2010-09-15 67 浏览
朋友當晚同我補祝生日,特登揀左離銅鑼灣呢間泰國野,thanks Queenie叫左四樣野蛋咖喱炒蟹 ~ 個汁好味,唔太辣,同薄餅一齊食係一流既,隻蟹齊都好新鮮,啖啖肉,好味道通天通菜 ~ 惹味爽口,入口有隻好特別既香味,好味道串燒豬牛雞 ~ 牛肉食得出淹粉既味,所以無乜肉味,豬雞尚可,個沙爹汁亦都無乜特別,呢味麻麻冬蔭功湯 ~ 本人鐘意唔太辣且酸些少,呢間正合我心意,好味道龍眼冰 ~ 買一送一,正常野啦員工態度良好,見你碟滿晒殼重會好快手幫你換碟 tim,坐得都舒服總括呢講都幾滿意呢間
叫左四樣野
通天通菜 ~ 惹味爽口,入口有隻好特別既香味,好味道
龍眼冰 ~ 買一送一,正常野啦

總括呢講都幾滿意呢間
2010-09-14
生日
  • 蛋咖喱炒蟹
2010-07-07 21 浏览
睇OPEN RICE D 人講到好似幾好就去試, 食左:波羅炒飯...淡蝦多士.....好一般蝦餅.....削炒金邊粉....咸活蝦剌身....唔鮮蠔仔蛋....蛋太老華....以上樣樣野都冇一樣好食, 我地一行6個人真係冇諗過咁唔OK食完之後我地仲去左第2度食野,真係一定冇下次...
睇OPEN RICE D 人講到好似幾好就去試, 食左:
波羅炒飯...淡
蝦多士.....好一般
蝦餅.....削
炒金邊粉....咸
活蝦剌身....唔鮮
蠔仔蛋....蛋太老
食完之後我地仲去左第2度食野,真係一定冇下次...
2010-07-05
生日
2010-04-28 24 浏览
和L小姐吃過dessert才吃正餐身為菇徒的我倆當然耍選有電視的餐廳看何詩的女王辦公室於是選了有電視的這間點了柚子蝦salad,雞串燒和蛋咖哩牛配bread柚子蝦salad dressing很甜,柚子為個人喜愛生果top five.配如燒烤的蝦,比ruby/pizza kitchen還正!雞串燒:肉嫩多汁,但沙dad不夠花生香亦不夠sauce蛋咖哩牛:還是老地方泰式生香美味,最最最失望是牛肉竟是下了梳打粉的梳打牛!yuck!發水意粉,油泡炒蛋和梳打牛是茶餐廳最討厭的食物! no good!bread:garlic牛油香,bread脆,還暖著呢還有電視汁送"飯".可是返家後味精症發作.大概最近吃得街飯小了,不get used
和L小姐吃過dessert才吃正餐
身為菇徒的我倆當然耍選有電視的餐廳看何詩的女王辦公室
於是選了有電視的這間
點了柚子蝦salad,雞串燒和蛋咖哩牛配bread

雞串燒:肉嫩多汁,但沙dad不夠花生香亦不夠sauce
no good!
bread:garlic牛油香,bread脆,還暖著呢

2010-04-27
2010-03-24 18 浏览
這間泰國餐聽係朋友介紹我來,一入到餐聽,已經覺得個環境好舒服,而宜啲服務態都唔錯,啲食物的水準也不錯,朋友真係無介紹錯。活蝦刺身 ~ 蝦肉新鮮彈牙, 好清甜,醬汁惹味, 但對我黎講有少少辣。冬陰功 ~ 冬陰功湯算是個泰國菜代表,叫了個大的湯,有爐不停翻熱,賣相不錯材料豐富,蝦又有幾隻,叫咗少辣,而宜味道不錯。炸蝦餅 ~ 熱辣辣, 脆口彈牙,外表炸得金黃,但食落不覺太油膩,蝦味足,脆漿夠薄又香口。燒豬頸肉 ~ 燒得好好,好淋 ,唔乾身,切得很薄, 味道不錯, 仲頗大碟。飛天通菜 ~ 幾好食, 唔係好辣,好惹味。 海鮮粉絲沙律 ~ 這個沙律好特別,酸酸地,好開胃。蝦多士 ~ 多士好脆,蝦肉彈牙,再點埋個醬汁會梗加好味。
啲食物的水準也不錯,朋友真係無介紹錯。

材料豐富,蝦又有幾隻,叫咗少辣,而宜味道不錯。

飛天通菜 ~ 幾好食, 唔係好辣,好惹味。

海鮮粉絲沙律 ~ 這個沙律好特別,酸酸地,好開胃。

蝦多士 ~ 多士好脆,蝦肉彈牙,再點埋個醬汁會梗加好味。

活蝦刺身
冬蔭功湯
炸蝦餅
燒豬頸肉
通天通菜
海鮮粉絲沙律
蝦多士
2010-03-18
$120.00 (晚餐)
活蝦刺身
冬蔭功湯
炸蝦餅
燒豬頸肉
海鮮粉絲沙律
蝦多士
2010-03-15 8 浏览
見客前的一個空檔時間,相約了一個 很久沒見的中學同學吃個午飯,正好步經告士打道,看見這間餐廳的門面不俗,便決定試一試。剛坐下未看餐牌,店員先端來碗熱湯,出奇的好喝,湯的顏色不深,但喝下有頗濃的菜湯味。我想其實先安排湯是因為餐牌的選擇非常多,要差不多看5-6分鐘才決定到吃些甚麼。我揀來揀去,還是點了最classic既泰式炒金邊粉,舊同學點了蟹肉炒飯。泰式炒金邊粉 ---- 獲氣十足,金邊粉炒得乾身,但不乏油度,把粉條撥開看看碟面,不見太多油,可放心吃了 唯一不足的地方是配料太少了,除了3隻蝦之外就只有金邊粉及一些碎蛋和麵根條,雖然金邊粉酸酸甜甜很開胃,我亦把整碟吃光,但如果有多點海鮮配料我會更滿足。蟹肉炒飯---沒有吃過,所以只憑外表及舊同學口述去推測,飯好像是用了珍珠米是很好的選擇,咬下去會比較有o趙頭,雖然飯香不及絲苗米,不過用作炒飯的話,味道會經調效,珍珠米會比較好。至於味道方面舊同學只說ok,味較濃及咸。食物以外,室內環境是頗優美,格調很適合與客人進餐相討。可是,餐廳的位置離較旺的街道遠,可能要想多點gimmick去吸引食客走過來。

泰式炒金邊粉 ----

蟹肉炒飯---

抬頭看到的一幅畫
泰國風情的擺設
泰式金邊粉
蟹肉炒飯 (out focus左)
2010-03-12
泰國風情的擺設
泰式金邊粉
(非会员)
2010-03-15 14 浏览
初到openrice貴境,就寫我的第一篇食評,扮下食家吧!昨晚想與朋友聚餐,臨行前看看openrice ,目標食泰菜,找下找下,找到泰年蓮,看見d食評暫是無敵,諗住試下。 (p.s.好似好多寫食評的都像我一樣,是初到openrice貴境吧!)由於大家都是超...愛食生蝦,就點了個鮮蝦金柚沙律先!跟住再點個 冬陰公炒飯及泰式拼盆再加食泰菜唔少得既冬陰公湯!冬陰公炒飯 - 只覺到辣 (當然對我來說,我是食得辣之人,當然唔覺辣 ),But唔太香口,只可算 ok!泰式拼盆 - 是中上之作,抵讚!鮮蝦金柚沙律 - 是我們最喜愛的食物,可惜祈望大,失望更大,鮮蝦太少&唔太鮮甜冬蔭公湯 - 等左太耐,冇黎取消了!總結:由於我們最喜愛的食物是鮮蝦金柚沙律,小弟認為這食物最能代表泰國菜的水準,故在我心目中扣了很多分,加上冬蔭公湯等好耐冇黎,有小小失望! )可能自己要求高,但既然作為欣賞食的人,就要對食物要求高一點!故我都係忍唔住手,要比喊!希望未來能有改善吧!
初到openrice貴境,就寫我的第一篇食評,扮下食家吧!

由於大家都是超...愛食生蝦,就點了個鮮蝦金柚沙律先!

跟住再點個 冬陰公炒飯及泰式拼盆

再加食泰菜唔少得既冬陰公湯!

),But唔太香口,只可算 ok!

泰式拼盆 - 是中上之作,抵讚!

冬蔭公湯 - 等左太耐,冇黎取消了!

2010-03-14
  • 泰式拼盆
2010-03-02 8 浏览
因為同屋企人去, 可以一次叫好多野食一齊試^_^ 蝦羔炒飯,火車頭炒飯都都OK,有別於中式炒法,用既應該係珍珠米之類既飯,可能這是原因, 炒出黎唔會有中式既鑊氣同乾身,而個炒粉個人比較喜歡,正如剛剛所講,將炒飯用落炒粉上,就剛剛好,因為粉是濕炒的^_^, 調咪也不錯小食蝦餅同朱頸肉都不錯,不油不 " 利 "海南雞就一般了, 雞身處理未算好, 有一要點醬汁煎旦蠔仔可以一試,但比金XX的差少少, 不過價錢這裡比較大眾化LIME SODA 好清, 只落了丁咁多糖, 三分一個青檸總括下次唔抗拒試第二次, 試埋其餘菜式服務OK,老闆親切有禮
因為同屋企人去, 可以一次叫好多野食一齊試^_^

小食蝦餅同朱頸肉都不錯,不油不 " 利 "

海南雞就一般了, 雞身處理未算好, 有一要點醬汁

LIME SODA 好清, 只落了丁咁多糖, 三分一個青檸

總括下次唔抗拒試第二次, 試埋其餘菜式

服務OK,老闆親切有禮

2009-02-28
一家頗易找位而又味道不錯的泰菜餐廳兩人吃飯, 點了3味菜:椰汁雞湯 : 甜多過酸(應該甜酸味名半),但仍可接受 冬陰公炒飯 : 甜多過辣(應該甜辣味名半),但仍可接受 豬頸肉椰菜苗 : 豬肉遍硬,炒得不夠"林" 總括我比7分(out of 10分)
一家頗易找位而又味道不錯的泰菜餐廳

兩人吃飯, 點了3味菜:

椰汁雞湯 : 甜多過酸(應該甜酸味名半),但仍可接受

冬陰公炒飯 : 甜多過辣(應該甜辣味名半),但仍可接受

豬頸肉椰菜苗 : 豬肉遍硬,炒得不夠"林"

總括我比7分(out of 10分)
椰汁雞湯
豬頸肉椰菜苗
冬陰公炒飯
2010-02-21
椰汁雞湯
豬頸肉椰菜苗
冬陰公炒飯
2010-02-07
前幾日我同朋友去開銅鑼灣,發現一間泰國菜新店,便入去試試, 一問老闆之下,原來這間食店舊年5月才轉了手, 店內裝修很舒適,而且老闆仲介紹了店舖的招牌菜, d菜色適合一家大細食,還有d服務仲幾好. *鮮蝦肉碎炸通菜沙律 配醬汁 這個菜色好特別,將炸咗通菜點醬汁好好味,d通菜好脆,唔油膩. *蛋咖喱炒蟹 好香咖喱味,d咖喱加咗蛋好滑,起初以為d咖喱好辣,但係原來唔係好辣,配飯食更加好. *酸子大蝦 這個菜酸酸味味好好食,仲好開胃. *蒜茸炒椰苗 第一次食椰菜苗,d椰苗好爽,加埋用蒜茸炒味道唔錯. *生蝦刺身 招牌菜色之一, 估唔到這裡刺身做得咁好, 新鮮既生蝦好新鮮, 蝦肉爽口彈牙, 味道鮮甜. 配醬汁點食好好味. *冬蔭功湯 酸辣度適,非常不錯,蝦頭的羔更是甘香,但係又熱又好味. *招牌孖寶飯 (原來係海南雞拼豬頸肉) d雞好滑,d豬頸肉好爽,d飯係用珍珠米,
前幾日我同朋友去開銅鑼灣,發現一間泰國菜新店,便入去試試,
一問老闆之下,原來這間食店舊年5月才轉了手,
店內裝修很舒適,而且老闆仲介紹了店舖的招牌菜,
d菜色適合一家大細食,還有d服務仲幾好.

*鮮蝦肉碎炸通菜沙律 配醬汁
*蛋咖喱炒蟹
*酸子大蝦
這個菜酸酸味味好好食,仲好開胃.
*蒜茸炒椰苗
第一次食椰菜苗,d椰苗好爽,加埋用蒜茸炒味道唔錯.
*生蝦刺身
*冬蔭功湯
酸辣度適,非常不錯,蝦頭的羔更是甘香,但係又熱又好味.
*招牌孖寶飯 (原來係海南雞拼豬頸肉)
d雞好滑,d豬頸肉好爽,d飯係用珍珠米,口感一流.
*鐵板蠔仔
起初以為無咩特別,但係食落好香蠔仔味,d蠔仔又熱又好味..

*龍眼冰
d龍眼肉不是用罐頭龍眼,唔係太甜,好飲
鐵板蠔仔
蒜茸炒椰苗
龍眼冰
2010-02-02
鐵板蠔仔
蒜茸炒椰苗
龍眼冰
2010-02-07 2 浏览
嘩! 辛苦咗5DAYS, 終於等到星期五喇, 一放工就跑去擦餐勁嘅! 咦? 又有新嘢試? 好呀! 大蝦柚子沙律 : 大蝦爽口, 柚子酸甜多汁, 好醒胃! 泰式蝦刺身 : 由於我地消費滿$300, 所以可用$28叫一客, D蝦刺身好爽, OK新鮮! 海南雞 : D雞肉好嫰滑, 剛剛熟, 好味道! 泰式鮮魚爐 : 條魚都幾滑, 唔係好多骨, 配埋D汁撈飯, 好好味喎! 蝦醬通菜 : D菜比較老, 不過用蝦醬炒都幾有鍋氣!餐廳服務唔錯, 所以我地食得好舒服, 仲有兩部大電視睇, 可以乘機追劇呀!

大蝦柚子沙律 : 大蝦爽口, 柚子酸甜多汁, 好醒胃!

海南雞 : D雞肉好嫰滑, 剛剛熟, 好味道!

蝦醬通菜 : D菜比較老, 不過用蝦醬炒都幾有鍋氣!

2010-02-05
  • 海南雞,泰式鮮魚爐
2010-02-01 3 浏览
We came here totally 3 people for dinner and we found this is one of the nice Thai place we have been to. The food was nice and it's not expensive at all. It costs $145/person. We ordered totally 4 dishes. Steamed Fish w/ Sour Soup which cost $88 it's ok and fresh wor. Fried crab w/ egg curry. The Crab was well done enough, the curry was tasty and good smell. Papaya Salad. Just normal, nothing special. Baked Rice w/ Taro. It's quite a lot of ingredients thrown into it. Very delicious and good

it's ok and fresh wor.
Baked Rice w/ Taro. It's quite a lot of ingredients thrown into it. Very delicious and good smell.

We love their fried crab w/ egg curry and baked rice w/ taro. Will go back for sure
2010-01-26
  • Fried crab w/ egg curry
  • baked rice w/ taro
2010-01-26 7 浏览
一句話: 正, 值得一試!我地上次食, 一行十個人, 都叫左好多野食, 都只係百零蚊一個人, 晚餐wor... 大排檔都要啦好抵呀!!!d 服務又好, 食完一d 菜, 個waiter 見你個碟有骨, 就立即換, 我都唔係好好意思, 成日換碟咁, 不過佢仲同我地有講有笑, 好nice...食物又新鮮, 又唔會好spicy, 好啱一家大細, 我地食完後都話要再來仲有, 餐廳有一隻罐裝的紅白酒, 我地叫左幾罐, 個味好易入口的, 好似係歐洲貨, 香港都係新的, 真係不錯, 可以試下!
一句話: 正, 值得一試!

2009-12-22
圣诞节
  • curry
  • steam fish
  • roasted chicken
  • salad
  • shrimp
2010-01-13 9 浏览
看 Openricecom 的新食店介紹,找到泰年蓮,今晚便試食去。我們兩人訂了六時半的桌,一進門,只有一桌客,可能時間仍早吧!打開菜牌,有六大頁,選擇是蠻多的,而且現在還有不少優惠,價錢和 Openrice.com 之前提過的有少許調整:-用 HK$88可吃到原價 HK$148的泰式鮮魚爐-消費滿 HK$300,可以HK$28叫一客原價 HK$98的泰式蝦刺身-消費滿 HK$500,可以HK$108享用原價HK$188的蛋咖哩蟹-飲品買一送一,泰啤買二送一 (只限日至四,非假期前夕)我們叫了HK$48泰式拼盆(小) 、HK$188的蛋咖哩蟹、蒜茸炒椰苗、白飯、芒果糯米飯、西米糕和大菜糕,本來想叫些泰式千層糕,但餐廳今天沒準備,因為消費已過HK$300, 所以用HK$28叫了一客泰式蝦刺身。泰式拼盆先上桌,小拼盆中間放了一些青木瓜沙律,四邊圍上已切開成兩半的泰式蝦多士、春卷、香葉包雞和魚餅。先吃蝦多士,覺得食味普通,蝦膠不彈牙,吃不出鮮蝦味,再來是魚餅,味道是可以的,香葉包雞則略覺肉質有點乾硬和欠香味,拼盆中最好吃要算春卷了,雖然不是即吃,過是很香脆;而青木瓜沙律呢,味道則有點過甜。再

-用 HK$88可吃到原價 HK$148的泰式鮮魚爐
-飲品買一送一,泰啤買二送一 (只限日至四,非假期前夕)

再來是蛋咖哩蟹,很大的一隻蟹,用咖哩、蛋、洋蔥、青椒和紅油同炒,買相很好,很能引起食慾,食味呢?吃得出蟹是新鮮的,味道是可以的,略嫌炒得不夠香口和欠缺咖哩應有的香辣味。
再來是炒椰苗和蝦刺身;椰苗炒得很嫩綠,味道是全晚最好的;而蝦刺身以HK$28優惠價來說是沒投訴了,蝦肉頗新鮮,加上青綠的酸汁,很不錯;我很欣賞店方把小蝦頭炸後上碟的安排,雖然未必會把蝦頭吃掉,但很喜歡店方這份心思。

全晚最差的要算甜品了,先來的西米糕和大菜糕都很普通,大菜糕還有點實和略甜,隨後來的芒果糯米飯是徹底失敗之作,一口吃著已變酸的白糯米,很倒胃口;唯有和店方反影,把它退了,尚幸店方態度良好,我們對它說出對食物的意見,他都說會傳達到廚師。聽取食客的意見是食肆必要做的事情,好則嘉勉,錯則改之,這樣才有進步。

要一提的是看過午餐牌,這店提供的午餐選擇頗多,價錢由HK$34到44不等,大多連餐湯、飲品,二時半前還連甜品,是在銅鑼灣區工作人的不錯的午市選擇,即使不是最好的,以價錢論,是吃得過的。

今次因結帳離座時間在晚上八時前,得了八五的折扣優惠。

室內,頗大風
2010-01-12
室內,頗大風
炒椰苗
2009-11-10
天氣開始微微轉涼,因此午飯時間想有啖飯落吐.見到這裏的午飯幾經濟,四十元左右,有湯,有飯,仲有野飲;初開將時仲抵,有埋甜品;不過昨天去就沒有了甜品這天我選的是青咖哩炒飯,勝在夠特別. 抄飯若能再乾身點更好;不夠我又明白若要用清咖哩的汁去抄個飯,出來應是這效果.這個飯都幾好,辣的程度剛剛好. 青咖哩也很清香.有點雞絲作配料.是一個我很滿意的午餐
天氣開始微微轉涼,因此午飯時間想有啖飯落吐.

是一個我很滿意的午餐
  • 午市套餐