是日去咗九龍城搵食,當然係去食最地道嘅泰國菜,選擇左老牌泰國菜館 🐠▪️燒鰂魚 $ 142超級大條,即叫即燒,所以都要等大半個鐘,鰂魚魚肉非常滑,充滿香茅味,帶淡淡鹽香,點上泰國酸辣醬汁,好好食🐟▪️燒風鱔 $ 35 一串風鱔皮燒得香脆,厚肉彈牙,咬落去肉汁滿瀉,配合餐廳自家製嘅甜辣醬,好惹味🐔▪️青咖喱雞 $ 78青咖喱汁甜甜辣辣,淡淡香茅味道,非常開胃,雞肉分量幾多,肉質香滑,另外仲有茄子,配合埋咖喱好Juicy ,D汁好味到忍唔住要叫一碗白飯🥬▪️馬拉盞炒椰菜苗 $ 69食泰國菜最鍾意食椰菜苗,配合馬拉盞將鹹鹹香香,菜苗炒得爽口,正正🧄▪️蒜蓉包 $ 27蒜蓉包係特登點黎配咖喱,但係就咁食都好好食,烘得香脆充滿牛油蒜蓉香,簡單又好食🥭▪️芒果糯米飯 $ 60唔可以放過甜品時間,芒果超級香甜,糯米飯有普通糯米飯及紫糯米,上枱時仍然暖暖地好軟糯,加埋香甜嘅椰漿,必食推介🍹▪️金不換菠蘿沙冰 $ 30好特別,加咗金不換嘅菠蘿冰帶有淡淡金不換香草味,菠蘿味道香甜,味道特別,附近一樣咁好飲🧉▪️椰青 $ 39我的最愛,大大個非常香甜,解渴清熱氣之選

是日去咗九龍城搵食,當然係去食最地道嘅泰國菜,選擇左老牌泰國菜館 [泰象館 ]屹立咗喺九龍城多年,非常地道正宗,質素有保證,去到果然係全場爆滿,平日嘅夜晚都要等咗一陣位先有位,菜館裝修充滿泰國風味,好多神像擺設,鋪面貼滿各式各樣嘅食物介紹👍🏻👍🏻

🐠▪️燒鰂魚 $ 142

🐟▪️燒風鱔 $ 35 一串

🐔▪️青咖喱雞 $ 78

🥬▪️馬拉盞炒椰菜苗 $ 69

🧄▪️蒜蓉包 $ 27

🥭▪️芒果糯米飯 $ 60

🍹▪️金不換菠蘿沙冰 $ 30

🧉▪️椰青 $ 39
我的最愛,大大個非常香甜,解渴清熱氣之選

• 金不換菠蘿沙冰
  • 蒜蓉包
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 燒風鱔
  • 青咖喱雞
歌都有得你唱「屯馬開通真的很興奮」🎶自從開咗屯馬綫之後,都多咗去九龍城食餐😋九龍城出名就係多泰國菜,今次就去咗「泰象館」🇹🇭雖然餐館沒有華麗嘅裝修,但反而更有泰國地道風味❣️.🍴豬肉生菜包💰$79豬肉碎肥瘦適中,加上香料加持下非常惹味😙將爽脆新鮮生菜包上豬肉碎一併吃下,食到停唔到口😆.🍴串燒三併💰$85有齊豬牛雞款式,可以樣樣試啲😌燒嘅火候啱啱好,做到外脆之餘肉質又唔會乾身👍🏻蘸埋超香濃花生沙嗲醬,正😚.🍴飛天通菜💰$62辣辣地且帶魚露香氣,調味啱啱好唔會太鹹😙通菜新鮮而且份量十足🤓.🍴泰象館招牌炒飯💰$93賣相好靚仔,將蛋漿剪成薄脆放喺炒飯面🤩有少少似公司炒飯,不過泰式大雜燴版🤣有菠蘿、魷魚、蝦、雜豆、扎肉等配料.🥤青檸梳打、芒果沙冰、西瓜沙冰💰$26、$30、$30食泰國嘢飲泰式特飲是常識吧😏正常質素,夏天飲好解渴.人均$100頭左右可以食到咁豐富,性價比好高❣️怪唔之得閒日去都爆曬場😂
🍴豬肉生菜包

💰$62

🍴泰象館招牌炒飯
💰$93
泰象館招牌炒飯

🥤青檸梳打、芒果沙冰、西瓜沙冰
💰$26、$30、$30
食泰國嘢飲泰式特飲是常識吧😏正常質素,夏天飲好解渴
豬肉生菜包
串燒三併
泰象館招牌炒飯
2022-08-20 66 浏览
間唔都有鋪癮想食泰國野~梗喺要黎九龍城啦。朋友話黎食開泰象館~餐廳都幾旺,未到6點半已經差唔多坐滿人啦。 好睇一早已經諗定想食咩,如果唔喺Menu 咁多野揀真喺花多眼亂呀。叫左個泰式生蝦,價錢雖然唔平,但啲蝦都大大粒又肥美。一定要配埋蒜頭,生蝦苦瓜同埋椰菜一齊食,口感超豐富。個醬汁亦都喺重點!跟住就喺我最中意冬陰功海鮮湯!!呢個必食!$77 真材實料,香料味夠, 辣度對我嚟講啱啱好,海鮮有大大隻青口,魷魚同埋蝦,仲有菇 蕃茄得,超足料!叫左個蒜蓉椰菜苗,唔會太咸但蒜味夠香,真喺炒得唔錯,有鑊氣~另外叫左隻燒雞全翼,個皮燒得乾身得黎好脆口,好香呀,雞翼又夠入味。最後梗喺食番個甜品 例牌芒果糯米飯~芒果夠甜,份量啱啱好,滿足!
2022-08-20 221 浏览
好耐冇食泰國菜,呢啲天氣去去好適合。而食泰國菜梗係要去九龍城食啦,個度有咁多泰國餐廳😆見到呢間餐廳嘅餐牌都幾吸引,一於試吓😋我哋叫咗3個lunch set 同埋其他小菜。set lunch 包括1個飯/麵同埋1杯飲品。我地叫咗青咖喱雞飯,海南雞飯,香葉炒豬肉碎飯。飲品就叫咗龍眼冰,椰汁珍多冰(+5)。青咖喱唔會太辣,好香椰香,送飯一流。海南雞都幾嫩滑😋而香葉炒豬肉碎飯因為加咗九層塔所以好香又惹味😍除咗lunch set,我哋仲叫咗生蝦刺身,炸蝦餅 ,酸辣鳳爪沙律,清炒椰菜苗,冬陰功湯。生蝦鮮甜爽口,加埋個汁同蒜片一齊食,好好味😍 酸辣鳳爪沙律嘅汁酸酸辣辣,加埋沙律菜同生洋蔥好開謂👍🏻 炸蝦餅外脆內軟,好大舊 ,蝦肉彈牙,點埋個甜酸醬正呀😋 冬陰功湯味道酸酸辣辣又香濃。有蝦、菇,蝦頭仲有蝦膏添😋😍

青咖喱雞飯

冬陰功湯
清炒椰菜苗
椰汁珍多冰、龍眼冰
2022-08-19 73 浏览
是日同好朋友去到九龍城,搵地方食泰菜,去到哩間上次去都唔錯的泰象館同朋友幸好等左半個鐘就有入座,我地點左椰汁咖哩,泰東生菜包,蛋包鮮蝦金邊粉,金不換菠蘿沙冰,椰青金不換菠蘿沙冰,椰青金不換菠蘿沙冰真的好大挑戰的飲品,但飲落真的比起mint更有後勁,菠蘿又fresh,真的唔錯,椰青朋友真的好正,可以食埋d肉椰汁咖哩牛肉椰汁咖哩牛肉都好多份量,有少少椰汁在上面,牛肉都唔錯~~泰東生菜包,泰東生菜包都好多生菜,另外肉碎真的炒得好惹味,真的一塊生菜一碎肉,爽口正!!蛋包鮮蝦金邊粉蛋包鮮蝦金邊粉真的好靚,另外都有3-4隻蝦,另外有埋花生碎,青檸,加埋椰汁牛肉一齊食,真的好yummy~~~

同朋友幸好等左半個鐘就有入座,

金不換菠蘿沙冰,椰青

,椰青朋友真的好正,可以食埋d肉
椰汁咖哩牛肉

椰汁咖哩牛肉都好多份量,有少少椰汁在上面,牛肉都唔錯~~
泰東生菜包,
蛋包鮮蝦金邊粉
加埋椰汁牛肉一齊食,真的好yummy~~~
2022-08-18
  • 金不換菠蘿沙冰,
  • 泰東生菜包,
  • 蛋包鮮蝦金邊粉,
2022-08-19 78 浏览
食品一流,坐得好舒服,獅蛤好新鮮,生蝦好食,芒果糯米飯芒果夠甜,有下次,服務態度極好,有水準,有質素,仲有得訂座、好吸引,又唔算太貴,夠正宗,可以再叫三五知己,傾傾計

• 柚子沙律
  • 生蝦刺身
2022-08-16 75 浏览
對我黎講泰國菜有種魔力,間唔中就會好想食😆同朋友叫左幾樣野share~❤️蛋包鮮蝦金邊粉 💰7️⃣6️⃣賣相精美蛋網夠薄👍🏻蝦肉大粒爽口彈牙,金邊粉酸酸甜甜好開胃🙂岩晒呢D又焗又熱既天氣💦❤️甜酸炸鯽魚 💰1️⃣4️⃣8️⃣我不嬲超鍾意食酸酸甜甜嘅菜式🤭見到呢個甜酸炸鯽魚,覺得應該幾似松子魚,即刻忍唔住叫黎試下😛賣相果然同松子魚好相似😍食落又香口又開胃,百五蚊食到咁大條咁高質既魚,超抵!👏🏻👏🏻❤️馬拉盞炒芥蘭 💰6️⃣4️⃣馬拉盞惹味得黎唔會太辣,芥蘭爽脆👍自己炒有時會有種苦澀味🙈 出街食就唔會有,食泰國菜必點😁
對我黎講泰國菜有種魔力,間唔中就會好想食😆
同朋友叫左幾樣野share~

❤️蛋包鮮蝦金邊粉 💰7️⃣6️⃣

我不嬲超鍾意食酸酸甜甜嘅菜式🤭

賣相果然同松子魚好相似😍

❤️馬拉盞炒芥蘭 💰6️⃣4️⃣
馬拉盞炒芥蘭

馬拉盞惹味得黎唔會太辣,芥蘭爽脆👍
自己炒有時會有種苦澀味🙈 出街食就唔會有,食泰國菜必點😁
2022-08-16
馬拉盞炒芥蘭
2022-08-16 70 浏览
九龍城=泰國菜,呢個概念深入民心。冇錯,今晚正正係同朋友一齊去九龍城嘆泰菜!一開波梗係叫串燒三拼($85)、生菜包($79)做個開胃小食先😆串燒有切豬牛雞,加埋花生沙嗲醬,好好味!生菜包份量都幾多,略嫌可能就香港人口味唔係太辣,辣啲會更惹味!然後到主菜,店員推薦餐廳招牌炒飯($93)。有啲似日本蛋包飯,炒飯面鋪上一層煎蛋,炒飯有菠蘿、魷魚、扎肉、雜豆,份量都幾多!仲叫咗個飛天通菜($62),好香魚露味!飲品都幾多選擇,椰青、泰式特飲、沙冰、啤酒乜都有,叫咗青檸梳打($26)、芒果沙冰($30)、西瓜沙冰($30)餐廳座無虛席,非常旺場。三個人食都夠晒飽,每人都係$100左右,唔錯唔錯!

2022-08-12 63 浏览
今日同朋友經開宋王臺,咁緊係要去九龍城食泰國菜。見到好多朋友去泰國旅行 去唔到既我唯有食餐泰國🇹🇭野當自己去旅行la ✈️🙊 滿足下小心靈😝👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼🌟 生蝦刺身 💰98生蝦好新鮮 ,爽口鮮甜,夾埋蒜頭點酸辣汁🌶 酸酸甜甜帶點辣好開胃,同埋突出生蝦鮮味🦐。旁邊伴碟苦瓜好解辣,呢個配搭唔錯😋。🌟 串燒三拼(豬/牛/雞 各2件)💰85串燒🍢燒得好香,炭燒味好濃 再點帶甜既沙嗲醬好惹味😋 特別最鐘意豬肉串燒 🍢 好香口好入味。如果鍾意飲酒嘅朋友可以一邊飲啤酒一邊食串燒 好正🥰🌟 泰東生菜包(豬/ 牛/ 雞)💰79我哋揀咗豬肉生菜包🥬🌶 每次食泰國菜呢個係必叫。生菜好新鮮,肉碎炒得好香配搭香料 既材料亦唔會太辣.肉碎份量好多。 咬上去生菜脆口,包埋食落啖啖肉碎香味,好full😋 好清新。🌟 椰青🥥 💰39椰青好大個,飲落好甜好新鮮仲可以解膩。飲晒之後忍唔住筆晒啲椰肉食😍 好飲當甜品咁食真係好飽,值得推介👍🏻。《整體黎講》泰國菜來講性價比高,上菜好快,份量都好多。眼見周圍好多人叫咖喱蟹同甜品食。下次有機會都會再黎試下其他🥰#cc_甜品推介 #cc_九龍城推介——————————————————

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼

💕餵食指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————

📍泰象館 (九龍城)
九龍城城南道48號地下

# 泰象館 #泰象館美食 #九龍城美食 #九龍城好介紹 #九龍城正宗泰菜#九龍城美食推介 #九龍城泰國菜
上網搵到呢間泰國餐廳,貪佢有得响openrice book就食呢度啦,book咗1830,嗱,响香港地今時今日生意難做,你要返枱我都明嘅,但我坐低咗一個鐘未夠,個同事竟然走過嚟問我哋叫齊未,Exactly wording係過嚟叫我‘咁要快少少啦喎’,喂我坐低咗一個鐘,我又唔覺得你要成個鐘嚟執枱囉,唔係話乜,但我三個人都幫襯咗你叫四嚿水一碟蟹吖,之後仲要驚死我睇唔到佢寫住有個booking係2030咁你下個booking2030, 就唔使1930走過嚟响度摧啦,出嚟食飯仲要受氣,劣!

• 一肚氣
2022-08-09 2514 浏览
九龍城充滿著各式各樣的泰國菜館,而泰象館甚至有兩家分店,門口大黃色招牌夠搶眼。甫進內更多到不同的佛牌佛像,很有泰國風情。午餐時段有超多選擇,湯粉、炒粉麵飯等等大部分都是50元以下,已經包汽水甚至一些泰式飲品,價錢大眾化。海南雞飯 $53一份有六至七件雞左右,底部配上爽脆蔬菜及甘香的黃油飯,粒粒分明,每口都吃到雞油香味卻不會覺得油膩。海南雞件每件都啖啖肉,皮層容易分離可吃少點脂肪,肉質柔軟也夠嫩,配合秘製醬汁帶酸辣味道更惹味。泰式飛天通菜 (跟餐加$35)吃泰國菜就算吃蔬菜都要濃味!十分喜歡這度飛天通菜,就如馬拉盞加上蒜蓉及辣椒,味道濃郁香口,加上通菜的清爽感,未試過那麽喜歡吃菜。冬蔭海鮮金邊粉 $48想喝冬蔭功湯,在晚飯時段很大機會要單點,但是午餐可直接做粉麵的湯底,我當然不會錯過。橙紅色的湯並不多油,味道酸比辣重一點,但都易入口,稍微刺激又不會太辣。海鮮有魷魚、青口、蝦等等,加上車厘茄及秀珍菇等,配料豐富,金邊粉量也多,一個人未必吃得完!串燒三拼 $85看到餐牌還是忍不住要點些串燒作小食,牛豬雞分別兩串。每串都大大串份量十足,即叫即燒的,上菜時熱辣辣香氣四溢。雖是燒的,肉質卻還是軟身

海南雞飯 $53
海南雞飯

泰式飛天通菜 (跟餐加$35)

冬蔭海鮮金邊粉 $48
冬蔭海鮮金邊粉

串燒三拼 $85
串燒三拼

雖是燒的,肉質卻還是軟身的,本身帶點甜味再加上醬汁的花生香,滋味更上一層樓,很有驚喜。

金不換菠蘿沙冰 (跟餐加$10)
金不換即是羅勒,跟菠蘿配搭感覺新穎,所以點來試試。整杯都是青綠色的,用了不少羅勒呢!它的味道十分清新,有清甜的菠蘿味及濃郁的羅勒味,相當refreshing!
金不換菠蘿沙冰

椰汁珍多冰 (跟餐加$5)
整杯都是椰奶般幼滑,椰子味道特濃,還有爽口的"啫喱"配搭,就如一道甜品
椰汁珍多冰

總括而言,他們的菜式又抵食又有泰國風味,正!
冬蔭海鮮金邊粉
串燒三拼
金不換菠蘿沙冰
椰汁珍多冰
2022-08-06 63 浏览
冬陰功湯(小)$70酸辣平衡,香濃好夠味,入面有足料既蝦,仲要已經開左邊,蝦頭有膏香葉肉碎炒飯 $65平平凡凡既肉碎飯配上紅咖喱,居然有出奇制勝既感覺,有著些許耶香帶出肉碎既滋味,最後小編食左3碗,體驗到滿足既滋味馬拉盞炒椰菜苖 $65濃味既馬拉盞配炒耶菜苗,淡與濃既交集,都係泰國菜既特色,如果菜夠嫩,配合上味夠濃既馬拉盞,加上夠火喉既鍋炒紅咖喱(雞)$78店鋪提供3款咖喱選擇,我選擇左紅咖喱,因為辣度係其他咖喱之下,適合大家,而且咖喱中既雞,全部都係經過切細既雞件,完全無骨,適合曬不想吐骨既大家薄餅$27薄餅都是馬上叫,馬上做,新鮮即做,相信大家都係怕簿餅會太軟太硬,但完全係大眾風味既簿餅,配上咖喱,一點一食,Perfect match,完美配搭
冬陰功湯(小)$70

香葉肉碎炒飯 $65

馬拉盞炒椰菜苖 $65

紅咖喱(雞)$78

薄餅$27
2022-08-04 193 浏览
九龍城有好多泰國菜館,但為食貓食來食去都係某幾間早前朋友介紹咗一間佢食開,而且佢話好抵食,性價比又高嘅泰菜館比為食貓今日為食貓終於有時間同媽媽去試吓啦♥️食物泰象館嘅menu有好多選擇,而且價錢真係好似朋友所講,一d都唔貴我地2個人眼闊肚窄,叫咗超多嘢食,每人$200都唔駛😻青芒沙律 $63個沙律一上到嚟,我哋都嚇親,因為真係好大份😂😂沙律個汁都好濃,酸酸味味咁,好開胃。如果有碗白飯係為食貓前面,為食貓一定會清晒🤣泰東生菜包 $79呢個生菜包又係多到有d過分d肉好多,咸咸哋咁,好好食。食到呢度……其實我哋已經飽咗一半啦蛋包鮮蝦金邊粉 $76個蛋包得好靚呀,為食貓真係唔捨得拆散佢😖個金邊粉炒得又好夠鑊氣喎,唔會太乾或者太濕😋加埋個檸檬汁就更加惹味啦炸魚餅拼炸春卷 $78依個炸魚🐟餅好有驚喜💕佢唔係普通嘅魚餅嚟,佢充滿住滿滿嘅冬陰功味🤤好好食😋至於個春卷嘅份量都好多,飽死我哋啦芒果沙冰 $30對於好似為食貓咁,又為食又唔想成日食d咁貴嘅嘢嘅人嚟講,泰象館嘅性價比真係好高
九龍城有好多泰國菜館,但為食貓食來食去都係某幾間

今日為食貓終於有時間同媽媽去試吓啦♥️

泰東生菜包
炸魚餅拼炸春卷
芒果沙冰
2022-08-01 67 浏览
美味泰國菜小店😋跟朋友很久沒有見面想敘舊,天氣太熱令人冇咩胃口,於是便決定到九龍城食泰國菜,經過這間小店見到差不多坐滿人,於是便決定試一試,因我哋都食唔到太辣,所以點了龍眼冰、椰汁雞湯、泰式柚子蝦沙律、豬肉濕炒河、泰式腩肉炒椰菜。首先來了龍眼冰,清甜又解暑,之後來了泰式柚子蝦沙律,柚子味道清香爽甜,蝦鮮甜,配上有些椰香的醬汁很清新,令人胃口大開,之後來了椰汁雞湯,有輕微辣味,很香很開胃,之後來了豬肉濕炒可,這個炒得很香而且有啲汁濕濕地,啱晒夏天食,最後來了泰式椰菜炒腩肉,呢個炒得好香好夠鑊氣,腩肉嘅香氣加埋椰菜一齊食味道唔錯,成餐飯嘅質素唔錯,而且店員很細心幫我們加水,難怪客似雲來
2022-07-31 1716 浏览
夏天真係好需要食一D開胃既食物🫧💦可以令食慾更加好,更加開胃!⚡️所以呢一晚我又揀左去九龍城食泰國🇹🇭菜!來開胃一下!-我揀了位於九龍城的泰象館📍泰菜的小店,都幾多顧客呢!食物的種類好多! 而且價錢都好相宜呢!💰夏天一定要點開胃的前菜,我點了酸辣鳳爪沙律🥗真係好開胃,少少凍,所以食落好開胃!🤤不過呢個沙律偏辣🌶,食得辣既朋友會覺得好過癮,如果唔太食得辣要不斷飲水架!😆不過食得辣既朋友我好推薦!❣️❤️‍🔥-另外,我點了想食左好耐既炸蝦餅!😋😋呢排好想食D香口食物,加上配上的甜酸醬🧡真係好正! 熱辣辣上桌,超級香口!😍好正呀!-由於見到其他顧客點了蒜蓉包🍞所以我都要食! 好耐無食過呢!🥨滿足晒今晚好想食香口小食的選擇!一定要新鮮熱辣既時食呀!💖-主食方面,點了香葉辣海鮮河🥢今晚好想食D較濕既食物,真係比較開胃!😚而且唔會太辣,加上有滿滿的海鮮🦑🦐🐙我覺得好值得夏天食,唔會覺得無胃口呀!💘-飲品方面點了泰菜必點的咸檸七喜🧃絕對係開胃的選擇!整個晚上都以開胃為主🍈🥥🥝所以如果想食抵食又好食既泰國,這間推薦呢!⭐️
夏天真係好需要食一D開胃既食物🫧💦
可以令食慾更加好,更加開胃!⚡️
所以呢一晚我又揀左去九龍城食泰國🇹🇭菜!
來開胃一下!
我揀了位於九龍城的泰象館📍
泰菜的小店,都幾多顧客呢!
食物的種類好多! 而且價錢都好相宜呢!💰
夏天一定要點開胃的前菜,我點了酸辣鳳爪沙律🥗
真係好開胃,少少凍,所以食落好開胃!🤤
不過呢個沙律偏辣🌶,食得辣既朋友會覺得好過癮,
如果唔太食得辣要不斷飲水架!😆
不過食得辣既朋友我好推薦!❣️❤️‍🔥
另外,我點了想食左好耐既炸蝦餅!😋😋
呢排好想食D香口食物,加上配上的甜酸醬🧡
真係好正! 熱辣辣上桌,超級香口!😍
好正呀!
由於見到其他顧客點了蒜蓉包🍞
所以我都要食! 好耐無食過呢!🥨
滿足晒今晚好想食香口小食的選擇!
一定要新鮮熱辣既時食呀!💖
主食方面,點了香葉辣海鮮河🥢
今晚好想食D較濕既食物,真係比較開胃!😚
而且唔會太辣,加上有滿滿的海鮮🦑🦐🐙
我覺得好值得夏天食,唔會覺得無胃口呀!💘
飲品方面點了泰菜必點的咸檸七喜🧃
絕對係開胃的選擇!
整個晚上都以開胃為主🍈🥥🥝
所以如果想食抵食又好食既泰國,這間推薦呢!⭐️
蒜蓉包
咸檸七喜