來到Sky Boss 101飲茶🎖#米芝蓮一星 的點心果然不同 真的別緻好吃💖🥟想重點推介👇🏻👇🏻👇🏻🌟極品魚翅灌湯餃$128/每位是有始以來吃過最好味,足料的灌湯餃!裡面有魚翅,鮮蝦,竹笙等。皮薄餡靚,豬肉球十分鮮味多汁,湯頭鮮甜好喝🤤出色👏🏻👏🏻👏🏻。🌟原隻鮑魚雞粒酥$108/一份這個應該是必叫的吧🤤🤤🤤鮑魚極入味彈牙!撻皮重牛油香而且十分鬆脆,雞粒是混合了一點白汁的!一口咬下就是層次感豐富💓💓超滿足!。🌟螞蟻上樹餃$80/三件這個是麻辣鮮蝦餃,餃皮厚薄適中,微煙韌有黏度😸大大隻十分飽滿,鮮蝦爽口彈牙,入面還有西芹紅蘿蔔絲,麻辣程度正常人也能接受,更提升了蝦餃的鮮味!整體味道口感也很好👍🏻👍🏻👍🏻。🌟黑松露野菌上素餃$80/三件黑松露味十分突出!餃皮晶瑩剔透亦造得薄身,內餡放滿了野菌粒~這個不算是十分特別,但挺好吃!。🌟XO醬煎腸粉$92這個是吃過煎得最脆身的煎腸粉!!腸粉極入味,XO醬不會太鹹剛剛好,不用點甜醬也足夠濃味了,不過這個煎腸粉真的太油。。。是十分好吃但也較油膩🤔🤭。🌟香芒天鵝酥$98/兩件甜品方面,最特別的是這個外型可愛有心思,黑色的酥皮十分鬆化,裡面是熱辣辣的流沙奶

想重點推介👇🏻👇🏻👇🏻

🌟極品魚翅灌湯餃$128/每位

🌟原隻鮑魚雞粒酥$108/一份

🌟螞蟻上樹餃$80/三件

🌟黑松露野菌上素餃$80/三件

🌟XO醬煎腸粉$92

🌟香芒天鵝酥$98/兩件

甜品方面,最特別的是這個
外型可愛有心思,黑色的酥皮十分鬆化,裡面是熱辣辣的流沙奶黃加芒果!味道很配😳沒有不好吃的可能吧🤤🤪💘

其餘黑豚肉叉燒包也不錯,包軟熟黑豚肉鮮味,魚子醬燒賣不過不失,紫薯流沙煎堆球也合乎水準內~~

有興趣知道更多美食推薦:請follow我的Instagram: @nomnomfoodbaby 🖤🖤🖤
2018-09-26 3082 浏览
今晚起波士廳食飯 我叫左肥仔經理幫我寫餸 問佢有咩特色菜好介紹 咩都吾識 點做又吾識 都吾知介紹D咩菜比我食 廣東話又差 我叫左條魚沙煱做法 敢死同我講話條魚吾新鮮先會煲仔上 見到侍應都在忙 我叫D餸放起度 佢見到都吾上就走左去同好似佢D朋友傾計 佢的下屬做到死死下 佢竟然站在吧枱果度玩電話 仲有D音樂又一直卡住卡住甘又嘈好似有人打碟甘 都吾知開甘大聲做咩 我叫佢幫我倒紅酒 佢竟然叫好入面D同事過來幫我倒 自己又去返吧台义住條腰站起度 個經理甘既服務都可以攞米芝連 個老細請佢返來倒米 永不光顧��
2018-09-22 2844 浏览
今日打算帶個外籍朋友去午餐!諗左好耐有邊度可以有景睇又好味!諗諗吓不如去the sky boss!之前去過一次食4人午餐!好好味😋又夠飽!有靚view🏙食物質素很好!點解今次想寫過食評,因為真係好有意外,服務質素太好啦!要讚一下!我哋大約下午2:45去到,沒有窗邊枱本來有點失望,但是隔了10分鐘左右,我們還沒有點食物,在角落頭的人客走了,餐廳經理竟然主動走過來問我們想不想轉去窗口位,我當然想啦!之後我們落單,點了五款點心!蝦餃一客4件,螞蟻上樹餃一客3件,松露脆皮豬🐷一客3件,XO醬煎蘿蔔糕,蜜餞風鱔球其實食點心最怕就係份量太大,有時候真的只想每款食一件!今日令我最開心嘅事,係經理又走埋黎問可能見我地得兩個人,不如幫你們改為👇🏾蝦餃一客2件,螞蟻上樹餃一客2件,松露脆皮豬🐷一客2件,XO醬煎蘿蔔糕,蜜餞風鱔球能夠改到嘅,便幫我們改!其實我們食點心價錢一啲都唔貴,但有咁高嘅服務水準,我真的很意外!很開心!真心多謝他們!現在有心的人不多!

!好好味😋又夠飽!有靚view🏙食物質素很好!

之後我們落單,點了五款點心!

其實食點心最怕就係份量太大,有時候真的只想每款食一件!
今日令我最開心嘅事,係經理又走埋黎問
可能見我地得兩個人,不如幫你們改為
👇🏾

能夠改到嘅,便幫我們改!

真心多謝他們!

現在有心的人不多!
蜜餞風鱔球
螞蟻上樹餃
蝦餃
XO醬煎蘿蔔糕
2018-08-30 2528 浏览
環境優美,能夠看到整個維多利亞港,令人在舒適的情況下享受美食。今天點了套餐和貼心,套餐的杏汁豬肺湯非常好飲,蝦春卷鬆脆可口,鮑魚豆腐菜苗、炒飯也很不錯,整體上是非常有水準的食物,令人有一個愉快的午餐!
2018-08-30
  • 蝦春卷、杏汁豬肺湯
2018-08-20 1925 浏览
是日星期五,海港城那邊有景睇的都 full 了,唯有,搵食揾到去 ICC,一樣有景睇,吹咩~(訂枱時已說窗邊位已 full,但去到又按排到,勁開心~)二人,本來想點幾個小炒、兩位湯品,但揀來揀去都揀唔啱,侍應推介套餐,起初,我考慮分量少冇揀,最後,我哋也是屈服、點了 $688 套餐(餐廳定期轉菜式)生磨杏汁花膠豬肺湯:杏汁飲到堅係生磨、花膠勁厚,好飲~ 有單點,必選~三杯焗大虎蝦:味道 Ok,最梗要係堅新鮮、彈牙~生拆蟹肉小籠包:味道 good,但沒什特別~話梅肉排:這個比較差,肉有少許咬不開、味道也不是人人喜歡吉品釀豆腐:這個菜色,無論鮑魚、鮑汁、豆腐、蔬菜,都相當新鮮、好味~ 鮑魚,雖只有四十個頭,但勁有鮑魚味~ 有單點,必選~波士炒飯:也是挺不錯是日糖水(冰糖雪梨雪耳):清甜潤喉、非常滋潤,甜度啱啱好,好嘢~美點三輝:本來,以為甜點會比較普通,點知一啲都唔馬虎,芒果糯米卷,芒果鮮甜、黑芝麻卷,香濃芝麻味、紫薯奶皇煎堆,外脆內軟味道有層次,好耐無食過,那麼高素質甜點,一流~這個價錢的套餐,有花膠、鮑魚,其實,算係挺實惠,本以為唔夠飽,食完之後、係夠飽有餘,而且,可以試多幾款菜式、挺

三杯焗大虎蝦:味道 Ok,最梗要係堅新鮮、彈牙~

生拆蟹肉小籠包:味道 good,但沒什特別~

話梅肉排:這個比較差,肉有少許咬不開、味道也不是人人喜歡

波士炒飯:也是挺不錯

這個價錢的套餐,有花膠、鮑魚,其實,算係挺實惠,本以為唔夠飽,食完之後、係夠飽有餘,而且,可以試多幾款菜式、挺滿足~

這間高級中菜食府,要一讚其服務,無論打電話訂枱時、到服務餐飲的侍應及經理也是親切有禮、唔似某啲同級食府態度傲慢,服務員態度和善、令客人稱心、使本身美味的佳餚更可口~
2018-08-17
  • 生磨杏汁花膠豬肺湯
2018-07-15 1708 浏览
not very good dim sum. should avoid to come. ambience is a dark tone, not to everyone's liking. most positive is the view.
2018-07-10 1712 浏览
很久沒寫食評,也是為了它而再寫。訂座時安排了前排的窗口位,是早一星期訂才安排到,很開心。今次點了一些家常菜,蝦多士、杏汁白肺湯、蝦醬炸雞、東星、黑松露炒飯等等。蝦多士炸了都不油利又香口白肺湯是一位位上的,好入味香濃蝦醬炸雞是名菜一定要食,香口,咸昧岩岩好,每次梨都要食,係出面食唔到的。食完香口菜都要食返清蒸東星,平衡一下口味,好清甜的魚肉,爽口好鮮味。松露炒飯香氣撲鼻,每粒飯都🈶️松露包住,旦白又多,夠曬料。今次好飽好🈵️足。
很久沒寫食評,也是為了它而再寫。
蝦多士炸了都不油利又香口
白肺湯是一位位上的,好入味香濃
松露炒飯香氣撲鼻,每粒飯都🈶️松露包住,旦白又多,夠曬料。
今次好飽好🈵️足。
  • 拍薑蒸東星
2018-06-18 1827 浏览
環境很優美👍食品品也不錯🥂🍻🍹渡過美好的父親節早上😘👯‍♀️🎉🍻☕️🥂最正係個牛油蛋撻😋😋😋😋個🐷咸水角也特別🤗單是環境。已經值回票價🤗好多謝個女預早2個🈷️已畄窗口位👍👍👍👍呀爸食🉐️好開❤️💕
環境很優美👍食品品也不錯🥂🍻🍹
渡過美好的父親節早上😘👯‍♀️🎉🍻☕️🥂
最正係個牛油蛋撻😋😋😋😋
個🐷咸水角也特別🤗
單是環境。已經值回票價🤗
好多謝個女預早2個🈷️已畄窗口位👍👍👍👍
呀爸食🉐️好開❤️💕
2018-02-24 3428 浏览
大年初三同朋友來飲茶,貪個景靚,雖然陰天大霧都見到海景,幾正。食物質素 ok ,點咗腸粉包春卷(呢個最好味)、黑金流沙包、紫薯煎堆、黑松露餃(好味)、炸豆腐... 等等。全部食物都不過不失。埋單一人要 $250,新年聚下 ok 啦,但係呢個價錢就唔會成日來喇,如果有朋友係外國返來都值得來呢度,個景係唔錯的。眼見當日大廳只得我哋一枱講廣東話,就知道係遊客地方啦。服務質素都 ok,不過一坐低就俾一碟XO 醬同一碟花生,又收 $40。

2018-01-21 3677 浏览
去完圓方逛街,登上 ICC 101 樓的波士廳 101 嘆杯茶,看著無際的天空,天朗氣清,令人心曠神怡。 下午茶時段比較寧靜,餐廳裝潢很高雅,地方空間寬濶坐得好舒服. 前菜有機果醋雲耳 $ 68, 果醋味道酸酸味味好開胃,雲耳好爽口。 上湯鮮竹卷 $70, 上湯好鮮甜,鮮竹卷微微炸過裡面的蝦鮮味。 XO醬煎腸粉 $92, 炸到黃金色的腸粉脆卜卜好有脆口,好滋味。 雪山叉燒包 $70, 雪山焗叉燒包,皮面焗得好鬆脆好像白色的雪山,叉燒包餡料比例適中。 原隻鮑魚雞粒酥 $108, 熱辣辣鮑魚雞粒酥,碟上還寫些上 BOSS 字伴有一些新鮮菜,鮑魚好鮮甜配埋雞粒同酥皮底好脆口,真的一流。

前菜

XO醬煎腸粉

原隻鮑魚雞粒酥
XO醬煎腸粉
原隻鮑魚雞粒酥
2018-01-05 9332 浏览
人家的波士上司,我們的親人,林太生日,林總要請客,除夕日中午我們一伙人有老有嫩來到 ICC 的波士廳飲茶。 食肆位於101樓層,居高林下的氣勢,由地下走廊至乘搭電梯已經可以感受到,有星空之旅之感。 波士廳的裝潢同樣配合,別樹一格。 原來飯店沒有巨桌,我們分享兩張倚窗的八人桌,飽覽開陽景觀,似乎一切在我們腳下,高人一等的感覺湧現,12月31號正是準備去舊迎新的好日子,期望2018年是開心豐足的一年! 點心分類花上了心思,皆是好意頭的祝福語,蒸蒸日上、腸腸久久、包你滿意、獨領風騷,最後是特色小食。 平均價錢八九十元一份,是波士才花得起的消費,列明不使用味精及人造色素,大家能夠吃得健康,看來又是物有所值! 全部點心都做得非常精緻味道好,基本的蝦餃燒賣腸粉等無需逐一評,只談以下的精緻幾款。 石榴陳皮牛肉球  我向來喜歡特色,石榴陳皮牛肉球的出場別出心裁,每棵牛肉球頂端上,放上一串類似葡萄的點綴,實在令賣相添身價。 奇妙的少許果甜,似乎激活了牛肉球的滋味,甜鹹衝擊,刺激食慾,腐皮包薄而紮實,牛肉球軟棉汁豐,口感開心滿足。 松露脆皮豬  可愛的小豬形態,鼻大眼小真趣緻,相機自然先食。

波士廳的裝潢同樣配合,別樹一格。

松露脆皮豬

可愛的小豬形態,鼻大眼小真趣緻,相機自然先食。

松露脆皮豬

炸至酥脆不膩,口感軟軟,料足味濃郁,有水準。

雪山叉燒包

包身薄,空氣足,雪山香脆甜美,叉燒餡料味濃郁,強烈的鹹甜對比,越食越滋味。

生煎菜肉包
生煎菜肉包

黑白芝麻蓋面增口感,煎至略為金黃焦香,菜肉餡料比例恰當,調味豐富,不俗。

黑金流沙包

瑰麗的外表,全黑泛金。包身非常軟熟,裏面的蛋黃極之流心。

黑金流沙包

撕開隨即霧煙,蛋黃汁流出,大啖吃之,在嘴內迅速溶化,口感香郁棉滑,甜美好吃。

蝦醬雞球

這一道確有廚藝,造型亦漂亮。

蝦醬份量恰到好處,適當鹹香為雞肉添味而又不會令人吃至口乾,炸至非常金黃酥脆,但成功令雞件及碟子不沾一沾油光。

蝦醬雞球

雞件連骨連皮,皮脆肉滑骨酥香,惹味好吃。

涼瓜排骨炒麵

為了好意頭,生日怎樣也要吃些壽麵,配合壽星女的口味,我們的現代版本是涼瓜排骨炒麵。

涼瓜排骨炒麵

幼麵焗字非常香脆,口感如小吃,涼瓜並不太甘苦,新鮮有汁,連骨肉排細細件,醃得入味,鹹甜適中,芡汁不多不少,剛剛足夠調味,不會浸腍脆麵,夠鑊氣。

牛油蛋撻仔

牛油蛋撻仔

最後的蛋撻仔比較平常,對板但沒有驚喜。

一家人開開心心的渡過除夕中午,然後各自返家梳妝扮靚,今晚自有除夕晚會要參加,Happy New Year to all!
2017-12-31
午餐
涼瓜排骨炒麵
有朋自遠方來,想relax地enjoy一個下午,波士廳可以是一個選擇點心不過不失,蝦餃做得幾好,中間的一隻蝦餃仔好得意! 另黑金流沙包熱辣辣好新鮮,黑金賣相也十分型格
點心不過不失,蝦餃做得幾好,中間的一隻蝦餃仔好得意!
另黑金流沙包熱辣辣好新鮮,黑金賣相也十分型格
蝦餃,黑金流沙包
蝦餃,黑金流沙包
2017-07-24 5309 浏览
客人即將離港, 臨別前也要跟他吃頓好的, 上次到過SKY 101 客人極愛那個景致, 那麼跟他最後的晚餐 (笑) 也選擇在此吧! 上次吃了西餐, 今次就來一次中菜吧!選擇了另一間米星星波士廳101, 點了兩個前菜 : 日本麻醬茄子, 豆豉爆青尖椒, 湯品有杏汁白肺湯及松茸燉花膠湯, 主菜是要預訂的八寶鴨, 白菇竹笙豆腐煲, 再加荷葉飯八寶鴨需兩日前預訂, 不過原來份量很多, 兩個人除非不點其他菜, 否則完全吃不完, 餘下的只好打包取走; 八寶鴨味很濃, 醬料很豐富, 一定要添飯來吃, 而荷葉飯的味道不太足, 配八寶鴨的醬料就剛好; 兩款湯水火喉足,是為這晚自己最喜歡的少不了的甜品有椰皇燉蛋白

少不了的甜品有椰皇燉蛋白
  • 波士八寶鴨
2017-05-03 4510 浏览
30分鐘製成的海皇脆煎生麵、特別手撕雞、松露炒野生箘(2碟)、金沙粟米粒、魚籽醬燒賣皇、鮮萵筍蝦餃皇、黑豚生煎包、生煎菜肉包、牛油蛋撻仔、上素珍箘腐皮卷、XO醬煎蘿蔔糕、香䓤瑶柱帶子粒炒飯、如意素粉果、日本麻醬茄子、海皇芝心角、椒鹽魷魚鬚、糖水楊枝甘露、..... 非常好味 但價錢都不便宜
海皇脆煎生麵
  • 松露炒野生箘
  • 百花蝦多士
  • 黑金流沙包
  • 黑松露野箘上素餃
  • 金沙粟米粒
2017-04-30 3080 浏览
又發顛!!!去尖沙咀skyboss #波士廳 飲茶 11人居然點了三十樣點心及餸菜 望住超級靚景 嘆招牌的雪山义燒飽(3籠)、黑金流沙包(2籠)、黑松露野箘上素餃(2)百花蝦多士(2碟)、30分鐘製成的海皇脆煎生麵、特別手撕雞、松露炒野生箘(2碟)、金沙粟米粒、魚籽醬燒賣皇、鮮萵筍蝦餃皇、黑豚生煎包、生煎菜肉包、牛油蛋撻仔、上素珍箘腐皮卷、XO醬煎蘿蔔糕、香䓤瑶柱帶子粒炒飯、如意素粉果、日本麻醬茄子、海皇芝心角、椒鹽魷魚鬚糖水楊枝甘露、..... 非常好味 張單長到像🐍🐍 幸福滿瀉
  • 雪山叉燒包