2023-12-27 140 浏览
🍣.第一次跟豬爸一齊食Omakase,不過特別的一點是餐廳氣氛比較貼地,廚師跟侍應都是香港人,會跟食客有說有笑,放的音樂都是香港音樂,所以可以邊吃邊唱歌.🥗飛魚籽野菜沙律▪️ 野菜脆嫩同飛魚子鮮甜爆破感配搭柚子醬汁清新爽口,作為一道前菜一流.🍣刺身、壽司、手卷▪️赤崎蠔▪️油甘魚,帆立貝,紫菜海膽卷▪️柚子蘿蔔▪️深海池魚▪️甜蝦+赤蝦+大豆做紫菜▪️靖魚▪️大拖羅▪️鰈魚魚邊▪️吞拿魚面頰肉▪️拖羅碎手卷食物均非常新鮮,在吧枱可以看到廚師如何製作,除了味覺的享受亦有視覺的享受。大部份壽司及刺身都不需要沾上壽司豉油都已經好好吃,不過壽司豉油加上柚子汁,多了一份甜味。最讓小豬回味無窮的就是大拖羅、吞拿魚面頰及鰈魚魚邊:大拖羅肥美,但不油膩、吞拿魚面頰肉質非常嫩,入口即溶、鰈魚魚邊是炙燒食品,香而細膩,想再吃多一口.🍡串燒▪️牛舌牛舌非常嫩,亦都很大份,吃下去非常滿足,上面亦都加上黑胡椒調味▪️免治雞肉串+日本蛋黃雞肉串內加入了雞軟骨,非常脆,另外沾上日本蛋黃吃下去更滑.🫕麵豉湯▪️ 湯底濃厚,帶有豆瓣醬鮮香,配料有豆腐,昆布等,提供不同口感層次,非常滿足.🍨雪糕🖤芝麻雪糕▪️ 雪糕綿密順滑每啖都充斥濃郁芝麻味,簡直齒
🍣
第一次跟豬爸一齊食Omakase,不過特別的一點是餐廳氣氛比較貼地,廚師侍應都是香港人,會跟食客有說有笑,放的音樂都是香港音樂,所以可以邊吃邊唱歌
🥗飛魚籽野菜沙律
🍣刺身壽司、手卷

▪️赤崎蠔
▪️油甘魚,帆立貝,紫菜海膽卷
▪️柚子蘿蔔
▪️深海池魚
▪️甜蝦+赤蝦+大豆做紫菜
▪️靖魚
▪️大拖羅
▪️鰈魚魚邊
▪️吞拿魚面頰肉
▪️拖羅碎手卷

食物均非常新鮮,在吧枱可以看到廚師如何製作,除了味覺的享受亦有視覺的享受。大部份壽司刺身都不需要沾上壽司豉油都已經好好吃,不過壽司豉油加上柚子汁,多了一份甜味。最讓小豬回味無窮的就是大拖羅、吞拿魚面頰及鰈魚魚邊:大拖羅肥美,但不油膩、吞拿魚面頰肉質非常嫩,入口即溶、鰈魚魚邊是炙燒食品,香而細膩,想再吃多一口
🍡串燒
▪️牛舌

▪️免治雞肉串+日本蛋黃
雞肉串內加入了雞軟骨,非常脆,另外沾上日本蛋黃吃下去更滑
🫕麵豉湯
🍨雪糕
🖤芝麻雪糕
▪️ 雪糕綿密順滑每啖都充斥濃郁芝麻味,簡直齒頰留香

🤍海鹽雪糕
▪️ 會令人驚喜嘅微妙鹹味雪糕,鹹味同甜味互相平衡,形成一種獨特風味,值得嘗試

食物非常新鮮,廚師的刀工能夠看得出他們多年的經驗,食物擺設非常精緻,滿心期待來食晚飯,真的沒有失望
✨聖誕大優惠✨

抵食 🐽🐽🐽🐽🐽

💰沒有加一服務費
2023-12-11
2023-12-20 91 浏览
喺香港呢個食嘢咁貴嘅地方,我從來都唔相信有乜嘢平民omakase ,平時嗰啲只不過係外賣壽司分開上放上嚟,就叫做自己係omakase ,我都見得唔少😾😾😾 。但直到今日我信了。🫡🫡🫡🤩🤩朋友嘅介紹,泓日本料理,晚市一個人完整omakase 有啤酒送,唔收+1,仲要買三送一。😦😦😦😦are you kidding me ? 🤯🤯🤯一入到去,裝修唔算係頂級嗰隻,但係一啲都唔馬虎,點咗餐之後, 直至到我哋開始食嘢,來的只有surprise after surprise 🤩🤩🤩🤩🤩餐廳所用嘅食材同埋手法,絕對拍得住出邊收費千中至$2000嘅日本料理餐廳🤯🤯🤯所以我可以講一句,以今年食過嘅日本料理嚟講,呢一間絕對係CP值最高。沒有之一✅✅✅✅✅大家一齊睇吓我哋有啲咩食✅✅前菜:- 飛魚子沙律:飛魚子的鮮味和鹹香與蔬菜的清爽相融合,清新🤩刺身:- 魴鮄魚配梅酒啫喱:魴鮄魚,搭配梅酒啫喱。魴鮄魚的鮮嫩肉質與梅酒啫喱的酸甜風味相得益彰❤️❤️- 深海池魚:有著鮮美的口感和濃郁的魚味。切成薄片味道極為濃郁。😋😋- 海膽魷魚卷:海膽的濃郁味道相互融合慢煮鮟鱇魚乾:因為係慢煮嘅方法,有別於平時配酸汁嘅食法。鮟鱇

大家一齊睇吓我哋有啲咩食✅✅

前菜:

- 海膽魷魚卷:海膽的濃郁味道相互融合

慢煮鮟鱇魚乾:因為係慢煮嘅方法,有別於平時配酸汁嘅食法。鮟鱇魚乾的肉質柔軟,搭配調味料和配菜,營造出濃郁的味道和口感。

吞拿魚卷:可以話係全場最好食嘅一樣嘢,有赤身同埋中拖羅嘅雙重口感。吞拿魚的肉質鮮嫩,最重要嘅係一啲筋都冇🤩🤩🤩

串燒:
- 豬頸肉大蔥:肉質鮮嫩多汁,搭配蔥的香氣,帶來美味的口感和燒烤風味。

- 日本手羽:雞肉經過烤製後,外酥內嫩,搭配獨特的醬汁,帶來風味豐富的串燒體驗。

野菜天婦羅:天婦羅都做得幾唔錯,啱晒用嚟送生啤🫡🫡🫡🍺🍺🍺

汁燒一口牛:鮮嫩多汁,加埋蒜片,非常惹味😋😋😋

壽司
- 赤蝦壽司:赤蝦的鮮甜口感和脆爽的質地帶來美味✅✅

- 金目鯛壽司:鯛魚具有淡淡的甜味和柔軟的質地

- 鯖魚卷:鯖魚的濃郁風味與壽司飯的口感相得益彰,要趁紫菜淋之前快啲食😂😂

- 碟魚邊:油份非常豐富,加埋火炙嘅手法更加好食❤️❤️
- 吞拿魚面珠墩:非常稀有嘅部位,可以話係廚師發辦嘅精髓,本身面珠墩肉用咗火炙嘅技術,所以使油香更加豐富,再喺上面加上吞拿魚蓉,雙重好味✅✅✅

- 拖羅蟹肉海膽卷:蟹肉的鮮甜和海膽的豐富風味相互融合,帶來絕妙的口感和美味。🍺🍺🍺

麵豉魚湯:濃厚嘅魚湯,簡單一個麵豉湯,一啲都唔馬虎😋😋😋

芝士雪糕:濃厚嘅芝士味,perfect ending

重複一次,餐廳而家係四人同行一人免費,大家可以快啲book定位,聽餐廳員工講,已經有好多人嚟緊嘅節日訂咗位,要快就趁早🤩🤩🤩🤩🫡🫡🫡🫡

泓料理

網址: https://s.openrice.com/QrbS0t6iC00~ugS8NBA
地址: 佐敦長樂街28號地舖
電話: 21160349
2023-12-20 288 浏览
今日去到長樂街呢間小店,見佢有個$888晚市特價套餐做緊買三送一就約埋啲friend一齊嚟呢度聚下。餐廳主要係吧枱,但入面都有間房仔。今次呢個套餐已經包咗杯生啤,之後仲有買三送一優惠。啱晒我哋beer beer佢。入面有刺身、天婦羅、串燒、煮物、壽司、甜品,一次滿足曬我哋嘅要求。坐低上咗啤酒就先上沙律,沙律有黃色蟹籽。食住一路傾計一路等其他嘢食。[刺身五品]岩手赤崎産真蠔配梅酒啫喱,清爽但我creamy池魚、銀鱈魚、鮟鱇魚肝池魚切絲加入薑蔥蓉調味,冇腥味,魚味特出。銀鱈魚用火炙過,魚油非常之香。時令鮟鱇魚肝又甜又鮮又滑。醬油漬赤身、中拖羅以紫菜同埋紫蘇葉包住兩份直接交到手上直接食。非常之肥美而且入味。分別有番薯、冬菇、南瓜,脆卜卜最啱餸酒。大蔥豬頸肉 / 燒阿波美雞全翼前者肉香蔥甜,後者皮脆肉嫩,一款一款上菜可以慢慢食慢慢飲。可以揀 松葉蟹肉蒸蛋 / 安格斯一口牛其中一款,飲啤酒就食牛夾啲。牛肉嫩滑無渣,除咗炸蒜片,仲有啲紫洋蔥絲,食完口腔完全唔肥膩。[壽司五貫]深海池魚赤蝦喜之次 (火炙)吞拿魚面肉蔥花拖羅蓉手卷每款口味都有啲變化,唯一係得五貫有啲少,最後仲有嗰鯛魚濃湯,同埋雪糕甜品

餐廳主要係吧枱,但入面都有間房仔。今次呢個套餐已經包咗杯生啤,之後仲有買三送一優惠。啱晒我哋beer beer佢。入面有刺身、天婦羅、串燒、煮物、壽司甜品,一次滿足曬我哋嘅要求。

[刺身五品]
岩手赤崎産真蠔
配梅酒啫喱,清爽但我creamy

池魚、銀鱈魚、鮟鱇魚肝
池魚切絲加入薑蔥蓉調味,冇腥味,魚味特出。
銀鱈魚用火炙過,魚油非常之香。
時令鮟鱇魚肝又甜又鮮又滑。

醬油漬赤身、中拖羅

[什菜天婦羅]
分別有番薯、冬菇、南瓜,脆卜卜最啱餸酒。

[串燒二品]
大蔥豬頸肉 / 燒阿波美雞全翼
前者肉香蔥甜,後者皮脆肉嫩,一款一款上菜可以慢慢食慢慢飲。

[一品料理]

[壽司五貫]
深海池魚
赤蝦
喜之次 (火炙)
吞拿魚面肉
蔥花拖羅蓉手卷

每款口味都有啲變化,唯一係得五貫有啲少,

最後仲有嗰鯛魚濃湯,同埋雪糕甜品,咁多款野食真心飽,呢度好適合同friend嚟傾計或者傾生意都幾好。
2023-12-18
【佐敦•泓料理】@hongliaoli.hkππππππππππππππππππππππππππππππ佐敦精緻日本料理居酒屋餐廳唔收加一 服務週到三色飯(火炙右口魚邊飯丼、蔥吞拿魚腩飯丼、什錦魚生飯丼) 280$火炙右口魚邊飯丼的香脆口感和魚肉的鮮美相得益彰,讓人一口接一口停不下來;蔥吞拿魚腩飯丼則是綿軟的吞拿魚腩與鮮脆的蔥絲融合在一起,吃起來非常順口;什錦魚生飯丼則利用各種色彩鮮豔的魚生搭配在飯上,不僅美觀而且口感豐富。野菜天婦羅 58$/5pc有著豐富的色彩和口感,每一種蔬菜都經過恰到好處的油炸,保持了自己的鮮甜和脆爽。炸得恰到好處,既保留了食材的風味,也帶來了顆顆酥脆的口感。鹽燒豬頸肉 30$/pc鹽燒豬頸肉入口鹹香酥脆,帶著淡淡的豬肉香味,非常開胃美味。鹽燒牛舌 42$/串牛舌質地細嫩,味道濃郁,非常適合燒烤。製作過程中會以鹽進行調味,使得牛舌的風味更加突出。經過燒烤之後,牛舌會變得香氣四溢、香脆多汁!燒日本阿波尾雞翼 38/pc燒烤的方法保持了肉質的鮮嫩和多汁。燒烤的過程中,翅膀上的醃料油會滴下來,與火炭交相輝映,讓翅膀表面呈現出一層誘人的金黃色。白湯豚肉拉麵 130$湯頭
【佐敦•泓料理】@hongliaoli.hk
佐敦精緻日本料理居酒屋餐廳
唔收加一 服務週到

野菜天婦羅 58$/5pc

鹽燒豬頸肉 30$/pc
鹽燒豬頸肉入口鹹香酥脆,帶著淡淡的豬肉香味,非常開胃美味。

鹽燒牛舌 42$/串

燒日本阿波尾雞翼 38/pc

白湯豚肉拉麵 130$
湯頭是白色的豚骨湯,看起來非常濃郁。第一口湯是濃郁卻不油膩,非常順口。豚肉的部分也很美味,肉質鮮嫩多汁。
麵條有著彈牙的口感,和湯頭非常搭配。

燒拖羅、甘海老、魷魚bb、黑目鯛、右口魚刺身壽司
燒拖羅,外型十分誘人,口感也非常棒,肉質鮮嫩多汁。甘海老非常新鮮,肉質Q彈,帶著淡淡的海洋風味,配上微微的wasabi更是美味。魷魚bb則是帶著微微的海鮮香氣,口感非常爽脆。黑目鯛刺身鮮嫩,散發著海鮮的鮮香。右口魚更是令人驚艷,帶有濃郁的海水味,口感鮮美。
這些壽司非常新鮮美味,每一口都讓人回味無窮。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#佐敦美食 #泓料理 #web3佐敦
泓料理
佐敦長樂街28號地舖
2023-12-18 30 浏览
12月係慶祝嘅月份梗係要食多啲好嘢於是我哋就嚟到泓食omakase ,佢哋最近做緊聖誕特別套餐,只係$888一個人炸飛魚子沙律:飛魚子比蟹籽更加清甜,整體感覺清新,另外仲用咗大豆茸,相當特別赤崎生𧐢:用梅酒啫喱相伴,淡淡嘅酒味提升咗蠔嘅味道刺身:帆立貝具有檸檬嘅清香,杯中係薑蔥拌池魚,池魚嘅味道會比較濃,墨魚海膽卷非常好食,海膽用咗富美丸吞拿魚三文治:中間夾咗wasabi ,充滿油脂炸物:炸粉夠薄,食到蔬菜本身嘅味道燒物:雞翼燒得啱啱好,豬頸肉燒得惹味,大蔥亦唔錯松葉蟹肉蒸蛋:蛋非常嫩滑,蟹肉味鮮壽司:赤蝦鮮甜軟糯,金目鯛經過炙燒後帶出魚香,吞拿魚面頰肥美無比,炙燒鰈魚充滿魚油,最後嘅吞拿魚手卷配上天婦羅碎,增加口感吸物:立魚熬成嘅魚湯,魚香十足甜品:海鹽雪糕同芝麻糕口味都算特別

赤崎生𧐢:用梅酒啫喱相伴,淡淡嘅酒味提升咗蠔嘅味道

吞拿魚三文治:中間夾咗wasabi ,充滿油脂

炸物:炸粉夠薄,食到蔬菜本身嘅味道

燒物:雞翼燒得啱啱好,豬頸肉燒得惹味,大蔥亦唔錯

松葉蟹肉蒸蛋:蛋非常嫩滑,蟹肉味鮮

吸物:立魚熬成嘅魚湯,魚香十足

甜品:海鹽雪糕同芝麻糕口味都算特別
2023-12-17 115 浏览
👨🏻‍🍳泓料理 (佐敦)📍佐敦長樂街28號地舖 「佐敦極親民高質omakase😻」 岩岩做緊聖誕優惠‼️$888,四人同行,一人免費😆去試試😝泓料理比普遍既omakase少了一份嚴謹,多了一份輕鬆,員工同師傅會介紹料理,又會同客人傾兩句,好親切😝🫶🏻 一上座,就好細心比左個籃子放袋,奉上熱茶、豉油,濕紙,之後師傅會呈上柚子蘿蔔、子薑🫶🏻 👍🏻🍽️沙律蕃茄菜蔬都好fresh🤤調味剛好,好醒胃,再配上新鮮脆卜卜既金黃飛魚子、黃豆蓉,yumyum😋 👍🏻🍻生啤好醇、微甜、易入口😻 刺身5品👍🏻🍽️北海道赤崎蠔 配 梅酒啫喱又一次體驗生蠔的另一種食法😻原來可以咁夾🤤👍🏻 👍🏻🍽️帆立貝、池魚(撈左小小薑蔥)、魷魚海膽卷有先後次序😝先品嚐帆立貝,然後池魚,再魷魚海膽卷。魷魚刺身包住海膽,配上新鮮飛魚子,又一種美味新料理🤤 👍🏻🍽️呑拿魚 配 紫蘇葉、紫菜加左小小鹽同wasabi,就咁食就得,超好食😻 串燒二款🍽️燒全雞翼🍽️豬頸肉配大蔥兩款串燒都好香口🤤 一品料理🍽️松葉蟹肉蒸蛋上面層芡汁好夠味😻小小甜、小小鹹香 👍🏻🍽️什菜天婦羅(香菇、番薯、南瓜)日本空運到😝炸粉吾會太厚太實,加左小小鹽,微脆好香口🤤菇仲好j
👨🏻‍🍳泓料理 (佐敦)
📍佐敦長樂街28號地舖

「佐敦極親民高質omakase😻」

岩岩做緊聖誕優惠‼️
$888,四人同行,一人免費😆
去試試😝

一上座,就好細心比左個籃子放袋,
奉上熱茶、豉油,濕紙,
之後師傅會呈上柚子蘿蔔、子薑🫶🏻

👍🏻🍽️沙律

👍🏻🍻生啤
好醇、微甜、易入口😻

刺身5品
👍🏻🍽️北海道赤崎蠔 配 梅酒啫喱
又一次體驗生蠔的另一種食法😻
原來可以咁夾🤤👍🏻

👍🏻🍽️帆立貝、池魚(撈左小小薑蔥)、魷魚海膽卷
有先後次序😝
先品嚐帆立貝,然後池魚,再魷魚海膽卷。
魷魚刺身包住海膽,配上新鮮飛魚子,又一種美味新料理🤤

👍🏻🍽️呑拿魚 配 紫蘇葉、紫菜
加左小小鹽同wasabi,就咁食就得,超好食😻

串燒二款
🍽️燒全雞翼
🍽️豬頸肉配大蔥
兩款串燒都好香口🤤

一品料理
🍽️松葉蟹肉蒸蛋
上面層芡汁好夠味😻小小甜、小小鹹香

👍🏻🍽️什菜天婦羅
(香菇、番薯、南瓜)
日本空運到😝
炸粉吾會太厚太實,加左小小鹽,微脆好香口🤤
菇仲好juicy,番薯同南瓜超甜😻👍🏻👍🏻

手握壽司五貫
👍🏻🍽️赤蝦
好嫩🤤配上飛魚子,口感炸裂‼️

👍🏻🍽️炙燒Kinki喜之次
印象中第一次食🙈微微焦香,都蓋吾過肉質既細嫩脂香,再加上芽蔥,成個香氣充滿齒頰👍🏻

👍🏻🍽️呑拿魚面頰 (面豬登😝)
第一次食😝平時都好中意食魚類既面豬登,
呢個多左份彈性、韌性,口感好豐富😻

👍🏻🍽️炙燒鰈魚魚邊
超油份好重,所以放最後😝
入口個下口感衝擊左味蕾,外層炙燒焦香,然後脂油爆溢,油香慢慢滲,好特別🤤

👍🏻🍽️拖羅蓉手卷
拖羅蓉超fresh😻多重口感交雜,又脆又軟

吸物
🍽️立魚奶湯
好補的感覺😝似平時住家細熬既魚湯😋
‼️豆腐極滑‼️

甜品
🍽️日本芝麻/海鹽雪糕
超濃郁芝麻味‼️
海鹽微微鹹香,吾會好重,食落似雪葩🤤

大滿足😋🫶🏻

期間聽到另一位師傅話訂左隻雪場蟹,
原來佢地仲有個聖誕特別套餐,
有雪場蟹膏、蟹膏蒸蛋、燒蟹腳、雪場蟹飯,
$1380,3人同行,一人半價,
要提早訂‼️‼️🙈

泓料理,
親民價,親切輕鬆,食材新鮮,真的不錯🤤
謝謝Chung師傅、「腦細」、各位員工今晚的招待🤤🫶🏻
我地食得好開心😋

#泓料理 #omakase #廚師發辦

佐敦好多橫街小巷隱藏不同美食,今次於長樂街搵到間既價格親民,食材新鮮嘅廚師發辦.餐廳播上廣東歌,整體氣氛貼地,感覺不太拘束.而食物種類比預想中豐富,質素亦好,而且免加一服務費,性價比高,值得再訪!🔸Omakase$480(包沙律,刺身3點,8件手握壽司,吸物,甘物)▪️刺身▫️間八▫️帆立貝▫️魷魚海膽卷▪️手握寿司八貫▫️赤羽太▫️金目鯛▫️鯖魚▫️甜蝦赤蝦x大豆紫菜▫️中拖羅▫️鰈魚圍邊▫️吞拿魚面頰肉▫️拖羅蓉手卷▪️沙律 ◾️鮮魚湯 ◾️芝麻雪糕先來新鮮爽脆沙律菜,醬汁微酸開胃,加入金色飛魚子,增加口感.再來新鮮刺身三點,當中魷魚海膽卷一咬,滿滿海膽鮮味隨即爆發~估唔到之後每件手握壽司都經過精心調味,令人充滿記憶點✨各有特色,絕不求其!吞拿魚面頰粉嫩厚身,加上魚子醬,賣相吸引.魚肉口感特別彈牙✨甜蝦赤蝦壽司剢成蓉被大豆紫菜包裹,賣相及口感都好出眾!甜蝦赤蝦加入蝦膏調味,香甜甘香🤤入口少許黏口同煙韌感.鰈魚圍邊經火炙後油脂更香.拖羅更是油潤即溶!奉上溫笠笠鮮魚奶湯.魚味香濃,並不是求其麵豉湯,確有誠意.最後大杯芝麻雪糕,滿足完結~另外加上:▫️兵庫縣生蠔 ▫️豚肉蘆筍▫️牛舌師傅即開生蠔,入口鮮甜配上香蔥及梅酒啫喱,

🔸Omakase$480
(包沙律,刺身3點,8件手握壽司,吸物,甘物)

▪️刺身

▫️拖羅蓉手卷

▪️沙律 ◾️鮮魚湯 ◾️芝麻雪糕

另外加上:
▫️兵庫縣生蠔 ▫️豚肉蘆筍▫️牛舌
師傅即開生蠔,入口鮮甜配上香蔥及梅酒啫喱, 清新更添層次.串燒即燒,蘆筍爽脆,牛舌爽口肉味濃

以依個價錢有以上質素確係令人驚喜👍🏻✨知道聖誕將會推出更豐富優惠套餐.$888(買三送一 ),$1380(三人同行一人半價)想食Omakase但時節又唔想捱貴套餐,以上確係一個好嘅選擇!

2023-12-10 47 浏览
之前介紹過呢間餐廳抵食又高質既Omakase,今次知佢地出左聖誕特別套餐,3人同行1人半價,仲要有雪場蟹,即刻去提早慶祝聖誕節🤭⭐️菊 $1380 (免加一)♥生啤🍺♥野菜沙律沙律菜、青瓜絲、蕃茄仔、金飛魚子。整體口感爽脆,配埋酸酸地既特調醬汁好開胃,沙律表面係黃豆粉,有助醬汁更掛汁。‎ﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ♥刺身✿北海道赤崎蠔🦪肥美飽滿,口感清爽,配埋自家製梅酒啫喱更突顯🦪既鮮味。✿鮟鱇魚肝以慢煮方法製作,口感柔軟綿密,味道香濃,完全唔腥,係🐻暫時食過最好食既鮟鱇魚肝。✿厚切深海池魚魚肉肉質爽滑,一定要成件放入口,感受每咬一下爆發出黎既魚油香同鮮甜味。加左芥末漬鹹鹹地,唔攻鼻,更加提鮮。✿中拖羅口感軟滑,油脂既甘香瞬間充斥口腔。✿大拖羅入口即溶,油香四溢,完全無筋。✿活北寄貝北寄貝幾厚肉,肉質鮮甜爽嫩,口感帶嚼勁。‎ﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌﻌ ﻌﻌﻌ ♥雪場蟹膏蟹肉蒸蛋蒸蛋口感滑溜,每啖都充滿住蟹既鮮味,蟹膏好味(下面會介紹),

⭐️菊 $1380 (免加一)

♥生啤🍺
♥野菜沙律
沙律菜、青瓜絲、蕃茄仔、金飛魚子。

✿北海道赤崎蠔
🦪肥美飽滿,口感清爽,配埋自家製梅酒啫喱更突顯🦪既鮮味。

✿鮟鱇魚肝

✿厚切深海池魚

✿中拖羅
口感軟滑,油脂既甘香瞬間充斥口腔。

✿大拖羅
入口即溶,油香四溢,完全無筋。

✿活北寄貝
北寄貝幾厚肉,肉質鮮甜爽嫩,口感帶嚼勁。

♥雪場蟹膏蟹肉蒸蛋
蒸蛋口感滑溜,每啖都充滿住蟹既鮮味,蟹膏好味(下面會介紹),蛋入面有帶子同蟹肉,蟹肉大舊到哇左出黎🤭

♥燒雪場蟹腳
蟹腳燒至8成熟,肉質結實飽滿,鮮甜多汁,食落啖啖肉。滿滿既蟹膏簡直不得了,蟹膏加入忌廉,口感香濃幼滑,每啖蟹肉都沾滿蟹膏好幸福。

♥雪場蟹飯
打卡之作,蟹肉配上蟹膏+三文魚子漬+魚子醬
已經層次豐富,食落更係鮮上加鮮,特別係三文魚子,輕輕一咬就滲出油香同鮮甜味。紫蘇花除左裝飾靚靚之外仲可以殺海鮮毒,記得整幾粒撈埋飯一齊食。

♥什錦天婦羅
🍤🍄🍠🎃 粉漿好薄,炸得酥脆,重點係用上新鮮花竹蝦,肉質爽滑彈牙。

壽司🍣
✿魷魚bb
入口有驚喜,口感比一般魷魚更軟滑。

✿赤羽太
肉質爽實,咀嚼後魚既鮮甜慢慢滲出。

✿赤蝦
蝦身色澤鮮明,蝦味香濃,肉質黏口。

✿右口魚魚邊
入口即溶,魚油比起左口魚更甘香,層次更豐富。

✿銀雪魚
用上北海道刺身級別既銀雪魚,肉質細嫩,油脂分布平均。

♥吸物
立魚奶湯味道鮮甜唔腥。

♥甘物
🧁🍨🍇今次揀左海鹽雪糕,係沖繩食到既味道;巨峰蛋卷好好食,味道唔假,果香味濃郁;提子清甜爽脆。
2023-12-07 32 浏览
🌟甚少給滿分食評,唯獨佐敦「泓料理」,本身原意是慳錢揀呢間食Omakase, $480唔敢抱住太大希望,結果邊食邊感覺驚喜,環境好ok,食物質素好高,師傅親民貼地,侍應殷勤招待,最後埋單仲要唔洗加一,所以我呢次不得不給滿分💯🈵***** ***** ***** ***** ***** 💮💮🥗飛魚子野菜沙律💮💮お造三品1.昆布生蠔配梅酒啫喱🦪**好大隻、輕微海水味,正到暈2.赤魚、海帶、帆立貝,魷魚海膽卷、鮟鱇魚肝**師傅教我哋依次序食,果然有不同層次嘅享受3.泓壽司**成個杯杯撻咁,滿載住好多唔同食材,最特別個撻杯唔係紙,係昆布製造食得落肚架😆💮💮握リ壽司8貫1.深海池魚2.三文魚🍣3.赤蝦4.金目鯛5.中拖羅6.銀鱈魚7.大拖羅8.蝶魚魚邊💮💮立魚奶湯🫕奶白色入口滑一滑、清甜濃香鮮魚湯😋💮💮紅茶梅酒🥃🥃💮💮最後食埋滑嘟嘟海鹽🧂味同芝士🧀️味雪糕🍦好飽,非常大滿足。🌟 $480/位🫶🏻🌟店主用心經營,看到每件產品都細心鋪上裝飾,絕不馬虎。

***** ***** ***** ***** *****

💮💮🥗飛魚子野菜沙律

💮💮お造三品
1.昆布生蠔配梅酒啫喱🦪
**好大隻、輕微海水味,正到暈

2.赤魚、海帶、帆立貝,魷魚海膽卷、鮟鱇魚肝
**師傅教我哋依次序食,果然有不同層次嘅享受

3.泓壽司

5.中拖羅
6.銀鱈魚
7.大拖羅
8.蝶魚魚邊

💮💮立魚奶湯🫕奶白色入口滑一滑、清甜濃香鮮魚湯😋

💮💮紅茶梅酒🥃🥃

🌟 $480/位🫶🏻

🌟店主用心經營,看到每件產品都細心鋪上裝飾,絕不馬虎。

2023-12-05 18 浏览
好耐冇去過佐敦,上個禮拜經過突然發覺呢度開咗一間壽司omakase,法國價錢都幾抵食,所以就入去預訂咗今日晚餐。餐廳細細,但係光線充足,所以坐落都好舒服,另外店員都好友善。今晚我哋叫咗$780個set,飲品我地要左生啤。昆布森蠔好肥美好creamy,配埋柚子jelly好清新sashimi有:赤羽太、中toro、池魚同魷魚海膽卷,我覺得赤羽太有清清地嘅柚子味幾好食,魷魚包住海膽個口感都比較有層次,幾特別慢煮安康魚肝我一向都好鐘意食,夠幼滑,呢到配埋個醋汁更加出色蘆筍豬肉卷、牛舌串燒仲有燒雞翼都燒得好好,尤其個雞翼,裏面保持到好juicy,但外面有脆脆口感。我平時唔多食豬肉,但呢到個蘆筍用上bb蘆筍加埋豬肉卷微微嘅油分好配!9件壽司有深海池魚、帆立貝、金目鯛、吞拿魚魚面肉、赤蝦配大豆紫菜、喜知次、腦天、海膽赤蝦筋子配昆布杯我好鐘意嘅吞拿魚魚面肉,夠肥美至於配埋蒜片同魚子蔥,簡直party in my mouth!另外赤蝦配大豆紫菜都好特別,第一次食大豆seaweed,味道清淡但配埋鮮甜嘅赤蝦,真心100分,呢個有衝動想要encore。然後海膽 赤蝦 筋子 配 昆布杯都好特別,第一次食咁大件

今晚我哋叫咗$780個set,飲品我地要左生啤。

昆布森蠔好肥美好creamy,配埋柚子jelly好清新

我好鐘意嘅吞拿魚魚面肉,夠肥美至於配埋蒜片同魚子蔥,簡直party in my mouth!另外赤蝦配大豆紫菜都好特別,第一次食大豆seaweed,味道清淡但配埋鮮甜嘅赤蝦,真心100分,呢個有衝動想要encore。然後海膽 赤蝦 筋子 配 昆布杯都好特別,第一次食咁大件嘅壽司,而全部都係我最愛嘅ingredients,食完感動到想流淚。

燒吞拿魚下巴加埋燒汁夠刁鑽,雖然真心好飽。

湯就有奶白魚湯,夠鮮甜,有龍龍嘅魚湯飲真係好幸福!

至於甜品,呢度竟然有芝士味嘅雪糕,另外師傅教落,原來海鹽味雪糕加Wasabi食,味道都幾特別!
2023-11-18 27 浏览
可以一試。坦白說,滿期待而來,帶著驚嘆及喜悅而離開,沒有失望今晚吃了九貫壽司,還有不錯的串燒,湯及甜品。格局,食材新鮮又好吃,服務非常好,午餐之價錢,不會有肉赤,來這店心情舒暢。先付、前菜、刺身、季節串燒、壽司、椀物及甜品沙律滿滿新鮮,加上師傅之刀法,爽口美味梅油子醋生蠔味道鮮美,開季味道更加鮮甜。入口滑身,鮮味十足,棒間八魚,魷魚海膽卷海膽亦算不錯,口感高,配搭可以。安康魚肝魚香味,入口融化魴鮄魚壽司鮮甜爽口,配魴鮄魚刺身,師傅刀功了得,厚薄一致,刺身肉質扎實有嚼勁,好鮮甜。深海池魚壽司新鮮又有口感。中拖羅壽司甜蝦壽司大豆紙上甜蝦鮮味滿滿,飽足感大大拖羅壽司大拖羅,這取自藍鰭吞拿魚肥美之魚腩,感覺 優質,大拖羅魚身腩位口感油滿銀鱈魚壽司燒香後,魚香迫出松葉蟹海膽壽司充滿了香氣之感,蟹肉海膽而成的,層層香氣帶子壽司口感可以,滿滿彈牙,也很新鮮喔。湯和雪糕也不錯,現場氣氛好,店員全部親切有禮,技術一流,壽司新鮮最深刻印象是刺身魚味濃郁,齒頰留香海膽味道充滿層次,甜品可以用平實形容,價錢相對平喔
先付、前菜、刺身、季節串燒、壽司、椀物及甜品
沙律
滿滿新鮮,加上師傅之刀法,爽口美味
梅油子醋生蠔
味道鮮美,開季味道更加鮮甜。入口滑身,鮮味十足,棒
間八魚,魷魚海膽卷
海膽亦算不錯,口感高,配搭可以。
安康魚肝
魚香味,入口融化
魴鮄魚壽司
深海池魚壽司
新鮮又有口感。
中拖羅壽司
甜蝦壽司
大豆紙上甜蝦鮮味滿滿,飽足感大
大拖羅壽司
銀鱈魚壽司
燒香後,魚香迫出
松葉蟹海膽壽司
充滿了香氣之感,蟹肉海膽而成的,層層香氣
帶子壽司
口感可以,滿滿彈牙,也很新鮮喔。
最深刻印象是刺身魚味濃郁,齒頰留香
海膽味道充滿層次,甜品可以用平實形容,價錢相對平喔
2023-11-18 20 浏览
一間omakase小店,店員喜歡與客人聊天,主要做晚餐生意,若客人太多或意猶未盡時,亦願意經營至凌晨,人情味滿滿,且套餐性價比好高✨Dinner set($450)🪄飛魚子野菜沙律飛魚子口感爽脆,粒粒分明,帶一絲甜,配上沙律菜、蕃茄仔、洋蔥和酸甜沙律汁,即刻胃口大開🪄間白魚刺身肉質嫩滑,帶有淡淡的甜味,刺身的製作精細,保留了魚肉的原汁原味🪄左口魚青瓜卷左口魚肉質鮮嫩,充滿油脂感,搭配上清爽的青瓜,口感變得平衡🪄海膽墨魚卷墨魚包著紫菜和海膽,非常鮮甜,味道豐富多層次🪄慢煮鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝質地柔軟,口感滑順綿身,完全沒有腥味,非常驚喜🪄蘿蔔柚子漬物蘿蔔脆爽,柚子香氣十足,且帶點微甜師傅已為壽司調味及加醬油,雖有額外提供醬油wasabi,但直接食可品嚐食材原有味道🪄深海池魚清爽口感,又帶有豐厚的油脂,魚肉味道偏甘甜🪄赤身風味濃郁,肉質鮮嫩🪄赤蝦爽甜,外面包著用大豆制成的紙,可以一起食用🪄吞拿魚面頰肉加上吞拿魚蓉、魚子醬及炸蒜,口感好豐富🪄銀雪魚油份適中,肉質細膩,口感份外豐富順滑🪄拖羅入口即化,勁肥美,帶有濃郁的魚油香氣🪄磯之船入面有海膽、吞拿魚蓉及魚子醬,一入口即充滿海水鮮甜味,大滿足,外

✨Dinner set($450)

🪄飛魚子野菜沙律

🪄間白魚刺身

🪄左口魚青瓜卷
左口魚肉質鮮嫩,充滿油脂感,搭配上清爽的青瓜,口感變得平衡

🪄海膽墨魚卷
墨魚包著紫菜和海膽,非常鮮甜,味道豐富多層次

🪄慢煮鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝質地柔軟,口感滑順綿身,完全沒有腥味,非常驚喜

🪄蘿蔔柚子漬物
蘿蔔脆爽,柚子香氣十足,且帶點微甜

🪄深海池魚
清爽口感,又帶有豐厚的油脂,魚肉味道偏甘甜

🪄赤身
風味濃郁,肉質鮮嫩

🪄赤蝦
爽甜,外面包著用大豆制成的紙,可以一起食用

🪄吞拿魚面頰肉
加上吞拿魚蓉、魚子醬及炸蒜,口感好豐富

🪄銀雪魚
油份適中,肉質細膩,口感份外豐富順滑

🪄拖羅
入口即化,勁肥美,帶有濃郁的魚油香氣

🪄磯之船
入面有海膽、吞拿魚蓉及魚子醬,一入口即充滿海水鮮甜味,大滿足,外殼是用昆布制成,可以一起食用

🪄右口魚裙邊
魚肉鮮嫩,鰈魚邊的脆脆口感

✨牛舌($42/串)
口感Q彈,肉汁又多

✨雞翼($38/隻)
選用日本阿波尾雞,雞肉脂肪少,扎實飽滿多汁,雞皮香酥

🪄魚湯
熬煮至奶白色,鮮甜

🪄甜品
提供抹茶/芝麻/芝士雪糕

🪄非酒精飲品
提供梳打水/可樂/礦泉水
2023-11-15 32 浏览
📍 泓料理 (佐敦)佐敦長樂街28號地舖-這家位於佐敦的小路上的Omakase絕對物超所值,最低僅$450!我們選擇了兩份$450的Omakase套餐,內容包羅萬象:八貫新鮮壽司、三款精緻的生魚片、燒物、鮮美生蠔、清爽沙拉、熱湯、誘人甜品以及豐富飲品。每天的菜單都是獨特的驚喜。一開始,那道沙拉真是開胃至極,滿佈蝦籽增添了口感的層次。而生魚片中的魷魚海膽卷實在讓人驚艷,魷魚細緻的紋路搭配著紫蘇和香濃海膽,嘴裡的享受令人難以忘懷。生蠔上的甜美果凍則為整體味道注入了更多層次。燒物方面,牛舌和驚人大小的雞翅成為焦點,特別是那巨大的雞翅,應該是我迄今為止吃過最大的!而壽司的部分更是讓人賞心悅目,每一貫都散發著新鮮美味。特別值得一提的是炙燒toro,搭配海膽和魚子醬,加上炸蒜片和蔥,無論是味道還是口感都令人驚艷不已。最後,以味增湯和冰淇淋為完美的結尾。🍣🍲🍨這趟美食之旅實在是一場充滿驚奇的饗宴!11月期間還有三人同行一人免費的活動 只要點780以上的set就可以!-環境 ⭐️ 4.2/5食物 ⭐️ 4.7/5推薦指數⭐️ 4.7/5
📍 泓料理 (佐敦)
佐敦長樂街28號地舖

環境 ⭐️ 4.2/5
食物 ⭐️ 4.7/5
推薦指數⭐️ 4.7/5
2023-11-15 19 浏览
日式料理小店😗 餐廳主打日式料理及omakase 亦有包場私房菜提供 餐廳就omakase格局 有bar枱有卡位咁 亦設有VIP房以供4-10人聚會~====᪥ 飛魚子椰菜沙律🥗口感爽口亦好fresh᪥ 雜錦天婦羅 包括大蝦、茄子、南瓜、菇及蕃薯🍠 ᪥ 芝士年糕呢到嘅炸物都額外再加鹽調味᪥ 三色飯 包括吞拿魚蓉丼、雜錦魚生丼、炙燒左口魚邊丼 可以每樣試少少都唔錯😗᪥ 串燒嗌咗幾串串燒例如雞翼、雞皮等等都唔錯 ᪥ 拉麵🍜
====

᪥ 飛魚子椰菜沙律🥗
口感爽口亦好fresh

᪥ 雜錦天婦羅
包括大蝦、茄子、南瓜、菇及蕃薯🍠

᪥ 芝士年糕
呢到嘅炸物都額外再加鹽調味

᪥ 三色飯

᪥ 串燒
嗌咗幾串串燒例如雞翼、雞皮等等都唔錯

᪥ 拉麵🍜
2023-11-09 22 浏览
Cp值超高,師傅好健談,科普左好多資訊俾我,睇得出啲配合都有思考過,全部都好有心思今次就叫了一個$780嘅飛魚子沙律原來平時啲橙色飛魚子係加左色素,仲有綠色𠻹,就係有少少芥辣味嘅,佢哋就用呢款金色飛魚子,用個酸甜嘅沙律做頭盤真係好開胃,又令到個口腔好清新岩手縣蠔梅酒果凍,仲加左酸汁,好creamy刺身今次就係油甘魚,黑松露帆立貝,魷魚加海膽吞拿魚三文治用左中拖羅,大拖羅即係魚餃嘅部位,師傅拎俾我睇,個雪花真係好靚,之後仲有燒一燒,燒炙後把魚油逼出更美味,真係好滿足,滿口魚香茶碗蒸有鮑魚,蟹肉,仲有啲魚肉,整體好鮮味壽司銀甲魷魚金目鯛海老蓉,外面綠色果張係用黃豆做嘅,甜甜地松葉蟹,加左赤海膽,完全做到提鮮嘅效果筋子,都係師傅佢地自己醃製北海道銀鱈拖羅,用左中拖羅,拖羅蓉,魚子醬仲有金箔,原來仲有安神嘅效果,真係滿口魚香右口魚邊,經過炙燒油分更多,入口更見濃郁甘香雞湯用咗山藥,並且佢哋係真係用雞去煲,真材實料三色飯,自選三款,有漬物和沙律 $280出面食個刺身丼都要二百多,今次仲可以自由配搭三文魚親子飯丼三文魚子遇上季節,係一整塊魚春,師傅佢話自己醃製,就唔會有腥味,確實係無外面果啲咁咸咁
今次就叫了一個$780嘅

飛魚子沙律

岩手縣蠔
梅酒果凍,仲加左酸汁,好creamy

刺身
今次就係油甘魚,黑松露帆立貝,魷魚加海膽

吞拿魚三文治

茶碗蒸
有鮑魚,蟹肉,仲有啲魚肉,整體好鮮味

壽司
銀甲魷魚
金目鯛
海老蓉,外面綠色果張係用黃豆做嘅,甜甜地
松葉蟹,加左赤海膽,完全做到提鮮嘅效果
筋子,都係師傅佢地自己醃製
北海道銀鱈
右口魚邊,經過炙燒油分更多,入口更見濃郁甘香

雞湯
用咗山藥,並且佢哋係真係用雞去煲,真材實料

三色飯,自選三款,有漬物和沙律 $280
出面食個刺身丼都要二百多,今次仲可以自由配搭

三文魚親子飯丼
三文魚子遇上季節,係一整塊魚春,師傅佢話自己醃製,就唔會有腥味,確實係無外面果啲咁咸咁重味,就算平身唔太愛食都覺得好好食,同埋佢哋唔係用魚腩,係用魚背,就會重魚味啲

二色吞拿魚腩飯丼

鰻魚飯丼
肉質柔軟,充滿肉汁,炭燒香氣,實在有驚喜