2006-08-27 12 浏览
同男朋友睇完死亡筆記,走左黎泰棧食野, d侍應個個好似唔識笑咁,黑口黑面~態度差d蒜茸包$20:幾香, 但面包難"un"左少少唔脆泰式三味鱸魚$68:係切開一舊炸完, 用d酸酸甜甜炒一炒~幾好味,唔辣泰式焗蟹蓋$15/隻:仲以為有蟹肉,點知全都係芋頭,好膩.埋埋地紅咖哩雞$48:味到都ok, 雞肉就好似急凍個d,普通
蒜茸包$20:幾香, 但面包難"un"左少少唔脆
紅咖哩雞$48:味到都ok, 雞肉就好似急凍個d,普通
有晚我同老公在9:30pm後去食飯, 見門口話什麼"夜市特價"(其實我地唔係貪佢呢樣野而黎, 而係因為近, 老公又剛放工肚餓, 又唔使等位, 於是先入去試下). 一入到去已經無人serve, 好似我阻住佢地收工咁. 之後經理特登左籃蝦片過來, 我地以為係餐前小食, 咪食住先囉! 之後我覺得唔對路, 因為其他都冇, 只有我有...但已經食左, 咪算囉! 之後我地叫左兩個餐(其實無咩可以選), 都唔係平呀, 話有翅,有甜品, ok 啦! 點知個飯得幾啖, 得幾舊, 都算, 個翅仲要係酸! 係呀! 酸架! 我老公肚餓, 其實咩都食得落, 但係真係食唔得落口! 仲有呀~ 我個餐有甜品, 但等極都未黎. 於是我便問下個伙記囉! 個泰姐走去水吧同水吧泰姐講, 我見到佢怒睥我呀! 係呀, 口中唸唸有詞(雖然佢講泰文, 但係由態度同動作, 佢應該係鬧緊我點解咁遲先叫, 阻住佢收工) 咁成個餐佢地伙記有責任送上上架嘛! 佢要鬧都鬧d 同事唔合作, 漏左單, 有咩理由話個客唔呀! 佢最後送左個甜品埋黎, 但我問老公敢唔敢食, 我驚佢"加料"呀!最後埋單走人啦! 哼, 正價收費喎! 仲有呀, 個蝦

一入到去已經無人serve, 好似我阻住佢地收工咁.

仲有呀~ 我個餐有甜品, 但等極都未黎. 於是我便問下個伙記囉! 個泰姐走去水吧水吧泰姐講, 我見到佢怒睥我呀! 係呀, 口中唸唸有詞(雖然佢講泰文, 但係由態度同動作, 佢應該係鬧緊我點解咁遲先叫, 阻住佢收工)

最後埋單走人啦! 哼, 正價收費喎! 仲有呀, 個蝦片係要收錢架, 無端端仲要加$10! 我地問佢點解, 佢話叫套餐無特價喎! 咁你擺明呃我呀! 我叫之前你唔同我講? 個蝦片又唔係我叫, 又唔係有, 咁你擺明當我水魚啦!

算, 當我做善事, 但換來一肚氣, 連一句"多謝"都無句呀! 你話你就算執到錢都千祈唔好去啦!
2006-08-07 12 浏览
我們為身邊的事太忙碌了,今日想輕鬆一下,到處逛逛,今晚品嚐你喜歡的泰國菜.一坐下,立即放下一籃蝦片,好重味精.我們先點上一個青木瓜沙律,跟住再慢慢看menu,慢慢點菜.很快地青木瓜沙律來了,是你喜歡的菜色.看來賣相不錯.想你先食,為你夾上,不過十分可惜,味道一般,沒有清新的味道,也沒有辣椒的味道,只有太多的花生.唔係好得啊.泰式炒通菜-很快便來了,通菜你喜歡,但這樣的炒通菜十分清淡,也是沒什味道,試試附在通菜上的辣椒仔,嘩!辣到飛起,點解炒通菜又會無味道的呢?好明顯係通菜和辣椒仔係分開左炒蒜容焗青口-蒜容味道十分出,但青口本質唔得,材料唔靚,點煮都唔會好食.串燒雞牛-唉,無肉汁,肉質很"鞋",沙嗲味很淡芋頭焗飯,我知道芋頭是你喜歡的.但芋頭細粒,無芋頭味,飯很濕,唔香.Oh! No!埋單$270看完呢個食評都知道,呢間野真是唔得.無下次了.
我們為身邊的事太忙碌了,
今日想輕鬆一下,
到處逛逛,
今晚品嚐你喜歡的泰國菜.

一坐下,
立即放下一籃蝦片,
好重味精.

我們先點上一個青木瓜沙律,
跟住再慢慢看menu,慢慢點菜.

很快地青木瓜沙律來了,
是你喜歡的菜色.
看來賣相不錯.
想你先食,為你夾上,
不過十分可惜,
味道一般,
沒有清新的味道,
也沒有辣椒的味道,
只有太多的花生.
唔係好得啊.

泰式炒通菜-
很快便來了,
通菜你喜歡,
但這樣的炒通菜十分清淡,
也是沒什味道,
試試附在通菜上的辣椒仔,
嘩!辣到飛起,
點解炒通菜又會無味道的呢?
好明顯係通菜和辣椒仔係分開左炒

蒜容焗青口-
蒜容味道十分出,
但青口本質唔得,
材料唔靚,點煮都唔會好食.

串燒雞牛-
唉,無肉汁,
肉質很"鞋",
沙嗲味很淡

芋頭焗飯,
我知道芋頭是你喜歡的.
但芋頭細粒,
無芋頭味,
飯很濕,
唔香.
Oh! No!

埋單$270
看完呢個食評都知道,
呢間野真是唔得.
無下次了.
2006-08-02 4 浏览
昨晚同男朋友去鑽石山, 見到舖面個menu , 覺得唔算貴又唔算多人, 未入去試囉. 咁就中晒招啦!!1. d 野食其實唔係話好平, 我只係比左門口個promotion $48 燒雞吸引, 入左去. 說實話隻雞都唔算細.但就真係唔夠飽, 叫左其他野, 結果2個人埋單都要2百5 左右. 最大問題係d 味道好一般. 唔覺自己食緊泰國野. 2. 另外我地叫埋88 蚊既乜乜翅餐,個翅黎到都唔係好熱, 個candle 仲要燒左一陣就熄埋. 結果唔係熱食, 而係暖食.. 但味道只係比一般既生粉湯好. 我都唔介意呢點,因為個價咁低,d 料唔足都情有可原. 3. 但佢地既service 真係好唔掂擋!!!!!! 我地少左個白飯. 等左好耐... 催佢, 我見個經理check 一check 櫃台d 單, 之後無左件事喎!! 佢仲回頭望住我喎!!好似呃佢個白飯咁. 咁我地都好飽未唔再問囉. 4. 之後就黎甜品, 張單上面有3個items: 西米露, 西米糕, 同埋各式糕點. 咁佢黎左頭2樣, 我問佢, 呢件西米糕係未= 張單上面既各式糕點, 佢話係. 咁我再問:"但呢到又有個西米糕喎. 咁呢件西米糕其實係

4. 之後就黎甜品, 張單上面有3個items: 西米露, 西米糕, 同埋各式糕點. 咁佢黎左頭2樣, 我問佢, 呢件西米糕係未= 張單上面既各式糕點, 佢話係. 咁我再問:"但呢到又有個西米糕喎. 咁呢件西米糕其實係未張單既西米糕, 而個"各式糕點" 其實未黎呢?" . 佢話:"係呀,未黎呀".. 真係=.="" 佢地講晒啦. 我問佢時, 都只係用懷疑既心態去問, 又唔係質疑佢咁問, 佢黑晒面口對住我. 跟手我睇埋個menu, 果2個餐得2個甜品呢. 無"各式糕點"呢樣, 但唔知點解張單有, 好彩比錢時無針埋呢項.

5. 咁食完野, 行完一陣之後,我地返轉頭買門口d 糕點, 因為睇個樣好似好好味咁, 咁我又鐘意食大菜糕, 未諗住一試. 咁我攞左張甜品紙寫緊, 諗緊時,個收銀亞姐突然喝一聲, 叫我比張單佢, 我都未寫完, 咁樣比佢嚇一嚇仲寫得亂, 都未諗清楚要乜,結果寫都花晒. 但都肯定睇到係要6 件囉.佢仲ee o我o我咁, 態度真係勁差!! 就如同"cc(非會員) 日期: 2004 年09 月02 日" 所講, 態度唔好之餘, 又唔係咁好味. 我食果夠對我黎講太甜.

我明白口味呢樣野人人唔同.咁我覺得唔好味, 其他人或者覺得好味; 但服務態度呢樣野, 我相信個個都想出街食飯都食得開開心心, 唔會有面色睇囉! 呢餐飯真係食得好唔愉快!!!!!!!!!
2006-06-24 2 浏览
其實我係好彩,果日去到呢間野門口睇下Menu,本來有食都會幫襯,但係睇左兩、三分鐘,跟著又等左一陣,都唔見裏面行來行去侍應有人打算招呼帶位,後來有個侍應出到門口都當睇唔到我。睇番呢度評語,果然係咁差劣,仲出名服務態度差。果度又唔係得佢一間餐廰,點解佢地可以擺個唔憂做態度。

果度又唔係得佢一間餐廰,點解佢地可以擺個唔憂做態度。
2006-06-04 11 浏览
和男友逛街,未到食飯時間就有點肚餓.記得平時這店是勁多人等位.今天不用等,就進內試試.一坐下就有欖蝦片.幾有蝦味,不過太辣了,如不是味道是幾好的.馬拉盞炒通菜---完全不覺有馬拉盞的味道.和清炒通菜沒有分別.差極!!!雞翼釀糯米---唏..都未食過咁差的雞翼釀糯米,炸得不夠透,甲起一件時,糯米是散晒的.糯米有些太淋,有些又未熟,一粒粒硬舊舊.蒜蓉包---不脆.包皮是韌的.又是沒食過咁差的.咖喱蟹---食完以前的兩味,已沒甚祈望.咖喱蟹賣相不俗.味道都可以.不太辣,合我胃口,咖喱汁都可以.但可惜之前的蒜蓉包不脆,點起咖喱汁時,口感不好.ttl:$234總括:不明為何會咁多人等位.價錢不算平,味道又差.不會再幫襯.題外話:今次第一次放相,不知成不成功呢!
蒜蓉包---不脆.包皮是韌的.又是沒食過咁差的.
ttl:$234
題外話:今次第一次放相,不知成不成功呢!
2006-05-03 9 浏览
星期日响度食晚飯, 一如以往, 門口有一大棚人等位,好似要等成15分鐘至有位。推介椰汁咖喱雞同薄餅;雖然咖喱雞d汁唔多,不過d咖喱好香同唔太辣。薄餅則好軟熟, 好味道! 蒜茸包就比較硬, 食到有d牙痛。環境方面係有d大油煙味(可能因為有人食燒魚),不過總算坐得舒服。需要改善嘅係佢哋嘅黑糯米糕,又"傑"又"厚",食一件分分鐘仲飽過食一碗飯!整體嚟講,其實都算幾唔錯。
2006-03-29 0 浏览
只覺得呢度近排推出的套餐抵食,$48雞套餐隻雞幾大隻。除左套餐,其他食物都係一般,唔係好好食又唔覺得平。但服務態度麻麻,有待改善。坐位唔太好坐,唯一優點係通常唔使等位。
2006-03-04 7 浏览
同老公仔行街街想買新鞋去左diamond hill巡巡下找到這間泰菜一來有個蝦片食左個 $48燒雞餐    $20牛米粉是半隻燒雞有盅糯米飯什麼什麼米卷個餐仲送黑糯米糖水米粉幾大碗d牛一d都吾肥二人好夠食but埋單 $86
同老公仔行街街想買新鞋
d牛一d都吾肥
二人好夠食
but埋單 $86
2006-02-11 0 浏览
舊同事約o係度食飯.我地叫o左炒馬拉盞,冬蔭功,串燒併盆,唔知乜野炒飯,同芒果黑糯米.D野食好快上檯.炒馬拉盞一D都唔辣,但又唔多香,但係好油!冬蔭功就小小辣,只有草菇同埋蝦,冇乜料,D蝦冇乜肉,同埋D肉好"削",好似唔多新鮮咁.串燒併盆話有雞,牛,羊,豬肉,但係上到檯時就只有一串羊肉,又無端端有雞軟骨喎!味道亦唔多得,冇乜鮮味,又過o左火,好硬!炒飯就太多水,D飯太"林".芒果黑糯米就真係好失望,一來太多煉奶,二來太少黑糯米,有一半係普通糯米,三來份量好少.食物方面完全是不正統又不及格的泰菜,唯一可取係侍應加水幾密!以咁價錢食咁樣水準的泰菜係完全唔抵,我唔會再幫襯亦唔推介!!
2005-12-29 10 浏览
昨天到泰棧吃下午茶餐, 叫了一個牛丸河配春卷餐. 不到2分鐘春卷便到, 一看便知已放了很久, 因油份很多而且不熱, 很難吃. 但那碗牛丸河待了25分鍾也沒有, 叫樓面查看3次, 只說"會煮" 快出來. 真的不能容忍, 那時客人很少, 為什麼那麼慢. 我直接找經理理論, 但他竟用極差的態度說"不是入來有錢食嘢便大晒, 你不喜歡可以不入來!" 真的氣憤, 自己的廚房有問題不檢討還責罵顧客. 請大家日後要小心選擇.
昨天到泰棧吃下午茶餐, 叫了一個牛丸河配春卷餐.

請大家日後要小心選擇.
2005-11-26 0 浏览
星期六去食tea,成個荷里活好似得泰棧有位唔洗等~所以入去食都冇咩期望。泰式濕炒河〔雞〕:一般啦,好多油,份量少~泰式雞湯河:湯底好多咪精,d河粉幾滑,但雞肉好少。分分鐘美心d燒鵝賴仲好味,唔知有咩咁「泰式」囉。小食-春卷:好難食~凍的。入面唔知咩餡,好似一堆粉開出黎咁~珍多冰:好似飲緊三花淡奶..下次唔會再黎~去food court食平d仲好味d。

泰式濕炒河〔雞〕:一般啦,好多油,份量少~
珍多冰:好似飲緊三花淡奶..

下次唔會再黎~去food court食平d仲好味d。
2005-07-31 9 浏览
今晚去泰棧泰國料理食飯(鑽石山荷里活廣場311A號舖) , 籌等好耐, 本應下一張到我6人, 點知個知客一叫就跳我number. 比個7人坐. 我立即問佢, 點解? 佢話個張係大. ? 6 人同7人有好大分別咩? 跟住我立刻問經理, 佢話個張比8-12 人. 我仲唔服. 因為有28 & 10 人都等緊位.跟住呢個經理走人,唔同我講. 全部等位D人鼓噪.. 之後經理立刻比張4人我…? 我立刻問經理6 人坐4人? “佢話.. 食飯, 有位你就坐. 咪講咁多講”嘩, 唔洗多講. 立刻走人. 呢間泰棧服務一流. 香有佢唔洗驚. 而且係飲食行業一個指標. 因為:泰棧要等位, 香無問題. 呢間都咁多人食, 邊有酒樓執笠呀???
? 6 人同7人有好大分別咩?
“佢話.. 食飯, 有位你就坐. 咪講咁多講”
而且係飲食行業一個指標. 因為:
泰棧要等位, 香無問題.
呢間都咁多人食, 邊有酒樓執笠呀???
2005-05-03 4 浏览
原址為一間大型泰菜館, 至深刻係佢炒通菜, 但執後, 鋪位一分為二, 一間變成中式食店, 另一間就係泰棧. 裝修幾好, 泰藉伙計招呼, 由於中文識講唔識睇, 點菜用把會方便, 價錢較高, 但反映於食物上會係物有所值, 因present 係有心機之餘亦有特色, 尤其老媽酷愛辣, 晒佢. 總評合格.

總評合格.
2005-03-26 9 浏览
尋日去左食個tea, 環境幾好!叫左個蠔仔粥搭春卷, 個粥OK好味, 但係太少蠔仔同個粥底稀左少少...個春卷太細條, 冇乜料之後叫多個炒金邊粉, 少少辣, 適合我呢D唔食得辣既人, GOOD~但係個珍多冰太少料, 又多冰, 味道淡晒!
尋日去左食個tea, 環境幾好!
但係個珍多冰太少料, 又多冰, 味道淡晒!