餐厅: 泰基隆
资讯:

2021-02-27 2054 浏览
今日行街原本主要係旺角,但因為查到深水埗玩具街有我要嘅玩具數量凈好少,咁同女朋友立即落去,行完買到心頭好當然就肚餓,就搜尋下附近有咩好食,之後搵到好近有E間泰菜就試下,去到門口串燒已經好吸引,但今次冇試到,綜合食物價錢又唔係貴,同其他泰菜價錢差唔多,上食物速度都快,可能少人,食物質素好好,首先講泰式鳳爪,酸辣配合適中,唔會偏向一面,柚子大蝦沙律,唔會好似有D舖頭多菜放底,然後幾粒柚子就算,佢個柚子大蝦沙律必食,蝦起碼4至5隻,然後柚子同炸蒜撈混,只有一片生菜放底,冬蔭功海鮮湯,酸辣度一流,我女朋友唔食得大辣都飲到2碗,唔會太多椰汁味,不過肉碎生菜包就唔辣,可能前面食物影響左,佢肉碎食到有豬肉味道,最後個炒飯,乾爽味道好好,隔左好內先食都好熱,一班朋友食飯可以考慮下,不過失色少少係冇啤酒,但老闆話可以買入去飲,不過我都叫左兩個椰青,35蚊個,好大個又清甜。
,但老闆話可以買入去飲
,不過我都叫左兩個椰青,35蚊個,好大個又清甜。
泰式鳳爪
菠蘿海鮮炒飯
泰式肉碎生菜包
柚子大蝦沙律
  • 泰式豬肉碎生菜包
  • 冬蔭公湯(細)
2021-02-23 1214 浏览
去深水埗做嘢,午飯時間,番茄師兄同蘇媽蘇媽門外都企滿等位嘅人,旁邊嘅泰基隆反而唔使等位,可以直入。一入到去,仲未坐低,隔住個口罩已經聞到貓味,問店員店內是否有貓,佢話有一隻,問我係咪驚貓。其實我唔驚,不過心諗:呢朕貓除其實都幾趕客,如果想嚟幫襯嘅,就要注意呢點。講返食物,同行友人推介泰式炒金邊粉,叫咗一客,份量頗大,金邊粉炒得幾香,條條分明之餘又唔會太多油,味道鹹酸得宜,入面嘅餸以雞肉,豆干,蛋絲,魚片為主,用料簡單卻豐富,整體質素唔錯。套餐附送熱洛神花茶,剛上枱時係一杯滾水加兩三粒洛神花,浸一段時間後,洛神花逐漸溶入水中,成杯飲品變為紅色,味道酸酸甜甜,好飲👍。

呢間黃店好岀名,成日見人介紹💛個日同朋友慶祝生日,老闆都好好會配合返我地,又冇收切餅費(可能冇諗過會有人喺佢餐廳慶祝生日掛😂)同埋真係幾抵食,比一般泰國餐廳平.🥥泰式炒金邊粉味道正正常常,略嫌冇乜鑊氣🤭以價錢取勝😌.🥥泰式香葉辣肉碎炒飯老實講個炒飯就真係幾失望嘅😂首先肉碎係少得可憐同埋完全冇炒香葉肉碎個陣香味🥲成碟飯貌似淨係落咗豉油去炒幾下咁☹️.🥥泰式馬拉盞炒通菜呢碟通菜就炒得唔錯,幾夠獲氣😝上網見啲人介紹嘅野食明明好吸引,可能串燒小食個類會好食啲,但主食就比較遜色🥢🍽味道: 2.5/5🏙環境: 2.5/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 2.7/5💰價錢: 3.7/5
🥥泰式炒金邊粉
味道正正常常,略嫌冇乜鑊氣🤭以價錢取勝😌
🥥泰式香葉辣肉碎炒飯
🥥泰式馬拉盞炒通菜

🍽味道: 2.5/5
🏙環境: 2.5/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 2.7/5
💰價錢: 3.7/5
2020-11-26 1206 浏览
今次嚟到深水埗覓食 行行下無意中俾門口嘅香味吸引左走去望一望個餐牌 午餐價錢大眾化 絕對係適合肚餓的我們😂😂經過大門進入餐廳 座位大概有三十個 枱與枱之間唔算好近 坐得算舒服👍同行與友人一人一個午餐套餐海南雞飯免費加配梳打水 泰式金邊粉加泰式茶葉沖岀嚟嘅凍檸茶 食物加飲品係落單後好快送上 美食質素與香港其他一般泰國餐廳差唔多😊 但係疫情之下冇得飛泰國而掛住泰國美食的時候 絕對係一個好嘅選擇🛫 午餐每人平均消費五十左右 而且仲要免收加一!!!
今次嚟到深水埗覓食 行行下無意中俾門口嘅香味吸引左
走去望一望個餐牌 午餐價錢大眾化 絕對係適合肚餓的我們😂😂

同行與友人一人一個午餐套餐
海南雞飯免費加配梳打水
午餐每人平均消費五十左右 而且仲要免收加一!!!
2020-11-15 858 浏览
近來深水埗開了很多文青店和特色Coffee Shop。我和友人與文青有很大距離,不過都去逛逛文青店,增加下文青感,哈哈!行完了文青店,大約6點9就到了這間餐廳!因為等位人數多,加上餐廳唔大,我們7:30才入坐,大家想試泰國菜都要耐心等候!幸好附近都有好多雜貨店,等下行下都好快過。我們點了細的海鮮冬蔭功湯,相比普通冬蔭功湯貴了$10,多了兩隻大蝦!大蝦幾好食的!不過如果唔想食蝦,就叫普通冬蔭功便可!另外,點了青咖哩雞配薄餅,青咖喱好好味,我和友人都很喜歡,但薄餅似乎放耐左,油都浸到淋左!個咖喱汁好好味,唔撈野食又浪費,唔知可唔可以配白飯呢!另外,我們點了泰式炒通菜和乾炒金邊粉!泰式炒通菜冇蝦醬和馬拉盞咁濃味,但有特別調味,所以都幾好食!點了的食物中,最喜歡是泰式炒通菜!而乾炒金邊炒則略醎呢。最後,我們點了珍多冰和泰式奶茶!味道與其他泰式餐廳差不多!食左咁多辣野,都好解喝!

2020-11-15
等候时间
45 分钟 (堂食)
2020-11-07 1063 浏览
大家如果是因為黃店而去,千萬不要去,這是一間偽黃店。我叫了炒河,等了10分鐘見未上飲品就覺得漏了單,問是否漏了單,說不是,很快就上飲品,然後等了15分鐘,隔離左右的食品都上了,惟獨我的食品未上,問侍應,他說因為全場得我一個叫炒河所以咁耐,那我以為多等一陣就到,始終我催了幾次,但我等多10分鐘仍未到,我問仍然用同樣理由敷衍我,最後我等足成個鐘才有炒河到。我付款時指出其不合理之處,完全無正面回應,只是不斷叫我收聲。作為一間餐廳,就算食物有多好吃也不應因為少人叫就將你叫的食品不斷拖後,那完全無態度可言,這樣只是為名為利,更枉論自稱自己是有良知的黃店,完全係偽黃店,希望大家不要撐這用政見作宣傳的店鋪,裏面根本沒有良知!
2020-11-07
等候时间
45 分钟 (堂食)
用餐时段
出開深水埗,又有機會搵食💛😋去咗泰 基隆 Thai Ki Lung叫咗海南雞飯、泰式乾炒牛河、冬陰公湯河3樣都好好味冬陰公唔太辣,因為我叫咗少辣,所以都好啱我口味🤣海南雞飯都唔錯,雞好滑。至於個乾炒牛河都ok。整體個食物水準係唔錯既。另外仲有杯洛神花茶對我嚟講係有驚喜嘅,因為之前試過係其他地方飲,超酸,好難飲,但呢度嘅洛神花茶唔會好酸,味道啱啱好,我都好鐘意飲😋🤤地址係基隆街241號就係北河街體育館果頭
出開深水埗,又有機會搵食💛😋
去咗泰 基隆 Thai Ki Lung
叫咗海南雞飯、泰式乾炒牛河、冬陰公湯河
3樣都好好味
冬陰公唔太辣,因為我叫咗少辣,所以都好啱我口味🤣
海南雞飯都唔錯,雞好滑。
至於個乾炒牛河都ok。
整體個食物水準係唔錯既。

地址係基隆街241號
就係北河街體育館果頭
週末又來到深水埗食午餐,揀左泰基隆。兩點幾嚟到好彩唔使等位😎夠鐘可以食下午茶,揀咗個泰式鳳爪配沙律。下午茶價錢好抵食!估唔到比坊間嘅都要辣!好辣🙈🙈呢個價錢份量算多👍🏻另外一個要泰式炒金邊粉味道好足夠,炒得幾乾身,而且好大碟!仲叫咗一個馬拉盞炒雜菜配飯呢個菜嘅份量就少咗啲,啲馬拉盞味都偏辣,配超多飯😂 午市套餐就包嘢飲,要咗青檸水,比較酸,如果甜返少少會好啲。同埋串燒6串,豬牛雞各兩串呢個好食!鍾意佢個沙嗲醬有一粒粒花生🥜啲肉都幾夠多😋

夠鐘可以食下午茶,揀咗個泰式鳳爪配沙律。下午茶價錢好抵食!

估唔到比坊間嘅都要辣!好辣🙈🙈呢個價錢份量算多👍🏻

另外一個要泰式炒金邊粉
味道好足夠,炒得幾乾身,而且好大碟!

仲叫咗一個馬拉盞炒雜菜配飯
呢個菜嘅份量就少咗啲,啲馬拉盞味都偏辣,配超多飯😂
午市套餐就包嘢飲,要咗青檸水,比較酸,如果甜返少少會好啲。

同埋串燒6串,豬牛雞各兩串
呢個好食!鍾意佢個沙嗲醬有一粒粒花生🥜啲肉都幾夠多😋
我地6點幾就去到,可能仲係早嘅關係所以唔駛等位,而且我都預左會坐得迫。因為放寬返4人限聚令嘅關係,而我地係2人食,所以俾2人位我地都好岩嘅,之不過張檯真係好細,放唔到幾多野。而且收銀附近貼左張紙,寫住因為得一個爐頭,所以野食會黎得好慢,要客人耐心等待。好啦,我地落左單,老闆都出黎交代聲話會耐少少,明嘅,咁我地等下啦。首先,最快黎嘅就係生蝦刺身$88有7隻(好單丁),肉質都唔差嘅,但係性價比底。之後等左15分鐘嘅泰式濕炒河(雞) $68因為即炒嘅關係所以熱辣辣,份量都夠2人食,都算幾好食。又等左10分鐘先黎到嘅泰式炒芥蘭(牛)$68,略縑唔多泰式,似中式多D,鑊氣差左D,不過牛肉都幾滑。再等多10分鐘黎嘅泰式蝦膠炸皮蛋($88)皮蛋正常但蝦膠有陣酸味又唔彈牙,大概係蝦膠已經唔新鮮,所以食左2舊我地放棄了,打包算(打包要收一蚊)。連埋2杯野飲就$360左右。質素我覺得一般,價錢又唔係特別抵食,都係返九龍城好似正宗D,而且出貨真係慢左些少(張張檯都催單),同埋出餐次序好似有D怪,我見隔離檯黎晒粉麵同炒菜,最後先黎沙律,攪到要打包。

首先,最快黎嘅就係生蝦刺身$88
有7隻(好單丁),肉質都唔差嘅,但係性價比底。

之後等左15分鐘嘅泰式濕炒河(雞) $68
因為即炒嘅關係所以熱辣辣,份量都夠2人食,都算幾好食。

再等多10分鐘黎嘅泰式蝦膠炸皮蛋($88)

2020-09-12
2020-09-01 905 浏览
午餐兩個人$96,有lunch set 大概都係45左右既價錢,包飲品一杯,凍飲加$3🥂🧃叫左泰式肉碎炒飯,我平時食得辣都食到佢d辣味,不過係好食既😋🌶飯底會有塊生菜墊底,食完個飯仲可以清一清個口🥬之後叫咗個滷水無骨鴨肉飯🦆🦆,啲鴨肉要連埋陳皮食會覺得好滑,有層次d。另外佢仲配備左啲泰式辣醬,好食😋🦆啲鴨肉冇牙都食到,好淋🗣低糖洛神花茶,因為要凍 所以加左$3泰式奶茶🥤不過不失有低消,不過都正常既。法例下而家每枱只可以有2個人。係店內有貼🍎日報,💛💛💛每一枱仲準備左酒精搓手液超級貼心👍🏻👍🏻🥰💕老闆同員工都好有禮貌👨🏻好nice
肉碎炒飯

滷水鴨肉飯
滷水鴨肉飯

洛神花茶

低糖洛神花茶,因為要凍 所以加左$3
泰式奶茶
泰式奶茶🥤不過不失

2020-08-29 654 浏览
呢一晚揀左泰基隆,以前真係冇乜留意過呢間泰國野,直至出現黃色經濟圈!機會黎喇!今晚想食泰國野,一於行過去試試佢!好大盒呀!抵食!事先聲明,我係食晒架!泰式肉碎煎蛋飯$6x番茄同青瓜超新鮮,又爽又甜的!蛋煎得不錯,蛋黃入面仲有蛋黃汁!肉碎好多,辣椒都唔少,所以比較辣!但咁先夠香架嘛!呢個飯係會食到停唔到口咁,直到你飽到食唔落為止!😂本來仲想食串燒....但同款要兩串起......試問我邊度能夠再食兩串咁多呢.....等下次喇~IG : f.nbreak
機會黎喇!今晚想食泰國野,一於行過去試試佢!

好大盒呀!抵食!事先聲明,我係食晒架!
泰式肉碎煎蛋飯$6x
番茄同青瓜超新鮮,又爽又甜的!
蛋煎得不錯,蛋黃入面仲有蛋黃汁!
肉碎好多,辣椒都唔少,所以比較辣!但咁先夠香架嘛!
呢個飯係會食到停唔到口咁,直到你飽到食唔落為止!😂
本來仲想食串燒....但同款要兩串起......
試問我邊度能夠再食兩串咁多呢.....
等下次喇~

IG : f.nbreak
2020-08-21
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 泰式肉碎煎蛋飯
2020-08-09 764 浏览
疫情下減少左出街食既次數,但呢間為左食客安全寧願唔搭枱,用膠板封都只放用餐人數,仲要每張枱都有洗手液,抵讚!食物絕對唔差而且真。有泰國風味,嗌左青咖哩雞,泰式乾炒牛河同串燒,每樣食得出係即整已經好好,仲要價錢唔貴!特別係串燒!!!最推介係豬,爽又夠香!而牛河都炒得均勻,入面有芥蘭,蛋同蘿蔔,少少不足就係d河粉未有完全整開,但個味都好好!個青咖哩都香既,入面都有茄子,豆等配菜,均衡番😆埋單先18x,性價比真心高!

埋單先18x,性價比真心高!
泰式串燒
青咖哩雞飯
泰式乾炒牛河
我走入這間位於基隆街的一間低調泰國菜黃店食午餐。點解話佢係低調?因為行多幾步就會見到高調、多人排隊的蕃茄師兄和蘇媽.蘇媽啦。雖然這間泰國餐廳比較低調,不過我覺得呢度嘅午餐好抵食,價錢由HK$42~HK$48,包一杯青檸水或洛神花茶,或加錢轉其他飲品,仲要免收加一㗎!老闆和店員好好人,廚師煮嘅嘢食又正,因為是由正宗泰國人嚟煮,唔怪之得好似係曼谷食泰國菜一樣咁好味啦,一定要多啲幫襯😋👍🏻 泰式炒金邊粉 (HK$45)大碟又靚賣相,鑊氣十足但又不太油膩,金邊粉炒得條條分明,唔會黐埋一舊舊。這個配雞肉,軟滑多汁,好味道,同我係曼谷食過嘅炒金邊粉一樣好味。泰式海南雞配油飯 (HK$48)雞肉,大大件、啖啖肉、無骨、有香濃雞味,雞皮都係滑捋捋㗎!叫咗少飯嘅油飯份量仍然好多,有雞油香但不太油膩,煮得啲飯晶瑩剔透,粒粒分明,加些酸辣汁一齊食,味道升華了。還有一碗多料嘅冬瓜湯飲,正呀~泰式凍咖啡 (跟午餐+HK$3)我喜歡少甜少冰,咖啡一大杯,咖啡味道濃郁,奶和咖啡各一半一半,正!呢度,原來外賣係有85折優惠㗎!睇吓餐牌有什麼可以點埋帶回家做晚餐先💛芒果糯米飯 (堂食HK$48,外賣HK$41)找勻全個

泰式炒金邊粉 (HK$45)

泰式炒金邊粉

泰式海南雞配油飯 (HK$48)

泰式海南雞配油飯

泰式凍咖啡 (跟午餐+HK$3)

凍咖啡

芒果糯米飯

芒果糯米飯 (堂食HK$48,外賣HK$41)
找勻全個餐牌都無嘅?不過問老闆,佢話有喎,正!等咗5分鐘左右就有啦😄 盒內是一凍一熱嘅感覺,芒果是超凍的,糯米飯是超熱的。回家打開個盒,看見份量都幾多呀,大半個芒果,好甜一點到唔酸,糯米飯就有粢飯咁大卷嘅份量,鋪滿椰漿。正呀,食晒當晚餐已經好飽囉😋
2020-08-04
泰式海南雞配油飯
凍咖啡
芒果糯米飯
  • 泰式海南雞飯
2020-07-29 497 浏览
在禁堂食前幾日同朋友去了深水埗食泰國菜,這家都是黃店呀,聽聞很抵吃,過來試試看。點了一份青咖喱豬飯、炒金邊粉、柚子大蝦沙律和薄餅。柚子大蝦沙律好好食!醬汁好特別,是甜辣,較甜的,多蒜又好夠香同惹味~不過柚子好冰凍,似乎未解好凍呢。炒金邊粉都不錯,都是較甜的,再炒乾身一點就好。

炒金邊粉都不錯,都是較甜的,再炒乾身一點就好。
其實佢同番茄師兄同蘇媽蘇媽同一條街,不過呢間泰國菜就可能比較少人留意到佢。🤣 見難得出深水埗就支持下。💛🙏🏻 呢啲抗疫時期,真香港人店更需要大家嘅支持。--🔥 泰式炒金邊粉 HK$45炒金邊粉份量好足,材料有雞同豆干,炒得比較濕身,少少甜,無乜辣味。.🍳 泰式燒豬頸肉煎蛋飯 HK$48呢個價錢黎講,燒豬頸肉分量都幾多,而且燒得幾香。配埋個酸酸辣辣嘅配醬同煎蛋撈飯不錯。.🌶 泰式鳳爪沙律 HK$32 (下午茶套餐)鳳爪勝在唔會為咗遷就香港人口味以整到好甜,味道少少辣辣地咁,但可惜鳳爪嘅份量真係相對比較少。.🥛 泰式奶茶 (套餐轉配+HK$3)點咗少甜少冰,雖然都仲係偏向甜,但係係接受嘅程度,而泰式茶味道都算幾重嘅。.🍋 青檸水 (套餐)--📌 以上套餐連飲品📌 免加一服務費

🔥 泰式炒金邊粉 HK$45
泰式燒豬頸肉煎蛋飯

🍳 泰式燒豬頸肉煎蛋飯 HK$48
泰式鳳爪沙律

🌶 泰式鳳爪沙律 HK$32 (下午茶套餐)
🥛 泰式奶茶 (套餐轉配+HK$3)
🍋 青檸水 (套餐)
📌 以上套餐連飲品
📌 免加一服務費