2004-12-21 10 浏览
首先﹐我要回應之前個位呀哥or呀姐的食評。一、叫臺號不漏都唔係順序架喇﹐跳number有咪咁出奇﹐個呀姐高九度回應你都唔代表冇禮貌﹐有D人個Key係高少少架嗎。二、你講個位肯定係有的﹐二樓收銀機旁邊﹐對正樓梯位。如果你真係唔中意咪同佢講囉﹐再等下囉。我成日去﹐都成日見到有人坐﹐冇人投訴窩﹗三、你叫的菜同我上星期去的一模一樣的。蟹肉扒豆苗、鹽焗雞,同例湯。蟹肉扒豆苗確實有時係蟹殼去得唔乾淨﹐但冇話食到成口血咁誇張呀嗎。鹽焗雞又真係越來越差﹐重越來越細碟﹐不過點都唔會有渣掛﹖泉章居點都保持倒水準的﹐不過事實係差左小小﹐不過你都唔好係度扮代表丫﹗
首先﹐我要回應之前個位呀哥or呀姐的食評。

2004-12-18 16 浏览
尋晚16-Dec去食,未有野食已經一肚氣。我知我係要唔食煙位,不過門口阿姐駛咪咁先。我109,我見佢嗌完108,隔幾個字嗌110。我問句:"我109未嗌播."佢高9度答:"你要唔食煙丫嘛!"真係想...... 。好喇,有位啦,不過我肯定係無呢張台既,因為個位係一上去對住樓梯,收錢隔離,晌個房divider出面,冷氣口下面,真係狗都唔訓,貓都怕凍啦。食左個蟹肉豆苗,鹽焗雞,同個例湯。個豆苗食到差d死,多殼到丫,牙都差d咬爆,血都嘔幾兩。個雞又硬又多渣,係用d勁鹹薑蓉蓋番d尾,不知所謂。係個湯好d d食得下。我早幾年去裝收無咁好,無咁多人都真係食得的,家陣裝過下修懶巴閉咁真係餓死都唔去。
我問句:"我109未嗌播."
佢高9度答:"你要唔食煙丫嘛!"
真係想...... 。

食左個蟹肉豆苗,鹽焗雞,同個例湯。

2004-12-07 29 浏览
呢度D午巿套餐轉左,以前套餐有湯有飯跟,而家只係4人餐俾你任揀3個"食送",湯同飯都要另計,計落只係D"食送"價平返D,咁都叫係餐?﹗六個人,叫個所謂4人餐,再加一個小菜,鹽焗雞半隻、粟米班塊、葡汁焗四蔬同埋秘製燒骨。鹽焗雞貴為招牌菜,果然嫩滑;粟米班塊亦做得好好,班塊仍然脆口,唔會一舊粉;葡汁焗四蔬亦非常香,計落唔止只四蔬,個汁撈飯一流。唯一最差0既係個秘製燒骨,仲話係推介,佢有D似芳香排骨,但肉質已經燒到乾乾鞋鞋,麻麻地﹗服務預左麻麻地,本來講明唔跟餐0個個小菜係最計最平0個個,點知最後係計左個$70粟米班塊,明明個秘製燒骨都只係$65,激死﹗奈何已經2點,趕住返工,費事同佢拗﹗
(非会员)
2004-10-28 8 浏览
這是香港不變的習慣
這是香港不變的習慣
2004-10-28 23 浏览
唔通香港經濟真係好左,只不過係星期三晚上,有二、三層高的酒樓,就算冇10成都有9成滿。佢d套餐真係好鬼抵,4人餐都係二百幾蚊,已有三一湯任揀,套餐個海皇豆腐羹雖話4人份量,但足夠我o地6個人食,仲有多tim。招牌鹽焗雞味道好一般,雞肉唔得幾鞋口,成隻雞都唔夠入味,已經唔可以叫做招牌菜了。甜酸生炒骨……哈哈,真係舊舊都係骨仲係好細粒,炸得過了火位幾乾身;豆豉蒸倉魚,一直覺得用豆豉蒸的魚都唔會係新鮮,食落口都唔錯喎,雖然唔太鮮味,起碼肉質唔會霉同實。得三個6個人當然唔夠食,再叫多三個。雖然可能叫兩個套餐仲平,但係d套餐碟頭細過散叫。菜遠生魚球,唔係化!將魚片切厚左少少就當做魚球喎,生魚有幾貴呀?得幾塊少少碟就收$75,d被搵苯感覺。金銀蛋菠菜過得去la!葡汁焗四蔬大家一致讚好,椰汁味唔濃,仍然keep到有香味,所以食落唔會太溜。最後送的蕃薯雪耳糖水,完全唔夠薑味外,蕃薯味亦唔多夠,幸好佢唔係用紫心蕃薯o者。
佢d套餐真係好鬼抵,4人餐都係二百幾蚊,已有三一湯任揀,
金銀蛋菠菜過得去la!

(非会员)
2004-10-02 9 浏览
昨天下午與家人及由泰國來的親戚在泉章居吃午飯,竟然沒有人排隊,當上到樓時,發現下午的價錢比晚上便宜,而且很寧靜舒服,七個人點了八人餐,埋單都是三百六十元,每人都是五十多元,好抵!如果下次去食都係選擇下午去較少人,不用等位。

如果下次去食都係選擇下午去較少人,不用等位。

2004-08-12 17 浏览
星期六晚無啦啦想食中菜,女友苦口苦面都唔理,拉埋佢黎泉章居開餐。門口鬼死咁多人,但係等左兩個字就入得座,真係奇積。泉章居既小菜散叫係十分之大碟,兩條友唯有焗叫二人餐啦($148包湯同任選兩款小菜)。帶子海皇湯真係好大窩,每人可以分到四飯碗,好彩唔係早早就拎黎,唔係筷子未郁己經飲飽。海皇湯味道適中,適合喜好淡味人仕,但係食哂成窩都無人叫到有帶子既蹤影。霸王雞係呢處既招牌菜,當然要點啦。上桌既係雞胸,比著第二個可能己經鬼殺咁嘈,不過我愛雞胸,欣言接受。雞胸都做得幾滑,而且醃得好入味好夠咸,岩我!其實以前媽媽醃既隔夜咸雞係最得我歡心,但係健康熱潮入侵各人體內,連媽媽都受到影響,叫極都整唔番以前既咸味,無癮!炸大腸係女友欽點,查實本人屬意於令一絕品梅菜扣肉,不過呢味野對女仕黎講尤如洪水猛獸,就算想食亦只得一個想字。炸大腸無想像中既脆,似係炸後被焗過一焗。尤記得之前散叫過炸大腸拼春卷係令人再三回味,現在再嘗此大腸,絕對係退左步。埋單兩碗白飯連兩罐汽水合$214,服務跟味道都不差,算食得過。食完雖然飽到行唔郁,但係仍然記掛住梅菜扣肉既英姿...

2004-08-01 3 浏览
梅菜扣肉都好掂喎!扣肉鬆化, 梅菜味濃, 正呀!招牌雞更加唔駛講啦.....而且仲好抵食tim!!!
梅菜扣肉都好掂喎!扣肉鬆化, 梅菜味濃, 正呀!
招牌雞更加唔駛講啦.....
而且仲好抵食tim!!!
2004-07-30 18 浏览
剛剛兩間都在三天內幫襯過, 銅鑼灣的店是真的好過旺角店很多o 味道與份量都勝出, 招牌的霸王雞比旺角店的大, 又嫩滑, 粟米斑塊又香脆, 汁又好味, 冬瓜盅料又多又鮮味, 價錢又平, 無怪門庭若市o
2004-07-29 19 浏览
一家大細去食飯,呢間係一個唔錯ge選擇~佢有d二人/四人/八人餐,幾抵~我地通常都食四人餐,有三個餸,有甜品送,份量剛剛好~但係真係好抵,就有三個餸,我地仲叫左三個飯,兩支汽水,$200都唔使~而且d野都幾好食~粟米石斑整得好好味~d石斑整到好"鬆化"~佢地出名ge鹽焗雞都好正~好夠味,又有雞味~值得試~仲有呀~地方好寬敞tim呀~
一家大細去食飯,呢間係一個唔錯ge選擇~
佢有d二人/四人/八人餐,幾抵~
我地通常都食四人餐,有三個餸,有甜品送,份量剛剛好~
佢地出名ge鹽焗雞都好正~好夠味,又有雞味~
值得試~
仲有呀~地方好寬敞tim呀~
2004-07-15 7 浏览
我都係泉章居fans之一, 耐唔耐都要去食吓佢的雞先安樂個隻! 上個星期同d friend例牌聚會又嚟呢到, 唔使問, 一定會叫鹽焗雞, 冬瓜宗, 梅菜扣肉, 勝瓜蒸帶子, 梅菜蒸魚, 魚湯米線.... 但個晚食物的水準又真係有小小退步喎!
2004-07-02 17 浏览
平時屋企開飯, 都會去佢度買外賣. 最鍾意食佢既霸王同埋梅菜扣肉. 佢d 套餐唔平架, 3 個人連茶飯介要300 蚊左右, 都係得3 個.提議可以叫d 貴既食物, e.g. 花膠海參煲, 同埋炸蝦丸. 有個油浸筍殼魚都好食. 不過我飲過佢咁多隻湯, 都冇一隻好飲, 重好咸...
2004-07-02 12 浏览
之前俾漏了個喊樣佢……
之前俾漏了個喊樣佢……
2004-07-02 9 浏览
每逢週末假期,呢度門口都塞滿人,好似唔駛錢咁,講真我真係好唔明!講食物唔係話特別出色,呢個水準於好多其他地方都食到。講價錢,除開每人都要過百蚊,同樣於好多其他地方都食到。講地方,比一般酒樓差,我地十四人竟然俾張八人桌我!講招呼,班伙計十叫九唔應。咁樣的地方,下次唔駛旨意我再去,真係諗極都唔明點解仲有咁多人去排隊食。計我話:「幫襯泉章居,真係好戇居!」
講食物唔係話特別出色,呢個水準於好多其他地方都食到。
講價錢,除開每人都要過百蚊,同樣於好多其他地方都食到。
講地方,比一般酒樓差,我地十四人竟然俾張八人桌我!
講招呼,班伙計十叫九唔應。
計我話:「幫襯泉章居,真係好戇居!」
2004-06-17 12 浏览
始終覺得旺角店比較正宗,好味,唔知是否心理因素:p