2008-01-12 22 浏览
是中環平日較易訂枱吃午飯的餐館, 隸屬大集團質素有保證. 以往上菜慢的問題似有改善, 服務也有進步. 環境寬敞舒適, 較恬靜. 午飯不設茶市, 只好點菜.這次6人點了6個菜. 沒有叫馳名豆酥魚, 叫了: 蓉園炒飯1.5份(炒得香口, 不錯, 1人勉強分得一碗); 三杯雞(略欠酒味, 微辣, 只得數件且不算多肉); 豆腐(微辣); 不知名的菜(用包皮包著吃的肉絲?); 小籠包2籠(當然不及上海館子, 但也有不少汁, 其肉餡也鮮香); 金華火腿津白(只有火腿粉, 但勝在分佈平均也不太鹹, 但芡汁較多)其前菜值得一提, 是青瓜豆腐(微辣)及椒絲(較辣但出奇地香). 個人覺得很出色.

2008-01-10 24 浏览
抱著滿懷希望因為香港除了廣東上海四川以外很難找到好ㄉ其他派系中餐點了一雞一菜一魚一鍋巴一麵(很小碗一人份的) 吃完後跟老公都有個想法就就是不會再來了因為畢竟很難四菜都不怎樣碰運氣也應該有一樣要不錯或impressive吧吃完之後因為覺得沒吃到好東西所以想要來個甜點給自己安慰一下也只有西米露還可以我想如果它開在大陸的湖南大概倒閉居多吧畢竟如果你在大陸吃過真的好吃的中餐你不太會接受這樣的quality compare to what you pay for.帳單來了八百五貴是一回事畢竟香港很少有便宜的東西但一分錢一分貨我是在這找不到我吃過夠多MAXIM的餐廳真的都不是很好以上是我個人(非廣東人)的意見啦如果你對中餐的要求不只是廣東菜的水準可以參考一下
2007-11-17 10 浏览
11.11.07一行六人, 替媽媽祝壽, 到了這間較精緻的京菜館. 點了:燻素鴨: 不只是皮面有味, 煙燻的味道深入每一層, 不錯!xx雞: 有辣辣地的醬汁拌上, 雞件頗滑, 醬汁惹味.小籠飽: 一般, 皮不算十分通透.北京填鴨: 呢個實在太好味. 我覺得香港最好味的係海景酒店內和這裡的. 皮脆, 不會很肥. 拌上的皮係熱烘烘的. 炒鴨菘: 呢個真係好唔得, 只有醎味.豆酥魚($45/位): 魚唔知係咪鱸魚, 好滑. 但個豆酥蓉太濃味, 似乎搶了魚的鮮味, 我覺得麻麻地.膏蟹炒年糕: 用甜甜地的豉油炒, 年糕都頗入味. 不錯.奶皇煎堆仔: 唔係太熱, 熱點會好很多.棗蓉酥: 棗蓉算不錯, 有很多棗肉, 不太甜, 但賣相差了點.$1500. 都可以, 但唔係樣樣野都好好味. 要懂得選擇, 不難找到佳餚.
11.11.07

一行六人, 替媽媽祝壽, 到了這間較精緻的京菜館. 點了:

燻素鴨: 不只是皮面有味, 煙燻的味道深入每一層, 不錯!
xx雞: 有辣辣地的醬汁拌上, 雞件頗滑, 醬汁惹味.
小籠飽: 一般, 皮不算十分通透.
炒鴨菘: 呢個真係好唔得, 只有醎味.
膏蟹炒年糕: 用甜甜地的豉油炒, 年糕都頗入味. 不錯.
奶皇煎堆仔: 唔係太熱, 熱點會好很多.

2007-08-17 22 浏览
同sweetieIFC睇完戲,本來想去銅鑼灣食串燒,但眼見已經9點半,都係附近食算數.以為會如此時段必定是餐期尾聲,還好尚有一兩,未至於包埸.二人點了- 1. 豆酥魚:正如之前食家所評,略嫌豆酥過多,幸好魚肉仍嫩滑.2. 炆牛筋腩:此處並非用柱侯炆,而是甜酸帶蕃茄味,牛腩很腍及入味,牛筋倒是差少少.由女侍應所推介.不錯,可算是飯佳品.但不值$110.3. 干煸四季豆:普通.沒有什麼特別.4. 羊肉餃子:帶丁點羊肉羶味,我喜歡.皮一般.須快熱食,因一微涼,餃子會變硬.+ 白飯x1招呼OK.美心集團旗下,兼位處交易廣場,不會太差,但亦沒有驚喜.相信我沒有多大興趣再訪.是次我請客,埋單$480.

3. 干煸四季豆:普通.沒有什麼特別.
+ 白飯x1

是次我請客,埋單$480.

2007-08-06 9 浏览
上星期又同老細係度食應酬飯...我覺得麻麻地啫...比較好味係個蟹肉翅同埋豆酥魚,但係豆酥魚都嫌太多豆酥,食到一口都係,反而魚肉好嫩,好好味,又唔腥;頭盤既四味野好差,因為十分之油,又多汁多醬,連腐皮卷都食到人成口油,唔得!嫩子雞可以,酸酸地,雞肉又夠肉地,呢個汁幾好;本來以為有個四蔬會幾好,但係原來食完成碟油,真係...唉!最後上既拉麵,係中國式北京拉麵果隻,又係油囉,用豉油炒過,都唔係咁好味。成餐飯,係食到生果先可以話係清清地,同埋最後上既小煎堆都好在唔太油。我覺得呢度的野味重多油,唔太岩我胃口。
上星期又同老細係度食應酬飯...
我覺得呢度的野味重多油,唔太岩我胃口。
2007-07-24 7 浏览
今日食0左食間呀又..第二次了.好開心! 大家叫0左片皮鴨,炒豆苗,蒸素餃,豆腐咸肉湯,豆so魚. 甜品都唔係好食得落呀...今日好白痴,唔記得帶相機,無得影低個片鴨鴨.我第一次食片鴨鴨,真係好食的.個鴨片得ok薄,個面皮都係ok薄,夠熱! yeah!多謝大家請我食呀.
今日食0左食間呀又..第二次了.好開心!

今日好白痴,唔記得帶相機,無得影低個片鴨鴨.

多謝大家請我食呀.
2007-01-20 9 浏览
前陣子在這裏擺酒. 先說環境, 燈光實是有少少暗, 唔會金光閃閃, 金碧輝煌. 不過訂了都知道.侍應服務都唔錯, 中上. ( 後有賓客話v gd . 不過看相時見到很多有外套的親友, 侍應都有在椅上加了衫套, 感覺幾貼心war.食物好味ar. 我在menu update了, 很多menu本身的菜都好好吃. 魚好好, 唔鞋, 蟹拑非常好味, 砂鍋雞done fins 個湯好甜, 不過起初看以為好多油, 但食落好似又唔太多. 不過金華火腿雙蔬--火腿quite salty, d 菜好似唔太好味.甜品好似煎堆果款好味, 好香. 妃子茶可能飽了, 覺得so so la ( 我覺得唔夠甜).
上機機之前同友人聚餐,事前唔知食咩..點知,咁大單,食依間貴野..6個人叫0左around6樣野.掛..唔記得lu..不過最好食係,個素餃,皮薄餡靚.d甜品都好好食.友人同部長好fren底.個部長送俾我地任叫的甜品,型0左..圖中的桂花糖煎堆,個桂花糖係香,個皮都ok薄,中間仲要係有d奶王的,mamamia!!下次有機會一定要再黎友人請客,謝!服務一流.

6個人叫0左around6樣野.掛..唔記得lu..

下次有機會一定要再黎

友人請客,謝!

服務一流.
2006-09-28 6 浏览
The food is very cantonized already, nothing is authentic Hunan style. If you want true Hunan flavor, forget it. But if you are more used to Cantonese food and want to try something spicier, maybe. Overpriced and the food is really bad.

2006-04-21 16 浏览
午市,兩位點心唔多,我地叫o左餃子; 什麼什麼餅,好似蔥油餅甘但有肉碎(都唔錯) ; 豆酥魚(好正,一定要試); 一碟菜。o的野食都好好。環境也不錯。服務員仲好有善,慢慢介紹有mud 好食。商務套餐就貴的,擺明系卑o的有得claim 番錢既businessmen食
午市,兩位

2006-03-23 21 浏览
招個星期因有朋友從外地回來,女朋友推介這個餐廳。我們四人點了魚羹,豆酥魚,蜜汁火腿,娃娃菜苗,馬蹄煮雞(忘記了全名),菜肉雲屯,水餃,還有兩個糖水。環境是不錯,味道只是不過不失,但不算很出色,因價錢略貴,要九百多元,我的要求自然要高一點。所以我只可以說試試無妨。
2006-02-01 7 浏览
(1/2/06)department開年飯,間間full book,先可以再來回味咋,因為貴o麻。知道上菜耐,1:00已order好,踏搭四先來第一碟o野,雞絲粉皮,少許辣辣地,麻醬仲落左沙薑粉,所以味道同出面唔同,粉皮麻麻。牛肉餡餃,雖是"生竹牛肉"餡,但上海雲吞皮特別軟熟,感覺又唔同...!由於餸菜名有點湖南風味,好難記,只可直接說,冷盤仲有,睇個名都唔知,原來係...勳蹄,早知唔哎啦。宮寶杜梋蝦球,是大家必選的,蝦超大隻架!蘇州松子魚,甜甜酸酸,當然好味啦!條狀豬肉粹,動手用薄餅包,好冶味,就像北京田鴨咁味。新年菜式,豆汁拌茄子,好特別,黃色豆汁相信是碗豆汁,茄子切左格格炸,味道好似芋蝦呀!大家都好欣賞,當然炸茄子,代價係索晒油。洞庭乜乜炒飯,呃錢,就是蛋炒飯,仲要被昆,加大左,用得自己名,都有d特別先係o麻。總括是有水準的,服務亦非常有禮,(但人手不足)上菜慢,一轉出一批,催都無用。
2006-01-11 10 浏览
成日去呢度食午飯,叫點心之餘也一定要叫豆酥魚!!!實在太好吃啦。。。宜家都想吃...^.^
成日去呢度食午飯,叫點心之餘也一定要叫豆酥魚!!!

實在太好吃啦。。。宜家都想吃...
^.^
2005-10-03 3 浏览
上個星期跟老細見客, 又有俾機會"阿公"請食飯^^通常黎得呢d貴價地方, 都會有d期望, 先講下感覺: 地方寬敞舒適, 一張四人枱的size就好似其他地方的6~8人枱咁, 坐得幾舒服, 但整体感覺唔會令人覺得好富貴!因為係老細同個客點菜, 我唔知個名, 下面d名係我自己作的:雞絲粉皮: 老實講我覺呢道菜好普通, 同出面食到的差不多, 但個麻醬都ok, 唔會好濟!海鮮鍋巴: 醬料同鍋包分開上, 鍋包的厚度同闊度都切到剛好可以放入口; 醬料是蝦仁, 海參等做的白汁, 食的時候才將醬汁淋在鍋包上食, 夠脆, 唔太熱, 我欣賞個鍋巴多過醬汁!竹筒面: 老細話以前用竹筒裝好食d, 而家己經唔係; 另外仲有肉碎湯面: 個面唔得, 太腍, 口感同超市買番屋企煮過頭果d一樣, 個湯又普通, d肉碎都唔特別...Bad!另外仲要左個唔知咩菜, 炒肉粒, 得個咸字=.=可能我妹仔肚啦, 但係我真係覺得唔多好食...
上個星期跟老細見客, 又有俾機會"阿公"請食飯^^

另外仲要左個唔知咩菜, 炒肉粒, 得個咸字=.=

可能我妹仔肚啦, 但係我真係覺得唔多好食...
2005-08-23 2 浏览
I probably last visited this restuarant a few years ago. Went there today as suggested by a colleague. The food was average. The menu hasn't changed much, so is the decor. Maxims needs to revamp it and come up with an innovative menu but without abandoning the traditional dishes, like they did to Peking Garden. Otherwise, I don't see myself coming back.