2019-03-19 1360 浏览
有時會揸車去食早餐,大家可以泊黃金泳灘個停車場,早餐時間多數有位。入正題,嚟呢間食早餐,味道不過不失, 雖然價錢要70-90蚊,仲要先收錢,驚你走數但仍然覺得值,因為你坐室外感覺好舒服,望住遊艇,吹住海風,好hea, 啱晒鍾意hea嘅你
2019-03-13 942 浏览
很多時候,只要有空都會睡到自然醒,然後在商場的法國飯店享受個美味的法國早餐,這裡逢周六日才有,這裡環境一流,面相遊艇會,心曠神怡,喜歡他們家的沙律,菜新鮮爽口,三文魚也不錯,還有好吃的番薯條,是我喜歡的,咖啡也能讓我消磨一兩個小時,慢生活!
2019-03-05 1063 浏览
Weekend 到黃金海岸走走,見到有dinner set 的法國餐廳,就進去試試!$668 dinner set for two people, 包海鮮拼盤,頭盤,湯,主菜及咖啡或茶我地一行四人,order 了兩個dinner set! 首先係海鮮拼盤,普通海鮮,沒有海鮮味,只能靠茄汁。蜆肉周打湯及野菌茸忌廉湯,餐湯很香及奶油味重,但喝下去沒有膩口的感覺。主菜炭燒美國黑牛肉眼扒,肉眼扒五成熟,炭燒味重,加上十分香口,肉汁鎖死在牛扒內。 另外也點了一個黑松露野菌鮮蝦繪意大利飯及帶子藍青口蛋黃忌廉汁繪扁麵,不過不失。
我地一行四人,order 了兩個dinner set!

首先係海鮮拼盤,普通海鮮,沒有海鮮味,只能靠茄汁。

庆祝纪念
纪念日
2019-01-16 1448 浏览
突然想同老婆食餐高級DD既餐廳,係 openrice 搵,見法國飯店comments 吾錯,價錢都吾貴,黃金海岸又免費泊車,就去試下。室內既裝修幾古典優雅,室外呢有放 candle都幾好,不過怕吹親老婆,都係坐室內。有單人晚餐及二人餐,二人餐有海鮮冷盤幾吸引,就揀左二人餐。星期六晚上都有吉枱,不過冬天都吾多人黎黃金海岸。上菜啦,先黎法包,真係外脆內軟,暖暖地,加埋牛油,正。主角海鮮冷盤,生蠔都幾鮮味,蟹腳細D,不過都好新鮮,螺都 okay ,蝦就吾係好得。煎鵝肝,咁細塊兩個人分,吾夠喉。三款 ham 都好味,吾算太咸。黑松露磨菇湯白汁磨菇意粉肉眼扒好霖,好好味,上上下下都有好多配菜,不過附上既黑椒汁好敗筆,好彩係另上而吾係淋上去。點左好似茶餐廳既黑椒扒。加上餐飲,為今日晚餐寫上句號。餐廳服務好好,會不時望下,食完幫你換碟,然後再安排下一味。有需要就幫你加水,好細心。

有單人晚餐及二人餐,二人餐有海鮮冷盤幾吸引,就揀左二人餐。

星期六晚上都有吉枱,不過冬天都吾多人黎黃金海岸。

上菜啦,先黎法包,真係外脆內軟,暖暖地,加埋牛油,正。

煎鵝肝,咁細塊兩個人分,吾夠喉。

三款 ham 都好味,吾算太咸。

黑松露磨菇湯

白汁磨菇意粉

加上餐飲,為今日晚餐寫上句號。

2018-09-05 2426 浏览
星期日下午想舒服一下,又想食好嘢。之前係度晚餐食過,好好食。今次再 encore 不過食 lunch + tea 。先講頭盤,個雞絲雜果合桃沙津好好味,合桃比較甜,夾埋好新鮮嘅生果,好好味,落咗少少醋,好開胃,個味道好豐富。到主菜,先講意大利雲吞配蘑菇汁,個蘑菇汁好濃,個忌廉汁好 creamy,記憶中第一次食意大利雲吞,個雲吞好軟熟。overall 好好食,只係有少少甜,應該落多咗 salt butter。到另外一個主菜牛扒,冇夜晚咁好味,但係價錢平一半,比較其他地方,牛味仍然優勝,只係太多根,配菜各樣嘢亦很好。個咖啡亦好好。坐多一陣,點埋兩個甜品,買相好吸引,亦好好味,只係有少少甜。價錢中上($450),地點很舒服,服務好好,大滿足。

價錢中上($450),地點很舒服,服務好好,大滿足。
2018-09-02
2018-05-13 2527 浏览
小情侶為左慶祝週年紀念日😘先生一早訂位食🍽「法國飯店」順道趁週末 去黃金海岸行吓本來訂左坐室內...但見 天公造美無落雨 就簡返坐户外(室內感覺Formal一點,户外就Casual一點,靠遊艇停泊處,又有涼風幾寫意)-叫左「二人套餐」$668 (加一)(# 每項揀一樣,每樣只得一份)1️⃣二人海鮮拼盤2️⃣香煎法國鵝肝/香草牛油配法國田螺3️⃣凱撒沙律伴蟹籽燴鴨肉/黑毛豬火腿沙律伴法國鰻魚仔4️⃣鮮野菌茸忌廉湯/蜆肉周打湯5️⃣炭燒美國自然黑牛肉眼扒配黑椒汁/香煎野生三文魚柳配香草白酒忌廉汁6️⃣法國黑松露野菌燴鮮蝦意大利飯/鮮露筍帶子藍青口蛋黃忌廉汁燴扁麵7️⃣咖啡或茶-「海鮮拼盤」- 新鮮蠔 唔重海水 清新 無沙💦(唔夠喉 可以額外俾錢再叫)- 但蝦就真係有點”梅” 唔夠新鮮、「香草牛油配法國田螺」- 田螺熱辣辣上碟- 最底配有薯蓉 亦有薯蓉粒 口感不錯🤤- 平日唔太好青椒同黃椒既先生 都忍唔住食返幾舊、「凱撒沙律伴蟹籽燴鴨肉」🥗- 唔係人人都喜歡嘅草青味- 鴨肉肥瘦適中- 唔喜歡食車厘茄嘅先生 依舊都係唔食😂、「蜆肉周打湯」- 不算太creamy個類- 無太大驚喜🤔、🐮「炭燒美國自然黑牛肉眼扒配黑椒汁」-
小情侶為左慶祝週年紀念日😘
先生一早訂位食🍽「法國飯店」
順道趁週末 去黃金海岸行吓
本來訂左坐室內...
但見 天公造美無落雨 就簡返坐户外
叫左「二人套餐」$668 (加一)
(# 每項揀一樣,每樣只得一份)
1️⃣二人海鮮拼盤
2️⃣香煎法國鵝肝/香草牛油配法國田螺
3️⃣凱撒沙律伴蟹籽燴鴨肉/黑毛豬火腿沙律伴法國鰻魚仔
4️⃣鮮野菌茸忌廉湯/蜆肉周打湯
7️⃣咖啡或茶
「海鮮拼盤」
- 但蝦就真係有點”梅” 唔夠新鮮

「香草牛油配法國田螺」
- 田螺熱辣辣上碟

- 唔喜歡食車厘茄嘅先生 依舊都係唔食😂

「蜆肉周打湯」
- 不算太creamy個類
- 無太大驚喜🤔

🐮「炭燒美國自然黑牛肉眼扒配黑椒汁」
- 叫左七成熟
- 肥肉比較多
- 黑椒汁唔太辣 濃郁味

「鮮蘆筍帶子藍青口蛋黃忌廉汁燴扁麵」🍝
- 食西餐既重頭戲,但小女已經食前菜食飽🌝(乒乓波胃女生),靠先生了!
- 雖然先食左眼扒,但再撈扁麵既時候,底層仲超熱,好驚喜!😍小女都忍唔住食返幾啖 (唔知有無人同小女一樣, 凍左既食物覺得好難入口🤫)
- 正題: 忌廉汁同扁麵融合得好好,唔會好淨麵味既感覺,帶子同青口都尚算新鮮,唯獨甘筍絲太多

「熱檸水」
- 唔好睇小送嘅飲品,配菜同餐茶係可以突顯到餐廳嘅用心
- 新鮮既檸檬。雖然無挑走核,但加左熱水都冇苦澀味。
總評:
🤵🏻服務: 4.5/5
服務員以母語為主。想食法國餐 又擔心語言不通,不妨帶另一半黎呢間威威😏🎃

🍽食物: 4/5
以6/7百蚊嘅價錢食 絕對合理!不得不提每一道菜都搭配得唔錯,全部都新鮮滾熱辣,食完一道下一道先上。
(對熱食溫度敏感者,極為重要, yes is me🙈)
雖然每一道菜只有一碟,但小肥嘅先生加上細食嘅小女 大家都捧住個肚走。

🛳環境: 4/5
户外不算太多蚊同屁蟲(四月)(怕小動物嘅你 可以選擇係室內用餐)。
🌆餐廳角度望唔到日落,比黃金海岸酒店遮住咗,但好嘅係 五六點去食都唔會太曬。四周太多為英語及普通話為母語嘅顧客
有機會會再同先生去 品嚐埋其他嘅菜式!
好少食西餐 又係特別日子想慶祝一番💑
值得去品嚐一下!
2018-04-03 2360 浏览
今晚朋友帶我來呢間餐廳慶祝生日,餐廳有露天同室內,朋友同我都喜歡坐露天位置,今晚我地叫左個二人餐,叫左什菇湯好好飲同法包外脆內軟上桌時仲暖暖的我忍不住食左兩件😋佢d麵包可以任食家海鮮拼盤個生蠔好新鮮同鮮甜個鵝肝我食太快忙了拍照😚鵝肝肥厚美味配黑醋超級好味牛扒正常好味意大利飯呢~可能我個人喜歡食軟飯所以比晒朋友食(總括來講食物美味環境好)如果喜歡坐露天的朋友建議秋冬天先好來因為朋友話夏天會有蚊😂
海鮮拼盤個生蠔好新鮮同鮮甜
個鵝肝我食太快忙了拍照😚鵝肝肥厚美味配黑醋超級好味
牛扒正常好味
如果喜歡坐露天的朋友建議秋冬天先好來因為朋友話夏天會有蚊😂
2018-02-05 2146 浏览
上星期同爸爸媽媽同埋一個喺澳洲返嚟嘅親戚一齊去黃金海岸行吓,都好多年冇行過黃金海岸,雖然一直住喺附近。依家冇咗個攤檔之後真係人少左好多。不過都好嘅睇吓過海睇吓啲遊艇雖然冇錢買都可以發下夢啦。行到攰見到一間法國餐廳突然好想食生蠔,決定入去食,入到去見到有個海鮮拼盤餐,但係我唔識青口所以走都係淨係叫生蠔食,佢有個六隻生蠔嘅餐,最後等佢推薦啦都係,再加上一個扒,牛扒肉質係幾靚嘅,好可惜煮得過熟,都我期待嘅生蠔啦,不過不失,都係幾新鮮嘅,值得一講嘅係,當日爸爸都冇講個有揸車,但係一個姓陳嘅經理定係唔知邊個好親切咁問我爸爸,算係幾窩心。
2018-01-21 2620 浏览
話咁快就2018年,新年當然要賀一賀啦今日入黎黃金海岸行,所以就揀左呢間餐廳食好啲我地叫左個2人set dinner,$888 👇首先頭盤係凍海鮮拼盤,有蠔,蝦,螺同蟹腳。樣樣野都好新鮮,蠔好cream同好鮮甜,唔腥,跟住啲蝦唔係爽口,竟然係有咬口嘅蝦,好得意亦好鮮甜,成個拼盤都好好食另外再有鵝肝,煎到剛剛好,外脆內軟滑,好香,加埋d意大利陳醋,令成個鵝肝唔會有肥膩感覺跟住仲有巴拿馬火腿配小鰻魚沙律,呢樣就比較普通到餐湯,我地各叫左一個試下,鮮野菌茸忌廉湯,其實呢隻湯真係好少唔好味,因為啲菇味夠再加忌廉已經不得了,而呢到就做到好香菌味,所以。至於蜆肉周打湯,咸左少少,不過好多蜆肉搭夠到main,我地揀左帶子青口扁意粉,出奇地好味,因為奶味重,好正,另外再揀左5成熟牛扒,但太薄亦冇咩牛味,咁多個course入面最失色亦最失望,但伴碟就好有心思,有炸甜薯絲同炸蓮藕,幾好味最後甜品,係朱古力慕絲,但實在太甜,我食得甜都頂唔順跟餐有2杯餐茶,我地揀左咖啡,好香,畫上一個完美句號
話咁快就2018年,新年當然要賀一賀啦
今日入黎黃金海岸行,所以就揀左呢間餐廳食好啲

我地叫左個2人set dinner,$888 👇

跟住仲有巴拿馬火腿配小鰻魚沙律,呢樣就比較普通
。至於蜆肉周打湯,咸左少少,不過好多蜆肉搭夠

,但伴碟就好有心思,有炸甜薯絲同炸蓮藕,幾好味

最後甜品,係朱古力慕絲,但實在太甜,我食得甜都頂唔順

跟餐有2杯餐茶,我地揀左咖啡,好香,畫上一個完美句號
2018-01-02
  • 海鮮拼盤
2017-12-16 1890 浏览
星期天晚上的法國餐, 不多食客, 環境優雅寧靜。我們點了個menu for Two最喜歡法國餐的就是會食完一碟先會上第二碟, 那就不需要趕住快食, 怕食物放涼了。先來個涼拌, 新鮮好味!! 生蠔鮮甜!沙律時間~ 清新開胃。小食~我們選了兩種不同的湯, 一樣好味。Main Course~好好味! 不過因為慢慢食的關係, 食了兩啖已經飽了這時候到達了又飽又要食的狀態。牛扒叫了7成熟, 剛好。這個價錢食到這較高質素的法國餐很不錯了。讚
2017-12-10
二人海鮮拼盤
香草牛油燴法國田螺
鮮野菌茸忌廉湯 & 蜆肉周打湯
法國黑松露野菌燴鮮蝦意大利飯
2017-11-15 1707 浏览
睇完車展,難得入來屯門,當然要搵好野食,但lunch想chill又好食,我地選擇呢間法國餐廳!雖然呢間餐廳d員工態度差到爆,十問九唔應,但我當日開心,唔同佢計較!我地叫左個set lunch,價錢還算合理,我地要左個蘑菇天使麵,再叫個啤酒,加$80仲多個鵝肝!先來前菜火腿青蘋果沙拉,都幾清新,但份量就少d,火腿好薄下!呢度個麵包好食,又熱又脆,牛油係手工製作,食到鹹味!蘑菇天使麵味道唔錯,但份量太少!全日最好食就係呢個鵝肝,外皮酥脆,裡面軟綿,食落口腔充滿油香!配合蜜桃青甜,一齊食更過癮!

呢度個麵包好食,又熱又脆,牛油係手工製作,食到鹹味!

蘑菇天使麵味道唔錯,但份量太少!

2017-10-27 1126 浏览
很多時過了兩三點才有時間食lunch, 在open rice 找到住家附近這店,沒有中場休息,開店到晚上,時間配合,又是我喜愛的西餐,就去試了。 試過一次後,短時間已經再去了三四次,大愛!! 食物質素,味道,服務都很好,環境對住遊艇會海景非常舒適享受,價錢也是性價比高。 最難得是lunch menu 至 5pm,但3:30pm 同時有tea set menu, 當然還可選a la carte , 彈性又貼心的服務,怎能不再來呢!
2017-10-06 1120 浏览
由黃金海岸酒店步行過來只需五分鐘,既可欣賞風景又可運動下,幾好。昨天傍晚已見有早餐提供,今早试完直呼抵食。水準正常茶記水準,食物質量唔錯,份量亦够大够多,不會因游客區而馬虎求其值得一讚。五香肉丁足足有十幾塊,而且米粉亦足够。配莱雖求其灼菜芯但也有兩條,35蚊咁多嘢好超值。奶茶來的時候刚好,水準個人評分有70分,份奄列真係好正,兩面香熟而無燋,火煺份量满滿,加上外面及四周環境優美,仲有八十年代浪漫歌曲耳伴迴響真係樂事。值回票價,哈哈。
昨天傍晚已見有早餐提供,今早试完直呼抵食。
醒神早餐

五香肉丁足足有十幾塊,而且米粉亦足够。
配莱雖求其灼菜芯但也有兩條,35蚊咁多嘢好超值。

值回票價,哈哈。
醒神早餐
2017-08-21 1509 浏览
已經好耐無去,同老公開心去食番餐好的,浪漫一下!去到,枱面的紅布疑似被煙頭燒穿了個洞,心想算啦,不要影響心情,小事!點了正餐,今日雜菌餐湯,本人最喜歡的,一喝發現有異物在口裡,以為是蝦殼,咬了一下,發覺不對勁,吐出來發現是一條膠條,真的想嘔!向經理投訴,經理道歉,話希望我們接受他們忙中出的錯誤,會fee番個我地無飲的湯給我們!真的多謝!我接受經理的道歉,但不能接受一間法國餐廳,不能確保食物的衛生清潔!真的非常失望,以後都唔會再去!
真的非常失望,以後都唔會再去!
2017-08-20
2017-07-21 1613 浏览
又是日矅日的晚上,今晚和家人來到很久沒有惠顧的法國餐廳,為何很久沒有來⋯⋯因為上一次來的時候,覺得味道一般所以沒有再來😂因為事隔很久,所以決定比個機會重新再來👍🏻😂環境氣氛依舊浪漫,始終都在黃金海岸,予人一個休閒浪漫感覺,拍拖來吃飯其實不錯選擇!喜歡看日落的可選擇坐露天坐位,不過我們怕熱,所以還是坐室內卡位!我們點了兩客肉眼扒,一客燒雞,一客海鮮意粉!頭盤可選擇湯或沙律,店員服務很好又細心👍🏻👍🏻我們選了湯及沙律各兩款,分別是洋蔥湯及蘑菇忌廉湯,沙律-軟殼蟹沙律及煙三魚沙律😁洋蔥湯-比較淡囗(自己喜歡較濃一點)❤️❤️❤️蘑菇忌廉湯-可以👌🏻😊❤️❤️❤️軟殻蟹沙律及煙三文魚沙律-沙律菜新鮮、隻蟹有點炸得過了火,煙三文魚-靚貨好味❤️❤️❤️我和老公點了肉眼扒五成熟-剛好,整體好味,肉質鮮嫩!❤️❤️❤️❤️仔仔的海鮮意粉,味道清淡,份量十足,包走回家再吃😂❤️❤️❤️母親大人的燒雞-賣相精緻,味道不錯,雞偏淡!可能由於母親大人不喜芝士原因,師傅特別為她「走」芝士,所以味道淡了,但雞味足夠,適合不愛濃味人士❤️❤️❤️❤️餐後飲品-點了咖啡同檸檬茶👍🏻❤️❤️❤️美中不足-沒有甜品😂😂整體用餐-❤️❤️❤️❤️

因為事隔很久,所以決定比個機會重新再來👍🏻😂

我們點了兩客肉眼扒,一客燒雞,一客海鮮意粉!

頭盤可選擇湯或沙律,店員服務很好又細心👍🏻👍🏻

洋蔥湯-比較淡囗(自己喜歡較濃一點)❤️❤️❤️
蘑菇忌廉湯-可以👌🏻😊❤️❤️❤️