2021-01-03 249 浏览
因疫情關係冇得在外面食晚餐,唯有買外賣返屋企慢慢食,系屋企附近買波仔有好多種類選擇,我地買了麻辣雞煲,清湯牛腩,紅米飯和咋喳。清湯牛腩湯底好清甜又唔會咸,牛腩又夠淋牛味又香濃又唔肥膩好入味,湯又好好飲。麻辣雞煲是雞中翼和雞腿🍗,雞翼又大大隻又好入味又香濃少少辣又有一點麻幾正,雞翼和雞腿又啖啖肉👍白飯食得多見有紅米飯就買一碗來配餸一起食。食完飯當然要食埋糖水,呢碗咋喳好足料又夠大碗又有芋頭粒,又夠淋又唔會太甜超低買。
麻辣雞煲
紅米飯
白飯食得多見有紅米飯就買一碗來配餸一起食。
咋喳

2020-12-19
用餐时段
麻辣雞煲
紅米飯
咋喳
2020-12-22 144 浏览
唔知大家讀書時期有冇賣襯波仔?我有時都會買,貪佢快靚正,快啲食完快啲繼續溫書。最近行過,見到價錢依然親民,又有款揀,就買左墨西哥長通粉 同冬菇馬蹄肉餅。今晚有啲隔夜飯餸,我就先食肉餅,味道正常,唔會太咸,肉質幾實,唔會鬆散。冬菇馬蹄可以再多dd 份量,感覺肉比例多啲。墨西哥長通粉味道正常,幾juicy,少少辣,仲有腸仔同火腿作配菜。份量岩岩好,幾開胃。我仲見到有甜水揀,下次試下芝麻糊同紅豆沙先🥰 好似份量都幾多

2020-05-07 94 浏览
最近疫情嚴重,費事出街食飯,所以買咗好多即食嘅嘢微波爐食品返嚟,不過食咗咁多種,始終都係波仔最方便👍🏻最近有啲掛住譚仔嘅米線,所以就叮一盒麻辣牛腩米粉嚟食,咁佢嘅煮法非常簡單,首先除去外殼叮5分鐘,再拎出嚟撈勻叮多2分鐘,就可以食啦。個湯底都算幾香濃,辣味都好夠,大約係譚仔五少辣咁嘅水平,入邊啲肉都唔算少,大約有三四塊,以微波爐食物來講都算唔錯,另外仲有幾粒花生做配料,感覺上都比得上出面某啲茶餐廳嘅水準👍🏻另外仲食左啲咖喱飯咁,咖喱幾香濃,一如以前咁水準ok,20幾30蚊盒,算幾抵食,work from home 岩晒🤣🤣

2020-02-21 65 浏览
呢排肺炎流行,所以我都減少咗外出用餐,晚晚留喺屋企自己煮飯食,🤭 但放工返到屋企有時真係都攰到唔想郁😂😂😂,波仔就幫到我😍😍 返到去洗埋手,將盒飯放入微波爐,簡單叮一叮, 成個過程10分鐘都唔使就食得,超方便,簡直係懶人恩物🤣🤣我呢餐就食咗和風牛肉飯,入面有好多牛肉,配料係洋蔥🧅😋😋😋超腍!仲入曬味配埋肥牛真係夾,配埋個甜品,綠豆沙,綠豆份量好多,又大碗,食完滿足曬🤰🏼😋😋

2019-11-05 96 浏览
屋企人又去旅行,自己一個又唔想煮飯,點先可以維持三餐穩定呢?好耐冇食過波仔叮飯,靈機一觸,三餐有着落!好,入去睇吓有咩好食先。再懶一D,有預熱左嘅飯,即買即食。星洲炒米粉,都好多舊叉燒,炒米粉裏面仲有炒蛋、洋蔥,味道微辣,唔會太咸我見過百佳有得買添架!麻辣牛腩湯米粉,係今年新產品,好夠香好麻辣,仲有一粒粒嘅牛腩,米粉好爽,好食!燒雞脾原汁煲飯,隻雞髀同個圖一樣大大隻,唔覺有雪藏味,飯粒好煙韌,粉量足夠,比起新鮮煮嘅飯一啲都唔輸蝕,唔錯!
好耐冇食過波仔叮飯,靈機一觸,三餐有着落!
好,入去睇吓有咩好食先。

再懶一D,有預熱左嘅飯,即買即食。

2019-08-25 176 浏览
係寶田同朋友綵排完話劇,家人來接我,買咗糖水做驚喜。平時食波仔叮叮飯就食得多,糖水真係第一次。嗌咗紅豆沙,綠豆沙,同咋喳。天氣熱嘅關係,我地無加熱,直接凍食。紅綠豆沙,好多豆,竟然煲到起沙。有驚喜!甜度比較低,望一望營養標籤糖係4.x%。健康之選。平時唔會食咋喳嘅我,竟然會鍾意食波仔嘅咋喳。質地好杰,超級足料。好香紫米味,加埋粒粒芋頭好有口感。呢碗嘅甜味多返少少,放返營養標籤糖有9.x。性價比高,十幾蚊有大大碗(700ml),質素都唔錯,平價之選。
係寶田同朋友綵排完話劇,家人來接我,買咗糖水做驚喜。
平時食波仔叮叮飯就食得多,糖水真係第一次。

紅綠豆沙,好多豆,竟然煲到起沙。有驚喜!
甜度比較低,望一望營養標籤糖係4.x%。
健康之選。

2019-02-04 92 浏览
以前讀書,經濟能力遜色,要慳錢買學費上既野,無得開源就只有節流,多數兩星期總有一日食波仔當慳飯錢。波仔飯重新定義加熱食物,至少我覺得擺得入口之餘,甚至比起某些連鎖快餐店好味。(聽聞波仔老闆都不斷試食,以了解顧客是否接受)我不時光顧瑤柱雞粒荷葉飯,我覺得只有呢個飯係維持原味不變,算是懷念過去吧?個飯底有時太過乾,有幾粒飯會特別硬,應該係急凍食物都會遇到既問題,加上荷葉香味(好似茶樓既珍珠雞咁)。雞粒名副其實係雞粒,比較細粒,有時會以為係蝦米,有咬口,但唔太覺有味。考慮到有姐姐代勞幫手叮飯,又考慮埋價錢,我覺得廿零蚊黎講可以接受。
(聽聞波仔老闆都不斷試食,以了解顧客是否接受)