2018-01-13
喺香港要食泰國菜,一定非九龍城莫屬。有「小泰國」之稱嘅九龍城唔止泰式餐廳多,就連聚居嘅泰人都好多,真係好似去咗泰國咁!每次嚟九龍城開餐,我都會想試下唔同嘅舖頭,希望有一日可以試晒咁多間!今次試咗喺open rice search "九龍城" "泰國菜",排列第2位,有成130幾個人like嘅泰象館。其實每次食泰菜,我哋都係炒碟菜,叫個小食,叫個熱食或湯。因為兩個人就算幾貪心都唔叫得多,加上夜晚唔想食太多,年紀大身陳代謝慢咗,易肥難減,對為食鬼嚟講,超慘!馬拉盞炒椰苗椰苗超爽口,真係細細棵超嫩嘅椰苗,加上超濃味嘅馬拉盞,係成碟菜嘅靈魂!柚子沙律泰國嘅柚子係特別多汁,做沙律真係好好味!加上新鮮嘅蝦,爽口彈牙,上面再有香脆嘅花生,最醒神係果個酸酸甜甜嘅汁。勁大隻蝦呀!明爐青檸蒸鮮魷明爐烏頭見得多,好少見明爐鮮魷!從來未試過用個爐蒸住成大隻魷魚,仲要蒸咗好耐d魷魚一d都唔韌,冬天一邊蒸一邊食,好鬼䁔!青檸味好清新,加少少蒜,配埋鮮魷,超掂!鐵板蠔仔煎蛋好多蠔仔但比較油膩
馬拉盞炒椰苗
柚子沙律
勁大隻蝦呀!
明爐青檸蒸鮮魷
青檸味好清新,加少少蒜,配埋鮮魷,超掂!
鐵板蠔仔煎蛋
好多蠔仔但比較油膩