2021-08-29 37 浏览
炒金邊粉太濕(味道尚可),咖喱豬扒飯豬扒得三小塊(味道可以),海南雞黃油飯飯凍冇味,真多冰太多椰奶又冇甜味,上菜超慢。有些菜式lunch time未過已售完,不明白何來咁多好評。
2021-08-28 51 浏览
最近九展舉辦許多不同的活動,欣賞My Little Airport 的演唱會前先吃飽。位置: 在九展的美食廣場,上次已經來過一次,知道這邊有許多餐廳。第二次來就光顧不同的餐廳。環境: 餐廳內部帶點東南亞色彩,燈光有情調,有背景音樂。服務: 還不錯!每位服務員都帶上衛生手套🧤。晚市: 晚餐精選有8個選擇青咖哩牛腩飯$65: 很香的青咖哩,不辣,牛腩也很淋,再配上菠蘿冰(新鮮菠蘿🍍+雪碧),好像去了泰國一樣。海南雞飯$65: 飯不是白色,而是黃色的,相信用雞油煮白飯,所以很香,令人想吃完再吃!海南雞也不錯,夠嫩滑!👍

環境: 餐廳內部帶點東南亞色彩,燈光有情調,有背景音樂。

服務: 還不錯!每位服務員都帶上衛生手套🧤。

晚市: 晚餐精選有8個選擇

青咖哩牛腩飯$65:
很香的青咖哩,不辣,
牛腩也很淋,
再配上菠蘿冰(新鮮菠蘿🍍+雪碧),好像去了泰國一樣。

海南雞飯$65:
2021-08-28
  • 青咖哩牛腩飯
2021-08-28 35 浏览
2021年8月16日 星期一今日同老婆出街周圍行下,最後去到九龍灣Emax見餓餓地就搵野食,見到呢間餐廳仲未閂門,於是就入去坐低即管試吓餐牌上面選擇唔算太多,不過勝在夠平,無諗過晚市食泰國菜竟然只係六十幾蚊,仲送熱飲或者紙包飲品添,於是我同老婆每人叫咗一個餐等咗大約10分鐘左右,老婆點既干炒肉片河就到,熱辣辣好夠鑊氣,而且雖然睇落去唔算大份,但原來食落都有好多粉,河粉幾厚身配料方面都有唔少,除咗肉片之外,仲有菜心、蛋碎、紅蘿蔔等等,每一啖都食到唔同既配料,肉片調味好足夠,完全唔覺得韌,更重要係夠晒鑊氣,係屋企真係煮唔到呢種味道至於我就要左巴東牛肉飯,色香味俱全,每塊牛腩都好大舊,而且食落去好腍,入晒味,唔算太辣另外仲可以點埋呢個醬汁一齊食,酸酸地幾開胃,幾有泰國風味埋單每人都係$70左右,十分抵食
2021年8月16日 星期一

另外仲可以點埋呢個醬汁一齊食,酸酸地幾開胃,幾有泰國風味

埋單每人都係$70左右,十分抵食
2021-08-16
個個去ᎬᎷᎪX都係睇ᏚᎻᎾᏔ🎶但睇ᏚᎻᎾᏔ前,我要先食野🍽~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 下午茶 • 泰式湯粉($45) 轉冬陰公湯 (+$5)揀左香茅豬扒🐷 配米粉🍜豬扒肉質夠淋,唔會乾💦米粉係用幼身🤏🏻,感覺好似仲索得多湯😛冬陰公湯底🧡好濃,夠晒香😌,唔會係好辣。最後又係….飲晒🤪(或) 可以揀 清湯🤍 / 船麵🤎湯底 • 金邊粉 / 河粉…….▪泰式炒金邊粉($50) 🇹🇭配料有蝦仔🦐 • 豆腐乾 • 雞蛋🥚 • 韮菜 • 芽菜……熱辣辣上枱🔥,夾起係出煙個種😶‍🌫️炒得唔會好油。食落酸酸甜甜😙.▪ 野飲🥤 ▪ ▫️自家龍眼水 (特飲跟餐 +$8) 🐲👀🍹幾清甜😜解暑又渴。又可以滋潤下😊.👆🏻 野飲 2️⃣杯都好足料👇🏻.▫️珍多冰 (特飲跟餐 +$8) 💚🤍🧉椰奶味🧉勁香濃,配左綠色💚條條,有D野咬下🤓.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔺餐廳主打泰國菜🇹🇭🍽,廚師👨🏻‍🍳係泰國人,味道夠正宗👏🏻🔺嗌野食係用自己電話📲ᏚᏟᎪN QᎡ ᏟᎾᎠᎬ落單📝🔺餐廳門口有生果賣🥥🍐🍇🍉🥭🍏🍊🍎🔺有ᏔᏆFᏆ任
個個去ᎬᎷᎪX都係睇ᏚᎻᎾᏔ🎶
但睇ᏚᎻᎾᏔ前,我要先食野🍽
▪ 下午茶 • 泰式湯粉($45) 轉冬陰公湯 (+$5)
揀左香茅豬扒🐷 配米粉🍜
豬扒肉質夠淋,唔會乾💦
米粉係用幼身🤏🏻,感覺好似仲索得多湯😛
冬陰公湯底🧡好濃,夠晒香😌,唔會係好辣。
最後又係….飲晒🤪

▪泰式炒金邊粉($50) 🇹🇭
熱辣辣上枱🔥,夾起係出煙個種😶‍🌫️
炒得唔會好油。食落酸酸甜甜😙
泰式炒金邊粉($50) 🇹🇭
泰式炒金邊粉($50) 🇹🇭

▪ 野飲🥤 ▪
自家龍眼水 🐲👀🍹 & 珍多冰 💚🤍🧉

▫️自家龍眼水 (特飲跟餐 +$8) 🐲👀🍹
幾清甜😜解暑又渴。
又可以滋潤下😊
自家龍眼水 (特飲跟餐 +$8) 🐲👀🍹

👆🏻 野飲 2️⃣杯都好足料👇🏻
▫️珍多冰 (特飲跟餐 +$8) 💚🤍🧉
椰奶味🧉勁香濃,
配左綠色💚條條,有D野咬下🤓
珍多冰 (特飲跟餐 +$8) 💚🤍🧉

🔺餐廳主打泰國菜🇹🇭🍽,廚師👨🏻‍🍳係泰國人,
味道夠正宗👏🏻
🔺嗌野食係用自己電話📲ᏚᏟᎪN QᎡ ᏟᎾᎠᎬ落單📝
🔺餐廳門口有生果賣🥥🍐🍇🍉🥭🍏🍊🍎
🔺有ᏔᏆFᏆ任用💻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
自家龍眼水 🐲👀🍹 & 珍多冰 💚🤍🧉
2021-08-25 35 浏览
鍾意EMax呢度人流比較少坐得舒服 唔使同人排隊爭位置搵咗呢間平價嘅泰國美食!巴東牛肉飯$68呢個醬汁超級好味!食得出入面有好多花椒八角同埋調味料而且辣到恰到好處泰式豬手飯$65泰式豬手呢個呢個不得了 超級正同我去泰國食嘅豬手好似!正宗到呢口感非常之正,豬皮位置稠淋有超級豐富嘅膠原蛋白個人認為呢個豬手飯比較地道同埋正宗珍多冰 & 龍眼冰你杯龍眼冰真係超級超重料一杯大大杯嘅龍眼冰入面有三份一係龍眼肉如果你去呢邊返工或者lunch經過呢邊好推介你食呢間泰國餐廳!

鍾意EMax呢度人流比較少
坐得舒服 唔使同人排隊爭位置
搵咗呢間平價嘅泰國美食!

巴東牛肉飯$68
呢個醬汁超級好味!
食得出入面有好多花椒八角同埋調味料
而且辣到恰到好處

泰式豬手飯$65
泰式豬手呢個呢個不得了 超級正
同我去泰國食嘅豬手好似!
正宗到呢
口感非常之正,豬皮位置稠淋
有超級豐富嘅膠原蛋白
個人認為呢個豬手飯比較地道同埋正宗

珍多冰 & 龍眼冰
你杯龍眼冰真係超級超重料
一杯大大杯嘅龍眼冰入面有三份一係龍眼肉

如果你去呢邊返工或者lunch經過呢邊
好推介你食呢間泰國餐廳!
2021-08-12
🐷🎈九龍灣賣相味道稍為失望泰式餐廳👎🏻💥青咖喱牛腩飯 $65好食指數:🐷🐷🐷🐷4/10回頭率:🐷🐷🐷3/10首先賣相真係唔太掂,顏色太沉同單一,除咗牛腩之外,配料只係得兩小塊茄子,牛腩就咁睇都見到唔少肥肉部分。食落青咖喱味好淡,亦都冇咩辣味,完全唔似泰式青咖喱,牛腩亦唔入味。感覺就係茶餐廳質數。💥海南雞飯 $65好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷5/10回頭率:🐷🐷🐷3/10呢款海南雞飯賣相唔錯,可惜味道欠佳。油飯只係得色,食落完全冇味同白飯一樣,仲要凍。海南雞調味太淡,肉質好韌唔太新鮮,超多肥雞皮,唯一可以讚既係佢拈雞嘅辣酸汁幾惹味,算係可以送到飯,但整體劣評。另外一提服務質素欠佳,侍應態度散漫,敷衍了事,用餐感覺唔良好。//🎈 泰傳奇 (九龍灣)九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓21-23號舖#美食日記#香港美食#豬的生活#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#foodinsider#九龍灣#九龍灣美食#九龍灣國際展貿中心#泰式美食#海南雞飯#青咖喱飯
🐷🎈九龍灣
賣相味道稍為失望泰式餐廳👎🏻

💥青咖喱牛腩飯 $65
好食指數:🐷🐷🐷🐷4/10
回頭率:🐷🐷🐷3/10

💥海南雞飯 $65
好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷5/10
回頭率:🐷🐷🐷3/10

🎈 泰傳奇 (九龍灣)
九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓21-23號舖

2021-08-17 68 浏览
男朋友今日嚟接我收工👏 我哋去咗附近夜晚比較靜既Emax食飯,兜左個圈我地都係想食已經一排無食過既泰國菜😋晚市幾抵食,五十零蚊起已經包埋紙包飲品👍我地叫左青咖哩豬扒飯同巴東牛肉飯~青咖哩幾香椰味,帶輕微既辣度,滿滿既九層塔令成個咖哩汁層次更香更豐富😋汁唔會太稀,豬扒肉質嫰滑juicy👍👍如果茄子都可以再淋啲就perfect啦!😁巴東牛肉既辣度比起青咖哩會勁少少,睇牛肉既肉質係一絲絲就知道好淋兼好滑😍 食落去完全唔會痴牙😂非常欣賞佢既薯仔係好有誠意咁烤焗過先再煮😮所以比起其他舖頭食到既咖哩薯仔多左層香氣,而且中間一定唔會硬👍估唔到以前無啖好食既emax宜家竟然收埋左一間可以媲美九龍城質素既泰菜,真心驚喜!!😮😳👏

晚市幾抵食,五十零蚊起已經包埋紙包飲品👍
我地叫左青咖哩豬扒飯同巴東牛肉飯~
青咖哩豬扒飯

汁唔會太稀,豬扒肉質嫰滑juicy👍👍
如果茄子都可以再淋啲就perfect啦!😁

2021-08-16
2021-08-13 32 浏览
我今日來到間泰國餐廳叫「泰傳奇」我喜歡呢個名💓加上一邊品嚐到正宗泰國菜 ,一邊欣賞我旁邊壁畫如此可愛- 真泰傳奇😁🇹🇭豬手飯我自己第一最愛泰式豬手飯,豬手咬上去又腍又入味,而且啖啖肉,配上特色泰式醬汁,風味一流!第二一定要點:海南雞飯🐔雞肉滑嫩香口,配上油飯和薑蓉醬料,真的滿足我今日想食泰菜的口胃呀!最後飲埋龍眼冰,為我今日熱辣辣又有時下雨的天氣來個消暑解渴🍹!泰傳奇 Thai Legend 九龍灣展貿徑1號E-Max國際展貿中心2樓21-23號舖
豬手飯
第二一定要點:

泰傳奇 Thai Legend
九龍灣展貿徑1號E-Max國際展貿中心2樓21-23號舖
2021-08-12 37 浏览
今晚同個朋友去九龍灣睇車,睇完車當然就要搵餐廳醫肚啦,咁我哋就搵左係「E-Max」嘅「泰傳奇」😊商場內人比較少,如果鍾意清靜有遠離繁囂感覺嘅朋友仔,就非常適合啦😬青咖喱牛腩飯$65青咖喱要黎送飯認真一流,牛腩好腍亦好入味,好好味😋泰式豬手飯$65豬手亦都係好腍好入味,二豬手肥瘦度適中,唔會話太多肥膏👍泰式炸春卷$78熱辣辣脆卜卜🤤食完一舊好想再食第二第三第四舊🤭泰式飛天通菜$88呢個不太特別,水準之作😄

青咖喱牛腩飯$65
青咖喱要黎送飯認真一流,牛腩好腍亦好入味,好好味😋

泰式豬手飯$65
豬手亦都係好腍好入味,二豬手肥瘦度適中,唔會話太多肥膏👍

泰式炸春卷$78
熱辣辣脆卜卜🤤食完一舊好想再食第二第三第四舊🤭

泰式飛天通菜$88
呢個不太特別,水準之作😄
2021-08-12 29 浏览
係Emax 睇戲前先去醫飽個肚,係OpenRice search 到呢間 泰傳奇 望落唔錯,價位又OK,就決定去試下。由於附近商廈林立,所以放工時間既人流唔多,並唔需要等位。而餐廳係晚飯時段有提供set dinner,價格同lunch差不多,都幾抵食。餐廳既氛圍有少少似西餐廳,天花以黃色的燈泡💡和綠色植物🌱作裝飾,牆身則掛有一排紅酒樽🍷,播住音樂,且空間感十足,唔會有種食完就趕住要走既感覺。我地點左2個晚餐,包一般飲品。🥢 海南雞飯 ( $65 )餐點一到就聞到油飯的香氣,油飯食落粒粒分明,食到雞湯的香味,而海南雞肉質飽滿滑潤,皮帶光澤,配上微辣的醬料幾好味。🥢 泰式豬手飯 ( $65 )豬手皮富有彈性,豬肉夠入味且唔會過咸,醬料帶酸辣。

我地點左2個晚餐,包一般飲品。

🥢 海南雞飯 ( $65 )

🥢 泰式豬手飯 ( $65 )
豬手皮富有彈性,豬肉夠入味且唔會過咸,醬料帶酸辣。
2021-08-11
  • 泰式豬手飯
  • 海南雞飯
2021-08-09 53 浏览
#wetdodo_九龍灣呢間泰傳奇真係太神奇了🤫真係令我想高歌一曲了🎤身處係九展Emax晚市有啲Dinner Special價錢相對親民唔啱既話都可以係main menu到揀下呢到冷氣開得幾足夏日熱辣辣都吹番涼晒🌬—————————————————————🫑青咖哩牛腩飯 $65😋:6.7/10其實味道都ok青咖哩既醬汁幾香濃牛腩都唔會話好韌但我覺得用個碗裝住啲咖哩會好啲賣相上會好啲🥴應該會開心啲配料仲有啲豆角咁 都算係均衡飲食呢?🐷干炒肉片河 $62😋:6/10呢個一上菜真係驚喜十足啵!因為menu明明寫係河粉上到黎變左米粉~雖然我都幾鐘意驚喜架🤗如果員工可以預早down聲就更好了老老豆豆干炒得真係幾乾身同埋係食得出有鑊氣既不過啲米炒都真係炒得好碎有種老少咸宜既感覺🥴But豬肉片味道較為健康如果重口味番啲同份量多啲就更開心了🥴🍋青檸梳打 +$8特飲加$8都合理~不過呢到青檸梳打都幾健康feel應該係無糖的~都唔會話太酸既 真係減肥人士之選!🥥椰汁冰 +$8呢個都針得好滿下椰汁味幾濃 甜度都可以接受👅:見到隔離枱既海南雞真係唔錯🧐睇落好多雞同個飯都幾黃~睇黎呢個會係更好既選擇😉同埋最神奇
#wetdodo_九龍灣

牛腩都唔會話好韌
但我覺得用個碗裝住啲咖哩會好啲
賣相上會好啲🥴應該會開心啲
配料仲有啲豆角咁
都算係均衡飲食呢?

🐷干炒肉片河 $62
😋:6/10
呢個一上菜真係驚喜十足啵!
因為menu明明寫係河粉
上到黎變左米粉~
雖然我都幾鐘意驚喜架🤗
有種老少咸宜既感覺🥴
But豬肉片味道較為健康
如果重口味番啲同份量多啲就更開心了🥴

🍋青檸梳打 +$8
特飲加$8都合理~
不過呢到青檸梳打都幾健康feel
應該係無糖的~
都唔會話太酸既 真係減肥人士之選!

🥥椰汁冰 +$8
呢個都針得好滿下
椰汁味幾濃 甜度都可以接受

👅:見到隔離枱既海南雞真係唔錯🧐睇落好多雞同個飯都幾黃~睇黎呢個會係更好既選擇😉同埋最神奇係明明我地叫果陣冇河粉但臨走見隔離枱有😗唔通係想特製呢個隱藏menu比我地?btw員工既服務質素真係不完美可改善呢~
—————————————————————
🍽🍽🍽🍽🍽
泰傳奇

💸:人均~$80

📍:九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓21-23號舖

👀收加一服務費
餐廳:泰傳奇 (九龍灣)地址:九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓21-23號舖去九龍灣E-Max Star Hall睇同心圓嘅敬拜音樂會前🎼,喺附近搵咗間泰國餐廳食個快飯🇹🇭,估唔到比我搵到間算喺晚市幾抵食嘅餐廳——泰傳奇一般嘅泰國餐廳晚餐都喺以散叫為主,幾個人可以點幾道小菜同埋主食一齊share,但泰傳奇除咗有散叫餐牌之外,仲有晚市精選套餐可以選擇,啱晒我呢啲又想快又想食平嘢嘅人😝✝️香葉肉碎蛋飯 $60喺店員介紹下試咗呢個平時都幾多人食嘅肉碎蛋飯,有隻全熟太陽蛋🍳,旁邊嘅肉碎炒得香辣惹味,豆角同辣椒增加咗色澤同口感,不過撈埋飯食仍然會覺得濃味咗少少🤏,或者喺泰國廚師嘅原因👨🏻‍🍳,令香港人可以食到比較正宗嘅口味✝️海南雞飯 $65我覺得食泰式海南雞飯重點唔喺隻雞,而喺蘸雞嘅果碟泰式辣椒醬🌶,食落辣中帶酸,有陣陣青檸清新香,真喺就咁撈飯都得😂,油雞飯同白切雞正常發揮,雞肉都算多🐓,不過不失👍加$8可以換特飲,分別叫咗杯菠蘿冰同龍眼冰。菠蘿冰底用咗梳打水,飲落唔會太甜,以菠蘿香為主🍍,仲有唔少菠蘿肉;龍眼冰有接近十粒去核龍眼肉😂,飲落鮮甜,唔會落咗太多糖漿,可以一試👍
餐廳:泰傳奇 (九龍灣)

仲有晚市精選套餐可以選擇,啱晒我呢啲又想快又想食平嘢嘅人😝

✝️香葉肉碎蛋飯 $60
喺店員介紹下試咗呢個平時都幾多人食嘅肉碎蛋飯,

✝️海南雞飯 $65
我覺得食泰式海南雞飯重點唔喺隻雞,
雞肉都算多🐓,不過不失👍

加$8可以換特飲,分別叫咗杯菠蘿冰同龍眼冰。
2021-08-07
2021-08-07 42 浏览
我其中一個鍾意既香港籃球員劉子禮係E-max開左一間泰國餐廳,名字叫泰傳奇,可謂非常霸氣。難得餐廳距離我公司只係十分鐘路程,我當然要試一試。- 青咖喱牛腩飯牛腩軟稔不失肉香,青咖喱整體偏甜,帶有微微既辛辣,白飯煮得粒粒分明又鬆軟,每一啖飯都有足夠既青咖喱汁,令人非常滿足。- 巴東牛肉飯牛肉用左牛腩,辣度十足,非常惹味。飯粒同樣煮得好好,唔會糊掉。- 菠蘿冰由公司行去泰傳奇要15分鐘,加上天氣酷熱,坐低時已經滿頭大汗,所以叫左菠蘿冰!味道唔算太甜,菠蘿份量去到杯身既一半,非常足料!- 青檸梳打朋友都出曬汗,所以叫左青檸梳打,消暑一流。晚餐既價錢唔貴,$70有找,特飲只係加$8。相信午餐都係咁抵食,以後午飯又多一個選擇!

- 青咖喱牛腩飯
青咖喱牛腩飯

- 巴東牛肉飯

- 菠蘿冰

- 青檸梳打
朋友都出曬汗,所以叫左青檸梳打,消暑一流。

2021-08-05
青咖喱牛腩飯
2021-08-06 41 浏览
#泰式eatcovery #九龍灣eatcovery💡Emax覓食之旅小編平時去emax都係睇展覽或者演唱會多,今次咁啱去到emax做野,發現原來入面多左好多唔同種類嘅餐廳,今次就揀左間試開放式嘅泰式餐廳黎試🍽 海南雞飯海南雞份量多,雞肉亦算滑。雞皮同雞肉之間有層透明啫喱,食落一啲都唔油膩,仲有清爽嘅口感。但係雞味比較淡。醬汁亦只有一種,如果有多幾種選擇就更好。而雞油飯粒粒分明,食落有咬口!🍽 招牌海鮮喇沙米線係重量級嘅米線,份量好多😂 配料豐富,包括有魚片、青口、芽菜、豆卜、鮮蝦、魷魚、肉碎等。喇沙湯底偏濃稠,加入椰汁煮,非常香濃,而且微辣,味道同平時食開嘅有啲唔同,湯底都夠惹味。米線煮得偏腍,表現唔錯!🍽 泰式奶茶有陣淡淡嘅泰茶香味,奶同茶嘅比例令茶入口幼滑,表現正常!🍽 珍多冰有淡淡嘅椰香味,如果珍多可以多啲斑蘭香同彈珍多啲就更好啦!#九龍灣美食 #泰式 #泰式飲品 #hkfoodie #food #好西 #九龍灣 #泰茶 #九龍灣食咩好 #九龍灣飲咩好 #海車雞飯 #泰式奶茶 #夏天飲咩好 #igable #hkinstagram #泰傳奇 #珍多冰 #EMAX食咩好
#泰式eatcovery #九龍灣eatcovery

💡Emax覓食之旅

🍽 海南雞飯

🍽 招牌海鮮喇沙米線

🍽 泰式奶茶
有陣淡淡嘅泰茶香味,奶同茶嘅比例令茶入口幼滑,表現正常!

🍽 珍多冰

有淡淡嘅椰香味,如果珍多可以多啲斑蘭香同彈珍多啲就更好啦!

有冇人會專登去E-Max睇戲😗小編成日覺得個度啲餐廳好求其,唔太乾淨而且好多都係快餐店咁嘅形式😂不過今次睇完戲試咗間新餐廳又覺得唔錯,同埋算係嗰度比較受歡迎嘅食物類型🤩大家睇完戲都不妨試下🥳.🍛巴東牛肉飯 $68初初以為係滑牛,原來係咖喱牛腩飯,呢個比想像中好食好多事關小編真係超鍾意食咖喱牛腩飯😂牛腩炆得好淋好入味,個咖喱汁送飯好開胃,淨係汁撈飯都可以食兩碗飯😋.🍛海南雞飯 $65海南雞個油飯都幾香口,雞嘅份量多之餘仲要有齊雞髀同雞翼😳整體黎講,雖然食物嘅包裝比較普通,但味道都唔錯🥰.💰人均消費: ~$80.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5

🍛巴東牛肉飯 $68
🍛海南雞飯 $65