泳池餐廳

泳池餐廳 (已結業)

泳池餐廳 (已結業)
0G
豪華合家歡乳豬阿拉斯加蟹粥宴
0G
2012-05-29
关注
舊同事約食飯,聽聞這餐廳是私房菜形式經營,剛好他已夠人開飯局,機會難得當然出席了菜單豐富,每碟的份量也真的不少,一圍12-13人吃剛好。鴻運赤壯即燒化皮乳豬辣味芝士蝦蝦子鮑片金錢生財崧子好事鴿鬆發財包手阿拉斯加大蟹(四斤幾)日本粥底大澳蝦醬雞櫻花白雲扒碧綠香江黃金裹蒸粽彊茶大團圓生果拼盤辣味加上香濃的芝士,煮得也算入味上桌不久就被吃光了上桌時大家也發出嘩聲… 這蟹真的很巨型!粥底夠綿,蟹腳多肉而且蟹肉甜美,值得推薦第一次吃煎的粽,粽本身味道不算很出色但煎得香脆的外皮加上內裡軟軟的糯米,點上辣油吃,頗特別的這個比較普通,加上大家都飽了,它是唯一一道有剩的菜$200有這樣豐盛的晚餐,雖然不是每道菜都精彩但如果一班朋友來吃,個人覺得是不錯的選擇 :)查看更多
阿拉斯加蟹粥
特色的晚飯
food&drink
2012-05-26
关注
母親節晚飯選在這裡,因妹妹早前在這裡試過覺得不錯,這裡是要預先訂枱,我們訂了七點半。這圍菜連甜品有十二個菜。鴻運赤壯(即燒化皮乳豬全體):)川芎元肉杞子桑拿蝦:)蝦子鮑片金錢生菜:)喜氣洋洋新疆火焰羊架:)崧子好事鴿崧發財包手春回大地爆丈雞 (覇皇雞):)海龍皇鮑魚翅湯 (佛跳牆)清蒸鴻運大金鮋醬爆松茸野什菌扒碧綠:)香江黃金裏蒸糉玉面飛龍黃金甲南瓜椰汁珍珠燉官燕生果拼盤是"橙",還有一樽兩公升的原裝 "果汁先生" 橙汁一席 $1980.-乳豬是熱的,很脆,師傅在堂前用剪剪開乳豬,每件都相當份量,比起去飲宴的吃起來滿足很多。尤其乳豬腳更非常好味,真的皮脆肉嫩。這個菜上枱侍應把錫紙"拮"穿,濃烈的藥材味便出來,但蝦沒甚藥材味,蝦是中蝦,新鮮爽甜。蝦子鮑片金錢生菜:這個沒什麼特別,如同一般酒樓般。這個菜上枱時還有火焰點燃著,羊架味道很好,但略肥,不算太騷。從前這個菜是用生菜來包,這裡是用吃北京填鴨的餅皮來包,但這餅包已乾硬,不好吃,只吃這個鴿崧味道還可以。春回大地炮丈雞:這雞其實應叫霸皇雞,雞上面放了很多葱,味道不錯肉嫩,聽說是冰鮮雞,但吃不出來。海龍皇鮑魚翅湯:餐牌上括著"佛跳牆",只是一窩湯,窩內有少許渣及翅,湯夠味。清蒸鴻運大金鮋:媽咪也讚這魚蒸得很好,媽咪說鮋是很難蒸得好,這魚蒸得火喉剛好,肉很嫩。這個菜上枱時有很香很香菌的味道,吃下去口腔還留著菌的味道。這是一個兒時常吃的東西,其實是把糉切開煎,上面放了木魚片,但每件都有鹹蛋黃,我覺得這個菜是吃回憶。這個菜未上菜前大家在估是個什麼東西,原來是一個類似蛋卷質地的東西造成一個兜,盛著韓式炒粉絲,這個兜應該是可以吃,但淋了不好吃,反而粉絲味道很好,只是偏鹹了點。最後是甜品,沒什麼特別,亦祇得很少所謂官燕,味道不夠甜。這裡每個菜都很夠份量,很多都要包走。查看更多
+ 6
超咸食物~~
claido
2011-04-18
关注
因為親戚的邀請, 有機會亦都是第一次去食~~ 最好結論是.......嘩!! d野食超咸, 而且感覺不專業, 服務員態度差!! 他們的賣點是, chef 拿過咩咩咩獎, 算吧喇~~ 如果覺得好食的話, 都只限於他們熟客!!1) 喜氣洋洋新疆火焰羊架 好味....唯一ok之作, 本人不太喜歡羊架or咩排之類, 因為"so" 味, 不過lee 個真的很好味...2) 川芎元肉杞子桑拿蝦, :( 有些"梅", 不生鮮...3)冬姑鮑片金錢生財...咸的開始4) 招牌回春大地爆丈雞, ok的不過食下食都咸..要飲好多水5) 芝士焗蟹蓋淡而無味6) 上湯過橋絲網鮮蝦卷, 脆, 可接受:)7) 崧子好事鴿鬆發財包手 ....咸味接住落....8) 終極之咸 >> "咕嚕肉" ........平生真係未試過咁咸的咕嚕肉, 賣想及表皮都看似好美味, 一淡咬落去...吐都吐唔切!!!9) 香江黃金裹蒸粽 ....:(不知所謂的, 不能接受!!10) 南瓜椰汁珍珠燉官燕 好味..總括來說, 跟之前有位食評家說的, 自費的就免了!!查看更多
cloverwong
團年飯
cloverwong
2011-02-17
关注
2.2.2011 年三十晚過時過節的時間, 如果要外出吃飯慶祝, 一定會又貴又迫人, 所以我們早在一月中的時候便訂了這裡17人的團年飯. 我們都去過西灣河的泳池餐廳吃飯, 那餐廳上菜十分快, book了七時半就會七時半立即上菜. 我們今次在這維園泳池餐廳book了七時半的, 但由於我臨時有事要八時十五分才到達, 而家人又想等埋我, 所以叫餐廳八時十五分才上菜, 餐廳都好好, 沒有催我們, 真好.:)這個名為"新春團年合家歡全包宴" 裡面的菜式其實與平時的菜式大致一樣, 只是加減了一些東西, 而價錢當然貴過平時.1. 八星報喜紅圖錦繡拼盤這是一個大拼盤, 什麼都有少少, e.g. 豬肚, 海哲, 燒肉, 紅腸, 燒鴨等, 有芝麻鋪在上面. 當日天氣是凍的, 這拼盤又凍冰冰的, 每件食物都切得細細件, 所以我只吃了海晢和燒肉. 海哲爽口彈牙, 燒肉的皮不脆了.2. 川芎元肉杞子桑拿蝦好重藥材味, 有好多汁浸著這些蝦, 蝦是中蝦, 新鮮的.3. 蝦子海參鮑片金錢生財鮑片是罐頭的, 海參只得好少, 無吃到, 生菜鋪底, 可是汁太多了, 多到好似泛灠. 4. 拿破崙香草芝士燴龍蝦這是伊面底的, 龍蝦都幾多, 但問了待應幾次他們才拿夾給我們. 殼太大了, 沒有夾幫手怎能吃呢? 芝士味不太香濃, 幸好龍蝦肉好鮮味和彈牙.5. 招牌回春大地爆丈雞勁多蔥, 由於我最怕吃蔥, 所以要夾一件沒有太多蔥的, 然後再要慢慢夾開那些蔥, 真麻煩. 但其實那隻雞沒有太多肉. 6. 紅燒雞絲花膠鮑魚大生翅我們只吃到雞絲, 花膠和翅, 份量多,傑傑地, 我們每人吃完一碗後, 還可以添食哩~7. 瑤柱竹笙扒碧綠碧綠是菜心, 嫩滑的, 瑤柱不多而且很散, 竹笙很大片但沒有什麼味道8. 清蒸鴻運大清斑這大清斑比我們想像中細, 魚肉不太嫩滑, 所以有點失望9. 發財鴿鬆金滿杯這個是我們覺得最疑惑的東西, 只覺得中間的東西應該是豆類和一些肉碎, 用炸了的東西盛載著. 整件東西的味道是咸的. 10. 法式鵝肝鴨胸炒飯有少少鵝肝味, 所以這個炒飯做得好香, 不過我沒有吃太多, 因為一想起人們是怎樣從鵝身上提取鵝肝, 我就覺得十分不安了....11. 珍珠核桃大團圓原來是核桃糖水配湯圓, 湯圓裡是黑芝麻. 湯圓size是很大粒, 裡面的黑芝麻也多. 不過不失吧.最後, 每人都有一個柑, 有點兒特別. 其實不是吃得十分飽, 但在這些特別的節日能夠用這個價錢吃到這種有少少特色的菜式, 都算ok吧.查看更多
+ 8
超失望.自費就千萬唔好去
Food testing
2010-09-27
关注
因為公司旅行的所謂[美食團]才會有機會上去一試這麼低水準的一間食肆.金果腐竹炒翠玉瓜,炸糉係打正綽號的[得獎菜式]!渣到無得再渣,唔夠熱,唔入味.成口味精.汁,油,水,各自為政,沒有一絲可取.唯一無得由我去彈的地方係,唔駛我比錢.食完一肚氣,比面人事部.多一句不如少一句.好好醜醜是是旦旦一餐.如果自費就千萬唔好去.係得既都唔駛靠團有客入去食.查看更多
soskcc
不試為妙
soskcc
2010-09-26
关注
大失所望,部份食物等好耐同唔熱,環境也不太舒服。其中芝士焗蟹蓋淡而無味,西蘭花炒唔熟又好硬好生,黃金裹蒸糭切得好厚又煎唔脆,仲要係好油同唔熱,食咁多味菜,只可說最後的南瓜燕窩糖水係較為好吃,其他平平冇驚喜,,與鰂魚涌泳池餐廳的水準差好遠!查看更多
南瓜燕窩糖水
Law 記
賀老友生日
Law 記
2010-09-12
关注
老友生日想食維園巴西燒烤,原來在八月初火燭後結業,轉營中菜,因地點方便,便去試試。餐廳不設Menu, 可以電郵或傳真菜單給我們,每次訂位一定要半席;即6人或以上,$980不收加一。當晚我們共有8人,每一人頭加$70。只收現金堂晚菜單如下:川芎元肉杞子桑拿蝦(VERY GOOD)好香藥材味,較一般灼蝦甜蝦子鮑片金錢生財 (OK)喜氣洋洋新疆火焰羊架(GOOD)其實味道唔錯,只是醃得唔夠入味。有些朋友覺得肥左d。崧子好事鴿鬆發財包手(GOOD)好味道,但如果唔包薄餅就咁食就咸d。海龍皇鮑魚翅湯 (佛跳牆)(NO GOOD)唔掂。味精水。春回大地爆丈雞 (霸皇雞) 半只 (GOOD)好滑,但冇乜味,份量太少。清蒸鴻運海上鮮(OK)夠大條,但好腥。香江黃金裹蒸粽(VERY GOOD)好特別。將裹蒸粽切片煎香,再灑上日本木魚碎,好味道。上湯過橋絲網鮮蝦卷(GOOD)配潮式油鹽水,唔錯。南瓜椰汁珍珠燉官燕(NO GOOD)把鬼!生果拼盆果汁先生壹渣 總括來講有70分。見隔離枱有龍蝦湯,原來要加$1300。嘩! 太貴了。侍應話,雖則冇Menu,但如果客人點一些簡單的小菜,例如炒時菜,炒個飯…等,如果師父做到都會做的。但又冇講收幾錢,怪怪的。查看更多
+ 4
豐足生日飯
DW trencherman
2010-08-09
关注
是夜,多謝成班老友和我慶祝生日~~相信大家都過得盡興,因為這次生日宴好豐盛,仲好抵食,一行14人食足12道菜都只是$2,200,圍起來即每人百幾蚊,便可吃齊阿拉斯加蟹、鮑片、鮮蝦、霸皇雞、羊架等菜式,人人飽到不得了,笑聲滿溢。阿拉斯加蟹粥用日本米做,很綿滑,蟹腳肉厚帶鮮,一流!火焰羊架味道不俗,微羶,惟有點乾吧。個蝦好入味(名太長,,記不了啦~),用藥材做汁底,單吃味道最佳。金鲉好滑好滑,亦好大條,但仍然唔夠分... 呵呵~ 因太好味了。知道大廚在西灣河那間店經常滿,今次索性在維園分店搞,以為會鬆動d,誰知都爆場~~ 無他,因為除了餐廳有實力,亦因細心贏盡人心,像生日這夜,結尾突然全場熄燈開disco燈、播中式祝壽歌兼送蛋糕,係老土o左D,但好窩心,成班驚喜十足,搞笑又開心~ 阿廚仲出來恭喜我tim~~ 不過大家來時記住,餐廳是以私房菜形式經營,菜單全由大廚發板,最少要有6人訂檯啊~查看更多
+ 2
阿拉斯加蟹粥
xxx 蝦~
金鮋
這是當晚菜單, 大家可以參考下~~
創新版端午粽
各式海鮮菜
龍蝦鍋
小瓜瓜
有噱頭, 都幾抵食.
小瓜瓜
2010-06-25
关注
食品同之前食家所講嘅差唔多, 可能因為係套餐, 枱枱都係咁上下. 不過啲菜式花過心思, 賣相有噱頭, 味道唔錯, 而且分量好足. 最好味嘅係火燄羊架同藥膳桑拿蝦, 感覺幾抵食, 氣氛亦好好, 可以一試.查看更多
火燄羊架
藥膳桑拿蝦.
ah4
大大碟新春團拜餐
ah4
2010-02-27
关注
今日同班朋友食團拜飯,朋友預先更改原先menu,試咗其他人推介嘅龍蝦鍋﹑古法生炒骨同豉油大蝦。雖然我地點嘅係12人餐,但碟碟餸都好大碟,食到中段,好多人已經叫飽!是日菜單如下﹕日式乾燒豉油皇大海蝦: d海蝦真係好大隻,同埋好入味,正!新彊火焰羊架l:上枱時個火真係好有氣勢,哈哈!個羊架一d羶味都無,味道仲好惹味!不過有幾舊就比較肥!中式生炒骨: 用新鮮菠蘿炒,不過排骨無乜特別!崧子好事鴿鬆發財包手: 個皮係用嚟包片皮鴨嘅皮,不過好乾,個鴿鬆就一般野生龍蝦鍋: 真係超大鍋,食極都食唔完,個湯底有蜆﹑帶子同東風螺,所以好甜,不過d龍蝦煲完湯食落有d「鞋」。芝士百花釀蟹蓋燴元貝(伊麵底): 不過不失,不過d伊麵好長,同埋黐埋一堆,夾時有d困難。醬爆松茸野雜菌扒碧綠: 一般清蒸大金鈾: 條魚蒸得幾滑:)香江黃金裹蒸粽:睇佢個賣相,真係一d都睇唔出係裹蒸粽。煎成一塊嘅裹蒸粽,創意一流,不過味道就無乜特別。上湯過橋絲網鮮蝦卷: 食時要先放落碗上湯度拖一拖,但係都係無乜特別!百合紅豆蓮子大團圓: 呢個糖水我無食,因為見到佢個顏色,就知佢溝咗好多水槳!不過d朋友話粒芝麻湯丸幾好食,所以個個剩係食湯丸。生果拼盤當晚仲有幾枱人喺度慶祝生日,d staff 捧個蛋糕出場時,全場熄晒燈,搞到連我地呢d坐隔離枱嘅路人甲都一齊起哄,好有氣氛。查看更多
+ 1
火焰羊架
干燒豉油皇大海蝦
因為佢地話d大鋼鍋未搬去新舖,所以要分兩大湯鍋上枱!
龍蝦鍋
燒羊架
豉油皇大蝦
龍鳳店
再探泳池餐廳
龍鳳店
2010-02-27
关注
上月與朋友到東區體育館的泳池餐廳,同事見到我的食評後即想再訂,但訂座已爆滿,職員遂介紹我到維園新開分店試菜。因為兩間餐廳的廚師不同,所以食物的煮法亦有點不同,首先那個古法鳳梨咕嚕肉,排骨不脆口,獻汁只是用茄醬調成,菠蘿又少,令到最鐘意食咕嚕肉的我,一夾入口已即擰哂頭。而那個主菜龍蝦海鮮鍋只是用兩個大瓷碗盛著,比起那個法國訂做,上檯時往往會令食客嘩嘩聲的鋼鍋,簡直是大打折扣,還幸此菜質數仍可保持水準。要彈的還有那個所謂甜品糖水,紅豆湯圓……………但此糖水只可用一個差”字形容,紅豆少,醬粉多又唔甜,我冇話錯佢0架!這個新場又是全場爆,侍應全部都是70後,但明顯有過training,招呼及禮貌也不錯。查看更多
检举
這兩個瓷碗又怎及那個鋼鍋震撼呢!
這個賣相好靚,但食落麻麻的芝士焗蟹蓋
龍蝦海鮮鍋