九龍城由細住到大,泰國嘢由打鼓嶺道食到落福佬村道,呢排先開始寫食評,第一間一定要係一間好味又有良心嘅泰國嘢!///當晚去到9:30,老細話比我哋叫埋先,可以坐到11點1️⃣環境:我係食佢正舖右邊個間,裝潢不錯(間舖前身係bosco開個間蠔bar,裝修幾靚)唔算話超逼,都行到下啦,兩個人叫5碟野唔夠位擺。2️⃣服務:老闆有招呼,幾有人情味,人手略嫌不足。始終係大熱食店,人手應該加強一下3️⃣食物:整體質素高,岩香港人口味多啲,唔係話好正宗個種泰味(見炒飯同冬陰公就知)- 生蝦刺身👍🏻:新鮮,大隻,爽又creamy。怕辣就唔好食埋粒辣椒- 鳳爪沙律:過得去,鳳爪係正常爽鳳爪,份量都ok,但個汁滲唔到入鳳爪,一般啦- 冬陰功湯:呢個味道就差啲,似羅宋蕃茄湯味,夠酸,但完全無辣味😂 好似用黎解辣甘😂- 招牌炒飯👍🏻:我係跟食評叫嘅,平時中意酸酸甜甜,呢個好似西炒飯甘,不過個蛋面係整到好靚,中意酸甜既朋友會中意♥️- 安格斯燒牛肉(青檸味):跟食評叫既,話必試但黎到食覺得口感比較「鞋」&「煙韌」,無軟滑既感覺,但佢又紅紅地唔似overcooked,呢個下次唔會再叫啦... 青檸味都唔夠入結論:整體質素唔錯,可

///
當晚去到9:30,老細話比我哋叫埋先,可以坐到11點

生蝦刺身

鳳爪沙律

冬陰功湯

招牌炒飯

安格斯燒牛肉(青檸味)

結論:整體質素唔錯,可以一試,希望食物味道可以再調一調~ 有個別食物好食!

$275 (宵夜)
  • 泰皇閣招牌炒飯
  • 生蝦刺身
2021-12-27 202 浏览
網上推介此九龍城泰國菜, 聖誕節去試試。員工有禮貌, 環境ok, 乾淨(原來一左一右分開2間店, 所以餸菜要由左邊店煮好送入去右邊店)1)必食推介 $118《9分》青檸燒安格斯牛肉賣相好得, 牛肉林, 青檸酸辣汁好正。2) 必食推介 《9分》咖哩炸軟殼蟹 $218冇想過咁大碟, 2人食好飽。每件軟殼蟹下都有一片脆蒜蓉包, 總數8件。仲有一大碗黃咖哩汁配(內有青椒, 洋蔥), 咖哩汁夠香夠傑, 配包配飯都一流。蒜蓉包好香脆。3) 沙爹串燒(雞豬)半打 $82。<7.5分>沙爹汁唔夠香, 串燒肉大大舊, 有咬口, 只是唔太夠林及滑。4)薄餅用來配點咖哩汁以上2人食到好飽, 好好味, 絕對有水準。總評- 8.5分服務-8.5分提示・・冇得訂枱。
網上推介此九龍城泰國菜, 聖誕節去試試。

員工有禮貌, 環境ok, 乾淨

1)必食推介
$118《9分》
青檸燒安格斯牛肉
賣相好得, 牛肉林, 青檸酸辣汁好正。

2) 必食推介
《9分》
咖哩炸軟殼蟹 $218
冇想過咁大碟, 2人食好飽。
每件軟殼蟹下都有一片脆蒜蓉包, 總數8件。
蒜蓉包好香脆。

3) 沙爹串燒(雞豬)半打
$82。<7.5分>
沙爹汁唔夠香,
串燒肉大大舊, 有咬口, 只是唔太夠林及滑。

4)薄餅
用來配點咖哩汁

以上2人食到好飽, 好好味, 絕對有水準。
總評- 8.5分

服務-8.5分

提示・・冇得訂枱。

2021-12-27 86 浏览
Despite the cramped environment, the food there is delicious. Firstly, the shrimp pie was very fresh and well-cooked. The fried rice was tender and delicious. This restaurant is overall good but could make some improvements on the environment
2021-12-25
2021-12-18 159 浏览
因為疫情好耐冇出街食飯,今日難得自己得閒就約朋友去九龍城食飯,行過見到泰皇閣泰國菜館外面排滿櫈,心諗呢間餐廳應該好味好多人食,襯住家時間仲早無咁多人食飯,所以我哋就入去試下係咪真係咁好味😋由於我哋得2個女仔,唔可以叫太多餸,免得造成浪費,於是我哋就叫左2餸+1個招牌炒飯:泰東生菜包,同我平時食開既生菜包有小小分別,個味道香得黎有好小好小既酸!燒安格斯牛肉(青檸)呢個反而令我覺得有驚喜,第一啖食落去感覺有少少(鞋),但食真D,燒牛肉既牛香味即刻出晒黎,有種齒頰留香既感覺,,我覺得鍾意食牛既朋友仔可以去試下!個炒飯無我想像中咁香,但都ok既!

平日下午去左宋皇臺站附近食野3個人分別叫左燒豬頸肉湯河、菠蘿雞粒炒飯、泰式炒金邊粉。燒豬頸肉湯河 (最推介)燒豬頸肉好好食,唔乾身!簡單芽茶,蔥做配料!河粉好快賣晒! 可轉金邊粉/米粉菠蘿雞粒炒飯係有泰式感覺,加入乾提子落去炒,都幾香口。泰式炒金邊粉(最不推介)呢個等左好多先黎(上面個2碟都食左一大半),呢個粉金邊粉係配雞肉(雞肉係另外淋上啲醬,但我唔係好得出係咩)可惜既係我食食下發現左隻蝦尾殼係金邊粉係入面,我當係炒上一碟既時侯留低,冇同職員講聲。 泰式奶茶係唔錯!
平日下午去左宋皇臺站附近食野

3個人分別叫左燒豬頸肉湯河、菠蘿雞粒炒飯、泰式炒金邊粉。

燒豬頸肉湯河 (最推介

燒豬頸肉好好食,唔乾身!簡單芽茶,蔥做配料!
河粉好快賣晒! 可轉金邊粉/米粉
燒豬頸肉湯河

菠蘿雞粒炒飯
係有泰式感覺,加入乾提子落去炒,都幾香口。

泰式炒金邊粉(最不推介

泰式炒金邊粉

泰式奶茶係唔錯!

燒豬頸肉湯河
2021-11-25 283 浏览
見呢排都好少食泰國嘢,所以就決定同女朋友去九龍城試一試呢間幾多好評嘅泰國餐廳啦。🤩🤩—————————————因為好早去食,所以一入去就有位坐低。見到上網好多人推介個烤牛肉,一於就嗌嚟試下。而且食得泰國嘢就一定要有生菜包同pad thai,所以我哋total就嗌左呢三樣嘢😋😋。另外因為烤牛肉同Pad thai都有少少辣,所以我就嗌咗個椰青而女朋友嗌左個芒果沙冰。🥰—————————————好快個椰青同芒果沙冰就嚟咗,一見到個椰青就覺得好大個。如果細飲少少都可能夠兩個人飲。跟住個芒果沙冰,賣相唔錯又大杯,而且芒果味十足。女朋友自己一個飲到最後都飲唔晒。飲咗少少濕吓個口之後,主食pad thai就嚟咗。佢嘅蛋係用網紋嚟包住金邊粉,有啲似威靈頓牛扒個酥皮。而且上面仲擺咗幾隻蝦球,填相十分討好。🤩撈埋則邊嘅花生碎之後食,佢個金邊粉嘅酸甜比例十分好,唔會話太甜或者酸,都幾令人開胃😝。不過份量幾大,如果兩個人食要小心食唔晒。🤪之後嚟到嘅燒牛肉,上面有泰式辣醬同青檸,青檸可以按個人喜好加唔加。🤩🤩不過我就建議加埋,令到佢個酸味更突出,食落就會唔太辣。🤓🤓而且佢個牛味都幾突出,如果再熱少少就完美了。之
—————————————
—————————————

芒果沙冰

飲咗少少濕吓個口之後,主食pad thai就嚟咗。
蛋包鮮蝦金邊粉

燒安格斯牛肉(青檸)
清邁豬肉生菜包
生菜

之後就係佢嘅生菜包,肉碎上面嘅豬肉味好勁,而且調味好夠,食得出有香茅,蒜蓉,辣味。😋😋不過可能收水嗰陣收得太耐,如果肉碎再濕少少就perfect。🥰👍🏽
如果去到九龍城唔知食邊間泰菜好,就一定要嚟試下泰皇閣。😝

蛋包鮮蝦金邊粉
燒安格斯牛肉(青檸)
清邁豬肉生菜包
生菜
  • 泰東生菜包
2021-11-22 316 浏览
屯馬線開通後第一次去宋皇台站,今次去九龍城食泰國嘢,random 揀左呢間6點半左右就half full 的泰皇閣。柚子沙律-甜辣度適中,微辣但姐不吃辣的都食到!-大量柚子,另外爽甜大蝦亦有3,4 隻!$76 CP值好高蛋包鮮蝦金邊粉-賣相靚之餘亦好足料,大大份-金邊粉好有口感,好乾身,加埋青檸汁愈食愈開胃燒安格斯牛肉-非常有驚喜的一碟,第一次食牛+泰式汁。-個泰式汁有少少似生蝦刺身沾個啲,甜甜酸酸微辣又有大量蒜味,好惹味。-牛係薄切,燒得好好唔會太韌炸蝦餅-每次去泰國餐廳必叫,貌似每間都差不多但一咬落去便知龍與鳳-呢間的蝦餅好彈牙,蝦味好足唔係溝好多粉,熱騰騰的一炸好即上枱。龍眼冰-清甜,唔係死甜,飲得出明顯的龍眼味。

柚子沙律
-甜辣度適中,微辣但姐不吃辣的都食到!
-大量柚子,另外爽甜大蝦亦有3,4 隻!$76 CP值好高
柚子沙律

蛋包鮮蝦金邊粉
-賣相靚之餘亦好足料,大大份
-金邊粉好有口感,好乾身,加埋青檸汁愈食愈開胃

燒安格斯牛肉
-非常有驚喜的一碟,第一次食牛+泰式汁。
-牛係薄切,燒得好好唔會太韌
燒安格斯牛肉

炸蝦餅
-每次去泰國餐廳必叫,貌似每間都差不多但一咬落去便知龍與鳳

龍眼冰
-清甜,唔係死甜,飲得出明顯的龍眼味。

2021-11-18 172 浏览
一直都好想食泰皇閣💛💛 不過但之前排咗一個半鐘都未食到 依間嘢真係超受歡迎!!所以今次早咗去 6點食🤣 同朋友點咗唔少嘢食🤤首先係蛋包鮮蝦金邊粉 見到75蚊 本身預計份量唔會好多 點知出到嚟勁大碟😳 擺盤好靚 睇得出個蛋包好有心思😍 而且金邊粉味道甜甜地 份量又多 仲配埋幾隻好鮮甜嘅大蝦 真係好好味😋🤤其次我地點咗個沙嗲串燒 我地點咗半打 揀咗墨魚丸、雞、豬😍 沙嗲醬好入味,但同時味道唔會特別濃郁,冇因為咁樣掩蓋到本身串燒嘅肉味 每種肉都好突出🤤 肉汁好豐富😍最後我地點咗個蝦餅同春卷拼盤😋 蝦餅入面有好多蝦肉🤤 春卷都好足料😋 一定要試🤤飲料方面我地點咗椰汁珍多冰同芒果沙冰🤤 係兩樣勁開胃嘅嘢飲,甜甜地真係好正😋仲要良心店💛 一定要encore啦💛💛

首先係蛋包鮮蝦金邊粉

仲要良心店💛 一定要encore啦💛💛
2021-11-13 180 浏览
九龍城甘多間泰菜真係好難揀 今次揀左間黃店💛食物質素都好好 唔太大碟 可以叫到兩三款☺️🔸燒安格斯牛肉推介推介‼️燒得岩岩好 見到中間仲粉粉地 仲有肉汁唔會好柴甘😋上面既青檸酸辣汁 偏辣 但好開胃🤩🔸酸辣海鮮粉絲沙律🦐🦑去襯泰國餐廳我都定會叫呢個 但見人地叫其他沙律好似細細份諗住岩岩好 點知呢款沙律好大碟🤣🤣好酸好辣 好好味❗️🔸雞肉黃咖喱配薄餅 🥘呢個咖喱普通d 雞肉同咖喱味分得開~但個薄餅幾好食~🔸冬蔭功個冬蔭功唔會話太辣 但因為個人比較鐘意酸味重少少既 所以會覺得呢個既酸味唔太夠😣

🔸燒安格斯牛肉

🔸酸辣海鮮粉絲沙律🦐🦑

🔸雞肉黃咖喱配薄餅 🥘
呢個咖喱普通d 雞肉同咖喱味分得開~但個薄餅幾好食~

🔸冬蔭功

• 燒安格斯牛肉(青檸)
  • 酸辣海鮮粉絲沙律
2021-11-06 161 浏览
現在地鐵去九龍城十方便,找了這間泰皇閣和表妹去吃泰國菜。六時不到門外已排滿等位的圓櫈,相信晚間等位情況會頗緊張的。泰東生菜包 $78豬肉碎非常新鮮,肉汁豐富,魚露、辣椒及青檸汁的味道非常清新又帶刺激。生菜也很新鮮和清甜。燒豬頸肉 $80份量不少的豬頸肉,肉質爽韌。蛋包鮮蝦金邊粉 $75煎香的雞蛋網包着金邊粉,上面有幾隻質爽的蝦肉,賣相吸引。金邊粉微微酸甜,軟韌適中,加點花生碎一同吃更美味。泰式奶茶 $28青檸梳打 $28每次到泰國餐廳的不二之選,味道清新之餘又可解辣。
現在地鐵去九龍城十方便,找了這間泰皇閣和表妹去吃泰國菜。
六時不到門外已排滿等位的圓櫈,相信晚間等位情況會頗緊張的。

泰東生菜包 $78

燒豬頸肉 $80

份量不少的豬頸肉,肉質爽韌。

蛋包鮮蝦金邊粉 $75

泰式奶茶 $28

青檸梳打 $28
每次到泰國餐廳的不二之選,味道清新之餘又可解辣。
  • 泰東生菜包
2021-11-04 190 浏览
屯馬開通左咁耐終於黎九龍城食泰菜!成日有朋友推介泰皇閣性價比高,服務又好!今日好好彩早黎到唔洗等位!食緊嗰陣時已經好多人等位!冬蔭公湯滿滿的材料,車厘茄、雜菇、大蝦!味道酸辣偏甜,好開胃!海鮮青咖哩,椰奶味好香,配白飯同薄餅一流!仲有唔同種類既海鮮,好抵食!薄餅值得一讚,夠薄身,又唔會好油。泰東豬肉生菜包,個人黎講覺得偏辣!加左紅蔥頭好香口,炒得好乾爽唔會油膩,份量都好多,包晒生菜仲有半碟送飯!(笑)生菜都好新鮮!店員推介新鮮運到椰青,好清甜!啱晒食完辣野要降溫!龍眼冰就有啲偏甜!味道中上,價錢合理!下次再黎試埋其他菜式!

冬蔭公湯

海鮮青咖喱
泰東生菜包

龍眼冰

味道中上,價錢合理!下次再黎試埋其他菜式!
冬蔭公湯
泰東生菜包
  • 冬蔭公
2021-10-31 127 浏览
💛久違踏足九龍城!今次終於食九龍城嘅泰國菜啦😆九龍城超多泰國菜餐廳 今次試咗間黃店💛食物質素好好!兩個人叫咗三樣嘢 份量啱啱好~-🥩【燒安格斯牛肉(青檸)】$110✨推薦✨呢個牛肉好好味! 表面係牛 底下係沙律菜牛肉燒唔係全熟 中間呈粉紅色 牛肉幾嫩唔韌 燒得勁香! (尤其邊邊位!再配埋酸酸甜甜嘅青檸醬汁好開胃😋青檸醬汁有少少辣 唔食辣嘅朋友撥開啲醬應該都食到-🍝️【蛋包鮮蝦金邊粉】$75泰國菜我最愛金邊粉😋 酸酸甜甜好開胃好正!濕度再好 唔太油~蝦有三隻 好彈牙~-🥭【芒果糯米飯】$55食完主菜休息一下 最後再來個碳水化合物甜品😋泰國甜品必叫芒果糯米飯!!!芒果清甜 份量多(應該足一個芒果糯米飯大部份都軟糯 但中間偏硬 好痴牙///個椰汁帶咸香好正!份量唔係好大 兩個人飯後share食啱啱好-✨推薦指數:8.5/10💰人均消費:$132⏳等候時間:0mins (星期六 12:00)
💛

久違踏足九龍城!
今次終於食九龍城嘅泰國菜啦😆
九龍城超多泰國菜餐廳 今次試咗間黃店💛
食物質素好好!兩個人叫咗三樣嘢 份量啱啱好~
🥩【燒安格斯牛肉(青檸)】$110
✨推薦✨
呢個牛肉好好味! 表面係牛 底下係沙律菜
牛肉燒唔係全熟 中間呈粉紅色
牛肉幾嫩唔韌 燒得勁香! (尤其邊邊位!
再配埋酸酸甜甜嘅青檸醬汁好開胃😋
青檸醬汁有少少辣 唔食辣嘅朋友撥開啲醬應該都食到

🍝️【蛋包鮮蝦金邊粉】$75
泰國菜我最愛金邊粉😋
酸酸甜甜好開胃好正!濕度再好 唔太油~
蝦有三隻 好彈牙~

🥭【芒果糯米飯】$55
食完主菜休息一下 最後再來個碳水化合物甜品😋
泰國甜品必叫芒果糯米飯!!!
芒果清甜 份量多(應該足一個芒果
糯米飯大部份都軟糯 但中間偏硬 好痴牙///
個椰汁帶咸香好正!
份量唔係好大 兩個人飯後share食啱啱好

✨推薦指數:8.5/10
💰人均消費:$132
⏳等候時間:0mins (星期六 12:00)
  • 燒安格斯牛肉(青檸)
  • 蛋包鮮蝦金邊粉
2021-10-30 110 浏览
去九龍城除了必吃潮式糖水,就是吃泰國菜~泰國菜餐廳多不勝數,每次試一間都要花好一段時間~見網上評價甚高,而且有椰青炒飯,所以就來試一下~先點了一個烤豬頸肉,豬頸肉肥厚,邊邊烤得焦脆~再配上酸酸的醬汁,非常惹味~蒜蓉炒椰菜苗,這個是吃泰國菜必點~味道鹹香好吃,椰菜苗不會炒得過腍~其實還點了一個炸蝦餅,不過相機還沒吃就被吃光了...香脆的外皮不會太油,裏面的蝦膠非常彈~最後是最期待的就是這個椰青海鮮炒飯~椰青味很香,完全滲入每粒米飯當中~不過上面的醬汁太濃稠,質地像漿糊一樣,比較倒胃口...不然這個椰青炒飯一定會是滿分~
去九龍城除了必吃潮式糖水,就是吃泰國菜~
泰國菜餐廳多不勝數,每次試一間都要花好一段時間~
見網上評價甚高,而且有椰青炒飯,所以就來試一下~

先點了一個烤豬頸肉,豬頸肉肥厚,邊邊烤得焦脆~
再配上酸酸的醬汁,非常惹味~
烤豬頸肉

蒜蓉炒椰菜苗,這個是吃泰國菜必點~
味道鹹香好吃,椰菜苗不會炒得過腍~
其實還點了一個炸蝦餅,不過相機還沒吃就被吃光了...
香脆的外皮不會太油,裏面的蝦膠非常彈~
蒜蓉椰菜苗

最後是最期待的就是這個椰青海鮮炒飯~
椰青味很香,完全滲入每粒米飯當中~
不過上面的醬汁太濃稠,質地像漿糊一樣,比較倒胃口...
不然這個椰青炒飯一定會是滿分~
椰青海鮮炒飯
2021-09-22
烤豬頸肉
蒜蓉椰菜苗
椰青海鮮炒飯
🟡泰皇閣📍九龍城|大份又好味嘅泰國菜,要飲埋大大杯芒果沙冰🥭🧊-睇返相,最吸引當然係呢杯🥭芒果沙冰$32:估佢唔到咁大杯,記得上枱就快快口飲咗幾啖先,好驚上面嘅沙冰跌落枱🥲🥲泰式乾炒河(雞)$62:雞肉炒闊河粉,有少少辣,惹味飽肚。炸蝦餅$76:8塊切半蝦餅,好彈牙,大大粒。即炸上枱熱辣辣,卜卜脆~沙嗲串燒(半打)$82:可以揀豬、雞、墨魚丸、雞腎。我哋就揀咗雞、豬同雞腎,唔太韌,有肉汁。-位置方便又好味,下次再去食👍🏻-

芒果沙冰

泰式乾炒河(雞)$62:雞肉炒闊河粉,有少少辣,惹味飽肚。

沙嗲串燒

位置方便又好味,下次再去食👍🏻
2021-10-17 145 浏览
來到“小泰國”九龍城, 食泰菜是指定動作, 今次選擇了一間人氣高企的餐廳餐廳乾淨企理, 有泰式裝潢亦不會太多宗教上的佈置, 令人坐得舒服.串燒(雞,豬)份量十分, 每串都大大份. 燒得香口惹味, 外層焦香, 內層肉嫩多汁. 配上濃郁的沙嗲醬, 實在太好味青咖喱(牛肉)青咖喱的調味正宗, 比得上泰國當地的, 多種香料的深層次香氣加上蔬菜清甜, 椰奶份量剛好, 配上薄餅/白飯都係完美薄餅香脆而不油膩, 浸淫在青咖喱中更惹味脆肉炒椰菜苗椰菜苗新鮮爽脆, 亦不會老. 泰式脆肉, 香脆之餘帶有油香. 簡單, 經典, 美味椰汁珍多冰椰汁重而不膩, 甜度適中, 集解辣清涼一身總結: 餐廳菜式不只是正宗, 更是令人回味無窮, 不論是餐廳氣氛, 食物份量味道, 職員態度也令人足滿. 猶如回到泰國的家般💛💛💛💛💛

串燒(豬,雞)
沙嗲醬
串燒(雞,豬)

薄餅
香脆而不油膩, 浸淫在青咖喱中更惹味

椰汁珍多冰
椰汁重而不膩, 甜度適中, 集解辣清涼一身

2021-10-11
串燒(豬,雞)