2019-11-19 620 浏览
由於德福無茶餐廳,要行番去出面,所以去呢間食。之前食過一次下午茶(魚蛋粉),平,味道一般,好細碗。。由於已經遲到,慢慢食埋個早餐先返公司,左揀右揀,揀正個爛燈盞。。 入到去其實無咩,都覺得服務係正常。我order完野食,開始篤下電話等。。我係叫沙嗲牛肉金邊粉,多士同蛋。。坐坐下隔離枱都有人坐低左,應該係勁熟既客,坐低就知佢想食咩果d。。 佢order左,等左陣已經有。。我再睇下時間,過左10分鐘,我都係得杯熱奶茶。。我問:人地有得食啦喎,我等左10分鐘都仲未有?職員:你果個要煮我:沙嗲牛肉係“筆”出黎,唔通魚蛋係唔洗煮?(個疑似熟客係叫魚蛋粉)跟住開始賴廚房職員:唔係唔係。。係廚房成日唔跟單次序我:咁有個包食住先都得掛(人地成個餐已經齊晒。。佢地仲幫人地落魚露,加湯等,勁好服務,我已經興過火屎)職員:包係要跟埋蛋先上,師傅未整果刻我好想走,已經費事同佢嘈,客唔多,我都坐正廚房出面,佢地都企晒係度,無理由咁都發現唔到我無野食。。。。。。食物方面,無可否認,沙嗲牛肉係唔錯,個沙嗲好夠味,d金邊粉無好“行”既感覺。。係唔錯既。。個蒜蓉多士,咩味都無,係連蒜蓉味都無。。奶茶唔好飲,上次飲已經係

我問:人地有得食啦喎,我等左10分鐘都仲未有?
職員:你果個要煮
跟住開始賴廚房
職員:唔係唔係。。係廚房成日唔跟單次序
職員:包係要跟埋蛋先上,師傅未整

個蒜蓉多士,咩味都無,係連蒜蓉味都無。。
奶茶唔好飲,上次飲已經係覺得唔好飲,無茶味,又太多奶,唔平均。。

真的無下次。。。。。
2019-11-13
$35 (早餐)
2019-11-16 547 浏览
一大朝早過黎九龍灣開會經過德富發現早餐都幾平下!不過早上生意有點冷清。$29 大大份肉又有蛋又有通粉,仲配飲品,真抵食。上菜後,我不禁想了句:圖片同實物相符呀!其實食物沒什麼特別,湯底偏淡,通粉滑溜溜唔會煮過龍。但最近連M記早餐都30中、尾時,呢個早餐係清泉呀!熱檸水一杯。
一大朝早過黎九龍灣開會經過德富發現早餐都幾平下!

不過早上生意有點冷清。

$29 大大份肉又有蛋又有通粉,仲配飲品,真抵食。

上菜後,我不禁想了句:圖片同實物相符呀!

其實食物沒什麼特別,湯底偏淡,通粉滑溜溜唔會煮過龍。

但最近連M記早餐都30中、尾時,呢個早餐係清泉呀!

熱檸水一杯。

2019-10-30 382 浏览
今次試左個燒豬頸肉撈檬,都幾大碗豬頸肉燒得好靚,唔會燒得太乾身有香茅味道同甜甜地既蜜糖味檬粉就差小小,痴埋一舊,好難撈個醬汁夠惹味又甜又辣,仲落左好多蒜,食落好香口飲品方面,呢個金桔檸檬落左好多陳皮飲落酸左小小
今次試左個燒豬頸肉撈檬,都幾大碗
豬頸肉燒得好靚,唔會燒得太乾身
有香茅味道同甜甜地既蜜糖味
檬粉就差小小,痴埋一舊,好難撈
個醬汁夠惹味
又甜又辣,仲落左好多蒜,食落好香口
飲品方面,呢個金桔檸檬落左好多陳皮
飲落酸左小小
2019-10-17 568 浏览
餐廳就在德福商場的平台位置,很容易找。下午茶也有很多選擇,有小食,也有粉或飯。附近幾家店的下午茶價位都差不多,但這裡的飯及粉麵都像午餐的份量。我點了最便宜的兩週年套餐$29﹐泰式風味魚蛋河,已經包飲品,但因價錢便宜,決定另加$5要青檸梳打。魚蛋又香又彈牙,白蘿蔔很入味,還有通菜、九層塔、辣椒,河粉是幼的金邊粉,份量很多。凍飲好大杯,食完粉可以慢慢飲。見到隔離檯的海南雞黄薑飯都幾好咁,下次再來吃其他。
餐廳就在德福商場的平台位置,很容易找。
凍飲好大杯,食完粉可以慢慢飲。
見到隔離檯的海南雞黄薑飯都幾好咁,下次再來吃其他。
2019-10-14 380 浏览
今個星期日去了九龍灣德福食午餐、知你回港後要食番點好野,就去左食呢間泰國菜。午餐大多數都是相中既款式,而我多數會點海南雞飯,朋友點海南雞冬蔭公湯飯。原來呢間既海南雞係幾好味的,相對價錢都貴點。不過都值得食一次架

原來呢間既海南雞係幾好味的,相對價錢都貴點。

不過都值得食一次架
2019-09-27 511 浏览
去九龍灣做嘢,忙完都已經到下午茶時段,見到 泰廚房子餐牌有嘢岩食,唔洗等位,冷氣又夠,今日就食你啦😁坐低叫咗個泰式濕炒雞肉河,飲凍檸檬茶。等咗一陣就有得食啦,都算快,上枱好大碟,一d都唔似下午茶份量,抵讚啊👍味道好正宗泰式,帶甜料好足(如圖)好多蔬菜嘅一餐,河粉係粗河😍凍檸檬茶係泰式青檸,唔知用咩糖水開,杯飲品好古怪,甜得滯😂無辦法飲晒,整體嚟講食物好ok, 飲品唔好飲檸檬茶比較好;座位闊落,九龍灣德福嚟講一定係好選擇
坐低叫咗個泰式濕炒雞肉河,飲凍檸檬茶。

泰式雞肉濕炒河
泰式雞肉濕炒河
2019-08-28 758 浏览
同朋友喺附近做完嘢,突然好想食泰國菜, OpenRice見到一間,所以決定試一試。本身完全沒有期望,隨便填飽肚就算。但原來這是屬於一間中低級的泰國菜,唔覺意叫咗生蝦刺身,超級後悔,啲蝦好怪,食咗一隻有少少想嘔嘅,唔似人哋傳統泰國菜生蝦刺身嗰啲生蝦,所以最尾個朋友都係各自食咗一隻另外食物味道一般,完全沒有特別,但係價錢又唔係特別平,所以性價比好低餐廳環境還可以接受,比茶餐廳好,不過都係比較嘈,不適合傾計食過一次,以後一定唔會再試

餐廳環境還可以接受,比茶餐廳好,不過都係比較嘈,不適合傾計

食過一次,以後一定唔會再試
2019-08-22 602 浏览
星期日同屋企人去到九龍灣,中午肚餓,見到呢間泰國餐廳。見到假日都有lunch set,而且都算多款揀,就入去試下。黎左個鐵板蠔仔蛋,熱辣辣,蠔都幾多,而且都幾大份,而且都幾好食。再黎左個泰式豬手煲,炆得幾淋,但味道就普通。跟住海南雞飯,賣相幾好,都幾滑,不過就冇咩雞味,個飯都係冇咩味,唯有撈多D醬。最後就飲埋個冬蔭公湯,叫左個大既,大家都覺得最正係呢個湯,夠味足料,唔會太辣。裏面都有幾隻大蝦,幾新鮮,好食。最後大家都食到幾飽,所以都覺得抵食既,推介既係蠔仔蛋同冬陰公湯。
星期日同屋企人去到九龍灣,中午肚餓,見到呢間泰國餐廳。

再黎左個泰式豬手煲,炆得幾淋,但味道就普通。

裏面都有幾隻大蝦,幾新鮮,好食。

2019-08-18
2019-08-19 428 浏览
本身好鍾意食泰國野同飲泰tea,因為要去九龍灣所以就search下有咩食,見到呢間餐廳d tea set價錢都算合理所以就試下,入到去feel到d冷氣好弱雞😓跟住叫左個黃咖哩珍寶豬扒飯加泰tea,碟飯好快黎左,嚇死寶寶塊豬扒堅係成塊面咁大,個飯算係ok既,但之後戲肉來了,杯奶茶d色淺到一望就知唔係果d野,好似奶水,一飲,淡到爆,未飲過咁難飲既泰tea,我忍唔住同個女仔講叫佢幫我加d茶,妄想會令件事好少少,其實佢都唔係多奶架嘞,我唔明點解一間泰式餐廳可以將d泰式食物搞到咁,唔怪得好多人都飲檸茶,好失望,應該唔會再去

2019-08-19
2019-08-16 397 浏览
同朋友去九龍灣德福廣場食晚餐,見呢到唔洗等位就入左去,我地叫左個二人餐,份量都算多,一張二人枱根本擺唔曬d食物,後來餐廳待應比多張枱我地先夠放!味道不過不失,最值得飲既係冬陰公湯,炸雞同芥蘭都偏咸!
2019-08-13 395 浏览
心血來潮想食泰國菜,但九龍灣食泰菜既地方唔多,搵到泰廚房子,所以一於試下。因為公司同餐廳都有一段距離,驚放lunch 行到過黎多人等位,見有GULU app,所以一早就㩒定飛攞位。但見好耐都無郁過,所以行快幾步,去到發現佢派飛方法係俾晒現場攞飛既人入去先,所以用GULU 都好似無咩用。入到去環境都幾逼,冷氣唔係好夠。午餐有set包野飲,我點左冬蔭功蝦湯金邊粉配青檸梳打。上菜速度快,冬蔭功都幾多配料,有蝦,魚蛋,豆卜,草菇,湯底唔辣,酸酸地,幾開胃,但好似唔夠正宗。青檸梳打都ok但唔夠冰。另外,同事叫左燒豬頸肉金邊粉,一心諗住係凍食,但啲粉係熱而且豬頸肉比較少。總括黎講,食物質素一般,而且價錢唔算平,有啲失望。

入到去環境都幾逼,冷氣唔係好夠。
午餐有set包野飲,我點左冬蔭功蝦湯金邊粉配青檸梳打。

總括黎講,食物質素一般,而且價錢唔算平,有啲失望。
2019-08-13
2019-08-12 271 浏览
食下午茶,叫左個炒金邊粉本身對花生過敏,落單個陣都問佢有冇花生話有同埋可以走花生。黎到見到落左花生係旁邊,同佢講反話花生敏感唔食得。個侍應個樣串勁咁拎反走,見佢拎左個餐具就咁係垃圾桶到整走d花生碎,再比反碟野我🤢佢個餐牌都有寫明有食物敏感,可以向員工提岀。
食下午茶,叫左個炒金邊粉
本身對花生過敏,落單個陣都問佢有冇花生
話有同埋可以走花生。
黎到見到落左花生係旁邊,同佢講反話花生敏感唔食得。
佢個餐牌都有寫明有食物敏感,可以向員工提岀。
2019-07-31 416 浏览
突然之間打風,放工未食嘢,路過搵嘢食之際,見到泰廚房子的待應同我地講打8号風以上食嘢有七折,真係辛苦晒,打風仲要返工,經常路過呢間餐廳蛋都未食過,所以決定去試一試。點了兩個午市套餐,冬陰公雞湯飯,飯和配料也多,雞肉不嚡,另外點了青咖喱豬扒飯,好大塊豬扒😍而且粉漿不多,炸得剛剛好,另外加了$38點了馬拉盞炒通菜,和加了$16點了兩串串燒。因為是點午餐的關係,所以包飲品就點了兩杯青檸梳打。七折後,只需$150多少少,下次經過就算正價都會再幫襯。
突然之間打風,放工未食嘢,路過搵嘢食之際,
因為是點午餐的關係,所以包飲品就點了兩杯青檸梳打。
七折後,只需$150多少少,下次經過就算正價都會再幫襯。
2019-07-07 616 浏览
九龍灣開會過後來到泰廚房子。門口擺咗餐牌出黎,寫的價錢好似好平,入到去發現原來是外賣價。OK, 咁應該我自己睇錯。絕對唔係特登呃人的吧?Anyway, 叫咗泰式扎肉魚餅湯河($53)呢啲正路嘢,應該穩陣吧?sorry, 想不到我錯了。上檯一刻,覺得完全係求其掟料落去既模樣,呢張相我完全冇郁過佢。賣相都不重要,重點是河粉同湯底係完全冇味,河粉真係淨係得粉味。味如嚼蠟,難.食!扎肉同魚餅係正常。蘿蔔都幾淋不過食到一半發現碗嘢入面有啲嘢!平靜地坐著爆一下粗(向自己)平靜地撩走佢有點Dirty!飲品ok是日體驗,服務不差。店員有禮,招呼周到。坐得寬敞,環境不差。只是味道和衛生不佳,應該都不會再黎。
九龍灣開會過後來到泰廚房子。
門口擺咗餐牌出黎,寫的價錢好似好平,
入到去發現原來是外賣價
OK, 咁應該我自己睇錯。
絕對唔係特登呃人的吧?

Anyway,
叫咗泰式扎肉魚餅湯河($53)
呢啲正路嘢,應該穩陣吧?
sorry, 想不到我錯了。

上檯一刻,覺得完全係求其掟料落去既模樣,
呢張相我完全冇郁過佢。

賣相都不重要,
重點是河粉同湯底係完全冇味

河粉真係淨係得粉味。

味如嚼蠟,
難.食!

扎肉同魚餅係正常。

蘿蔔都幾淋

不過食到一半發現碗嘢入面有啲嘢!

平靜地坐著爆一下粗(向自己)
平靜地撩走佢
有點Dirty!

飲品ok

是日體驗,服務不差。
店員有禮,招呼周到。
坐得寬敞,環境不差。
只是味道和衛生不佳,
應該都不會再黎。
2019-07-04
2019-07-02 502 浏览
服務態度差,有位女職員態度勁差好冇禮貌食物全部都好咸琴日俾張食物優惠卷職員,佢收左但冇即時講話紅日吾用得。到我地食哂先話我地知紅日吾可以用要收返我地錢。又拒收信用卡俾咁嘅價錢食啲咁嘅嘢真心吾值
服務態度差,有位女職員態度勁差好冇禮貌
食物全部都好咸
又拒收信用卡