2024-03-15 127 浏览
lunch諗住求其食,叫左個青咖哩雞飯,結果個青咖哩未埋芡,好似湯水咁,雞難食好硬,以後唔會再食,大約$60左右連埋泰式奶茶(超甜),好似canteen啲$20飯質素👎🏻
2023-11-06 268 浏览
係附近行完山,睇地圖發現呢邊原來都有好多野食😋 有好多小店最後揀左呢間比較多人食既泰菜。天氣轉涼好多人都中意坐外邊既座位;都幾chill😎叫左泰式燒牛肉🥩🥩望見好似比較生但睇返同餐牌幅相都一樣,我諗呢個係佢地既做法。食落有燒烤過既香味同醃料既味道。唔會太韌,不過我都係覺得生左d😅另外叫左個咖喱椰青焗海鮮🐙🤩加埋蒜蓉包,咖喱好味海鮮就有魷魚,蝦,青口;咖哩入面加左好多椰青肉口感都幾得意。整體味道正常😊
天氣轉涼好多人都中意坐外邊既座位;都幾chill😎
2023-09-09 261 浏览
位於盈豐商場 絕對唔係市中心地段不過呢邊餐廳比較平民化 抵食呢間泰發係九龍城都有分店份量多 仲要唔使加一😎最好食係泰式芋頭海鮮焗飯 ($69)Carbs on carbs 😈賣相勁似福建炒飯🤣但食落唔同有一粒粒芋頭粒 入面海鮮都唔少有魷魚、蝦同蜆仔 幾有口感唯美中不足係食到最底好多油🥴完全係油浸飯 但整體味道係唔錯👍🏼泰式炒金邊粉 ($60)正常炒金邊粉味道 配雞肉不過炒得唔夠乾身 比較濕🆗飛天炒通菜 ($55)份量都多 菜唔霉 一般水準 食得過😂芒果沙冰 ($30)好少芒果味😂 純冰涼 不推介
位於盈豐商場 絕對唔係市中心地段
不過呢邊餐廳比較平民化 抵食
呢間泰發係九龍城都有分店
份量多 仲要唔使加一😎
芋頭焗海鮮飯

最好食係泰式芋頭海鮮焗飯 ($69)
Carbs on carbs 😈
賣相勁似福建炒飯🤣但食落唔同
有一粒粒芋頭粒 入面海鮮都唔少
有魷魚、蝦同蜆仔 幾有口感
唯美中不足係食到最底好多油🥴
完全係油浸飯 但整體味道係唔錯👍🏼
炒金邊粉

泰式炒金邊粉 ($60)
正常炒金邊粉味道 配雞肉
不過炒得唔夠乾身 比較濕🆗
飛天炒通菜

飛天炒通菜 ($55)
份量都多 菜唔霉 一般水準 食得過😂
芒果沙冰

芒果沙冰 ($30)
好少芒果味😂 純冰涼 不推介
芋頭焗海鮮飯
飛天炒通菜
媽咪聽晨運朋友推介,在屯門盈豐商場地下嘅泰菜館 <泰發泰國餐廳>,加上她取消供了十年有多的保險,而取回大部份供款;所以,她決定請我們全家人食泰式晚餐! Menu我們覺得套餐固定的款式不太啱大家口味,散叫較適合大家!椰汁冰 $25青蘋果梳打 (限定) $25最令我失望!用上青 BB 色的青蘋果糖漿混合梳打而成!冰涼又酸酸地,並非預期加入新鮮青蘋果,純粹影相好看一點吧!椰青 $32椰青焗海鮮飯 $89海鮮包括:蝦、青口、魷魚及椰青肉 椰香洋溢,混合軟身的椰青肉,飯熱辣辣又好夠味,每一啖滲出香甜椰汁味,當中魷魚口感超嚼勁,少啲牙力都食唔落!除了魷魚問題之外,整體上,我們全家都喜歡!芒果蟹肉粒炒飯 $70甜美的芒果、少許的蟹肉、炒飯幾乾身又有鑊氣!肉碎生菜包 $66未嚐已傳來陣陣香氣, 肉碎份量豐足!加入香茅、紫洋蔥,相對惹味, 生菜新鮮爽脆嫩綠!虎蝦粉絲煲 $128有 6隻有鮮味的蝦, 可能買不到虎蝦;粉絲入味富彈性之餘,還加入一點肉碎,口味不單調又添鮮味!

Menu
我們覺得套餐固定的款式不太啱大家口味,散叫較適合大家!

椰汁冰 $25

椰汁冰
青蘋果梳打 (限定) $25
最令我失望!

用上青 BB 色的青蘋果糖漿混合梳打而成!
冰涼又酸酸地,並非預期加入新鮮青蘋果,
純粹影相好看一點吧!
椰青 $32
青蘋果梳打 (限定)
椰青焗海鮮飯 $89

海鮮包括:蝦、青口、魷魚及椰青肉

除了魷魚問題之外,整體上,我們全家都喜歡!
芒果蟹肉粒炒飯 $70
甜美的芒果、少許的蟹肉、炒飯幾乾身又有鑊氣!
芒果蟹肉粒炒飯
肉碎生菜包 $66
未嚐已傳來陣陣香氣,
 肉碎份量豐足!加入香茅、紫洋蔥,相對惹味,
生菜新鮮爽脆嫩綠!
肉碎生菜包
芒果蟹肉粒炒飯
肉碎生菜包
虎蝦粉絲煲
2022-12-05 484 浏览
職員態度好欣勤,收碟、送餐都好爽手。態度好友善叫左好多食物:1️⃣生蝦刺身好得個蝦頭炸到好脆蝦刺身食落都新鮮2️⃣蝦餅拼春卷,中規中矩,不過不失3️⃣招牌檸檬牛肉牛肉好冧身又大碟 好好味,有少少辣椒係面,除左辣仲有d鹹有芥蘭墊底。4️⃣芋頭海鮮焗飯好大碟,海鮮份量都好多,有魷魚,蝦… 其實仲叫左5️⃣蟹肉芒果炒飯,味道都好食,不過油左少少6️⃣鹽燒烏頭,香茅味重,味道就普通啦,唔會太鹹最後就梗係叫左啤酒同泰式奶茶🥤叫左咁多野食,都係7百幾蚊,抵食
職員態度好欣勤,收碟、送餐都好爽手。態度好友善

叫左好多食物:1️⃣生蝦刺身好得
個蝦頭炸到好脆
刺身食落都新鮮
2️⃣蝦餅拼春卷,中規中矩,不過不失
3️⃣招牌檸檬牛肉
牛肉好冧身又大碟
好好味,有少少辣椒係面,除左辣仲有d鹹
有芥蘭墊底。4️⃣芋頭海鮮焗飯

芋頭海鮮焗飯
招牌檸檬燒牛肉
蝦餅拼春卷
生蝦刺身
2022.09.01今晚係咪黑仔夜?原本去屯門食泰國菜,去到點知關門大吉,咁改去呢間餐廳,有枱不過唔可以俾我哋入去,因為有人訂咗枱,我哋要8:30先至可以入座,跟住諗住去虹橋食意粉,有人話唔食,咁就揀咗新金榮,點知中伏…..🙄🙄🙄#198蚊嘅酸菜魚#份量勁少#蘿蔔硬骨骨#元朗千色店九記好味過佢幾倍#份量又多過佢#價錢都平過佢#滷水鵝#唔知以為我哋叫咗碟皮食#大家記得千萬不要叫酸菜魚#真係好伏#仲有滷水鵝#叫佢唔好淨係俾d皮你哋
2022.09.01
今晚係咪黑仔夜?
原本去屯門食泰國菜,
去到點知關門大吉,
咁改去呢間餐廳,
有枱不過唔可以俾我哋入去,
因為有人訂咗枱,
我哋要8:30先至可以入座,
跟住諗住去虹橋食意粉,
有人話唔食,

#真係好伏
#仲有滷水鵝
#叫佢唔好淨係俾d皮你哋
2022-09-01
想反轉一下,可以考慮試一下⋯如果特別好好(味丹)呢間係推介!星爺話齋:支飲管有咁粗得咁粗⋯冬蔭公夠晒味丹味,生菜肉碎包,夠晒濕淰淰👍🏻係食過最有記憶既生菜包NO.1 ,最精彩係個👍🏻👍🏻👍🏻佢地推介泰式燒牛肉($12x) 一定要試,酸+鹹味剛剛好,覆蓋晒d牛肉原來既味道!仲有個芒果蟹肉炒飯,有芒果既,最特別係撈出黎既,要試!👍🏻露天有煙吸,食煙嘅朋友,一定要嚟因為坐室內都可以免費吸煙(慳返成包煙)真心佢啲餸真係平,但真係要叫多2罐汽水⋯ 見到咁多食評家都寫好評大讚!就要試啦~

見到咁多食評家都寫好評大讚!就要試啦~
2021-09-03 797 浏览
逢星期五就休息日唔煮飯,今天想吃泰國菜。老公揀咗泰式芒果蟹肉粒炒飯(限定),竟然叫到。我就叫咗炒金邊粉和炸蝦餅,盛惠$195。炸蝦餅都幾大件,味道唔錯,夠熱又脆👍🏼。飯同金邊粉份量都好充足,女仔食可以2人share 1個飯+1個小食都夠飽。芒果炒飯,芒果和蟹肉都不算多,味道不過不失。金邊粉雞肉很多,我都食唔晒。老公認為美中不足是蟹肉粒炒飯食到尾有陣油,太過油膩(聲明一下佢比較喜歡清淡)。整體來說,還算不錯會試其他款
逢星期五就休息日唔煮飯,今天想吃泰國菜。

炸蝦餅都幾大件,味道唔錯,

老公認為美中不足

整體來說,還算不錯會試其他款

2021-09-03
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2021-04-25 837 浏览
今日去左屯門探個朋友,夜晚出去買唔同餐廳既外賣返屋企食~之前食過一次呢間泰國菜覺得唔錯,今次encore但係超失望。。。。不得不寫comment!😩我地叫左個泰式金邊粉,泰式干炒雞脾河同埋兩串串燒牛肉🙁1. 泰式金邊粉唔酸唔甜唔鹹無味道既,蝦肉完全唔爽又霉,難食!🤢 (圖中就係食淨既份量🙄)2. 泰式干炒雞脾河呢個有味道,唔會太油,但係雞脾肉都唔滑,水準非常十分普通3. 串燒牛肉好乾好韌,牛肉難食,但個醬幾香沙爹同花生味,最後拎左黎配係其他餐廳食淨既白飯黎填飽個肚。。。諗住呢間係九龍城起家既連鎖泰國菜唔會差,點知超失望🤦 無下次!👎
今日去左屯門探個朋友,夜晚出去買唔同餐廳既外賣返屋企食~
我地叫左個泰式金邊粉,泰式干炒雞脾河同埋兩串串燒牛肉🙁
1. 泰式金邊粉
泰式金邊粉

2. 泰式干炒雞脾河
泰式干炒雞脾河

呢個有味道,唔會太油,但係雞脾肉都唔滑,水準非常十分普通
3. 串燒牛肉
串燒牛肉(兩串)

2021-04-25
外卖自取
2020-07-04 1409 浏览
見食飯時間度度都大排長龍,唯獨泰發泰國餐廳人流稀少,諗住食個快飯就完成工作。入到去睇餐單,覺得泰國嘢已經食到厭,所以點咗個炒飯黎食……泰式海鮮炒飯聞出黎係幾香,但材料欠奉,所謂的海鮮只係幾粒蜆肉,真係大失所望。事後諗返泰式,係咪指上碟個形狀咋?埋完單出鋪頭,有蝦片出售,然而裝住蝦片既紙盒竟然寫住味丹超級味精……OMG!

入到去睇餐單,覺得泰國嘢已經食到厭,所以點咗個炒飯黎食……
泰式海鮮炒飯
泰式海鮮炒飯
事後諗返泰式,係咪指上碟個形狀咋?

本身上網睇食評講到呢間位於屯門盈豐商場地下呢間泰國菜「泰發泰國餐廳」好似好好食~點知同家人去食~大家不但對服務態度感到失望~連最基本嘅食物都點解會咁難食!我哋點咗幾款食物~1)檸檬燒牛肉(餐牌寫住 No.1)餐牌上寫住一條辣椒🌶️~點知出到嚟係辣到癲~(本人自問都食得辣~沙律佢都係寫一隻辣椒🌶️我食過都唔係辣)加上燒牛肉唔知點解好似擦子膠咬極都咬唔開~好硬~我哋每人食咗一塊(3小塊)問佢點解咁硬~服務員態度超差~之後走開唔理我哋~2)金柚沙律呢個係全餐入面算係正常嘅一碟3)明爐魚魚唔新鮮都算~成條魚唔入味~個火都未開始食嘅時候已經熄咗~配料無咩味~我哋只食咗一邊魚尾成條又就咁放係到無食~4)魚露雞呢隻雞就不得不提~圖中大家應該見到~啲雞「鞋」到好似煲完湯咁!不單止一啲魚露味都無~真係「超級難食」!!!我表達緊啲食物點解會咁難食嘅時候~其中一名侍應仲要大大聲咁話「唔洗理佢」食物差態度更差到爆~我哋食淨勁多~基本上只食咗沙律7成、雞幾件、魚尾一邊仔、每人一塊牛~(即係好似人哋試咗食咁就走)埋單一蚊都不能少~收$422好嘢!食飯仲要受氣!「人生中最難食嘅泰國菜」非呢間「泰發泰國餐廳 -屯門盈豐店

我哋點咗幾款食物~

1)檸檬燒牛肉(餐牌寫住 No.1)

餐牌上寫住一條辣椒🌶️~點知出到嚟係辣到癲~

2)金柚沙律
呢個係全餐入面算係正常嘅一碟

3)明爐魚

我哋只食咗一邊魚尾成條又就咁放係到無食~

4)魚露雞

食物差態度更差到爆~
埋單一蚊都不能少~收$422

好嘢!食飯仲要受氣!
「人生中最難食嘅泰國菜」非呢間「泰發泰國餐廳 -屯門盈豐店」莫屬!
2019-09-06 1389 浏览
之前在九龍城食過一次泰發,今日去開屯門,見倒有分店,所以就走咗去食。檸檬燒牛肉檸檬燒牛肉一定要試,絕對無得輸!檸檬燒牛肉剛上枱時,已聞好香,食落去牛肉好滑好淋,有牛味,有少少辣味,提升了牛肉的肉香味。底層鋪咗一啲芥蘭,吸收晒所有牛肉汁,超級好味。生菜包生菜包 - 都係值得推介,佢嘅香料味好重,我地叫左小辣,辣度都有啲強,但辣得來非常惹味,有濃濃既冬陰公味,配埋生菜一齊食好得,我覺得配白飯食都唔錯。泰式小食拼盤泰式小食拼盤 - 炸皮蛋,春卷,炸蝦餅,炸魚餅,串燒,最好食係炸蝦餅,夠彈牙,炸到金黃香脆紅咖喱雞脾相對上就一般了,咖哩唔夠香同辣,雞脾還可以。另外點了蒜蓉包用來沾咖喱食,蒜蓉包好香牛油味,唔錯,不過如果蒜蓉味可以再濃啲就好。椰青焗海鮮飯椰青焗海鮮飯 - 整個飯都充滿椰青既甜味同香氣,海鮮雖然唔多,但個飯好好味。重點一題既係。這餐廳既食味質素真係相當好,但服務態度就真係差到一個點,希望可以改䓀一下啦。

檸檬燒牛肉

底層鋪咗一啲芥蘭,吸收晒所有牛肉汁,超級好味。

泰式小食拼盤
泰式小食拼盤

紅咖喱雞脾相對上就一般了,咖哩唔夠香同辣,雞脾還可以。

紅咖喱雞脾

蒜蓉包

炒雜菜

,希望可以改䓀一下啦。
蒜蓉包
2019-08-22 791 浏览
對上一次食咗間元朗泰菜,又貴又唔飽,味道又唔惦,今次去呢間泰菜,其實都好食,但未至於最好,但價錢就好合理。呢間原來係九龍城泰發分店,其實嗰晚爆場,佢地加開商場鋪位加檯,都係大排檔格局,叫咗個泰式蠔仔蛋,泰式炒金邊粉同蒜蓉炒雜菜。飲品係芒果沙冰同藍妹啤酒。芒果沙冰足料,但甜咗D。炒雜菜耶菜Ok,但D芥籣有D苦,紅蘿蔔OK,但碟菜細碟。炒金邊粉好水準,D粉唔會太濕,而且炒得均勻,每條都沾到D蕃茄汁,又有魚露D鮮味和香葉的味道,入面有D蛋絲,肉碎,芽菜咁,好有口感幾香口,都大碟。至於個蠔仔蛋,好大碟,鐵板上,入面好多蠔仔,又有芽菜,成碟蛋炒得嫩滑,食落又鮮,好好食,加埋D甜酸辣醬食,正呀,D啤酒價收得合理,呢餐三人食,都好飽又經濟。

2019-07-23 608 浏览
这裏的食品充滿泰国地道风味,我尤其喜欢他们的東陰功湯金邊,餸是任搭配的,我今次试了墨魚丸,墨鱼丸很單牙,而且味道不错,而我朋友点了豬頸肉,我吃了一塊,烤得几香,又爽口。而他们的東陰功湯底看红似很辣,其实不太辣,而且很浓郁,咁晒我。

2019-07-11 176 浏览
这裏的泰國食品頗正宗,他们的豬手饭上的豬手很大隻,大半个碟那么大,肉質林滑,味道很不错。而東陰公湯金边粉也很好味,辣得来很香,亦不会太过辣,而且用料十足,大蝦亦弹牙。这里的午歺連饮品都是约五十元,都算抵食。