2016-10-22 4287 浏览
喺團購買咗個LUNCH BUFFET,諗住同朋友食生日飯。我地BOOK咗12點,準時去到,當時一個客都未有,侍應小姐帶咗我地去一個好特別既位,一邊背住水BAR,另一邊背住煮食爐頭,左邊係好迫既通道,右邊係通往露天座位既趟門。眼見當時全場得我地哩枱客,所以我地就想問問可否轉枱。我地: 那張枱不是太舒適,請問可否轉枱?侍應小姐: 唔得喎,我地今日FULL BOOKING,我地跟BOOKING編好咗位……我地: 吓? 我地好早BOOK架喎……侍應小姐: 我地編好咗,唔轉得架喇。我地唯有返番果個位,好在有個類似高級D既侍應先生話肯轉俾我地,先轉到過隔離枱,感覺好些。食物質素一般,全是飽肚之食物,諗住會有串燒呀、咖哩炒蟹呀、海南雞呀、鱸魚呀……哩D泰式美食全欠奉,反而有日式鯖魚、意大利卡邦尼煙肉長通粉……正常團購餐廳也會於客人坐下不久或用膳中途向客人收取服務費,但一直都未有侍應向我們收取服務費,直至我地起身離開時,侍應衝過黎,喺餐廳中央大聲話:喂!埋埋張單先呀!!!我地就喺餐廳中央,俾埋果$40。

我地: 那張枱不是太舒適,請問可否轉枱?

我地: 吓? 我地好早BOOK架喎……

侍應小姐: 我地編好咗,唔轉得架喇。

2016-10-22
2016-10-02 3463 浏览
朋友生日, 團購了十張票, 用兩張請佢食.12点食到2点半, 食物冇乜轉款, 團購menu 列出七十幾款的食物, 只有三成有得食(已計埋甜品, 茶, 㗎啡), 熱盤有六至七盤, 但唔轉換, 一式食到尾, 連最基本的海南雞, 豬頸肉, 串燒, 烏頭魚, 軟殼蟹, 青口, 牛肋條等等, 全部欠奉. 冬陰湯咸得黎冇蝦味, 朋友話連蝦殻都唔落.總括來說, 環境幽靜, 没有人山人海的喧嘩. 食物味道也算不錯, 只是食物款式太少. 以$150來說, 有更好的選擇.可能冇乜嘢食, 我飲了7杯紅茶. 第一杯覺得好好飲, 跟住越飲越淡, 佢地連 Lipton 茶包都唔換.最後朋友說多謝我的 buffet, 但只值45分, 不過有我的誠意搭夠.淨番8張團購票, 已經唔想再去食, 最後要 refund.
朋友生日, 團購了十張票, 用兩張請佢食.
淨番8張團購票, 已經唔想再去食, 最後要 refund.
2016-08-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
2016-10-01 2273 浏览
Thai semi buffet 呃,一般啦。菜式選擇比較少,有些已經放涼了,聽說蒜蓉包很好吃的 但已經過晒氣,不再鬆脆。最喜歡的是酥餅。^_^主菜:青咖哩雞肉,咖哩有點稀味道有點淡 (連我也覺得淡就應該是很淡)。和我之前吃過的泰國青咖哩有點距離,有點失望。甜品選擇也是很少,只有幾樣,而且味道也是很淡。飲品是龍眼特飲,ok。唯一比較讚的就是服務吧。服務生比客人還多,服務很周到。只要我一起身夾東西吃,回座位時原來已經用完的盤子就已經會被人收起。環境也相當幽靜。這個價錢的半自助餐,算係咁啦。
Thai semi buffet
呃,一般啦。
甜品選擇也是很少,只有幾樣,而且味道也是很淡。
飲品是龍眼特飲,ok。

這個價錢的半自助餐,算係咁啦。
2016-08-03
2016-07-29 2910 浏览
位於酒店內的泰屋燈光幽暗,但整體衛生程度良好,算是乾淨高雅的裝潢。環境屬酒店級,但食物質素僅屬一般泰式餐館水準,侍應服務態度更是冷漠和經常黑臉,令人沒有久留的意欲金柚蝦沙律 $88味道沒有驚喜,份量卻少的驚人,幸好蝦子肥大爽口,配上酸甜金柚和香脆腰果,也尚可接受。冬蔭海鮮炒飯 $88味道一般,雜錦海鮮跟飯的比例相若,香辣味適中但偏鹹,炒飯似是以茄醬炒過,酸甜開胃,但整體物非所值。泰式炒金邊粉 $88金邊粉上放滿四、五隻蝦,旁邊以青檸角、蔥段及辣椒碎裝飾,本是十分吸引,豈料其中一款裝飾是一大匙砂糖,十分嚇人筆者見識淺陋,不清楚是否正宗的擺碟,但無可否認,以一大堆砂糖奉客確實令人留下壞印象,在追求健康的時代,這樣的擺碟十分不濟味道方面,金邊粉炒得不算乾爽,略為油膩,而且沒有羅望子的酸甜平衡膩感,所以不太推薦總括而言,泰屋的出品完全不達酒店級數,純粹是裝潢取勝,而且侍應沒有應有的待客禮貌,客人離開時只呆站着,連微笑道別也懶得做,難怪這兒入座率一般
金柚蝦沙律 $88
冬蔭海鮮炒飯 $88
泰式炒金邊粉 $88
,在追求健康的時代,這樣的擺碟十分不濟

團購 $148午市自助餐 , 買完先去睇openrice , 知道已經"令野" 但既然錢已俾仍然一試 !食物內容同其他食家所講大致一樣, 都係將團購 list 出來的食物, 拎幾款平價的出來炸物有雞亦, 素春卷, 魚餅, 蝦片 (refill 4次)...蝦餅, 沙嗲則欠奉, 可謂唔cheap 唔拎 !  熱盤有炒飯, 意粉, 炒青口炒蜆, 炒菜, 鮪魚, 咖哩蝦及軟殼蟹亦有出, 但要等客人把前面的咖哩肉片吃了, 才會拎出來...扣除團購內冇講的芝麻糊及車仔面檔, 團購所列明的64款食物, 是次 thai pad供應了 33款, 其中冷盤海鮮失蹤, 只中"cold cut" 一樣, 食味方面, 咖哩肉, 辣炒青口, 都被厚重獻頭包著, 不合格 唯一可提的是雞亦炸得香脆入味, 餐茶亦大杯夠味!服務方面, 由一位黑面女生睇場, 環境乾淨企理 收碟快, 合格但環境再好, 也絕對補償不了差勁的食物質素 !
但要等客人把前面的咖哩肉片吃了, 才會拎出來...
扣除團購內冇講的芝麻糊及車仔面檔,

唯一可提的是雞亦炸得香脆入味, 餐茶亦大杯夠味!

但環境再好, 也絕對補償不了差勁的食物質素 !

2016-07-16
2016-01-12 4799 浏览
泰式素菜都係第一次試咋,估唔到又幾好食bo!起碼冇肉,但啲泰式風味都保存到。團購買左個4人餐,但7個人食,再加多幾味菜都夠曬飽。份量係好充足好充足!雖然話就話泰式為主,但係都有幾味野好日式都中式。其實個炸物拼盤唔比個泰式酸甜醬真係好似日式,因為內容物係炸南瓜等,都幾似天婦羅!但其實除左有少少油都好好味。個素鰻魚係4人餐之外既,又係好日式。一放入口涼涼的,幾開胃!最神奇真係好重鰻魚味,唔知係點做到既呢?有個同咕嚕肉一樣樣的餸,食落完全係咕嚕肉既味但唔好理佢泰唔泰式啦,紙3知就好味。酸酸甜甜外酸味好順喉,而且仲比中式方法多一份健康、少一份油膩!極度推介,下次一定再黎。食到飽飽都係百幾蚊咋。

雖然話就話泰式為主,但係都有幾味野好日式都中式。

有個同咕嚕肉一樣樣的餸,食落完全係咕嚕肉既味

極度推介,下次一定再黎。食到飽飽都係百幾蚊咋
咖哩雞
素鰻魚
金邊粉
咖哩雞
素鰻魚
2016-01-11 3486 浏览
阿媽生日,之前已提前喺周末大出血成家人去食buffet慶祝,嚟到正日,作為乖乖女嘅我就慳慳地團購左個兩人泰國餐同阿媽撐枱腳~揀呢間餐廳嘅原因除左因為近屋企,仲諗住平平地可以入酒店食晚餐,相當唔錯啦!book左6:30pm,可能係閒日關係,計埋我地得4枱客~我地被安排左一個近露台位置,環境非常清幽同有情調~入正題講返個餐,首次黎一個冬蔭功湯,入口感覺好正宗,料足帶香及微辣,即時醒胃~之後就都3款前菜,包括,沙律好清新,如果份量可以多d就好了~魚餅都好香脆可口,雞翼都炸得恰到好處,咬落有好多肉汁~主菜有椰菜苗炒泰式燒豬肉及蛋花黃咖哩大蝦配油酥餅,因為我同阿媽已開行turbo食食食,所以忘記影相~講真d野食都幾好味,不過份量就少d,可能係因為團購關係啦,男人就肯定唔飽喇,我地兩個女人仔,都係靠果幾塊油酥餅填飽個肚,哈哈~

我地被安排左一個近露台位置,環境非常清幽同有情調~

冬蔭功湯
魚餅都好香脆可口,雞翼都炸得恰到好處,咬落有好多肉汁~
雞翼、魚餅、金柚蝦沙律

2015-08-18
  • 冬蔭功湯
  • 椰菜苗炒泰式燒豬肉
2015-10-22 3875 浏览
在團購見到128假日午市自助餐, 佢promotion寫個餐單十分吸引, 佢話有香茅蒸烏頭、炭燒魷魚、泰式炒蜆、辣椒羔炒青口、琵琶蝦、芒果蟹肉炒飯,泰屋香茅雞翼、炸蝦餅、椒鹽軟殼蟹, 柚子沙律、菠蘿海鮮炒飯、泰式海鮮炒河、泰式燒雞、傳統泰式甜品併盤等等, 睇落真係分抵, 仲要係酒店入面既餐廳,諗住應該都唔會太差啦, 一買就5張全家一齊去食喇。點知。。。。完全貨不對辦囉… 1, 環境算ok。餐廳地方唔大, 位置在大街上, 好易搵。 叫做合格2, 食物款式 熱盤:來來去去都係得4至5款,炸魚餅, 煎秋刀(出來出去都係秋刀, 冇其他魚架喇!), 墨魚面, 有一盤白飯(係長放嚮度), 咖哩蝦( 只出一次), 炒青口, 都唔太覺得仲有咩食喇。搵笨搵得太盡囉!!!!3, 水果: 只得西瓜同菠蘿 甜品: 3色布甸 (綠茶味係好食的, 其他就一般), 大菜糕 (好似放左好耐), 迷你冬甩( 真心唔好食)4, 冷盤: 一堆菜, 有啲豆咁 5, 湯: 好似茶記啲例湯咁,但都有3款 6, 湯麵: ok 啦,初頭以為要自己出手煮, 因為得一盤煮面滾水,冇人的7, 餐茶最好~ 其實如果

1, 環境

算ok。餐廳地方唔大, 位置在大街上, 好易搵。 叫做合格

2, 食物款式

3, 水果: 只得西瓜同菠蘿

4, 冷盤: 一堆菜, 有啲豆咁

5, 湯: 好似茶記啲例湯咁,但都有3款

7, 餐茶最好~

其實如果佢賣廣告唔係話到自己咁多野食, 應該冇咁失望。不過一定冇可能再幫趁囉
煎秋刀魚
2015-10-21
煎秋刀魚
2015-08-19 2707 浏览
今日午餐 , 原本都希望不大, 不期望好食,只希望唔好太難食, 點知今日真係中伏 , 媽說沒下次 , 豬扒鞋過我腳板底 ,蝦丸超梗又咸 , 柚子沙律d柚子碎濕濕 , 咖哩飯似垃圾 , 由魚超un , 魚又超咸 ,出面小吃除了炒雜菜 , 全都是炸野, 不知所謂的, 去食老麥 好過食呢間垃圾 !!!仲要一提 , 有位女仕應態度超差 , 問佢囉暖水吃藥 , 應左之後經過幾次都唔比,同經理投訴 , 仲夠膽走過來話 : 咪應左你一陣比你囉, 你做咩仲要同經理投訴呀!!! 我唔在場, 如果唔係影佢放上網 , 咩態度呀!!!!!!!!!!
今日午餐 , 原本都希望不大, 不期望好食,

题外话/补充资料: BAD
2015-08-14
2015-08-18 2461 浏览
好友們給予慳妹「Coupon Queen」的稱號,是次團購餐廳值得Encore啊﹗餐廳位置比較偏遠,離奧運站需要步行約十五分鐘。因設於酒店內,故環境、衛生及服務絕對一流。使用團購最擔心會遭人白眼,加上友人很晚才到達,引致餐廳最後只剩我們一檯客人,但服務生們仍然禮貌友善對待,值得嘉許﹗整晚泰式菜品都偏向迎合香港人口味,食物沒有太多辣味,相對就缺乏了道地泰菜風味,但對於不是「Spice Girl」的慳妹來說,此餐是非常美味啊﹗

题外话/补充资料: 友人在等待途中,用手動的鉛筆刨來刨木顏色,服務員留意到後,主動給予手攪式的鉛筆刨使用,十分細心。
2015-08-11
  • 蛋花黃咖哩大蝦
  • 香酥油酥餅
2015-08-03 2329 浏览
朋友上網買左3張coupon,,今日早左上去,BUFFET都未開始,睇定有咩食影埋相E個蔭功湯,我足足飲左4碗沙律都有幾樣,平時係街食只係叫1個SHARE食,係度可以1次試晒,正好中個金柚沙律,熱盤有咖哩丫青口丫,,樣樣試左d,個咖喱好正!!仲有個湯麵既車仔,不過唔可以食咁多要留肚食我中2既甜品個布din ,我又係足足食左3個xd 比出面好味太飽,食唔到第4個,埋單比埋加一,,加埋coupon都係好似百1,2$ ,其實都幾平,係街叫碗湯蔭功湯都80雞,我仲要飲左4碗加埋員工好nice, 加分
E個蔭功湯,我足足飲左4碗
好中個金柚沙律,
熱盤有咖哩丫青口丫,,樣樣試左d,個咖喱好正!!
仲有個湯麵既車仔,
不過唔可以食咁多要留肚食我中2既甜品

加埋員工好nice, 加分
2015-07-25
  • 蔭功湯
2015-05-25 2782 浏览
男朋友係Facebook度見到Beecrazy團購賣廣告,sell緊128蚊位既泰式lunch buffet,食物内容巧吸引,列明有巧多款式既泰國菜啊 !我地心急得濟,忘記左上OpenRice做功課,咁就抵你地出事嘞 !我地4月尾打電話落booking , 排期排到24/05星期日,咁多人去食既 ,一定唔差卦……咁就錯哂 !中午12點準時到達帝盛酒店,坐電梯上二樓就係泰屋。環境唔錯,座位相當寬敞舒適, 可以好hea咁傾計,so relaxing!Buffet bar既食物款式少得可憐 ,得几款熱盤,雖然有不停咁refill, 但來來去去都係呢几款,頂多轉左一款熱盤咋 1.香煎秋刀魚,煎得唔錯,几好食 。2.炸蝦餅加春卷,蝦餅點上左泰式甜辣醬後,好惹味 !春卷夠香脆 !3.咖哩牛腩,我少食牛但無選擇底下都試左一小件,肉質巧腍又入味 !4.有雞肶菇炒雞柳,雞肶菇爽口,雞柳一般。5.炒蜆,有些少沙,味道唔差。6.芝士焗意通粉,普通意通粉。7.炒雜菜,極普通既雜菜。8.咖哩炸魚塊,唯一轉過既熱盤,熱辣辣,魚塊過鹹,不過肉質嫩滑脆口。9.泰式鳳爪,少少辣,鳳爪爽脆 。另有車
,一定唔差卦……咁就錯哂

Buffet bar既食物款式少得可憐

1.香煎秋刀魚,煎得唔錯,几好食

2.炸蝦餅加春卷,蝦餅點上左泰式甜辣醬後,好惹味
!春卷夠香脆
炸蝦餅、春卷、香煎秋刀魚
咖哩牛腩
4.有雞肶菇炒雞柳,雞肶菇爽口,雞柳一般。
雞肶菇炒雞柳
5.炒蜆,有些少沙,味道唔差。
炒蜆
6.芝士焗意通粉,普通意通粉。
芝士焗意通粉
7.炒雜菜,極普通既雜菜。
炒雜菜
咖哩炸魚塊
9.泰式鳳爪,少少辣,鳳爪爽脆
泰式鳳爪
另有車仔麵檔、泰式沙律等,不過唔多吸引,無試到!
車仔麵檔
沙律菜、泰式小食
估唔到最好味既係甜品
,有雪糕泡芺,雲呢拿味道,泡芺好好食
。有泰式椰汁糕,香滑好味
!有三款奶凍,通常酒店既奶凍都唔好食,呢度就剛剛相反!牛奶味款濃郁,綠茶味款茶味夠,阿華田味款有點似朱古力,三款都咁
!有細細件既芝士餅,不過芝士又厚又凍又硬。另外有其他細細件既泰式糕點及Tiramisu,味道就普普通通。
甜品
至於生果,就只有西瓜及菠蘿,菠蘿好過西瓜,夠鮮甜。
西瓜、菠蘿
每人包一杯餐飲,可以加18蚊轉兩杯泰式飲品如青檸水、珍多冰呢類,我地穩陣起見,都係叫檸茶檸水算!

侍應生服務唔錯,有勤收碟加水等,只是款式實在太少了,貨不對辦囉
2015-05-24
咖哩牛腩
泰式鳳爪
甜品
2015-05-25 2251 浏览
早已同女朋友在網上發現了一間價錢平既酒店泰國菜下午buttet,於是女朋友仔就係網上買了團購試食了。平野無好野又發生係我地既身上。當日到了目的地,由於進食時間係12點至2點半,時間其實好足夠,酒店經理安排了我地坐近窗口位在場每個服務員既待客服務係一流我同女朋友仔當然立即影下相留念同寫食評啦,發現。。。。食物種類好少囉,菠蘿炒飯,金邊粉,馬拉盞通菜,沙嗲串燒,雞翼等等。。。好多都無囉 今次中哂伏。。。食物質素啦:蟹餅:無味又凍既,春卷:就好好多,炸得金香可口。多春魚:好入味,係比較叫做好既。酸辣鳳爪:無味既,唔酸唔辣唔知佢想點,我最鍾意食既菜式質素咁差咖哩牛腩西蘭花:咖哩有少許辣,西蘭花同牛腩都好淋芋頭粟米露:勁好食既糖水,係必食既。冬蔭功湯:熱烘烘都幾辣但材料好多,雞肉,蝦球等等係落足料既至於甜品同生果都係款式少,但出奇地好食喎。椰汁西米糕,綠茶西米糕,朱古力毛士,奶凍都好正生果菠蘿同西瓜都好甜。
在場每個服務員既待客服務係一流
咖哩牛腩西蘭花:咖哩有少許辣,西蘭花同牛腩都好淋
芋頭粟米露:勁好食既糖水,係必食既。
冬蔭功湯:熱烘烘都幾辣但材料好多,雞肉,蝦球等等係落足料既
至於甜品同生果都係款式少,但出奇地好食喎。
椰汁西米糕,綠茶西米糕,朱古力毛士,奶凍都好正
生果菠蘿同西瓜都好甜。
题外话/补充资料: 其實如果食物種類多返d,例如菠蘿炒飯,雞翼,沙嗲串燒,馬拉盞通菜(點可以沙嗲串燒同菠蘿炒飯都沒有架),我相信就算每位要$200(計埋加一),加上場地美觀寬,仲有2個半鐘比你慢慢坐慢慢食,到時一定大把人排隊食囉。
2015-05-24
等候时间
2 分钟 (堂食)
纪念日
團購
想跟各位貪吃之人分享的就是位於大角咀帝盛酒店二樓的餐廳---泰屋.其實現在的大角咀有很多美味可口的餐廳啦,之後再一一分享給大家呀 一聽到其名字就不易知道是以泰國菜為主吧!特別的地方是餐廳有兩個户外位置,一邊是小騎樓,放了兩張小桌,可以遠眺風景;另一邊是一個花園大平台位置,放置了張大枱今次我們一行三人一起吃個飯,由於之前都知道餐廳的食物份量挺多,所以只叫了一個$358的二人餐再加三杯泰式飲品和一份油酥餅($32).(*´ω`*)欣賞這裡的是一碟碟的上菜,可以輕鬆地談天說地,不用趕頭趕命地吃吃吃,可以享受著優閒的一頓晚飯ヾ(・ε・`*)甜品是椰汁大菜糕,清甜,不膩,微微的甜減輕口腔泰國菜的味濃,為晚飯劃上句號♪゚雖然是次晚餐有改善地方,不過每人只是$180,老實的說我覺得很值,因為環境令人在用餐時很放鬆,更可以三五知己傾心事也不嘈吵,因為客人不太多,座位亦有限.

一聽到其名字就不易知道是以泰國菜為主吧!
特別的地方是餐廳有兩個户外位置,
一邊是小騎樓,放了兩張小桌,可以遠眺風景;
另一邊是一個花園大平台位置,放置了張大枱
新鮮椰汁冰
魚翅蟹肉湯
春卷蝦餅拼盤
馬拉盞通菜
可以享受著優閒的一頓晚飯ヾ(・ε・`*)
黃咖喱雞和油酥餅
明爐烏頭魚
题外话/补充资料: 令人再三光顧的最大原因是其服務真的很好,每一次都感受到他們細心的服務, 甚至比起一些大型酒店更好 (♥ω♥ ) ~♪真心推薦如果途徑大角咀又無Idea晚餐可以一試!
2014-10-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
魚翅蟹肉湯
春卷蝦餅拼盤
黃咖喱雞和油酥餅
  • 黃咖喱雞
2014-11-30 3495 浏览
又一次團購buffet, 係,貪平,加衝動,好正常啫…團購得預左麻麻,加上買後參考了之前的食評,已打定輸數,但想寫是因為覺得沒想像中差。味道又ok, 服務也不差,而且幾好坐唔趕人走,需知道星期六要找個可以坐耐d既地方lunch不易啊~講返食物,有2款湯,冬陰雞湯和肉碎什麼湯,只喝了冬陰公湯,不錯。Salad有3款,沒差。熟食款真的好少,可能習慣了外面好多款又食唔哂咁多,反而覺得少d款都ok, 起碼都試過哂。味道又係普通,唯獨想說,沒沙嗲。甜品是哇一有拍照的,味道比期望好,比例上款比熟食多。但試一次就算了~最後希望廁所可以乾淨點。