2015-07-15 243 浏览
我相信不少人也鍾意食甜品, 尤其是女士. 之前就去了銅鑼灣沛公甜品食糖水.這裡絶對是榴槤和芒果迷必要到的地方, 佢地有多款以榴槤為主的甜品.我當然也要一試.我點了貓山王榴槤千層班戟.上枱已經有陣陣榴槤味撲鼻.這個千層班戟真是好考功夫, 薄薄一層班戟, 夾着一層厚厚的榴槤.一入口已感覺榴槤好滑身, 又夠香, 整個口腔已經被榴槤完全所佔據, 非常好味, 停不到口, 食完整件班戟也不覺得膩, 貓山王果然名不虛傳.下次要再其他榴槤甜品.除此之外, 我對燉品也有興趣. 因為近排成日出街食飯, 需要食番一些燉品滋潤一下.這裡燉品的款式也有不少, 最後我點了麥冬燉雪梨.內裡用料豐料, 除了有雪梨和麥冬外, 仲有雪耳和蜜棗, 所以這個湯份外清甜.雪耳夠滑, 雪梨也好好味.飲完這個燉品, 喉嚨好滋潤, 又舒服.
我相信不少人也鍾意食甜品, 尤其是女士. 之前就去了銅鑼灣沛公甜品糖水.
貓山王榴槤千層班戟
上枱已經有陣陣榴槤味撲鼻.
麥冬燉雪梨
雪耳夠滑, 雪梨也好好味.
飲完這個燉品, 喉嚨好滋潤, 又舒服.
  • 貓山王榴槤千層班戟
  • 麥冬燉雪梨
2015-07-03 436 浏览
有時候總會覺得甜品不是必需的,但是卻又想甜一甜的。現今甜品糖水店舖如雨春後,每一區總會有一兩間在左近,幾時想食甜品都可以嘛。沛公甜品自從在荃灣開設了第一間店子後,便在其他地區如尖沙咀開了分店,如今又在銅鑼灣再下一城,實是愛好甜品者的一個喜訊。銅鑼灣店主打貓山榴槤,如果喜愛榴槤者是不容錯過的。在下喜愛榴槤,當然不容錯失,一於來一個榴槤甜品,又如何?打開餐牌,確實以榴槤作為主題,當中有千層班戟,楊枝甘露等都有榴槤的踪影。如果不喜愛榴槤的話,可選擇以芒果做的甜品,當然款式就沒有榴槤般的多選擇。除了散叫個別甜品外,其實還可以選擇套餐,可嚐多款甜品。在下既然喜愛榴槤,又有套餐選擇,為何不可以滿足一下吃榴槤的欲望?沛公主義(六十八個大洋)共有四款甜品,包括了楊枝甘露、芒果糯米糍、芒果法式燉蛋、雲中落日,以芒果作為主體,沒有半點榴槤的,當中露枝甘露有著芒果肉在內,也有芒果汁,芒果味道濃郁;而燉蛋中面層是芒果肉,然後是焦糖,底層的燉蛋,當中的芒果啖啖肉,燉蛋頗嫰淜的。而糯米糍皮幾煙靭的,內裡同樣是芒果。雲中茖日就是是芒果卷,亦是富有芒果的香甜。榴盤(一百九十八個大洋)這款亦是併盤之一,當中有榴槤怼式燉

沛公主義(六十八個大洋)
榴盤(一百九十八個大洋)
這款亦是併盤之一,當中有榴槤怼式燉蛋,榴槤千層班戟及榴槤糯米糍,這幾款名筏其實是榴世家,食法是由淡味開開,吃到濃烈味道,亦即是由糯米糍開始,然後到千層班戟,最後是燉蛋。當中糯米糍的榴槤味道是微微的,不會有太大的榴槤味,困肉也較少,千層班戟的味道相對較前者多了約一半的榴槤味道,也能吃得到當中的味道,而最後的榴槤燉蛋是最濃郁的除了蛋夠滑外,其榴槤味也相當充足,在下也較愛這個燉蛋。
酥皮栗子焗西米露(五十八個大洋)
甜湯製作需時,等了約十分鐘左右。覺得當中的酥皮不錯富有牛油的香味,栗子也夠鬆化,西米更是大大粒吧。當中的甜味適中。
貓山是果子貍的馬來語 musang 的譯音,當地人認為果子貍嗅到最靈敏,專揀最好的東西來吃,相傳牠們都愛吃果王,因此有貓山王的名稱。
2015-06-17
2015-07-01 297 浏览
早前跟好姊妹跑到cwb, 專誠來個榴槤宴~品嚐過後, 即使連不壇吃的我也要來記下這番滋味榴槤喎~哈~唔係人人都受得架~但喜愛的就真的是會對佢瘋狂而且是榴槤味愈濃愈好這次來到了沛公甜品是好姊妹介紹我來的~聽說這裡的千層班戟是出哂名的好味有口感而且各款的榴槤甜品選擇多~是榴槤怪必定會溜連的好地方一去到跟本不會認不出來門口已經見到看到好多不同的千層班戟可以外賣的啊~一入去~人不多呀!牆上滿滿張貼上不同甜品的介紹單看樣子也好想嚐一口~而且也有太多選擇了吧~樣樣新奇樣樣想試呀!我麻~要左榴白~(榴槤鮮奶燉蛋白)吃榴槤味愈濃愈好~這個可是用上D24 榴槤醬搭上滑滑的燉蛋白啊~濃濃的榴槤香一上台已讓人一整個興奮一入口也真的是不得了啊~又滑又濃的~而且還帶有點點香香的椰醬味榴槤醬下的鮮奶蛋白也是滑溜無比~真的是絕佳配搭呀!來到這裡也定會叫千層班戟吧~我們點了一個貓山王榴槤千層班戟, 同時也來了個普通入門板的千層班戟看上去的樣子是沒兩樣~但臭近聞一點已聞到不同了好香好香呀!吃也去也有各種滋味貓山王的是一整個濃濃香香的感覺是膩一點而普通入門板的也清香一點的呀!吃過貓山王的總是感覺通入門板的不夠濃香~各有特

早前跟好姊妹跑到cwb, 專誠來個榴槤宴~

品嚐過後, 即使連不壇吃的我也要來記下這番滋味

榴槤喎~哈~唔係人人都受得架~

但喜愛的就真的是會對佢瘋狂

而且是榴槤味愈濃愈好
這次來到了沛公甜品

是好姊妹介紹我來的~

聽說這裡的千層班戟是出哂名的好味有口感

而且各款的榴槤甜品選擇多~

是榴槤怪必定會溜連的好地方
一去到跟本不會認不出來

門口已經見到看到好多不同的千層班戟

可以外賣的啊~
一入去~人不多呀!

牆上滿滿張貼上不同甜品的介紹

單看樣子也好想嚐一口~

而且也有太多選擇了吧~

樣樣新奇樣樣想試呀!

我麻~要左榴白~(榴槤鮮奶燉蛋白)
吃榴槤味愈濃愈好~

這個可是用上D24 榴槤醬搭上滑滑的燉蛋白啊~

濃濃的榴槤香一上台已讓人一整個興奮

一入口也真的是不得了啊~

又滑又濃的~而且還帶有點點香香的椰醬味

榴槤醬下的鮮奶蛋白也是滑溜無比~

真的是絕佳配搭呀!

來到這裡也定會叫千層班戟吧~

看上去的樣子是沒兩樣~

但臭近聞一點已聞到不同了

好香好香呀!

吃也去也有各種滋味
貓山王的是一整個濃濃香香的

感覺是膩一點

而普通入門板的也清香一點的呀!

吃過貓山王的總是感覺通入門板的不夠濃香~

各有特色喇~

如想作比較的~下次一定會先吃普通入門板的為先~

其實店子中還有榴槤春捲榴槤角榴槤咖啡
不過晚飯過後也真的再也吃不下太多~

我一人吃掉3 種不同的甜品也覺得自己好勁了啊~

最後~要清清榴槤味, 店員介紹我們這個芒果糯米糍
厚厚的糯米糍皮, 煙韌又好有口感~

咬下去即見到超巨的芒果肉

真的是一啖啖的啊~

咬下去真的是絕住享受

而且也是芒果當造季節~好正啊~

沛公甜品

地址:銅鑼灣耀華街25號丹納中心2號地鋪

2015-06-11
$150 (其他)
  • 榴白
  • 榴槤千層班戟
2015-06-24 364 浏览
上星期放工就比老婆拉左去行街,天口熱行到又熱又濕,經過耀華街就同老婆去沛公甜品消下暑一入到去就聞到濃濃榴槤味, 啱晒我呢種榴槤怪, 經過一輪選擇困難之後,揀左沛公主義同貓山王千層班戟配榴槤特飲沛公主義(芒果甜品併盤)楊枝甘露 : 有水準,芒果香奶香並重,無話偏重任何一面,消暑一流芒果糯米糍 : 大大舊香甜芒果,正! 外皮太腍有改進空間雲中落日(椰汁芒果卷) : 即芒果腸粉,四組中最好食, 外皮爽滑, 加上忌廉芒果肉,好食。芒果法式燉蛋 : 面層芒果香甜正常, 可惜底層燉蛋既忌廉落得夠,唔夠滑同香貓山王千層班戟配榴槤特飲相當大期望既組合, 榴槤特飲係店員極力推介貓山王千層班戟: 食得出貓山王肉,再加上大量忌廉同蛋皮, 好食同極肥係必然,如果再多啲榴槤肉就仲好, 請記得多人分享,一人獨食必俾打爆榴槤特飲: 店員無介紹錯,榴槤加椰奶,另一個好食同極肥組合,液態既榴槤更容易令香氣充滿口腔,一飲落去榴槤味先填滿成個口,之後直沖上鼻,再一直谷上大腦, 勁啊!!

沛公主義(芒果甜品併盤)

芒果糯米糍 : 大大舊香甜芒果,正! 外皮太腍有改進空間
貓山王千層班戟配榴槤特飲

相當大期望既組合, 榴槤特飲係店員極力推介

2015-06-15
其實我不吃榴槤的,但每次經過耀華街都被佢門面嘅千層班戟深深吸引!這一次,跟著一班榴槤怪去食<沛公甜品>,想不到超怕榴槤的我,竟也能安安樂樂的坐上一小時!<沛公甜品>是貓山王專門店,於這個時令榴槤季節推出了很多榴槤甜品,榴槤怪一定開心死~ 但除了榴槤甜品外,它的芒果甜品亦有很多,而且千層班戟更是非常出名!我就是為著千層班戟而來的!★沛夫人樂園 ($78)包括自選千層班戟拼鮮什果,千層班戟選擇眾多,最後選了較少見的Rocky Road千層班戟獨享~因我不吃瓜類,所以特別request走西瓜及蜜瓜,所以只有士多啤利及藍莓。千層班戟很大份,有整隻手掌般大。班戟皮煎得很薄,就算吃上一整個也不會過飽,每層中間夾著軟軟滑滑的Rocky Roadcream。每一啖也有濃濃的Rocky Road cream及大大粒的棉花糖,非常好吃。★芒果糯米滋(HK$34@3粒)糯米滋皮是厚的那一種,非常煙韌,跟長洲大芒果糯米滋的薄皮是兩個對比。但這種煙韌的厚厚的皮原來幾好食,有點像小時候在街邊檔食的叮叮糯米滋。餡是很大粒的芒果肉,可惜不是旺季,芒果偏酸呢!其實還有其他芒果甜品想試,不

★沛夫人樂園 ($78)

千層班戟很大份,有整隻手掌般大。

★芒果糯米滋(HK$34@3粒)
其實還有其他芒果甜品想試,不過太飽了~雖然未有跟榴槤怪朋友一同食榴槤,但沛公的其他甜品也不錯,下次要再來試其他千層班戟,我仲想試m&m同榛子班戟呀~

• 千層班戟拼鮮什果
2015-06-22 368 浏览
我們這一家榴槤怪出動, 雜誌上介紹過要食貓山王必要嚟銅鑼灣沛公~榴槤都有榴槤的玩法, 以沛公最出名的千層班戟做法似乎太簡單吧, 要食得花弗當然要...榴槤沙冰 (原價: $88)綿綿口感, 一啜上腦!!!貓山王獨有味道隨即湧現, 涼爽之外夾有香甜, 基本鮮味仍在~榴槤芝士餅 $148 (套餐連飲品)有芝士餅的軟滑膏稠, 芝士味道超濃而榴槤香味十足, 餅底有牛油香~唔講真係唔知, 一份甜品已經有食正餐的飽肚感, 勁!
榴槤沙冰 (原價: $88)
綿綿口感, 一啜上腦!!!
榴槤芝士餅 $148 (套餐連飲品)

唔講真係唔知, 一份甜品已經有食正餐的飽肚感, 勁!
$148 (其他)
  • 榴槤芝士餅
  • 榴槤沙冰
2015-06-19 350 浏览
完婚之後, 倆口子總是到處吃貨,吃回幾個月前不敢碰的禁品. 今晚提早吃完晚飯後, 拉著老公來沛公吃甜去~ 很久之前在另一分店吃過芒果千層班戟, 事隔幾年再來, 餐牌的選擇已增加不少,更以榴槤為主角, 正好餵飽我們的甜胃呢~ 沛公主義即芒果甜品併盤,共有四款:楊枝甘露:芒果味與椰汁味平衡度不錯,最重要有柚子肉,西米等,口感豐富,很適合炎炎夏日~芒果糯米糍:一切開藏有一大片鮮芒果肉,只略嫌糯米皮太腍,不夠煙韌。芒果法式燉蛋:我也做過這甜品,經驗是要有足夠的忌廉和蛋黃才夠香滑,這個還有進步的空間,仍需努力~雲中落日:原來是椰汁芒果卷,外表如腸粉一樣,質感較爽滑,同樣包著忌廉芒果肉,口感清新。八時前原來更有榴 /不榴套餐, 實行一次過滿足兩個願望!貓山王千層班戟配榴槤特飲單聽名字已覺得吸引~老公選了榴槤椰奶昔,真是絕配呀~~~呷一口,質感順滑,極濃榴槤味充斥著整個口腔,加上點點椰香,滋味滿分~邪惡得來無法抗拒,一致高度推介~ 貓山王千層班戟同樣精彩;一絲絲貓山王榴槤肉與鮮忌廉打得細滑,夾在十多層薄薄班戟塊中,吃落啖啖甘甜,榴槤味重,喜歡果后的朋友不容錯過啊。這個組合飽肚指數甚高,建議二人共享~

沛公主義

即芒果甜品併盤,共有四款:

八時前原來更有榴 /不榴套餐, 實行一次過滿足兩個願望!

貓山王千層班戟配榴槤特飲

臨走前見門口有是日優惠,幾款外賣千層班戟只是$15 起, 很抵吃~又打包兩件給奶奶品嚐嚕.
  • 榴槤椰奶昔
2015-06-16 316 浏览
沛公甜品向來都很有名,尤其得知是貓山王甜品這個就更加令人期待了很可愛的標誌!很大很明顯所以不會認錯!店裡的其他甜品——不過當然要試試榴蓮啊!然後發現到套餐的存在!套餐可選擇「榴」或是「唔榴」,而我的目標根本就是貓山王千層蛋糕!貓山王千層蛋糕榴槤肉忌薕很是吸引,可以說是能看出來的細滑切的時候一層一層切落的感覺很有趣,而且吃進口裡是啖啖濃郁的榴蓮味~榴蓮咖啡起初聽的時候以為是整杯普通榴蓮味,誰知道居然真的有榴蓮肉在裡面!榴蓮肉滿滿的!沒想到是真的黑咖啡+榴蓮肉,看到是這樣倒是真的更喜歡了攪拌好就是一杯真真正正的榴蓮咖啡了!簡直可以說是榴蓮盛宴啊!
很可愛的標誌!
很大很明顯所以不會認錯!
店裡的其他甜品——
不過當然要試試榴蓮啊!
然後發現到套餐的存在!
貓山王千層蛋糕
榴槤肉忌薕很是吸引,可以說是能看出來的細滑
榴蓮咖啡
榴蓮肉滿滿的!
沒想到是真的黑咖啡+榴蓮肉,看到是這樣倒是真的更喜歡了
攪拌好就是一杯真真正正的榴蓮咖啡了!
簡直可以說是榴蓮盛宴啊!
銅鑼灣越黎越多甜品糖水店''*每次行經耀華街都會經過這間【沛公甜品】以貓山王榴槤的甜品專門店~~令我這個榴槤怪次次都好想衝入去食番夠本!!係門口已經見到有好多唔同既外賣甜品;除左榴槤外, 都仲有其他款式, 連蛋糕都有得賣添''*今次同幾位榴槤怪朋友黎到, 一定要黎返個榴槤盛宴先得啦~~❤ 榴盤 (HK$198)當中包括榴槤法式燉蛋, 榴槤千層班戟及榴槤糯米糍''*榴槤法式燉蛋榴槤肉係中間, 配上法式燉蛋的整法榴槤味不算太重;榴槤千層班戟是用上 D24 榴槤製成, 味道較淡~~❤ 榴白 (榴槤鮮奶燉蛋白) HK$128鮮奶燉蛋白配上榴槤醬, 帶有椰醬的味道;但同樣好香的 D24 榴槤味, 鮮奶蛋白仲好滑添!!!❤ 芒果糯米糍 (HK$34 / 3粒)糯米糍皮厚但很煙韌, 內裡藏有很厚身的芒果肉''*可惜那芒果偏酸, 影響了味蕾~~❤ 貓山王榴槤千層班戟 (HK$88)千層班戟是這裡最出名的甜品, 而貓山王榴槤梗係最受歡迎架啦~薄薄的班戟皮夾埋一層以貓山王榴槤蓉打成的忌廉, 看上去真係好多層架!!味道好濃郁, 好滑, 又唔膩;差不多整個比我食哂丫, 絕對係榴槤怪真係必食之選''*❤ 榴槤咖
銅鑼灣越黎越多甜品糖水店''*
每次行經耀華街都會經過這間【沛公甜品
以貓山王榴槤的甜品專門店~~
令我這個榴槤怪次次都好想衝入去食番夠本!!
係門口已經見到有好多唔同既外賣甜品
除左榴槤外, 都仲有其他款式, 連蛋糕都有得賣添''*
今次同幾位榴槤怪朋友黎到, 一定要黎返個榴槤盛宴先得啦~~
榴盤
❤ 榴盤 (HK$198)
當中包括榴槤法式燉蛋, 榴槤千層班戟及榴槤糯米糍''*

榴槤千層班戟是用上 D24 榴槤製成, 味道較淡~~
榴白(榴槤鮮奶燉蛋白)
❤ 榴白 (榴槤鮮奶燉蛋白) HK$128
鮮奶燉蛋白配上榴槤醬, 帶有椰醬的味道;
但同樣好香的 D24 榴槤味, 鮮奶蛋白仲好滑添!!!
芒果糯米糍
❤ 芒果糯米糍 (HK$34 / 3粒)
糯米糍皮厚但很煙韌, 內裡藏有很厚身的芒果肉''*
可惜那芒果偏酸, 影響了味蕾~~
貓山王榴槤千層班戟
❤ 貓山王榴槤千層班戟 (HK$88)

味道好濃郁, 好滑, 又唔膩;
差不多整個比我食哂丫, 絕對係榴槤怪真係必食之選''*
榴槤咖啡
❤ 榴槤咖啡 (HK$88)
第一次飲用榴槤來配合的咖啡~
味道不會有太濃郁的榴槤味, 因為本身的咖啡味較濃;
攪勻後就會飲到淡淡的榴槤香味, 估不到兩者係夾得到架''*

只是價錢不算便宜, 真係間中食一次半次止止癮好了~
不過食得出佢地係用心製作的喔!!!
榴盤
榴白(榴槤鮮奶燉蛋白)
2015-06-14 243 浏览
呵呵呵,又到了榴槤的季節!作為榴槤控,當然要約上三五個榴槤怪朋友,一齊擦返餐榴槤甜品了!這一次,絕對絕對只試榴槤的甜品先可以罷休!XDDDD要有多榴槤甜品食,當然首選就係沛公!WOW,擦餐勁0既!望住沛公入面的榴槤甜品,真係多到唔知食邊樣先至好!仲有唔少係套餐俾大家選擇呢~~貓芝槤Durian Cheese CakeHK$78先黎,就係食個「貓芝槤」即係榴槤Cheese Cake!呢款榴槤甜品,是芝士比較重一點,榴槤初階者可以選這個甜品。打得幾滑的芝士醬呢~~榴白 (榴槤鮮奶燉蛋白)Durian Steamed Milk PuddingHK$128這個甜品的賣相,雖然普通,但榴槤味絕對比前一款甜品更濃郁!面層是滿滿很厚醬的榴槤溶。當然是溝了一點的椰奶味。令食起上黎滑身一點!底層是比較清一點的鮮奶燉蛋白。但燉得幾滑,不會老不會鞋,清清地,配上榴槤醬食,很不錯呢!貓山王榴槤千層班戟Durian Milk CrepeHK$88說到沛公,最出名的除了是榴槤甜品之外,就是千層班戟這款甜品!單看賣相,個「千層」做得夠晒薄以及夠晒多層。咁先可以食到個層次感。這個貓山王榴槤千層班戟,有著貓山王榴槤的果
要有多榴槤甜品食,當然首選就係沛公!WOW,擦餐勁0既!
貓芝槤

Durian Cheese Cake

HK$78

榴白 (榴槤鮮奶燉蛋白)

Durian Steamed Milk Pudding

HK$128

Durian Milk Crepe

HK$88

這個貓山王榴槤千層班戟,有著貓山王榴槤的果肉做成的洆。食落口,貓山王的榴槤肉果真是很香很滑。而且味道是最香濃的!愛食榴槤的,絕對不能錯過!單是手工做這道甜品,也比較繁瑣了!HK$88絕對很值得一試啊!
榴盤 Durian Plate

1. 榴槤法式燉蛋 Durian creme brulee

2. 榴槤千層班戟 Durian mille crepes

3. 榴槤糯米糍 Durian Glutinous Rice Dumpling

HK$198

這是其中一款的榴槤套餐。一次過試三款的榴槤甜品!這裡的甜品名字都十分有趣呢~

先說說個榴槤千層班戟,跟剛剛試的貓山王比,這個用上的是D24的榴槤,濃度會少一點,但甜度就多一分。其實也是很好食的千層班戟。要看看你比較喜歡哪一款的榴槤口感及味道了。
榴槤法式燉蛋,這個送上黎是,面頭被無即燒的焦糖面層,這下比較失望。燉蛋部份,再滑點就更好。榴槤溶要到燉蛋的中心位置才食到,少了一點了吧?!
榴槤糯米糍

這個糯米糍略嫌是糯米部份的皮厚了一點,內裡的榴槤溶也算是滿多的。
最後食上芒果糯米糍,清一清味蕾。一客有三粒~~
內裡的芒果肉可是大粒得很!只是當時芒果不是很靚,酸了一點吧!
榴槤咖啡

最後還試了個榴槤咖啡,都幾鬼香!!入面放咗好多榴槤果肉呢!!
溝均後,就會變成這樣。有著淡淡的榴槤香的咖啡,很有趣。咖啡+榴槤控,要試試!XD

甜品當正餐咁食!食了這麽多的甜品,真的飽得很啊!下次還要再試其他的甜品款式呢!~

• 貓山王榴槤千層班戟
  • 榴白
  • 榴盤
2015-06-11 236 浏览
心多多,索性來一個拼盤。這個榴盤全是以榴槤為主材料。榴槤法式燉蛋以榴槤為法式焦糖燉蛋做變奏,脆脆的面層,厚薄剛好,不是太甜,很對口胃,燉蛋很滑很香,但為甚麼沒有榴槤? 貨不對版?啊呀!原來榴槤蓉在燉蛋中央,口感像吃焗西米布甸那樣,軟軟糯糯的,我很喜歡。好彩沒有大呼小叫,否則..... 榴槤蓉充滿濃濃的榴槤味,很滑,同樣不過甜,可以吃多幾個!榴槤千層班戟千層班戟已經不是甚麼稀奇食物了,但以榴槤為饀,還是貓山王,我未聽過。班戟做得很薄,厚薄均勻,顏色悅目,不愧是招牌貨。中間的忌廉夾著粒粒的榴槤肉。因為有忌廉的關係,榴槤味不夠出。這班戟很飽肚呢!榴槤糯米糍糯米糍同樣不是甚麼新奇東西,但這糯米糍皮薄饀多,絕不吝嗇,皮還很煙韌,這個榴槤饀與燉蛋的饀雖然樣子相似,但這個是較實一點,也很飽肚呢!這個拼盤整體來說,材料十足,以同一主題,配合不同口感的三款甜品,非常多樣化。餐具及食物顏色配搭也恰到好處。夏枯草沙冰這個飲品是侍應推介,只知夏枯草是涼茶材料,可以清熱明目。現在做了沙冰,口味清新,有點解膩的感覺,沒有苦味。以透明啤酒杯盛載,而且大大杯的,份量也不少。除了食品選擇多之外,最欣賞是食品設計多樣化及
心多多,索性來一個拼盤。
這個榴盤全是以榴槤為主材料。

榴槤法式燉蛋
好彩沒有大呼小叫,否則.....

榴槤蓉充滿濃濃的榴槤味,很滑,同樣不過甜,可以吃多幾個!

榴槤千層班戟
這班戟很飽肚呢!

夏枯草沙冰
夏枯草沙冰
除了食品選擇多之外,最欣賞是食品設計多樣化及用很多少用於甜品的材料,夠創新。
题外话/补充资料: 餐牌上有很多不同主題的拼盤,也有配飲品的拼盤,對心多多及有選擇困難的人,很有幫助。 當日見到很多人叫外賣,所以店面較靜,很適合朋友聚會或二人世界啊!
宵夜
  • 夏枯草沙冰
2015-06-08 255 浏览
同朋友行過,見到貓山王甜品,就雙眼發左光,決定第二日黎試2個人去試。我地點左4種不同款式既榴連甜品,如下:1.榴連cheese cake :1開始,食個cheese cake,都還可以,但食到落餅底既時候,嘩!大老,益味既?吾係嘛?2.榴連西米露:第一道甜品都得過且過,唯有寄望西米露。黎到時候,我勁興奮咁用個匙1「筆」......水多西米勁小,但1心想呢道甜品都會有舊榴連呱?!「筆」黎「筆」去都只係見個5-6粒既黃色啫喱,問職員先知,個d 啫喱係榴連.....我即刻講左句粗口咁貴價錢買兜西米.....水返黎!3.榴連腸粉:心情已經不爽,唯有寄望下1道咁品會有驚喜。其實我真係要比個叻佢,佢d 水準keep到!真心食吾到有榴連,同我係超市買既榴連雪條有咩分別呀?4.榴連pancake: 已經失望!皮硬!cream 多!吾明點解咁多人讚總結:今次我食cream 仲多過食榴連!貴而好食我吾介意,但好介意又貴又難食!只此一次,不會再黎。

我地點左4種不同款式既榴連甜品,如下:

西米勁小
咁貴價錢買兜西米.....水返黎!

2015-04-08
  • Sorry! 1樣都無
2015-06-05 271 浏览
如果你講生果, 我諗榴槤乜乜乜都可能係 the least of my favourite...朕亦唔會周圍拎住把生果刀話去到邊都要食, 難道切生果 也需要朕來操勞嗎?Anyway, 有個壞朋友要食榴槤, 明知我唔食, 都要去食, fine!朕朋友話, 黎到呢度, 乜都可以唔食, 但一定要食佢個"貓山王榴槤千層班戟"!!!見倒個千層班戟朕真係嚇左一跳, 點解可以真係咁千層... 佢每層班戟厚度一樣, 而且十分均勻 朕一啖咬落去~~~ woooooo 原來榴槤都唔係甘難入口喎!  D Cream 真係幾滑, 仲好好味道 之後朕仲搶埋黎食 HAHAHAAHA... 原來真係一食停不了口的 食到口乾, 就叫杯消暑既 C 瓜汁飲下先~ 又幾冰涼喎  甜度適中, 一口西瓜波又幾夠肉 另外同場加映芒果心花怒放! 係 Pancake 包住個 Pudding! Pudding 滑又香, 絕對適合 D 唔岩食乜乜乜既朋友 呢度真係令我留連忘返!!  笑~~~~~~~  一定可以返食啦!

朕亦唔會周圍拎住把生果刀話去到邊都要食, 難道

切生果 也需要朕來操勞嗎?

朕朋友話, 黎到呢度, 乜都可以唔食, 但一定要食佢個

"貓山王榴槤千層班戟"!!!
見倒個千層班戟朕真係嚇左一跳, 點解可以真係咁千層...
佢每層班戟厚度一樣, 而且十分均勻
朕一啖咬落去~~~ woooooo

之後朕仲搶埋黎食 HAHAHAAHA...

原來真係一食停不了口的
食到口乾, 就叫杯消暑既 C 瓜汁飲下先~

又幾冰涼喎

甜度適中, 一口西瓜波又幾夠肉

Pudding 滑又香, 絕對適合 D 唔岩食乜乜乜既朋友

呢度真係令我留連忘返!!

笑~~~~~~~  一定可以返食啦!
庆祝纪念
纪念日
2015-06-02 298 浏览
本來想買另一間,點知無開,附近最近就呢間,櫥窗好大,甜品一盒盒獨立包裝放晒入櫥窗雪櫃,外賣價錢仲非常吸引,本來都無買外賣,即刻揀咗三款再入內落單,店內好光猛,桌椅乾淨整潔,好舒服嘅環境,店員好爽手,我一講好佢已經入晒袋,再用八達通比錢,5分鐘唔使走得!返到屋企放入雪櫃,攞出來食!獨立包裝雖然唔環保但攞得好安心,又唔怕會比雪櫃吸乾水份!芒果千層班戟:芒果肉多,忌廉好滑,而且唔太甜,班戟薄而唔乾!好大件,食完都幾飽!宇治金時:抹茶紅豆都係我鍾意嘅配搭,可惜呢件餅除了忌廉滑,抹茶味唔夠,紅豆又較硬(未至於咬唔到)同軟軟嘅忌廉班戟唔夾!一般!雪中落日:名字特別,椰汁外皮彈牙又滑溜,中間芒果餡唔多,但夠軟滑,口感好夾,唔太甜,好似食條彈牙腸粉一樣!幾特別!食物唔錯,包裝企理,店員服務好,有笑容有送客,又爽手!抵讚!
店內好光猛,桌椅乾淨整潔,好舒服嘅環境,店員好爽手,
手挽袋
我一講好佢已經入晒袋,再用八達通比錢,5分鐘唔使走得!
返到屋企放入雪櫃,攞出來食!
獨立包裝雖然唔環保但攞得好安心,又唔怕會比雪櫃吸乾水份!
芒果千層班戟
宇治金時
雪中落日
外卖自取
$20 (宵夜)
芒果千層班戟
雪中落日
2015-05-31 244 浏览
吃完little vegas 後,朋友覺得一定要食埋甜品先叫係一場完美嘅gathering ! 要食一定要食好啲,所以我揀左以榴槤甜品著名嘅沛公甜品,由於最近門外有棚架工程,所以差點行到過左籠! 老實說我很少真的只吃榴槤,因為上次去滿記已被身邊的朋友嫌棄,所以可幸的是這天有朋友和我一起來呢! 話說這裡頗出名的就是這客貓山王榴槤千層班戟 $88,雖然很貴,但每一層都是用馬來西亞的貓山王榴槤肉來鋪成,你就明白貴得有理。本來還以為雪了這麼久,都已經不太香,誰知來到的時候,仍然槤香撲鼻!!!! 每一層的班戟皮很薄又有蛋香,貓山王榴槤肉夾心入口幼滑,我雖和友人分著吃,但我自己已吃了一半!!! 最近看了很多blogger也在刊登冰條,所以我都唔執輸,叫了這客榴槤雪條,賣相和圖實在是只供參考,不過原來整個冰條也是榴槤肉來的! 一咬下去就好像吃冰了的榴槤一樣,雖不至像班戟一樣入口柔軟,但整個也是榴槤肉,就像吃了一個榴槤,我見我朋友們都不動手,我就整條吃掉~ 總括來說,這裡的榴槤真的做得不錯,要是滿記賣榴槤也能賣得好,這一間實在不容錯過,因為榴槤的甜品花式都給這裡豐富了! 還有,榴槤雪條的味道我到現在還
榴槤雪條
總括來說,這裡的榴槤真的做得不錯,要是滿記賣榴槤也能賣得好,這一間實在不容錯過,因為榴槤的甜品花式都給這裡豐富了! 還有,榴槤雪條的味道我到現在還是深深記著! 不得了啊!!!!
2015-05-20
$88 (宵夜)
榴槤雪條