2006-09-10 11 浏览
好耐無食過呢間啦,上次去銅鑼灣因為搬遷裝修食不到,今次去開觀塘就來食下。怎知去到勁多人,等了成個小時才到我們,好在店外有長椅坐,傾下傾下時間又到可以入去。整體來說都不錯,味道幾好,不過無甚驚喜,下次都係試下未吃過菜式先。除了個芝士焗餃子中西合壁得來個味不是太夾(而且好溜),其他都幾好味。☆沙嗲雞扒檬粉☆香芒蟹肉炒飯☆脆蝦棒尤其個沙嗲,可能我一向喜歡呢隻味,下次試下咖哩先。不過點了菜之後才發覺原來可以叫餐的,價錢仲平同埋有甜品飲品呀~!!而且食物內容都係差不多,下次不會散叫,叫餐會抵D。
☆沙嗲雞扒檬粉
☆香芒蟹肉炒飯
☆脆蝦棒
尤其個沙嗲,可能我一向喜歡呢隻味,下次試下咖哩先。
2006-07-29 5 浏览
當不知道食什麼時,多數會去沙嗲王,去得最多就係哩間。今晚又黎食啦,因為唔like d set dinner,於是散叫。哩度d沙嗲幾好味,又有石頭飯,幾乎次次都會叫!!個龍蝦salad 得好少咋,不過都幾好味既。要左杯芒果紅茶,唔鍾意d jelly,仲占左大半杯。over all ok 架~~會再食!!
當不知道食什麼時,多數會去沙嗲王,去得最多就係哩間。
哩度d沙嗲幾好味,又有石頭飯,幾乎次次都會叫!!
個龍蝦salad 得好少咋,不過都幾好味既。
要左杯芒果紅茶,唔鍾意d jelly,仲占左大半杯。
over all ok 架~~會再食!!
2006-07-23 6 浏览
晚上和friend吃,兩人可坐木船仔(2人table來的!),挺好feel,但張table小了點,後來不太夠位放食物。食物方面,我叫了:白珈哩豬扒飯、炸尤魚圈、荔枝玉露、雞蛋布丁。Frd叫了:白珈哩豬扒飯、炸蝦綣、荔枝玉露、雞蛋布丁。荔枝玉露是frd推介的,有很多荔枝味蒟蒻;白珈哩豬扒飯一直是我們的最愛,超香的汁,想起都想吃。小食都ok,炸得香口。雞蛋布丁就像x一那種。服務方面,全是waitress,很快很周到,但隔壁的船該是店員親友,waitress不斷跟他們聊天及送東西,而order的食物分量比正常多一半!隔壁那位小朋友更勁吵勁煩大叫,店內被他……了,無奈。
2006-06-25 14 浏览
因為coupon快要到期,,所以就滾到這裡吃lunch了= =+又是跟巨毛+ ks來,,order了:::::::1. 菠蘿炒飯2. xo醬炒蘿蔔糕3. 焗海鮮飯4. 椒鹽豆腐5. 日式海鮮燒餅6. 布甸7. 芋香珍珠菠蘿炒飯十分一般,,欠缺了一點香氣=3=水準明顯地比以前差了......xo醬炒蘿蔔糕外脆內軟..味道一般,, 油份蠻多的]]]]其實我order這道菜是想吃回在柏景吃到的那種味道因為柏景的炒蘿蔔糕是軟軟的,,所以有點失望=3=另外,, ks說很辣____我就覺得不辣= =v焗海鮮飯也是一般..至於椒鹽豆腐跟布甸,, 我沒有吃]]]只可以說椒鹽豆腐有2件小小的..而布甸應該就是雞蛋布甸..surface有少少的古力漿~日式海鮮燒餅的底是硬而脆的!!味道不是很濃郁..因為surface沒有日式醬油,,只有沙律醬baby 一一"芋香珍珠都算ok的,,,可是冰的份量蠻多,,計一計我喝的可能只有半杯
因為coupon快要到期,,
所以就滾到這裡吃lunch了= =+

又是跟巨毛+ ks來,,
order了:::::::
1. 菠蘿炒飯
2. xo醬炒蘿蔔糕
3. 焗海鮮飯[餐]
4. 椒鹽豆腐[是跟餐送的]
5. 日式海鮮燒餅
6. 布甸[也是跟餐送的]
7. 芋香珍珠[其中一杯是跟餐的]

菠蘿炒飯十分一般,,
欠缺了一點香氣=3=
水準明顯地比以前差了......

xo醬炒蘿蔔糕外脆內軟..
味道一般,, 油份蠻多的]]]]
其實我order這道菜是想吃回在柏景吃到的那種味道
因為柏景的炒蘿蔔糕是軟軟的,,
所以有點失望=3=
另外,, ks說很辣____
我就覺得不辣= =v

焗海鮮飯也是一般..
至於椒鹽豆腐跟布甸,, 我沒有吃]]]
只可以說椒鹽豆腐有2件小小的..
而布甸應該就是雞蛋布甸..
surface有少少的古力漿~

日式海鮮燒餅的底是硬而脆的!!
味道不是很濃郁..
因為surface沒有日式醬油,,
只有[我猜]沙律醬baby 一一"

芋香珍珠都算ok的,,,
可是冰的份量蠻多,,
計一計我喝的可能只有半杯[汗]
2006-06-04 4 浏览
星期二晚和男友到來食晚餐.試了新出的泡菜牛肉石頭飯,都幾多飯蕉,牛肉就不太多了,味道一般,泡菜很多,所以全碗都覺得好辣,不吃的辣就不要試了.以三十幾元有一個熱辣辣又有飯蕉的石頭飯.都可以一試.其它食物只是一般叫開的.不值一提了.
其它食物只是一般叫開的.不值一提了.
2006-05-26 6 浏览
我未見過咁差o既service!!!!! 好差, 呢間o野black listed!23號晚爸爸生日, 佢揀o左食呢度, 因為個白咖哩. 約九點幾, 因為諗住呢個時間少d人. 我o地四個, 坐比較入貼窗o既四人檯, d位幾靚, 張檯幾長, 仲要高一級上去咁. 本身個感覺都幾好的.一坐低, 個waiter 哥哥第一張menu 紙係放o係我同我爸爸中間(爸爸坐我右面!), 跟住剩返o個三張就一疊咁放o係檯面中間... 唔係o卦, 要個客自己鋪檯嗎?? d 食具又係... 不過見佢連張menu 都咁, d 食具唔係放每位一套, 都唔算係d咩啦.跟住叫o野食. 落order o個位小姐真係... 一隻腳"棟"上高一級o個度, 個身打側挨o係我側邊個手柄位... 無錯, 佢個人係打斜地幫我落order 的. 當時心諗, 枉你間o野裝修到咁特別, d staff 竟然hea 過茶餐廳... 咩格調都無晒啦~叫o左o野食, 無耐先上飲品. 個阿姐行過係咁意叫o下個名掉低兩杯o野就行o左去. 但... 一杯荔枝玉露, 一杯荔枝紅茶, 你要我o地自己傳, 仲要唔話比我o地聽邊杯打邊杯?!?!?!?! 唔

叫o左o野食, 無耐先上飲品. 個阿姐行過係咁意叫o下個名掉低兩杯o野就行o左去. 但... 一杯荔枝玉露, 一杯荔枝紅茶, 你要我o地自己傳, 仲要唔話比我o地聽邊杯打邊杯?!?!?!?! 唔係o卦?!

o黎野食時仲搞笑, 佢先o黎個清湯黑豚肉檬, 係坐最入o既哥哥o既, 我同對面o既細佬o係上菜時一齊指住係坐入面o既哥哥的, 個阿姐係都要放o係我同我細佬中間. 個碗咁熱, 又係要我o地自己遞比我哥哥?! 到第二份o野o黎, 爸爸o既白咖啡館黑豚肉飯, 我o地再一次指住又係坐入面o既爸爸, 而佢又再一次掉低o係我同我細佬面前就走o左!!

我都做過飲食業的, 呢d 咁o既完全唔可以叫service, 火都o黎埋, 細佬叫住個阿姐唔比佢走, 問佢"我想問你d o野食係咪淨係掉o係檯面度o架咋? 我o地話o左係入面o個位先生o既, 但你都仲係放o係呢度o既??" 佢話o左兩句"唔係... 唔好意思o下~" 就走o左~ 其實... 唔比佢走又可以點呢?

第三份上o既係細佬o既咖哩炸魚飯. 又係好似頭先咁, 掉o係檯中間就算. 真係燥底! 最慶o既係, 呢個就係頭先同我o地講"唔係..." o個個阿姐!!! 講完你都仲係咁, 無得救o架啦你!!! 我細佬即刻怒bear 佢, 佢見到的, 但扮見唔到加即刻走開.

跟住淨返我咋…但…我o個份等o左好耐都未o黎…差不多半小時, 連我細佬都就食完先o黎…搞到個個都要o係度等我食…呢一次個阿姐一想上菜我細佬就bear 行佢, 加上張檯其實已經無位, 佢非放我面前不可, 終於首次份食物係放o岩位o架啦…
唉…the service sucks!!!!!!!!!!!

講返d食物…其實我o地揀呢度, 最主要係食白咖哩…生日o既爸爸揀o左白咖哩黑豚肉飯. 可能因為唔會放好多黑豚肉, 所以店方放o左d芽菜o係底, 再有肉同咖哩汁. 但d芽菜出水, 令d咖哩稀得好厲害; 而且黑豚肉肥肉多過瘦肉, 而瘦肉位勁“柴”!!! 壽星公好失望呢, 佢唔開心地同我講, “平時食唔係咁o架…”同樣叫黑豚肉o既哥哥都不能幸免. 我都唔明, 黑豚肉標榜肉質靚過普通豬肉, “由於黑豚肉是經專人飼養﹐因此飼料亦經特別研製﹐致令黑豬本身的脂肪含量減至最低﹐但肉質仍可保持鬆軟。”“而最佳部位則屬腩肉位置﹐嫩而不膩。”(http://living.sina.com.hk/food/food0607.html) 但係依家咁, 想點?

我個豬扒同細佬個炸魚就so far so good, 白咖哩保持水準, 不過個豬扒o既做法唔係好吸到咖哩o既味, 感覺係咖哩還咖哩, 豬扒還豬扒; 難怪咖哩通常都配沾麵包糠o既炸物啦. 都ok o既, 起碼唔會好似壽星o個客咁, 汁又唔得, “食送”又唔得咁灰.

食完, 又係按檯面d制叫埋單. 但……我o地按o左, 見住個牌閃我o地個檯號, 閃到熄o左都無人o黎, 再按. 如是者, 按o左三次, 閃盡晒先有人拎張bill o黎…如果佢唔係送支細細支o既辣椒油, 我o地真係1 蚊tips 都唔會比!!

食物普通, service 奇差, 以後就算落官塘都唔食佢! 想食的話會出返尖咀or 旺角, 起碼無咁受氣!

PS 細佬話佢之前佢service 麻麻地時都填過menu 紙上面o既customer feedback, 但估唔到今次o黎, service 比之前仲差o左好多! 真係無下次!
2006-04-29 15 浏览
生日本來諗住食d特別d既野,點知同男朋友約到出來都成8點..咁就留返o係kwun tong 食喇-_-"食"沙嗲王"既原因只係因為相對地較少人等位..有位喇..點知係對正風口位..凍死..2個人叫左set dinner:1. 咖哩牛鬆炒飯+脆蝦棒+凍飲+甜品2. 白咖哩豬排飯+魷魚圈+珍珠奶茶+甜品...同男朋友2個都覺得白咖哩豬排飯好味過咖哩牛鬆炒飯..白咖哩汁"lo"飯好好味^^ 2個小食都唔錯..但野飲果方面好有問題..我杯珍珠奶茶可以用"難飲"o黎形容..冰佔左半杯..可想而之d味係幾淡...x__x另外,朱古力布丁都唔係咁好味...overall 都ok 既~講真...生日都係食沙嗲王...唔失望就假啦-3-本來2個餐加埋係$112,但有$10 coupon~所以就用左$102喇
生日本來諗住食d特別d既野,
點知同男朋友約到出來都成8點..
咁就留返o係kwun tong 食喇-_-"

食"沙嗲王"既原因只係因為相對地較少人等位..
有位喇..點知係對正風口位..凍死..

2個人叫左set dinner:
1. 咖哩牛鬆炒飯+脆蝦棒+凍飲+甜品[朱古力布丁]
2. 白咖哩豬排飯+魷魚圈+珍珠奶茶+甜品...

同男朋友2個都覺得白咖哩豬排飯好味過咖哩牛鬆炒飯..
白咖哩汁"lo"飯好好味^^ 2個小食都唔錯..
但野飲果方面好有問題..
我杯珍珠奶茶可以用"難飲"o黎形容..
冰佔左半杯..可想而之d味係幾淡...x__x
另外,朱古力布丁都唔係咁好味...

overall 都ok 既~

講真...生日都係食沙嗲王...唔失望就假啦-3-

本來2個餐加埋係$112,但有$10 coupon~
所以就用左$102喇
2006-04-09 26 浏览
朋友送了這間餐廳的COUPON俾我短短一個月我已經去了這間餐廳三間不同的分店今次ORDER左五個餸同兩個甜品咖哩牛鬆炒飯$29蟹肉扒西蘭花$35脆皮蟹鉗$19.5椒鹽魷魚圈$21炸饅頭$15布甸$12椰汁西米露$10己經有好幾年無去沙嗲王了今次一個月去過三間環境分別不大但比起以往好左好多味道OK 而且全店每張枱都有個呼叫服務員的儀器所以無論係落ORDER 加水收枱 埋單都好有效率埋單約一百五十蚊減三十減COUPON都係一百二十蚊重送多十二蚊COUPON同一支XO辣椒醬真係好大機會又要ENCORE
朋友送了這間餐廳的COUPON俾我

埋單約一百五十蚊減三十減COUPON都係一百二十蚊
重送多十二蚊COUPON同一支XO辣椒醬
真係好大機會又要ENCORE
2006-03-14 1 浏览
星期日晚一行四人黎食野,見到幾多人等位,等左二十分鐘左右就有位。因為有set,所以叫左兩個!白咖喱豬扒飯----一向係我至愛,豬扒好香香茅味,加埋d白咖喱汁撈飯真係一流!!!次次黎親都食佢!!香芒海鮮炒飯----普普通通啦!雞軟骨----都幾大粒,卜卜脆好好味!脆蝦棒---未試過都可以一試!椒鹽豆腐---裡面都算滑,下次會再叫!!一行四人食左一百七十幾,用左coupon後都係168,個個都食到好飽!!
因為有set,所以叫左兩個!
香芒海鮮炒飯----普普通通啦!
雞軟骨----都幾大粒,卜卜脆好好味!
脆蝦棒---未試過都可以一試!
椒鹽豆腐---裡面都算滑,下次會再叫!!
2005-12-29 7 浏览
要講番上次來呢度食,果晚都等左一陣位,我地個位....好差....在另外兩張二人枱中間, 俾人夾住不在講,仲勁近, 同一張大的六人枱無分別!不過呢度的價錢....又的確唔可以要求咁多.....我同男友散叫左一個蚵仔麵線, 一個札肉雞肉粉絲,一個$12龍蝦湯, 同一個蕃茄芝士焗餃子,$12龍蝦湯有驚喜, 比想像中好飲!!仲有少少龍蝦肉!其他都好好味, 不過個蚵仔麵線好辣, 男友都係勉強食咋!!!有coupon, 本來可以減$8,但點知佢睇錯左, 只減左$6, 我地後來至發覺!!!激死!!!
要講番上次來呢度食,
果晚都等左一陣位,
我地個位....好差....
在另外兩張二人枱中間, 俾人夾住不在講,
仲勁近, 同一張大的六人枱無分別!
不過呢度的價錢....又的確唔可以要求咁多.....

我同男友散叫左一個蚵仔麵線, 一個札肉雞肉粉絲,
一個$12龍蝦湯, 同一個蕃茄芝士焗餃子,

$12龍蝦湯有驚喜, 比想像中好飲!!仲有少少龍蝦肉!
其他都好好味, 不過個蚵仔麵線好辣, 男友都係勉強
食咋!!!

有coupon, 本來可以減$8,
但點知佢睇錯左, 只減左$6, 我地後來至發覺!!!
激死!!!
2005-12-27 16 浏览
上次和媽媽在這食晚飯,她點了新出的蚵仔麵線,原來相片真的是僅供參考。相中的明明是清湯,怎知出來的是「杰撻撻」的麵糊。相中的蚵仔(蠔仔)是一粒粒清煮的,怎知出來的是炸的。幸好,我點的燒雞串凍蒙很好吃。燒雞沒有油膩的感覺,蒙劣粉也很爽口。可惜,每次點也要等很久,足足等了半個鐘,媽媽吃完我的還未到。
上次和媽媽在這食晚飯,
她點了新出的蚵仔麵線,原來相片真的是僅供參考。
相中的明明是清湯,怎知出來的是「杰撻撻」的麵糊。
相中的蚵仔(蠔仔)是一粒粒清煮的,怎知出來的是炸的。
幸好,我點的燒雞串凍蒙很好吃。
燒雞沒有油膩的感覺,蒙劣粉也很爽口。
2005-10-23 2 浏览
星期五晚二個人去呢度開餐(因為用信用卡points換左coupon), 叫左:1. 白咖哩豬扒飯+越南粉卷+青蘋果椰果梳打- 豬扒幾淋, 粉卷唔知點解很煙un2. 炸蟹肉球& 炸蝦餅- 唔夠爽, 偏油3. 錫紙焗魔鬼魚- 個sause too spicy4. 西米黑芝麻雪糕& 紅豆綠茶雪糕- 前者偏甜, 後者較好坐在木桶內, 偏窄加上要跨進去(鬥不開到底) - Poor Design!!
2. 炸蟹肉球& 炸蝦餅- 唔夠爽, 偏油
3. 錫紙焗魔鬼魚- 個sause too spicy

2005-08-04 4 浏览
今日難得約咗幾個一齊喺觀塘返暑期工嘅同學仔食lunch,大家都趕頭趕命,準時一點過啲就喺裕民祊集合,我地呢啲散仔,lunch都唔會大魚大肉得去邊,就近近地食沙嗲王。一行七人,去到時都好快俾到位我地,但接待員姐姐啲態度真係可以好少少,我地七個人去你度食飯,點都唔會七個人衝去你面前攞位啩?咁你都唔使大大聲同我地講話唔齊人唔入得住﹔話俾你聽齊人,你又愛理不理,好難捉摸啫,希望可以改善一下啦。去沙嗲王,其實午市與晚市沒有分別,只是午市多了午市套餐($35)而已,套餐可選一個飯或粉絲,但不能自由配搭,如白咖哩雞扒就只能是雞扒,不可改為豬扒,所以只有四五款選擇,而個套餐包一杯台式飲品,另加一碟菜或甜品,我就揀咗沙嗲豬扒飯跟菜,飲品是荔枝紅茶。飯都幾快上檯,一碟白飯,一兜沙嗲豬扒,一小碟白燙菜,總共三碟。飯只是微暖,可以再熱一點,分量約有一碗多一點,對食量普通的人是足夠的,大食一點就可能不夠了﹔沙嗲是一貫水準,這裡的沙嗲是少有失手的,內有花生碎,添了口感,也加了一點香料,香味與食味皆不俗,而且分量幾多,足夠伴上一整碟飯,豬扒有三件,先炸過但不會太乾,跟沙嗲的味道挺匹配﹔而那一小碟菜可以不理,是真的白

飯都幾快上檯,一碟白飯,一兜沙嗲豬扒,一小碟白燙菜,總共三碟。飯只是微暖,可以再熱一點,分量約有一碗多一點,對食量普通的人是足夠的,大食一點就可能不夠了﹔沙嗲是一貫水準,這裡的沙嗲是少有失手的,內有花生碎,添了口感,也加了一點香料,香味與食味皆不俗,而且分量幾多,足夠伴上一整碟飯,豬扒有三件,先炸過但不會太乾,跟沙嗲的味道挺匹配﹔而那一小碟菜可以不理,是真的白燙,沒油沒醬,一點味道都沒有,跟大家樂的伴碟蔬菜沒分別,只有沾上沙嗲汁才可入口,同檯有朋友要了甜品,只是一兜啫哩,聽說也不太好,所以想吃菜的就選菜吧,不然兩者沒太大分別。餐飲的荔枝紅茶沒特別,不難喝也不太好喝,但要留意套餐只包$13的飲品,其他的要加錢。

埋單是$35加一,以這服務和質素,是比較貴了一點,若不用加一會更好一點,但環境比一般快餐店好,偶爾一次作快餐店以外的選擇也都不錯。
2005-07-27 6 浏览
apm開之前,間唔鐘都會黎li度食下…但係開左之後就無黎過lu…咁無計la…咁多choices wor…人就係咁ga la…haha…li度有個唔好就係要o係條街度等位…其實附近d食肆都係咁…我就無乜所謂gei…但阿爸唔鍾意…佢\只會去o係商場入面等位或者唔洗等位gei地方…所以同親佢\去,我同bf就要早d落去拎定位等佢\…<br />講返d野食先…次次都叫軟殼蟹…其實唔係我食過最好gei…但都ok…所以都照叫…另外阿爸同阿媽都好鍾意個炒蜆…佢\地話好夠味wor…不過就唔多似出面果d…食法唔同,但各有各好咁la…bf就話大部份小食都好好…咁梗係la…佢\對d煎炸野同濃味gei野不嬲都特別鍾意gei…所以d野好o岩佢\食…不過佢\每次都必叫一個satay粉絲…佢\話好正…我都覺得個粉絲好正…不過就嫌佢\太油…食幾啖已經好膩la…甜品就試過d類似西米露gei野…唔記得係乜la…試過2款…但感覺上無乜分別…而且唔係好特別law…寧願去其他地方食糖水好過…<br />
2005-07-07 6 浏览
去過好多次,基本上唔差,不過大部份都係炸野,可以見到佢好油至愛係佢d湯粉,特別係satay同清湯,清湯係貪佢清清地唔會成餐都咁濃.個人認為甜品唔太得,無乜特別,唔試都罷.小食就鍾意個豆腐不過d service就真係唔掂,想叫d人過嚟都要等成世咁...
去過好多次,基本上唔差,不過大部份都係炸野,可以見到佢好油
個人認為甜品唔太得,無乜特別,唔試都罷.
小食就鍾意個豆腐