2025-04-24
幾十年來由細到大,坐親101經過都會望多兩眼,終於早幾日幫襯咗佢一次,亦係呢半世人見過最癲嘅一碟楊州炒飯!嗰日差唔多兩點入到去,嗌咗一個楊州炒飯一個豬扒腸仔煎蛋飯,同兩杯嘢飲,其他嘢唔使講,成碟炒飯充滿鑊屎(請自行放大附圖查看)一陣𤓓味,我拎返去counter同個阿姐講嘅時候個阿姐話係咁個喎,我話燶個喎聞都聞到喎,跟住廚房入邊個師傅聽到行出嚟望一望碟飯,佢話冇嘢啊唔係燶啊,你食兩啖試吓先啦,我話我唔會食呢碟飯㗎你食啦,佢話咁你想點啊,我話我唔要喇,問佢有冇燴餸即有嗰啲,佢話冇喇,都係即整㗎,咁我話轉個叉燒煎蛋飯啦,唔該。其實自問真係真心支持啲小店老店,你碟楊州炒飯蝦都無粒真係唔係問題,明白有成本考慮,但係燶到𤓓喎!你自己炒嘅都聞到啦,仲要自己攞埋出嚟落埋枱俾個客,你真係冇資格做廚囉!希望你唔好諗住淨係做附近街坊或者返工人士就變咗焗人哋食咁啦。