2023-02-11 40 浏览
係泰國返到黎香港一星期都唔夠,已經好掛住泰式野食,特別係船麵😍所以揀咗呢間係尖沙咀嘅——🌟泰濃麵🌟止下癮😋餐廳都有唔少泰國特色擺設,好似返咗去泰國咁呀🤩._.🍜|卜卜蜆船湯黃麵|🍜真係好掛住船麵,所以二話不說點咗個船麵先,卜卜蜆數量多,都算大粒,配菜多,而且有香脆炸豬樣係面頭,好有泰國風味✨·🐥|泰式海南雞飯|🐥飯類叫見餐牌上有海南雞飯,海南雞大大舊,肉質嫩滑,仲要數量多,飯係黃油飯,食到好滿足✨·🐖|泰式炸腩仔|🐖係泰國嘅燒腩仔真係好好食,見呢到有就想點黎試下,一碟數量都幾多下,算係脆,脂肪感唔重,食完都無咁大罪惡感💕._.
._.
🍜|卜卜蜆船湯黃麵|🍜
🐥|泰式海南雞飯|🐥
🐖|泰式炸腩仔|🐖
._.
2023-02-08 67 浏览
🍜尖沙咀泰國船麵🥥------------------------------💛頂級安格斯牛肉-💵92湯底好濃郁😳食落唔會好鹹😍而係啱啱好🫶🏻安格斯牛肉都唔會整得好熟🐗所以唔會好難咬👀好推薦🤙🏻🤙🏻💛卜卜蜆-💵92蜆嘅數量都好多🥰而且粒粒都好大粒🤩食落好滿足😚配埋啲蘿蔔好入味🤪好推薦佢嘅船麵🥳💛泰式小食拼盤-💵78有雞翼🐔蝦餅🦐同埋芝士雲吞🥳雞翼醃得好入味😳蝦餅咬落去係啖啖肉🤤芝士雲吞就有啲驚喜👍🏻有少少拉絲嘅效果🤤------------------------------🤤好味度:8/10🧚🏻回頭率:8.5/10泰濃麵 (樂道) (尖沙咀)🇭🇰尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖#尖沙咀 #尖沙咀美食 #麵 #泰國#美食 #人氣美食 #情侶好去處 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #尖沙咀好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #hkfoodblog #泰濃麵 #銅鑼灣 #船河 #船麵 #SiamNoodles #ThaiNoodle #泰國菜 @siam.noodles
🍜尖沙咀泰國船麵🥥
💛頂級安格斯牛肉-💵92

💛卜卜蜆-💵92

💛泰式小食拼盤-💵78
🤤好味度:8/10
🧚🏻回頭率:8.5/10

泰濃麵 (樂道) (尖沙咀)
🇭🇰尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖

2023-02-06 56 浏览
除咗卡座 有唔少細細圓枱仔比二人同行、一人前都fit!!! 尤其8點幾9點係附近做完野黎食碗船麵夠哂方便!👩🏻‍💼最唔話得係啲姐姐待客有禮 做野又爽手 一坐底已經比杯熱水你 餐具仲幫你浸埋 驚你選擇困難提埋有咩推介招牌菜 即使對住啲非華裔嘅客仔都好有心機推薦啲好野食👍客源不斷仲保持到初心呀💓。。。🦔👉黑豚肉·冬蔭功湯·金邊粉 $72配料罕見地有招牌卜卜蜆、廣島蠔、波士頓龍蝦 但小妹近排又起嚴重濕疹需要戒戒口🤐豚肉量算多 薄而不膩 油脂邊又唔會太多啱我🤭掙扎咗一陣想試番船湯底又想食辣 最後揀tomyumkung希望來點刺激(就係唔戒辣🔥但無想像中咁辣 反而微微帶點鮮味 蝦仔同蟹柳比想像中新鮮!好好彩最後揀咗配金邊粉🤩火喉剛好 唔會過腍 條條分明頗爽口。。。🦔👉龍眼冰 $286點前落單嘅餐飲跟湯麵只係加18蚊咋🤪小妹不嬲食開泰菜時鍾情於龍眼冰 發現呢間相對認真高質👍龍眼肉厚肉又唔乾身 相比都慷慨的大粒 甜度適中又解渴 冰粒唔會過多扼錢 邊食邊飲滿足!
👩🏻‍💼
。。。🦔

👉黑豚肉·冬蔭功湯·金邊粉 $72

。。。🦔

👉龍眼冰 $28
同朋友👱🏻‍♀️一齊喺尖沙咀覓食,諗住簡單快脆食一餐,路過呢度,見到小店坐滿人🤩,主要食泰式🇹🇭湯麵、金邊粉、小食等,似乎幾啱我哋呢晚,於是就排第一等咗5分鐘,入去開餐😋我哋叫咗幾樣嘢share😆$92「頂級安格斯牛肉 冬陰功湯 金邊粉」:冬陰功湯底只係微辣,不過都好有冬陰功嘅風味😋;除咗有幾片安格斯牛肉外,材料仲有蝦、青口、蟹柳等😋$32「烚唐生菜 配秘制腐乳醬」:唐生菜🥬新鮮,幾大碟,白灼配腐乳,簡單好食😋$78「泰式小食拼盤 Thai Snack Platter」:包括 泰式炸蝦餅(2件)、炸雞翼(2件)、炸芝士雲吞(2件),全部都炸得好香口😋$18「熱薑蜜」:微甜,有大量切碎咗嘅小薑粒喺裏邊,夠晒薑,好啱我飲🤩

我哋叫咗幾樣嘢share😆

2023-02-03 36 浏览
推薦推薦👍🏻尖沙咀CP值泰國餐廳餐廳容易搵,好近地鐵站一入到去,已經覺得有泰國味道食物方面,我哋叫咗兩碗粉,兩份小食,上菜好快,而且都熱辣辣👍🏻頂級安格斯牛肉冬陰功河粉$92頂級美國肥牛冬陰功河粉$72冬陰功湯係正常辣,如果唔食得辣可以揀小辣,安格斯牛肉好食,佢係有少少半山熟,熱嘅湯浸住佢啱啱好!牛肉份量足夠,好足料,湯底係冬陰功海鮮,所以有少少青口同埋蝦配搭👍🏻泰式炸蝦餅$49喺泰國經典炸蝦餅,有三粒,炸得好香口,配上泰式辣醬,完美配搭!而且佢仲去上大大塊泰式炸蝦片,脆卜卜👍🏻炸雞翼$39有少少香茅雞中嘅感覺,同樣都係啱啱炸起,新鮮,肉質嫩滑
推薦推薦👍🏻尖沙咀CP值泰國餐廳
餐廳容易搵,好近地鐵站
一入到去,已經覺得有泰國味道

頂級安格斯牛肉冬陰功河粉$92
頂級美國肥牛冬陰功河粉$72

泰式炸蝦餅$49

炸雞翼$39
有少少香茅雞中嘅感覺,同樣都係啱啱炸起,新鮮,肉質嫩滑

2023-01-29
  • 頂級安格斯牛肉船麵
  • 泰式炸蝦餅
2023-02-01 33 浏览
▪肉質飽滿卜卜蜆▪泰濃麵食泰麵唔少得一定係船麵,咁啱今日就有人帶我去試尖沙咀一間幾有特色泰式舖頭食! 2️⃣一見到有卜卜蜆就心心眼😍,梗係要試啦,而友人就叫左頂級安格斯牛肉船麵。3️⃣湯底可以自選船湯,冬陰功湯同清湯。我地就更係揀船湯啦! 個湯飲落香味都幾夠,唔算辣,個人比較喜歡辣小小同大量通菜碎嘅船麵湯底,可能因為咁,枱面都提供咗辣椒粉俾喜辣之人落爆! 4️⃣麵都有唔同種類揀,河粉,金邊粉,薯粉,黃麵重有埋湯飯,薯粉都吸引,不過最後揀咗黃麵,彈牙又掛湯! 5️⃣主角黎喇,中意食卜卜蜆勝在肉質脹卜卜,啖啖肉又夠鮮甜,一碗麵入面蜆嘅份量都算多,一d都唔孤寒! 6️⃣墨丸彈牙爽口,size合格! 份量有兩粒。7️⃣蘿蔔入味少爽口冇渣。8️⃣我個人又幾中意食秋葵,爽口清新,一碗伴隨住一條。9️⃣炸豬皮真係不得了,為呢碗麵增加左不少流口水分數🤤香口又脆卜卜,浸軟小小食重好味~ 見舖頭都有特登放咗d炸豬皮產品作零售。🔟想講隻辣椒粉都真係幾辣,相嘅份量足以夠我滴跑10k嘅汗,千其唔好真係落爆! 總結:食個陣下午時間冇乜人出餐都算快,職員都幾nice,重會俾個碗仔裝蜆殼,細心位! 味道算係中上,友人嘅安格斯牛肉肉質份量味道一般,價
▪肉質飽滿卜卜蜆▪泰濃麵

6️⃣墨丸彈牙爽口,size合格! 份量有兩粒。

7️⃣蘿蔔入味少爽口冇渣。

8️⃣我個人又幾中意食秋葵,爽口清新,一碗伴隨住一條。

總結:食個陣下午時間冇乜人出餐都算快,職員都幾nice,重會俾個碗仔裝蜆殼,細心位! 味道算係中上,友人嘅安格斯牛肉肉質份量味道一般,價錢略貴。性價比一般,香港要發掘有船麵而又好好食唔算好多,但呢間都算可以!

埋單 麵92+92+soda water$17 (如果有埋青檸就好喇) + 凍飲$8
性價比 🧡🧡🧡🖤🖤
辣椒粉✔
樽仔可樂✔
2023-01-31 30 浏览
上個月肥仔就飛咗轉曼谷玩,返到香港都仲好掛住啲泰國面,經過呢間泰國餐廳好似幾多人排隊咁,一於試吓。🇹🇭黑豚肉船湯金邊粉/河粉金邊粉同河粉都煙韌好食,可以掛湯!黑豚肉份量都唔少。有炸豬皮、魚蛋、白蘿蔔等,都幾足料!🇹🇭泰式炸腩仔即叫即炸!五花腩肉肥瘦肉梅花間竹,外皮又香口,再配上酸酸甜甜的醬汁,泰正了!🇹🇭香茅班蘭梳打 & 蝶豆花特飲消濟解膩嘅飲品,清清舌頭。總結,係幾飽肚抵食嘅泰國麵,值得一試。

🇹🇭黑豚肉船湯金邊粉/河粉

🇹🇭泰式炸腩仔

🇹🇭香茅班蘭梳打 & 蝶豆花特飲

消濟解膩嘅飲品,清清舌頭。

總結,係幾飽肚抵食嘅泰國麵,值得一試。

泰濃麵今日出開尖沙咀行完I SQUARE國際廣場,行完兼打完卡之後有d肚餓,一出路面見到對面有間「泰濃麵」有好多人排隊,我又唔執輸去排隊拎位,排隊排到我兼入得去食都要大約15分鐘,相當有人氣!呢間泰國菜嘅餐廳都係有一級,又係要出動我塊板嘅時候!企門口排隊期間已經諗好咗食咩啦,卜卜蜆冬陰功係最吸引,一定要叫!1.卜卜蜆冬陰功湯金邊粉+泰式龍眼冰特飲$92+$18(9/10)企喺門口已經比卜卜蜆吸引住,一埋枱就叫咗呢個卜卜蜆冬陰功湯金邊粉,入面d餸好鬼多,包括有大約6隻大蜆、1條秋葵、1隻青口仔、1條蟹柳同1隻蝦,金邊粉個口感有少少爽,我揀咗湯底係冬陰功湯,個湯我覺得唔夠辣,好彩枱面有辣椒粉比你加,我加咗3羹先覺得辣,冬陰功要夠辣先好味!特飲方面跟餐加$18,泰式龍眼冰特飲原價$28,呢杯龍眼冰入面龍眼肉有接近20粒,淨食龍眼肉都飽死了!🤣🤣🤣2.泰式海南雞飯+泰式蝶豆花特飲$69+$18(9/10)呢個海南雞飯個飯有少少黃薑加雞油,雞肉好嫩滑,唯獨是個飯我覺得可以落多少少雞油,咁就更加香!特飲方面跟餐加$18,泰式蝶豆花特飲$28,呢杯特飲紫色好靚,甜甜地好好飲!👍👍👍3.泰式小食拼盤(
泰濃麵

2.泰式海南雞飯+泰式蝶豆花特飲$69+$18(9/10)

3.泰式小食拼盤(泰式炸蝦餅兩件、炸雞翼兩件、炸芝士雲吞兩件)$78(9/10)
呢碟泰式小食拼盤份量足夠,炸蝦餅入面蝦肉滿滿,炸雲吞入面有最邪惡嘅芝士,仲拉到少少絲添,炸雞翼面頭有少少甜,應該係搽咗蜜糖!😋😋😋

2人總共價錢$275

個人口味總評分:9/10

@siam.noodles

地址:尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖

#泰濃麵 #銅鑼灣 #船河 #船麵 #SiamNoodles #ThaiNoodle #尖沙咀 #泰國菜 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2023-01-14
  • 卜卜蜆冬陰公湯金邊粉
  • 泰式龍眼冰特飲
2023-01-29 21 浏览
•尖沙咀泰濃麵•想起尖沙咀食泰國船麵,我一定會介紹樂道既泰濃麵,因為佢既船麵湯底係99%接近泰國味。麵類小食飲品都非常泰式,價錢黎講中中正正,尖沙咀合理價,平日晚上去食都大排長龍。我每次去食都會選安格斯牛肉船麵金邊粉,佢既金邊粉好索汁,牛肉是真的安格斯,係食得出而唔係得個名。佢仲配有炸豬皮起面,完全無豬羶味,湯汁滲透後更是一流!朋友唔好重口味,選左清湯底,話係清湯但都好鮮甜下,豚肉好爽脆,仲大大片,選邊款湯底都會配返泰國魚蛋,蘿蔔,令到個成碗麵都特別豐盛!另外仲叫左份雞翼,真係必食,雞翼大大隻,炸到金黃色,外脆內軟,超juicy,一份4隻,正!叫埋特飲龍眼冰同青檸梳打,成個晚餐完美哂。去開尖沙咀樂道一定會諗起泰濃麵,每次都唔會令你失望!
•尖沙咀泰濃麵•

另外仲叫左份雞翼,真係必食,雞翼大大隻,炸到金黃色,

去開尖沙咀樂道一定會諗起泰濃麵,每次都唔會令你失望!
2023-01-13
2023-01-29 1179 浏览
-泰濃麵🍽-頂級安格斯牛肉船湯 $92湯麵可以自選湯底同麵🍜麵有河粉/金邊粉/薯粉/黃麵/飯大家可以自由配搭😉牛肉小編覺得一定要配船湯先食到係咪正宗🤣船湯的確好濃味係超香配埋入口即溶既安格斯牛🥩正👍薯粉好煙韌而且好掛湯成碗湯清哂咁濟🫢-卜卜蜆冬陰功湯 $92蜆都算幾大隻同非常鮮甜亦冇乜食到砂😌卜卜蜆同冬陰功最夾😋冬陰功湯本身都有蝦/青口/蟹柳配料而湯酸辣適中又係可以飲哂個湯🤣-泰式炸腩仔 $88本身想食曼谷好出名既炸燒腩仔竟然見到呢度有即刻試!不過就同想像有d出入因為佢切法係一片唔係一舊長方形咁個口感就咁好會好似豬頸肉咁就😂但味道係唔錯既😋-青檸梳打 $18跟餐飲品有得平d! 食完咁重口味一定要叫青檸梳打fresh下😌爽!-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_尖沙咀#foodieluveat_泰國菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodb
泰濃麵🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_尖沙咀
#foodieluveat_泰國菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #泰國菜 #泰式船麵 #船麵 #冬陰功 #泰式小食 #尖沙咀泰國菜 #樂道 #泰濃麵 #泰國
2023-01-28
2023-01-18 38 浏览
泰濃麵在ISQUARE 隔鄰, 位置方便, 平日晚上6點幾,餐廳已差不多坐滿, 慶幸今次有卡位坐, 可以坐得舒服D. 不過坐45分鐘就交枱, 同朋友食得有點趕. 上次食完泰濃麵, 已經決定下次要試芫茜山. 所以今次一坐底唔駛睇餐牌就叫左啦. 芫茜山的確好吸睛, 成坐山咁高, 芫茜望落好新鮮, 啱晒芫茜控! 混入湯底之後再連同金邊粉一齊食. 除了芫茜還有爽口魚蛋, 多菜少肉, 夠晒健康. 可惜湯底唔夠熱同埋唔夠湯, 如果唔係會更盡慶. 朋友叫左個頂級安格斯牛肉船湯金邊粉:白蘿蔔, 秋葵再配以安格斯牛肉,牛肉入味有口感,船湯夠濃味,YUMMY.再加多個烚唐生菜配秘制腐乳,生菜夠新鮮爽口, 點少少醬已經好夠味.

有啲掛住泰國嘢食,但又未有得去旅行🥹就黎食泰國船麵喇🤤🤤落單好簡單~揀要咩餸+湯底+麵頂級美國肥牛+冬陰功湯+河粉 $72根據唔同湯底會有唔同配料冬陰功湯底就有蝦同埋青口~不過略嫌個湯唔夠酸~但整體都唔錯的☺️☺️炸雞翼 $39有無同我一樣都係中意食香口嘢嘅人士🤣基本人我見到炸嘢都會點黎食😂無得輸🤤好好食係即叫即炸嘅,我影完相先食都仲係熱辣辣嘅🤤炸得脆,入面又好juicy🤤大家要叫!!推介
有啲掛住泰國嘢食,但又未有得去旅行🥹
就黎食泰國船麵喇🤤🤤

落單好簡單~揀要咩餸+湯底+麵

頂級美國肥牛+冬陰功湯+河粉 $72
根據唔同湯底會有唔同配料
冬陰功湯底就有蝦同埋青口~
不過略嫌個湯唔夠酸~
但整體都唔錯的☺️☺️

炸雞翼 $39
有無同我一樣都係中意食香口嘢嘅人士🤣
基本人我見到炸嘢都會點黎食😂
無得輸🤤好好食
係即叫即炸嘅,我影完相先食都仲係熱辣辣嘅🤤
炸得脆,入面又好juicy🤤大家要叫!!推介
  • 炸雞翼
2023-01-13 242 浏览
到文化中心觀看表演前,往往到樂道、漢口道一帶找吃,因為選擇多,步程近。平日晚上這裏經常滿座,假日中午經過,人不多,馬上坐下來。餐廳的裝修簡單得來有自己風格,喜歡它的懷舊地磚,座椅不擠迫,空間感十足。要了一碗頂級安格斯牛肉船麵( $89 ),可選擇船湯、冬陰功湯或清湯。船麵賣相不俗,我選了船湯湯底味道濃郁,灑上炸得鬆脆的豬皮,金邊粉分量不多,但夠爽滑;魚蛋有香味又彈牙;蘿蔔亦夠林、夠入味;最重要是安格斯牛肉香嫩多汁,令人印象深刻,超讚!
頂級安格斯牛肉船麵
2022-12-26
頂級安格斯牛肉船麵
2023-01-07 81 浏览
泰濃麵主打泰國船麵 🇹🇭而餐廳老闆更專程係泰國學師再經過多番鑽研改良最終研發出正宗船麵湯底味道和配料都好正宗👍🏻🌟頂級美國牛肉船麵湯底用咗超過20種材料熬煮而成有南薑,香茅,青檸,花椒,八角,桂葉,丁香,胡椒斑斕同一些泰北香料等 再加30斤豬骨熬製8小時 又無加味精 材料份量十足 所以船湯湯底夠哂香濃牛肉夠嫩 仲有彈牙魚蛋,秋葵同炸豬皮配埋金邊粉 吸收晒湯嘅精華 真係好正😋🌟泰式海南雞飯雞肉好嫩滑 再蘸埋泰式醬汁更正油飯帶淡淡既油香味 👍🏻🌟泰式小食拼盤有三款小食 可以一次過試多幾款包括雞翼,泰式炸蝦餅,炸芝士雲吞雞翼帶香茅味醃得好入味蝦餅炸得好香脆 而內餡蝦肉量多又彈牙👍🏻炸雲吞配芝士比較少見 都好特別
泰濃麵主打泰國船麵 🇹🇭
而餐廳老闆更專程係泰國學師
再經過多番鑽研改良
最終研發出正宗船麵湯底
味道和配料都好正宗👍🏻

🌟頂級美國牛肉船麵
湯底用咗超過20種材料熬煮而成
所以船湯湯底夠哂香濃
牛肉夠嫩 仲有彈牙魚蛋,秋葵同炸豬皮
配埋金邊粉 吸收晒湯嘅精華 真係好正😋

🌟泰式海南雞飯
雞肉好嫩滑 再蘸埋泰式醬汁更正
油飯帶淡淡既油香味 👍🏻

🌟泰式小食拼盤
有三款小食 可以一次過試多幾款
包括雞翼,泰式炸蝦餅,炸芝士雲吞
雞翼帶香茅味醃得好入味
蝦餅炸得好香脆 而內餡蝦肉量多又彈牙👍🏻
炸雲吞配芝士比較少見 都好特別

2023-01-07 53 浏览
用料上乘,湯底有層次,價錢稍貴💸,但的確係一分錢一分貨。🌖卜卜蜆船湯金邊粉 $89船湯濃郁甘甜唔涸喉,太好味嘅關係所以食到一半已經無曬啲湯咁滯;卜卜蜆隻隻都完全打開幾新鮮,間中一兩粒未完全吐沙,建議極速先食完卜卜蜆避免過老;另外配有無渣清甜白蘿蔔,仲有兩粒白魚旦,質感略為鬆軟但魚味十足。🌖頂級安格斯牛肉冬蔭功湯黄麵 $89湯底有層次!一入口甜味充斥舌頭,吞後辣味由喉嚨緩緩滲出,嘴唇完全不會有灼熱感;冬蔭公湯附有蝦、青口、蟹柳及秋葵,唔係剩係得湯架!上枱時一度以為漏左俾牛肉,原來被湯覆蓋,但就算熟透仍然無損佢嘅柔軟淋滑,真係非一般牛肉黎😋。不過牛肉同冬蔭公湯唔太夾,下次都係揀配船湯比較好。🌗泰式小食拼盤 $69小食拼盤包雞翼、蝦餅、芝士雲吞各兩件,記得要食左芝士雲吞先,因為熱辣辣先有拉絲效果~雞翼大隻又juicy 唔會過熟,調味適中;蝦餅真材實料,外脆內彈又唔油👍🏻!
用料上乘,湯底有層次,價錢稍貴💸,但的確係一分錢一分貨。

卜卜蜆船湯金邊粉

🌖卜卜蜆船湯金邊粉 $89