2024-08-06 201 浏览
放假出左銅鑼灣行街,朋友話想食泰菜,第一時間就諗起總統戲院隔離既泰簡單。一入到餐廳充滿泰國風情,我地比較食唔到辣,職員都好細心講解同介紹茶式,呢樣非常加分。柚子沙律天氣好熱,食個柚子沙律開一開胃,加上少少腰果,食唔停口。豆腐肉碎粉絲湯材料非常豐富,充滿芹菜香味,香濃鮮甜。馬拉盞炒通菜新鮮爽口,配上馬拉盞咸香,好有泰式風味。沙嗲串燒又係一樣必點菜式,肉質嫩滑,沙嗲汁甜甜地,食到停唔到口。青檸梳打及芒果汁泰式飲品大大杯,特別芒果汁好Fresh又唔酸,非常好飲。

柚子沙律
天氣好熱,食個柚子沙律開一開胃,加上少少腰果,食唔停口。

豆腐肉碎粉絲湯
材料非常豐富,充滿芹菜香味,香濃鮮甜。

馬拉盞炒通菜
新鮮爽口,配上馬拉盞咸香,好有泰式風味。

沙嗲串燒
又係一樣必點菜式,肉質嫩滑,沙嗲汁甜甜地,食到停唔到口。

青檸梳打及芒果汁
泰式飲品大大杯,特別芒果汁好Fresh又唔酸,非常好飲。
2024-08-06 202 浏览
泰簡單餐廳位於港島銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓,餐廳裝修簡約帶有泰式風格,設有戶外座位,好似置身於泰國度假村,餐廳主打泰國菜,餐廳廚師和服務員都是泰國人,所以的食物好地道正宗泰國菜,服務員招呼友善。冬陰功湯湯配料有大蝦,鮮姑,香茅,秀珍菇和其他香料,湯味濃郁夠酸夠辣。馬拉棧炒椰菜馬拉盞炒椰菜夠鑊氣,配有香蒜,紅椒和醬汁,食落好惹味。香辣炒蜆炒蜆配料有紅椒,香蔥,洋蔥和醬汁,不太辣,微鹹,好鮮甜。蟹肉炒飯蟹肉炒飯好大碟,配有雞蛋,蔥粒和蟹肉,青瓜作伴碟,廚師炒飯炒到夠乾身,粒粒分明,好有飯香,蟹肉鮮甜。飲品有鮮菠蘿汁和鮮芒菓汁。
泰簡單
餐廳位於港島銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓,餐廳裝修簡約帶有泰式風格,設有戶外座位,好似置身於泰國度假村,餐廳主打泰國菜,餐廳廚師服務員都是泰國人,所以的食物好地道正宗泰國菜,服務員招呼友善。

冬陰功湯

馬拉棧炒椰菜
馬拉盞炒椰菜夠鑊氣,配有香蒜,紅椒和醬汁,食落好惹味。

香辣炒蜆
炒蜆配料有紅椒,香蔥,洋蔥和醬汁,不太辣,微鹹,好鮮甜。

蟹肉炒飯

2024-08-06 186 浏览
朋友想吃泰國的料理,這天到了這泰國風滿滿餐廳享受晚飯,店有室外和戶內座位。食物以非常高質地道泰國為主題。冬陰公湯惹味香濃,滿滿草菇冬陰公湯辣味香,蝦肉多,蕃茄酸味,椰漿香濃味道,是辣香冬陰公湯炒通菜好吃之地道菜式,香味重,通菜份量大燒豬頸肉泰國風味,燒得脆皮感滿滿。咸度辣度都適合香港人之泰國店!來個石榴汁和芒果汁,甜中帶鮮,有特色!再吃!位置都很方便去 sogo行過去只是5分鐘步程美味之食物,配合泰國風環境,快樂指數升
冬陰公湯
炒通菜
好吃之地道菜式,香味重,通菜份量大
燒豬頸肉
泰國風味,燒得脆皮感滿滿。
位置都很方便去 sogo行過去只是5分鐘步程
美味之食物,配合泰國風環境,快樂指數升
🎀銅鑼灣。高級典雅地道泰國料理😇超寬敞空間🔝🎀🪄店名* #泰簡單🔮地址* 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$517 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_銅鑼灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_泰國菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵收到曬大家想我介紹多啲港島區野食拉😂最近成日偷懶系屯元天活動 今次黎到呢間超地道既泰國菜餐廳 全層都係佢地 夠曬私隱度👍而且仲有室內室外空間 超寬敞!裝飾仲好有泰國典雅風格 環境勁chill超岩打卡📷餐廳開頭仲有落地窗設計二人座位 超舒服😍🍽️食物質素🍽️餐廳食物夠曬地道 包括廚師及侍應都是地道泰國人 佢地都會識少量廣東話 唔怕溝通唔到 餐牌有滿滿既圖片介紹 樣樣都十分吸引 同埋好多野食平時系普通餐廳都見唔到 簡直好似去左泰國當地甘啊😍除外 夜晚仲有cocktail飲 岩曬同朋友夜晚黎chill下拉~👀評分💖💖💖💖💖🪄蟹肉炒飯$128炒飯呈金黃色 飯粒質感粒粒分明 而且蟹肉超足料 差唔多每淡都食到蟹肉鮮甜味 而且有加入鹹蛋黃粒 令整體味道更昇華 香味增加😍份量超
🎀銅鑼灣。高級典雅地道泰國料理😇超寬敞空間🔝🎀

🪄店名* #泰簡單
🔮地址* 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$517 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾
#pickyme_銅鑼灣

剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜
#pickyme_泰國菜
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️
餐廳食物夠曬地道 包括廚師侍應都是地道泰國人 佢地都會識少量廣東話 唔怕溝通唔到 餐牌有滿滿既圖片介紹 樣樣都十分吸引 同埋好多野食平時系普通餐廳都見唔到 簡直好似去左泰國當地甘啊😍除外 夜晚仲有cocktail飲 岩曬同朋友夜晚黎chill下拉~

🪄蟹肉炒飯$128
炒飯呈金黃色 飯粒質感粒粒分明 而且蟹肉超足料 差唔多每淡都食到蟹肉鮮甜味 而且有加入鹹蛋黃粒 令整體味道更昇華 香味增加😍份量超足!

🪄椰汁雞肉湯$128
第一次食呢道菜 味道幾特別 佢地呢款湯系酸酸地 夠曬開胃 入面仲加入左不同菇類,香料,車厘茄等 雞肉增加湯既鮮甜味道 如果雞肉可以再嫩滑啲就更加加分✨

🪄燒豬頸肉$96
份量感爆棚😍 每一塊豬頸肉都係勁厚身又勁大塊 外皮燒得香脆剛好 調味適中 應該要加多碗飯😆

🪄肉碎生菜包$95
佢地呢款生菜包好特別 除左有平時成日見到嘅豬肉碎之外 佢地仲有提供牛肉或雞肉粒 岩曬各人口味 食落去一開頭無咩辣味 跟住之後辣味會慢慢滲出黎😨下次都係要叫翻走辣先得

🪄飲品-泰式奶茶$40 & 椰汁冰$36
平時飲開嘅泰式奶茶都會偏甜或者陣味會怪怪哋 但係呢一款異常地幾好飲😍值得一試 椰汁冰都甜甜地好解渴👍

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 燒豬頸肉
  • 泰式奶茶
  • 椰汁雞湯
2024-08-03 159 浏览
最近,我在銅鑼灣中心地段發現了一家地道的泰國菜館,令我體驗到真正的泰國美食滋味。這家餐廳不僅環境舒適,還提供多款美味的泰國菜餚,讓我感到非常滿意。 😋泰式炸魚餅和蝦餅🍟我們先點了泰式炸魚餅和蝦餅作為前菜。炸魚餅外脆內嫩,魚肉味道鮮美,非常好吃。蝦餅則是外酥內嫩,蝦肉味道濃郁,令人垂涎。 🤤泰式椰子雞湯 🍲接下來,我們點了泰式椰子雞湯。這道湯的椰子味道非常濃郁,酸味恰到好處,雞肉則是嫩滑多汁,非常美味。 👌飛天通菜 🥗馬拉盞炒通菜是另一道令人驚艷的菜餚。馬拉盞的辣味和通菜的甜味完美結合,令我感到非常滿意。 😊泰式豬肉炒飯🍚泰式豬肉炒飯是另一道必試的菜餚。豬肉炒得非常嫩滑,米飯則是香噴噴的,非常好吃。 👍新鮮菠蘿芒果汁及白馬王子(特式椰汁冰 🍸🍹我們還點了新鮮菠蘿芒果汁作為飲料。這杯汁的甜味和酸味完美結合,非常清爽。 😋白馬王子的椰子味道非常濃郁,甜味恰到好處,下面的泰式配料亦很有趣,非常美味。 👌餐廳環境🏠這家餐廳的環境非常舒適,具有chill的氣氛,非常適合放鬆傾偈。另外,餐廳還提供多款cocktail,讓客人可以在享用美食的同時,還可以品嚐到美味的飲料。 🍹

泰式炸魚餅和蝦餅🍟

泰式椰子雞湯 🍲

飛天通菜 🥗

泰式豬肉炒飯🍚

新鮮菠蘿芒果汁及白馬王子(特式椰汁冰 🍸🍹

餐廳環境🏠

2024-08-01 108 浏览
今日去咗銅鑼灣總統戲院頂樓一間泰國餐廳叫泰簡單,成個餐廳感覺好舒服座位好寬敞仲有室外同室內嘅座位揀,如果天氣涼爽嘅話坐出邊氣氛應該幾好。店員服務好,一坐落嚟就已經遞餐牌同倒水。睇完個Menu我哋決定揀菠蘿炒飯, 因為睇過賣相好吸引,個菠蘿炒飯上枱之後令我哋好驚訝,因為原來成個菠蘿炒飯都好大碟d料又好足,平時其他泰國餐廳個菠蘿只係刮得好淺,炒飯得面頭嗰少少,但係呢間唔同,呢間刮得好深,成個菠蘿裏面都係塞滿炒飯,份量極大。食泰國嘢,當然要叫沙嗲串燒,一碟串燒有六串,有齊晒牛肉豬肉同雞肉。仲烤得好香口好好食。另外我哋叫咗個喇沙湯麵,個喇沙湯好香裏面啲料好足有蛋同大蝦,大蝦唔係得一兩隻咁少,而且新鮮又彈牙。叫咗一個生菜包,呢個好好食,紅洋蔥配碎肉連住生菜食好香口。分別叫咗兩杯嘢飲,一個係檸檬shake冰,呢個好特別,佢俾埋個金屬瓶自己shake, 另一個係黃金夢,個名勁好聽,其實係菠蘿汁加芒果汁,雖然簡簡單單,但係十分好飲。
今日去咗銅鑼灣總統戲院頂樓一間泰國餐廳叫泰簡單,
店員服務好,一坐落嚟就已經遞餐牌同倒水。
叫咗一個生菜包,呢個好好食,紅洋蔥配碎肉連住生菜食好香口。
2024-08-01 130 浏览
泰簡單地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓今次嘅地道泰國晚餐真係超滿足!😋 唔單止環境好chill, 超岩打卡,P.S 夜晚仲有cocktail飲添Pomelo Salad 🥗 $98清新爽口,開胃又健康!絕對是夏天必嚐之選!🍊Thai Yellow Curry 🍛 108椰香濃厚,帶點微辣,配白飯絕配!一試難忘!Pineapple Fried Rice🍍$128菠蘿炒飯香甜多汁,每口都有菠蘿粒,超特別!🍍Sauteed Morning Glory 🥬 $95清炒通菜爽口嫩滑,下飯又健康,超愛這道菜!Thai Iced Tea🍹$40泰式奶茶香濃滑順,解渴又開胃!Fresh Mango Juice 🥭$60新鮮芒果榨汁,甜而不膩,超滋潤#nicefoodie銅鑼灣-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #旺角美食 #美食 #銅鑼灣美食 #打卡 #銅鑼灣 #香港口味 #隱世
泰簡單
地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

Pomelo Salad 🥗 $98
清新爽口,開胃又健康!絕對是夏天必嚐之選!🍊
Thai Yellow Curry 🍛 108
椰香濃厚,帶點微辣,配白飯絕配!一試難忘!
Pineapple Fried Rice🍍$128
菠蘿炒飯香甜多汁,每口都有菠蘿粒,超特別!🍍
Sauteed Morning Glory 🥬 $95
清炒通菜爽口嫩滑,下飯又健康,超愛這道菜!
Thai Iced Tea🍹$40
泰式奶茶香濃滑順,解渴又開胃!
Fresh Mango Juice 🥭$60
新鮮芒果榨汁,甜而不膩,超滋潤
#nicefoodie銅鑼灣

-—————
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #旺角美食 #美食 #銅鑼灣美食 #打卡 #銅鑼灣 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #西餐
2024-07-31 156 浏览
喺銅鑼灣有間餐廳真係好chill,啱晒打卡!一入去就俾佢嘅環境吸引住,裝修得好有feel,真係有啲去到泰國嘅感覺。🥣冬蔭功湯底好濃郁,辣味同酸味啱啱好。🥬飛天通菜真係超級辣,啱晒鍾意食辣嘅朋友。🦐鮮炸蝦餅送到上枱熱辣辣,外脆內嫩,配埋泰式辣醬好正。🍚蝦醬炒飯係另一個驚喜,蝦醬味道好香,飯粒粒分明,每一啖都好滿足。🧋泰式奶茶🥛椰汁冰呢度嘅廚師同侍應都係地道泰國人,服務態度好親切,令成個用餐體驗更添泰國風情。

🥣冬蔭功
湯底好濃郁,辣味同酸味啱啱好。

🥬飛天通菜
真係超級辣,啱晒鍾意食辣嘅朋友。

🦐鮮炸蝦餅
送到上枱熱辣辣,外脆內嫩,配埋泰式辣醬好正。

🍚蝦醬炒飯
係另一個驚喜,蝦醬味道好香,飯粒粒分明,每一啖都好滿足。

🧋泰式奶茶
🥛椰汁冰

呢度嘅廚師侍應都係地道泰國人,服務態度好親切,令成個用餐體驗更添泰國風情。
今次要介紹一間位於銅鑼灣地鐵站附近,非常正宗和高CP值嘅的「泰簡單」🌴,餐廳嘅環境真係幾寫意和 chill,有好多泰國裝修,適合打卡👍,呢度嘅廚師及侍應都是泰國人,所以由環境至到菜式,都真係好地道呀!食物方面,每道菜都好大份量和足料🥰,調味都係正宗泰國風,我地對今次叫嘅菜式和特飲都非常滿意。🔹️柚子沙律好清新,味道配搭得很好,大份量。🔹️蟹肉炒飯🦀超多蟹肉,同埋好有鑊氣。🔹️咖喱豬軟骨🐖咖哩夠晒惹味,用香酥餅點黎食,超正。🔹️香酥餅🔹️菠蘿夢🍍🥭🔹️心有靈犀
今次要介紹一間位於銅鑼灣地鐵站附近,非常正宗和高CP值嘅的「泰簡單」🌴,餐廳嘅環境真係幾寫意和 chill,有好多泰國裝修,適合打卡👍,呢度嘅廚師侍應都是泰國人,所以由環境至到菜式,都真係好地道呀!

🔹️柚子沙律
好清新,味道配搭得很好,大份量。

🔹️蟹肉炒飯🦀
超多蟹肉,同埋好有鑊氣。

🔹️咖喱豬軟骨🐖
咖哩夠晒惹味,用香酥餅點黎食,超正。
🔹️香酥餅

🔹️菠蘿夢🍍🥭
🔹️心有靈犀

同朋友出開銅鑼灣行街,見到前總統戲院位置樓上有間泰國餐廳,【泰簡單】一啲都唔簡單,晚市時間岩岩開始已經人頭湧湧,餐廳環境寬敞充滿泰國風情,仲有戶外用餐區,好chill🏖️而且餐廳廚師同侍應都係泰國人,果然非常正宗冬蔭公 $92泰國菜必點🥣冬蔭公酸酸辣辣,細size岩晒2人share,湯中有大蝦、草菇、秀珍菇及各種香料,味道香濃燒豬頸肉 $96作為小食,豬頸肉份量好多,烤得香口,肉質爽口唔會太肥膩,蘸埋醬汁都好惹味皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138蛋網好靚,金邊粉炒得幾乾身,酸酸甜甜,除左有2大隻連殼大蝦之外,金邊粉中仲有幾隻大蝦肉,好足料,仲可以加埋碟邊嘅花生碎或辣椒粉增添口感咸魚炒芥蘭 $98芥蘭炒得爽口,同咸魚一齊炒帶咸香,好惹味Lime Shake $45好有儀式感嘅飲品🍋‍🟩有一個調酒杯可以自己玩下搖幾搖先倒落杯😆漫天飛花 $48呢杯果汁係火龍果同橙汁嘅組合,味道甜甜酸酸好開胃

同朋友出開銅鑼灣行街,見到前總統戲院位置樓上有間泰國餐廳,【泰簡單】一啲都唔簡單,晚市時間岩岩開始已經人頭湧湧,餐廳環境寬敞充滿泰國風情,仲有戶外用餐區,好chill🏖️而且餐廳廚師侍應都係泰國人,果然非常正宗

冬蔭公 $92

燒豬頸肉 $96

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138

咸魚炒芥蘭 $98
芥蘭炒得爽口,同咸魚一齊炒帶咸香,好惹味

Lime Shake $45

漫天飛花 $48
呢杯果汁係火龍果同橙汁嘅組合,味道甜甜酸酸好開胃

2024-07-27 192 浏览
有日同朋友行銅鑼灣,佢話想食泰式野,我就諗起之前食過嘅泰簡單,環境幾chill, 幾有峇里渡假風,岩哂打卡🤣而座位有分室內同室外~果日只系平日,但我地走果陣已經見到座無虛席,都幾受歡迎!呢間餐廳除左環境吾錯,廚師及侍應都系地道泰國人,超地道呢,難怪D野食味道都真系好似去左泰國咁😋 我地嗌左青木瓜沙律、黃咖喱豬軟骨拼薄餅、濕炒海鮮河粉,飲品就嗌咗黃金夢(菠蘿汁max芒果汁)同埋青檸梳打!呢度夜晚仲有cocktail飲嫁,so chill✨下次可以試下!

呢間餐廳除左環境吾錯,廚師侍應都系地道泰國人,超地道呢,難怪D野食味道都真系好似去左泰國咁😋

2024-07-26 529 浏览
味道一般,給人感覺一般,嗯,帶了六兩酒(兩瓶),開了之後,來了個服務員用英語說150塊,嗯,ok。很快有換了個會中文的說,不可以喝酒,我還以爲是有宗教禁忌呢,畢竟咱們特殊來自宗教友好城市,說了半天是不能喝酒,喝酒要收錢(我大概是懂了,但可想而知,對於不是吧麼善解人意的人而言是多麼難以理解),給我的感覺吧,開之前沒說,“趴”之後提出,嗯,有點讓人不適。查了一下,一瓶100,我兩瓶(每瓶三兩),還給我打折了哈哈哈,謝謝啊

2024-07-24
2024-07-23 254 浏览
之前一直都聽過呢間泰國菜,今次終於去食😋,喺總統戲院頂樓,環境好舒適,價錢都ok合理😬🍴Pomelo Salad $98口感好豐富,有清甜嘅沙田柚,搭配腰果洋蔥等等配料,開胃!🍴Chicken Coconut Soup $75湯底充滿泰式嘅酸味,飲落都幾舒服,好多雞肉蘑菇蕃茄等等配菜,呢個份量兩個人啱晒🤓🍴Deep Fried Pork $90豬肉唔會炸得太乾,爽口,加上辣椒醬好食✌🏻🍴Pineapple Fried Rice $128賣相一流,如果多啲配料比較好滿足啲~🍹Pineapple Juice $60 唔係人工味道,開胃清爽!🍹Flour Jelly Coconut $45經典珍多冰~

🍴Pomelo Salad $98
口感好豐富,有清甜嘅沙田柚,搭配腰果洋蔥等等配料,開胃!

🍴Chicken Coconut Soup $75

🍴Deep Fried Pork $90
豬肉唔會炸得太乾,爽口,加上辣椒醬好食✌🏻

🍴Pineapple Fried Rice $128
賣相一流,如果多啲配料比較好滿足啲~

🍹Pineapple Juice $60
唔係人工味道,開胃清爽!

🍹Flour Jelly Coconut $45
經典珍多冰~
2024-07-22 238 浏览
Child’s play! We can handle it!#foodieintern學英文👩🏻‍🏫 餐廳由泰國人主理,提供非常正宗嘅泰式佳餚🔥晚餐仲有thai cocktail 🍸 非常特別冬蔭功湯湯頭香濃,入面有好多香料香茅同海鮮口味層次豐富,帶有適中的辣度,酸辣並濃,好開胃!飛天通菜香脆嘅通菜同濃郁嘅醬汁,炒得好有鑊氣泰式豬頸肉烤香的豬頸肉保留了肉汁,再加上個秘制泰式酸辣汁好有泰式風味,食唔停口啊!大蝦蛋網炒金邊粉酸酸甜甜甜嘅金邊粉畀酥脆的蛋網包裹住賣相好吸引,而金邊粉入面有大蝦和細蝦加上豆乾同芽菜,再撒埋花生碎和辣椒粉口感一流!飲品方面叫咗店員推介嘅泰式奶茶同椰子冰🥥椰香十足奶茶絲滑濃香,無介紹錯🤪#泰簡單 #thaisimple #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #causewaybayfood
#foodieintern學英文👩🏻‍🏫

餐廳由泰國人主理,提供非常正宗嘅泰式佳餚🔥
晚餐仲有thai cocktail 🍸 非常特別

冬蔭功湯
湯頭香濃,入面有好多香料香茅同海鮮
口味層次豐富,帶有適中的辣度,酸辣並濃,好開胃!

飛天通菜
香脆嘅通菜同濃郁嘅醬汁,炒得好有鑊氣

泰式豬頸肉
烤香的豬頸肉保留了肉汁,再加上個秘制泰式酸辣汁
好有泰式風味,食唔停口啊!

大蝦蛋網炒金邊粉
酸酸甜甜甜嘅金邊粉畀酥脆的蛋網包裹住
賣相好吸引,而金邊粉入面有大蝦和細蝦
加上豆乾同芽菜,再撒埋花生碎和辣椒粉
口感一流!

飲品方面叫咗店員推介嘅
泰式奶茶同椰子冰🥥
椰香十足
奶茶絲滑濃香,無介紹錯🤪

2024-07-21 238 浏览
香港的泰國菜選擇很多,這間是在銅鑼灣開業很多年的泰國菜餐廳我們這次去就簡單吃幾樣泰國基礎的菜。包括飛天通菜,鳳梨海鮮炒飯,冬蔭功湯,還有木瓜沙拉。⭐飛天通菜放了蝦醬進去,臭臭香香的鹹香味,菜剛剛好斷生,很爽脆,很好吃,但不會過鹹⭐菠蘿炒飯很平實,份量很大⭐冬陰功湯是很正宗,記憶中熟悉傳統的味道。 鹹酸辣,味道很夠⭐木瓜沙律,冰冰涼涼帶青木瓜的🌿青味天氣超熱,我們還點了菠蘿芒果冰沙和薄荷蘇打水消暑,夏天來了,一頓酸酸辣辣的開胃就很剛好,餐廳充滿泰式風情的,位置也很寬敞,室內室外座位都 有,服務生也很多泰國人,還不錯~
香港的泰國菜選擇很多,這間是在銅鑼灣開業很多年的泰國菜餐廳
我們這次去就簡單吃幾樣泰國基礎的菜。
包括飛天通菜,鳳梨海鮮炒飯,冬蔭功湯,還有木瓜沙拉。

⭐菠蘿炒飯很平實,份量很大

⭐木瓜沙律,冰冰涼涼帶青木瓜的🌿青味