泰Grill (天晉匯)

Thai Grill (天晉匯)
2024-02-22 34 浏览
拜年完搵野食,親戚屋企樓下好多餐廳,呢間泰國餐廳幾多人食好吸引!果然冇簡錯!豬頸肉好好食!推介豬頸肉,蝦餅同芒果糯米飯都好好味,去開將軍澳真係值得試下🤤🤤🤤🐷豬頸肉 $78好香既豬頸肉!外面燒得好香入面仲有肉汁,一定要食❤️🦐炸蝦餅 $78同平時食有啲唔同,細粒少少,肉質唔死實,啖啖蝦肉,新鮮炸好好食☺️🥡蛋包虎蝦炒金邊粉 $128虎蝦超大隻,肉質唔差如果調味多啲就好!金邊粉份量大,兩個人share加小食就岩!🤣🥭芒果糯米飯 $58糯米飯係心形嫁好靚,芒果好甜好好味,價錢唔貴推介!🤤🤤🤤

🐷豬頸肉 $78
好香既豬頸肉!外面燒得好香入面仲有肉汁,一定要食❤️

🦐炸蝦餅 $78

🥡蛋包虎蝦炒金邊粉 $128

🥭芒果糯米飯 $58
糯米飯係心形嫁好靚,芒果好甜好好味,價錢唔貴推介!🤤🤤🤤
2024-02-20 30 浏览
抵食惹味泰菜呢日好想食泰國菜,朋友介紹係天晉呢間泰Grill,話抵食又好味,就試下。呢日有少少落雨,所以坐咗室內,坐室外都唔會怕凍,有暖爐 。生蝦刺身 $108肉質爽,大大隻!肉碎生菜包 $82好大盤肉碎,炒得夠乾爽,辣得超惹味,一口接一口不停食。泰式燒雞 半隻$148必點必點必點!不辣的,有好香的香茅味道,燒得唔鞋,仲好有肉汁。好食到臨走仲去問下店家燒雞的醃料係咩!係香茅,檸檬葉同店家的泰式秘制腌料。泰式檸檬冰綠茶 $38泰式茉莉奶茶 $38特登叫咗杯奶茶攞嚟解辣,呢間凍飲係超大杯!總括嚟講呢間餐廳親民價錢,食物質素高,會推薦朋友嚟食。

抵食惹味泰菜

呢日有少少落雨,所以坐咗室內,坐室外都唔會怕凍,有暖爐 。

生蝦刺身 $108
肉質爽,大大隻!

肉碎生菜包 $82
好大盤肉碎,炒得夠乾爽,辣得超惹味,一口接一口不停食。

泰式燒雞 半隻$148

泰式檸檬冰綠茶 $38
泰式茉莉奶茶 $38
特登叫咗杯奶茶攞嚟解辣,呢間凍飲係超大杯!

總括嚟講呢間餐廳親民價錢,食物質素高,會推薦朋友嚟食。

2024-02-07
2024-02-19 32 浏览
今次嚟到朋友屋企附近同佢一齊食lunch,而我哋就揀咗比較喜歡嘅泰國菜,食最愛既泰國餐,呢度無論係室外定係室內環境,都非常之舒服,而且我地點野食好快都到齊,效率幾快!⭐️牛魔皇船麵最值得一讚嘅就係呢個船面,個味道同埋風味十足喺泰國食緊船麵咁,令到自己有一個身處泰國嘅感覺⭐️特盛海鮮冬蔭功湯金邊粉冬陰功味非常濃郁,而海鮮嘅份量都多,金邊粉軟硬適中,而且吸收晒冬陰功嘅鮮味,每食一啖,就好似將湯嘅精華食埋一樣,感覺非常之滿足⭐️青木瓜沙律(小) + 冬蔭功湯(小)兩個餐都附送前菜,青木瓜沙律同埋冬陰功湯都非常之開胃,辣味都恰到好處⭐️泰式海南雞(半隻) 雞非常滑,一試就知係新鮮雞,加埋佢嘅泰式風味醬料,令到佢嘅層次更加豐富⭐️椰汁糕一碟有8小舊,作為一餐嘅結尾,佢令到人有滿足感覺,椰汁道濃郁之餘,口感都非常好

⭐️牛魔皇船麵

⭐️特盛海鮮冬蔭功湯金邊粉

⭐️青木瓜沙律(小) + 冬蔭功湯(小)

⭐️泰式海南雞(半隻)

⭐️椰汁糕
2024-02-14 59 浏览
將軍澳嘅食肆選擇有好多但出色嘅泰菜就好難搵,點知俾我試到一間小店,雖然位置唔係太易搵,但係食物質素超高嘅一間泰國餐廳。舖頭位置唔多,但係都有室內同室外嘅座位,餐廳係用QR code落單,可以對住餐牌慢慢揀想袋啲咩。〈飛天通菜〉有時喺出面食飛天通菜會比較辣,但係呢度就可以選擇辣到,通菜嘅份量好多,而且調味好惹味,好推介!〈串燒〉我哋仲嗌咗半打串燒,仲可以揀豬牛雞每一款嘅數量,好彈性抵讚!因為我同朋友三款都想試吓,所以每款就揀咗兩吋,三款嘅肉一啲都唔嚡,反而想讚一讚嘅係個沙嗲醬,味道同喺泰國食嘅好相似,係比較偏甜嘅一款,沾肉食就更加好味。〈肉碎生菜包〉食泰國嘢又點可以唔買肉碎生菜包呢,同樣餐廳好貼心咁樣可以選擇唔要入邊一啲配料,例如芫荽,啱晒我呢啲唔鍾意食芫荽嘅人,所以食依道菜嘅時候可以更加滿足,肉碎嘅份量超多,多到最後我要同朋友不停淨係食肉碎🤣肉碎嘅調味係有少少檸檬嘅酸味,所以真係會越食越開胃。我同朋友一人嗌咗一杯嘢飲,分別係〈青檸梳打〉同埋〈泰式檸檬茶〉但係估唔到一杯係超大杯,最後我同朋友都飲唔晒,但係味道好正宗,好似置身泰國一樣。

〈飛天通菜〉

〈串燒〉

〈肉碎生菜包〉

2024-02-14 24 浏览
這間走休閑風格的泰國菜小店位於將軍澳站附近的商場內,座位有分室內同室外可供選擇,坐室外嘅感覺就比較chill啲,方便帶埋寵物嚟一齊食. 今次我們選擇坐室內,地方雖然不算大,但唔會覺得逼夾,有足夠空間可以放食物. 食物叫咗午餐手打青咖喱雞肉米線套餐,跟餐可以選青木瓜沙律或冬蔭功湯(細),另外可以加優惠價配飲品及甜品.我哋叫咗杯蛇皮果特飲同埋人氣芒果糯米飯,飲品可以根據喜好選擇少甜少冰,另外叫咗泰式燒牛肉、燒蠔、燒虎蝦. 第一次食青咖喱湯底的麵,味道幾驚喜,唔會好油膩,又唔會杰身,少少辣,雞肉唔老,米線滑身. 冬蔭功湯有椰香味辣辣哋幾好飲. 蛇皮果特飲味道夠fresh,可以中和一下味蕾,refresh一下口腔. 芒果糯米飯賣相精緻,心型造形,兩款糯米,芒果夠甜,椰漿鹹鹹甜甜,味道調教得幾好. 燒牛肉,牛排燒得幾香口,唔乾身,肥瘦適中,不錯. 燒虎蝦都幾大隻,肉質彈牙,加埋醬汁更惹味. 燒蠔也燒得不錯,juicy. 服務方面也幾好,整體來講不錯,值得支持. 見佢有到會套餐,有朋友來屋企食飯,唔想煮,可以試吓😋.
2024-02-14 26 浏览
🤪抵食泰國菜🤪-今晚有少少想食泰國野於是就試左間附近既泰國菜餐廳🇹🇭味道正宗好解決到掛住泰國朋友😋-🍍原條菠蘿海鮮炒飯($98)炒飯粒粒分明👍🏼青口好鮮甜🤤仲有原條既爆汁菠蘿同香脆既腰果😋-🐥泰式燒雞半隻($148)燒雞香噴噴😌好多肉汁同埋嫩滑👍🏼 肉質結實冇多餘脂肪🐥-🔥串燒半打($88)可以自選豬肉🐷牛肉🐮雞肉🐥我就選擇左各兩串😬特別推薦雞肉串😍配埋自制沙嗲醬食非常juicy香口😋-🍄雞牌菇($25)雞髀菇厚度啱啱好👍🏼一份有兩串🍄 彈牙有口感🥰-📍泰Grill(天晉匯)將軍澳唐俊街12號天晉匯地下G06號舖
🤪抵食泰國菜🤪
🍍原條菠蘿海鮮炒飯($98)

🐥泰式燒雞半隻($148)
燒雞香噴噴😌好多肉汁同埋嫩滑👍🏼 肉質結實冇多餘脂肪🐥

🔥串燒半打($88)

🍄雞牌菇($25)
雞髀菇厚度啱啱好👍🏼一份有兩串🍄 彈牙有口感🥰

📍泰Grill(天晉匯)
將軍澳唐俊街12號天晉匯地下G06號舖
2024-02-09 36 浏览
夜晚約咗屋企人食飯,未試過呢間就試吓,冇諗過咁有驚喜。叫咗一杯奶茶同綠茶,兩杯都好清新,燒雞需要時間,但絕對值得等待,一咬落去簡直就停唔到口,即刻留意到其實可以叫外賣,睇嚟下次朋友過嚟,可以叫外賣返屋企一齊食。仲有泰式生蝦都好新鮮,食得好滋味。生菜包都好好食!
2024-02-08 22 浏览
一直都好想食Thai grill泰式餐廳🍴所以就同埋朋友一齊去食,店內唔算好多位置但都安排左梳化位,都坐得好寬敞好舒服,上菜速度亦都好快,樣樣餸都睇得出用心製作🥰軟殼蟹蟹肉炒飯🦀️勁多蟹肉嘅一個炒飯好食到唔夠分😂😂軟殼蟹炸得好酥脆好好食😋泰式船麵呢個船麵係完全估唔到咁好食🤤湯汁好夠味而且天氣咁凍食碗熱湯麵真係好暖笠笠,麵質感適中😆.小食拼盤有雞翼、蝦餅、春卷全部麵炸得好酥脆,熱辣辣食好惹味豬肉生菜包🥬勁好食啲豬肉醃得好好入味,配埋生菜食將層次又昇華左好match😋仲嗌左幾杯飲品都好出色☺️龍眼冰同三色珍多冰好大杯好好飲

軟殼蟹蟹肉炒飯🦀️
勁多蟹肉嘅一個炒飯好食到唔夠分😂😂軟殼蟹炸得好酥脆好好食😋

泰式船麵
小食拼盤
有雞翼、蝦餅、春卷全部麵炸得好酥脆,熱辣辣食好惹味

豬肉生菜包🥬

仲嗌左幾杯飲品都好出色☺️
龍眼冰同三色珍多冰好大杯好好飲
今次同埋屋企人&Frd一齊去popwalk呢間Thai Grill食飯🍽️呢間之前經過已經好想試 睇相又好吸引嗌左幾個餸都好好食😋份量都足夠知道Staff好好咁安排左大梳化位比我地蛋包虎蝦炒金邊粉🌶️評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好大隻虎蝦仲好彈牙 而且擺盤好靚🤤挑戰左辣啲版本 真係好辣😂😂😂但係味道都係好有層次 麵嘅質感適中👍🏻海南雞半隻評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好嫩滑嘅海南雞😋味道啱啱好唔會過咸,份量都剛好,佢地調嘅汁仲好夾😋炭燒豬頸肉評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻真係好有炭燒嘅香味,豬頸肉好有質感,食落好爽口,唔會太肥膩🤤芒果糯米飯🥭評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有驚喜嘅係竟然有埋黑糯米😍真係好煙韌有咬口芒果仲勁鮮甜🥭芒果糯米飯真係好好食
呢間之前經過已經好想試 睇相又好吸引

炭燒豬頸肉

芒果糯米飯🥭
有驚喜嘅係竟然有埋黑糯米😍真係好煙韌有咬口
芒果仲勁鮮甜🥭芒果糯米飯真係好好食

超近地鐵站🚉好方便👍🏻最重要係佢地啲野食整得好好食🤭泰式酸辣青口好鍾意佢地酸辣醬汁🤤調校得好好味😋我同朋友食完一隻接一隻🤭好快就食晒😆午餐原條菠蘿海鮮炒飯套餐🍍好特別既菠蘿海鮮炒飯🍍平時一係原個或者切粒放埋一齊炒飯,佢地呢間有一條放得靚靚,菠蘿仲要係燒左🤭燒菠蘿真係好鬼正😋午餐牛魔皇船麵套餐話明牛魔皇當然全部都係牛啦😌估唔到佢既湯底又幾濃幾好味👍🏻牛丸彈牙,肥牛肉好味,仲有手切牛肉,超大碗好滿足😋跟餐有細冬陰功湯好濃好夠味👍🏻飲細細碗一啲都唔夠喉😆跟餐可加$38芒果糯米飯佢地芒果糯米飯腱糯米同紫米整成一個心形💛芒果好甜,配埋椰汁🥥同熱辣辣糯米飯一齊食好好味🤤如果唔係飽一定食多個🤭凍飲加$5青檸可樂🥤泰式咖啡☕️
超近地鐵站🚉好方便👍🏻最重要係佢地啲野食整得好好食🤭

凍飲加$5
青檸可樂🥤
泰式咖啡☕️

2024-02-05 22 浏览
第一次嚟呢間食泰國嘢,原來中環都有分店㗎喎,食物選擇都幾多喎,同埋主打食燒烤為主,兩個人嗌咗兩個主食,都好夠食🐥泰式海南雞(半隻)份量好多,雞肉好嫩滑,比較少食泰式嘅海南雞,味道都幾好🍝蛋包虎蝦炒金邊粉呢個個樣真係好吸引呀,兩隻大大嘅虎蝦,金邊粉炒得好分明,唔會好似其他泰式金邊粉咁偏酸同甜,啱啲鍾意比較淡味嘅朋友🍹泰式檸檬冰綠茶🧋凍泰式奶茶兩杯凍飲大大杯,唔太甜

🐥泰式海南雞(半隻)
份量好多,雞肉好嫩滑,比較少食泰式嘅海南雞,味道都幾好

🍝蛋包虎蝦炒金邊粉

🍹泰式檸檬冰綠茶
🧋凍泰式奶茶
兩杯凍飲大大杯,唔太甜

第一次同朋友仔來呢間🏖️泰國菜小店🌴食晚餐📍地點便利,將軍澳地鐵站A出口過馬路到天晉匯地下就到。🍜船麵好好味的船麵,湯底濃郁,有超多牛肉係入面,麵條幼身有口感😋🫔春卷熱辣辣,好鬆脆🍤蛋包虎蝦炒金邊粉擺盤好靚🤩,鐘意食的嘢都有齊,虎蝦肉質彈牙,金邊粉煙韌乾身,加埋花生碎同辣椒碎,好香好好味😌🍹芒果沙冰嘢飲全部都好大杯,十分抵飲。🥭芒果味十分突出,忍唔住不停咁飲🤣總體來講這間泰國菜小店價錢平價,分量多,環境舒適,有室內室外,非常適合一家大小或者一班朋友聚會食飯!🏖️
第一次同朋友仔來呢間🏖️泰國菜小店🌴食晚餐

📍地點便利,將軍澳地鐵站A出口過馬路到天晉匯地下就到。

🍜船麵
好好味的船麵,湯底濃郁,有超多牛肉係入面,麵條幼身有口感😋

🫔春卷
熱辣辣,好鬆脆

🍤蛋包虎蝦炒金邊粉

🍹芒果沙冰

【將軍澳地道泰菜|🦀低調高手神還原泰味】🐨軟殼蟹蟹肉炒飯 $118推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐軟殼蟹原隻放喺炒飯面,炸得啱啱好,唔會好油或者好乾,入邊仲食到蟹肉👍🏻👍🏻炒飯都做得好乾身,而且好足料,每一啖都食到蟹肉,蟹肉嘅鮮提升咗炒飯嘅甜味,好開胃,一食就停唔到口~.🐨牛魔王船麵 $85推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐船麵份量非常之多,麵質係比較幼身而且好順滑、好掛汁!湯底味道豐富,成碗都好開胃~有接近7,8片牛肉、2粒牛丸,配埋脆口炸豬皮,令到碗麵更層次!.🐨冬陰功湯 跟餐Free推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️冬陰功好足料,唔淨係得辣味,飲得出薑、香茅、檸檬同辣椒嘅味道,酸辣合宜,宜家凍冰冰食非常暖胃🔥.🐨青木瓜沙律 跟餐Free推薦度:⭐️⭐️⭐️青瓜好新鮮,刻意雪過先製成沙津,好細心~ 而且更加突出到本身嘅甜味!食開十小辣嘅小編,就覺得調味偏辣🫠好惹味嘅關係,最後都食咗大半碗🤣👅.🐨炸蝦餅 $38推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐哩款必叫!!!大推!!!因為真係好好食😂佢絕對係蝦球嘅大小,而且炸皮好薄、好鬆脆,蝦球唔會油,蝦味好出,食落好爽口、彈牙~就咁食已經好正,加埋甜酸醬食味道層次就更豐富!可以解到蝦球油膩感同罪惡感~.🐨椰汁糕 $1

【將軍澳地道泰菜|🦀低調高手神還原泰味】
推薦度:⭐️⭐️⭐️
🐨炸蝦餅 $38
🐨椰汁糕 $18
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
椰汁糕叫嗰陣以為係白色一舊純椰汁,點知上枱嘅時候見到有兩層~上層嘅椰汁糕椰汁味好濃唔會死甜而且好滑,下層就有西米味道比較淡,但一粒粒咁口感好得意,兩層一齊食無論口感定味道都互相配合到,好夾!
——☼——☼——☼——☼——☼——
📸食物打卡度:💡💡💡
🛠️分類:#HTB將軍澳 #HTB泰國菜 #HTB甜品
  • 軟殼蟹蟹肉炒飯
2024-01-31 25 浏览
上次黎將軍澳食晚飯, 行過先發現原來呢度附近好多餐廳! 今日就試下我鐘意既泰國菜!! 雖然舖仔細細, 但坐得一d都唔迫夾! 仲望到句幾有意思既Slogan!由於天氣好凍, 我地都skip晒d凍野, 淨係睇Main😂款式唔算好多, 但樣樣都係泰國菜既必食選擇😋 我就揀左我最愛既Pad Thai!! 因為Pad Thai炒得好唔好食係絕對影響我對嗰間泰國菜既評分!!『蛋包虎蝦炒金邊粉』HK$128上到枱已經覺得賣相超吸引!! 蝦肉唔會梅, 好有鮮味! 我最愛既pad thai炒得條條分明, 少少酸酸地既醬汁正係合晒我的口味! 每一條粉都均勻咁沾上醬汁😋😋😋如果有平民版既金邊粉就好喇! 咁樣我一定會成日黎食!!跟住係『原條菠蘿海鮮炒飯』HK$98一上枱就聞到好香😋本身以為菠蘿只有伴碟嗰條, 炒飯入面冇, 原來唔係! 炒飯入面都有好多!!! 應該係我食過既菠蘿炒飯入面最多菠蘿既一個! 炒過既菠蘿比較甜同軟, 而伴碟既菠蘿, 師傅將佢輕微燒過, 質感同味道都同炒過既好唔同!伴碟的比較fresh! 食左個菠蘿二食😆黎到當然唔少得要食Grill啦!!『燒生蠔』HK$68/2隻上面既醬汁係泰式酸酸辣辣

由於天氣好凍, 我地都skip晒d凍野, 淨係睇Main😂

『蛋包虎蝦炒金邊粉』HK$128

跟住係『原條菠蘿海鮮炒飯』HK$98

黎到當然唔少得要食Grill啦!!
『燒生蠔』HK$68/2隻
上面既醬汁係泰式酸酸辣辣既味道! 同蠔好夾!! 蠔身都好飽滿, 新鮮!

最後飲埋杯『熱泰奶』HK$18
好滿足😆😆 見隔離枱D凍飲好吸引, 不過今日實在太凍! 下次黎先再飲啦!

題外話, 我覺得餐廳既衛生做得好好, 隔離枱食完執枱都會噴噴消毒! 感覺安心好多😆😆

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Thai Grill @thaigrillhk
📍 將軍澳天晉匯1期G06號舖

2024-01-30 25 浏览
近排天氣凍最啱就係食泰國菜,呢日放假喺將軍澳天晉匯食lunch,又食個泰菜chill下。除咗室內座位外,餐廳亦設戶外座位,感覺都幾寫意。午餐都幾優惠,價錢由75至$138不等,包冬陰功湯或青木瓜沙律,主菜及飲品,亦可加錢選購小食及甜品。蛋包虎蝦炒金邊粉套餐($138)- 賣相好靚,仲有兩隻大大件嘅炸虎蝦。金邊粉炒得好香,熱辣辣,香口惹味。泰式海南雞套餐($75) - 雞好嫩滑,油飯嘅份量十足,奉泰式醬汁上。海南雞配埋油飯同醬料一齊食,味道幾好。炸蝦餅(+$38)- 蝦餅炸得香脆,肉質彈牙。熱辣辣,點埋酸甜醬食,好開胃嘅小食。椰汁糕(+$18)- 椰汁糕充滿椰香,份量亦相當多,味道不錯。飲品點咗泰式咖啡(+$5)同泰式檸檬綠茶(+$15),鍾意佢嘅飲品唔會太甜,好有泰式風味。餐廳亦都做好多外賣單,上菜速度好快,店員服務亦十分殷勤。

餐廳亦都做好多外賣單,上菜速度好快,店員服務亦十分殷勤。
  • 蛋包虎蝦炒金邊粉