泰Grill (天晉匯)

Thai Grill (天晉匯)
跟家人來到中環附近,不想吃太貴,就去了怡和大廈的food court商戶多 顧客多,逛了幾圈才選定這家,因為記得以前去過將軍澳的分店不錯🤣性價比不錯,尤其主食的粉麵🌟 加一服務費:✖ ✿ 冬陰金邊粉 (雞肉) $78 湯底偏酸 我喜歡!(*´∀`)微辣惹味! 單喝很鹹,不過配粉剛好😆配料很多,吃完粉還有料 ✿ 海鮮菠蘿炒飯 $128 調味適中,不覺油膩,配料也足菠蘿賣相很棒之餘,酸甜多汁😋 ✿ 青咖哩配飯 (雞肉) $82個人覺得咖哩偏辣,但家人覺得剛好🤣而且喜歡它的椰奶香氣~分量同樣足,多配一碗白飯也完全沒問題😛 ✿ 泰式酸辣鳳爪 $38 (加配價)鳳爪爽口,相比咖哩,辣稍低但餘韻更長🤣 ✿ 泰式串燒 (豬牛雞各一串) $58燒得很香,雞肉外脆內嫩的對比最明顯!不需沾額外沙爹汁已很惹味 ✿ 泰式檸檬水 (熱) $20 (加配價)酸甜解辣,涷飲應該更正😝
性價比不錯,尤其主食的粉麵🌟

加一服務費:✖

✿ 冬陰金邊粉 (雞肉) $78
冬陰金邊粉 (雞肉)

湯底偏酸 我喜歡!(*´∀`)
微辣惹味! 單喝很鹹,不過配粉剛好😆
配料很多,吃完粉還有料

✿ 海鮮菠蘿炒飯 $128

調味適中,不覺油膩,配料也足
海鮮菠蘿炒飯

菠蘿賣相很棒之餘,酸甜多汁😋

✿ 青咖哩配飯 (雞肉) $82
青咖哩配飯 (雞肉)

個人覺得咖哩偏辣,但家人覺得剛好🤣而且喜歡它的椰奶香氣~
分量同樣足,多配一碗白飯也完全沒問題😛

✿ 泰式酸辣鳳爪 $38 (加配價)

鳳爪爽口,相比咖哩,辣稍低但餘韻更長🤣
泰式酸辣鳳爪

✿ 泰式串燒 (豬牛雞各一串) $58

燒得很香,雞肉外脆內嫩的對比最明顯!
不需沾額外沙爹汁已很惹味

✿ 泰式檸檬水 (熱) $20 (加配價)
泰式檸檬水 (熱)

酸甜解辣,涷飲應該更正😝

• 海鮮菠蘿炒飯
  • 冬陰金邊粉 (雞肉)
之前去過📍中環的Thai Grill分店,那裡是在Basehall,自助形式的。這次我去了📍將軍澳分店,發現有人serve更加舒適呢。🙌🏻💲Lunch set 非常划算,已包含一小碗冬陰功湯(也可選擇青木瓜沙律),另加HK$15可選泰式特飲 (或普通凍飲只是+HK$5),還可以加點小食和甜點。人均價位在港幣百多元,已經可以享受一場豐盛的泰式盛宴了。🇹🇭💃分享一下我點的:🍍原條菠蘿海鮮炒飯 HK$108海鮮炒飯搭配著粒粒鮮甜的新鮮原條菠蘿。🍲跟餐送冬陰功湯(細)湯品濃郁香辣,帶著泰式獨特的香料風味。🥥跟餐配椰汁冰 +HK$15清涼的椰汁冰令口感愉悅。🍤蝦餅 +HK$38外酥內軟,口感鮮美。🍮椰汁糕 +HK$18香甜可口,入口即化。🤵🏻‍♂️再來分享一下我老公點的:🦀軟殼蟹蟹肉炒飯 HK$118炒飯中搭配著酥脆的軟殼蟹和鮮嫩的蟹肉。🍲跟餐送冬陰功湯(細)他認為有點辣,但是可以接受,我覺得酸味更重一點。🧋跟餐配泰式茉莉奶茶 +HK$15茉莉奶茶香醇滑順,帶有微微的花香。🥭芒果糯米飯 +HK$38糯米飯外層Q彈,搭配香甜的芒果,口感絕佳。😬😬 這間餐廳的份量很多,我們2次都有打包剩下的食物。🥡

💃分享一下我點的:

🍍原條菠蘿海鮮炒飯 HK$108
海鮮炒飯搭配著粒粒鮮甜的新鮮原條菠蘿。

🍲跟餐送冬陰功湯(細)
湯品濃郁香辣,帶著泰式獨特的香料風味。

🥥跟餐配椰汁冰 +HK$15
清涼的椰汁冰令口感愉悅。

🍤蝦餅 +HK$38
外酥內軟,口感鮮美。

🍮椰汁糕 +HK$18
香甜可口,入口即化。

🤵🏻‍♂️再來分享一下我老公點的:

🦀軟殼蟹蟹肉炒飯 HK$118
炒飯中搭配著酥脆的軟殼蟹和鮮嫩的蟹肉。

🍲跟餐送冬陰功湯(細)
他認為有點辣,但是可以接受,我覺得酸味更重一點。

🧋跟餐配泰式茉莉奶茶 +HK$15
茉莉奶茶香醇滑順,帶有微微的花香。

🥭芒果糯米飯 +HK$38
糯米飯外層Q彈,搭配香甜的芒果,口感絕佳。

😬😬 這間餐廳的份量很多,我們2次都有打包剩下的食物。🥡 Yummy~😋😋

2023-11-12
  • 蝦餅
  • 泰式特飲
  • 泰式茉莉奶茶
6天前 0 浏览
今晚入左將軍澳食飯,朋友介紹呢間泰國餐廳黎試吓!📍Thai Grill @thaigrillhk地點:將軍澳天晉匯1期G06號舖飛天通菜 $72個通菜相對辣辣地好開胃,食耐左都會有辣通天感覺🌶️真辣正,可能對於我來講相對辣😝虎蝦冬蔭功 $108有個火爐煲住,味道偏甜甜地幾特別,配搭油飯$15食最好配搭串燒 - 半打(雞,牛,豬)$88朋友中意食串燒,三款肉肉各叫左兩條,燒出黎肉質唔錯夠油香配沙嗲醬食一流雞肉串燒最好食蒜蓉包(五塊)$35大大塊配個冬蔭功湯都好正,有炸過夠脆青檸梳打$38 解渴清油膩感,大大杯
今晚入左將軍澳食飯,朋友介紹呢間泰國餐廳黎試吓!

📍Thai Grill @thaigrillhk
地點:將軍澳天晉匯1期G06號舖
飛天通菜 $72
虎蝦冬蔭功 $108
有個火爐煲住,味道偏甜甜地幾特別,配搭油飯$15食最好配搭
串燒 - 半打(雞,牛,豬)$88
蒜蓉包(五塊)$35
大大塊配個冬蔭功湯都好正,有炸過夠脆
青檸梳打$38
解渴清油膩感,大大杯
2024-04-29
手打雞肉咖喱🍛$88 蒜蓉包+$35呢個椰汁都幾香😂同埋都性價比幾高😊因為好多材料🤩有西蘭花蘿蔔等等嘅配菜😊雞肉嘅份量都好多😁另外配搭埋蒜蓉包都唔錯😌加咖喱汁香香甜甜😊幾惹味雞牛豬串燒($78三串)佢呢一個係即叫即整😆所以都等咗一段時間😇都燒得幾香😌同埋幾鍾意佢個沙嗲汁🙂同個串燒幾夾豬頸肉酸辣沙律🥗$58沙律我以為有好多菜😂😂但係佢都真係係泰式沙律😀係好多洋蔥同埋蔥😊同埋洋蔥🧅😂😂😂某程度上係豬頸肉嘅冷盤😌豬頸肉都落咗好多香料😗有泰國嘅感覺芒果糯米飯$58個份量唔係好大😂反而啱啱好😁佢混合咗紫米同埋糯米😌所以食到兩種唔同味嘅層次🤣芒果都唔算酸😆加埋椰汁成個配搭好好珍多冰🧊$38估唔到佢啲飲品咁大杯😂😂😂同埋佢入邊應該唔係芒果🥭係大樹菠蘿🍍呢個配搭都幾特別

手打雞肉咖喱🍛$88 蒜蓉包+$35

雞牛豬串燒($78三串)

豬頸肉酸辣沙律🥗$58

芒果糯米飯$58

珍多冰🧊$38
Weekend專程去將軍澳走走,lunch就揀咗間泰式餐廳,距離地鐵站都係幾分鐘路程!餐廳供應lunch set 包一個粉麵,拼木瓜沙律/冬蔭功湯(細)同埋飲品,仲有幾款小食可以加配🍗咁啱坐正廚房對出,原來大廚係泰國人嚟,所以味道都十分正宗,唔小菜式都偏辣,而且份量十足🌶️蛋包虎蝦炒金邊粉($138)俾隻虎蝦嚇親,兩大隻夠搶眼,金邊粉炒得乾身唔油膩!香葉肉碎炒飯配煎蛋($80)幾濃味同惹味,我超鍾意呢個飯!•炸春卷(套餐小食)($18)•飛天通菜($72)

•炸春卷(套餐小食)($18)
•飛天通菜($72)
個啱黎開呢頭就試下呢間泰國野🇹🇭,裝修以啡色🟫同白色磚牆⬜️🧱為主,光線偏暗,都坐得幾舒服,另一邊有燈寫住 “Nothing bring people together like good food”, 感覺幾有feel😌 野食方面都唔錯,而且價錢幾平幾抵食,下次想試埋中環分店😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)蛋包虎蝦炒金邊粉 🥚🦐 - $128 (好味指數:😍😍😍😍)Pad Thai 既”Pad”係炒既意思,而”Thai”指既係泰式,味道酸酸甜甜,而甜味係黎自羅望子醬同棕櫚樹糖,另外仲有茄汁🥫、椰糖🥥同埋魚露,所以會比較惹味開胃,落既醬亦都夠,味道夠濃郁~ 上面就有兩隻包左蛋漿🥚既虎蝦🦐,幾飽滿同多肉,鮮甜彈牙,夠新鮮所以肉質唔會梅~ 另外仲落左香口既蛋🥚、索味煙韌既豆卜、清爽既芽菜、香口既花生粒🥜去炒都唔錯,想再清新啲可以濟啲青檸汁🟢🍋,啲金邊粉🍜口感濕潤軟腍~手打馬沙文咖喱🍛 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)馬沙文咖哩🍛感覺有淡淡既棕櫚焦糖味,帶有啲花生🥜同堅果🌰風味,質感醇厚creamy,另外仲落左小茴香🌱、檸檬草🍋同南薑🫚等香料,味道香濃,帶有啲微辣🌶️幾惹味~ 啲牛肉🐮係滑牛肉🐮

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
蛋包虎蝦炒金邊粉

手打馬沙文咖喱🍛 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
馬沙文咖哩🍛感覺有淡淡既棕櫚焦糖味,帶有啲花生🥜同堅果🌰風味,質感醇厚creamy,另外仲落左小茴香🌱、檸檬草🍋同南薑🫚等香料,味道香濃,帶有啲微辣🌶️幾惹味~ 啲牛肉🐮係滑牛肉🐮,質感軟腍,有淡淡既牛味🐮,如果濃啲就更加好~ 同時仲有好多蔬菜,包括紅蘿蔔🥕、薯仔🥔同洋蔥🧅,如果煮耐啲可以腍啲就更加入味同好食~

蒜蓉包 🧄🍞 - $35 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
食咖喱🍛又點可以無野點呢😜 所以就叫左蒜蓉包🧄🍞,用黎點香濃既咖喱汁🍛食真係一流👍🏻 個包🍞烘到金黃酥脆唔會燶,上面有足料既蒜蓉牛油🧄🧈,有鹹香又惹味~
串燒 (3串)

串燒 (3串) 🔥🍢 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
另外食泰菜🇹🇭感覺唔叫串燒🔥🍢就好似少左啲野咁,所以就叫左3串試下~ 分別有豬🐷、牛🐮同雞🐥,全部都肥瘦適中,燒到🔥有啲焦香,肉質嫩滑juicy,唔會話鞋話者梅,配埋香甜惹味既花生沙爹醬🥜仲正就更加香口同提鮮
芒果糯米飯

芒果糯米飯 🥭🍚 - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
最後叫左經典既芒果糯米飯🥭🍚黎做ending,啲芒果🥭既份量都幾多🤤 味道清香誘人,香甜多汁帶有啲微酸,而啲糯米飯🍚有常見既白色同靚靚既紫色~ 口感軟糯煙韌,濕潤得黎唔會太黏口~ 上面淋左清香香甜又凍凍地既椰汁🥥,配暖暖地既糯米飯🍚同軟糯既芒果肉🥭一齊食真係正😌

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
串燒 (3串)
好小係將軍澳食泰國菜,終於搵到一個質素高價錢都係好實惠嘅小店─═★:;*─═☆:;*─═★:;*─═☆:;*─═★:;*🔸軟殼蟹蟹肉炒飯 ► $108軟殼蟹炸到金黃色,酥脆內軟!完全冇諗過呢個炒飯係幾足料,食到啖啖蟹肉,飯粒粒分明唔油膩👍🏻🔸串燒半打 ►(雞、牛、豬)$88推薦✨雞豬牛各兩串🐔🐷🐮,燒得好香醃得入味,能夠鎖住肉汁,唔會做到乾柴。點佢嘅沙嗲醬食,味道更提昇,花生味香而且小小辣更加惹味!🔸 豬頸肉 ► $78豬頸肉係我食泰國菜必點嘅😛呢度份量多,外皮做到小小脆邊,味道濃郁,多汁又好咬口。再配埋個泰式酸辣汁,辣辣地仲幾開胃添😍🔸珍多冰 ► $38 🔸椰汁冰 ► $38超級大杯,椰漿嘅味道香濃,珍多冰加入爽口軟滑粉條同芒果~超好飲又解渴🥤🥛

🔸軟殼蟹蟹肉炒飯 ► $108

🔸串燒半打 ►(雞、牛、豬)$88

🔸 豬頸肉 ► $78

🔸珍多冰 ► $38
🔸椰汁冰 ► $38

2024-03-17 34 浏览
性價比💰:🟢🟢🟢🟢🟢美味程度🥞:🧀🧀🧀🧀🧀將軍澳泰國美食!位於天晉匯一期地下,去開將軍澳站果頭真係可以去試一下,好味!🍳泰式菠蘿炒飯套餐呢個係有餐叫既,唔洗散叫,好經濟上碟果時最震驚係有一截原條菠蘿,切好左可以直接篤出一口大小的鮮菠蘿飯入面有海鮮,配埋隔離既肉鬆勁好味。我比好高分🍳粒粒菠蘿梳打、蛇皮果梳打特飲的話,賣相我係欣賞既,但杯真好大,放係枱度飲會有少少唔方便,我覺得可以食泰式奶茶會就手一啲🍳串燒 (半打) (雞,牛,豬)招牌串燒,加埋串燒醬無得輸🍳肉碎生菜包、青木瓜沙律生菜包明顯係用左好高級既菜,硬身得黎又爽脆。辣度可以落單果時選擇,少辣都幾惹味。菜係好好食,搞到後黎啲朋友搶哂啲菜黎包,最後唔夠菜去整埋最後的肉碎哈🍳泰式酸辣魷魚最鐘意就係食魷魚,上碟之後好快比啲朋友清左。黎到係必叫🍳泰式小食拼盤、炸蝦餅只叫小食拼盤,蝦餅唔會夠分,太過好食喇。多朋友食,一定要額外叫多個蝦餅🍳芒果糯米飯鮮芒果+黑米+糯米,三重滋味。真係食泰國野係一定要叫個芒果糯米飯🍳椰汁糕超超超超級好食,全部朋友都大讚佢上面係椰汁糕,下面係類似大菜糕我第一次食呢種款既糕,只能講如果你未食過,一定一定要試
性價比💰:🟢🟢🟢🟢🟢
美味程度🥞:🧀🧀🧀🧀🧀

🍳泰式菠蘿炒飯套餐
呢個係有餐叫既,唔洗散叫,好經濟
飯入面有海鮮,配埋隔離既肉鬆勁好味。我比好高分

🍳粒粒菠蘿梳打、蛇皮果梳打

🍳串燒 (半打) (雞,牛,豬)
招牌串燒,加埋串燒醬無得輸

🍳肉碎生菜包、青木瓜沙律

🍳泰式酸辣魷魚
最鐘意就係食魷魚,上碟之後好快比啲朋友清左。黎到係必叫

🍳泰式小食拼盤、炸蝦餅

🍳芒果糯米飯

🍳椰汁糕
超超超超級好食,全部朋友都大讚
佢上面係椰汁糕,下面係類似大菜糕
我第一次食呢種款既糕,只能講如果你未食過,一定一定要試
2024-03-16
用餐优惠
試食活動
  • 菠蘿炒飯、泰式小食拼盤、椰汁糕
2024-03-12 33 浏览
今日下午放假, 約咗同事去將軍澳踩單車, 沿着海濱踩好舒服, 再加上近排天氣又唔係好凍, 陣陣谅風, 十分捨意.踩單車經開天晉個商場見到有間泰國餐廳, 裝修簡潔乾淨,座位舒適, 職員態度親切, 服務唔錯, 見到我地唔夠位放食物,幫忙推多張枱俾我地, 耐唔耐又幫忙清理枱面.👍👍燒雞: 燒得啱啱好, 唔會overcook , 肉質鮮嫩, 食落唔鞋口, 份量算多手打青咖喱雞: 椰汁味偏重,唔會好辣, 送飯或者蒜蓉包沾咖喱汁, -流燒蠔,扇貝: 新鮮, 大隻, 加咗d 泰式source 幾特別, 唔算蒜蓉包: 即整, 熱辣辣, 脆口, 好香蒜蓉味

蒜蓉包: 即整, 熱辣辣, 脆口, 好香蒜蓉味
2024-02-29
用餐时段
2024-03-10 44 浏览
琴日帶阿女去踩單車,途經呢間泰國餐廳《泰Grill》好吸引,就決定晚餐起度解決我地叫左青木瓜沙律泰式雞肉船麵串燒生蝦刺身青咖喱雞翼半隻烤雞扇貝燒蠔青木瓜沙津甜甜酸酸非常可口,一D都唔辣d朋友都啱食阿女唔知係未踩完單車特别肚餓,平時食得唔多既佢竟然不斷話添麵,我好奇試了一啖,嘩!原來個麵好好食,當中加了豬皮,呢個豬皮既口感同平時好唔同,香脆可口,送麵一流我自己就非常鍾意生蝦刺身,非常新鮮彈牙,配上醬料,令人食完一隻又一隻😂至於青咖喱,配上金邊粉(走湯),超惹味,金邊粉索晒青咖喱非常非常入味👍食下食下烤雞上場,烤到皮脆肉嫰仲非常juicy, 阿女都左好多舊😆我地捧着肚皮滿足地踩着單事回家,menu仲有好多想食,下次要再黎啊😍

我地叫左
雞翼
半隻烤雞
扇貝
燒蠔

青木瓜沙津甜甜酸酸非常可口,一D都唔辣d朋友都啱食

2024-03-05 46 浏览
上星期約左左朋友仔黎將軍澳一齊玩😚 幾個一齊玩到癲晒💞見肚餓我地就去左泰Grill到食個午餐啦💖#吃貨食到停唔到😂 首選一定係串燒‼️大囡左手一條右手一條🍡🍡~ 仲有海南雞又係食到停唔到口😋 ✴️ 🐥🐮🐷串燒 半打 $88星級推介🌟 食到停唔到🤞🏻串燒鎖緊肉汁, 肉質鮮嫩🫶🏻 媽咪差d無份食, 比Bella食晒😂✴️炸蝦餅 $38🦐小食真係好出色💖蝦球彈牙爽口, 配埋甜酸醬🥰更加好味✴️雞牌菇 $25🍄喜歡食🍄既朋友仔可以試試, 彈牙有口感! 可以少d調味粉就更好✴️蒜香牛油雞翼 $88🐥雞翼必叫❣️ 蒜味+牛油香味+ 香口雞翼= 要食多兩隻😋✴️春巻 $28脆口好味, 都不妨一叫呀✴️ 泰式海南雞飯 $75又係Bella 大愛💕雞肉鮮滑爽嫩, 一於Bella食雞, 爸爸食油飯啦🤣✴️軟殼蟹蟹肉炒飯 $118🦀賣相好靚呀🦀🫶🏻 香口炒飯~ 飯桶Nana即刻話要番一碗😋 炒飯好足料有好多蟹肉~正正✴️蛋包虎蝦炒金邊粉 🦐 $128金邊粉有少少辣🤏 唔係好岩小朋友食~ 但就岩晒爸爸媽媽🌟 炸埋虎蝦🦐 金金黃黃, 賣相一樣滿分💯 酸酸甜甜 開胃又好食成餐飯都食得好開心❣️😋 Bella Nana 閃閃 三大吃貨努
#吃貨食到停唔到😂 首選一定係串燒‼️
大囡左手一條右手一條🍡🍡~ 仲有海南雞又係食到停唔到口😋

✴️ 🐥🐮🐷串燒 半打 $88
星級推介🌟 食到停唔到🤞🏻

✴️炸蝦餅 $38🦐
小食真係好出色💖蝦球彈牙爽口, 配埋甜酸醬🥰更加好味

✴️雞牌菇 $25🍄

✴️蒜香牛油雞翼 $88🐥
雞翼必叫❣️ 蒜味+牛油香味+ 香口雞翼= 要食多兩隻😋

✴️春巻 $28
脆口好味, 都不妨一叫呀

✴️ 泰式海南雞飯 $75

✴️軟殼蟹蟹肉炒飯 $118🦀

✴️蛋包虎蝦炒金邊粉 🦐 $128

成餐飯都食得好開心❣️😋 Bella Nana 閃閃 三大吃貨努力咁食, 職員姐姐又好好人🫶🏻 仲有同小朋友玩同幫佢地水樽加水水🫖
  • 串燒
2024-03-01 43 浏览
口淡淡想食d酸酸辣辣野,朋友就介紹左一間將軍澳親民小店試下。泰式酸辣鳳爪沙律 $68鳳爪口感爽脆,味道酸酸辣辣,非常開胃,埋配埋洋蔥絲、紅蘿蔔絲同生菜一齊食,十分清新,而且落單時可以揀少辣,岩晒食得唔係太辣又想食泰國菜既朋友😆原條泰式菠蘿海鮮炒飯 $98呢個菠蘿海鮮炒飯應該係近期食過最足料既炒飯😍飯中有大大隻蝦、青口、魷魚片、魷魚鬚同菠蘿粒,旁邊更有肉鬆同腰果粒,口感非常豐富,炒得金黃又惹味🍍而且更有原條燒菠蘿伴碟,酸酸甜甜好開胃燒豬頸肉(一份)$78豬頸肉份量同樣大份,燒得表面焦香之餘又保持到肉汁,肉質軟嫩,再蘸上特色酸辣醬汁,香濃惹味!炸蝦餅 $78蝦餅大大粒,炸粉外皮酥脆,炸得金黃熱辣辣,內裡蝦膠非常彈牙,配上泰式辣醬甜甜辣辣好正!凍檸檬茶 $22檸檬茶有獨特既香茅味道,別具泰式風味📌泰Grill (天晉匯) (將軍澳)地址:將軍澳唐俊街12號天晉匯地下G06號舖評語食物性價比高,大件又抵食環境舒適🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #i

泰式酸辣鳳爪沙律 $68

原條泰式菠蘿海鮮炒飯 $98

燒豬頸肉(一份)$78

炸蝦餅 $78

凍檸檬茶 $22
檸檬茶有獨特既香茅味道,別具泰式風味

📌泰Grill (天晉匯) (將軍澳)
地址:將軍澳唐俊街12號天晉匯地下G06號舖

評語
食物性價比高,大件又抵食
環境舒適

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#將軍澳 #天晉匯 #泰grill #泰國菜 #菠蘿炒飯 #蝦餅 #豬頸肉 #泰式鳳爪 #性價比高
🍴位於將軍澳既泰Grill係一間泰式餐廳。餐廳既裝修以現代簡約格調為主,餐廳分左室外同室內既用餐區, 室外位置非常之Chill, 岩唒帶埋毛孩一齊用餐既你。食物方面,我地當日試左餐廳幾個招牌菜:泰式串燒(豬,牛,雞); 蛋包虎蝦炒金邊粉; 海鮮冬陰功湯金邊粉; 青木瓜沙律; 炸蝦餅; 椰汁糕; 芒果糯米飯……食物水準相當之高, 可能當日我同另一半都好肚餓, 平時好細食既我都忍唔住食多左好多。 首先講串燒, 燒得好香但又保持到好肉嫩juicy一啲都唔鞋口。仲有炸得香脆可口既炸蝦餅, 每一啖都食到爽口彈牙既蝦絕對係真材實料。接住仲有滿滿海鮮既冬陰功湯金邊粉, 個湯好好飲好濃郁仲有超多海鮮超有驚喜。最後就係泰餐必食既芒果糯米飯同椰汁糕啦, 椰汁糕食到好清甜既新鮮椰汁做底味, 食落就試到椰奶香味, 而芒果糯米飯真係十分推薦因為真係好好味。軟糯既糯米飯配香甜既芒果再搭椰奶真係非常絕配, 簡直係畫上完美既句號。$200-$250 for one (lunch)📍HKG泰Grill (天晉匯)地址:將軍澳唐俊街12號天晉匯地下G06號舖

🍴

$200-$250 for one (lunch)

📍HKG
泰Grill (天晉匯)
地址:將軍澳唐俊街12號天晉匯地下G06號舖

2024-01-18
2024-02-28 36 浏览
週末約埋朋友出嚟食嘢同玩啦🥳我哋去咗將軍澳泰grill食飯,幾個小朋友一見到串燒同小食就好開心😁秒清晒半打串燒😂介紹大家我哋食咗好多好嘢:🦀軟殼蟹蟹肉炒飯 $118炒飯好香口,唔會好油或者好乾,而且好足料,每一啖都食到蟹肉👍食左一啖會不自覺地係甘食落去~🐓泰式海南雞飯 $75份量十足,雞皮爽滑,油飯粒粒分明,小朋友好鍾意d雞肉😆🦐蛋包虎蝦炒金邊粉 少辣 $128金邊粉由雞蛋製成的網包圍著,賣相已經好出色!虎蝦一開二,粉漿脆薄,蝦肉彈牙。金邊粉酸酸甜甜令人開胃🤤🥣冬陰功湯 & 青木瓜沙律🥗 跟餐 Free冬陰功好足料,酸辣合宜,青瓜好新鮮,但就覺得調味偏辣。小食:炸蝦餅 $38大推!因為真係好好食🤤食落好爽口、彈牙~閃閃食左兩大粒😆就咁食已經好正,加埋甜酸醬食味道層次就更豐富!豬/牛/雞串燒 半打 $88大推!各款串燒都鎖住了肉汁,吃下去絕對不會乾柴柴,肉質軟嫩。3個細路人手一串好快清晒🤭雞牌菇 $25雞髀菇厚度啱啱好,彈牙有口感,但味道偏濃。🍗蒜香牛油雞翼 $88大人細路都岩食,香濃牛油溶化係香脆雞翼度😋又香口又juicy 🌯春卷$28外脆內軟🥰又係小朋友必食既小食😋飲品:粒粒菠蘿梳打

介紹大家我哋食咗好多好嘢:
軟殼蟹蟹肉炒飯

🦀軟殼蟹蟹肉炒飯 $118
炒飯好香口,唔會好油或者好乾,而且好足
料,每一啖都食到蟹肉👍食左一啖會不自覺地係甘食落去~

泰式海南雞飯

🐓泰式海南雞飯 $75
份量十足,雞皮爽滑,油飯粒粒分明,小朋友好鍾意d雞肉😆

🦐蛋包虎蝦炒金邊粉 少辣 $128

🥣冬陰功湯 & 青木瓜沙律🥗 跟餐 Free
冬陰功好足料,酸辣合宜,
青瓜好新鮮,但就覺得調味偏辣。

小食:
炸蝦餅

炸蝦餅 $38

豬/牛/雞串燒  半打

豬/牛/雞串燒 半打 $88

雞牌菇

雞牌菇 $25
雞髀菇厚度啱啱好,彈牙有口感,但味道偏濃。

蒜香牛油雞翼

粒粒菠蘿梳打 $38
青檸梳打 $38
2024-02-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
蒜香牛油雞翼
春卷
  • 串燒
2024-02-25 34 浏览
星期日帶埋狗狗嚟食lunch🐶 有weekend lunch set,包埋青木瓜沙津/冬陰功湯同埋飲品,仲可以加錢加小食/甜品😋 我地三個人叫咗兩個lunch set,另外散叫串燒同燒虎蝦🍜牛魔王船麵套餐 配冬陰功湯 熱咖啡 加春卷船麵湯底香濃,唔會過鹹。牛肉分量都唔少,不過比較淡冇乜味。炸豬皮脆脆地好香口,蘿蔔好腍夠哂入味👍🏻春卷脆卜卜,點埋甜辣醬好惹味🌶️冬陰功湯都幾多料,有菇同番茄🍄🍅 雖然有啲辣油喺面,但其實只係微辣同帶少少酸,我地唔係幾食得辣都完全接受到!🍍原條菠蘿海鮮炒飯套餐配冬陰功湯 蛇皮果特飲 加芒果糯米飯炒飯好多菠蘿,酸酸甜甜幾開胃,加埋肉鬆同腰果好香口👍🏻有幾種海鮮:魷魚、蝦同青口,魷魚比較淡,如果醃吓先炒會好啲。蛇皮果特飲味道幾特別,係從未食過嘅味😂🦐燒虎蝦啲蝦幾新鮮,上面有蒜蓉同辣椒幾惹味,開邊食起嚟夠哂方便,夾啲肉出嚟食就得👍🏻🍢串燒半打(雞、牛、豬)食唔到咁多可以叫3串,同埋可以揀咩肉幾多串,我地叫咗每樣兩串。啲肉醃得好入味,唔會乾爭爭或者好韌,點埋沙爹醬更加香🤤🥭芒果糯米飯係心形架,仲有朵花😍 擺咗陣先食,啲飯都仲暖暖地,煙煙韌韌,芒果好甜👍🏻#泰gril

🍜牛魔王船麵套餐
配冬陰功湯 熱咖啡 加春卷
春卷脆卜卜,點埋甜辣醬好惹味🌶️

🍍原條菠蘿海鮮炒飯套餐
配冬陰功湯 蛇皮果特飲 加芒果糯米飯
蛇皮果特飲味道幾特別,係從未食過嘅味😂

🦐燒虎蝦

🍢串燒半打(雞、牛、豬)

🥭芒果糯米飯

#泰grill #thaigrill #thaigrillhk #中環泰國菜 #將軍澳泰國菜