論盡的關係,倒潟到墊盤!

雪山森林 (抹茶梳打)
美式咖啡 凍 (Nutty Blend) $42
杯咖啡都幾香,入口涼浸浸,味道甘而不苦澀!
美式咖啡
活 全日早餐 窩夫 $128
她點的全日早餐食材相當豐富!
活 全日早餐 窩夫
炸雞窩夫 $88
 炸雞被炸漿鎖住水份,食起來尚算 Juicy!
炸雞窩夫
2022-05-28
活 全日早餐 窩夫
炸雞窩夫
2022-10-18 80 浏览
我既好識搵好嘢食嘅👭朋友,又帶我去食好嘢,佢話去邊食就去邊食㗎啦,佢話喺北角食西餐,當然我完全信佢啦😚😚🐔法國無激素烤雞-雞肉脂肪很少而肉質超Juicy,醃得夠入味,食落口雞皮又脆又香口🍝檸檬忌廉煙三文魚意粉-煙三文魚的鹹香加上檸檬清新配搭得很夾,意粉質感啱啱好,口感豐富好滿足🍝蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉-大大粒蜆肉非常鮮甜,陣陣蒜香惹味且酒香撲鼻,滋味十足😋😋呢度食物做得很出色很吸引,😎而且氣氛佈置都令人置身於外國感覺很relax,朋友果然又一次冇介紹錯🤝🤝
2022-10-18 43 浏览
今日同同事Farewell,我哋揀咗係公司附近嘅”活”到食飯。嗰間餐廳我哋成日去。每一次都有驚喜!而且環境好舒服。啱晒我哋😍🍋🍋檸檬忌廉煙三文魚意粉🐟🐟意粉醬嘅味道清新😍,檸檬令到煙三文魚更鮮味。加埋意粉落去一齊煮!成個意粉味道有好香嘅檸檬味,好快清晒成碟🐓🐓法國無激素烤雞🐔🐔呢個黎親都一定要食嘅食物!雞肉非常鮮嫩多汁。新鮮薯仔整嘅薯蓉🥔味道同口感都非常豐富。呢個真係超推介!🦑🦑魷魚天婦羅🦑🦑包住魷魚嘅炸粉好薄,咬落口非常香脆。每一啖都有好香嘅魷魚味,淡淡嘅椒鹽味令到魷魚更惹味。而且炸得到岩岩好,唔會好乾,亦唔會覺得油膩。一試難忘😍🐷🐷西班牙黑毛豬配黑醋🐷🐷黑毛豬常厚身😍。外層煎到有少少香,入面肉質鮮嫩Juicy ,再配埋特製嘅黑醋汁,令到黑毛豬嘅鮮味更突出。超好味!

🍋🍋檸檬忌廉煙三文魚意粉🐟🐟

🐓🐓法國無激素烤雞🐔🐔

🦑🦑魷魚天婦羅🦑🦑

🐷🐷西班牙黑毛豬配黑醋🐷🐷
2022-10-17 52 浏览
北角活是我最喜愛♥️餐廳之一,食物質素高環境舒適服務一流感覺到用心製作🔷西班牙黑毛豬配黑醋🔹🐷肉味濃郁得來脂肪分佈亦相當平均,入口嘅每一啖都充滿油香,配埋黑醋絕對有一番風味🔶法國無激素烤雞🔸🐔肉質細嫩鮮味,雞皮亦烤得好香脆,充滿肉汁的香嫰烤雞非常有水準🔷薑鮮奶咖啡🔹☕️薑味足好飲,加上咖啡味夠濃口感好順滑好香🔶蜂巢牛奶咖啡🔸☕️嚟到梗係要試佢呢個蜂巢牛奶咖啡,直接將蜂巢搞落咖啡度,香甜味很清最後不得不讚👍👍這裏的店員很有禮貌,服務亦十分周到,所以我同朋友都好喜歡吃呢間西餐廳🍴食嘢傾偈

🔷西班牙黑毛豬配黑醋

🔶法國無激素烤雞

🔷薑鮮奶咖啡

🔹☕️薑味足好飲,加上咖啡味夠濃口感好順滑好香

🔶蜂巢牛奶咖啡

2022-10-17 44 浏览
一直都覺得cafe食品都平平無奇,難得同👩‍❤️‍👩家姐過到嚟港島區,佢朋友極力推介,我哋抱住一試無妨心態,估唔到有驚喜🤨我揀咗韓式泡菜大蝦意粉,🦐大蝦非常之吸引好大隻,意粉煮得幾彈牙,每條都沾滿咗泡菜醬撈勻一齊食幾好味家姐就叫咗蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉,蜆肉鮮甜厚肉,🍝意粉好有咬口食落好香蒜味,🥂酒味濃郁加多個小食🦑魷魚天婦羅,簡單的鹽味粉漿令魷魚更美味,炸得香脆可口試過北角呢間活之後令我對cafe改觀,舒適環境加有水準的菜式,都真係值得再去

2022-10-16 50 浏览
同狗狗去睇完醫生,之後經過北角匯行街,見到呢一間cafe, 竟然見到有狗狗喺入面,即刻同我既狗狗入去食嘢。如果帶狗狗去食嘢,會有一個專屬嘅地方,環境都好乾淨,同埋都坐得好舒服,食物都有驚喜!見到個餐牌竟然有素食嘅all day Breakfast ,再決定試吓,同埋叫咗個黑松露芝士薯條。All day Breakfast 叫左個酸種包,好脆好食!素鴨都好好食!上食物既時間都ok,所以食物都熱既,包同薯餅都好脆身

食物都有驚喜!

素鴨都好好食!

上食物既時間都ok,所以食物都熱既,包同薯餅都好脆身

2022-10-15
2022-10-14 81 浏览
成日周圍搵好嘢食嘅我,喺北角匯到搵到間好靚好Chill嘅Cafe, 睇埋Menu,覺得佢嘅食物好吸引!所以今日就決定喺呢度開餐😍--🐷西班牙黑毛豬配黑醋--攞盆超靚,而且份量剛剛好!黑毛豬煎到啱啱熟,肉質一d都唔韌,而且非常淋身🤩。咬落去仲有好香濃嘅豬肉味散發出來!再配埋酸酸地嘅黑醋汁。令到黑毛豬嘅味道更突出。唔錯😋--🐔法國無激素烤雞--同樣都係擺盆超靚嘅菜式! 呢個🐔雞係冇激素嘅雞肉。非常健康!廚師將個火候控制得好好,雞皮焗到乾身,仲好香脆。雞肉鮮嫩多汁入味,成個味道真係超級滋味!總括嚟講,呢間餐廳嘅食物質素高,價錢好抵食,環境十分舒適 非常推薦大家黎打卡

--🐷西班牙黑毛豬配黑醋--

--🐔法國無激素烤雞--

2022-10-14 65 浏览
終於等到放假,當然要食返啲好嘢慰勞一下自己。之前朋友推介左北角匯入面嘅"活"比我。終於有時間book位去食🤩💯韓式泡菜大蝦意粉🉐特別嘅配搭,成個意粉充滿着又香又辣嘅泡菜味。鮮甜彈牙嘅大蝦🦐真係好惹味。💯柚子茉莉綠茶🉐呢個好有驚喜,🍵綠茶嘅濃度啱啱好,加埋甜甜地嘅柚子。兩個嘅味道加埋十分夾💯西班牙黑毛豬配黑醋🉐🐷廚師煮到啱啱好,外面煎到少少燶,再用慢火煮熟!完全將肉汁鎖住咗係入邊。肉質好腍,一啲都唔靭!💯蜂巢牛奶咖啡🉐賣相好精緻,可以跟據自己嘅喜好加減牛奶🥛同蜜糖🍯嘅份量。而且蜜糖同咖啡嘅味道好夾。香香甜甜咁好好飲!期待下次再嚟❤️❤️❤️

期待下次再嚟❤️❤️❤️
2022-10-12 57 浏览
之前喺北角匯到見到間餐廳。比人嘅感覺好Chill, 覺得媽咪一定會鐘意😍 難得今日放假,所以就帶屋企人去試新嘢!🧄蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉🍝蜆肉好大隻,蜆肉索哂白酒嘅味道,完全冇覆蓋到蜆肉本身嘅鮮味。成個意粉有好香嘅蒜蓉同橄欖油。味道香濃,唔會覺得太漏。成個配搭都好好味😋❤️韓式泡菜大蝦意粉🍝呢個非常有驚喜!成個菜式有好香濃嘅泡菜味,酸酸辣辣嘅味道意外地同大蝦及意粉好Match!大蝦鮮甜爽口彈牙。意粉軟硬適中嘅 食到舔舔脷😋🐔法國無激素烤雞🐓賣相好靚,廚師只係做咗簡單調味,就已經突顯左雞肉嘅鮮味。雞肉焗得外皮香脆,肉質鮮嫩多汁。真係超好味!放喺雞肉底部嘅薯蓉索左哂雞嘅精華。呢個真係好食到停唔到口😍😍😍呢間餐廳唔單止嘢食好味,價錢仲要唔貴,而且環境仲好靚。真係好抵食!值得再嚟!

🧄蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉🍝

❤️韓式泡菜大蝦意粉🍝

🐔法國無激素烤雞🐓

2022-10-12 55 浏览
今日好想食啲特別嘅野,我即刻係網上面搵到一間唔錯嘅fusion 餐廳,而且comment幾好,所以即刻book位,約埋friend 一齊去食😍睇完Menu,覺得食物嘅選擇都幾多。我哋叫咗以下呢幾樣嘢食😍✔️檸檬忌廉煙三文魚意粉🍝 - 成個意粉有好香濃嘅檸檬味🍋,感覺好fresh。啱啱好中和返煙三文魚🐟嘅鹹味。呢個意粉非常有新鮮感!✔️蒜蓉忌廉雞胸意粉🐔-呢個又係超級好食。 意粉醬有好濃郁嘅蒜蓉味🧄,包住每一條意粉。醬汁唔多唔少,味道不錯!🐓雞胸煮得一啲都唔鞋,而且肉質好嫩滑。成個配搭,口感豐富。超好味!✔️蜂巢牛奶咖啡☕️ - 呢個咖啡有濃郁嘅牛奶味同蜜糖嘅香味。味道甜甜地。加咗🍯蜜糖之後,咖啡有一種特別嘅香味,而且質地比較幼滑🤩讚👍

2022-10-11 56 浏览
約咗個好耐冇見嘅朋友傾偈食飯,今次我揀左喺北角一間好出名嘅Cafe。 嗰度嘅環境好靚,而且座位比較寬敞。就算坐得耐都好舒服。🥰我哋叫咗以下呢幾樣嘢食都好唔錯😋香橙朱古力🍫-賣相好吸引,朱古力味濃郁,再加埋🍊橙嘅鮮甜味。成杯朱古力感覺好清新。而且呢兩樣嘢加埋一齊好夾。非常好飲‼️韓式泡菜大蝦意粉🍝- 😍完全係西式同韓式嘅fusion 菜!成個意粉有好濃郁嘅泡菜味,味道少少辣。非常惹味。大蝦🍤好大隻☺️,味道鮮甜。夾埋意粉一齊食。超級好味‼️檸檬忌廉煙三文魚意粉🐟- 煙三文魚分量十足,同檸檬忌廉汁🍋好夾。檸檬汁完全突出左啲三文魚嘅鮮味!意粉煮到啱啱好,唔會太硬,配埋醬汁同煙三文魚。口感同味道都非常豐富‼️今餐真係好滿足,下次會叫埋屋企人一齊食❤️

我哋叫咗以下呢幾樣嘢食都好唔錯😋

今餐真係好滿足,下次會叫埋屋企人一齊食❤️
2022-10-11 51 浏览
今年爸爸生日,我揀咗間屋企附近嘅西餐廳同佢食生日飯。之前我已經去過一次,食物嘅質素都幾高,而且餐廳嘅裝修好靚。喺嗰度食飯打卡簡直一流👍🏻🌟蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉。個意粉炒得好出色,每一條意粉都有好香嘅蒜茸🧄同橄欖油🫒味!蜆肉大大隻,味道十分鮮甜,而且有好香嘅白酒味🥃。但一啲腥味都冇。水準好高😍🌟魷魚天婦羅。炸到香酥同乾身。一啲油膩嘅感覺都冇!🦑魷魚非常新鮮,口感彈牙,而且味道濃郁!再加簡單嘅調味。成個天婦羅嘅味道已經好好食。😍勁快就俾我哋食晒😋🌟紅酒。味道好香醇,🍇葡萄味好濃。意外地同海鮮嘅味道好夾。爸爸對佢讚口不絕👍🏻🌟蒜蓉忌廉雞胸意粉。🐓雞胸煮得好出色,肉質嫩滑,而且仲有十分多嘅肉汁。配埋自家製嘅蒜蓉忌廉意粉🍝味道非常豐富。真係超好食!
2022-10-10 50 浏览
今日我去男朋友屋企玩,知道佢屋企附近有間唔錯嘅Cafe,嘢食好味而且又舒服。所以決定食咗嘢先再上佢屋企😍法國無激素烤雞,雞皮焗到脆卜卜,非常香口,雞肉就鮮嫩多汁。☺️再有香滑嘅薯蓉。口感同味道都非常好。好好食👍🏻韓式泡菜大蝦意粉,第一次食泡菜味嘅意粉。味道意外地夾!🦐大蝦好新鮮,口感彈牙。味道鮮甜,辣辣地嘅醬汁撈埋意粉一齊食。非常惹味😋魷魚天婦羅,新鮮嘅魷魚比薄薄嘅炸粉包住。口感脆卜卜彈牙。魷魚味道鮮甜,而且醃到好入味。成個天婦羅好食到停唔到。薑鮮奶咖啡,呢個非常特別!有好濃郁嘅薑味。同鮮奶咖啡☕️嘅味道好夾。味道唔單止好,而且仲好暖胃😋啱晒怕凍嘅我飲!