泰樂廚

泰樂廚 (已結業)

Thai Delicious Canteen
泰樂廚 (已結業)
Adley
混水摸魚偽泰店
Adley
2015-05-07
关注
叫咗串燒拼盆(牛、雞、雞軟骨), 牛肉無味好似未調過,雞肉似雪雞如嚼膠,最離譜係雞軟骨係生嘅, 照上俾我哋(因為請埋低素質支那殖民),另上係沙嗲汁啖而無味。最經典係咖哩軟脚蟹飯,黃色所謂咖哩其實似加棘油粟米忌廉湯,一舊舊。食唔到咖哩味,至於軟脚蟹,一小隻斬開四份上,又唔香脆,嗰舊黃汁加上去架紅色變橙色囉,食咗都唔知食緊乜.跟餐嗰杯熱華田,開粉啫, 都唔攪下,一舊舊都沖得出。甜品係大菜糕,黃色鼻涕色嘅兩舊軟膠狀物體, 唔係化?真係唔敢食食完一肚氣,二百幾蚊食垃圾。食咗唔出事算好彩,但係極重味精勁口乾經驗實在太差,不想浪費時間影相,這些泰菜敗類唔寫低警世對唔住人世,信不信由你。查看更多
检举
生串燒雞軟骨,咖哩粟米汁軟榖蟹
慢活避難所
2014-08-01
1K 浏览
关注
星期六開工, 不覺苦, 因有興趣在, 那裡都不苦。真正令人苦的是天氣! 七月天, 烈日當空下突然下大雨, 來個措手不及。反正要食午飯, 還是進店避避難吧。柯士甸道泰樂廚, 之前都已叫過幾次外賣, 味道時好時一般。倒頭來這都只是一個原因 - "近"。最近聽朋友常常掛在口邊一句: "京川滬菜是香港特有的變種"。這個我很同意, 但就不單單是京川滬一樣, 星馬泰印尼越南也經常"打亂種"。這店除泰式的海南雞飯之外, 也有越南凍檬粉。不過始終最喜愛的仍是一口Pad Thai。這裡的泰式炒金邊粉, 粉身彈力不錯, 入口不膩。蔥辣芽菜, 花生碎惹味, 但甜度略嫌不足。泰式蝦醬也鮮味, 加上些辣椒粉, 感覺可以。不過可惜, 泰式炒金邊粉沒有在午餐選擇之列, 所以單點也要HK$46, 有點貴。另加一杯青檸梳打, 糖漿甜味只輕輕帶過, 青檸味道可以, 整體比較清淡, 但也可解渴。可能是因跟粉麵飯, 索價只HK$12。整體中規中矩的發揮, 不突出但可讓避雨已滿足。查看更多
DoroSam
慢!又冇服務!
DoroSam
2014-01-18
关注
晚餐叫一個黃咖哩牛腩飯要等半個鐘!唔催都唔黎。只對熟客招呼,walk-in愛理不理。黃咖哩超一般!啲咖哩唔辣唔甜,一pet pet咁. 又少牛腩,要$62!冇下次!查看更多
检举
~Snoopy~
第一次
~Snoopy~
2013-12-14
关注
 晨早出現佐敦區當然先吃個早餐才開始行程,還在考慮是否去澳牛吃早餐之際,在柯士甸道竟看到海南雞福字麵早餐,海南雞吃過不少,福字麵也是吃過無數包,只是兩者加起來又真的未試過,今次先忘掉澳牛改吃雞。 泰樂廚?!在泰國菜館吃早餐又是第一次,除了福麵還有早餐必備的雞蛋和麵包,這個無敵組合當然不用多想就跟阿姐點了。 近月習慣早餐時段來杯凍鴛鴦,可是這家泰國菜館的凍鴛鴦實在不太行,咖啡比紅茶重的比例本來可更提神,只是以咖啡粉煮的咖啡帶點不討好的酸度,紅茶也不太有茶香,加起來的效果實在不是合格水平,只是習慣性來一杯,結果也是製造了一點廚餘。 海南雞福字麵還有條生菜,令本來淡白的湯麵增添色彩,也能略略多添一點健康蔬菜,好事!福字麵新鮮沒油膉味,將碗底味粉拌勻後就是熟悉的福麵味,彎彎福麵煮得有彈力,不錯的福麵口感;薄皮海南雞雞肉蠻滑也夠鹹味,只是沒有海南雞那三色醬汁,說是鹽焗雞也無不可也。 抹上低脂牛油方包柔軟雪白,只是低脂牛油就是沒牛油香,食味總欠缺一點點就是啦;磨菇炒蛋如庵烈,蛋皮薄薄的也沒蛋汁,喜吃蛋的我評為相當一般。$30凍飲加$2的早餐價,在遊客較本土人多的地段也算優惠,如果有機會早上再到佐敦,還是考慮澳牛好一點。查看更多
+ 1
海南雞福麵
oasiswong
茶餐廳泰式菜
oasiswong
2013-09-09
关注
晚上八時的星期六, 難搵位食飯, 行經九龍公園對面, 這間茶餐廳格局的泰國式食店, 竟然只有半滿食客, 真是喜憂交集, 喜就當然是有吉位可坐, 憂就梗係假期前的晚上, 還只是食客三兩丁, 唔知係未食物質素有問題呢?總之, 人多就怕排隊, 人少又怕唔好食, 心想, 好似我咁既消費者就真係零捨麻煩.有二人套餐提供, 海南雞(例牌), 炸蝦餅, 腩肉芥蘭, 兩油飯, 兩飲品, 收$180. (如果散叫的價值: $56+56+50+11*2+15*2= $214), 但我們都係選擇了散叫, 因為太想食酸辣鳳爪了…. (食完了才想起, 其實應該問一問, 套餐可唔可以將腩肉芥蘭轉為酸辣鳳爪)炸蝦餅, $56, 份量不少, 三件大蝦餅切半, 剛炸出來, 熱度十足, 外皮些少微微脆口, 內部質感彈牙, 但蝦肉的口感和味道不夠, 然而, 點酸甜醬入口, 仍算上佳.:)海南雞飯 $42, 只需加$5, 便可以轉雞脾, 但友人與我皆不好雞脾部位, 雞皮略厚, 但仍然爽口, 雞肉尚算滑, 但不算太有雞味, 這是一般的共有現象, 無投訴啦, 而且份量足, 以碟頭飯而言, 不算少雞了, 相比起山林道那間海南雞飯名店, 這間算有良心喇, 唯一是醬汁不太滿意, 只有兩味醬汁, 沒有薑容, 泰式酸辣汁, 有酸味, 辣味不足, 另一款甜醬油, 完全不合心水, 調得過希, 味道不夠甜, 好似在家中自製的沙糖溝豉油.:(酸辣鳳爪, $58, 酸度適中, 辣味偏高, 鳳爪皮十分爽口, 伴以洋蔥和生蔥入口, 十分滿意.泰象啤, 在泰國十分出名, 佔半數市場, 但香港的貨就唔知係未由泰國入口了, 好似係嘉士伯旗下既品牌,上檯時, 手上感覺, 雪得極凍, 唯隻杯沒有雪過, 口入仍然透心涼, 大枝只收 $25, 抵啦.查看更多
+ 1
急步快吃
2013-08-18
关注
完結了早上的輕鬆工作之後, 接下來就是魔鬼一般的午晚流程。幸好午餐有人接濟, 來了一個令人心情舒暢的海南雞飯。海南雞飯, 不用刻意熱食, 微冷涼食也是稱心, 正好給我一個不會因工作而錯過最好時刻的菜式。再者, 海南雞無骨, 能用上一隻小匙, 就能穿梭盒中, 令我可同時處理不同的任務。先講海南雞, 雞皮不厚, 但口感爽而滑溜。雞肉涼口, 但不帶滯著的油脂, 口感乾脆清爽, 入口亦同樣嫩滑, 只是味道有嫌不足。油飯亦有經處理, 班蘭, 南薑, 薑蓉等作料, 加上熟油燴進飯粒之中。飯粒晶瑩, 粒粒紋理清晰, 入口沒有太重油膩, 但調味一般。加上餐廳提供的辣味魚露醬汁, 效果會好一點。一個飯餐, 一份雞加小盒的飯, 不會太飽, 但餓不死。加上一個罐裝可樂之後, 索價HK$40。在同區來說, 感覺不為過, 只希望飯粒調味能做得更好一些。查看更多
tamaki_mandy
快.靚.正. 海南雞飯
tamaki_mandy
2013-01-24
关注
經常路過佐敦這個泰式小店, 卻總沒機會進去一試, 今天總算找到機會了!午飯時間進入店內, 我拿起餐牌掃視了一回, 待應很醒目地提示可以選擇牆上貼著的是日午餐,於是簡單地點了個午餐 - 海南雞飯($39) 試試。5分鐘也不到, 黃澄澄的一碟海南雞飯馬上送到。試吃了一口, 感覺很不錯! 雞肉滑嫩, 重要是雞皮爽滑且夠薄不肥膩, 即使連皮吃也不覺罪惡! 油飯粒粒分明有咸香, 略為偏硬但正合喜歡吃硬飯的我的口味。附上的醬油跟酸辣汁倒是不過不失, 味道一般。整體而言, 這個價錢能吃到這樣的海南雞飯算是相當不俗。下次有機會還想試試看這裡的招牌早餐 ($20) - 海南雞福字麵! 查看更多
NELLYFURTADO
快靚都幾得
NELLYFURTADO
2012-11-11
关注
朋友考警察, 配佢嚟食慣嘅泰國茶餐。聽講有名星都嚟食, 我就覺得快靚同幾得。雞飯招牌菜, 雞滑但無乜雞味, 點兩個醬就酸酸辣辣, 得!肉片炒丁, 菜同麵都乾而硬, 肉片好爽夠熱夠鍋氣(預祝madame考試成功!)查看更多
ok price
點兩個醬就酸酸辣辣, 得!
菜同麵都乾而硬, 肉片好爽夠熱夠鍋氣
09不加餸
可口滑雞
09不加餸
2012-05-22
关注
今日公事外出 同埋同事阿ANN隨意找個地方食野時間三點左右 有午餐同下午茶供應..我選了海南雞飯配熱鴛鴦 雞幾滑(雞件少) 油飯一粒粒又夠味 配埋醬料確惹味 ANN叫了碗香茅豬扒湯河配熱奶茶 豬扒好細件又薄 女仔都嫌少豬扒勁香茅味 但肉質硬實 削 湯底尚算清甜 配埋白蘿蔔同超多牙菜OK奶茶沖得一般 鴛鴦較濃郁:)查看更多
我係食得
海南雞好正
我係食得
2012-03-24
关注
呢間我又係成日嚟琴日下午茶食完一個雞肉凍蒙是日又同個同事來到已經兩點多,兩個人坐卡位大家都係叫海南雞飯大家都係跟例湯例湯真係普普,無乜特別海南雞飯,睇見都好吸引全部起哂骨,全都係雞肉肉質好嫩滑,點少少酸汁十分開胃飯有不多不少油的比例飯質乾爽又香口成碟都咁正,最後連伴碟青瓜都吾放過呢度地方夠大又多卡位我專揀兩點後來雖然不斷有客,但我同朋友坐耐d都唔會比人趕所以都好鍾意嚟呢度食晏順便介紹琴日食果個雞絲凍蒙其實呢個凍蒙我都唔止琴日食過應該話年中食過五六或者七八次佢又係用海南雞d雞肉切絲,連埋青瓜絲,蘿蔔絲乾蒜粒同數片乾蒜片食的時候加少少泰式酸甜嘈D蒙粉冰冰涼涼好舒服入口爽爽地,真係好正查看更多
Laurie Lau
無服務的餐廳
Laurie Lau
2012-02-29
关注
星期日早上諗左好耐唔知食咩好,老公話想去試下哩間啲海南雞喎~我其實就唔係太肚餓,本來想叫早餐點知過左早餐時間啦,咁我問侍應係咪即係無餐叫啦,佢就叫我散叫,點知叫完先見到另一個阿姐擺緊午餐餐牌喎~我真係嬲嬲地囉,我話想轉佢又話個豬手切左啦喎無得轉~咁無計啦焗住食就一定唔好食得去邊嫁啦!個海南雞飯啲雞好少,而且仲要係雞胸,好諧~chopstick:豬手飯我見到都比心情攪到無左胃口啦,味道ok啦,係態度唔好囉;最後個泰式炒椰菜苗係我唯一食晒嘅野囉,唔夠泰式,因為唔夠辣~老公見我咁,都唔再繼續食啦,寧願同我去第二度食過,浪費左啲食物添,所以一間餐廳嘅侍應對答同埋態度真係好影響個客嘅心情嫁!查看更多
間中掛單 --- 子陵
不泰盡樂
間中掛單 --- 子陵
2011-12-13
关注
"阿仔,你宜家喺街度,一陣就買D斬料番屋企啦!" 收到這個電話時,正值人在佐敦,時間大約是下午三時餘。如果又是港式的燒臘,近來吃得太多,實在有點厭膩的感覺。說時遲那時快,不經不覺已行至柯士甸道附近,剛好見到一間泰式茶餐廳,主打的是雞飯及滷豬手,因著勝利小廚的成功,類似的模式數年前曾仿效成群,汱弱留強之下,其中有一些已成為連鎖集團,單獨生存的,反而所餘無幾了。因為連下午茶也未進食,與其添餸回家,不如先一祭自家的五臟廟,見到蘇師傅也曾光顧過,心想總有點斤両吧!牆上掛著一些招牌菜,價錢上也是豐儉由人。下午茶來說也不需要點上豐盛菜式,點一個泰式海南雞飯,再加上一杯熱奶茶,四十元的價錢,還算合理。現在人家口中掛著的泰式海南雞飯,其實正名應該喚作水門雞飯。在泰國曼谷的水門街夜市,更座鎮著一間人氣之店。說回這裡,以這價錢來說,雞多過飯的份量,已是很對得起食客了。吃入口的雞塊,多屬皮滑肉嫩的水準,當然也知道不是即宰活雞,以鮮味來說,還是令人滿意。惟香飯來說則有所失色,調味上以香茅為主,油香味道不算十分重,幸好飯質還算偏向爽口,具體一點還帶點硬身。其實也不是完全沒有味,始終就是淡了一點,不過這也是泰式雞飯的大體印象,這也是我偏愛星馬式雞飯的主要原因。在可能的情況下,我會試盡所有的泰式的菜館單位,或者有朝能改變到我的看法。同場亦有醬料一碟,有惹味的泰式辣醬,沾上雞塊後酸酸辣辣的,可十分開胃,相反醬油卻是以淡身為主。臨尾來上一杯熱奶茶,也不屬老牌水吧的出品,茶香口感不過不失。堂食來說未算令人滿意,但那些雞塊確是不俗,正因如此,就用近八十元的價錢,來一客海南雞拼滷豬手,連皮帶肉的豬手,不算太肥,口感總算腍化,滷得亦算入味,加上墊底的鹹菜,用來晚飯用的主菜,與廣東式的油雞及滷味比較,味道也是不遑多讓。陵之微調:B-堂食於二零一一年十二月十一日的下午茶時段外購後進食於二零一一年十二月十一日的晚上查看更多
+ 3
WokWokCom
妄想與合理期望
WokWokCom
2011-03-02
关注
自問精神方面並不特別健康,但甚麼叫做忘想還略知一二。當foodcourt的海南雞飯套餐都賣四、五十元,稍有名氣的店更賣七、八十元時,若你對三十五元一個海南雞飯連熱飲仍有過高期望,這就是妄想。所以,飯粒雖然爛一些、油膩一些,但味道尚算不差,我接受。雞肉不夠滑,雞皮局部較厚,其中一件更是雞尾附近部位,然而味道同樣不算太差,我也接受。不過,那個豉油實在與一般豉油無異,如換作新加坡式海南雞常用的黑豉油相信理想得多。還有,那杯奶茶,茶濃了點,奶少了些,入口稍微帶澀,亦不夠滑,對於一家茶餐廳格局的食肆,奶茶實在需要爭氣一些,這是不太過份的合理期望吧。還好,招呼頗佳,離開時夥計、收銀都跟你說Bye Bye 加多謝幫襯。當然,始終希望下次食物方面可以好一些。查看更多
35元雞飯連熱飲,質素算可以接受
吃剩的就是較厚的雞皮或接近雞尾部份,奶茶也要爭氣一點
faynin
支持小店!
faynin
2010-12-19
关注
為了吃到一個好的海南雞飯,這兩個月馬不停蹄的試勻我試過最好,或者朋友介紹過滿意的店;都是失望居多。世事往往如此,凡事太刻意未必如你所想,這家店也是無意間發現的。當天去得早,才早上十一點多左右,點了當天的午餐 A和C: 海南雞飯 $30 和濕炒牛河 $33。海南雞飯就如黃麗梅話齋:雞有雞味,肉質結實不似紙巾,油飯的雞油份量恰如其分,跟雞配合得天衣無縫。濕炒牛河則炒得比較濕,不知是否地道的關係,個人覺得比較像湯河。下次再來,要試試它的泰式豬手飯了。查看更多
检举
海南雞飯,掂呀!
andyrccar
碟菜最好味(^.^")
andyrccar
2010-11-04
关注
係TST行完街諗注去食d野, 本來係city super 是旦食d野就算架喇 不過同行話記得有一間食Thai dishes 好好味架, 所以我地就由TST行到去Jordan -0-我地arrived there about 7pm, 都唔算係太多人:) 唔洗等位We ordered Spring Roll : 唔油, 有好多stuffing :) ,crust 夠crispy ~ 好味好味 ,俾多兩件就好luuuuuu 海南雞飯 : 幾好味:) (actually i dun really know what its meant to taste like ) 不過真係好味~ i like it, 多少少油飯咁就perfectthen 叫左 i think...... its 香茅豬扒金邊粉 : 其實我唔係太記得好唔好食, 因為唔係Order俾我, 不過我見食個位食得好開心, i suppose.... it can't be that bad and finally 泰式炒通菜 : 可以話star dish of the day, 真係好好味, 好好味到好好味, 成碟菜俾我食哂 ~highly recommend !查看更多
泰式炒通菜