2022-06-04 23 浏览
係元朗行完山,搭小巴到番元朗市中心,太口喝,係手機找找手搖飲品店,有幾個選擇。呢頭當然係好多品牌都有,但其中一個名沐淳,係google map save左,入得黎,當然想試啲呢到先有嘅嘢。以芋頭為主角,頭幾杯飲品都會有芋頭身影,我唔特別愛好,不過人人都話好,咪俾個機會佢試下。我要左最多人選擇嘅小芋圓大甲芋頭鮮奶,講真,味道算幾驚喜,好似食緊糖水咁。濃濃嘅芋頭加上滑滑嘅牛奶,真係透心涼。不過飲完都真另外選了珍珠烏龍豆奶茶,好少會見到有用豆奶,味道清新好多,更加解渴。其他選擇仲有紫薯鮮奶又或者生果系列嘅飲品,可惜當日太夜大部份嘅生果飲品都售罄,下次經過可以再試下。

不過飲完都真

2022-05-28 28 浏览
#元朗 @mushunhongkong 😌到元朗食完個健康便當, 再走到附近的茶飲店買飲品! 多人排隊必屬佳品系列, 要排長龍先買到, 無他嘅, 店員表明 “堅持使用100%鮮果, ❌堅持絕不使用果醬, 即叫即製”, 自然多人排隊購買!  🤔在我花多眼亂時, 本想試鳳梨🍍, 但當日無貨, 咁啱看見店員正在切🥭芒果, 又圓、又大隻、鮮黃色果肉的芒果, 見到都想食一於來杯芝雪芒芒沙沙! 🧀芝味濃郁但搶不了芒果的風頭, 芝味好香好滑, 無一般其他茶飲店的芝味咁咸! 🥭濃濃的芒果汁, 飲得出係無添加果醬的, 整杯飲品好夠凍, 好清甜, 使用100% 純正新鮮芒果, 杯底果肉滿滿, 飲得到的啖啖果肉!💁‍♀️下次一定要試鳳梨!
#元朗 @mushunhongkong

💁‍♀️下次一定要試鳳梨!
2022-05-27 17 浏览
朋友知我鍾意係芋頭控,經常推薦我去位於元朗嘅沐淳,餐廳係康樂廣場地下好易搵到,朋友話佢嘅芋頭鮮奶好好飲,今日專程去到元朗諗住一試,點知去到竟然話賣晒😭 好傷心... 經店員推薦下叫左另一款飲品,留返下次再嚟試芋圓鮮奶啦,飲落又幾有驚喜!💛芝雪芒芒鮮奶100%新鮮芒果製作!味道香甜而且足料,食到好多芒果蓉~ 頂層仲有芝士奶蓋,味道濃郁,口感幼滑,芒果同芝士簡直perfect match!好大杯,飲完好滿足!

💛芝雪芒芒鮮奶
2022-05-25 18 浏览
元朗大街一直都好多台式飲品店,而呢間沐淳係元朗都已經好幾年,一直都係超人氣!最主要呢間飲品材料質素非常之高,有啲係空運食材過黎架!首先佢最熱賣既人氣第一位 #小芋圓大甲芋頭鮮奶,因為小芋圓、大甲芋頭都係台灣空運而黎,好多人都係呢點慕名而來,超QQ彈口芋圓再加上大大粒大甲芋頭,飲落口感非常吸引!另外佢地既奶係使用明治鮮牛奶,用料真係非常用心,再加上即叫即製新鮮程度滿分!另外仲有唔同芝雪水果系列,所有水果都係新鮮製造!今次試左 #芝雪芒芒沙沙 ,芝士奶蓋口感超濃郁,份量又夠多,再加新鮮芒果沙冰夠曬甜,一啲都唔酸!熱辣辣天氣一飲真係完全解渴!呢間餐廳無論用料、用心💛都非常值得叫人一試😝

呢間餐廳無論用料、用心💛都非常值得叫人一試😝

外卖自取
今日黎到元朗千色行街街 係康樂廣場附近發現左間台式飲品店 閒日傍晚既時間都已經人氣滿滿 見到好多外賣車手都係到等 果然超人氣小芋圓大甲芋頭鮮奶Taro Ball Taro Milk鋪頭排行No.1既飲品 最主要小芋圓同大甲芋頭都係台灣直送 仲標榜無添加香精、色素、防腐劑 大大粒既芋頭真係好好食 而且甜度一啲都唔甜啱啱好芝雪芒芒沙沙Cream Cheese With Mango Smoothie意外地非常好飲 首先奶泡非常之綿 芝士味濃厚 底部芒果粒夠曬新鮮 成杯夠曬冰涼 好飲📸 Credit to Instagram: @mroolong

Taro Ball Taro Milk

芝雪芒芒沙沙

2022-05-23 23 浏览
好耐冇跟job入元朗,食完lunch攪掂個客已經下午茶時間,正想補一補糖分,行行下就比我見到沐淳台灣茶飲好大個招牌吸引左!十大熱門推薦嘅其中一個~小芋田圓大甲芋頭鮮奶勁吸引!梗係要試下啦!🧋小芋圓大甲芋頭鮮奶🍼 選用台灣手工大甲芋頭同小芋圓,仲標明無添加香精、色素、防腐劑,飲得特別放心!店內推薦 No.1️⃣小芋圓大甲芋頭鮮奶🍼,上層奶白色加埋下層勁靚嘅紫色,淨係睇樣都夠哂吸引~入口滿滿芋頭香!粒粒芋泥更口感更豐富!芋圓煙韌又清甜,成杯飲品味道同甜度都好均勻,用上4.3明治鮮奶,攪勻黎飲仲好夾~如果唔太想飲奶仲可以揀轉豆奶,除左糖量同冰量,仲可揀温/常温同熱飲!包啱你心水!份量好足,飲完都好飽肚!推介!沐淳地址 📍:元朗康樂路8號康樂廣場地下3號舖

🧋小芋圓大甲芋頭鮮奶🍼

沐淳
地址 📍:元朗康樂路8號康樂廣場地下3號舖
  • 小芋圓大甲芋頭鮮奶
2022-05-11 38 浏览
同小芙去元朗行街,行到身水身汗經過見到「沐淳」🤩緊係要飲杯冰凍嘅飲品啦‼️小芙揀咗每日限量新鮮製作嘅沙冰💕芝雪水蜜桃綠茶沙沙,100%新鮮水蜜桃製作絕不使用果醬㗎👏🏻👏🏻味道清新,有好香嘅水蜜桃味🍑份量大大杯,飲得好滿足😋店員亦好細心,溫馨提示天氣較熱🥵叫我哋盡快享用杯沙冰,可以感受最佳味道👏🏻💕抹茶控嘅我就點咗紅豆抹茶鮮奶凍涼嘅鮮奶加抹茶紅豆,好似食緊雪糕咁奶味好香滑,紅豆🫘配抹茶真係完美組合顏色亦好吸引😍100%無添加,無香精、無色素、無防腐劑👍🏻真係飲得特別安心❤️
同小芙去元朗行街,行到身水身汗
經過見到「沐淳」🤩緊係要飲杯冰凍嘅飲品啦‼️

小芙揀咗每日限量新鮮製作嘅沙冰
💕芝雪水蜜桃綠茶沙沙,100%新鮮水蜜桃製作
絕不使用果醬㗎👏🏻👏🏻
味道清新,有好香嘅水蜜桃味🍑
份量大大杯,飲得好滿足😋
店員亦好細心,溫馨提示天氣較熱🥵
叫我哋盡快享用杯沙冰,可以感受最佳味道👏🏻

💕抹茶控嘅我就點咗紅豆抹茶鮮奶
凍涼嘅鮮奶加抹茶紅豆,好似食緊雪糕咁
奶味好香滑,紅豆🫘配抹茶真係完美組合
顏色亦好吸引😍

100%無添加,無香精、無色素、無防腐劑👍🏻
真係飲得特別安心❤️
2022-05-11 22 浏览
去元朗都會經過沐淳個位搭紅van或者輕鐵,次次都見到好多人😳。呢次可能因為落雨,見到得2個人等緊所以即刻去試下,一叫完望返轉頭先發現開始多人排隊🤣。即叫即沖所以要等10分鐘左右,店員都貼心提示要盡快飲用😛。🔅珍珠烏龍鮮奶茶鮮奶同茶比例啱啱好😎,奶味唔算超濃蓋過茶味,同埋用4.3明治鮮奶沖又幾香滑。珍珠奶茶通常飲飲下都會偏甜,所以呢杯揀左少甜就perfect,啱我呢啲螞蟻人飲🥰,怕甜人士建議可以直接飲無糖😝。必需一提珍珠🧋份量超多,有1/3都係珍珠🤤,好彈牙有咬口,飲左一半已經好飽😌。🔅鮮泰檸檬茶朋友嗰杯懶健康唔飲肥仔水,揀左檸檬茶😎。呢杯都叫左少甜,檸檬味🍋少少澀,店家主打用100%鮮果唔用果醬,飲落用真材實料即沖真係零舍唔同👍🏻。夏天飲好清新解渴😌。💬其實呢間出名應該係芋泥系列,標榜用台灣直送大甲芋頭,呢次食太飽留場待下次再試😍。

珍珠烏龍鮮奶茶
珍珠烏龍鮮奶茶
🔅珍珠烏龍鮮奶茶

鮮泰檸檬茶
🔅鮮泰檸檬茶

2022-05-04 59 浏览
天氣又焗又熱,係元朗行街行到身水身汗,經過「沐淳」梗係要整返杯冰涼嘅飲品啦🧋小芋圓大甲芋頭鮮奶🥤 $38選用台灣大甲芋頭同小芋圓,由台灣空運到港,半杯大甲芋頭打成芋泥口感綿密、芋味香濃,加埋芋圓粒有嚼勁👍🏻 100%無添加香精、色素、防腐劑,再融入滑順鮮奶,有滿滿幸福的感覺🥰KITKAT芝雪濃醇可可鮮奶🍫 $38厚厚的一層芝士奶蓋,鹹鹹地非常香滑,底下係可可鮮奶,可可味好香濃又唔會太甜😋最正就係加咗好多KITKAT脆粒😍增加豐富嘅口感!用料上乘講究又新鮮,最重要唔會死甜,夏天真的離不開冰凍嘅飲品😎

小芋圓大甲芋頭鮮奶🥤 $38

KITKAT芝雪濃醇可可鮮奶🍫 $38

Kitkat芝雪濃醇可可鮮奶
見到呢間台式茶飲晏晝都有人排隊買,重要標榜果茶係用100%鮮果唔會用果醬,見到即刻心動又買來試吓!佢哋出名芋頭鮮奶,覺得太飽所以冇叫到,但都見到好多人買下次會想試吓!🍓芝雪苺苺果茶 $38 少糖走冰 (9/10)店員話俾我聽只可以少甜,可能新鮮生果比較酸?🤔見住店員用新鮮士多啤梨打出嚟,再加綠茶!飲到新鮮士多啤梨籽,少糖都唔會太甜,飲得到士多啤梨嘅新鮮味道,酸酸地,茶味都好出,唔會苦澀,整體配合都幾好,雖然奶蓋少咗啲,但芝士味好香鹹鹹地,都係比較香濃嘅芝士味,真心真材實料,好飲!推薦指數: 9/10真心店舖好有誠意,唔會呃顧客,用新鮮生果就新鮮生果,唔會用糖漿嚟減低成本,用料新鮮,認真製作,真心好飲,大家都值得去試吓!

🍓芝雪苺苺果茶 $38 少糖走冰 (9/10)

推薦指數: 9/10
2022-04-26 24 浏览
成日都見到有人推介呢間,去開元朗見到咁多人排隊就即刻去望吓😆 原來佢標榜唔用果醬用100%新鮮材料😆 咁係真係幾吸引嘅😋 見到佢主打係芋頭系列~~咁就即刻買嚟試下😆 佢都幾貼心有十大熱門推薦,唔知揀咩好都可以跟佢嘅推薦😆小芋圓大甲芋頭鮮奶飲品甜度適中~ 芋頭味道濃郁👍 唔會食到沙沙好鞋嘅口感,係幾順滑仲食到細細粒嘅芋頭肉👍好清甜✨ 芋圓有淡淡芋頭味,而且份量好多!係可以見到有層次~芋圓食落去好煙韌又唔似痴牙😋 正😆小芋圓草莓鮮奶士多啤梨係新鮮草莓🍓佢都寫明唔會用士多啤梨果醬~係用新鮮士多啤梨🍓係飲到有草莓籽💕草莓好新甜 無咩酸味 同牛奶好夾👏🏻 依家天氣開始熱,飲杯凍冰冰有健康嘅飲品 真係唔錯😋

小芋圓草莓鮮奶

依家天氣開始熱,飲杯凍冰冰有健康嘅飲品 真係唔錯😋
  • 小芋圓大甲芋頭鮮奶
行行下見到依間台灣飲品店排哂隊,好受歡迎咁😳有好多唔同款式嘅飲品,睇睇下發現佢係以台灣大甲芋頭芋圓飲品做主打,直接由台灣空運過黎❗️每次見到「台灣大甲芋頭」真係一下就擊中我依個芋頭控既心💘💜。✨有機會要等15-20mins喔~-💕 大甲芋頭鮮奶 $32👅好味指數:9.5/10依間小店真係好受歡迎,原本想試No.1️⃣小芋圓大甲芋頭鮮奶🍼,但天都未黑就已經賣晒芋圓了🥺😭好彩仲有芋頭都安撫左我既心靈既😚都係咁推薦,芋頭控必飲❗️.佢既芋泥並冇打得好綿密,而係故意留下顆粒感,反而口感更加好😳,特別係習慣咗有珍珠或者芋圓咬下嘅時候,佢就做到依個有小小咬口既感覺🥰味道甜度都剛好,唔會話落得好多糖,鮮奶就用左4.3明治鮮奶,唔中意仲可以轉豆奶🥛,又可熱可冷,真係乜都有得簡🤣。.仲標榜💯%無添加香精、色素、防腐劑,飲得更加安心☺️💕。-💕 芝雪翠玉青茶 $32👅好味指數:9/10可更換茶底(茉香綠茶、伯爵紅茶、鐵觀音鳥龍茶)都係受歡迎到茉香綠茶都賣哂了😂,所以就簡左青茶,店員話係自家調製既,都唔錯喔😳茶底好清新🍃,解暑效果一流🤤,奶蓋都好綿滑,鹹甜適中,奶香濃郁🥰-環境:8.5/10服務:8/10整體味道:9

✨有機會要等15-20mins喔~

💕 大甲芋頭鮮奶 $32
👅好味指數:9.5/10
仲標榜💯%無添加香精、色素、防腐劑,飲得更加安心☺️💕。

芝雪翠玉青茶

💕 芝雪翠玉青茶 $32
👅好味指數:9/10
可更換茶底(茉香綠茶、伯爵紅茶、鐵觀音鳥龍茶)

環境:8.5/10
服務:8/10
整體味道:9/10
回頭率:9/10
2022-04-11
15 分钟 (外卖自取)
芝雪翠玉青茶
大甲芋頭鮮奶
元朗有很多茶飲店,但要從中突為而出,在茶飲方面的心思肯定是少不了的,這次這間就是一個好的例子,每次來到都有新的發現,真的令人想一試再試!芝雪西瓜綠茶Q凍(40元)又到夏天,西瓜當然少不了,所以就選了這杯西瓜味的飲品!聽店員說西瓜是今天新鮮到的!這杯喝起來會先感受到芝士綿密的口感和鹹香,然後是西瓜的清甜,再來是綠茶的茶香,最後是Q彈的綠茶凍,中間還少不了新鮮的西瓜果肉了!整杯味道挺不錯,喝起來非常消暑,又能吃到不同的口感,我叫了少甜就茶味更突出,挺推薦的!栗子沙沙(38元)想不到原來栗子都可以作飲品,而我個人也是非常喜歡吃栗子的,就很想試試是什麼的味道!店員也說了他們是用新鮮栗子,不是什麼栗子蓉的!這個喝起來真的很意外,栗子味非常香濃,又有牛奶的幼滑,又有沙冰的冰爽,中間還能吃到一粒粒的栗子碎!如果是栗子的愛好者,真的非常推薦喝這杯!

芝雪西瓜綠茶Q凍(40元)
芝雪西瓜綠茶Q凍

栗子沙沙(38元)
2022-04-04
2022-03-31 77 浏览
之前第一次試呢一間係Panda叫咗呢個 ⭐️奶蓋草莓沙冰Q凍飲落去簡直覺得OMG!!好好飲啊😋因為落冰夠多 一飲落去都係沙冰口感👍🏼 唔會係好 水同埋個Q凍好好味!應該係綠茶Q凍 到有少少甘甘地嘅感覺👍🏼👍🏼 奶蓋都好味嘅 夠creamy!同埋好襟飲 唔會好快溶 我覺得係近期飲過最好味嘅一杯手搖飲品跟住第二次同第三次就喺舖頭就咁買 舖頭買就唔係透明嘅 係紙杯 但係飲落去變得多水 冇咁多冰 感覺真啲差d😪 ⭐️最近買咗杯冬瓜檸檬茶 呢杯嘢簡直係超級難飲!第一啖啲檸檬漿 味道好奇怪 有少少那喉 超級難飲😩😩😩成杯揼咗所以呢間野要識得揀 唔好揀啲奇奇怪怪嘅味道 我諗應該都唔會中伏
之前第一次試呢一間係Panda叫咗呢個

跟住第二次同第三次就喺舖頭就咁買
舖頭買就唔係透明嘅 係紙杯
但係飲落去變得多水 冇咁多冰 感覺真啲差d😪

有少少那喉 超級難飲😩😩😩成杯揼咗

位於元朗康樂廣場既沐淳以台灣大甲芋頭飲品為主打✨作為芋頭既愛好者一直想試好耐🥳同朋友係附近食完辣野🌶即刻買田番杯解解辣♡ 大甲芋頭鮮奶($32)芋頭味香濃 ·而且份量都幾多👍🏻芋泥好綿密 · 仲飲到有顆粒感雖然甜度係固定😗但入口唔算好甜 · 而且唔會死甜咁好舒服既一杯飲品🎈♡ 楊枝甘露($42)用新鮮芒果肉製成🥭芒果香甜得黎仲好足料啖啖都食到芒果肉好似真係食緊芒果糖水咁用黎解辣一流💦༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:好有心既小店👍🏻由選料食材都落足心思除左使用大甲芋頭外 · 連芋圓都係台灣直送🇹🇼食材天然無添加♥️自然食得安心又放心
位於元朗康樂廣場既沐淳
以台灣大甲芋頭飲品為主打✨
作為芋頭既愛好者
一直想試好耐🥳

同朋友係附近食完辣野🌶
即刻買田番杯解解辣
♡ 大甲芋頭鮮奶($32)
芋頭味香濃 ·而且份量都幾多👍🏻
芋泥好綿密 · 仲飲到有顆粒感
雖然甜度係固定😗
但入口唔算好甜 · 而且唔會死甜咁
好舒服既一杯飲品🎈

♡ 楊枝甘露($42)
用新鮮芒果肉製成🥭
芒果香甜得黎仲好足料